Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

15 днів до Хеллоуїна

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Квак ТеГон знав одну просту істину – бажання загадуються на Місяць, що росте. У період, коли молодик уже пройшов, а всю свою повноту Місяць ще не набрав. Вже рік він так загадував: стоячи на колінах перед відчиненим вікном, оточивши себе ритуальними білими свічками, просив лише про одне:
– Хочу зустріти це свято у компанії.
І цього разу він загадав схоже бажання:
– Хочу зустріти Хелловін у компанії… Ну, будь ласка.
Але Фортуна і відкрита брама Всесвіту, здається, були повернуті до нього іншим боком і проблема вимушеної самотності ТеГона не вирішувалася.
Він був із сім’ї чеболів: надто розумний, надто освічений, надто гарний, надто інтелігентний і надто багатий. В устах людей це переверталося в: надто завищує своє особисте почуття важливості, надто завищує вимоги до світу, надто коронований, надто себелюбний.
Ніхто не повинен обмежувати вас у любові до себе, у самоповазі, але суспільно безперечно вміє притискати і вибудовувати свій світоустрій, наводячи таких як ТеГон до самітництва.
Всі свята проводилися у вузькому сімейному колі або гордій самоті, щоб не засмучувати маму, що вічно зітхає, своїм не дуже добре приховуваним сумом.
ТеГон завжди казав, що все добре і він почувається щасливим, і те, що його життя рясніє прекрасним, але від материнського серця смуток було складно приховати, адже вона з комфортом влаштувалася в душі, що і відображалося в його очах.
Але все-таки простір його почув і підготував несподіваний сюрприз.

***
– ТеГон, я вирішив, що передам тобі компанію! – заявив за вечерею батько на початку жовтня. – Завтра виходь на роботу як голова компанії.
– Що?
– Що? – Одночасно з мамою здивувався ТеГон.
– А що? Не чекатимемо ж до моєї смерті, – посміювався батько, – я вже забронював зал на церемонію передачі прав управління тебе. Першого листопада буде.
– Але батько…
– Ніяких “” але! – Він із запереченням похитав пальцем. – Вже все вирішено. Я втомився пропускати усі свята за роботою! Тепер, – картинно обурювався він, – твоя черга, мій єдиний син.
– Це… це велика честь для мене.
***

Отак і втілилася мрія Квак ТеГона. Більше йому не треба шукати людей, з якими можна було б зірватися на три дні на Чеджу, щоб поїсти м’ясо у приморському ресторанчику. У цьому більше не було потреби. Тепер його погляд завжди буде прикутий до монітора комп’ютера чи стосу паперів, щоб тримати корпорацію «Бог Води» хоча б на тому ж рівні, що й батько.
ТеГон розумів, що батькові хотілося б, щоб його син досяг у роботі більшого, ніж він, а це означає, що його компанія – кабінет в офісі і більше жодних ритуалів на Місяць.
– Голове, вам потрібно підготуватися до церемонії, – тихий голос секретаря, що підкрався.
– Що саме?
– Вам потрібний костюм.
– Костюм? – ТеГон перевів погляд. – У мене є костюм. У мене багато костюмів. Навіщо?
– Це ж на церемонію. Особливий випадок. Ви не можете піти у робочому.
– Після церемонії той теж стане робітником, – ТеГон приклав холодні руки до шиї, що затекла, намагаючись її розім’яти.
– У будь-якому разі, до церемонії залишилося шістнадцять днів, на пошиття потрібен час, ви ж розумієте.
– П’ятнадцять днів, – він відкинувся на спину крісла.
– Шістнадцять, – насупився секретар, перевіряючи дати планера.
– П’ятнадцять днів до Хеллоуїна.
– О, ви святкуєте це підліткове свято? – Він пирснув сміхом у кулак.
ТеГон холодно глянув на нього.
– Вибачте, – знітився він.
– Добре, тоді поїдемо по костюм. – ТеГон прийняв рішення.
***
Рай Це провів чудові сто п’ятдесят років у відпустці, з якої не планував повертатися. Він подарував Аду близько трьохсот нових демонів.За тисячоліття його життя, Рай Це зробив більше, ніж багато демони його становища і він планував відпочивати, милуватися онуками, правнуками, і всім цим потворством, що сам і породив, але не тут було.

– Рай Це, цього року виник брак кадрів, багато хто пішов у відпустку. – Солодко заспівав директор стару пісню.
– Ну що ж, буде на сто демонів менше. До демографічної катастрофи це не спричинить.
– Рай Це, а Рай Це, ну допоможи. – Директор усміхався і будував великі щенячі очі. – Скоро Хелловін, ти ж знаєш, терміни підтискають, ну ж, Рай Це.
– Не-а, – схрестив руки демон, категорично відмовляючись. – Я подарував Аду! Близько трьохсот демонів. Досить з мене.
– Двісті дев’яносто дев’ять! – Гордо помахуючи папкою з дітьми Рай Це, зауважив директор.
– Ось і вистачить із мене. – Спробував відкланятися він.
– Давай триста! Останнього! Пекло добре заплатить!
– У нас недостатнє фінансування та перенаселення, – стомлено потер перенісся він.
– Я тобі з особистої кишені виплату зроблю.

Глянувши на Рай Це, додав:

– Бонус!
– Ні, – протягнув демон.

Директор підібгав губи:

– Ну, за старою дружбою.
– Останнього?
– Так!
– І виконаєш моє бажання?
– Що?
– Замість бонусу? – підморгнув Рай Це.
– Звичайно, – директор обійняв за плечі. – Все що забажаєш.
– Не пошкодуй про свої слова, – похитав головою Рай Це.
– Слова до діла не пришиєш.
– Я тебе до Сатани відведу! Він побачить твою безглузду обіцянку і голову відірве!
– Гаразд, давай. Тільки постарайся там!

І не було того дня демона більш засмученого, ніж Рай Це.

– Це знову знову. Ну, скільки можна. – голосив і зітхав він.

***
– Ви не могли б пошити костюм на замовлення?

Рай Це був той ще модник, і, почувши про ексклюзивне пошиття, тут же виринув із примірювальної пішов за чоловіком з довгою синьою косою.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь

Коментарі на “15 днів до Хеллоуїна