Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Розділ 2: Як сумно, що тобі снилися тільки сни

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Жах, от і все.

Час не просто повернувся назад. Ендрю не був спеціалістом з фізики, але він багато знав.

І найголовніше, всесвіт не допускав повторень.

Можна було бажати падаючих зірок десятиліттями, а натомість отримувати тільки змарновані зітхання, так що Ендрю ніколи цього не робив. Ніколи не дивився в небо, не заплющував очі і не просив поблажливості, бо це нічого не коштувало б.

Проте він тут стояв.

Мілпорт був таким же банальним, яким він його пам’ятав, — по-своєму жалюгідним, у ньому не було жодної краплини тієї провінційної щирості. Це було місце, де вмирали мрії, і мрійники в’янули після того, як, нарешті, здалися і визнали, що немає милосердного Бога чи великодушного святого божества, яке могло б допомогти їм.

І знову Ендрю не вислизнув від іронії.

І Ніл.

О, Ніл.

Так близько, але далеко. Ендрю вже сумнівався в тілесності Ніла ще тоді, коли поцілунки та легкі дотики стали для них нормою, але тепер Ендрю стало нудно.

Це був Ніл-я-в-порядку, що виконує ті ж рухи точно так, як і вперше, проносячись повз гравців і прикидаючись, що хоче вдарити вліво тільки для того, щоб ударити вправо і недбало забити гол.

Ендрю більше не відчував себе безцільною маріонеткою, накачаною і керованою наркотиками, а скоріше глядачем, що сидить серед натовпу, невиразним серед моря безіменних осіб, що дивляться на сцену, де фокусник створив білого кролика з повітря — усвідомлюючи, що десь був каверз, але все ще зяя від благоговіння, якщо не злегка стривожений усім цим.

Відступ прийде. І коли це станеться, можливо, Ендрю здався б. Але не зараз, не зараз. А поки що він просто спостерігав.

– Правильно? — Кевін видихнув, пильно дивлячись на людину, з якою він несвідомо поділився історією.

Ендрю зовсім не дбав про спорт, але на відміну від того, що він робив тоді, він жодного разу не відвів погляду від Нілу. Він запам’ятовував кожен його помах ключки, боячись, що якщо втратить його з виду довше, ніж на мить, то знову зникне, знову перетворюючись на невловимий дим.

Незабаром гра закінчилася, і Ендрю не знав, що робити із собою.

Там, у його руках, була величезна сила переписати всю історію. Сила зробити щось краще чи набагато гірше. Він пам’ятав кожне слово, яке він коли-небудь говорив у присутності Нілу, так що змусити події розвиватися так, як раніше, було б не так уже й складно, але для цього було вже занадто пізно.

Він не приймав своїх пігулок. Більше, певно, не прийме. Все залежало від того, наскільки сильною виявиться його воля. Які відгалуження або ланцюгову реакцію він щойно запустив цим, він не знав. Він також не був впевнений, чи хоче він цього.

Йому було все одно. Він не намагався щось зрозуміти, бо це був не що інше, як кошмар — завтра він прокинеться і знову опиниться у своєму ліжку, з помаранчевою тканиною на шкірі й нестерпно порожнім місцем поруч із собою. Усе це мало значення.

— Почекай усередині, — сказав Ваймак Ендрю. — Я не хочу, щоб ти насамперед злякав дитину.

– Він все одно збожеволіє, – відповів він.

— Збожеволіти — не найгірший результат, — заперечив тренер і продовжив іти.

Ні, це був не найгірший результат. Ця честь була зарезервована для іншої події разом, другого дня, другого року.

Ендрю корився і залишився на місці, його очі метнулися до ключок, розставлених вздовж стіни. Їхня перша зустріч була жорстокою, туманною і порочною через наркотики, яких більше не було в його організмі. Кевін і Ваймак намагалися читати йому нотації, повторюючи знову і знову як заїжджена платівка, що станеться, якщо його зловлять на порушенні умовно-дострокового звільнення.

Гаразд, киньте мене до в’язниці, — думав Ендрю, — закрийте мене, нехай я ніколи не ступлю в його життя. Можливо, він проживе довше.

Можливо, можливо, можливо. Голова Ендрю заполонилася нескінченним переліком можливих варіантів.

Тепер питання полягало в тому, чи хотів він, щоб Ніл знав, що він тверезий? Чи хотів він щось змінити після їхньої першої зустрічі? А ще краще, чи зуміє Ендрю приховати все, що в ньому переповнювалося, за звичною маскою байдужості?

Ні.

Він знав, що це не вийде. Його очі щось видавали, і Ніл розумів це швидше, ніж будь-хто інший. Він дійшов висновку, що було б легше симулювати кайф, викликаний пігулками, у нього були роки, щоб освоїти цей прийом, але він так і не спромігся навчитися ховатися від Нілу.

Ендрю взяв ключку, настільки міцно стискаючи її, що кістки захрумтіли, і почав чекати.

Незабаром по сусідньому коридору рознеслися квапливі кроки, і наступне, що він усвідомив, це те, що він виявився віч-на-віч із примарою.

Ендрю хитнувся. Удар жорсткий. Сильніше, ніж минулого разу.

Ніл звалився на підлогу, обхопивши живіт руками та опустивши голову. Ендрю скористався тими додатковими секундами, коли увага Ніла була десь в іншому місці, і взяв себе в руки, повернувши на губи маніакальну усмішку, дивився на нього.

У Міньярда могла бути здатність до ідеальної пам’яті, але це ніколи не означало, що він справді сприймав те, що було перед ним. Тепер він не просто дивився, Ендрю вивчав і перевіряв ще раз все, що стосується хриплої людини, що стоїть на колінах біля його ніг.

Його волосся тепер виглядало м’якше, ніж востаннє, коли він провів по них пальцями — хоч би якими знебарвлюючими засобами Ріко не скористався, щоб позбутися чорної фарби, вони, мабуть, були не надто гарної якості. Зараз він також став стрункішим, його плечі стало трохи вже, і про… Це обличчя без шрамів, без чорнила на щоці. Ендрю хотілося провести кінчиками пальців по гладких вилицях та бездоганній шкірі. Проте він утримався від простягання руки, і, немов за сигналом, Ваймак увійшов, кричачи, як розгніваний батько, який карає неслухняну дитину.

— Та гаразд вам, тренере, будь він пристойним, нам не знадобився, правда? — Ендрю повторив колись спонтанні слова, тепер не більше ніж брехня, від якої в роті був присмак смоли.

Тепер Ніл сердито дивився на нього, і все, про що Ендрю міг думати, це як він наважився. Як він посмів виглядати засмученим, коли він був тим, хто пішов і блядь помер.

— Він нам і не стане в нагоді, якщо ти його переламаєш!

Дуже шкода, бо Ендрю не вистачило кількох миттєвостей, щоб ударити його по дурному, гладкому і запанікованому обличчю.

Тиша. Гаразд, тепер була його черга говорити.

— На вашу думку, треба було дати йому зірвати? Накладіть на нього пластир і буде як новенький.

Якщо тільки.

Саме в цей момент Ендрю вирішив імпровізувати. Ніл зараз не в порядку, а за рік він помре. Якби це було правдою і справді відбувалося, а навіть якби це було не так, Ендрю не прогаяв би жодної можливості бути поруч зі своїм ідіотом. Тому він присів і, стримуючи бажання схопитися за його підборіддя, хоч би для того, щоб переконатися, що зможе, нахилився ближче і прошепотів: — Куди ти біг, кролику?

Ти знову залишаєш мене так скоро? — мав на увазі Ендрю. – Не смій, блядь.

– Іди нахуй, – виплюнув Ніл, по-справжньому, з ненавистю в очах.

Ендрю посміхнувся і понизив голос, перш ніж прошепотіти ледве чутно: — Ще ні.

— Міньярде, вистачить тероризувати хлопця, — лаяв Ваймак, і блондин слухняно піднявся на ноги, кидаючи ключку нахмуреному Нілу.

– Я просто сказав, тренер, – знизав плечима Ендрю. — Щоб залякати тебе, потрібно більше одного удару, мабуть, кролик?

– Ніл! — Ернандес вбіг у кімнату і спробував схопити рудого за руку, щоб допомогти йому піднятися, але замість того, щоб дозволити цьому статися, як минулого разу, Ніл напружився і швидко уникнув будь-якого контакту. — Ісусе, ти гаразд?

— У Ендрю трохи грубуваті манери, — поспішив виправдати його погану поведінку Ваймак. — Він щось зламав?

Ніл все ще дивився на Міньярда через ці огидні контактні лінзи. – Я в порядку.

Ах. Ніколи раніше Ендрю навіть не думав, що так скучить за брехнею Джостена.

– Чудово, – кивнув тренер, а потім глянув на Ернандеса, який все ще схилявся над Нілом із турботою владної матері. – Дасте нам секунду?

Чоловік на мить завагався, перш ніж вийти з будівлі, чекаючи їх біля подвійних дверей. Тільки після того, як Ніл почув клацання замку, він заговорив.

— Я вже дав вам відповідь, я не поїду з вами, — уперто доводив він. Весь цей обмін дратував Ендрю вперше, тепер він виявив, що задоволений тим, що може просто дивитися, як він каже, рухається, дихає.

Знову безглузда балаканина, і не минуло й хвилини, як Кевін дуже драматично оголосив про свою присутність. Ендрю уважно вивчив риси обличчя Ніла, бажаючи знати, що зараз промайнуло в нього в голові.

Наступні кілька хвилин були заповнені розмовами про ексу, дедалі набридливішою грою в пінг-понг «я запитав першим» і «я не підписую», і Ніл шкода намагався відвести погляд від Кевіна, поки не зрозумів, що його прикриття було все ще дієвим. і Натаніель Веснінський все ще залишався секретом, що все це було просто простим збігом.

Ендрю зайнявся важким завданням запам’ятати кожен вигин і кут обличчя Нілу, не переймаючись слухати, що б він не говорив. Він знав, що Ніл погодиться.

Ніл скаже своє перше «так» із багатьох, закінчить університет, створить сім’ю з найнеблагополучнішої групи людей, що коли-небудь збиралися разом, і так поступово, що не помітить, поки не стане надто пізно, підштовхне Ендрю до божевілля і назад.

Але він думав уперед.

Нічого з цього ще не сталося, він навіть не був певен, чи це станеться взагалі.

