Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Ніч між 15 і 14 днем до Хелловїна

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

ТеГон знітився і вибрати місце для вечері не зміг, тому Рай Це довелося взяти все у свої руки та вибрати ресторан. Демони не гуляють дрібними забігайлівками і, Рай Це вже відчував, наскільки ТеГону доведеться розщедритися за невелику послугу. Але, здається, людина була лише задоволена.
ТеГон повністю підкорився Рай Це і готовий був слідувати за ним зараз хоч у курінь серед гір, хоч у ресторан, повсюдно задекорований білим оксамитом. Рай Це зупинився на останньому варіанті. Дорогий ресторан, повний делікатесів та надмірностей – грів душу Рай Це. Нічого іншого демон хотіти не може: всі смертні гріхи йому до вподоби. Хоча найулюбленішими можна назвати лише два: ненажерливість і перелюб – найприємніші зі всього списку. Коли шлунок набитий, а яєчка порожні – життя Рай Це ставало веселішим.

– Це дуже гарне місце, – зауважив ТеГон, розглядаючи інтер’єр.
– Вам подобається, містере Кваку?
– Звичайно, тут все так гармонійно, – обводячи очима зал, додав, – і цей білий не схож на лікарняний.
– Брр, – Рай Це здригнувся, – які у вас… Асоціації.
– У вас погані спогади?
– Є таке, – уникаючи теми, ухилився від відповіді Рай Це.

Офіціант запросив їх за столик, швидко розставив свічки та поклавши по папці з меню, розчинився.

– Що ви любите їсти? – Розглядаючи назви, запитав Рай Це.
– Мійоккук, – ТеГон дивився на Рай Це, – я дуже люблю цю страву, так сильно, що мама готує мені її частіше, ніж я святкую день народження.
– А на мій день народження ніколи не було супу з водоростей.
– А що вам готувала матінка?
– Нічого. Тільки батько й то так, що подарунки були не дуже надихаючі. То вірус якийсь притягне, то взагалі залишить голодним цього дня.
Підборіддя ТеГона мимоволі затряслося:
– Мені так шкода, вас Рай Це, здається, у вас було складне життя.
Рай Це лише закотив очі, бо в Пеклі з цим не було складнощів. Для людей це було щось таке, що страшенно травмувало і розбивало серце, що змушувало шкодувати, але для демонів це було нормальним: так жили всі і ніхто не драматизував.

– Вам не треба мене шкодувати, – він торкнувся рукою долоні ТеГона. – Все в порядку, можливо, наступного року, ваша матінка приготує для мене мійоккук за своїм фірмовим рецептом, від якого ви божеволієте.
– А коли у вас день народження?
– Сьомого серпня.
– Добре, – ТеГон вчепився пальцями в долоню Рай Це, який так активно виявляв ініціативу щодо безлічі ідей, які були абсолютно співзвучні з думками Квака, що ігнорувати це було просто неможливо.
– А коли у вас день народження? – Запитав Рай Це, докладаючи зусиль, щоб виплутатися із залізної хватки ТеГона.
– Двадцять восьмого квітня, – він стиснув руку Рай Це, – тисяча дев’ятсот дев’яносто третього року, – почав перебиратися на зап’ястя, – о дев’ятій ранку та сорок одну хвилину, – пустотливі пальці ТеГона вже досягли краю рукава сорочки Рай Це, – у місті Сеул країни Південної Кореї.

Рай Це, втомившись від хватки, не церемонячись із почуттями ТеГона, вирвав руку і потер почервонілу кисть:
– Та ви мені прямо всю свою біографію, як на долоні видали. Чи не боїтеся, що щось буде використано проти вас? – Продовжуючи потирати болісне місце, скривився Рай Це.
– А ви працюєте у юридичній сфері? – Схилив голову ТеГон.
– Поки що ні, але якщо ви ще раз дозволите собі зробити мені боляче, без моєї згоди, то доведеться вирушити до суду і виплатити компенсацію за домагання. – Він розширив свої очі, а потім, раптово і лякаюче усміхнувшись, звузив їх до розміру щілин. – Ясно висловлююсь?
-Вибачте, вам боляче?
ТеГон скочив зі свого місця, впав навколішки перед Рай Це і дбайливо взявши його руку – повіяв на натерте місце.

– Вибачте-вибачте-вибачте, – забурмотів він. – Це вийшло випадково. Я винен перед вами.
– Ну що ви? Що ви робите? – зніяковів Рай Це, відпихаючи ногою від себе гору м’язів під ім’ям Квак ТеГон.
– Народжую! – Раптовий жіночий крик перевів на себе увагу публіки, яка, давлячись від сміху, раніше спостерігала за концертом, що відбувався за столиком, де спілкувалися Рай Це та ТеГон.
– Щоб тебе перекосило! – Застогнав Рай Це. – ТеГон, – він глянув на супутника якимось зовсім новим, жорстким поглядом. – Ідемо звідси.
– Чому?.. – розгубився Квак.
– Швидко. Усе потім поясню! – Рай Це, який не мав видимої фізичної сили, схопив тепер уже за зап’ястя ТеГона, і практично потяг до виходу.
– Тут є лікар? – Серед шуму та гамма відвідувачів ресторану хтось голосно поставив запитання.
ТеГон врізався в спину Рай Це, що раптово зупинився.

– Та щоб тебе перекосило! – чортихнувся він. – Ну все, – тепер Рай Це звертався до Тегона. – Не встигли, доведеться допомагати.
Він відпустив руку Квака і заплющивши очі втягнув повітря:

– Я лікар. – І вже тихіше пробубнив собі під ніс, – щоб тебе перекосило.

– Лікарю, лікарю, допоможіть, – якийсь чоловік упав перед ним на коліна, а потім, різко вставши, потягнув його за руку до блідої спітнілої жінки, води якої були «чудового» зеленого кольору.
– Тут потрібне кесарево. – Уклав він.
– Чому?! Щось не так?
– Води зелені – плід задихається. Гіпоксія – це один із варіантів.
– Що ж робити?! – Чоловік, все ще впадав за Рай Це.
– Дзвоніть у швидку, – роздратовано відповів він, закочуючи рукави, – дівчино, я вас огляну?

Дівчина, колір обличчя якої змінювався швидше, ніж міміка Рай Це, від суцілого блідо-сірого до плямистого синьо-червоного, могла лише кивнути.

– П’ять? – Рай Це напружився.
– Що? – Біля нього, якимось дивом, опинився ТеГон.
– П’ять сантиметрів розкриття. Пологи почалися десять хвилин тому. Ви мали перейми до того, як відійшли води? – Рай Це звернувся до породіллі.
– Не… не було, – ледве дихала вона.
– Стрімкі пологи, гіпоксія плода… Обвиття? – Він подивився на ТеГона, ніби той міг чимось допомогти.
– Я не…
– Я не просив відповідати, – гаркнув у відповідь Рай Це. – Коли ви були на УЗД, вам ставили якісь відхилення? – звернувся він до породіллі.
Вона похитала головою.
– У вас є тяжкі патології? Онкології, захворювання серцево-судинної системи, нирки, венеричні захворювання?
– Серцево-судинні… Перекардит, – видавила дівчина.

Рай Це прибрав руки. Він ковтнув. Його очі заметалися з ліва направо й назад.

– Ви приймаєте якісь ліки? Що вам ставили кардіологи щодо тампонади?
– Їй радили не народжувати, – втрутився чоловік, який просив у Рай Це допомоги. – Але ми вирішили, що хочемо цю дитину і…
– Це ти вирішив! – Заплакала породілля. – Я просила не знімати презерватив! Ти не дозволив мені зробити аборт! Ненавиджу тебе! – Закричала вона.
– Забери його, – прошепотів Рай Це ТеГону.
Квак швидко перейнявся ситуацією і, скрутивши чоловікові ручки, вивів з поля зору дівчини, її огидного супутника.

– Бригада швидкої допомоги вже їде? – звернувся Рай Це до затихлої публіки.

– Так, – пролунав чийсь голос із натовпу.

– У вас гарне розкриття, дитина жива, вона рухається сама. У вас тільки дві задачі: тужитися і вижити, зрозуміло?
Дівчина заплакала:

– Я не можу, мені так боляче! І за грудиною коле…
– У вас є ліки від перикардиту?
– Так, у сумочці, з профілактичного лише рифампін.

– Туберкульоз?!! – Не стримавшись, закричав на неї Рай Це. – Як можна бути настільки тупою, щоб дозволити якомусь чоловікові тебе запліднити при такому захворюванні?! Ти хоча б пролікувалась?!
– Була операція… – заплакала породілля.
– У жодному разі, його тобі не можна. Це посилить кровотечу.
За вікном ресторану пролунали рятівні звуки сирени швидкої допомоги. Бригада влетіла всередину, на крилах порятунку породіллі та Рай Це.

– Головка з’явилась, – констатував фельдшер бригади.
– Тужся, твоя дитина зараз народиться, – прошипів Рай Це, що втрачає свідомість дівчині.
Вона зробила останній вдих повітря і напружила всі м’язи, щоб виштовхнути плід, Рай Це схопив малюка за голову, потім за плечі, полегшуючи завдання йому та його горе-матері.
– Вітаю, у вас хлопчик. – Один із фельдшерів перерізав пуповину, а другий намагався привести до тями дівчину.
– Їй треба до лікарні. Можлива тампонада серця на тлі туберкульозного перикардиту.
Дитина, на щастя публіки, заливалася криком. Незважаючи на те, що він був синенький та страшненький, сьогодні він хотів жити.
– Нехай тобі завжди щастить у житті, – похитуючи його на руках, примовляв Рай Це.
Медики забрали дівчину, дитину і навіть самого огидного хлопця на світі до лікарні.

– Які шанси вижити?
– Якщо приймуть швидко, то п’ятдесят п’ятдесят. Відсоток падає з кожною хвилиною зволікання. Якщо вона помре, то я хочу сподіватися, що хоча б цей мужик, який пристрасно бажає стати батьком, не дивлячись ні на що, зможе подбати про нього.
Рай Це повільно підвівся, витираючи серветками руки з чужою кров’ю. Його трусило. Перебування Рай Це на землі явно не повинно було закінчитися початися прийняттям складних пологів посеред ресторану на білому оксамитовому покритті. Він стиснув віскі зап’ястями і заплющив очі, схиливши голову, ніби дивився в підлогу. Це чергове нагадування, чому він пішов у відпустку сто п’ятдесят років тому і не планував повертатися.

– Я дико втомився, – Рай Це похитнувся, але знайшов раптову опору у вигляді широких грудей Квак ТеГона.
– То ви лікар. – Чоловік з синім волоссям так захоплено посміхався, що очі Рай Це трохи зволожилися.
– Не зовсім, просто пологи приймав, разів триста, – його підборіддя трохи затряслося і Рай Це прикусив губу, намагаючись стримати сльози, що чомусь підступили.
У залі хтось зааплодував. Бавовни лунали все голосніше і впевненіше. Рай Це виринув з обіймів ТеГона і вклонився вдячній і водночас шокованій публіці.

– Помолимося все, щоб у цієї дитини залишилася мама, – Рай Це схилив голову, і всі повторили за ним. – Щоб тебе перекосило, – знову лаявся він, але так тихо, що зміг викликати усмішку тільки у ТеГона.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь

Коментарі на “Ніч між 15 і 14 днем до Хелловїна