Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Люди як кораблі

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Моряки не обирають коханих із простих людей, тільки зі своїх. Не через погорду – погорді немає місця на кораблі – а заради безпеки, своєї і коханої людини. Море вміє бути теплим, щедрим, люб’язним, але не менше від того воно вміє бути ревнивим, і ревнощі його страшні. 

“Піднімайся на корабель, тільки якщо тебе нічого не тримає на землі.” Це правило, одне із тих, що їх має знати кожен, хто пов’язав свою долю з мореплаванням.

 Бейдов знає його теж. 

І коли вона вперше босоніж ступає на дошки, просотані морем; коли підставляє обличчя під доторки солоного вітру – її дійсно нічого не тримає. Море підхоплює її, юну, нічийну, огортає собою і дає надію: нещаслива зоря, під якою народилася Бейдов, відбиваючись у дзеркальному нічному морі, нічим не відрізняється від звичайної. 

Старий капітан (Бейдов не пам’ятає його обличчя, але гарно пам’ятає запах – піт, деревина та тютюн) простягає їй широку мозолисту руку і допомагає втриматися під час шторму. Тоді вони бачать одне одного вперше, і вперше ж Бейдов чує фразу, якою потім грітиме себе особливо холодними ночами

“Тепер ти теж належиш морю.”

Він не виглядає радісним чи піднесеним, промовляючи це – радше приреченим – і тоді Бейдов не розуміє його. Усвідомлення приходить до неї пізніше, з роками, досвідом та втратами, але тоді, стоячи посеред жорстокого різкого шторму, вона відчуває себе найщасливішою людиною у світі. 

За вісім років потому капітан знаходить своє місце у спільній моряцькій могилі на островах Кам’яного лісу. Його тіло назавжди лишається одним цілим з морем, але прізвисько – Старий – Бейдов власноруч висікає у Камені. 

– Один раз з морем – назавжди з морем, – проголошує вона і виливає на пісок трохи рому. 

Команда позаду неї нарешті відмирає, сміється і підіймає догори пляшки єдиним злагодженим рухом. Це правильно – пірати не визнають ані траур, ані Смерть, і плакати за померлим було б верхом дурості. 

Хоча, якщо так міркувати, приходити до Каменя так часто – теж не надто розумно. Але Бейдов усе одно раз за разом опиняється на одному й тому ж самому місці з люлькою в руці. Врешті-решт, вирішує вона сама для себе, все добре, поки ніхто не знає.

 

*

 

Все добре, поки ніхто не знає, повторює вона сама собі, ухиляючись від загостреного каміння, яке усе-таки лишає подряпину на щоці, у небезпечній близькості від ока. Білявка – Бейдов усе ніяк не може пригадати, де її бачила – знову складає пальці у магічний жест, Божественне Око на її паску янтарно спалахує, і цього разу відхилитися не виходить. Бейдов приглушено скрикує, коли зачарований камінь боляче б’є по ногах і змушує її впасти на вологий пісок. Ще один камінець прицільно вибиває у неї з рук зброю.

– Годі. Чи це якась маловідома піратська традиція – отак кидатися на пересічних людей? 

Бейдов здивовано осікається і піднімає догори долоні – бузкова блискавка кілька секунд танцює на кінчиках її пальців, а потім зовсім зникає.

– Чорт забирай, – усе нарешті стає на свої місця, і Бейдов зніяковіло видихає, – Нінгван, так?

Білявка киває і ховає за спину непримітний каталізатор.

Напевне, з цього усе й починається – з бісового вологого вечора, коли вони мовчки сидять поряд із Каменем. Звісно, Бейдов знає Нінгван – переважно з папірців, які доводиться оформлювати на товари і з людських розмов. І, здається, та Нінгван – паперова та чужословна; гордячка з купою золота, досить сильно відрізняється від тієї Нінгван, яка спокійно смалить гіркий піратський тютюн і не гребує сидіти просто на піску. Бейдов спостерігає, як Нінгван набиває трубку – у неї витончені пальці, вінчані гострими, схожими на пташині кігті прикраси; прослідковує поглядом, як з її уст у небо зривається сизий дим.

Цей вечір тягне за собою низку зустрічей – мовчазних, вітряних і холодних. Вони пахнуть тютюном і крихкою, розділеною навпіл таємницею. 

 

*

 

– Зіграймо, – каже Нінгван. 

Вона вкладає на пісок лаковану дошку, розставляє на ній витончені фігурки. В одній з них Бейдов впізнає Алькор – навіть зменшений у багато разів він лишається неабияким красенем.  Коли вони грають вперше, Бейдов жартома пропонує поставити усі несплачені штрафи, і Нінгван, як не дивно, погоджується. 

(Щоправда, усе стає зрозуміло, коли гра добігає кінця, і Бейдов намагається придумати, як пояснюватиме команді, чому сума штрафів збільшилася вдвічі. Після цього вони грають тільки на запитання.)

– Демін із крихітного прибережного селища, – Нінгван рухає свою ювелірну крамницю вперед і добудовує кілька складів, – він був рибалкою. Свого часу навчив мене майструвати вудки та лагодити гачки – хоча ми навіть не були родичами. Він зник влітку, кажуть, що морські діви затягнули його до себе, але я думаю, це був звичайний шторм.

Вона піднімає обличчя догори, видихає кілька тремтливих кілець і висипає частину тютюну під Камінь. Тліючі грудки майже одразу змішуються з піском і темнішають, набираючи води. 

– Попередній власник Алькора і мій капітан. – Усі компанії Бейдов потерпають від бідності і змушені зачинитися, тож вона відсуває дошку в сторону і виливає на пісок частину рому з пляшки. – Потонув під час шторму – хвиля злизала його, і ніхто нічого не встиг вдіяти. Це була гарна смерть – можливо, найкраща з тих, що можуть спіткати моряка.

Чомусь Бейдов здається, що зараз Нінгван має незгодно підтиснути губи і сказати щось неправильне – щось, що могла б сказати звичайна людина землі – але вона просто киває. Можливо, трохи задумливо, але не більше того.

– Не тільки моряка. 

Прикаси на її пальцях зблискують. Цікаво, думає Бейдов, як би виглядало відображення цих рук у темному бурхливому морі?

 

*

 

Провулок – напівтемний, гамірний – тепло дихає ладаном, людським потом і смаженою рибою. Тут панує тиснява, і Бейдов мимоволі замислюється: тут завжди так, чи тільки сьогодні? Останнього разу вона, здається, була на ярмарку в Сумеру, але там все було інакшо. Дивно, незвично.

Але зараз навколо Ліюе, рідний та впізнаваний, він говорить зрозумілою мовою і відчувається як раптова подорож до короткого дитинства. Тільки на відміну від дитинства – Бейдов знаходить поглядом Нінгван, яка випереджає її усього на півкроки – поряд з нею не недосяжно дорослі люди, а Нефритова Рівновага.

Нінгван обертається – так, ніби вміє читати думки – і трохи насмішливо посміхається. Непримітний зелений плащ з каптуркою робить її молодшою і легшою – можливо, аж занадто легкою. Тож біля наступної крамнички Бейдов зупиняється і приязно киває продавчині. Судячи з тягнучого акценту, вона із Натлану, і кілька слів натланською розчулюють її настільки, що вона зменшує ціну майже вдвічі. Насправді, в цьому немає особливої потреби – грошей більше ніж вистачає – тож Бейдов обережно забирає невеличкий пакунок, дякує, і лишає навіть більше мори, ніж зазначено на початковому ціннику. Тим більше, що робота виглядає дійсно якісною і витонченою.

– Подарунок? – Нінгван обережно розгортає тканину, посміхається, і навколо її очей на мить збираються сонячні промінчасті зморшки. – Капітанка Бейдов дійсно має надзвичайно гарний смак.

Вона кількома легкими рухами надягає прикрасу і підіймає руку догори – так, щоб темний метал зблиснув у світлі ліхтарів. Кілька широких важких на вигляд каблучок, поєднаних ланцюжком з таким самим браслетом на зап’ястку. І хвилі –  вигрувірані на металі, вони мають бути нерухомими, але чомусь виглядають надзвичайно живими у жовтому вуличному світлі.

– Дякую. Я оберігатиму це – і носитиму. На наші зустрічі точно. – Ланцюжки ледве чутно дзвенять, коли Нінгван опускає руку. – Чаю? Я знаю місце, де до чаю видають мушлі – слухати море.

Бейдов киває.

 

*

 

Це безумство. Справжнє, ілюстративне – от що стається, коли довго сидіти на холодному піску і занадто часто відвідувати Камінь.

А головне, заради чого?

Бейдов не впевнена, що може стисло і зрозуміло відповісти на це питання. Просто одного разу під час вечері вона пропонує Нінгван відвідати Алькор. Можливо, тому що з висоти траси Нефритового палацу Ліюе виглядає як маленький зоряний всесвіт, можливо – тому що Нінгван розслаблено відкидається на спинку свого стільця, і в кутиках її губ губиться посмішка і кілька крихт. Можливо тому що Бейдов усвідомлює, що добряча частина її серця тепер зайнята не тільки звичним Алькором, піратством і шелестом хвиль, а ще й славнозвісною жінкою. (Можливо тому, що після вечері, коли вони стоять і дивляться на місто – плечо до плеча – Нінгван обережно повертає обличчя, і Бейдов відчуває на своїх губах її подих. Тютюн, мора, трохи лілій. Посмішка, відчутна на дотик.)

Зрештою, що б там не було, це призводить до того, що зараз Нінгван обережно піднімається спущеним трапом на Алькор – здивований, тихий Алькор. Що там з правилами? “Жодних коханців серед простих людей?” До біса.

Чомусь у цей момент у Бейдов не виходить думати про правила – тільки про те, як охайно гостріють лопатки на білій спині. З моменту, коли вони вийшли з Ліюе, Нінгван жодного разу не озирнулася і не сказала жодного слова, і це, насправді, дещо тривожно. Що як Нінгван не сподобається морю? 

Що як море не сподобається Нінгван?

Сходинка тихо зітхає, коли Бейдов відштовхується від неї і застрибує на марсовий майданчик услід за Нінгван. Нефритова Рівновага виглядає інакше, ніж зазвичай – з подряпинкою на кісточці трохи вище стопи, з розтріпаним волоссям.

На піратському кораблі.

– Неймовірно! – Нінгван обертається, і Бейдов нарешті бачить її обличчя і посмішку. – Дякую! Це правда так…

Їй доводиться кричати, щоб не звучати тьмяно, але врешті вона усе-таки замовкає, поступаючись галасливому вітру, і розводить руки в сторони. Це дивна картина, а ще – надзвичайно правильна. Тож Бейдов широко посміхається і підіймає обличчя до неба.

Зрештою, навряд чи людину, яка побудувала Нефритовий палац, можна назвати звичайною.

 

__________

я не знайшла приміток до тексту, тожж крутимося як можемо. любіть бейгван, тицяйте мене у помилки і кумкайте у коментарях – словом, жодним чином себе не обмежуйте. цьом!

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь

5 Коментарі на “Люди як кораблі



  1. Це так гарно. Взаємодії дівчат виглядають настільки природно, що іноді здавалося, ніби я підглядаю за ними
    І у вас неймовірний стиль письма!! Текст дуже приємно читається. Дякую за цю роботу 💜