Він думав наперед – людина перед ним була ще далека від перетворення на Ніла, щоб по-справжньому заманити Ендрю в пастку, далекий від Нілу, який і досі все ще тримав повідець Ендрю навіть на глибині шести футів під землею.

~~~

Ендрю прокинувся наступного дня, все ще застряг у минулому, і календар глузливо показував неправильний рік.

Тоді-то Ендрю і запанікував.

Він схопився з ліжка, раптовий рух викликав тремтіння в його м’язах і нудоту, яку він так біса добре знав, за якою ні краплі не скучив.

І ось він сів у свою машину, свою стару машину і дозволив своїй м’язовій пам’яті доставити його туди, де йому треба було бути. Тільки після того, як він опинився перед трохи здивованою Бі, він відновив контроль над своїм тілом.

Блондин сів на своє звичайне місце на дивані, тремтячими руками витяг з кишені пляшечку з таблетками і з дзвоном поставив його на скляний столик.

Бі мовчала, слухаючи, спостерігаючи, як і Ендрю, який лише кілька годин тому зіткнувся з Нілом після такого довгого очікування, передбачаючи кожен його рух.

— Я не приймав їх понад 23 години, — заявив він. Бі спохмурніла. – Я не під кайфом, я не пив уже кілька днів. Я тверезий, наскільки це можливо, і гадки не маю, що, блядь, відбувається.

– Ендрю, – її тон м’який, але не поблажливий. – Що відбувається?

Жодних «чому ти не приймаєш ліки?». На її обличчі не було жодного сліду розчарування чи гніву. Жодного співчуття, що виглядає з-за окулярів у товстій оправі.

– Ти мені не повіриш.

Бі майже посміхнулася: — Спробуй сказати правду.

— Я б сам не повірив.

— Тоді добре, що я не ти, — вона вигнула брову і терпляче чекала, поки Ендрю збереться з думками, що зайняло більшу частину наступних чотирьох хвилин, бо як він мав підійти до справи?

Ага, кумедна історія, Бі, я з майбутнього.

Або, може, щось на зразок: Тупиця, в якого я закохався, помер, і я такий біса, що навіть закони фізики пошкодували мене, і тепер я тут.

Хто він? О, ви його ще не знаєте, його звуть Ніл, а його батько – серійний убивця.

Якимось дивом незабаром Ендрю вдалося знайти голос: — Я вже пережив це.

– Зняття?

І це теж.

– 2006, – відповів він натомість. – 2007 та 2008 теж.

Бі тільки моргнула, нервово ерзаючи на стільці, а потім глибоко зітхнула: — Що?

– Я облажався, Бі, – прошепотів Ендрю. — Я думав, що він у безпеці, тому послабив пильність. Наступного дня він був мертвий. Він мертвий, а тепер я тут, і я навіть не впевнений, що цього хочу.

ї рот трохи відкрився, начебто там назовні просилися слова, напевне більше слів, ніж те, що вона сказала: – Він?

Йому більше не було чого втрачати, то чому б не прагнути чесності?

– Чотирнадцятого листопада 2007 року я втратив його. Через рік після цього я лягаю спати і прокидаюся у 2006 році. Значить, я або збожеволів, або …

– Ендрю, – прошепотіла Бі і присунулася ближче до краю свого сидіння, впершись лікті в коліна. — Сподіваюся, ти не помиляєшся, — почала вона, і Ендрю приготувався до неминучого діагнозу та приміщення в психіатричну лікарню. — Ти можеш мені довести щось із цього?

Ох.

Що він міг зробити?

Його мозок на даний момент не працював повною мірою, випрошуючи хімікати, які Ендрю відмовився приймати, але він міг спробувати зібрати якісь докази.

— Твоя кішка вагітна, у неї буде три кошеня, але одна не проживе і двох ночей, — заявив Ендрю тільки для того, щоб зрозуміти, що йому, можливо, доведеться сказати щось короткостроковіше, щоб довести правдивість своєї історії трохи раніше. – Ти познайомилася з хлопцем на ім’я Джош. Ти розповіси мені про нього рівно через 38 днів.

Очі Бі розширилися, голова схилилася набік, брови нахмурилися: — Як це можливо?

Полегшення, що охопило Ендрю, могло збити його з ніг. Він не був упевнений, що колись звикне до того, що йому повірять, після того, як його слово ставилося під сумнів і відкидалося так багато разів.

– Я не знаю.

Він не знав, що Бі почула в його голосі, і чи не поступилася його стоїчна маска якусь непереборну агонію, яка стискала його легені протягом останніх 24 годин, але вона, мабуть, щось уловила, бо замість того, щоб обговорювати можливість, коли Ендрю подорожував у часі, вона запитала: — Хто він, Ендрю?

І вперше з того часу, як вони зустрілися, Ендрю опустив погляд, виявляючи, що не може дивитися їй у вічі: — Кохання всього мого життя.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь