Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Глава 1: Бути винахідливим

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Зараз мені нудно і самотньо, тож я вирішила написати це. Твори про підлітків можна писати тільки підліткам, адже жоден бородатий дядько попри усі методи не зможе склєпати щось нормальне і життєве про пубертата, так ніколи й не дізнавшись, що у нього на душі. У роботі є елементи польської, що виділені, адже моя робота пишеться у Поландії і її герої теж тут знаходяться. Тож твір цілком може підкачати Ваш польський для трускавок 🙂 Кому цікаво, але може якась осяйна одиничка прочитає мене. Було б дуже приємно, якби Ви поставили лайкс.

Присвячую пані Ельжбеті Рутковській за те, що привила мені любов до польського, найгіршій школі світу за те, що надихає на тяжке і темним самотнім вечорам за можливість писання.  

 

 

Здається, усі директори шкіл виглядають однаково. У будь якому віці. Як і їх кабінети – краще, ніж уся школа разом узята, та все ж без жодного натяку на стиль. Ось і зараз, підстаркувата пані з сивими кудряшками, величезними окулярами й класичній сукні зустрічала нового учня. Проте зовсім не привітно.

Для Ерика у випрасованій дідовій рубашці зміна школи теж не була ані фантастичними можливостями, ані одвічною трагедією. Принаймні, тут повинно бути краще, ніж у попередній.

Dzień dobry, Eryku! – привіталася відпрацьованою фальшивою люб’язністю пані Чиж.

Ерик боковим зором глянув на обличчя мами – теж повне фальшивого щастя, направлене поглядом власне на нього.

Nawet nie powiesz, że dziesięć minut temu rzucała w własnego syna wszystkim, czym mogła” – влучно зауважив хлопець.

Dzień dobry, proszę pani.
– Згадав, що треба натягнути посмішку тільки через декілька секунд, тож награність була доволі помітною.

No cóż, ocenki masz dość wysokie – посміхнулася директорка

Bo on bardzo się stara, kiedy chce, naprawdę! – здається, мама була в стані виправдати й Гітлера, аби тільки її Ерика взяли до школи.

No widać.. widać..

Ерик рефлекторно закатив очі, коли директорка перегорнула на сторінку з написом “zachowanie”

O Jezusie.. No powiec, dlaczego coś takiego wyprawiasz, pszecież jesteś taki zdolny! 

Хлопець повільно почав плечами.

Якщо стверджувати, що він був таким з натури, можна бути правим тільки частково. Ця його “бісова частина” була присутня в ньому завжди, але найбільш яскраво проявлялася саме у прекрасному пубертатному віці. Чи буде новиною те, що його не хочуть брати до школи, коли увесь світ є проти тебе? Чи є це логічним, коли ти присутній у світі, де абсолютно усі думають невірно? Та чи має це значення, коли жоден з людей не може впоратися з твоїм звичним характером?

Вмовляння, аргументи з повітря й обіцянки тривали приблизно вічність.

Rozumiem Pani stanowisko, ale wtedy Eryk będzie u nas dwudziesty ósmy. Jak dla ostatniej klasy to zadużo, no nie?

Він, весь цей час байдужо оглядаючи стелі, відреагував на ім’я.

Eryku, powiec mi, dlaczego opuścileś poprzednią szkołę?

On proszę pani miał tam problemy porozumenia się z niektórymi kolegami. – Матері теж почала обридати ця гра, може, краще ще якусь школу спробувати?

Naprawdę? – Директорка зиркнула очима по статурі парубка знизу догори – очевидно, очікувала відповіді саме від нього.

В середині душі Ерика запрацювала концепція:

іскра ідеї – мотиви – блискучий план

З малим мінусом : відсутність аналізу наслідків. Палко й трагічно випалив:

Ciągle mi bili i dokuczali, czuł się tak okropnie.. Ta szkoła wygłada dużo sympatyczniej.

Намагаючись не звертати уваги на вираз лиця матусі, Ерик оглядів обличчя літньої жінки. Вийшло! Риси пані Чиж були повні замислення і співчуття, і рішення можна було дочекатися вже через кілька хвилин.

Не без образу найнещасливішого     хлопця-ізгоя Ерик спостерігав за тим, як директорка волочиться з деякими паперами, а далі з грайливістю говорить:

Dajmy ci szansę, Eryk. Witam serdecznie w Szkołe Podstawowej nr 11 miasta N!

 

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь