Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Forum

Forum Navigation
You need to log in to create posts and topics.

Перекладати чи агітувати?

PreviousPage 3 of 3

Я не можу повірити, що ми на четвертий місяць війни фактично обговорюємо можливість пустити росню до себе до хати.

Це крінж шалений. Не знаю чого хочу більше: ригати чи взять той телефон і до землі тако "БЕМ-БЕМ-БЕМ"

Із мільйона іноземних авторів тащити саме росню... Цензурних слів мало..

Мізалекордія, lisa_gerani and 4 other users have reacted to this post.
Мізалекордіяlisa_geraniyahidkaTulluanMeteliaYstava
Цитувати YayaTyts від 19.05.2022, 10:26
Цитувати Cura Cura від 19.05.2022, 09:52

Навіщо?

Ви буквально просите нас знову робити щось для росіян і з росіянами. Ви серйозно думаєте, що до них нормально будуть ставитись? Вас тішить один нещасний, який вас підтримав, але ви забиваєте на 40 обісравших.

Та не прошу я такого, де ви це бачите? Є ситуації, де є родичі, друзі росіяни, які готові не від нас російської чекати, а самим залучатися до української. Хіба нема сімей, де внуки з росії їдуть до бабусь в Україну і тут сидять літо, а мови не знають і не вчили раніше, бо не треба було. То це чудово, що зараз вони поміняють думку, чи ви радите слати їх подалі, бо вони з росії? І коли я говорила про допомогу і добрих людей, я саме про українців з якими вони тримають зв'язок говорила, а не про всіх мешканців цього сайту. Я просто намагаюся не вішати дуже легко ярлики.

А ще я розумію, що переклади рос.фанфіків будуть, ну якщо це офіційно на сайті не заборонять, тому й хочеться уникнути потрапляння сюди робіт тих хто "обсирав" як ви говорите, і особисто не вважаю правильним відвернутися від того, навіть одного, хто тебе підтримує, через національність чи іншу ознаку.

"Чому б нам не залучати росіян до української? Що я маю на увазі? Вже не раз довелося бачити записи, де питали про переклад робіт саме росіян українською мовою. І мені стало цікаво, а чому б їм самим не створювати тут свої сторінки та не адаптовуватись у нас, як ми це робили свого часу у них? І я не говорю про власне переклад, добрі люди, друзі, що допоможуть з цим точно найдуться! Але якщо вони зможуть вивчити для початку декілька слів, потім речень — це вже буде маленькою перемогою."

 

Це буквально ваші слова про співпрацю. Ви будете їх заперечувати?

Мені байдуже на всіх росіян. На їхню підтримку. На їхню позицію. Вони нічого не роблять і не будуть робити, бо це їх не стосується. Я особисто знаю ситуації, коли ця підтримка була лише простими словами, щоб не втратити свого німбу. Для мене це не показник.

Я розумію ваше бажання, але воно не для нас. Якби ще не було війни, то щось може б і вийшло. Але наша культура повинна стати лише нашою. Інакше ми ніколи не перестанемо доводити їм, що ми є ми.

yahidka, Видалений користувач and Ystava have reacted to this post.
yahidkaВидалений користувач Ystava
Цитувати YayaTyts від 19.05.2022, 11:07
Цитувати yahidka від 19.05.2022,

Не знаю, як автор/ка коментаря, а я так, пропоную слати росіян просто тому, що вони росіяни. Бо вони всі відповідальні за те, що зараз відбувається і нам потрібно просто назавжди забути їх і не спілкуватись з жодним)))

Лише вони відповідальні? Щоб не загострювати увагу на політиці чи расизмі, це мій останній коментар, який відійде від основних питать які я хотіла підняти: 1)Чи це добре, якщо росіяни самі будуть тут викладати свої роботи українською, а не під ніком українця, що допоміг з перекладом. 2) Чи мешканці сайту взагалі проти перекладів фанфіків росіян?

Отже, без образ, лише власна думка і слава свободі слова!) Я не вірю, що лише росіяни такі погані і всі біди через них (смішно, адже росіяни використовують подібні переконання, але вони кажуть, що всі біди через Європу і Америку, а вони ж цяці та хороші). Так до чого я, чимало саме українців у яких рильце в пушку, і не варто це ховати під килимок. Саме українці лінилися вчитися рідній мові, саме вони її вважали не крутою, саме вони мене "хохлушкою" чи "селом" називали, коли я багато років тому почала навчатися в столиці і принципово не переходила на російську, так розмови і велися: я українською, а вони російською.

А хіба ж і зараз мало наших, які виправдовуються, що звикли до російської, складно вчити українську, і це з урахуванням того, що вони жили десятиріччя серед українського суспільства, слухали українську по телебаченню, вчили українську в школах! А в інших країнах за рік уже говорять і англійською, і німецькою, і польською і т.п.

Золоті слова Шевченка: "Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь..." Ось де наша проблема, не погато знати ту саму російську, погано цуратися своєї рідної мови!

І знову не по темі: дійсно прикро, що тема пов'язана з російськими перекладами, на сайті, де всі за українську мову, більш популярна ніж тема того самого правопису! Чи нас так мало, тих — хто розуміє, що ще є куди рости і чому вчитися, чи інші так досконало українську знають...

Ви хочете сказати, що в нападі на нашу країну винні не тільки вони? А хто ще? Самі українці відповідають за імперські амбіції маскви?

Тут немає жодної схвальної відповіді, очевидно, що мешканці сайту категорично проти росіян. Не тільки на фанфік.ком, а в принципі.

Ох, так, звичайно. Я дуже вам співчуваю через погане ставлення до вас, як до українськомовної, але йдіть подалі, га? Мені при спробі перейти на українську (ще до 24 лютого) було дуже незручно, бо ніхто з друзів не підтримав і ще питали: "а навіщо це тобі?", а я, як людина з росмовної родини, не мала досвіду спілкування і не могла мати практики, тож просто не протрималася. Ситуація краща, ніж у вас, проте досі погана.

 Але, по-перше, ваш і мій досвід не абсолют, по-друге, українську вважали "некрутою" саме через спілкування з росіянами і спільне інфополе, в якому були постійні "ха-ха, тупиє хахли з салом і горілкай". Вони не жили серед українського суспільства, якщо ви не помітили, то росія завжди мала вплив на людей в Україні: ми спілкувалися в мережі, з родичами, українські зірки орієнтувалися на сусіда. І так, в такому середовищі, де всі російську розуміють і з росіянами дружать легко було подумати: "а навіщо вчити українську?" А зараз ви пропонуєте знов притягнути росіян до нас? Вони не стануть підлаштовуватися й сидіти тихо, почнуть качати права в темах, яких не шарять, не розумітимуть українського контексту, то навіщо?

Не треба цього, ніхто не казав, що всі українці святі, але так, всі росіяни апріорі погані, і не треба проводити паралелі з росТБ, бо, ну, знаєте, Європа не намагалась століттями доводити, що росія – просто "малофранцузи", не знищувала її культуру та мову. На відміну від росії, яка і досі не вважає українців окремою нацією. Як я вже писала, росіяни усі, незалежно від того завайну чи нєтвайнє, все одно знаходяться в росінфопросторі й несуть нам російські наративи. Просто через двадцять років в нас знов почнеться "ой, ну ми ж в одному інфополі, братскіє народи і так любимо одне одного, подивіться: Україна ісконна руская тєріторія". Нам небезпечно зараз знаходити зернятка в купі лайна.

І з теми зіскакувати теж не треба: всі обурені вашою тупою і жахливою пропозицією, ця тема викликає емоції, саме тому тут більше коментарів, ніж під ресурсами зі словниками. Особисто я при написанні фанфіків подібним не користуюся, не знаю гарних сайтів, то що я маю написати?

curatarta@gmail.com, Tulluan and Densewood have reacted to this post.
curatarta@gmail.comTulluanDensewood
Цитувати YayaTyts від 19.05.2022, 11:07

Так до чого я, чимало саме українців у яких рильце в пушку, і не варто це ховати під килимок. Саме українці лінилися вчитися рідній мові, саме вони її вважали не крутою, саме вони мене "хохлушкою" чи "селом" називали, коли я багато років тому почала навчатися в столиці і принципово не переходила на російську, так розмови і велися: я українською, а вони російською.

А хіба ж і зараз мало наших, які виправдовуються, що звикли до російської, складно вчити українську, і це з урахуванням того, що вони жили десятиріччя серед українського суспільства, слухали українську по телебаченню, вчили українську в школах! А в інших країнах за рік уже говорять і англійською, і німецькою, і польською і т.п.

Золоті слова Шевченка: "Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь..." Ось де наша проблема, не погато знати ту саму російську, погано цуратися своєї рідної мови!

І знову не по темі: дійсно прикро, що тема пов'язана з російськими перекладами, на сайті, де всі за українську мову, більш популярна ніж тема того самого правопису! Чи нас так мало, тих — хто розуміє, що ще є куди рости і чому вчитися, чи інші так досконало українську знають...

Я на цьому форумі зальотом, тому можу чогось не доганяти, але до чого тут російськомовні українці, які принижують українську мову? Їх тут хтось бачив? Вони до цього сайту жодного відношення не мають. Мені здається тут мова йде за те, чи хочуть українці споживати російський продукт загорнутий в українську обгортку чи ні.

Так от: тут не хочуть.

Тому годі переводити стрілки під вірші Шевченка. Ми знаємо про малоросійство, і боремося з ним. Дякую за нагадування.

curatarta@gmail.com, yahidka and 3 other users have reacted to this post.
curatarta@gmail.comyahidkaTulluanDensewoodYstava

Зараз такий час, коли українці мають вистроїти максимальну дистанцію від росіян. Через війну, через те, що нам потрібно розібратись у собі, вистроїти свої стандарти й параметри у всьому, щоб оновити себе. Це нормальна практика. Звісно, що ми не раді росіянам, історія показує нам певні уроки, пора б вже засвоїти їх.

Що до адекватних росіян( хоча я в них сумніваюсь, й в мене є на те повне право) то зараз їм саме час війти в наше положення й  тримати дистанцію, а не нав'язуватись.

Шевченко й справді казав навчатись й читати, але ми ж можемо обирати в кого учитись й що читати. Це не обов'язково має бути русня. Чому ми не говоримо про чехів, про поляків,  про не знаю, кого завгодно? Чому саме росіянців? Бо весь світ на них образився й вони тепер бідні нещасні? Що не було підстав?

Насправді я рада, що є ця тема й можна висловитись на неї, Можна бути скільки завгодно толерантним до окремої людини, але колективно відповідальність це не знімає. Ми маємо право на гнів, маємо право не вибачати, навіть якщо перед нами вибачились(а цього я не чула від жодного росіянина, особливо без всяких " но ви тоже")

на початку війни тема хороших руськіх була й для мене близька, багато хто з нас родичів там має, але три місяці показали, що я помиляюсь.

 

lisa_gerani, yahidka and 4 other users have reacted to this post.
lisa_geraniyahidkaUki NaraTulluanMeteliaYstava

Щоб не путали праведне з грішним, напад на мою Батьківщину я НЕ ВИПРАВДОВУЮ. ЦЕ ЗЛОЧИН!

Переклади з інших країн не виносила на загальний розгляд саме через те, що там все і так ясно, і добре.

Цитувати Metelia від 19.05.2022, 12:06

Я на цьому форумі зальотом, тому можу чогось не доганяти, але до чого тут російськомовні українці, які принижують українську мову? Їх тут хтось бачив? Вони до цього сайту жодного відношення не мають. Мені здається тут мова йде за те, чи хочуть українці споживати російський продукт загорнутий в українську обгортку чи ні.

Так от: тут не хочуть.

Тому годі переводити стрілки під вірші Шевченка. Ми знаємо про малоросійство, і боремося з ним. Дякую за нагадування.

Я особисто бачила коментарі російською тут!! І мені це не сподобалось, але я не маю бажання виясняти чи то українка, чи росіянка! Я хочу подібного уникнути! Ще питання є?

Так от: саме питання,чи хочуть українці споживати російський продукт загорнутий в українську обгортку чи ні — мене й цікавить.

Перевела стрілки? Ні, я прямим текстом кажу, що не варто тішити себе і шукати винних в незнанні рідної мови, починати потрібно з "себе і свого небажання"!

 

Цитувати Cura Cura від 19.05.2022, 11:22
Цитувати YayaTyts від 19.05.2022, 10:26
Цитувати Cura Cura від 19.05.2022, 09:52

Навіщо?

Ви буквально просите нас знову робити щось для росіян і з росіянами. Ви серйозно думаєте, що до них нормально будуть ставитись? Вас тішить один нещасний, який вас підтримав, але ви забиваєте на 40 обісравших.

Та не прошу я такого, де ви це бачите? Є ситуації, де є родичі, друзі росіяни, які готові не від нас російської чекати, а самим залучатися до української. Хіба нема сімей, де внуки з росії їдуть до бабусь в Україну і тут сидять літо, а мови не знають і не вчили раніше, бо не треба було. То це чудово, що зараз вони поміняють думку, чи ви радите слати їх подалі, бо вони з росії? І коли я говорила про допомогу і добрих людей, я саме про українців з якими вони тримають зв'язок говорила, а не про всіх мешканців цього сайту. Я просто намагаюся не вішати дуже легко ярлики.

А ще я розумію, що переклади рос.фанфіків будуть, ну якщо це офіційно на сайті не заборонять, тому й хочеться уникнути потрапляння сюди робіт тих хто "обсирав" як ви говорите, і особисто не вважаю правильним відвернутися від того, навіть одного, хто тебе підтримує, через національність чи іншу ознаку.

"Чому б нам не залучати росіян до української? Що я маю на увазі? Вже не раз довелося бачити записи, де питали про переклад робіт саме росіян українською мовою. І мені стало цікаво, а чому б їм самим не створювати тут свої сторінки та не адаптовуватись у нас, як ми це робили свого часу у них? І я не говорю про власне переклад, добрі люди, друзі, що допоможуть з цим точно найдуться! Але якщо вони зможуть вивчити для початку декілька слів, потім речень — це вже буде маленькою перемогою."

 

Це буквально ваші слова про співпрацю. Ви будете їх заперечувати?

Мені байдуже на всіх росіян. На їхню підтримку. На їхню позицію. Вони нічого не роблять і не будуть робити, бо це їх не стосується. Я особисто знаю ситуації, коли ця підтримка була лише простими словами, щоб не втратити свого німбу. Для мене це не показник.

Я розумію ваше бажання, але воно не для нас. Якби ще не було війни, то щось може б і вийшло. Але наша культура повинна стати лише нашою. Інакше ми ніколи не перестанемо доводити їм, що ми є ми.

Не зрозуміла, ви ж самі й розмістили моє пояснення про "співпрацю".

Якщо по простому, то я говорила про співпрацю не з першим встрічним, а саме з людиною, яка підтримує близькі стосунки з українцем та осуджує воєнніі дії, і я ці слова не забираю.

Цитувати YayaTyts від 19.05.2022, 13:25

Щоб не путали праведне з грішним, напад на мою Батьківщину я НЕ ВИПРАВДОВУЮ. ЦЕ ЗЛОЧИН!

Переклади з інших країн не виносила на загальний розгляд саме через те, що там все і так ясно, і добре.

Цитувати Metelia від 19.05.2022, 12:06

Я на цьому форумі зальотом, тому можу чогось не доганяти, але до чого тут російськомовні українці, які принижують українську мову? Їх тут хтось бачив? Вони до цього сайту жодного відношення не мають. Мені здається тут мова йде за те, чи хочуть українці споживати російський продукт загорнутий в українську обгортку чи ні.

Так от: тут не хочуть.

Тому годі переводити стрілки під вірші Шевченка. Ми знаємо про малоросійство, і боремося з ним. Дякую за нагадування.

Я особисто бачила коментарі російською тут!! І мені це не сподобалось, але я не маю бажання виясняти чи то українка, чи росіянка! Я хочу подібного уникнути! Ще питання є?

Так от: саме питання,чи хочуть українці споживати російський продукт загорнутий в українську обгортку чи ні — мене й цікавить.

Перевела стрілки? Ні, я прямим текстом кажу, що не варто тішити себе і шукати винних в незнанні рідної мови, починати потрібно з "себе і свого небажання"!

 

Цитувати Cura Cura від 19.05.2022, 11:22
Цитувати YayaTyts від 19.05.2022, 10:26
Цитувати Cura Cura від 19.05.2022, 09:52

Навіщо?

Ви буквально просите нас знову робити щось для росіян і з росіянами. Ви серйозно думаєте, що до них нормально будуть ставитись? Вас тішить один нещасний, який вас підтримав, але ви забиваєте на 40 обісравших.

Та не прошу я такого, де ви це бачите? Є ситуації, де є родичі, друзі росіяни, які готові не від нас російської чекати, а самим залучатися до української. Хіба нема сімей, де внуки з росії їдуть до бабусь в Україну і тут сидять літо, а мови не знають і не вчили раніше, бо не треба було. То це чудово, що зараз вони поміняють думку, чи ви радите слати їх подалі, бо вони з росії? І коли я говорила про допомогу і добрих людей, я саме про українців з якими вони тримають зв'язок говорила, а не про всіх мешканців цього сайту. Я просто намагаюся не вішати дуже легко ярлики.

А ще я розумію, що переклади рос.фанфіків будуть, ну якщо це офіційно на сайті не заборонять, тому й хочеться уникнути потрапляння сюди робіт тих хто "обсирав" як ви говорите, і особисто не вважаю правильним відвернутися від того, навіть одного, хто тебе підтримує, через національність чи іншу ознаку.

"Чому б нам не залучати росіян до української? Що я маю на увазі? Вже не раз довелося бачити записи, де питали про переклад робіт саме росіян українською мовою. І мені стало цікаво, а чому б їм самим не створювати тут свої сторінки та не адаптовуватись у нас, як ми це робили свого часу у них? І я не говорю про власне переклад, добрі люди, друзі, що допоможуть з цим точно найдуться! Але якщо вони зможуть вивчити для початку декілька слів, потім речень — це вже буде маленькою перемогою."

 

Це буквально ваші слова про співпрацю. Ви будете їх заперечувати?

Мені байдуже на всіх росіян. На їхню підтримку. На їхню позицію. Вони нічого не роблять і не будуть робити, бо це їх не стосується. Я особисто знаю ситуації, коли ця підтримка була лише простими словами, щоб не втратити свого німбу. Для мене це не показник.

Я розумію ваше бажання, але воно не для нас. Якби ще не було війни, то щось може б і вийшло. Але наша культура повинна стати лише нашою. Інакше ми ніколи не перестанемо доводити їм, що ми є ми.

Не зрозуміла, ви ж самі й розмістили моє пояснення про "співпрацю".

Якщо по простому, то я говорила про співпрацю не з першим встрічним, а саме з людиною, яка підтримує близькі стосунки з українцем та осуджує воєнніі дії, і я ці слова не забираю.

 

І чим це відрізняється?

Ми просто будемо пропихувати росіян, але тепер самі ж їх і виправдовуватимемо. У них є їхня культура, їхня література. Звідки таке бажання підмішати нас до них?

Tulluan has reacted to this post.
Tulluan
Цитувати YayaTyts від 18.05.2022, 14:37

Доброго та спокійного всім дня!

Вчора, мандруючи по сайту та читаючи різні коментарі на різних форумах, мене відвідала божевільна ідея, мрія... чи навіть мета.

Чому б нам не залучати росіян до української? Що я маю на увазі? Вже не раз довелося бачити записи, де питали про переклад робіт саме росіян українською мовою. І мені стало цікаво, а чому б їм самим не створювати тут свої сторінки та не адаптовуватись у нас, як ми це робили свого часу у них? І я не говорю про власне переклад, добрі люди, друзі, що допоможуть з цим точно найдуться! Але якщо вони зможуть вивчити для початку декілька слів, потім речень — це вже буде маленькою перемогою.

P.S.: є росіяни які готові намагатись читати українською і мене це неймовірно тішить!

Дуже прошу прочитати інші коментарі, бо в багатьох на швидку руку складується враження, що я пропоную "йти й агітувати росіян на їх сайтах іти сюди" ЦЕ НЕ ТАК!!!

Щоб не загострювати увагу на політиці чи расизмі, виділю два основних питання, які власне я і намагалася підняти: 1)Чи це добре, якщо росіяни самі будуть тут викладати свої роботи українською, а не під ніком українця, що допоміг з перекладом. 2) Чи мешканці сайту взагалі проти перекладів фанфіків росіян?

Вам у житті та на майданчиках типу твіттера/фейсбука/телеграма, тощо, росні не вистачає, так ви ще їх хочете на свої платформи притягти?

Не треба. Хто з українців захоче прочитати їхній контент - прочитає і так. Хто з "адекватних" росіян захоче всунутись - всунеться сам.

Має бути абсолютно все одно як їм там буде. Нехай роблять що хочуть.

Не розумію, навіщо нам знову тягти їх культуру замість будування власної...

 

UPD: якщо нема чим зайнятися, краще б створили ініціативу перекласти фіки українських авторів, що пішли з фб, а не турбувалися за росіян.

curatarta@gmail.com, Видалений користувач and 3 other users have reacted to this post.
curatarta@gmail.comВидалений користувач DensewoodМора Жорасвідомість Джо
PreviousPage 3 of 3