Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Розповідь 1

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Поляна

Початок Зими особливий період у світі людей. Очікування Свята, такого собі Чуда і домашнього тепла. У світі блимають зелені, білі, червоні та блакитні вогники, пахне хвоєю, ароматами прянощів та свіжоспеченим імбирним печивом. Гарячий пунш випускає клуби пари разом із пряним, гарячим вином, люди називають його глінтвейном. Шматочки апельсина, коричних паличок і часточки лимонів спливають то тут, то там викликаючи калейдоскоп візерунків у напоях. Сім’ї збираються вечорами за святковим столом, сусіди співають колядки у різдвяному хорі, а з неба падають кудлаті сніжинки. У містах йде різдвяна метушня серед якої поширюються вогні, сміх, спів, аромати, холодні сніжинки та тріск вогню змішуючись створюють святковий настрій. Серед високих хмарочосів Нью-Йорка, Токіо та Києва ховалися великі торгові центри, в яких вишиковувалися черги дітей до Санти Клауса та Діда Мороза щоб отримати свій заповітний подарунок, або передати своє потаємне бажання. Батьки, які стояли трохи осторонь, робили пам’ятне фото для спільного сімейного альбому. То тут, то там мелькають карети, ведені четвіркою коней і прикрашені дзвіночками, що весело брязкають серед міської метушні. Серед усього цього мало хто помічав, що це свято святкували і ті, хто давно став частиною потойбічного світу. Домовики і Кікімори по своєму прикрашали дані в їхнє розпорядження будинки, повністю вичищаючи всі закутки від бруду, що накопичився, і захованих ними речами господарів жител. Але не всі живі власники приміщень отримували назад втрачені речі, були і ті, хто не поважаючи місце, де вони жили, отримували собі в подарунок від домовиків тільки парочку павуків і великі павутини, які постійно з’являлися в різних кутах своїх жител. А ті, хто протягом року вчасно робив ремонт і порядок, так отримували захист від хвороб і демонів і полтергейстів, що казна-звідки вибиралися. Русалки і Водяні упорядковували свої водні масиви, прибираючи з них всю тину і сміття, що накопичилося за рік. На їхній жаль люди стали все більше і більше забруднювати воду пластиком, але Лісовики і Мавки, що живуть у лісах, домовилися з підвладними їм тваринами, і ті частково використовувати пластик для будівництва своїх жител.
Серед високих гір розкинувся густий лісовий масив, що розкинув свої володіння на багато кілометрів між високими скелями, а в Лісі тому, в самому його серці розташувалася Поляна, на якій теж йшли приготування до майбутнього свята, під спів невеликої, кришталево чистої річки, що омиває коріння розлогого і старого Дуба, що росте поруч з Вербою, що схилила свої гілки до води. У центрі Поляни було розташоване вогнище, а з боків від нього лежали акуратно обтесані колоди, замінюючи лавки для дивної компанії.
– Ну, коли вже можна буде спробувати твою настоянку? – притоптуючи від нетерпіння запитав Перевертень у Мавки. Перевертень був чоловіком, здавалося середніх років, серед каштанового волосся проглядало сріблясте волосся і був трохи вище за звичайну людину.
– Та постривай ти. Гостей ще немає, взагалі поки що ніхто не прийшов. Окрім тебе Мохнатику – усміхнувшись відповіла чоловікові Мавка. Дівчина, одягнена у вільні джинси, куртку шкірянку та футболку під нею, заплітала своє довге волосся у високий хвіст, щоб той не заважав їй працювати. – Та й різдвяна настоянка ще не готова, їй потрібен ще один день.
– Ось завжди в тебе так. Настоянці треба постояти чи бачите. – Перевертень напустив на себе нібито скривджений вигляд, проте не приховуючи свою широку посмішку, крізь яку виднілися неприродно довгі як для людини ікла і прикриваючи густими бровами сірі, наче метал очима.
– Гей, я знаю що тебе порадує – пролунав голос з неба, водночас на землю впав пергаментний пакунок. Це був Горинич, який щойно повернувся зі своєї чергової подорожі світом, він шукав різноманітні частування для свят.
Перевертень акуратно принюхався до пакунка і взявши його в руки досить сказав.
– Уууу … – Протягнув Перевертень, розгортаючи пергамент в якому виявився пахучий шматок м’яса – баранина, витримана, суха витримка 48 днів …. Горинич це найкращий подарунок який мені хтось дарував.
Перевертень не чекаючи відповіді прибрав убік пакунок, від якого здорово пахло старою зграєю, чоловік досить усміхнувся, а Мавка скривилася від неприємного їй запаху.
– Прибери будь ласка це від мене, жах якийсь неприємний запах. – сказала вона невдоволено поглядаючи на шматок м’яса. Упоравшись з хвостом вона відкрила світові пасмо пофарбованого у фіолетовий та білий кольори волосся.
– Нічого ти не розумієш. Це є найсмачніший шматок м’яса що могли зробити Люди. Мавко, рідненька, ну невже нічого не можна зробити? — спитав у надії Перевертень, складаючи руки в кишені.
– Ні, ти й сам це чудово розумієш. Вже скільки років ти мене вмовляєш дістати її на день раніше? – майже сердито відповіла дівчина склавши руки на грудях.
– Гаразд… тоді й м’ясо відкладу, з твоєю настойкою воно смачніше буде. – Сумно мовив Перевертень складаючи пакунок у свій рюкзак, що висить у нього за спиною.
Тим часом Горинич, золотий дракон із темно-зеленими гребенями на спині, встиг скласти цілу гору пакунків і посилок.
– Горе, звідки це все? – поцікавилася Мавка у Змія, розглядаючи одну з посилок.
– Ну… думаю сама знаєш що я літав світом… – відповів той, обережно складаючи останню коробку на саму верхівку купи упаковок.
– Лицарів шукав? Ну, щоб їх пожувати… – перервав крилатого Перевертень із посмішкою, ледве стримуючи сміх.
– Та ну тебе, блохастий. – Відмахнувся від друга Горинич. – Лицарів давно вже не лишилося, та й Люди припинили на нас полювання.
– Вони в нас тепер взагалі не вірять – додала Мавка, розглядаючи одну з коробок, відкривши її, вона знайшла там набір чашок з китайської порцеляни.
– Воно й на краще, хоч заважати перестали. Ну то ось… Забув. – спробував продовжити Змій.
– Посилки – нагадала травниця відкладаючи металеву коробку убік.
– Ах, так… Посилки. Це все гостинці з різних країн. Бараніну з Грузії привіз, для цього блохастого та невдячного мешканця Поляни, місцеві жителі її спеціально готували. Там виявляється не тільки люди гостинні, а й місцеві духи дуже приємні істоти. Далі, що у нас, – Змій загинаючи пальці почав перераховувати – Там є і зайчатина з кролятиною з Австралії, і бразильські горіхи, думаю зрозуміла звідки, авокадо, ананаси, апельсини, в’ялене м’ясо з Канади, липовий мед та польові трави, китайський чай та гострі приправи, індійські прянощі, риба з Японії, разом із рисом, наш український сир, вареники з вишнею там теж є. Людська господарка люб’язно поділилася, вишня та пшениця у неї цього року добре вродили. Коротше зі світу по нитці, нам на свята, а, ледь не забув… Мені африканців довелося довго вмовляти… Бананове пиво дістав.
– Горинич ти просто диво. Лісовик буде в захваті коли дізнається. – У захваті вигукнула дівчина, її очі змінили колір із темно коричневого на яскраво золотий, вірна ознака гарного настрою.
Змій широко посміхнувшись до Мавки, повернувся до Дуба і трохи підвищивши голос почав звати ще одного члена їхньої компанії – Кота Баюна.
– Навіщо так репетувати? Адже добре тебе чую. – У стовбурі Дуба відчинилися двері і з них з’явилася котяча морда з зеленими мигдалеподібними очима, які миттєво округлилися, побачивши гору упаковок. – Що це ти вже притяг?
– Правду кажуть, більше спиш, менше знаєш – промовив Перевертень, сідаючи на одну з колод, складених навколо вогнища.
– Від ледаря чую. – Виразив у відповідь Кіт спускаючись по дерев’яних драбинках вниз зі свого житла.
– Досить вам, обом. Адже свята на носі. – Перервала перепалку друзів Мавка. – Баюне, миленький, у тебе є де це все сховати на якийсь час? Поки що гості збираються?
– Треба подивитись… У льоху є трохи місця, але я не впевнений, чи все це поміститься туди. – Махнувши хвостом Кіт зник у Дубі.
– Мавко, рідненька, чия черга цього року Поляну прикрашати? – Запитав Змій зменшуючись у розмірах так, щоб уміститися на колоді.
– Дажбог із Ладою повинні привезти прикраси. – Кинула вона допомагаючи Коту скласти привезені Гориничем подарунки.
– Дажбог? Але ми ж щороку йому сюрприз готуємо – здивувався Перевертень і наслідуючи приклад Змія вмостився на іншу колоду.
– Так, і це вже для нього давно не сюрприз. Він мені казав що хоче цього разу до приготування приєднатися теж. Каже, що ми й так багато чого робимо для Різдва і йому ніяково через це. Я тільки через Морозка переживаю. Тієї зими він надто розбурхався, природа не встигла підготуватися до таких сильних заморозків.
– Але ж ви з Лісем не покладали рук Весною та Влітку, щоб уберегти Природу. Дивись як восени всю землю листям як укрило, на люті морози має вистачити.– Заперечив Горинич намагаючись заспокоїти травницю.
– Та ми старалися. Робили все можливе, щоб максимально удобрити ґрунт і вкрити коріння щільним шаром листя від різких хородів. Але все ж таки я переживаю. Я раніше не стикалася з настільки різкими морозами … – розгублено сказала вона, подаючи останню коробку Коту.
– А я стикався з морозами і гірше. У ті роки Морозко заходив надто далеко. Гинули цілі Сади та Ліси. Цього разу я більш підготовлений і не дам онуку Морока занапастити мій Ліс – зло сказав Лісовик, з’являючись з дерева. Він також постарався прийняти більш звичний собі вигляд. Дух виглядав як молодий хлопець років двадцяти п’яти і був одягнений також як і його сестра, джинси, футболка та шкіряна куртка, але волосся було заплетене в тугу косу, яка звисала йому майже до поясу.
Від такої різкої появи Духа компанія підскочила на своїх місцях.
– Ну навіщо ж так лякати? – Мавка роздратовано ляснула по плечу свого брата.
– Пробач сестричку. Мені досі боляче від того, що я втратив Королівський Сад у 1200-х роках. Це було моє перше завдання Святибору. На жаль, я не впорався, – відповів хлопець сідаючи на колоду і витягаючи ноги у бік вогнище.
– Для кожного з нас ті часи були не найкращими. За мною постійне полювання велося. Богатирі, лицарі, селяни, князі та лорди відкрили на мене полювання. Комусь потрібен був мій успіх, хтось вважав, що я тримаю в полоні принцесу, а хтось шукав слави, вбивши мене. А деякі вдарені головою взагалі вважали мене найбільшим злом у Всесвіті – сказав Горинич дивлячись на Мавку. – Деякі божевільні фанатики взагалі намагалися знищити мене, просто тому, що я суперечив їхній вірі.
– Моє життя змінилося 1252 року, ніколи не забуду цей рік. Я з сільськими чоловіками пішов у ліс на полювання, дикий звір почав убивати нашу худобу. Тиждень у лісі жили, доки не вистежили його, і не спіймали. Щоправда, деяких він убив, а мене він вкусив. Думав все пройде, заживе і все забудеться, і разом із усім селом допомагатимемо сім’ям загиблих чоловіків. Але не тут то було… Перший повний місяць мене змінив, я сам став тим самим звіром, я зовсім не міг себе контролювати. Не розумів, що зі мною відбувається, а все село жило в страху. Адже дикий звір убивав цілі сім’ї, в одне з перевтілень я загриз свою сім’ю. Донька такою тямущою росла, чотири роки їй було. А дружина… Дружина найкрасивішою в селі була. Завжди дивувався чому вона обрала саме мене, я то був звичайним роботягою, працював у полі, був звичайнісіньким столяром. – Продовжив тему Перевертень, зазвичай веселий Вовк говорив зі сльозами на очах. – Після цього мені довелося втекти із села. Я ховався у лісах по всьому світу. Поки не навчився тримати звіра під контролем.
Мавка, слухаючи розповіді друзів, не могла повірити, що це все відбувалося з її друзями.
– Нині все це в минулому. – Баюн стояв біля Дуба, склавши лапи на грудях.
– А з тобою що було? – Поцікавилася Мавка.
– Я теж змушений був сховатися. Адже я так само, як і Перевертень, маю звичку полювати на людей, а якщо ті мене спіймають, то я приносив удачу і зцілення тому, хто мене спіймав. Незважаючи на те, що населення планети тоді було набагато менше ніж зараз, надто багато людей виходило на вулиці для того, щоб упіймати когось із нас. Я, як і всі присутні, вирішив сховатися. Що було успішно виконано.
– Не солодко вам усім довелося тоді. – Мавка змахнула з вій останні сльози. На місці, куди вони впали, почали рости паростки дерев.
– Візьми себе в руки. Не час зараз вирощувати нові дерева, у цьому Лісі їх поки що достатньо. – Промовив Лісовик обіймаючи сестру і обіймаючи її.
– Вибач. Це все так страшно, що ви розповіли. – Востаннє схлипнула дівчина намагаючись усміхнутися.
– Правильно Кіт сказав. Це все залишилося у минулому. Згодом усе втряслося, Перевертень навчився спокійним перетворенням, про Горинича і Кота люди трохи забули. Я зміг зберегти парочку Лісів. Та в мене ще й ти з’явилась. – Посміхнувся Лісовик сідаючи назад на колоду.
Від останніх слів Мавка посміхнулася і помітно повеселішала.
– Вечорніє вже. Може чаю та вечірньої історії? За традицією… – Невпевнено запропонував Кіт у спробах змінити тему, дивлячись на те як довгі тіні від дерев стають більшими від самих дерев.
Перевертень склавши дрова по своєму і відступивши убік давши можливість Гориничу висікти іскру зі своїх пазурів. З невеликої скрині, яка колись дісталася в подарунок Гориничу від піратів, Мавка витягла чашки для компанії, та свій улюблений чай. Через пару хвилин Поляну освітлювало яскраве багаття, а над ним висів казанок на тринозі. Поступово по сутінках рознісся запах шоколаду, ванілі та чорного чаю.
– Ех, вміють китайці чай робити, дивовижні люди. Вони з тих небагатьох, хто не полював на мене. Поважають. Навіть у ті часи. А Драконів як люблять. Шкода, що народ земний багатьох убив. А ті Дракони хто залишився живим – поховалися. Хто куди, хто в гори, хто під землю, деяких можна знайти в річках, а про деяких кажуть, що вони в вулканах живуть. – Сказав Змій вдивляючись у те, як чаїнки кружляють у його скляній чашці між візерунком із сакури.
– Не хотів би я у вулкані ховатися. – посміхнувся Перевертень. Його величезні руки повністю обхопили глиняну покриту дрібними тріщинами чашку, він сам колись її зробив. Подивившись на Кота з-за чашки, спитав. – Яку історію ти нам розповіси сьогодні?
Баюн трохи замислився, згадуючи яку історію можна розповісти.
– Про те, як я познайомився з дуже цікавим створінням. Але з сумною долею.
Це відбувалося кілька тисячоліть тому. Може ще плюс кілька сотень років.Я не рахував скільки часу з того часу минуло. Ну так ось. До мене якось дійшли чутки, що в Середземному морі є острів, на якому побудували дивовижний лабіринт, а в лабіринті тому поселили надзвичайне створіння. Казали, що це напівлюдина напівбик. Мені стало цікаво на нього, бо бачив подібних створінь у Єгипті, і там вважали їх богами, а тут… точніше на тому острові не поклонялися йому, а боялися через що замкнули в лабіринті. Довгим був мій шлях до острова, який місцеві жителі називали Крит. Від тих же людей я дізнався, що істоту звуть Мінотавром.
Перш ніж відвідати Мінотавра я на якийсь час оселився в однієї самотньої бабусі – Агати. Всі три її сини загинули на нескінченних війнах і вона залишилася доживати свого віку на самоті. Вона розповіла мені історію, що Мінотавр цей, син царської дружини і бика, навіть і не питайте як це вийшло – Здригнувся Кіт від власних слів і продовжив історію відпивши ковток з чашки. – Дедал, грецький архітектор, побудував йому лабіринт під замком, щоб той не вбивав та не лякав місцевих. А з Афін майже кожні десять років відправляли юнаків та дівчат щоб його прогодувати. Через пару місяців життя зі старенькою я вирушив до Мінотавра, на моє щастя він жив всього за п’ять кілометрів від Агати, так що я добрався до нього всього за пару годин. Мені довелося чимало поблукати лабіринтом перш ніж я знайшов цього звіра, і історії не брехали, він виявився дуже лютий. Як тільки він мене побачив відразу напав на мене, але на моє щастя мені вдалося його остудити і вмовити поговорити зі мною. За кілька годин нашої розмови я зрозумів одне, він став мимовільною жертвою обставин. Мінос підмінив бика при жертвопринесенні Посейдону, через що останній зачарував його матір щоб та розділила ложе з биком, і понесла від нього дитину. Так Мінотавр і народився. Його звірина половина з роками брала гору і змінити це на той момент не було можливості, ось і замкнули його у лабіринті. Коли ми вже закінчили свою розмову я залишив йому з десяток своїх книг, як виявилося Мінотавр дуже розумним був, хоч і злим, він за ці книги мені подякував і ми розпрощалися.Через кілька років після мого повернення додому я дізнався, що Тесей, син афінського царя Егея, вбив Мінотавра. Даремно його заточили в лабіринті, я вважаю. Він був розумним, суворим і любив військову справу. Хорошого воєначальника занапастили, він міг би зробити з Греції велику країну. Я домовився з Аїдом, щоб той допоміг Мінотавру в потойбічному світі.
Коли Кіт замовк на галявині, запанувала тиша переривається звуком багаття і м’яко падаючим снігом. Полум’я тьмяно висвітлював компанію сидячу навколо нього та легкий смуток зачепив їхні обличчя у розповіді Кота. Першим тишу перервав Горинич.
– А що зі старенькою стало то? – Спитав він відпиваючи ковток чай із своєї чашки.
– Я вам не сказав? – Здивувався Баюн і позіхаючи продовжив – Вона померла тихою смертю. Тільки після цього я залишив її. А перш ніж залишити стареньку я подбав про її останній шлях. Влаштував гідний її похорон дотримуючись усіх традицій того часу. Знаєте… адже за нею прийшли її сини. Бачив їх. Гідні сини гідної жінки. Давайте ка спати. Пізно вже.
Кіт встав і попрямував до Дуба, замикаючись у його стволі. Решта простеживши за котом наслідували його приклад розходячись по своїх укриттях, а Горинич перш ніж вирушить до себе в підземеллі ляснув хвостом по багаття, тим самим загасивши його.

 

Мавка

 

Сильний вітер сповістив Мавку про те, що в Лісі діється щось неймовірне. Ще не відійшовши повністю від сну, дівчина поступово почала вивільнятися від дерева, що служив їй притулком. Вийшовши з дерева Мавка ступила на сніг, що тільки-но випав, і трохи провалилася в нього.Сніг доходив дівчині трохи вище щиколотки і він все продовжував падати стаючи все сильнішим снігопадом, вкриваючи землю все більш товстим шаром. Сильні пориви вітру здавалося били Ліс з однієї маленької галявини, яку Мавка тільки нещодавно почала розчищати від завалів хворих та старих дерев. Десь вдалині було чути, як ламаються і з тріском падають сухі гілки, лякаючи собою лісових тварин. Дівчина приклавши руку до одного з дерев швидко з’ясувала, що в передсвітанковій годині, коли ніч ставала ще темнішою, на тій маленькій галявині стояв чоловік, з сивілим волоссям і одягнений у хутра, пофарбовані в кольори зимового неба – блідо-блакитні, що виходять із сріблястого і плавно переходять у темно синій колір. Дівчина зосередившись на виклику Святибора, її дідуся, не помітила як одна з гілок впала за її спиною, та не сильно зачепивши дівчину, тільки-но подряпнувши шкіру шиї та щоки, миттєво на місці удару з’явилися рожеві смуги, через які з’явилися краплини крові. Дівчина тихо скрикнувши відірвала руку від дерева і притиснула руку до подряпин і несподівано забула про повідомлення дідусеві. За мить Мавка прийняла рішення попрямувати до Морозка і спробувати його затримати до прибуття Святибора і відвернути від руйнування її володінь. Дівчині знадобилося всього кілька секунд, щоб дістатися до Стародавнього, той стояв посеред галявини обвитий блакитним свіченням, в руках його світилася ще одна куля зроблена з блакитнуватого серпанку і білястої аури. З нього виривалися пориви сильного вітру і відлітаючи в різні боки ламали рослини на своєму шляху, лякаючи тварин, змушуючи їх бігти і шукати інше надійне укриття. Обережно ступаючи по снігу Мавка намагалася не видати своєї присутності поруч із Стародавнім, шкодуючи, що землю вкрило товстим шаром снігу. Використовувати всі свої природні сили вона не могла, і лише скликаючи до себе великих тварин і воронів вона могла абияк відволікати чоловіка від його планів. Морозку все частіше і частіше доводилося переривати пориви вітру і знижувати до мінімуму падіння снігу щоб абияк відбити атаку звірів, що раптово оскаженіли, наганяючи на них сильні пориви вітру. Птахи атакували його зверху, борючись з вітром іноді зависаючи на одному місці, а олені направивши на нього свої голови намагалися завдати максимальної шкоди, поки вовки притиснувшись до землі, цілилися прямо в горло Богові. Морозко на початку не розуміючи що відбувається майже забув про свої наміри знищити Ліс почав відбиватися від тварин, поки не помітив Мавку, що стоїть осторонь. Тепер його метою став дух цього Лісу, який змушує тварин так дивно поводитися. Розкидавши по сторонах димку, що світиться, він створив невеликий туман, крізь який тварини гірше почали погано бачити свою мету і все частіше промахуватися в атаках. Мавка у розпачі почала закликати Святибора, який мабуть був занадто далеко, щоб миттєво відреагувати на заклик онуки. Зовсім поряд з дівчиною промайнула волохата постать, що спробувала напасти на чоловіка, крізь сніговий вихор вона не змогла зрозуміти хто прийшов їй на допомогу, і лише намагалася не засліпнути від блискучих сніжинок, їх голки були гостріші за леза ножа і боляче дряпали ніжну шкіру вербової кори. Десь поруч заблищав серпанок, темний по краях і яскравий всередині він видавав в собі один із порталів, у який влетіла волохата істота, це був розлючений Кіт, який прийшов на допомогу подрузі. Дівчина в одну мить дивилася на Баюна, що зникав, перевела погляд на Морозка і помітила на ньому кілька серйозних ран на боці і правій руці, червона кров заливала хутряну шубу. Прийнявши чергову спробу напасти на Морозка, дівчина дуже пошкодувала про це, розлючений чоловік сильним поривом вітру жбурнув дівчину в бік відрізаючи її від усього світу сильним потоком повітря і не даючи їй підживлюватися потоками енергії. Поступово над нею утворився крижаний купол і дівчина знесилена з глибокими ранами від уламків льоду знепритомніла все більше і більше занурюючись у темряву. Через темряву їй здалося, що бачить свого брата і чує як її дідусь намагається зв’язатися з нею, але що-небудь зробити не було ніяких сил.
Морозко нахилившись над дівчиною посміхнувся, і секунду подумавши створив навколо неї крижану кірку і відкривши наступний портал, задоволений ступив крізь червонуватий серпанок залишивши за собою світле небо.

 

Ранок

Мерехтливий сріблястий серпанок поступово розвіювався над Лісом під променями ранкового сонця, відкриваючи білий покрив снігу, пофарбований у помаранчево-рожевий відтінок перших променів, сяючи яскравими відблисками. Рідкісні сніжинки все ще падали після нічної заметілі, лягаючи рівним білим шаром, гілки, що ламалися під шаром мокрого снігу, розривали ранкову тишу лякаючи тим самим лісових тварин. Зимові пернаті поступово розпочали ранкову перекличку та повідомляли всьому Лісові про початок нового дня. Поступово прокинулися лосі і кабани виходили зі своїх укриттів і взялися до неквапливих пошуків корму, часом оголошуючи своїм голосом весь Ліс. А дехто, навпаки, зі світанком заходилися розходитись до місць свого ночівлі.
– Ти сьогодні дуже рано розпочав роботу. – Почувся голос Горинича, що вийшов із свого притулку і глянувши на духа. – Що трапилося?
Лісовик відірвався від своєї роботи і глянув на Змія.
– Складно пояснити, мене під ранок щось потурбувало, але я не знаю, чи це снилося, чи справді було. – Лісовик виглядав стомленим, на ранок він прийняв вигляд міцно складеного хлопця, щоб впоратися з роботою, що навалилася.
– Не тягни, розповідай. – Кинув Змій хлопцю одночасно відкриваючи пащу і видихаючи вогонь на засніжену Поляну, звільняючи її від снігу.
– Вночі крім снігу, що випав, хтось шастав по Лісі, і мені здається я чув як хтось влаштував бійку. А коли я вийшов з верби, то все було гаразд у Лісі, ніяких слідів…ну крім слідів впалих гілок і тварин, що бродили по Лісі – Лісовик звичним рухом відкинув туго заплетену косу назад за спину – Після того що я чув я не зміг заснути і почав прибрати завали влаштовані замітіллю.
Лісовик покликав до себе невеликого сніговика щось шепнув йому на вухо і відпустив його далі літати. За хвилину на Поляну потяглися дикі звірі, що тягли за собою обламані гілки дерев і кущів. Лісовик махнув рукою на край Поляни вказав тваринам куди складати гілки. Звірі послухавши команду складали видобуток і йшли назад у Ліс за новою порцією хмизу та гілок.
– Може наснилося що… – розсіяно сказав Горинич сідаючи на саморобну лавку зі стовбурів дерев і стежачи очима за тваринами. – Це ж треба. Завжди дивувався вашій з сестрою майстерності керувати тваринами. А з Перевертнем теж так можеш?
– Ні, ні Перевертнем, ні тобою, ні Котом я не можу керувати. Може ти маєш рацію, наснилося що, от і ходжу без настрою. Тільки… Мавку ніде не можу знайти. Дивно, вона першою мала занепокоїтися за Ліс, адже це її володіння. – Закінчивши з тваринами Лісовик звернув увагу на Змія. – Прогрій, будь ласка, дрова, я потім чай поставлю.
– Може відлучилася кудись. Сам знаєш, вона іноді не каже, що збирається піти за травами. – Сказав Змій закінчивши з дровами і складаючи їх посеред Поляни і клацнувши кігтями висік невелику іскру в бік сухих гілок запалив вогонь. – Але ж… я то зрозуміло, тобі не підконтрольний, занадто сильний магічно для тебе, Кіт теж магічно сильний, але Перевертень то наполовину вовк…
– Та вовк, але не простий. Він також магічне створіння. Згадай, що перевертні з’явилися внаслідок обрядів з перевдяганням людини у шкури певних тварин. Лисиці (вони ж кіцуне), ведмеді (берсерки), жаби, журавлі, соколи, вовки, койоти… Перші перевертні були звичайними людьми, які з часом навчилися вивільняти свою тварину за допомогою обрядів. З кожним поколінням сили перевертнів ставали дедалі більше і згодом їм стали не потрібні обряди для звернення. Зараз варто тільки отримати укус від перевертня або випити води зі сліду залишеного перевертнем, щоб самому стати таким.
Лісовик глянувши на вогонь зі втомою впав на колоду. За хвилину набравшись сил поставив казанок з триножкою над вогнем для чаю.
– То чому ти нашим не можеш керувати? – не вгавав Горинич стежачи за тим як Лісовик готує чай
– Він людина зі звіриною натурою. А тварини – це створення мого діда – Святибора. В цілому, як і вся природа. Вся флора та фауна підпорядковується її творцю. А оскільки тварин і рослин дуже багато дідусь за всіма простежити не може, ось і понабирав на службу духів подібних до мене і Мавки, щоб ми стежили за всім цим. Дивно все це. Я про різке випадання такої кількості снігу. Боюся, що до весни половина Лісу не виживе. Занадто різке похолодання. Не всі дерева встигли заснути.
– Що ти хочеш цим сказати? — запитав Перевертень, змушуючи Змія і Лісовика здригнутися від несподіванки.
– Боюся як би Морозко знову не з’явився. Минулого разу схоже було. Чаю? – Запропонував Лісовик обертаючись до новоприбулого.
– Так, лапи замерзли жахливо – сказав Перевертень, звертаючись з вовка в людину. – І як ти не мерзнеш за такої то погоди?
– Не забувай, що я дух, і погано відчуваю перепади температури. – Відповів Лісовик простягаючи Перевертню його глиняну чашку – Давай сідай ближче до багаття, пий чай і відгрівайся. І можеш сказати, вночі цієї щось дивне чув?
– Ні – сказав той відпиваючи з чашки обхопивши її лапами – Тільки струмок дуже швидко замерз, русалки в паніці, а Водяного немає.
– А Водяний вже куди зник? – Здивувався Горинич
– У нього з рештою Водяних цього року чергові збори з обміну досвідом – відповів Лісовик доливаючи води в казанок, – кожні десять років збираються.
– А ви збираєтесь на такі збори? – поцікавився Перевертень, голос його вже не так тремтів як на початку.
– Принаймні, не я з сестрою. – Сказав Лісовик наливаючи всім чай. Вода швидко закипіла у казанку завдяки магічному вогню.
– Як так то? — спитав Горинич, роблячи перший ковток чаю.
– Інші духи на мене досі злі за те, що я колись допоміг людям після тривалої зими, яку Морозко влаштував. А сестричка за це ображається на них. От і вийшло, що інших природних привидів я і не бачу. – Пояснив хлопець наливаючи нову порцію чаю для кожного. – Усі необхідні нам із Мавкою новини ми отримуємо або від тварин, або Святибір розповідає.
– Не шкодуєш про надану допомогу? – поцікавився Перевертень обхопивши руками чашку.
– Ні. Інші мають право не допомагати людям. Та й я свій обов’язок віддав. Адже їхні пращури колись допомогли мені, коли я втратив Сади і був ослаблений після цього. Вони часто проводили обряди в Лісі і за допомогою того, що вони мені пожертвували, тоді мені вдалося вижити і стати сильнішими.
– Життя за життя …. Мило, але цього разу люди не врятують ні тебе, ні тим більше твою сестру, нікого з вас. – Дзвінкий як лід голос пролунав за спинами компанії. Слідом за голосом з Лісу з’явився чоловік із сивими пасмами волосся серед синяво-чорної копиці волосся. – Вас стало набагато менше, а я став набагато сильнішим. На цей раз вся планета буде моєю. Знаєш Лісовик, а твоя сестра дуже смілива … поки я намагався вбити ваш Ліс, вона намагалася мене зупинити, але … я її зупинив. Спочатку хотів її тіло залишити у себе в замку, у вічних льодах, наче прикрасу, але зараз думаю краще буде повернути її вам. Жодні жертви вже не допоможуть вам врятувати її, і єдине що ви можете, так це спостерігати за тим, як вона вмирає остаточно.
Сріблястий, мерехтливий серпанок огорнув Стародавнього, а розсіявшись на його місці лежало нерухоме тіло дівчини. Секунда мовчання розтяглася на віки, у світі більше нічого не існувало крім невеликої Поляни та її мешканців посеред Лісу. Першим із заціпеніння вирвався Горинич.
– Гей… не може ж наша дівчинка, ось так просто піти від нас. – Тихо промовив він невідривно дивлячись на тіло Мавки.
Лісовик почувши слова Змія ривком кинувся до сестри руками, намагаючись намацати пульс на її шиї.
– Вона… вона вся вкрита корою… пульс майже не відчувається. – Розсіяно оглянув він сестру. Її шкіра і справді виглядала як кора молодого деревця, а на місцях найсильніших ран слабо пульсувало зелене свічення. У гладкому, але розпатланому волоссі місцями виднілися паростки в’юнків. – Часу немає збирати людей на обряди. Вона не дотягне.
Лісовик метуючись Поляною намагався знайти рішення для сестри. І нічого не пояснюючи сів поряд з тілом сестри і вперся долонями в землю, бурмочучи собі щось під ніс. За хвилину з землі почали проростати такі ж квіточки, як і на волоссі дівчини обвиваючи повністю її тіло місцями впиваючись у рани і розквітаючи синіми, фіолетовими та жовтими квітами.
– Чи хочеш сам загинути? – Гаркнув Святибір відтягуючи хлопця від дівчини міцно схопивши його за руку, ще не повністю вийшовши з найближчого дерева. – Я знаю що на Мавку Морозко напав, на жаль, всі наші були надто далеко щоб допомогти їй. Онука встигла повідомити мені, що трапилося, і як тільки я дізнався відразу помчав сюди.
– Дідусь – вигукнув Лісовик, намагаючись звільнитися з рук Стародавнього – Пусти, мені потрібно їй допомогти. У мене все під контролем. Відпусти, прошу. – Від цих слів Святибір лише сильніше притис онука до себе.
Перевертень і Горинич насторожившись зібралися вже силою заспокоювати лісового духу, що розбушувався.
– Сядь ти – суворо сказав Стародавній попутно з силою кидаючи хлопця на повалене дерево, на якому той нещодавно сидів. – У мене є можливість допомогти твоїй сестрі. А тебе за непокору мені будеш покараний, надто багато волі у тебе. Сотню років після битви не зможеш користуватися своїми силами повною мірою. А зараз я йду, а ти зайди до Чешира, він допоможе зв’язатися з рештою. Кота нашого Баба Яга забрала, сам бачив, як Морозко портал створив.
Святибір узяв на руки онуку, кинувши суворий погляд на онука і зник у дереві, а Лісовик так і залишився сидіти на дереві, дивлячись на те місце, де щойно був Святибір.
– Гей бовван ти дерев’яний, ти чув свого діда чи ні? У тебе зараз є що робити, так що давай, рухайся і тупай до Чешира. А про нашу квіточку Святибір подбає будь впевнений. – Струснув лісового Перевертень – Ти вже подумай ще й про те, що треба за Лісом простежити.
– Ти маєш рацію, треба щось робити. – сказав Лісовик встаючи з колоди і на секунду завмерши повернувся до Горинича. – Ти ж літав світом збираючи подарунки для нас усіх, вірно?
– Так, а що? – Змій трохи здивувався такому несвоєчасному питанню.
– Адже… Мавці можна допомогти, ти ж привіз для неї подарунки? – у голосі хлопця пролунала надія.
– Звичайно, як же я міг обділити увагою нашу квіточку? – Ображено запевнив хлопця Змій. – Я для всіх привіз.
– Підготуй те, що ти їй привіз, і за допомогою зграї Перевертня можна провести обряд.
– Але ж ми перевертні… – подав голос Перевертень, він стояв біля багаття і наливав для всіх у чашки нову порцію чаю.
– Так, перевертні – підтвердив Лісовик, приймаючи нефритову чашку з лап Оборотня. – Перевертні, які колись були людьми. Забув про це?
– Думаєш допоможе? – глиняна чашка Перевертня знову опинилася на рівні його носа, залишаючи відкритими жовтувато-коричневі очі волохатого створіння.
– Не знаю. Я таких обрядів ніколи не бачив, тож сказати нічого не можу. Але думаю що їй це не точно не зашкодить, що максимум може статися так це абсолютно нічого. Та й до того ж, і ти, і Гор, одні з небагатьох, хто пам’ятає обряди. Спробуйте провести. А я зараз до Чешира. Святибір зараз навряд чи має час надіслати повідомлення Роду та Велесу.
– А Чешир то тут до чого? – Запитався Горинич
– Він може пересуватися світами швидше за тебе, і він попередить Рода з Велесом про новий напад Морозка. – Просто відповів Лісовик прямуючи до найближчого дерева. – Подумайте, як ви можете максимально ефективно провести обряд. Якщо все вийде, то дідові це хоч трохи спростить завдання з виведення сестри з коми.
Після цих слів хлопець оглянувши Поляну розчинився в дереві, подавшись у Стару Англію.

 

Горинич

 

Після відходу Лісовика Горинич повернувся до Перевертня і сказав:
– Слухай Волохатий, я зараз хочу десь злітати, китайські дракони мені обіцяли мені підкинути пару ящиків феєрверків для Дажбога, а з нинішньою ситуацією на ці феєрверки якраз проти Морозка думаю дуже допоможуть. Придивишся за Лісом поки Лісовика немає? Та й зі зграєю якраз переговориш.
Перевертень подивився на Змія і після секундного очікування відповів.
– Лети, ти все одно зараз до пуття нічого не зможеш зробити. Сам зараз упораюся, не вперше. – Волохатий усміхнувся і поплескавши Змія по коліну, до плеча він просто не діставав, взявся за перетягування полін ближче до багаття.
Горинич окинувши Поляну востаннє пригнувшись із силою відштовхнувся від землі і злетів над Лісом. Високо в небі сонце гріло сильніше і Змій цьому сильно тішився і ще сильніше розправивши крила підхопив потік повітря почав плавно планувати повітрям лише зрідка змахуючи крилами піднімаючись трохи вище в небо щурячись від задоволення та приймаючи сонячне світло на себе.
Внизу миготіли луки й поля, що змінювалися лісами та людськими поселеннями, де-не-де сніг уже почав танути оголюючи чорну землю. У лісах повним ходом йшла вирубка дорослих ялинок і сосен, Горинича тішило тільки те, що щороку люди висаджували нові дерева і всіляко їх доглядали, тим самим спрощуючи роботу природним духам. Сліди від саней і возів тягнулися до міст, де ці деревця продавалися і далі розвозились будинками. А села… там багато селян дерева не зрубували, а вирощували їх у себе на подвір’ї, там же і вбираючи, а до хати заносили традиційних дідухів, обереги зі стогів скошеного влітку сіна.
З висоти всі люди були схожі на маленьких мурашок, що копошилися у дворах на вулицях, у метушні бігаючи туди-сюди з дому до хати, з будівлі до будівлі. Пейзажі мінялися з неймовірною швидкістю, і сонце вже перемістилося за спину Змія забарвлюючи золоту луску дракона в мідно-бронзовий відтінок. За довгим польотом Горинич не помітив, як кінчики його крил почали леденіти, і тільки коли він не зміг нормально повернути до нього дійшло, що за ним летить чорно-блакитний дракон. Різко змахнувши крилами, Змій змахнув з крил крижану скоринку і з різким розворотом видихнув на дракона полум’я. Серед полум’я було чути одне слово, яке вимовив Змій.
– Морозко! – полум’я закінчилося і Горинич попрямував до синього дракона, виставивши вперед передні лапи.
Злим сміхом і крижаною завірюхою накрило Горинича і йому довелося злетіти трохи вгору, помахами крил розмітаючи бурю, що налетіла на нього. Зупинившись на мить за кілька метрів від Морозка, Горинич змахнувши крилами атакував супротивника, видаючи грізний гуркіт рику, що вирвався з його горлянки.
– Не шкодуєш сил, пернатий? – з глузуванням крикнув синій дракон прямуючи у бік золотого боляче ранячи його кристаликами льоду.
Високо в небі закрутилася боротьба льоду та полум’я змішуючись у химерних формах пари, інею та вогню. Вогонь відбиваючись у крижинках створював у небі яскравий феєрверк, що розсипався маленькими іскорками. Незабаром суперники кружляли у хмарі щільного туману, приховуючи їх від стороннього погляду. Горинич вкотре видихнувши вогонь спалюючи кристалики льоду, що летіли на нього, намагаючись не звертати увагу на біль у крилах, частину кристалів потрапляли в ціль і прорізали щоразу товсту шкіру на перетинках його крил. Видихнувши вогонь ще раз Змій засліпив на мить Морозка і повернув свою голову на довгій шиї, оцінив завдану йому шкоду. Перетинки були покриті зяючими ранами обрамленими червоною кров’ю Змія, побачивши їх, він зрозумів, чому йому стало складніше триматися в повітрі і почав люто змахувати крилами, намагаючись не втратити висоту, паралельно обпалюючи противника вогнем. Через сильні помахи крил Горинича туман трохи розвіявся і той зміг побачити, що Морозко постраждав трохи менше за нього самого, місцями шкіра була обвуглена і крізь неї проглядали шматки темно-червоної плоті дракона.
Побачивши стан Горинича Морозко, не звертаючи уваги на свій жалюгідний стан, заливисто засміявся, змушуючи гори відбивати його сміх гучною луною. Змій на секунду відволікшись на відбитий сміх пропустив нову атаку крижаної бурі та сильного вітру, що заважає повністю розкрити крила. Лише за пару секунд кристалики повністю розірвали перетинки крил Горинича, і той каменем почав падати вниз. Змій в інстинкті розкривши крила відчув сильний біль і зрозумів, що крилами скористатися він більше не зможе. Склавши свої крила і лапи з боків Змій постарався направити своє тіло в безпечніше місце, яке здавалося зовсім недалеко і без допомоги крил до нього можна було долетіти. Повернувши голову в бік Морозка, він здивувався, дракон тепер бився із зеленим драконом, а в його бік летів ще один, снігово-білий із чорним гребенем уздовж усього хребта. Виставивши лапи вперед білий дракон схопив Горинича за плечі, почав його гальмувати своїми крилами. Приземлення для Змія все одно було досить болючим, але й не коштувало йому життя. Дракон переконавшись, що постраждалий опинився в безпеці, змахнувши крилами, попрямував до другого дракона на допомогу. Змій з цікавістю простежив за нетривалою битвою трьох драконів після якої Морозко зник у створеному поспіхом порталі, двоє інших драконів простеживши за втечею супротивника, розвіяли серпанок від порталу і спокійно попрямували до Змія. Цього разу Горинича за плечі схопив зелений дракон і з легкістю піднявши його, злетів у повітря, прямуючи трохи в сторону від гір. Так вони летіли зовсім недовго і незабаром вони приземлилися на закритій від людей невеликій долині, не здатній вмістити більше двох драконів. Зелений акуратно відпустив Горинича і присівши поряд прийняв людську подобу, а слідом за ним на людину перетворилася і білий дракон. Змій подивився на друзів, що прибули йому на допомогу, і сказав:
– Дякую, що так вчасно мене знайшли. Не знаю, що робив би без вас. – Змій усміхнувся, кивнув і тут же про це пошкодував, такий простий рух озвався різким болем у шиї.
– Перевертню спасибі скажеш. Прибули ми, значить, на Поляну, а там він один сидить і виє, зграю скликає. Побачивши нас він і розповів про напад на Мавку, про Морозка який знову з’явився, і про те, що ти до Китаю по феєрверки попрямував. Ось вирішили допомогти тобі привезти більше феєрверків. – Відповів Дажбог оглядаючи крила Змія.
Лада вже закінчивши побіжний огляд золотистого дракона і через портал закликала до себе невеликий горщик із приємно пахнучою маззю і не промовивши ні слова почала обробляти кістки на які всього кілька годин тому були крила.
– Боюся, що літати ти більше не зможеш. Морозко неабияк потріпав твої крила, навіть дивно, що він так цілеспрямовано знищував твої крила. – Сказала Лада обережно обливаючи кістковий каркас крил водою, що струмує з незакритого порталу і направляючи брудну воду в наступний створений нею портал.
Змій вигнувши шию простежив за діями жінки зчепивши від болю масивну щелепу. Довге, русяве волосся було заплетене в косу з вплетенням стеблин пшениці і волошок, які підкреслювали небесний колір очей. Довга спідниця не приховувала червоні зроблені зі шкіри черевики на ногах, а поверх вишитої сорочки була одягнена жилетка з вовни з чорним комірцем. На тілі Змія не залишилося місця, де не було б ран від крижаної атаки Морозка.
– Сподіваюся, що і він не менше постраждав від мого вогню. – У голосі Змія почувся низький рик.
– Хм, на ньому живого місця не лишилося. Перед втечею він покрив свою шкіру інеєм, і був ще більше схожий на старого, ніж зазвичай.- Посміхнувся Дажбог, він був дуже схожий на свою матір, такі ж блакитні очі, русяве волосся доходять йому до плечей, але одяг він вибрав собі в інших відтінках, якщо Лада ходила зазвичай в білому або бежевому одязі, то її син вибирав більш собі зелені відтінки з чорними елементами. Прийнявши з рук матері горщик з маззю, він скомандував Змію розправити свій каркас, щоб його змастити.
Горинич слухняно, але ледве розплющив залишки своїх крил, заплющив очі й глибоко задихав, терплячи сильний біль на відкритих ранах. