Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Ми все виправимо

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Віктор залишився сам у лабораторії. Це місце вже давно стало його домівкою. Тут учений почував себе в безпеці, а також міг спокійно подумати. Хоч це і робочий простір, але саме в таких місцях зауніт відчував себе вільно. Уся справа у його здоров’ї. Він дуже відрізняється від звичайних людей саме тим, що не може усвідомлювати себе до кінця повноцінним. Коли більшість дітей йшли гуляти, бігати та розважатися, Вікторові нічого не залишалося як продовжувати працювати над саморобними механізмами чи читати книги. Отже, все закінчилося тим, що його відпочинок — це робота. У цій сфері, де потрібен мозок, а не м’язи, він був непереможний. Повна відданість своїй справі лише більше віддаляла його від інших, а й давала відчути себе значимим хоч у чомусь. Вченого не можна засуджувати за його самітництво. Це спосіб вкотре не відчувати непотрібний біль і душевні муки. Лабораторія – це фортеця Віктора, де той переживає найяскравіші моменти свого життя. Так і зараз він стоїть посеред кімнати і не може повірити своїм відчуттям. Джейс, безумовно, торкався його і раніше. Обійми пліч-о-пліч, поплескування по спині, дотик пальців при передачі різних інструментів – все це безцінно, але Джейс ніколи не цілував Віктора. Таліс при всій своїй тактильності ще не торкався його губами. Це змусило серце защеміти, а Віктора задихатися від різних припущень. Невже друг все ж таки не зовсім байдужий до нього в романтичному плані? Хоча це дурниці. Як можна визначити подібне по простому поцілунку в маківку? Ніяк. Це вірно. Просто жест підтримки? Дивний, але цілком можливий. Вчений не став його заперечувати, хоча думка про щось більше раділа його. Стримати посмішку було важко, але зараз трохи легше. Підійшовши до столу, Віктор сховав мішечок із камінням під одяг. Ніхто, крім Сінджейда, не знає про них, і краще нехай ніхто й не дізнається. Для цього потрібно носити такі речі із собою. Буде набагато ефективніше, та й зайві переживання відразу зникнуть. Взявши також листок з колом, Віктор вирішив приховати його в задню кишеню штанів. Сховав також блокнот, який приховав за подвійним дном в одній із шухляд. Виявити цей секрет досить важко. Проста хитрість із Зауна однак дуже дієва.

Джейс стояв за дверима і намагався дихати спокійно. Чомусь прояв ніжності до Віктора не викликає відторгнення. Навпаки, викликає бажання доторкнутися ще, притиснутися ближче, обійняти якнайміцніше. Таліс прикусив губи, збираючись із думками. Це дуже дивно. Брехати собі не має сенсу. Швидше за все, його серце більше тягнеться до Віктора, ніж до Мел. Жінка безумовно теж допомогла йому того фатального вечора, але Віктор зробив куди більше. Той повірив у його ідею, саме Віктор. Вчений допоміг завершити дослідження до ідеалу, з ним усе неможливе чомусь починало працювати. Було відчуття, що до чого б не торкнувся Віктор, то починало працювати не важливо що це. Його золоті пальці творили чудеса, його блискучий розум продумував усе наперед. Коли займаєшся дослідженнями з Віктором, мимоволі забуваєш, як дихати. Все так чарівно. Мел приваблива і впевнена у собі, але Джейс не впевнений у правильності її вчинків. Чи варто йому взагалі заводити стосунки з радницею? Чи не перегнув він зі своїм самолюбством? Як не дивно, але саме Мел щоразу давала його самозакоханості зростати, тоді як Віктор опускав його з неба на землю. Його чистий, вольовий і мов хекстек, що горить у сяйві, погляд навіть при погіршенні здоров’я не згасав. Віктор демонстрував свою силу не через бійки, а через дух. Вчений ніколи не здавався. Він був наочним прикладом фрази “На неможливе потрібно лише трохи більше часу.” Може тому все до чого торкався зауніт відгукувалося на його дотик. Джейс став розуміти, що він думає про Віктора надто багато. Саме його дорогий друг був голосом розуму в палаці свідомості Таліса. Невже Джейс просто як хлопчик пішов проти, просто тому, що впертий? Тільки через бажання, щоб погляди були прикуті до нього, так усе обернулося? Він явно сліпий і тепер Джейс це чудово розумів. Радник осліп від слави та уваги. А насправді йому хотілося уваги однієї людини… Віктора. Тільки уваги друга добитися не просто. Потрібно постійно стрибати вище голови, але коли в них разом щось виходило щасливий погляд Віктора був найкращою нагородою. Його легка посмішка. Як пізно Таліс усвідомив свої власні почуття. Якщо бути чесним радник боявся, що запізниться. Що після чергового нападу Віктор більше не розплющить очі. Побачивши його в лікарняній палаті, той усвідомив, що часу зовсім не залишилося. Як він раніше не помічав, що Віктору гіршало? Що він робитиме без нього? Чи піде в могилу за другом? Ймовірно, якщо так і не зможе впоратися з гіркотою втрати. Але хочеться, щоб Віктор за життя побачив те, над чим так працював весь час. Побачив, як розвивається Заун, як люди там не страждають від несправедливості, як усе змінилося. Таліс має встигнути хоча б це.

– Ходімо?

Звучить голос Віктора десь поруч із вухом Джейса. Той сильно задумався, але від того, як учений близько підійшов до нього, майже шепочучи на вухо, Таліс не одразу прийшов до тями. Поглянувши на друга, серце тільки швидше закалатало. Ці очі, що дивилися з такою теплотою. Ці губи, куточки яких були зовсім трохи піднесені. Віктор так рідко посміхався, що, здавалося, вони нещодавно зробили якесь відкриття, коли друг виглядає таким добрим.

– Джейс?

Вчений підняв руку і трохи стиснув плече радника. Легенько струснув, щоб Джейс прийшов до тями. Таліс виглядав розгубленим і приголомшеним, і зауніт не розумів чому. Віктор окинув друга стурбованим поглядом і зазирнув у сірувато-золоті очі.

– Щось трапилося?

Тільки після третього питання пілтовірець нарешті подивився другові в очі і здається знову згадав як дихати, бо до цього здіймання грудної клітки було ледь помітним, що не могло залишитися непоміченим уважним ученим.

– Ні… я просто сильно замислився. Нервую трохи.

Джейс мимоволі відвів погляд і потер рукою потилицю. Таліс рідко коли не дивився в очі під час розмови. Зазвичай він був надто впевнений у собі, та й приховувати йому не було чого. Зазвичай…

– У раді щось трапилося раз ти хочеш, щоб я тобі допоміг?

Нехай Віктор і погодився, але його турбувала поведінка друга. Хоча швидше бавило. Чоловік, що був обличчям прогресу, зараз виглядав як хлопчисько, що нашкодив. Така міміка Таліса мало не розсмішила зауніта, від чого Віктор мимохіть усміхнувся.

– Незабаром почуєш. Я хочу, щоб ти дізнався про це одним із перших.

Таліс усміхнувся так і показуючи, що він підготував щось, що може сподобатися Віктору, хоча вчений був уже радий цій посмішці. Джейс повеселішав, бачачи, що його партнер нехай і в чомусь його підозрює, поводиться невимушено та розслаблено.

– Ну добре. Дивися мені, щоб це було щось гарне.

Зауніт жартівливо стукнув радника по спині палицею, ніби підганяючи його вже йти на збори, бо їх там чекають.

– Обіцяю

Віктор хмикнув із такої заяви, але нічого більше не сказав. Спершись на палицю, той пішов з другом у зал рад, часто поглядаючи на Джейса, що став більше схожий на бешкетного експериментатора, ніж схибленого на безпеці радника. Зауніт не сумнівався, що Таліс його потішить. Все ж таки вони знають один одного досить довго, щоб не помічати дрібні рухи, що вказують на різні емоції. Нехай Джейс і був трохи схвильованим і нервовим, але точно підготував щось грандіозне, і, хоча це тішило Віктора, але враховуючи, що Джейс тепер радник Таліс, то розмах цього чогось може бути значно більшим, ніж міг уявити вчений.

*  *  *

Новина про незалежність Зауна вразила Віктора. Сам цей факт здавався неможливим, тому що зазвичай правителі не віддають своїх земель, навіть якщо ті самі хочуть волі. Організовуються каральні загони, але не як не дається свобода. Віктор дивився на Таліса з подивом, теплотою та величезною надією. Учений знову побачив яскраве світло в очах і думках друга, як тоді, коли він звітував за те, що в його лабораторії вибухнули кристали. Віктор відчув крила за спиною. Він ніколи не мав такого сплеску щастя після того, як вони повисли під стелею кабінету професора Хеймердінгера. Знову ця легкість, ніби він не хворий, ніби йому не поставили той жалюгідний діагноз. Серце закалатало з шаленою швидкістю. Віктору хотілося обійняти Джейса міцно-міцно і подякувати за те, що той взявся за виконання мрії простого заунського вченого.

Джейс дивився на Віктора не з меншим захопленням. Радники проголосували за цю ідею, і тепер нічого друзям не завадить продовжувати їх дослідження і нарешті допомогти нижньому місту вийти з тіні та розквітнути не гірше за Пілтовер.

Наступної миті світ ніби завмер навколо. Кімнату залило яскраве золотисте світло від заходу сонця, перемішане зі знайомою балкиттю, і заглушило нестерпним гулом. Віктор замружився і після відчув гострий біль у спині від удару, а потім і печіння в животі. Коли він розплющив очі, то зрозумів, що лежить біля стіни. Тіло страшно боліло, а дихати через пилюку стало важче, а може, й не тільки. Але що ж це за знайомий аромат? Його було описати так само важко, як запах асфальту після дощу, але Віктор з ним був добре знайомий. Починаючи приходити до тями, вчений побачив блакитні світлячки в повітрі. Це хекстек! Але що сталося? Невже мішечок під його одягом вибухнув? Але тоді б частинки магії були зелені… та й від Віктора нічого не залишилося б. Приділивши пару секунд на роздум все стало на свої місця. Вони вигадали зброю з хекстек… те, чого так боявся вчений трапилося. Хекстек використовували на зло саме ті, для кого він створювався. Віктор вмостився біля стіни та почав панікувати. По-перше, залп може повторитися, а по-друге, після нього Віктор вже точно не прокинеться, але… де Джейс?

– Джейс… Джейс…

Кличе зауніт, але ніхто не відповідає. Віктор майже не чує свого голосу. Той такий слабкий і швидше хрипить, ніж нормально звучить. Пил від зруйнованих стін осідає на, розкинуті в різні сторони ударною хвилею, закривавлені тіла. Якщо придивитися, то вони вже не дихають. Віктор бачив у Зауні всяке, і він зміг без наслідків відвести погляд, але серед них не було Джейса. Це водночас тішило і лякало. Так, поки що Джейс не записаний до мерців, але перебування в списку безвісти зниклих не йде йому на користь. Віктор важко дихав і зрозумів, що його живіт серйозно поранений осколками розбитих вікон, а тіло за відчуттями побите камінням. Наскільки він знає навіть якщо сюди увірвуться лікарі, у них не буде достатньо крові, щоб урятувати Віктора. Той помре швидше від втрати крові. Болісна і повільна смерть. Помітивши в центрі зали знайому смагляву руку Віктор негайно ні секунди, терплячи біль, доповз до центру. Таліс ледь дихав, але він живий… правда, його голова була поранена. Після такого струс мозку буде меншою із проблем. Вчений весь тремтячи міцно обійняв друга і тихо заплакав. Його груди розривалися від болю, що кохана людина була в такому стані.

– Джейс… Джейс… як же так сталося?

Віктор казав просто тому, що не міг тримати це в собі. Ніжно обійняв хлопця та погладжує його по голові, відчуваючи гарячу багряну рідину на пальцях.

– Джейс, прокинься. Прошу. Я хочу померти, знаючи, що з тобою все добре.

З такими пораненнями Віктору не світить продовження життя. Лічені хвилини залишилися на його рахунку. Кров відливає від голови, паніка відступає. Після важкого зітхання Віктор вирішив спробувати. Часу обирати не лишилося.

– Я все виправлю, Джейс. Все виправлю. Ось побачиш. Я поверну нас і … чорт забирай, все буде по-іншому.

Твердо заявив учений, взявшись до справи. Віктор із останніх сил підтягує друга ближче до центру та дістає мішечок та листок із недавнім дослідженням. Оглядаючись, той розуміє, що навряд тут буде чим малювати. Стиснувши зуби, той приклав руку до рани на животі і пересуваючись мало не повзком став малювати коло. Сил майже не було, але іншого виходу немає. Його пальці та долоні горіли. Шкіра на них стиралася об підлогу і робила тільки болючіше. У вухах дзвеніло після вибуху, але думки були як ніколи ясні. Зараз Віктор живий лише завдяки силі волі. Варто розслабитися, і тіло відразу обм’якне так і не вставши знову. Зауніт сердився, що опинився в такій безвиході. Його це виводило із себе. Все, що у них є з Джейсом, зараз залежить від незакінченого експерименту Віктора. Раптом сили каміння не вистачить або він не зреагує через те, що коло не дуже рівне? Все може бути дарма, але вчений не в тому положенні, щоб скаржитися.

– Ось повернемося і почнемо все спочатку. Знову стабілізуємо хекстек… я не міг відвести від тебе очі Джейс… ти був таким гарним у той момент. Не розумію, як я стримував це усі ці роки. Я мусив сказати тобі все раніше. Джейс я…

Віктор не думав, що партнер, перебуваючи без свідомості, почує його. Вчений діяв на емоціях. Стільки всього накопичилося, а жити залишалося так мало, що Віктор розсудив, що або зараз або більше ніколи. Щоправда, заповітні слова всі давилися в горлі, переходячи на кашель.

– Вікторе…

Чоловік розплющує очі розфокусовано, дивлячись на стелю. Джейс відчуває ніби його тіло злегка охололо. М’язи до біса болять, навіть рухатися було за відчуттями неможливо. Одне тільки змушувало продовжувати чіплятися за свідомість – Віктор.

– Джейс. О зорі, Джейс!

Вчений підповз до друга, і Таліс нарешті побачив того, заради кого сьогодні зібралася рада, завдяки кому вони взагалі змогли скільки досягти. Його Віктора.Радник ледь посміхався, стираючи з щік напарника гарячі сльози. Це здивувало Джейса так як він думав, що через гостроту Віктора його сльози будуть прохолодними, хоч і знав, що це неможливо біологічно.

– я ніколи не бачив тебе таким.

Туманно і мляво промовив Джейс, заворожено спостерігаючи як Віктор притулився до його руки ближче, як його сльози потекли з новою силою, як кровоточать дрібні порізи на обличчі, мабуть від скла. Зауніт сьогодні був зовсім іншим. Чи це Таліс, нарешті зрозумівши, хто насправді важливий для нього, став бачити в партнері красу навіть у такій ситуації?

– Джейс… я маю закінчити одну справу, прошу тільки живи.

Відчайдушно просив Віктор, дивлячись очі і торкаючись рук Джейса своїми, трохи бруднюючи їх у крові.

– Віктор.

Таліс спробував підвестися, але вчений зупинив його. Радник не розумів до кінця, що сталося, але єдине, що його зараз хвилювало це те, що Віктор поранений і потребує термінової госпіталізації.

– Прошу, Джейс.

Благаюче дивився на нього вчений, не даючи змоги відмовитися. Віктор знає, що робити. Джейс не може завадити йому.

– Що ти зібрався зробити? Ми з тобою обидва не в кращому стані.

Все ж таки не помітити закривавлених рук Віктора і рани на животі було неможливо. Таліс не хотів лежати просто так, але й розумів, що, можливо, завадить, хоча в такому стані краще лежати Вікторові, а не йому.

– Я перенесу нас у часі.

Швидко випалив зауніт, негайно повертаючись до намальування рун та кіл, усередині яких вони й перебували. Віктор прикусив губу відчуваючи обпалюючий біль і занепад сил, але продовжуючи працювати.

– Що? Яким чином?

Свідомість нехай і була каламутною, але миттю стало ясніти. Яким чином Віктор збирався повернути час назад? Радник навіть не міг уявити, яким таким дивом це можливо.

– Мій вчитель дав мені знайдені хекстек кристали, і вони здатні переміщувати об’єкти в часі. Я використав знайдені записи про Хронос для створення формули, завдяки якій ми зможемо повернутися.

Намагається пояснити Віктор зрозуміліше, хоча знає, що розповів про все надто поверхньо, але в серці теплилися надія, що Джейс його зрозуміє.

– Чому ти не розповів мені про це раніше?

Таліс вирішив не вдаватися в подробиць. Не зараз. Віктор просив його жити, а для цього треба підтримувати себе у свідомості. Чомусь було відчуття, що зауніт поспішав, і це все не просто так.

– Бо надто багато накоїв, Джейс. Я не міг дивитися тебе в очі після стільки помилок і був радий можливості все виправити, але дізнайся ти про це, можливо, ніколи б не захотів мене бачити. Я не виніс би цього…

Виводячи руни, вчений важко дихав, оскільки сили закінчувалися. Все тіло болить, крові все менше. Намалювавши останній внутрішній круг, Віктор звалився на підлогу поруч із Джейсом дивлячись йому в очі і відчуваючи, що вже немає жодних сил.

– Я теж накоїв дуже багато, Віктор, і хотів здійснити твою мрію щоб хоч якось загладити свою провину.

– Ха-ха-ха… здається ми дуже схожі.

Віктор втомлено розсміявся, тому що їх із Джейсом ситуації дуже схожі. Вони обидва наробили дурниць. Зійшли зі свого шляху та намагалися все виправити. Які ж вони схожі. Як половинки одного цілого. Вікторові було прикро, що вони останнім часом були далеко один від одного.

– Я все виправлю.

Обіцяє Віктор, дивлячись другові в очі та відчуваючи, як з кожною секундою сили залишають його. Джейс простягнув до нього руку і взяв свій браслет, у якому красувався розряджений камінь із вирізаною в ньому руною. Зв’язав їхні руки та переплів пальці.

– Ми все виправимо.

Віктор з подивом дивився на їхні зв’язані разом руки, а потім на Джейса. Таліс тепло посміхався, ніби одягнув партнеру на палець обручку. Звідки така думка? Все тому, що для радника цей браслет важив дуже багато. У цьому браслеті було укладено саму суть їхніх досліджень. Саме цей браслет Віктор віддав Джейсові, щоб показати тому, що ще не все втрачено і що вчений вірить у нього. Цей браслет зв’язав їх на довгі роки, а тепер, коли вони обоє на межі смерті, цей браслет скріплює їхні руки. Для них двох це означало дуже багато. І ця фраза «ми все виправимо» знайшла відгук у самому серці Віктора. Джейс не відштовхнув його, а прийняв з розкритими обіймами.

– Знаєш, ми з тобою так мало гуляли. Я думаю, тобі б пішло на користь свіже повітря.

Почав Джейс, дивлячись на партнера та бачачи, як той сильно прикусив губу. Міцніше стиснув руку Віктора, що була прив’язана до нього і цілує тильний бік, не розриваючи зорового контакту.

– Давай сходимо в парк перед академією, коли повернемося.

Зауніт висипав зелені кристали між ними і здається коло засяяло, відгукуючись на їхню енергію. Поки що не активувався, але точно реагував на цей незвичайний хекстек. Віктор притулився чолом до чола Джейса, дивлячись тому у вічі. Таліс мимоволі задивився, розуміючи, що навіть у такій ситуації очі його партнера горять яскравіше за зірки на небі. Вони не схожі на очі людини, яка зібралася померти. Навіть при тому, що вони обидва стікають кров’ю, лоб Віктора був теплий, подих гарячим, а погляд пронизливим. Відчувалася тремтіння, від болю, але вчений не смів закривати очей. Вони обоє знали, чим це закінчитися.

– Я кохаю тебе, Джейс

З усмішкою сказав Віктор, взявши один кристал, і вдарив його об підлогу. Яскраве зелене світло затопило кімнату, але болю від вибуху не було. Коло спрацювало. Усі камені з’єдналися та вивільнили всю свою енергію. Вчені знову відчули невагомість, ніби вони знову вночі в тій лабораторії, де й змусили всіх повірити, що магію можна створити і науковим шляхом. Вони міцно трималися один за одного. Вони все виправлять. Все змінитись. Віктор у це вірить так само, як Джейс у свої дослідження. Мимоволі згадується знову сцена суду над Джейсом та його чисті незамилені очі. Відразу видно чоловіка, який живе вже в майбутньому.

Перш ніж світло поглинуло їх обох вони дивилися один на одного тепло посміхаючись як ніколи раніше. Тепер вони розуміють, що кохають всім серцем, але здається їм доведеться зрозуміти це знову.

*  *  *

З вежі ради засяяло яскраве світло, що затопило все місто, не даючи нікому втекти від цієї великої магії. Західне сонце потонуло в зеленому світлі, приводячи в дію те щире прохання двох хлопчаків, що зовсім збилися зі шляху, але любили одне одного усією душею.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь