You have no alerts.
    Фанфіки українською мовою

Форум

Навігація по форуму
    Ви повинні увійти, щоб мати змогу створювати записи та теми.

Обговорення та пропозиції щодо перекладу веб-роману "Ворм" (Worm)

Вітаю спільноту!

Я працюю над українським перекладом відомого веб-роману "Ворм" (Worm) від автора Wildbow. Це масштабний і складний твір із власною похмурою атмосферою, специфічною термінологією та живими персонажами.

Моя головна мета — зробити переклад максимально якісним, природним і приємним для читання. Проте замилене око часто пропускає дрібні (і не дуже) огріхи. Тому я відкриваю цю тему для збору ваших конструктивних пропозицій, правок та критики.

Чим ви можете допомогти:

• Виловлювання "бліх": орфографічні та пунктуаційні помилки, звичайні одруківки.

• Стилістика: незграбні конструкції, кальки з англійської, русизми, тавтологія.

• Термінологія: ідеї щодо адаптації прізвиськ героїв, назв банд, команд та специфічних термінів усесвіту (наприклад, найкращі відповідники для різних класифікацій сил).

• Природність тексту: якщо ви бачите, що діалог звучить штучно або описове речення можна зробити більш атмосферним — пишіть!

Як найзручніше оформлювати пропозиції:

Щоб мені було простіше орієнтуватися і вносити зміни, пропоную такий формат (але це не суворе правило):

1. Розділ / Цитата з мого перекладу (щоб я швидко знайшов/знайшла потрібне місце).

2. Ваш варіант: як, на вашу думку, це має звучати.

3. Короткий коментар (за бажанням): чому ви пропонуєте саме такий варіант або що саме не так із поточним.

Я відкритий до будь-якої конструктивної критики. Не соромтеся вказувати на помилки — головне, щоб критика стосувалася тексту, а не перекладача. 😉 Навіть якщо ви просто вкажете на кострубате речення без готового варіанту виправлення, це вже дуже допоможе!

Оновлення перекладу будуть публікуватися в основній темі, а тут давайте обговорювати робочі моменти.

Дякую всім, хто знайде час допомогти.

Привіт! Мене звати Олексій. 20 глав за місяць це серйозний темп, і сам підхід, машинна основа з ручною вичиткою, я дуже підтримую.

Я будую SynapTale, систему, що перекладає дуже довгі історії і будує до них вікі без спойлерів. Демо з першими 100 главами серії про країну Оз можна подивитись на synaptale.com, там переклади українською, іспанською та німецькою.

Хочу запропонувати співпрацю, де я даю тобі свою платформу, щоб спростити та прискорити переклад. Моя система зробить чорнову роботу на всі ~300 глав, а твоя вичитка зробить з неї живий текст. Заодно в читачів буде вікі по Ворму без спойлерів.

Пропоную так як для мене це перевірка системи реальною важкою історією. І твої правки в чорнових перекладах будуть для мене цінним матеріалом, з них система стає кращою.

Мій контакт - aldor@synaptale.com

Artem Markin відреагував на цей запис.
    Artem Markin

Друзі, потрібна ваша допомога зі створенням українського глосарія кейпів, імен, назв тощо!
    Як ви вже могли помітити, імена та псевдоніми у світі «Черв'яка» — це справжній виклик. Автор обожнює гру слів, подвійне дно та специфічний сленг. Щоб переклад не втрачав свого шарму, імена потрібно не просто перекладати слово в слово, а якісно та креативно адаптувати. Пропоную, щоб ми робили це разом! Насамперед прошу допомогти з наступними:

• Kid Win = Кід Він. Прямі переклади на кшталт «Юний Переможець» або «Хлопець-Перемога» звучать занадто пафосно для підлітка-геймера, що літає на антигравітаційному скейті. Тому ми залишили транслітерацію — вона хльостка і зберігає оригінальний дух американських коміксів.

• Coil = Койл. Дослівно це «спіраль» або «кільце» (зокрема зміїне). Проте переклади на кшталт «Спіраль» чи «Змій» втрачають ту холодну і різку погрозу, яка є в оригіналі. Тому ми свідомо уникаємо російського варіанта «Виверт» і залишаємо коротке та містке ім'я «Койл».

• Clockblocker = Часолом. В оригіналі це ім'я — підлітковий жарт, співзвучний зі сленговим cockblocker (той, хто псує побачення або «обламує» кайф). «Часолом» поєднує його здатність зупиняти час та слово «облом», зберігаючи той самий хуліганський характер, який герой закладав у свій псевдонім.
    • Glory Girl = Слава. Дослівний переклад «Дівчина-Слава» звучить занадто важко і громіздко. А от просто «Слава» чудово передає її яскравий, сяючий і дещо пафосний образ, залишаючись при цьому лаконічним.

• Shadow Stalker = Ловча Тінь. Англійське слово Stalker (переслідувач, мисливець) складно адаптувати одним словом без втрати атмосфери. «Ловча Тінь» звучить небезпечно, хижо та ідеально підходить для героїні, яка завжди атакує із засідки. З іншого боку, можливо, варто зупинитися на прямому перекладі — Тіньовий Сталкер, адже слово «сталкер» уже давно й органічно закріпилося в нашій мові. Що скажете?

Чекаю на ваші пропозиції в коментарях!

Я вважаю, що варто залишити тіньовий сталкер, це добрий варіант. Також вам варто задуматись над тим щоб  викласти переклад на а03 тобто archive of our own там  ви отримаєте більше перекладів.

Artem Markin відреагував на цей запис.
    Artem Markin

Зазвичай для того, щоб публікувати переклади книг на міжнародних платформах, потрібен письмовий дозвіл автора. Навіть якщо це некомерційний фанатський переклад. І хоч Автор Черв'яка на своїй сторінці в Редіті неодноразово писав що не проти таких перекладів. Найчастіше такі сайти, як ао3, зазвичай видаляють переклади без фактичного підтвердження від автора оригіналу. Я в процесі вирішення цього питання. Вже два місяці як.. але поки що прямого дозволу не маю. Як тільки отримаю то опублікую на ао3 та на інших.

Спочатку я не планував перекладати Shadow Stalker як «Тіньовий Сталкер». Оскільки це жіночий персонаж, а в сучасній українській мові активно вживаються фемінітиви, залишати чоловічий рід мені здавалося некоректним. Водночас варіант «Тіньова Сталкерка» дещо втрачає пафосність та загрозу, притаманні імені кейпа. Це слово радше асоціюється з нав'язливою прихильницею, аніж із небезпечною месницею. Тому я вирішив трохи адаптувати псевдонім, надавши йому органічнішого жіночого звучання — «Ловча Тінь». Хоча цей варіант трохи відходить від оригіналу, він значно спрощує використання та відмінювання імені в тексті.

Note