Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Легенда про Риту

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Це місто було цієї ночі справді темним. Ніхто не міг упевнено сказати де він, будинки були різних стилів та епох, кожні шматочки міста вселяли різні спогади та відчуття, але конкретного образу не складали. Саме ж місто було невеликих розмірів, мостові, через нього проходила річка «Рита», згідно з місцевими легендами, а також завсідникам таверни назва річки мала сенс, а саме… Річку було названо на згадку про однойменну дівчину. Дівчина любила хлопця одного, на ім’я Майк. На той час стосунки тривали вже другий рік, була щаслива пара. Наше місто було у своєму роді «трясовиною часу», ніхто не міг сказати час перебування своє в ньому, час працювало за іншими законами, як і люди, вважається, що кожен, хто потрапив до нього має за долею, лишитися в ньому на віки віків.

Продовжимо історію про Риту та Майка. Незважаючи на майже безперервно похмурі дні, для цієї милої пари немов щодня посміхалося сонце, кожна людина, хто проходила повз цю пару, майже посміхалася, побачивши цю пару. Майк був на пів голови вище Рити, зелені очі, трохи кучеряве темно-русяве волосся, його одяг, як і волосся, вимагали більше догляду за собою, з боку ця людина здавалася неохайною, статура була більш худорлява, аніж інші постаті. Рита в свою чергу була з волоссям до ключиць, колір димного пороху, очі сірого кольору, примітна на щоці родимка, що при використанні помади, або відсутності надавала родзинку її чарівному обличчю.

Багато разів Майк жартував про те, що ця родимка схожа на байки про циганок, яким дуже йшли рідні плями до обличчя. Рита, більше ніж хтось підривала його серце, коли посміхалася, все це місто і його вічні сутінки – зникали, під вуличним ліхтарем та її посмішкою. Часто пара гуляла вздовж річки, гарні краєвиди на природу, затишні лавочки, де не так часто, як у місті були перехожі.

Ясні ночі надавали синій відтінок волоссю Рити, а поряд вода з відображенням сяйва місяця була схожа на прохолодну пудру на її обличчі. Тиша міста, шум річки, копита коней з каретами чи возами на бруківці мостових додавали спокою та усамітнення.

Якщо вірити чуткам, то наші герої були ровесниками, кожен припускав, що незабаром буде весілля. Незважаючи на те, що Майк навчався, як і Рита, але їхні плани були більшими. Майк намагався допомагати своїй тітоньці Жанні в лавці. До речі, лавка була маленька, але неймовірно гармонійна, при вході в лавку годинників можна здатися, що це чийсь будинок. Складалося відчуття, що все на своїх місцях, і те, що немає нічого зайвого.

Тітонька Жанна була всією родиною Майку, за своїх батьків він нічого не знав. Довгий час крамниця годинників, як і будинок тітоньки, залишалися місцем його спокою та умиротворення. Сам дім знаходився в цій самій будівлі, лавка була прилеглим приміщенням. Після того як у його житті з’явилася Рита, то тітонька Жанна була рада присутності в лавці шуму розмов, окрім цокання годинників. Жанна була худорлявою жінкою, її слабкість крім лавки годинників, що дісталася у спадок від її батьків, стала любов до різних капелюхів, які вона майстерно підбирала до свого вбрання. Мрії побувати на далеких узбережжях теплих пляжів у своїх капелюхах не залишали її. Багато відвідувачів жартували про другу лавку з капелюхами. Для своїх близьких знайомих чи друзів на замовлення іноді тітка виготовляла чи прикрашала капелюхи.

На іншому боці містечка знаходився будинок Рити. Ця частина містечка була примітна тим, що вона здавалася старішою частиною міста, походження якого залишається невідомим, як і його історія, лише припущення. Будинок був звичайним, як і решта будинків на тій вулиці, складався з каменю та дерева. Все також скрипучі двері нам відчинилися, всередині була піч, на першому поверсі були два спальні місця, були сходи на другий поверх, і маленька кухня. Другий поверх майже повністю належав Риті, крім однієї шафи і комірки, де складалося все, від інструментів, до одягу.

Одне зі спальних місць на першому поверсі відносилося її батькові – Жаку, який був моряком і знаходився постійно поза містом, можливо й країни, лише надсилав частину грошей у листах і раз на півроку приїжджав і привозив щось із речей чи фруктів. Про маму Рити нічого не відомо, оскільки тато жодного разу не згадував її, і не хотів говорити про це.

Друге спальне місце належало старшому братові Рити – Карлу. Карл був на три роки старший, йому було 22 роки. Навчався на біолога у єдиному університеті містечка. Через довгу відсутність батька, в ранньому дитинстві Рита і Карл часто грали на вільному спальному місці. Брат дуже любив свою сестру і навіть деякі іграшки, які все ще знаходяться на полиці над її ліжком – він зробив власними руками. Пізніше, він продовжував вечорами брати частину полін для себе і біля печі з ножем, та робив різні статуетки.

Рита не повністю розділяла готування, щось готувати її навчив брат, щось вона впізнала в інших дівчат чи жінок з оточення. Коли її брат був на останньому курсі в університеті, то наші герої були лише на першому. Рита та Майк могли спілкуватися в університеті на спільних перервах, що не завжди вдавалося. У дворі університету у них було улюблене місце – під одним деревом, а саме його розташування, це був край університетського двору, куди майже ніхто не ходив. Де вони могли поза стінами і подалі від цікавих очей спілкуватися.

Наша пара завжди шукала більше можливостей бути разом, та інколи це виходило. Багато чуток і пліток було між групами та потоком в університеті, але пара не надавала цьому значення. Все було добре… якийсь час…

В один із навчальних днів, на перерві в їдальні Майк обідав і помітив Риту, він зібрався попрямувати до неї, але помітив поруч іншого хлопця, що з нею спілкувався, і передумав зараз же піти до Ріти. Прислухавшись до розмови, Майк зрозумів, що одногрупник на ім’я Стів намагається фліртувати з Ритою. Було видно, що Риту бентежить це, але здавалося, що їй приємна ця увага з боку Стіва.

Майк вирішив не підходити і не вклинюватися в розмову в їдальні, а потім обговорити це з Ритою. Після університету вона не з’явилася на їхньому місці зустрічі, що його, звісно, ​​збентежило. Він сам подався до річки, до набережної. Сьогодні був сильний вітер, пізніше розпочався дощ, почалися сильні хвилі на річці через таку погоду. Було видно, що річка, як і Майк – схвильована, можливо навіть з тих самих причин.

Одяг нашого героя за лічені хвилини став змоклим і він вирушив додому. Щось стискало його серце, була пригніченість. При вході в будинок, майже одразу тітка Жанна одразу прибігла з рушником і почала витирати його мокру голову, поки він мовчки стояв, опустивши голову в промоклому одязі в коридорі будинку. Не довго думаючи тітка набрала у ванну гарячої води і відправила його відігрітися туди. Майк вирішив дізнатися все у Рити завтра за будь-яку ціну. Після ванни він вирушив прямо сходами до своєї кімнати, де виявив, що на маленькому столі був гарячий суп і два шматочки хліба. Знизу долинало бурчання тітки про мокрий одяг Майка. На столі також було кілька аркушів паперу та ручка, він довго дивився на них, але так і нічого не вигадав, і після з’їденого супу вирушив у ліжко під ковдру.

Довго не міг заснути, переслідували думки. Майк згадав теплі обійми під квітучою вишнею разом із Ритою, перший із нею поцілунок, який для нього був також перший у житті. Він намагався прогнати погані думки, і дочекатися наступного дня, щоб дізнатися про все.

Наступного дня він вирушив дуже швидко до університету, тітка навіть не встигла побажати успіхів. Пройшло заняття, потім наступне, Майк вирушив до групи Рити, питав її одногрупників, ті відповідали, що не бачили її, також він підійшов до Стіва, але той відповів, що не знає. Майк подивився їхнє місце у дворику університету під деревом, там теж її не було. Лють наповнила Майка, він пішов з університету, хоча в нього були ще заняття, він вирушив у будинок до Рити. Він переживав, що міг щось зробити Стів, чи, може, вона захворіла, і чи була вона вчора потім взагалі вдома, адже після університету вона з ним не зустрілася. Занадто багато питань, на які потрібно дізнатися відповідь.

Ось поріг її будинку, Майк обнадіяв себе, що зараз її побачить, і постукав у двері. За хвилину двері відчинив брат Рити.

Перше запитання Майка для Карла було: «Де Рита?»

Карл трохи розгубився між привітанням та відповіддю, відповів: «Ем, я думав вона з тобою…»

Невідомо скільки тривала пауза після цієї відповіді, мить чи вічність. Майка чув гул у вухах, він перестав чути все довкола, в голові лише думки були – “Як? Чому? Коли?”

Як людина, яка стільки тобі значить може зникнути… Після, пауза перервалася, коли до героя звернувся Карл із криком: «Майк!» Майк розповів, що трапилося вчора, згадав Стіва, нерозуміння зі свого боку, і те, що Рита з ним після університету не зустрілася. М’яко кажучи під час розповіді обличчя Карла все більше напружувалося, можна подумати, що він не вірив у ці слова, але інших джерел інформації у нього не було. Карл заявив, що сам все дізнається, якщо буде інформація, то повідомить Майку. Майк запропонував допомогу, що тоді шукатиме там, де вони раніше багато часу проводили. Обидва хлопці погодилися. Карл вирушив до університету дізнаватись інформацію, а Майк вирушив до річки.

Довго наш герой був біля річки, на тій лавці, що вони сиділи. Вітер хитав крони дерев. Разом з тим вітром долинав крик улюбленої Рити: “Майк…Майк… Майк…” Майк був весь на голках, не розумів звідки лунає голос, дивився всюди, але не бачив, він почав кричати: “Рита!” але відповіді не було. До самого вечора він чекав хоч звуку чи слова, але була гробова тиша. Повільними кроками Майк подався додому. Йому нездужало, пропустивши обід і вечерю він лежав у холодному поті в ліжку. Тітка не могла до нього достукатися своїми словами, у відповідь були невиразне мукання чи знову щось незрозуміле. Його переслідував жар, думки, кошмари, все було пов’язане з Ритою.

Пройшов приблизно тиждень. Герой помітив, що його тітонька помітно постаріла, мабуть, через переживання за його здоров’я, стали більш видніші зморшки на обличчі, та трохи змінився погляд. Майк подався вмитися у ванну кімнату. Долинув у крамницю крик із ванної і звук ніби щось розбилося, тітонька Жанна швидко прибігла у ванну. Вона виявила, що Майк у сльозах лежить, вона стала його обіймати, він лежав головою у неї на колінах, було розбите дзеркало, уламок лежав на підлозі, і було видно вже не молодого хлопця у відображені, а обличчя сивого чоловіка.

Легенда свідчить, що річка забрала Риту, на честь чого річка отримала ім’я. Також чутки кажуть, що Майк після уклав угоду з дияволом, обмінявши свою душу на те, щоб завжди бути з Ритою. Щоправда, знаємо лише те, що під час вітру справді чути, як ця пара біля річки кличе один одного за ім’ям.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь