Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Рецензії на книги “Відьмак. Останнє бажання”, “Гаррі Потер і філософський камінь” та “Макова війна”

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Книга, що змінила представлення про фентезійну літературу. Анджей Сапковський «Відьмак. Останнє бажання»

 

Насамперед, хотілось би сказати, що польська культура багата на своїх видатних культурних діячів. Одним із таких людей є Станіслав Лем, який народився у Львові та після Другої світової війни переїхав до Кракова. Він написав багато творів, але найвідоміші – це роман “Соляріс”, цикли оповідань “Кіберіада” і “Зоряні щоденники”. Також однією із відомих письменниць родом із Польщі є Ольга Трокарчук, яка є лауреаткою Букерівської премії та Нобелівської премії з літератури 2018 року. Її відомі твори – це “Бігуни”, “Книги Якова” та “Химерні оповідання”. Але один письменник яскраво виділяється з поміж всіх інших. Це людина, яка прославила не тільки себе, а й всю свою державу на весь світ. Як ви могли здогадатись, я, звісно ж, говорю про Анджея Сапковського. Весь світ знає його як творця, людину, яка створила Геральта із Рівії. Навіть якщо хтось не чув про цю всесвітньовідому серію книг, що мало імовірно, то, можливо, знає у серію ігор про Відьмака, або ж дивився серіал від Netflix, який випустили зовсім нещодавно, у 2019 році. Головну роль зіграв Генрі Кавілл. Так, ця серія книг настільки крута що по ній роблять ігри та знімають цілі серіали, витрачаючи мільйони доларів на акторський склад та все інше.

Отже, якщо ви хочете почати ознайомлюватись з серією книжок про Геральта із Рівії, вам варто починати з книги під назвою «Останнє бажання», яка є найпершою книгою Анджея Сапковського про Відьмака. Це збірник коротких історій та пригод, які трапляються з Відьмаком перед початком основних подій подальших книг. Саме в цій книзі ми вперше можемо познайомитись з героями, які будуть залишатись з нами до кінця саги.

Насамперед, потрібно поговорити про головного героя. Відьмак Геральт з Рівії, відомий також як Білий Вовк, легенда. Хто ж такі ці Відьмаки? Якщо говорити коротко, то спочатку це були звичайні діти, які не мали якихось надзвичайних здібностей. Але потім ці діти ставали абсолютними машинами для вбивства. Як же вони такими ставали? Все починалося з мутації. За статистикою, лише трьом із десяти дітей вдавалось вижити. Тих, кому це вдавалося, відправляли на навчання, після чого вони ставали відьмаками. Наш герой один із них, але він – не типовий відьмак саме тому, що він був дуже порядним та старався не влізати у всілякі авантюри. Геральт це той персонаж, з яким ми будемо майже постійно при прочитанні книги. Хочу сказати лише одне, він не змусить вас нудьгувати, адже його пригоди наділені своєю атмосферою та адреналіном. Читаючи, ти постійно вболіваєш за нього, коли він намагається вбити ще одного монстра, якого навіть уявити важко.

 

Ще один важливий персонаж – це, звісно, Любисток, трубадур, письменник та просто хороший друг нашого відьмака. Саме він складає Геральту компанію у деяких його пригодах, стаючи для нього ще тою скалкою в одному місці. Всупереч цьому, вони по справжньому цінують свою міцну дружбу та довіряють один одному.

Також важливою персоною, з якою ми встигаємо швидко познайомитись у цій книзі, є Єнніфер. Вона є чаклункою дуже високого рангу. Вона з легкістю може використовувати складні закляття та магію, що робить її однією із найсильніших персонажів, представлених не тільки в цій книзі, але й у наступних частинах, де вона буде неодноразово з’являтись. Також в кінці цієї книги ми зможемо зрозуміти, що Єнніфер не буде просто знайомою відьмака, про яку ми скоро забудемо. Натомість вона стане ключовою фігурою основних подій саги, які візьмуть свій початок у книзі під назвою «Кров Ельфів». Її з Геральтом пов’яже не тільки магія або ж робота, але і щось більше…

Якщо ж перейти до сюжету, як я і сказав трішки раніше, «Останнє бажання» – це не зовсім основні події цієї серії. Насамперед, це короткі історії про пригоди та завдання відьмака, створені для того, щоб ми, читачі, змогли детальніше ознайомитись з персонажами та світом, відчули весь настрій та атмосферу цього магічного місця, де інколи не існує нічого хорошого та морального.

Багато епізодів з цієї книги впливають на подальший розвиток подій в цілому, тому радив би кожному почати знайомитись з серією книг про відьмака саме з цієї частини, адже після прочитання у вас складеться ясна картина подій та світоустрою, та й звісно ви банально зрозумієте чи ваша це книжка, чи ні.

Поговорімо про переваги та недоліки. Із переваг ми можемо врахувати світ, де відбуваються всі події. Автор максимально постарався з його створенням та налаштуванням. У цьому і вся особливість світу Анджея Сапковського – він продуманий до найменших деталей. Автор створив унікальний і захопливий світ, де магія і монстри співіснують з реальністю. Пригоди Геральта з Рівії у цьому середовищі викликають у читача лише захоплення.

Друга перевага – це, звісно, персонажі, які дуже добре прописані та мають свій особливий бекграунд, про який ми, звісно, не відразу дізнаємось, але який захоплює своєю продуманістю.

Третя перевага – це сюжет, який захоплює тебе з самого початку книги. Хоча перша книга про відьмака – це лише збірник коротких оповідань, читач все рівно не зможе відірвати від неї очей.

І звісно, вагомою перевагою цієї серії є гумор. Він грає чи не основну роль у книгах, адже робить оповідь більш привабливою. Хто ж захоче читати якусь похмуру книгу без якоїсь особливої родзинки? Сага пройнята гумором і сарказмом, що робить її свіжою та цікавою для читача.

Що ж до недоліків, то основним мінусом є повільний початок. Деяким читачам може відчутись, що книга розпочинається повільно, і їм може знадобитися трохи часу, щоб поглибитися в історію. Але їм варто повірити що це того варте.

Ще одним недоліком є можливість легко заплутатись, адже у творі присутня велика кількість персонажів та подій. Але варто лише зосередитись на читанні, як все стає цілком зрозумілим.

На завершення хотів би сказати, що серія книг про відьмака є загальноприйнятою класикою жанру фентезі. Це історія, з якою має ознайомитись кожен. «Відьмак. Останнє бажання» – це книга, рекомендована для авдиторії старшої від шістнадцяти років, адже для молодших читачів вона може здатись складною та і нудною. Я радив би починати ознайомлюватись з сагою у доволі зрілому віці. Також хотів би сказати, що це саме та книга та серія, до якої хочеться повертатись, адже вона має свою особливу атмосферу та магію, яка надихає читати та читати.

 

Найкраще фентезі всіх часів. Джоан Роулінг «Гаррі Поттер та філософський камінь»

Світова історія бачила багато видатних авторів, кожен з яких зробив вагомий внесок у розвиток літератури в цілому. Такі письменники, як Джордж Орвелл – автор відомої антиутопії під назвою «1984», Стівен Кінг – автор світових бестселерів у жанрах жахів, фентезі, трилеру, містики, Джон Толкін – видатний письменник та лінгвіст, завдяки якому ми познайомилися зі світом книги «Володар перснів» та знаємо, хто такі Фродо, Леголас, Арагорн та інші. Ці письменники – це ті люди, чия творчість колосально вплинула на розвиток літератури та письма.

Але існує ще одна письменниця, яка зробила вагомий внесок у літературу. Хотів би задати вам невеличке питання. Коли ми говоримо про фентезі, де існує магія, магічний світ, магічні створіння або щось в цьому роді, яка книга вам спадає перша на думку?

Звісно, це фентезі про юного чарівника, про обраного, який має врятувати весь магічний світ від великого зла – знайомий кожному роман знаменитої, неперевершеної, геніальної письменниці Джоан Роулінг «Гаррі Поттер та філософський камінь». Ця книжка є першою з семи частин фантастичної серії романів про славетного чарівника.

Насамперед, хотілось би сказати, що це – саме та літературна робота, яку тобі хочеться перечитувати завжди, навіть якщо ти перечитував її вже кільканадцять разів. Адже читачу здається, ніби сама книга наділена особливою атмосферою та магією. Це саме те фентезі, від якого ти не в силі відірватись, адже після прочитання кожної сторінки все більше хочеш дізнатися, що станеться далі з Гаррі та його друзями, у які неприємності або пригоди вони знову потраплять.

Трохи про сюжет. Події починаються з того, що світ чарівників святкує поразку Лорда Волдеморта – могутнього і жорстокого злого чарівника. Вбивши Лілі та Джеймса Поттерів, Волдеморт намагається покінчити з їхнім однорічним сином Гаррі, але закляття смерті обертається проти нього самого, знищивши його тіло і залишивши шрам у формі блискавки на чолі дитини. Після цього маленького Гаррі вирішують залишити у сімейства Дурслів, адже тітка Петунія є сестрою Лілі. Далі ми  знайомимось з самим Гаррі та сімейством Дурслі. Проблема в тому, що вони не дуже люблять його, адже тітка Петунія не зовсім обожнювала свою сестру та просто ненавиділа її, через те, що Лілі була чаклункою. Але сімейство Дурслів намагається приховувати правдиву інформацію про батьків Гаррі. Протягом всього дитинства вони поводяться з ним украй неласкаво, натомість приділяючи багато уваги своєму рідному синові Дадлі.

За кілька днів до свого одинадцятого дня народження Гаррі отримує дивного листа, адресованого йому особисто. Це дуже дивує Гаррі, адже йому ніхто і ніколи не писав листів. Побачивши та прочитавши листа, розлючений дядько Вернон спалює його, не давши Гаррі навіть глянути на нього. Утім, протягом наступних днів надходять нові листи у надзвичайно великій кількості. Рятуючись від цих дивних подій, сімейство Дурслів разом із Гаррі вирішують переховуватись в хатинці на маленькому острові в океані. У ніч перед днем народження Гаррі до хатини вдирається велетень Геґрід. Нейтралізувавши Дурслів, він дає Гаррі змогу нарешті прочитати дивного листа, у якому йдеться про те, що Гаррі запрошений на навчання до найкращої «Школи чарів та чаклунства Гоґвортс». Дізнавшись правду про свою справжню сім’ю, Гаррі зрозумів, що Дурслі просто його дурили, тому вирішує піти з Гегрідом. Першим ділом, вони вирушили на алею Діаґон, для того щоб купити для Гаррі все необхідне спорядження та книги. Гаррі з подивом дізнається, що є відомою особою (через перемогу над Волдемортом) і знайомиться з гоґвортським викладачем захисту від темних сил професором Квірелом, який зіграє не останню роль у цій книзі. Далі Гаррі потрібно потрапити на платформу під номером дев’ять та три чверті, про яку, здається, ніхто й не чув. З труднощами він все-таки знаходить її та сідає в потяг, який прямує просто до Гоґвортсу. По дорозі Гаррі знаходить собі нових друзів, з якими ми будемо до кінця всієї серії. Це такі персонажі, як Рон Візлі та Герміона Ґрейнджер. Тут і починаються пригоди неперевершеного та безстрашного чарівника, який у подальшому врятує магічний світ від абсолютного зла…

Щодо персонажів, насамперед, варто розглянути нашого головного героя.

Гаррі Поттер – це саме він, з яким ми будемо проживати всі події цієї прекрасної книги. Поттер осиротів, будучи немовлям, коли темний чарівник Волдеморт убив його батьків, Лілі та Джеймса. Його виховує сім’я тітки Петунії, сестри матері. Тут у Дурслів його не люблять, називають ненормальним і змушують виконувати хатню роботу. Він боязливий хлопчик, невпевнений у своїх силах. У нього немає друзів тому, що їх відлякує кузен Дадлі. Але незважаючи на це, він має певні риси характеру які роблять його справді особливим. Він надзвичайно скромний чарівник, незважаючи на його статус у цьому світі. Також він дуже відважний та надійний друг, який ніколи не кине своїх друзів у біді.

Герміона Ґрейнджер – це подруга Гаррі, та сама найрозумніша чарівниця серед однолітків. Ця дівчина надзвичайно відважна, самовіддана та принципова. Не зважаючи на це, вона доволі антисоціальна, та не з тих хто буде заводити багато друзів. Також, можна відмітити ще те, що Герміона доволі тривожна щодо буденних речей.

Рон Візлі – найкращий друг Гаррі, з яким він проводить багато часу. Хлопець – один із багатьох дітей в сім’ї. Його можна вважати амбітним чарівником, адже брати Рона також вчились у Гоґвортсі та мали непоганий авторитет, тому Візлі вирішив стати найкращим учнем школи з поміж свої братів. Він доброзичливий, чесний, відкритий і простий хлопець, який належав до родини справжніх чарівників.

Переваги та недоліки

Одним з найбільших плюсів цієї книги – це саме сюжет, який затягує читача з найперших сторінок книги. Уся ця магія та неймовірні пригоди надають цій книзі неймовірну атмосферу та свій шарм.

Друга перевага – це детально прописаний світ. Джоан Роулінг вдало створює магічний світ, який вражає своєю деталізацією та оригінальністю. Читачі з легкістю можуть уявити всі важливі місця, які прописані у цій книзі, і це робить її особливою.

Ну і звісно третє – це розвиток персонажів. Авторка вдало прописала цей аспект, зокрема, Гаррі, Герміона та Рон, прогресують протягом книги, набуваючи нових навичок і знань, тому читачеві буде цікаво спостерігати за цими героями не тільки у першій, а і у подальших книгах.

Говорячи про недоліки, то їх тут доволі мало, навіть сказав би, що майже немає. Одним із цих незначних недоліків є простота викладу. Стиль письма Джоан Роулінг може здатись доволі банальним для певної категорії читачів. Це пояснюється тим, що книга була розрахована більше на дитячу та підліткову авдиторію. Для дорослих це може бути певним недоліком.

На останок, хотів би сказати, що «Гаррі Поттер та філософський камінь» – це та книга, до якої хочеться повертатись знову і знову. Ознайомлюючись з цією книгою, сам читач на мить може відчути всю атмосферу та шарм цього фентезі , та стати частиною цієї магії. Ну і, звісно, вагомою причиною прочитати цю книжку є те, що вона є своєрідною класикою в цьому жанрі, тому я вважаю, що ця літературна робота заслуговує уваги кожного, як дітей, так і дорослих.

 

 

Найкраще фентезі, натхненне кривавою історією Китаю. Ребекка Кван «Макова війна»

Вступ

Новітня історія знає багато сучасних видатних письменників, які творять шедеври прямо на наших очах. Вони є тими, хто продовжує створювати геніальні речі, не даючи літературі згаснути. Такі письменники, як Стівен Кінг – автор великої кількості бестселерів у жанрі фентезі, трилеру, жахів та містики, Харукі Муракамі – один з найвідоміших письменників сучасності, а також японський перекладач, Іен Мак’юен – володар премії Сомерсета Моема за зібрання коротких оповідань «Перша любов, останнє помазання» і шестиразовий номінант на Букерівську премію.

Але ж звісно, цей список не може існувати без однієї талановитої письменниці, твір якої, прославив авторку не тільки на її країну, але і на весь світ. Мова йде, звісно, про Ребекку Кван – людину, яка дала світу змогу познайомитись з такою прекрасною роботою, як «Макова війна». Фентезійний роман натхненний кривавим минулим Китаю, тому, деякі моменти у цій книзі можуть нагадувати певні історичні події або ж постатей. Події трилогії «Макова війна» розгортаються у вигаданому світі, проте сюжетна лінія має схожість з реальністю, зокрема з Другою китайсько-японською війною, яка описана в книзі, а також з громадянською війною в Китаї, що, ймовірно, послужила основою «Республіці Дракона» і «Полум’яному богу».

Сюжет

Ця історія розповідає читачеві про підлітка на ім’я Жинь, дівчину-сироту з невеликої фермерської провінції в імперії Нікань, яка відчайдушно намагається втекти призначеної для неї долі, адже її названі батьки хочуть віддати заміж за дуже заможного чоловіка, аби налагодити свої справи з бізнесом. Але головна героїня проти цієї ідеї, тому вона намагається знайти якийсь варіант щоб уникнути цього. Вона вирішує вступити до однієї з найкращих військових академій всієї країни. Але проблема в тому, що аби навчатись в такому місці, потрібно скласти надважкий екзамен, який містить в собі доволі багато предметів. Оскільки Жинь протягом всього часу не навчалась, тому вона вирішує знайти собі наставника, який навчить її цьому всьому. І героїня таки знаходить його. Подолавши безліч безсонних ночей, повних страждань та безперервного навчання, вона таки вступає в омріяну Сінеґардську академію. Але справжні випробування для нашої героїні тільки починаються, адже вона думала, що якщо потрапить в академію, то можна буде трішки розслабитися, але, на жаль, не все так солодко. Вступ в академію не гарантував місце на наступний рік навчання, адже кожен студент мав скласти певний тест в кінці року, і тоді викладачі обирали, чи залишишся тут, чи поїдеш назад до дому. Нічого в школі не дається дівчині легко – її заможні однокласники, які виросли в Сінеґарді, глузують з неї через відсутність освіти, південний акцент і темний колір шкіри. Проте Жинь має наполегливість і рішучість, завдяки чому вона перевершує багатьох у своєму класі. Тому, в кінці року, коли прийшла пора екзаменів, вона неабияк підготувалася. Тоді вся академія побачила, на що наша героїня здатна, та наскільки вона амбітна на неспинна. Беручи участь у бойовому турнірі, вона здолала найсильнішого учня серед її однолітків, тому гарантувала собі місце у академії на наступний рік навчання. Заглиблюючись у вивчення давньої історії свого народу, дівчина дізнається більше про шаманізм – мистецтво магії, яке дає змогу людям стати провідниками богів. Але цей вид діяльності сильно пов’язаний з величезними ризиками, адже зробивши певні речі неправильно, людина могла з’їхати з глузду та почати руйнувати світ. Навчання Жинь в академії завершується з початком третьої Макової війни. Дівчина приєднується до невеликого спеціалізованого військового підрозділу, який виконує небезпечні й відповідальні місії, які занадто важливі для держави.

Перша половина книги розгортається в академії, тоді як друга – повністю пронизана воєнними діями на передовій. Роман переходить від розповіді про знання та науку до опису жорстокої, злої, темної сторони, історії про насильство та боротьбу за виживання.

Персонажі

Жинь – амбітна, розумна, наполеглива, старанна та іноді нерозважлива дівчина, яка має неабиякі амбіції. Спочатку її мотивацією був саме вступ в академію, з яким вона впоралась. Далі її стимулом до навчання стало бажання бути найкращою ученицею в усій академії. Ну і потім вона хотіла мати надзвичайну силу, щоб стати найсильнішою шаманкою всіх часів. Досить непогані цілі, як для звичайної дівчинки з нерозвиненої провінції.

Неджа – розумний, сильний, амбітний та старанний хлопець, один із однокласників головної героїні. Він походить з дуже заможної військової сім’ї, тому вступ в Сінеґардську академію для нього був неначе зобов’язанням. Неджа – це той персонаж, який давав Жинь сили рухатись далі та вдосконалюватися, адже він був одним з найкращих учнів академії, і головній героїні було принципово перевершити його.

Алтань – спірлієць, лідер, сильний та розумний хлопець. У першій частині книжки, читачу дають змогу лише трішки наблизитись до нього, та дізнатись про нього не дуже багато інформації. Він був найкращим учнем академії, на якого хотіли рівнятись всі. Після закінчення навчання, він отримав велику посаду у військовій сфері. Алтань став командиром військової групи, до якої згодом приєднається і Жинь.

Переваги

Авторка прописала настільки класний сюжет, що неможливо відірватись від книги. Робота має велику кількість подій та поворотів, що дуже гарно прикрашають її та роблять ще більш цікавою для прочитання.

Персонажі. Безумовно, читачам дуже цікаво буде дивитись за розвитком таких героїв, як Жинь, Неджа та Алтань, адже, письменниця неймовірно прописала їхнє удосконалення, що ми можемо побачити протягом усієї книжки.

Деталізація. Однією з надзвичайних частин цього фентезі – є дуже конкретно прописаний світ. Авторка настільки класно все написала, що читач ніби сам має змогу погуляти двором Сінеґардської академії або ж вулицями міста.

Недоліки

Щодо мінусів, то є лише один, а саме довга розкачка. Для деякої категорії читачів перша частина книги може здатись досить нудною, адже там просто розповідається про навчання, та життя Жинь в цілому. Але потім, після того як починається війна, фентезі набирає обертів, та події починають розвиватись з неймовірною швидкістю.

Висновок

На останок хотілось би сказати, що авторка зробила неймовірну роботу. Зважаючи на те, що «Макова війна» –  її дебютне фентезі, можна сказати що вона перевершила всі очікування. Книга буде цікава не тільки для тих людей, які люблять твори з історичним підґрунтям, але і для тих, хто не знає, що хорошого почитати. Цей твір точно вартий уваги, хоча б через те, що він є певним феноменом в світі фентезі, незважаючи на те, що це дебют авторки у сфері літератури в цілому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь