Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Цілительський корпус

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

І наступне, що відчуває Энакин, це хвилі, які кудись несуть його тіло. І тишу. Але не гнітючу і небезпечну, а умиротворену і розслабляючу.

– Енакін.

А це що? Хтось знову його зве. Але тут так добре. Спокійно. Так хочеться тут залишитися. Хоча хто б ще сказав, де це “тут” знаходиться…

Енакін, щоб тебе сит вкусив! – видав якийсь голос, ніби знайомий. Але ось де саме він його чув?

“Хоча навіщо мені це знання”? – в’яло подумалося Скайвокеру. – “Я чомусь впевнений, що саме це знання змусить мене опритомніти. але тут так добре…”.

– Скайуокер, твою… – прошипів той же голос.

– Вчителю, не лайтеся. Який приклад Ви подаєте мені, як своєму падавану. – на повному автопілоті, ледве прошепотів йому у відповідь Энакин, все ще не розплющуючи очі, хоча та умиротвореність, яка була у нього, випарувалася, коли він вимовив перші слова.

– Енакін… Слава Силі, – видихнув… Обі-Ван?

Від усвідомлення цієї думки Енакін різко відкрив очі та сів. При цьому стукнувшись маківкою об щось тверде, після чого почувся чийсь зойк.

– Енакін, хасс запиай, – невиразно пробурмотів Кенобі, потираючи підбиту щелепу і поморщившись від болю в прикушеному язиці.

– Ваш падаван правий, майстре Кенобі, – промовив ще один голос, і почувся звук дверей, що відкривалися. – Не варто лаятися, і не лише через Вашого падавана. Тут ще поряд  і юнлінги, яким ще зарано знати такі слова.

– Вибачте, майстре Тріку, – все ще морщачись від болю в язиці, вибачився Оби-Ван, привітавши цілителя, що зайшов.

– Падаване Скайуокер, як Ви себе почуваєте? Голова крутиться? Може, нудить? – закидав Енакіна питаннями майстер Трік. – Щось болить, окрім маківки, об яку Ваш вчитель вдарився? – гмикнув чоловік, і Енакін міг присягнутися чим завгодно, що похув у його голосі нотки сміху.

А сам Енакін тим часом перебував в глибокому шоці. Нічого не відповівши цілителеві, він потер правою рукою забиту голову. Стоп. Правою РУКОЮ?! Скайвокер повільно прибрав руку з голови і не вірячи втупився на неї. Деякий час подивившись на неї, падаван спохмурнів, неначе силившись щось згадати. Але через декілька секунд йому довелося знову прикрити очі, тому що вони почали пекти.

– Енакіне? – якось питально і стурбовано покликав його учитель, і в цей же час чиясь рука лягла юнакові на плече, від чого він інстинктивно відсахнувся і, не розрахувавши, звалився з іншого боку ліжка, міцно припечатавшись потилицею об підлогу.

– Щоб тебе!… – вилаявся падаван, намагаючись встати, але від різкого руху у нього закрутилася голова, через що він ледь знову не впав.

– Енакіне! – почув він стривожений голос Обі-Вана Кенобі, і через мить його підхопили, не даючи знову впасти. – Майстре Тріку, що з ним?!

– Падаване Скайвокер, не робіть різких рухів, – чи то попросив, чи то наказав, цілитель, підходячи і кладучи підопічному на лоб свою прохолодну долоню. – Від різких рухів, після сну завжди так, Обі-Ване. – пояснив він майстрові, що турбувався. – – Особливо, якщо сон був цілительським. Та і якщо врахувати, що він проспав три дні. Жару вже немає, – повідомив він, прибираючи руку. – Але припускаю, що слабкість ще є?

– Угу, – невиразно промукав Енакін, все ще похитуючись і тримаючи одну руку  на роті, а іншу на  животі.

Відчував він себе зараз припаскудно. Мало того, що він не розумів, як, де і чому він тут… точніше, де саме він знаходиться, а ще точніше коли він припустити міг, але ось як і чому?! Окрім питань, що мучили його голову, яка і без них відчувалася так, як ніби по ній торигог протоптався, причому явно не один, були ще нудота і слабкість. Тому він і почував себе так, немов пливе по хвилях. А ще є і руки з ногами від яких він відвик за двадцять років, будучи Вейдером! До цього всього плюсом дика різь у очах,  світло, яке пробивається навіть крізь закриті повіки; запахи, які теж занадто яскраво відчувалися. Чи він просто відвик? Але чому тоді цього усього спектру відчуттів не було, поки він знаходився в Силі?

– Обі-Ване, допоможи йому лягти. Рано твоєму падаванові ще так скакати, – попросивТрік, стурбовано дивлячись на ще більше сполотнілого юнака. – Йому взагалі бажано менше рухатися, поки я не з’ясую причини його раптової хвороби і такого ж раптового одужання… не подобається мені це. – пробурмотів майстер-цілитель. – Це не отруєння однозначно. У аналізах немає ніяких отруйних речовин.

– Гадаю, Енакін би помітив, якби йому куди-небудь упився дротик, – помітив Оби-Ван, допомагаючи учневі сісти, а потім і лягти зручніше.

– Що сталося? – прохрипів Обраний, прикривши лівою долонею очі. – Можна води? – попросив він.

– Що останнє ти пам’ятаєш? – поцікавився у нього Кенобі, з дозволу цілителя наливаючи воду в склянку і допомагаючи Скайвокеру її випити.

– Ееееее. – завис Енакін.

“І що йому відповісти? Що останнє, що я пам’ятаю, це як бився з власним сином, а потім підставився під силу Сідіуса, щоб врятувати його? Чи про те, як ми з ним (Обі-Ваном) мило базікали в силі?! Я ж  не знаю, в якому я відрізку часу! Для мене це взагалі сюрпризом все стало. Ну Обі-Ване, ну Йодо. Підклали мені сита… Спасибі!.”.

– Тимчасова втрата пам’яті в твоєму випадку нормальна, не хвилюйся, – сам того не знаючи, майстер Трік прийшов на допомогу юному джедаю. – У тебе струс. Втрачаючи свідомість, ти скотився по сходах і кілька разів добре припечатався потилицею і носом, – пояснював він. – Диво, що взагалі собі нічого не зламав… окрім носа.

– Так що все-таки сталося? – Енакін все ж вирішив докопатися до суті,  дізнатися-таки, в який час його закинули. Ні, те, що він потрапив у часи свого падаванства, Скайвокер вже зрозумів. Але справа все в тому, що його падаванство тривало не один рік…

“Так, на років дев’ять-тринадцять, я себе точно не відчуваю, ” – подумалося йому. – “І, судячи з довжини падаванської косички, я вже десь ближче до свого лицарства. Що, відверто кажучи, не може не радувати”. – подумки аналізуючи те, що відбувається, Енакін провів правою рукою по кісці від її основи і до самого кінчика.

– Ми переслідували найманця, який намагався убити сенаторку Амідалу, – розповідав в цей час Кенобі, навіть не здогадуючись, що своїми словами підтвердив те, про що думав зараз його учень. – Наздогнали, але не встигли нічого зробити, тому що хтось його ліквідував за допомогою дротика з отрутою. А потім, коли я розмовляв з представником КСБ, ти в якийсь момент перервав мій монолог і повідомив, що почекаєш мене на вулиці. Ти став дуже блідим, але, коли я поцікавився, чи все з тобою в порядку, ти лише махнув на мене рукою і швидко почав спускатися по сходах. Я не встиг тебе зупинити, – на цих словах Обі-Ван трохи поморщився: було складно признаватися в тому, що його падаван його не завжди слухає, у присутності іншого майстра. – саме тоді ти і навернувся зі сходів. Напевно, тобі тоді все ж стало чогось погано. Але ти, як завжди, вирішив, що найрозумніший і зможеш все сам. Ось чому не можна було повідомити мене, що тобі недобре, хоч би по нашому зв’язку, якщо при представнику КСБ не хотів? – поцікавився він у падавана, який увесь його монолог пролежав із закритими очима і підібганими губами.

– Ви закінчили, майстре? – поцікавився Обраний, коли не почув продовження монологу вчителя, який з того, що пояснює перетворився на того, що звинувачує.

“Втім, нічого нового, ” – зітхнув про себе він, подумки гмикнувши і посміхнувшись, хоча ззовні все ще і залишався якимсь відстороненим і хворобливо блідим.

– Енакіне… – почав докірливо Обі-Ван, але юнак його перебив:

– Пробачте, вчителю. Я зараз трохи дезорієнтований і не зовсім розумію, що несу, – Скайвокер спробував знову розплющити очі, і, до його здивування, йому це вдалося, хоч вони і засльозилися від яскравого світла, що йшло  з великих вікон. – Як Падме? Ви сказали, що я у цілителів вже третій день. Ви її охороняєте, або їй дали когось іншого? – це не була просто цікавість, йому хотілося знати, скільки часу у нього до зустрічі з любов’ю його життя, як би пафосно це не звучало. Адже його почуття ніколи повністю так і не померли. Навіть будучи Вейдером, в глибині душі, він тужив і звинувачував себе в її смерті. Можливо, саме тому Люку вдалося його “витягнути” у Світло. Він ніколи не хотів влади або грошей, що б і кому не говорив зопалу. Він лише хотів, щоб дорогі йому істоти були живі. Хоч би живі, здоров’я завжди можна підправити. І тільки ставши Вейдером, він зрозумів, що саме втратив, окрім його дорогої і коханої Падме. Обі-Вана, любого Наставника і друга, який дійсно вважав його братом: він пам’ятає ще те непохитне почуття правди в Силі, що йшло від джедая, коли вчитель йому це говорив. Асоки, свого єдиного падавана, яка до кінця не хотіла вірити в те, що її названий брат, кращий друг, він теж відчув тоді це в силі, лицар-джедай Енакін Скайвокер став ситом Дартом Вейдером. Вони обидвоє не хотіли з ним боротися, але він сам тоді не дав їм вибору.

Amu би теж не схвалила”, – зрозумів Енакін. – “Будь сміливим і дивися тільки вперед, не озирайся, ” – її слова, коли вона мене обіймала тоді, на Татуїні, прощаючись зі мною. Ніхто з них не хотів мого переходу на Темну Сторону, навіть якщо від цього залежали б їхні життя. Це навіть звучить просто абсурдно. Я ідіот. І чому для розуміння цього мені довелося прожити життя ситом, померти від руки того, кого я колись вважав своїм другом, відродитися в Силі і повернутися в себе, двадцятирічного? Хоча ні, мені тут ще дев’ятнадцять”.

– З сенаторкою Амідалою все гаразд, – в цей час відповідав Обі-Ван на питання падавана, при цьому виділивши звернення до Падме. – Вона чекає твого одужання, щоб відправитися на Набу. На подив, в ці дні не було спроб її убити. А я просто трохи затримався, вирішив почекати, поки ти опритомнієш.

– Прив’язаності  на Темну Сторону ведуть. – спробував скопіювати манеру мови Йоди Скайвокер, що у нього не сильно-то і вийшло. – А-я-яй, як не соромно, майстре.

– А хто говорив про привязаність? – роблено здивувався Кенобі, схрестивши руки на грудях. – Я просто…

– Турбувалися за свого падавана. Так, вчителю? –  веселився Обраний, на якийсь час забувши про проблеми і згадавши себе в ці роки. І свої стосунки з Кенобі. І був просто безмірно щасливим від того, що ось так може посперечатися з майстром.

“От хатт, а я і не думав, що настільки скучив за підколюваннями над Обі-Ваном”! – подумалося йому, і його губи розпливлися в посмішці.

– Енакіне. – протягнув Кенобі, докірливо дивлячись на хлопчика, що виріс.

– Я вже майже двадцять років “Енакін”, майстере. І що Ви сказали на рахунок “трохи затримався”? Хіба Ви не летите з нами на Набу? – він прекрасно пам’ятав, що тоді Обі-Вана відправили шукати замовника нападу на Падме, але все таки було б дивно, якби він просто кивнув на його слова. Дивно для самого Кенобі, звичайно. А Енакін ще не вирішив, чи говорити щось йому, та і Раді теж. Взагалі кому-небудь що-небудь. Найпростіше всього поки прикинутися собою цим. А там буде видно що і кому він розповість, якщо розповість. Все вирішивши для себе, він уважно подивився на наставника, який якраз закінчував свою розповідь :

– … а ти тим часом будеш з сенаторкою на Набу, – пояснював Обі-Ван, уважно дивлячись на падавана. – Чому у мене зараз таке відчуття, що ти мене не слухав?

“Може, тому що я дійсно тебе не слухав”? – подумки звів погляд до стелі юнак, але в голос вимовив:

– Я увесь увага, вчителю, – завірив він Кенобі. – Як Вам вдалося умовити Пад. сенаторку Амідалу полетіти у такий час? Вона ж лідер опозиції. – Енакіна дійсно це цікавило, тому що минулого разу це зробив він, через Канцлера. А цього разу він був непритомним, і Обі-Ван сам докладав Раді про замах, і якимсь чином умовив Падме до польоту на Набу.

– Вдалося умовити її піти на компроміс, – знизав плечима Кенобі. – Вона відлітає на Набу, але при цьому з’являтиметься на засіданнях Сенату у вигляді голограми і так само буде  спілкуватися з іншими членами опозиції. Але ніхто з них не повинен знати, де вона знаходиться.

“Гм. Адже це зручно і навіть правильно. Цікаво, чому минулого разу не змогли зробити так само”? – подумки здивувався хлопець. – “Або попросити Канцлера вплинути на неї було найпростіше? Чи Рада просто не подумала про інші варіанти? Хоча і потрібно було б. Джа-Джа хороший друг, але так собі політик”.

– Що ж, сенаторові доведеться почекати ще з день, тому що я нікуди не відпущу твого падавана без повторного огляду і повторної здачі аналізів, – втрутися в їх розмову цілитель, про присутність якого вони обидва якось забули. – Гадаю, якщо там буде все добре, то завтра я його випишу.

– Гаразд, відпочивай, Енакіне, – погодився з цілителем Кенобі. – Але врахуй, що завтра ти сам будеш готуватися до місії, я на свою – вилітаю вже сьогодні: і так затримався.

– Так, вчителю, – покірно погодився з ним Скайвокер, спостерігаючи за майстром, що йде, крізь напівопущені повіки.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь