Header Image

    Тайлер

    Отупіло витріщаюсь на сумку біля квартири та свіжу стружку на підлозі. Що за нах? Я прийшов додому з метою відіспатися після здвоєної зміни, а тут — сюрприз. Замінений замок.

    Незважаючи на пізній час, спускаюся поверхом нижче і стукаю до орендодавця.

    — Тайлер, не платиш ти — знайшлися інші, вже й гроші внесли наперед. Бізнес – нічого особистого. Розбагатієш  — приходь, ну, а до того — пробач-прощавай.

    — Дозвольте пожити, поки не виплачу борг.

    — Про заборгованість не турбуйся. У рахунок її погашення я забрав твій ноутбук.

    От сука!

    — Він мені потрібний для навчання і коштує дорожче.

    — Значить, у тебе є стимул віддати мені гроші протягом тижня, або я віднесу його в ломбард і поверну тобі решту.

    — Містер Джейкоб …

    — Все-все, чеши звідси. Мені виспатися треба, з ранку справ по горло. Нові мешканці вселяються, — випроводжає мене чоловік і зачиняє двері.

    Вдаряю кулаком по стіні.

    — Чудово!

    Окрім як до Дарнелів йти мені нікуди, так що з притулком я визначаюся швидко.

    Дістаю мобілку, маючи намір набрати старшому, і бачу понад десяток пропущених викликів від абонента «Вампір». Спершись на перила, посміхаюся. Нехай я напівтруп від втоми, і не маю даху над головою, але серце радісно вистукує: мені… дзвонив… Аарон…

    Усі шістнадцять годин, що я провів у задушливій пральні, хлопець не залишав мої думки. Я переходив від пральні до пральні, завантажував-вивантажував білизну і мріяв про те, як ми підемо на виступ Джоша Купера. Якби на вулиці був день, то я б прожогом поїхав до Аарона, а оскільки в небі видно серп місяця, то мені доведеться почекати.

    Закінчивши медитувати на дисплей телефону, я дзвоню Саймону. Зрозумівши, що розбуджений абонент зняв трубку, скидаю виклик, все одно більшу половину слів не розберу, і набираю СМС.

    «Пусти переночувати. Мене кишнули з квартири».

    «Приходь. Нейт на роботі, займеш його ліжко».

    «Дякую :)»

    Закидаю ремінь сумки на плече і мігрую на сусідню вулицю. Сай впускає мене в кімнату, і я без зайвих передмов завалююся на ліжко. Мені дуже хочеться спати, а друг, на жаль, налаштований на розмови.

    — Я заніс тобі фотоапарат, ти бачив? Він у цілий та неушкоджений, дякую, що виручив.

    — Не бачив. Напевно, Джейкоб запхав його в сумку, коли збирав мої речі.

    — Тай, я так розумію, ти з роботи? Інакше не вештався б по ночі. Підміняв когось?

    — Так, Річі не прийшов, і мені довелося віддуватися.

    — Той сучий син надто часто ухиляється.

    — У нього дружина народжує, а оскільки я мешкав ближче за інших і був не зайнятий, то… — відключаюся на півслові.

    * * *

    При сонячному світлі до мене повертається звичний стан духу «не бійся, прорвемося». Перекантуюсь у братів, тісно, ​​але помістимося, а як підзароблю грошей — з’їду. Гаразд, годі грузитися, є справи важливіші.

    «Аарон, привіт, як справи? — набиваю я. — Мені незручно говорити, шеф засіче((( а поесемеситись можемо;)»

    «Нахабства тобі не позичати», — приходить після тривалої паузи відповідь.

    «В сенсі?»

    «Грошей багато не буває, так, Тайлер? Витрачай їх з розумом. Що із квартирою? Пристойніше житло зняв?»

    «Я у друга ночував», — відбиваю, не розуміючи, звідки він може знати про моє виселення.

    «Не роби з мене дурня! Я все знаю!!!»

    «Ти про що?»

    Звіт про доставку повідомлення не надходить. Очевидно, хлопець відключив телефон.

    Я спантеличено дивлюся на мобільний і переводжу погляд на Дарнела, що сидить біля телевізора.

    — Він якийсь неадекватний.

    — Хто?

    — Аарон.

    — Не зв’язувався б ти з ним, у багатіїв свої чудасії.

    — Можливо, ти маєш рацію, — не сперечаюся я. Проте нутром чую, що щось тут не так. І в дивних СМС Рейнольдса ховається щось значніше, ніж заскок вибагливого елітника. Він не бере трубку і не відповідає на повідомлення ні наступного дня, ні через пару діб, а я, гублячись у здогадах, продовжую набирати його номер. Аарон писав, що все знає, то хай і мені розтлумачить, я хочу отримати хоч якесь пояснення. Все було добре. Чому ж він, ні з того, ні з сього, викинув такий фортель?

    — Я відпрошуся раніше і поїду до Аарона.

    Нейтон кидає на брата нечитабельний погляд і відвертається мити посуд.

    — Здався він тобі, — озивається старший Дарнел, стираючи крихти зі столу.

    — Саймон!

    — Я давно “Саймон”, і що?!

    — Ви чого сваритесь на рівному місці? — дивуюся я, дивлячись то на одного, то на іншого.

    У раковину летить тарілка.

    — Сай, я більше так не можу, — жбурляє в брата мокру ганчірку Нейт.

    — Розкажи сам, чи це зроблю я.

    — Дрібний паршивець, — шипить той, витираючи обличчя.

    — Снайпер, може, прокоментуєш свою поведінку?

    — Запросто.

    — Ні!

    — Так! Саймоне! — перечить Нейтон і виходить із кухні.

    — Тай, я хотів якнайкраще. Я тобі ноутбук купив, замість старого. Зараз принесу.

    — Сидіти! — гаркаю я. — По-перше, що відбувається? По-друге, звідки маєш гроші?

    Переді мною лягає принесена Нейтоном газета.

    — Я казав Саю, що задум нікудишній, але він не став мене слухати, фотограф хрінів! А тепер сидить, трясеться. Батько Рейнольдса спустив своїх псів і дав їм команду «фас». Редактор видання, що опублікував фото, вже в реанімацію потрапив, і нашого доморощеного папараці те саме чекає, якщо журналіст видасть джерело інформації.

    Кулак у вилицю старшого Дарнела врізається автоматично.

    — Ну, ти й погань.

    — Припини, це справі не допоможе, — забігає наперед Нейт, і висне на занесеній повторно руці.

    — Зате принесе полегшення, — вириваюся я.

    Хлопець заламує мені руку назад і, наблизивши губи до вуха, вимовляє:

    — Злість та вбивство — різні поняття.

    Скрикнувши від болю, припиняю кидатися на його брата.

    — Пусти. Нічого я не зроблю Саймону.

    — Точно?

    — Так,  — не хочу забруднитись торкаючись до нього.

    Проходячи повз Сая, що втирає з губи кров, схиляюся до нього:

    — Аарон мені подобається, але тобі цього не збагнути. Ти не бачиш людей, вони тобі здаються двоногими бездушними гаманцями. Це сумно, мій друже.

    — Ти куди? — наздоганяє мене біля дверей Нейтон.

    — На роботу.

    — А після?

    — Сюди точно не повернуся. Днями заскочу по речі, бувайте.

    * * *

    Стою в черзі до каси: зарплата, а радості ніякої. Розписуюсь у відомості та ховаю кровно зароблені в кишеню. На повернення ноута вистачає, на прожиття — ні. Думки, що бігають катакомбами мозку, радості теж не приносять. Вони не знаходять виходу із ситуації, що склалася, постійно упираючись у стіну невтішного висновку. Примирення з Аароном можливе лише за умови видачі винуватця інциденту. А цього зробити я не можу. Він друг, хай і колишній, і моє одкровення виллється йому величезними проблемами. До того ж, в історії є четвертий учасник — Нейтон. Він не винен, що в нього брат — жадібний виродок. Нейт любить старшого і приймає таким, яким той є. У Вегасі у них нікого немає, і хлопцям необхідно триматися разом. Їхні батьки у далекому Вермонті вірять, що сини гідні кращої долі, ніж прибирати гній на сімейній фермі. Ось так і виходить, що з якого боку не зайди, Рейнольдс та Дарнели для мене втрачені. Варто це усвідомити та прийняти, як на плечі сірим саваном лягає самотність. Вона таке саме, як тоді — в дитинстві, коли я втратив батьків. Брати були мені не лише друзями, а й сім’єю, якої мені бракує. Адже знати, що ти не один і тобі є на кого спертися — найбільше у світі благо.

    Залишаю пральню і прямую до Джейкоба. Заберу ноутбук, скину потрібні папки на флешку та закладу його. Не знаю, як я буду обходитись без інтернетівської підмоги, але першочергово мені треба потурбуватися про гроші і те, де проведу ніч. Не в парку ж на лавці ночувати. Аби встигнути до закриття ломбарду звертаю до підворіття, щоб зрізати. Для приїжджих Лас-Вегас та Стріп [7] синоніми. Ті ж, хто тут виріс, знають, що місто має подвійне дно. І поденки, що мешкають тут, з легкістю знаходять короткі, наскрізні ходи.

    В очі б’є промінь фар і я, затулившись рукою, відступаю вбік, щоб пропустити автівку. Всупереч очікуванням вона з місця не рухається. Її двигун фирчить на низьких обертах, заглушуючи кроки, що наближається ззаду. Поштовх у спину кидає мене на асфальт, і носок чиїхось чобіт прицільно вдаряє по нирках.

    Автомобіль, що перегородив дорогу, глухне, занурюючи провулок у темряву. Схоплююсь, незважаючи на біль і нічого не бачачи через зміну освітлення, відмахуюсь від нападника. Судячи з вигуку, мені вдається дістати супротивника, радію недовго. Поблизу, відрізаючи шлях до відступу, матеріалізуються ще три силуети. Я відбиваю кілька атак, але натиск не слабшає. Поставивши блок проти коліна, що мітить у живіт, пропускаю випад у сонячне сплетіння і, захрипівши, гепаюсь спиною об стіну.

    Замість того, щоб обчистити кишені, грабіжник хапає мене за волосся і прикладає головою об цеглу. Від сили удару слуховий апарат випадає і до темряви додається тиша. Відморозки завалюють мене на землю і б’ють доки не втрачаю зв’язок із реальністю.

    Аарон

    Похід до казино приносить непогані плоди. Я побоювався, що охорона не пропустить мене, хвала небесам, свою погрозу батько не реалізував. І по кишенях мотоциклетної куртки компактно розіпхані тридцять тисяч сотенними купюрами. Я вважаю за краще брати готівкою, оскільки, маючи знайомства у банківських структурах, картку татко може з «заморозити».

    Побачивши полісмена, що махнув, зупиняюся на узбіччі.

    — Я щось порушив, офіцере?

    — Ні, аварія на проспекті, вам доведеться об’їхати.

    — Дякую за попередження, вдалого чергування.

    Я не проти розвідування нових маршрутів, але вдень якось спокійніше. Петляючи ж безліхтарними вуличками, де джерелом світла служить лише фара байка, кайфу від досліджень ніякого. Я скидаю швидкість до мінімуму, боячись подряпати «Ducati» об безсистемно розставлені баки для сміття, і рухаюся, мало не на дотик.

    Блядь, знову глухий кут. Я або незабаром виберуся на трасу, або зупинюся і кричатиму «агов!», доки мене не відшукають.

    Звертаю за ріг чергової безликої будівлі, і променем вихоплюю з темряви огидну сцену. Четверо хлопців б’ють п’ятого, який не подає ознак життя. Не витрачаючи час на роздуми, газую та збиваю крайнього нападника мотоциклом з ніг. Спритно зістрибнувши з сидіння, завалюю байк на бік, придавлюючи ним бандита в «кенгурусі». Ті, що залишилися, приголомшено дивляться на товариша, що смикається під байком, що дає мені кілька секунд фори. Встигаю вирубати ще одного, зламавши йому щелепу ударом шолома.  Решта приходить до тями і кидається на мене одночасно. Провулок заливає яскравим світлом.

    — Негайно припиніть! — наказує знайомий голос, і до мене підбігає Саліван.

    — Виклич поліцію та медиків! — звертаюсь до нього, подякувавши своїй удачливості.

    — Він прибив Джона і Річарда.

    — Ми так не домовлялися,  — навперебій скаржаться Салі вцілілі бандюгани.

    — Форс-мажор, — знизує плечима той.

    З діалогу заключаю, що втрутився в чужі розбірки. По-моєму, хоч би що бідолаха накоїв, він отримав своє надміру. До того ж нападати гуртом на одного не справедливо.

    Схиляюся до побитого хлопця і, прибравши волосся, завмираю. Тай. Кров із розсіченого чола залила пів обличчя, але це, безсумнівно, він.

    — Що ти накоїв?!  — кричу я на Мета, дістаючи телефон.

    — Не смій дзвонити!  — підлітає до мене друг. — Кидай його і змотуємось.

    — Ти здурів?!

    — Віддай! — Саліван вихоплює у мене мобільний, — він бачив мене і зможе впізнати. Хочеш, щоб мене посадили через цю сволоту?

    — Він людина і йому потрібна допомога!

    — Через цього вилупка ти майже тиждень не міг вийти із квартири. А частина наших знайомих плює тобі вслід і тицяє пальцем.

    — Не дави на мене! Я заберу Тайлера до себе і переконаю, щоб мовчав. Він винен мені, отже послухається.

    — Навіть не думай, — скрипить зубами Метью і вихоплює пістолет. Такий поворот справ посіпак Салівана не влаштовує і вони ретируються, забувши про своїх нокаутованих дружків.

    — Мете, подивися на кого ти перетворився, — якомога рівніше кажу я. — Давай заспокоїмося, ти опустиш зброю і допоможеш мені перенести Тайлера в машину.

    — Ні! — він наводить дуло на лежачого. Гарячково шукаю аргументи, які можуть зупинити безумця, і не відразу помічаю, що Вудс отямився.

    — Ти… — видихає він і стискає мою долоню.

    — Аароне, підійди до мене, — кличе Метью.

    Відмахуюсь від друга і повністю перемикаю увагу на Тайлера.

    — Можеш сісти?

    У блакитних очах немає ні крихти розуміння, і в мене зводить живіт від жаху. Спершись на мене, постраждалий підводиться із землі, і я посадивши його біля стіни, йду до Салівана. Прямо: поки пістолет не впирається мені в груди.

    — Чого чекаєш?

    — Відійди.

    — Слухай подальший розклад: я відійду — ти вистрілиш, потім я здам тебе поліції, і двадцять років відвідуватиму тебе у в’язниці. Ти, відгороджений брудним товстим склом, притискатимеш до вуха телефонну слухавку і питатимеш: яка погода на вулиці? Подобається? Не тупи, Мет. — Кладу руку поверх його і повільно відчіплюю пальці Салі від руків’я зброї. — Ось так, молодець, — пістолет падає, і я обіймаю одерев’янілого друга

    —У тебе не вийде.

    — Ти про що?

    — Повернутись у мій світ, не вийде… Ти так на нього дивився… Він не вартий того.

    — Не час базікати, сідай за кермо.

    — Він чи я — вибирай.

    У мене опускаються руки.

    — Що за дитячий садок?

    — Я не поїду з ним. Роби що хочеш, а мене не вплутуй.

    — Звичайно, ти, але кинути Тайлера нелюдяно. Я сам поведу. Де ключі?

    — У замку запалювання.

    Кидаю Салівану свої:

    — Віджени мій байк на стоянку.

    — З тебе чистка та знезараження авто. Мало яка у Вудса зараза.

    —А з тебе — фарбування мотоцикла, там подряпина.

    — Нічого було наїжджати на Джона.

    — Не заграйся ти в месника, я цього не робив би.

    — Виходить, у всіх бідах винен я?

    — Не перебільшуй.

    — Забирай хахаля і котись звідси. Я розберуся з рештою.

    Вважаючи диспут вичерпаним, доводжу кульгавого Тайлера до автомобіля, і саджу його на переднє сидіння «Ягуара».

    — Тай, ти знаєш, як вибратися з лабіринту? Я тутешніми закутками до сьогодні не їздив.

    Тиша.

    Кошуся на хлопця. Він у свідомості. Дивиться прямо перед собою, приклавши до рани на лобі мою хустку, і мовчить. Мені стає моторошно.

    — Де виїзд на трасу?

    Нічого не змінюється.

    Я гальмую і повертаюсь до пасажира.

    — Не бажаєш зі мною розмовляти? Я ж заради тебе стараюся! Якщо тут хтось і повинен показувати характер, то це я.

    — Увімкни світло в салоні,  — тихо просить він.

    — Що з тобою? Збираєшся милуватися в дзеркалі своєю розмальованою фізіономією?  — натискаю на кнопку.

    — Краще?

    Тайлер тре пальцями очі.

    — Все двоїться.

    — Найімовірніше, у тебе струс мозку, проте до лікарні я тебе не повезу. Відлежишся у мене, підлікуєшся. Ребра як, цілі?

    — Я не розумію.

    — Еее… чи зламані у тебе ребра? — перефразовую я. Добряче ж його по голові довбонули.

    — Не чую,  — з відчаєм у голосі вимовляє Вудс.

    — …?

    — Я слуховий апарат загубив. Висади мене, де тобі буде зручно.

    — Тобто, як? – туплю я.

    — Помовчи, будь ласка. Не роби мені ще гірше, ніж є насправді. Я очі разом зібрати не можу, не те що читати по губах. Давай зробимо навпаки: говоритиму я, слухатимеш — ти.

    Киваю. Він глухий? Я й радий би щось сказати, та слова скінчилися.

    — Вибач за фотографії та не шукай цапа-відбувайла. Я не врахував, що ти знаменитий і наша прогулянка може принести тобі неприємності. Мені-то начхати, а ось ти… статус і все таке інше… я не розуміюся на цьому. Тобі слід було мене зупинити.

    Я повинен відчувати до Тайлера ненависть, зневагу та злість, але їх немає. Вони перегоріли, коли він узяв мене за руку в провулку, залишивши по собі недоречну гіркоту, співчуття та бажання допомогти.

    ___________________________________________

    Стріп [7]  —  центральна вулиця, де розташовані основні казино та готелі.

     

    0 Коментарів