Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Наодинці

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

— Все-таки тут неймовірно.

— Так…

Барвистий краєвид, що розкинувся перед ними, радував око і викликав трепетне почуття внизу живота. Це було їхнє місце. Сонце останніми теплими променями гріло спину, освітлюючи зелене поле попереду. Герміона м’яко посміхнулася, акуратно схиливши голову на плече свого чоловіка, а потім ледь чутно промуркотіла, коли він переплів їхні пальці, блиснувши обручками у світлі білого дня.

Вони любили проводити час, сидячи на кованій лавці біля старого, великого, самотнього, вже з пожовклим листям клена на горбі, з якого відкривався чудовий вид на Мелфой-менор. Він знаходився на відстані 800 метрів, але все одно виглядав грізним і величним серед життєрадісної природи. Герміона завжди жартувала, що будинок просто за ними стежить, щоб вони не втекли з нього.

Драко м’яко посміхався, притискаючись вилицею до темноволосої маківки своєї жінки і насолоджувався її присутністю, її цитрусовим, через солодкий гель для душу, ароматом, її мініатюрністю і теплом, яке зігрівало не тільки його самого, а й душу.

— Пам’ятаєш наш перший пікнік тут? — тихо проронив чоловік, ласкаво потершись носом об скроню коханої, яка від цього мило засміялась.

— Це була дурна ідея: взяти з собою Тедді, – Герміона примружилася, згадуючи той день. — Хоча ми не мали вибору.

Спочатку за хлопчиком повинні були доглянути Нарцисса і Люціус, але через те, що їм потрібно було терміново виїхати до Швейцарії у важливих справах, під якими малося на увазі спонсорування дитячих притулків, новини про які точно потрапили в газети, що було чудовим плюсом до репутації. Драко зголосився доглянути за племінником, поки Андромеда не прийде за ним.

Герміона, що прийшла з невеликим в’язаним кошиком, і не думала злитися, коли відчула тепло малюка, що обхопив її ноги. Так, це було несподівано, але так затишно і весело водночас, що романтичне побачення вилилося в «сімейну перевірку». Ще того дня вона вперше зрозуміла, що Драко буде чудовим батьком.

— Тепер вибору немає в нього, коли ми привозимо йому Аду і ставимо перед фактом, що за нею треба доглянути, — задористо реготав чоловік, обхоплюючи кохану за плечі і ще ближче притискаючи до себе.

— Ну, я не можу сказати, що він незадоволений цим. Вважай, ціла, нехай і маленька, людинка, яка є глядачем його спроб прийняти чийсь образ.

— О так, — з перебільшенням завив, підтверджуючи, Драко. — Він призвичаївся приймати мій вигляд, коли дочка починає плакати.

— Як це мило, — крізь щасливу усмішку простягла Герміона, міцніше охоплюючи плече чоловіка. — А мій не приймав?

— Я питав, і Тедді відповів, що так Ада ще не істерила.

Жінка дзвінко засміялася, від чого приємна вібрація почала віддаватися від плеча, на якому лежало його підборіддя. Це було умиротворююче і просто зігріваюче серце. Таких моментів не вистачало у звичайній денній рутині, тому такі прогулянки вони берегли як найважливіше у глибині своєї душі.

— Мерлін, чесно кажучи, мені не віриться, що вже минуло сім років, як вона з’явилася на світ, — несподівано видав Драко, віддаючись хвилинному пориву ніжності до своїх близьких, зокрема до дочки, яку любив найбільше у цьому світі.

— Так, здається, ніби вчора ти зайшов у мою палату і вперше її побачив, — лагідно посміхнулася Герміона, спіймавши улюблений погляд сірих очей, що потеплішали. Вони випромінювали щось більше, ніж просте кохання, вони випромінювали повне обеззброєння і оголення душі, яку він був готовий віддати за кареоку малу.

— Я ніколи не забуду того дня.

***

11 серпня 2002 рік

Драко, провівши всю ніч біля дверей пологового відділення і не знаходячи собі місця, різко підстрибнув на місці, коли до нього та інших вийшла Пенсі. Одягнена в білу мантію практиканта колдомедика-вірусолога, вона єдина з них могла приносити новини з тієї сторони лікарні.

— Що там? — надто збуджено з нотками переляку протараторив хлопець, дивлячись на кращу подругу. Вона підняла куточки губ у лукавій усмішці, через що біля очей з’явилися зморшки, і обвела кожного своїми зеленими очима. Схвильована Нарциса вхопилася за долоню не менш занепокоєного Люціуса, Гаррі тримав на руках сонного Джеймса і разом з Джіні стояв трохи віддалік, тим самим показуючи свою зацікавленість.

— Дівчинка, — м’яко промовила дівчина інформацію, яку дізналася у знайомого акушера. — Здорова, без відхилень, — всі радісно сплеснули руками, щасливо посміхаючись. Лише Мелфой, не усвідомлюючи до кінця того факту, що став батьком, дивився на подругу, намагаючись зрозуміти, що вона говорила. — Все пройшло добре, і Рорі сказала, що ти можеш пройти до них, молодий татусь.

Драко заторможено моргнув, і лише після того, як усі, крім Нотта, піднялися, починаючи його поплескувати по плечу і підштовхувати до дверей, повернувся в реальність, помічаючи очі Пенсі, що світилися, навпроти. Вона відступила вбік, відкриваючи шлях до дверей, а потім лише кивнула, ніби кажучи йому бути впевненим у своїх діях.

Мелфой не пам’ятав, як опинився в коридорі з безліччю дверей, не пам’ятав, як медсестра спитала його прізвище, а потім відвела до потрібної палати. Не пам’ятав дитячих криків і плачу, що наповнював все відділення, не пам’ятав санітарів і колдомедиків, що бігли кудись. Не пам’ятав, на яких ватних ногах прямував до нової людини у своєму житті, не пам’ятав, як спіткнувся, від чого інші з усмішкою на це глянули, і не пам’ятав, як відчинив двері.

Драко завмер.

Він дивився майже не моргаючи, при цьому безглуздо посміхаючись. Це була найтепліша і найпрекрасніша картина, яку він колись споглядав у своєму короткому житті. Втомлена, без непотрібного макіяжу, але так само страшенно красива, з вологим волоссям Герміона ледь помітно погойдувала новонароджену дочку, піднявши куточки губ у м’якій посмішці. Така затишна, така улюблена, така…

Маленька міс Мелфой вперше солодко сопіла, ще не здогадуючись, яку любов і трепет викликала в душі своїх батька і матері, які безмовно милувалися нею. Вона — їхнє продовження, їхня маленька ніжність і їхня віддушина. Їх, у певному розумінні, таємниця та зв’язок душ.

Герміона, що дивилась на дочку, акуратно підняла погляд на чоловіка, помічаючи той самий трепет і любов у самій глибині сірих очей, що вона відчувала у своїй душі.

— Може, підійдеш ближче? — ледве чутно спитала вона, посміхаючись лише гострими куточками губ. — Вона не кусається…

— З огляду на те, що в ній кров Мелфоїв, я б посперечався, — підтримав жарт дівчини Драко, повільно скорочуючи відстань, тим самим уже за кілька секунд опиняючись біля ліжка.

Поблизу ця мала викликала ще більше щастя, ніж від одного лише розуміння її існування. Хлопець з особливою новою для себе гранню ніжності оглядав свою дочку, зовсім не помічаючи того, як швидко стукало серце. Вона була така крихітна, мила, що викликала особливе трепет і така рідна, що Драко було якось не по собі.

Він завжди думав, що це почуття натхненності, що з’являється при погляді на свою новонароджену дитину, яке завжди оспівували в піснях, переказували від батька до сина і згадували біля каміна за келихом вогневиски на старості років, насправді — марення. Адже як можна різко полюбити людину, що щойно з’явилася на світ?

Але реальність і справді виявилася такою… правдивою.

Драко дивився на дочку і вже не розумів, як він міг жити без цієї малечі, яка солодко прицмокувала уві сні губами.

— Так що обійдемося без аристократичного імені в стилі Блеків? — підняла куточок губ у слабкій усмішці Герміона, акуратно скосивши ледь помітний погляд на чоловіка. Той коротко реготнув, ловлячи погляд карих очей, що наповнювалися любов’ю, а потім тихо видав:

— Невже ми не матимемо доньки на ім’я «Ліра»?

— Надто очікувано від нас, — вдавши, що над чимось роздумувала, відповіла дівчина. — Потрібно шокувати цих завісників, а також переплюнути Гаррі з його «Альбусом Северусом», — змовницьки підморгнула вона, зловивши такий же бешкетний погляд чоловіка.

— Мерлін, що я чую? Герміона хоче зробити кращого друга? — надто награно він розширив очі, ледь помітно похитуючи головою.

— Замовчи, — беззлобно і з нотками безсилля попросила дівчина, а потім помітила, з якою обережністю Драко знову поглянув на дочку. — Хочеш її потримати?

— Я боюся… Вона така крихітна…

Мелфой говорив чисту правду. Страх, що він зробить щось не так і завдасть шкоди дитині, заповнив кожну клітинку душі. Вона була така маленька і беззахисна порівняно з ним: він запросто міг обхопити її своїми двома руками.

— Дурниці, — впевнено обірвала Герміона, акуратно відсуваючи від себе маленьку доньку. — Вона хоч і крихітна, але знатна міс. Ти навіть не здогадуєшся, яке у неї благородне походження, — стримуючи усмішку, прошепотіла вона, помічаючи вогники лукавства в очах хлопця. Його спина помітно розслабилася.

— Та невже? — з усмішкою протянув Драко, стримавши вражене зітхання, коли виявилося, що цей комок неймовірно легкий. Дочка невдоволено зморщила носик уві сні, але не прокинулася. — “Аделаїда”, значить? — згадуючи уроки латині, промовив він, дивлячись лише на доньку так, наче хтось його приворожив.

Дівчина насупилася, дивлячись впритул на чоловіка, а потім опустила погляд на маленьку доньку, яка обурено, але неймовірно смішно смикала ручками. Її очі були заплющені і вона завжди прицмокувала губами. Така маленька, але така велика любов.

— Аделаїда Грейс Мелфой, – крізь невагому посмішку тихо урочисто промовила Герміона, поправляючи шапочку.

— Грейс? — нотки подиву пролунали в голосі Драко. Він повернув голову до дружини, намагаючись зрозуміти мотиви цього імені. Але карі очі Герміони світилися від щастя. Було ясно одне — вона впевнена в другому імені своєї дочки.

— Вона наша благодать, Драко, — це пояснення тихим голосом несло всі ті моменти, які їм довелося пережити. Від ненависті в школі та війни до прощення помилок один одного та зближення крізь засудження суспільства.

Цей маленький комок, який Герміона дбайливо притискала до себе, був подарунком згори та позначенням нового етапу їхнього спільного життя, який точно не тягнув за собою сумніву: «А чи коштували всі страждання та негативні емоції цього?»

Коштували.

Однозначно.

У карих очах, які Драко мимоволі порівнював із буянням осіннього парку, відбилася його усмішка, якою він був готовий зігрівати весь світ. Насамперед – Герміону та маленьку Аду. Погладжуючи доньку по крихітній ручці, Драко вимовив лише три слова, дивлячись у рідні очі, тим самим змушуючи кохану тихо розплакатися від щастя:

– Я люблю тебе…

***

Драко посміхнувся, скоса спостерігаючи за тим, як Герміона вдаряла по його долоні, наче дитина. Минуло вже понад дванадцять років з їхнього першого побачення, а він досі не вивчив повністю дівчину, час від часу дізнаючись про неї щось нове. І це було негласним сенсом життя, тим, чому йому було варто прокидатися вранці.

Акуратно Герміона перестала це робити, точніше, її вказівний палець уперся в лінію життя на його долоні і повільно ковзав уперед, окреслюючи. Драко здригнувся від контрасту температур: якщо його долоня була тепла, то подушки пальців Герміони — надто холодні, ледь не крижані.

— Тобі холодно? — тихе запитання зірвалося з його губ у повітря. Дівчина ледь помітно підняла куточки губ у легкій усмішці через його клопіт, а потім впевнено заперечливо захитала головою. — У тебе руки холодні, — в один момент він впевнено схопив долоні коханої у свої, стискаючи і вкотре дивуючись наскільки вони були “крижані”.

— Ти ж знаєш про мій поганий кровообіг, — спокійно відмахнулася Герміона, а потім, вирвавши свої руки, знову притулилася до плеча чоловіка, обхоплюючи долонями. Її підборіддя уперлося в його кашемірове пальто, а очі з якоюсь жалістю кинулися в нього. — І ти знаєш, що це норма після тієї інфекції.

— Може бути й норма, але Пенсі все одно виписала тобі зілля, — повчальним тоном почав Драко, ясно даючи зрозуміти дружині, що не має наміру заплющувати очі на її недбале ставлення до свого здоров’я. Місіс Мелфой лише стомлено закотила очі, розуміючи, що він, незважаючи на її небажання, страшенно правий. — Рідна, ну це заради твого ж добра…

— Я розумію, — тихим голосом погодилася Герміона. Повільно вона кинула погляд у далечінь, розглядаючи мініатюрний менор. Він приковував увагу і наганяв страх своєю величчю навіть зараз, на відстані, де, за ідеєю, кожен повинен почуватися в безпеці. — Обіцяю, що сьогодні я обов’язково вип’ю! — чи не урочистим голосом додала вона, змушуючи чоловіка тихо, але щиро розсміятися.

— Ти ніби маленька дитина, — трохи заспокоївшись, промовив Драко. Сірі очі з ніжністю поглянули на неї, помічаючи найменші рухи: як легкий вітерець тріпав волосся, що вибилося з пучка, як навколо очей з’являлися маленькі зморшки, варто було їй заплющити, як вона мимоволі кусала обвітрені сухі губи і з якою любов’ю вона дивилася на нього. — Ти ж знаєш, що я боюся тебе втратити.

Дівчина завмерла, вкотре подумки радіючи його щирості. Чесність стала негласним правилом у їхніх відносинах, адже без цього вони б ніколи не досягли того, що є, було і буде між ними.

— Ти ніколи не втратиш мене, Драко, — тихо відповіла Герміона, спідлоба підводячи погляд на нього. — Я завжди ось тут, — крихітна долоня дбайливо опустилася на його груди, трохи натискаючи. Куточки губ чоловіка поповзли вгору, і він впевнено накрив її руку своєю, ніби залишивши цей момент у своїй пам’яті на все життя, як талісман. — Тим більше, як показує практика, — з якоюсь смішкою почала вона, лукаво примруживши очі, — тобі мене не позбутися.

Драко засміявся. Так щиро і так голосно, що бурхливий грім вдалині виявився заглушеним. Дівчина так само розтягла губи в усмішці і лише обійняла його відповідь, коли чоловік несподівано подався вперед, захоплюючи кохану в теплі, медвежі обійми.

Йому це було потрібне. Чути щоразу ці слова у різних формулюваннях, щоб розуміти — все добре. І завжди буде.

Акуратно він відірвався від неї, але, не випускаючи зі своїх обіймів, притиснув до своїх грудей, дивлячись у далечінь. У голову одразу ж полізли спогади того, як Герміона була наповал уражена рідкісним вірусом, випадків зараження яким не було зареєстровано вже понад двісті років.

А у всьому винна її чортова робота у Відділі Тайн, куди невідомі артефакти привозять чи не з дупи світу. Мелфой чудово пам’ятав той жовтневий день, коли посеред його запізнілого обіду через переговори з партнерами влетів патронус Пенсі. Лисиця швидко тараторила про те, що Герміона вкрай важкому стані, що потрібний його підпис для проведення операції і що йому не варто сильно нервувати, адже поки що нічого не відомо.

Драко на всіх парах швидко дістався каміна, а звідти вже до лікарні Святого Мунго, до кабінету Паркінсон, де вона швидко розповіла ситуацію, тричі виділивши фразу: «Поки ми не встановимо природу вірусу, тобі та іншим до неї не можна!» Це були три найдовші дні в його житті.

Чоловік і не помітив, як його тіло вкрилося брижами від неприємних спогадів, точніше, почуттів, які він відчував тоді і які вирішили нагадати про те, наскільки це було гидко і боляче морально. Повільно Драко прикрив очі, намагаючись відновити подих, що збився, і прибрати всі непотрібні думки.

— Це був страшний період, адже я думав… — він акуратно повернув голову до неї. — Я думав, що втрачу тебе, — голос захрипів і сповнився негативними емоціями, які останнім часом рідко зачіпали його душу.

— Гей, — м’яко посміхнулася Герміона, двома пальцями підхоплюючи його підборіддя, — я ж тут, — ніжний поцілунок у куточок губ змусив його слабо посміхнутися і прикрити очі, зіткнувшись лобами з коханою дружиною.

— І я неймовірно цьому радий.

***

6 жовтня. 2007 рік

— Шансів немає зовсім?

Хлопець, який не знаходив собі місця, через що міряв кроками кабінет завідувачки відділенням магічних вірусів, зупинився і підняв виразний погляд на подругу. Пенсі облокотилася стегнами об свій широкий стіл, склавши руки на грудях, і невтішно дивилася на нього, відчайдушно шукаючи слова, які б зараз допомогли.

Але їх, як на зло, не було.

— Якщо я сотий раз скажу про те, що все залежить від того, чи встигнуть привезти Місячну квітку і створити протиотруту, відсоток не зміниться, Драко, — голос дівчини був заспокійливим. Таким розміреним, тихим, з нотками смутку та меланхолійної туги. Вона знала, як утихомирювати бурю в родичах своїх пацієнтів. Але все одно цього не вистачило, щоб заспокоїти хлопця, який не знав, що робити.

Мелфой тяжко зітхнув, відчуваючи, як відчай накривав з головою, а злість виливалась у міцно зчеплені щелепи та стиснуті в кулаки руки. Серце запекло стукало, а думки хаотично металися з боку в бік, страх роз’їдав зсередини. Чортовий вірус, чортова хвороба, чортова Доля.

— Я боюся, Пенсі, — нарешті зупинившись, він стомлено сперся стегнами об стіл. — Я боюся, що вона може…

— Гей, — крадькома перервала дівчина, відразу роблячи крок до друга, — все буде добре, — тонка кисть руки опустилася на плече, неміцно стискаючи. — Це ж Грейнджер, вона завжди залазить у найглибшу дупу, а потім чудово рятується, — добрі очі Забіні, які зараз були темно-смарагдовими, а не салатовими, як завжди, знову зігріли його вірою і немов забрали половину переживань. — З нею все буде гаразд. Будь спокійний.

— Впевнена? — жалісливим тихим голосом уточнив Драко. Пенсі, що дивилася прямо в глибину його зіниць, здавлено проковтнула, а потім різко відвела погляд, ніби шукаючи те, що допомогло б переключити увагу і перевести тему.

Вона не любила брехати. Тим паче друзям.

Так, робота навчила її бути холоднокровною і приховувати правду, коли того вимагала ситуація, але з близькими завжди було важче. Адже ти дивитимешся в ці розбиті очі все життя, і пощастить, якщо там не буде презирства і огиди до тебе, як до людини.

— Вуд особисто зайнявся поставкою цієї квітки, а ти ж знаєш, що він найкращий і найвпливовіший у своїй справі…

— І на чорному ринку, — з деяким сумнівом промовив Драко, спираючись стегнами на стіл, що стоїть позаду.

— І на чорному ринку, — з важким зітханням погодилася Пенсі, чудово відчуваючи ці сумніви, які проросли наскрізь у її душу. — Драко, — голос пролунав хрипко і невпевнено, але, здавалося, хлопець не звернув на це й уваги, адже надто хвилювався, перебуваючи у своїх думках. — Драко, — трохи голосніше повторила Пенсі, опустивши долоню на його плече, — ти знаєш, що я не вмію брехати, не люблю. І тому я не можу пообіцяти тобі, що з Герміоною все буде добре, — Мелфой мовчки слухав, опустивши розбитий погляд на підлогу. — На жаль, це зараз залежить не від мене, а від швидкості постачання, — кожне слово дівчині давалося з нестерпними зусиллями, адже це була хвора реальність не тільки для друга, а й для неї самої, — але я віритиму, що все обійдеться…

Драко здригнувся, коли тепла рука Пенсі охопила його холодну, мов крижана брила, долоню. Повільно він підняв на неї засмучений, розбитий погляд, в якому згасала надія і вся віра в Долю.

— Принаймні завжди обходилося, — у зелених очах заблищали сльози, які Паркінсон, як лікар, не поспішала сховати. На вустах застигла сумна усмішка, яка моментально протверезила Мелфоя, змушуючи його шумно втягнути повітря носом. Зараз у палаті наприкінці коридору боролася не просто пацієнтка – там боролася її подруга та його дружина.

— Дякую, Пенс …

Дівчина лише підняла куточками губ вгору і ривком подалася вперед, обіймаючи кращого друга, при цьому влаштовуючи своє підборіддя біля його грудей. Вона чула, як билося його серце в страху можливої ​​втрати, відчувала цей мандраж, але навіть близько не відчувала того болю, який огортав його. Пенсі не могла відчути, але могла уявити, що це було б так само, якби на тому лікарняному ліжку лежав її веселун Блейз.

Драко дбайливо поставив підборіддя на темноволосу маківку, прикриваючи очі, які сповнилися сльозами відчаю і незнання. Але це не було виходом. Варто йому побачити цю темряву, як думки про те, що це їх з Адою життя без Герміони, безжально вривалися в голову, намагаючись заподіяти якомога більше болю.

Так безглуздо і боляче, але так… реально.

Вони не знали, скільки часу так простояли, ділячись болем та переживаннями один з одним, але це було й не важливо. Адже головне підтримка, яка, хоч би як заперечували найбільші скептики у світі, все одно рятує навіть у найтемніші часи.

Пенсі відірвалася першою, поспіхом витираючи мокрі сліди від кількох сльозинок, що все ж таки встигли зірватися вниз по холодних щоках. Чи піднявши куточки губ у змученій посмішці, вона поправила робочу мантію, ніби цих пари хвилин слабини й не було. Коли її погляд повернувся до Драко, вона з деяким заспокоєнням помітила, що йому хоч і трохи, але полегшало.

— Спасибі, — тихо сказав Мелфой, даруючи вдячну посмішку подрузі. Спробу щось відповісти перервав стукіт у двері і медсестра, яка йшла за ним.

— Місіс Забіні, там доставили квітку…

— Спасибі, Маргарет, — з радісною усмішкою обернувшись до дівчини, кивнула Пенсі. Дочекавшись, коли грюкнули двері, вона обернулася до Драко, в очах якого розцвітала віра у краще. — Якщо ти хочеш побачитися з Герміоною, то тобі варто це зробити зараз, бо потім вхід до неї буде заборонено щонайменше три дні, — тихо порадила вона, дивлячись на найкращого друга.

— Добре, дякую, Пенсі… — хриплий голос вмить знайшов фарби та нотки того оптимізму, який ніколи не був притаманний Мелфою. Для Паркінсон було щастям бачити те, як в рідних очах пацієнта завжди розцвітало світло того, що все буде добре. Але ще більшим щастям було розуміти, що таке ж світло розквітає і в неї.

— І не забудь про всі правила обережності!

Кинуте навздогін хлопцю, що біг, навряд чи долинуло до його слуху. Адже це було важливо найменше в цей момент. Головне – побачити Герміону та вірити, вірити…

Вірити!

***

Швидко заморгавши, Драко спробував позбутися сльозливої ​​завіси на своїх очах, яку викликали жахливі тяжкі спогади. Їхнє минуле завжди було з домішкою сірого, але той період був повністю чорним, без жодного просвіту на світлу надію.

Йому було важко і страшно думати про те, що могло статися, якби ту чортову рідку квітку не встигли привезти, якби не встигли зробити протиотруту і якби Герміона померла. Кожен результат здавався кошмаром, який би однозначно зруйнував його життя.

— Ти замерзла? — відчувши, як Герміона здригнулася, тихо дбайливо спитав він. Акуратно повернувши до неї голову, Драко потерся підборіддям об її холодне чоло, мимоволі вдихаючи неймовірний аромат, який виходив від волосся коханої. Цей кондиціонер з ромашкою, який одного разу Паркінсон подарувала Герміоні як хороший засіб для відновлення волосся, став її улюбленим. І не лише її.

— Не хвилюйся, я не відчуваю холоду, — посміхнулась дівчина, підсуваючись ще ближче. Акуратно вона переплела їхні пальці, на що Мелфой відразу звернув увагу, мимоволі радіючи цьому милому жесту.

— Ну так, ти ж у нас холоднокровна… — зі смішком підтвердив він, розуміючи, що поставив схоже запитання вже разів п’ять за цей день. Якби хтось сказав Драко Мелфою, що він за когось переживатиме, що це вже скочуватиметься в маразм, то він би точно розсміявся, покрутивши пальцем біля скроні.

Від затишної тиші, яка хоч-не-хоч сама часом утворювалася навколо них, хотілося м’яко посміхатися, притискаючи кохану людину до себе ще ближче, немов її справді можна помістити собі в серці не тільки абстрактно, а й реально.

Драко перебирав довгими холодними пальцями пасма волосся дівчини, розглядаючи його так, ніби ніколи в житті до цього не бачив. Цей чарівний аромат шампуню вдаряв по носових рецепторах, даруючи лише відчуття тепла.

— У мене Ада попросила вчора мою паличку зі словами: «Я хочу підвісити Теда догори ногами», — несподівано промовив Мелфой, навіть не піднявши підборіддя від верхівки Герміони, від чого легка вібрація пройшла тілом.

— Цікаво, що ж він такого накоїв, що так розлютив нашу принцесу, — задумливо реготнула дівчина, потираючи пальцем ніс.

— Насправді нічого, — багатообіцяюче простяг Драко. — Просто донька згадала, як під час третього магічного викиду вона відкинула Теда на дерево, примушуючи його повиснути на гілці, — зі сміхом закінчив він, поглянувши на дружину, яка зовсім ніяк не відреагувала на це кумедне враження. Було відчуття того, що вона взагалі не розуміла, про що йдеться. — Ти що, забула?

— Та щось у пам’яті все каламутно, плюс до всього у мене жахливо голова сьогодні болить, — поспішила виправдатися Герміона, приклавши руку до лоба, злегка потираючи, наче на підтвердження своїх слів, нехай це було мимоволі. Мелфой, задоволений відповіддю, кивнув, знову дивлячись у далечінь, ніби вигляд міг змінитися за ці кілька секунд. Втім, він і справді змінився, адже гроза і буря наближалися до них дедалі ближче. А це означало, що їхня прогулянка потроху добігала кінця.

— Ада надто швидко набула своєї сили, — тихий голосок вирвав Драко з роздумів, змушуючи того від раптовості здригнутися. Акуратно він кивнув, а потім віддався одному з улюблених спогадів.

— Ох, я пам’ятаю, ми всі перелякалися, коли трапився її перший магічний викид, — з легкою, можна сказати, мрійливою усмішкою видав Драко, згадуючи той морозний день. Герміона на мить примружилася, нахмуривши брови, а потім запитальним поглядом уп’ялася на чоловіка. — Рідна, ти не пам’ятаєш? — голос трохи здригнувся, а доброта в очах лише більше зігріла дівчину. Вона надто сьогодні втомилася на роботі, і втома вбивала останні сили на роздуми.

— Щось з голови вилетіло, — зніяковіло посміхнулася Герміона, влаштовуючи своє підборіддя на його плечі. — Розкажи, Драко…

Від цього прохання в грудях потепліло, і злість на те, що кохана забула такий важливий день у житті їхньої доньки, швидко зникла, замінюючись якимсь трепетом від майбутнього спогаду, який прозвучить вголос.

***

12 грудня 2007 рік

Зазвичай, весь грудень був підготовкою до Різдва. Драко з найглибшого дитинства любив це свято лише з однієї причини – щирість. У цей невеликий період у три тижні батько пересилував себе, скидав жахливу маску холоднокровного владного аристократа і ставав просто батьком, який був ласкавий зі своєю дружиною та сином.

Це був найтепліший період року, незважаючи на те, що за вікном панували хуртовина і завірюха, сніг не переставав йти і дивовижні візерунки на шибках радували око вранці. Драко любив Різдво, бо це було по-справжньому сімейне свято.

На рахунку Ади це було вже п’яте Різдво, і мала чекала його не менше за свого батька, який щодуху носився зі списком подарунків усім знайомим дітям і близьким. Дівчинка, що сиділа посеред вітальні, з усмішкою спостерігала за татом, при цьому з надзвичайною радістю перебираючи конструктор «LEGO», точніше ті елементи, які не встиг кудись затягнути Раф, маленьке щеня-лабрадор.

— Любий, ти зараз точно вріжешся в якийсь із косяків і замість сімейної вечері побачиш лише стіни травмпункту, — дбайливий голос Нарциси пролунав з верхньої сходинки. Жінка повільно спускалася вниз, розглядаючи метання свого улюбленого сина не лише як потенційну загрозу його здоров’ю, а й як збитки менора.

— Мамо, твоє зауваження дуже доречне, — не відриваючись від записування списку, пробубнив собі під ніс Драко, мазнувши поглядом по дочці, яка реготала від свого батька.

— Ну я ж дбаю про тебе, сонечко, — відповіла Нарцисса, потріпавши сина за щічку, чому той насупився, струснувши головою.

— Я не дитина.

— Ну і я не молода мати, — підморгнула жінка, проходячи у вітальню до онуки, яка лише мовчазно вивчала дорослих, сподіваючись, що натрапить нагода розповісти свій список побажань Санті. — Коли встановлять ялинку?

— Герміона сказала, що краще ще трохи почекати, — на автоматі відповів хлопець, перевіряючи свої кишені. Він не помітив того, як мама піджала губи в тонку лінію, висловлюючи своє невдоволення і якесь занепокоєння, погляд сірих очей метнувся до сімейної чаклунки.

— Ти впевнений, що треба довіряти Герміоні у цьому питанні? — акуратно поставила питання місіс Мелфой, яке крутилось на язиці, присівши в крісло біля Аделаїди. Драко сіпнувся, відриваючись від свого списку і дивлячись на маму.

— Останні п’ять років довіряли, а тут різко перестати? — не розуміючи зареготав він. – Мамо, з тобою все гаразд? — Жінка лише невпевнено підняла куточки губ у змученій посмішці.

— В порядку, не хвилюйся, — спостерігаючи за темноволосою малечею, яка намагалася забрати з пащі Рафа шматок стіни, що встигла скласти, стримано відповіла Нарцисса.

Ця дівчинка була прекрасна, починаючи неймовірною зовнішністю, в якій гени Грейнджерів перемогли, і закінчуючи впертим хитрим характером, де явно лідирували якості Мелфоїв. Ада була дуже кмітлива для своїх років, а також неймовірно весела, що явно не було властиво Драко в дитинстві. Вона росла якщо не екстравертом, то амбівертом — це точно.

— Бабуся, я хочу до мами! — несподівано пролунав тоненький голос Аделаїди. Жінка швидко поглянула на внучку, гублячись у тому, що треба було відповісти.

— Маленька моя, ти ж знаєш, що мама зараз перебуває в бібліотеці, — проходячи у вітальню, спокійним голосом промовив Драко, після чого погладив доньку по темноволосій маківці.

— Тоді я до мами! — крізь широку посмішку прокричала Ада, і, не прибравши за собою конструктор (за що мама дуже часто сварила), побігла до бібліотеки, що була в дальньому крилі першого поверху. За нею незграбно біг Раф, час від часу спотикаючись об свої передні лапи, адже голова в нього зараз значно переважала тіло.

— Мила, почекай на мене, — стурбовано крикнула в спину Нарциса, підводячись на ноги. Швидко вона обернулася до сина, що все ще писав чортовий список подарунків, ніби мав цілу армію дітей, які називали його “дядько Драко”. — Що ти робиш? Вона ще маленька! — обурилася вона, починаючи йти за онукою.

— Що? Ада побігла до своєї мами, — спокійно посміхнувся хлопець, зовсім не розуміючи невдоволення своєї матері. Втім, це невдоволення швидко змінилося на незрозумілу йому жалість.

Вирішуючи нічого не говорити, Нарцисса поспішила за Аделаїдою, намагаючись якнайшвидше подолати відстань до бібліотеки, де була Герміона. Її щиро лякало, що Драко останнім часом до всього так ставився легко, наче ніяких бід та проблем статися не може. Та й Герміона… йому в цьому потурала.

Різкий дитячий крик переляку вирвав жінку з роздумів, змушуючи зірватись на біг, нехай і до бібліотеки залишався один поворот. Двері були прочинені, але варто було їй переступити поріг, як тіло закам’яніло в жаху.

— О Мерлін! — злякано вигукнула Нарцисса, приклавши руки до рота від страху.

Ада висіла під стелею на люстрі, за яку зачепилася ремінцями від джинсового комбінезону на спині. Дівчинка тихенько плакала, злякано оглядаючись на всі боки. Здавалося, Ада втратила дар мови, заціпенівши від жаху того, що відбувається. Жінка кинула запитальний погляд на Герміону, яка, ховаючи тремтіння в руках, дивилася лише на дочку, намагаючись заспокоїти її.

— Тихо, левеня, — м’яко усміхнулася дівчина, простягаючи руки. — Зараз тато прийде і, змахнувши паличкою, зніме тебе звідти… Тш-ш-ш… — але Ада від цього лише більше плакала, бовтаючи в повітрі руками й ногами, немов у найкошмарнішому сні. — У нас просто трапився магічний викид, не більше, — ніжним голосом пояснила Герміона, на мить повернувши голову до свекрухи. Нарциса здригнулася від думки, що могло викликати таку сильну емоцію у онуки.

— Драко! — тільки й зуміла скрикнути місіс Мелфой, розуміючи, що забула паличку на журнальному столику. Її руки тремтіли неймовірно, серце билося ніби при найбільшому тиску.

— Що трапилося? — хлопець з’явився одразу. Він почав тікати, тільки почувши крики своєї дочки. Сірі очі швидко метнулися до картини попереду. Очі миттєво розширилися від страху і занепокоєння, і з якимсь німим питанням дивилися на кохану дружину. Вона все ще намагалася відвернути доньку від поганого, але та лише голосніше і голосніше плакала.

— Зніми її, Драко! — наказала ледь не криком Герміона, боязко блиснувши карими очима.

Йому повторювати двічі не довелося. Він швидко вихопив з футляра, що висів на поясі, паличку і, промовивши заклинання собі під ніс, дбайливо опустив дочку на підлогу, одразу ж підхоплюючи на руки. Вона тремтіла, мов від гарячки, плакала, від чого комір гольфу був повністю мокрим, і втискалася в груди батька, як під найнадійніший щит.

— Що сталося? — погладжуючи дочку по спині, стурбованим тоном поцікавився Драко. Герміона розслаблено видихнула, дивлячись на дочку в руках чоловіка, і посміхнулася.

— Вона чогось злякалася в картинній галереї, і стався перший магічний викид, — тоном, у якому виразно чулися нотки гордості через магічний викид, а також нотки занепокоєння, пояснила дівчина, заправивши пасмо волосся за вушко.

— Добре, що все обійшлося.

— Так добре.

Нарциса, яка потроху приходила до тями, так і стоячи у дверях, здивовано переводила погляд з Драко на Герміону і назад, час від часу помічаючи, як боялася Ада. Пара не поспішала віднести дівчинку в спальню і дати заспокійливе зілля, що неймовірно її обурювало і лякало.

— Ви мені вибачте, — грізним тоном почала Нарцисса, прочистивши горло перед цим, — але Аді треба відпочити, — за кілька кроків вона подолала відстань, що розділяла їх, забрала внучку і швидким кроком поспішила геть, залишаючи позаду здивованих, але до певної міри щасливих батьків.

***

— Мама тоді знатно на нас розлютилася, адже ми, забувши про доньку, почали радіти її успіхам… — реготав Драко, легенько потираючись щокою об волосся коханої, що зі стриманою посмішкою слухала розповідь. — Погані ми батьки…

— Ні… добрі, — впевнено виправила його вона. — Просто перший млинець комом.

— Натякаєш на другого? — з усмішкою простяг чоловік, злегка відсунувшись і зазирнувши в карі очі, що нагадують гарячий, настояний чай, якого так не вистачало зараз.

Герміона підняла куточки губ, зніяковівши, але нічого не відповіла, сховавши обличчя в тканині свого клітчатого шарфа. Таке дурне питання, на яке існувала лише одна відповідь, яку Драко давно завчив напам’ять.

— Ти помітив, що Гаррі давно не приходив до мене? — сумним тоном перевела тему жінка, піднімаючи похмурий погляд у далечінь. Драко здригнувся від несподіваного питання, а потім, опустивши очі в землю перед собою, тихенько хмикнув.

— Я впевнений, що він зайнятий, — спокійно відгукнувся чоловік, згадуючи, що нещодавно бачив того в Міністерстві зі стосом паперів, які йому варто було переглянути як лідируючому кандидату в Міністри Магії. Поттер мав шанс стати наймолодшим представником цієї посади. — Я сумніваюся, що він про тебе забув. Скоро зайде, — погладжуючи великою долонею по волоссю коханої, прошепотів він.

— Я так сумую за ним, — неголосно промовила Герміона, змушуючи чоловіка напружитися. — Часом мені не вистачає цього спілкування, яким наповнювалося моє життя у шкільні роки.

— Так, — з сарказмом простяг Драко, посміхаючись. — Це порятунок сідниць цих недоумків ти називаєш “спілкуванням”? — У сірих очах чоловіка заграла лукавість.

— Драко! — обурилася вона, легенько вдаривши його ліктем у бік, чим викликала щирий гучний сміх. — Я серйозно. Ми давно не бачилися, — раптом її голос став майже безбарвним, чому Мелфой вирішив при черговій зустрічі нагадати другові про існування його найкращої подруги.

— Мерлін, мені вистачило останньої зустрічі на святкуванні нашої річниці, де він зіпсував мені зворушливий момент чергового освідчення в коханні, — намагаючись не напускати смутку в атмосферу навколо них, протараторив Драко, після чого залишив ніжний поцілунок на її маківці. — Пам’ятаєш це феєричне падіння?

Герміона промовчала, а потім злегка заперечливо хитнула головою, тим самим підштовхуючи коханого до розповіді.

***

27 серпня 2011 рік

Святкування з приводу десятиліття укладення шлюбу Герміони Джин Грейнджер і Драко Люціуса Малфоя було неймовірно пафосним, дорогим і таким, що кричав усім про те, що, незважаючи на злі мови інших, вони змогли.

Нарциса, яка організувала весь цей прийом, бо дорога невістка була по вуха в роботі і світла білого практично не бачила, з розслабленою самовдоволеною усмішкою оглядала залу та гостей, часом повертаючись до головної пари цього вечора і маленької Аделаїди, яка, немов принцеса, бігала разом з іншими дітьми у своїй чудовій пишній сукні смарагдового кольору.

Вона не могла намилуватися улюбленою невісткою в шикарній, облягаючій фігурі черновій сукні силуету рибка, яке вигідно підкреслювало всі контури та переваги фігури. Відкриті плечі і V-подібний виріз змушував інших чоловіків уявляти хтиві картинки у своїй голові, а жінок зневажливо відводити погляд в інший бік від заздрощів.

Драко ж був у звичайному смокінгу без метелика, адже не любив, коли щось давило на шию. Верхні гудзики його сорочки були розтібнуті, що давало побачити бліду шкіру. Сірі очі горіли хижим вогнем, особливо коли він помічав пожираючі погляди інших чоловіків на своїй неймовірній дружині. Так, він був ще тим ревнивцем, але йому вистачало самовпевненості та самооцінки, щоб розуміти, що Герміона йому не зрадить. Вона дуже його любила, і він це бачив у її надзвичайно глибоких карих очах.

— Краще б ми все ж таки вдвох поїхали в тур містами Європи, — притискаючись до чоловіка, що щойно підійшла, ніжно прошепотіла Герміона. Було лише десять вечора, світський раут у розпалі — а вона вже страшенно втомилася. — Тільки уяви: ти, я й нікого більше.

Драко м’яко посміхнувся, дивлячись на неї згори донизу. На прекрасному личку коханої не було жодного кричачого макіяжу — лише невеликий тон, нюдова помада і нейтральні, ледь помітні тіні, які лише підкреслювали її очі. Мерлін, як же він любив її очі!

— Ми завжди встигнемо, — нахиляючись ближче до неї, він акуратно потерся носиком об неї, зовсім не турбуючись про те, що подумають гості та репортери з клацанням колдокамерами. — Тільки побажай, і ми зараз відлетимо до Венеції, — від цих слів податливості і такої любові Герміона відчула тремтіння в тілі й тепло в серці.

— Це буде некрасиво, але… — жінка поправила пальчиками комір його піджака. — Але я не проти виїхати завтра вранці.

— Ваше побажання прийнято, мадам, — дбайливо беручи її долоню, а після підносячи до губ Драко залишив трепетний поцілунок на шкірі. — Потанцюємо?

Герміона поставила на повз пролітаючий піднос недопитий келих шампанського, а потім податливо попрямувала за ним, відчуваючи, як шкіра електризувалася від його дотиків, ніби вперше. Це було безцінно — знайти своє кохання і розуміти те, що з кожним днем ​​твоє кохання лише зміцнюється.

Нарциса знову задоволено усміхнулася, помічаючи дітей у центрі зали. Вони повільно пересувалися в ритмі вальсу і не бачили більше нікого, крім один одного. Жінка відпила трохи вина і опустила погляд униз, помічаючи Аделаїду в пишній сукні з квіткою в руці.

Зазвичай мала вже о дев’ятій годині бачила другий сон, але сьогодні вона була бадьора і весела, як ніколи. Кожен із присутніх вважав за належне сказати, яка чудова дочка у подружжя Мелфоїв і як ідеально синхронізувалися гени двох сильних чарівників, незважаючи на кров. Чомусь останній пункт кожен виділяв зі своєю окремою емоцією: хтось із подивом, хтось із зневагою, а хтось просто беземоційно, ніби так було заведено.

Несподівано вона зачепила поглядом, як до Драко підійшов Забіні і щось прошепотів на вухо, після чого чоловік, залишивши винний поцілунок на долоні Герміони, поспішив за другом. Нарциса підозріло примружилася, відчуваючи те, що може щось не до кінця знала про організацію свята. Але думки швидко зникли з приходом Герміони. Вона підхопила доньку на руки і залишила лагідний поцілунок на скроні, коли та обхопила маленькими ручками її шию.

— Циссі, все просто чудово. Дякую, — м’яко посміхнулася Герміона, розуміючи, що це перша спокійна розмова за вечір зі свекрухою, адже до цього практично кожен вважав за свій обов’язок перебити і нахабно влізти в розмову. — Не перестану казати, що у Вас прихований талант менеджера.

— Не перестану повторювати, що я без поняття хто це, — розсміялася жінка, проводячи долонею по волоссю внучки. — Куди подався Драко?

— Щиро кажучи, без поняття. Блейз підійшов, щось шепнув і потяг його геть.

— Мерлін, їм уже по тридцять, а вони досі як безвідповідальні хлопчаки, — невдоволено пробубнила собі під ніс місіс Мелфой, нервово поправляючи браслет на правій руці. Герміона з усмішкою помітила, як свекруха нервово зробила ковток вина. — Аби нічого не сталося і…

— Пані та панове! — несподівано перебив гнівну тираду Нарциси бадьорий голос Блейза, який використовував заклинання збільшення гучності голосу. — Наш дорогий Драко вирішив вкотре здивувати вас, а саме його кохану та неймовірну дружину, тож прошу всіх вийти до саду.

Нарциса здивовано спохмурніла, ловлячи такий самий сум’ятий погляд невістки, що притискала до себе. Їм не залишалося нічого, крім як піти за натовпом зацікавлених роззяв. Ідучи позаду всієї колони, вони мовчали, адже кожна перебирала в голові варіанти того, що міг такого придумати Драко.

На вулиці було прохолодно, тому Герміона поспішила віддати доньку свекрухи і накласти на них чари, що зігрівають, від чого Нарциса вдячно посміхнулася, міцніше перехоплюючи онуку. Десь позаду плентався Люціус з шаллю для дружини.

— Життя моє, ти підійдеш до мене? — помітивши кохану, спитав Драко. Він стояв на якійсь височині за басейном, що висвітлював все навкруги блакитним кольором. — Пані та панове, моя неперевершена супутниця життя, — підказуючи всім заплескати, широко посміхнувся він. Герміоні стало ніяково від оплесків, які супроводжували її всю дорогу, тому вона мімікою намагалася запитати у чоловіка, що за непередбачена чортівня.

Драко лише поблажливо посміхнувся, простягаючи їй долоню, щоб вона піднялася на сцену, а потім опустив руку на її талію. Жінка зніяковіло посміхнулася, всім махнувши рукою на знак вітання.

— Отже, — з маленькою усмішкою почав Мелфой, дивлячись лише на жінку у своїх обіймах. Він усе ще через стільки років дивився на неї закоханим поглядом, який говорив більше слів. — Рівно десять років тому ця прекрасна жінка сказала «так», а не втекла з церемонії, як багато хто думав і сподівався, — у натовпі почулися смішки: де злі, де щирі. — І вам не передати словами, як я її люблю. Такого позначення не існує, але я певен, що закохані мене розуміють.

— І я тебе люблю, — тихо прошепотіла Герміона, відчуваючи, як покривалася червоними плямами від збентеження. Чортовий організм. Чоловік від цього лише посміхнувся, відчуваючи, як усередині все тепліло. Заради цього варто було жити.

— І я вирішив, цього дня, через стільки років, подарувати тобі…

Драко, а також хвилю розчулень і зітхань гостей перервало гучне «Соплохвіст мене де…» та сплеск води. Всі стурбовано обернулися в бік шуму, зі здивуванням та сміхом помічаючи чорну тушу у басейні. Коли з гучним “А-а-а!” плавець підняв голову, оббризкуючи найближчих людей водою з волосся, всі зрозуміли, що це був Гаррі Поттер. Герой борсався в холодній воді і намагався зрозуміти, де він був.

Герміона, яка спочатку страшенно перелякалася за друга, щиро розсміялася, ховаючи обличчя в плечі коханого, гості також підхопили сміх, а ось Драко зовсім не знаходив це кумедним.

— Вибачте, — голосно прохрипів чоловік, прямуючи до бортика. Але Мелфою від цього було ні спекотно, ні холодно, адже момент був упущений. Його щиро хотілося придушити.

— Поттер, твою матір…

***

Драко було приємно відчувати вібрацію, що виходила від Герміони, що реготала на плечі. Такі рідкісні хвилини спокою, коли вони лише вдвох, були розкішшю, якою не хотілося ділитися.

Чоловік відчував, як пощипувала шкіра від дотиків холодних рук коханої, і зробив позначку простежити за тим, щоб вона випила свої ліки. Герміона була ніби маленька дитина, за якою око та око. Йому подобалося про неї дбати, подобалося нагадувати про забуті за рутиною важливі моменти життя, подобалося бути поруч.

— Герміоно… — хриплий шепіт перервав осіннє умиротворення. Жінка тихо і запитливо промимчала, обдаючи оголену ділянку його шиї, що виглядає з-за коміра, своїм теплим подихом. Він акуратно, практично невагомо переплів їх пальці, дивлячись кудись у далечінь. — Чому ти нічого не пам’ятаєш? — його слова викликали дивний порив вітру і ледь чутний смішок. Це питання виникло в голові несподівано, воно прозвучало швидше, ніж він встиг зрозуміти.

Жінка меланхолійно випросталась, повертаючись обличчям до нього. У її очах кольору меду з польових квітів зараз була щира ніжність та нотки жалю. Повільно Герміона піднесла долоню до його щетинистої щоки, ласкаво проводячи вздовж, зачіпаючи вказівним пальцем практично кожну родимку та шрам, а потім торкнулася тонких губ. Драко піддався пориву і невагомо поцілував подушки пальців, безперервно дивлячись у рідні очі.

Вона лише болісно усміхнулася, слухаючи шум вітру і грозу, що насувається.

— Тому що цього не було.

Драко незрозуміло звів густі брови до перенісся, спочатку ледь помітно, а потім відчайдушно, заперечливо хитаючи головою. Улюблені карі очі, що так прекрасно іскрилися вогником ніжності та любові, омертвіли, віддаючи колючим холодом. Її шкіра зблідла і почала покриватися чорними тріщинами, наче від якоїсь хвороби — подарунку старої Смерті.

— Ні! — подавшись уперед у спробі обхопити руками, Мелфой міцно заплющив очі, намагаючись позбутися цієї картини.

Клац.

І завіса спала.

Спіймавши лише ефемерне повітря, чоловік злякано смикнувся, бігаючи поглядом по навколишньому світу. Небо затягли сірі хмари, лунали громи і блискавки.

Повільно погляд опустився вниз, а в’язкий гидкий ком став у горлі. Посірілий прямокутний кам’яний надгробок. На невеликій овальній фотографії зображена щиро усміхнена Герміона в променях італійського сонця.

Герміона Джин Малфой
16.09.1979 – 06.10.2007
Любляча подруга, рідна серцю дружина, прекрасна мама.

Коли очі перестали читати останнє слово, пролунав, наче завершуючий акорд, гучний гуркіт грому. Пустилася справжня злива, яка сильно била по перекрученому подивом обличчю.

Але тільки з першою холодною краплею Драко згадав. Згадав, що до відчайдушного ігнорував, намагаючись забути.

Думка, наче куля, влетіла в голову, даруючи розуміння і розбиваючи на шматки все, що він так старанно намагався будувати.

Зілля так і не встигли вести.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь

2 Коментарі на “Наодинці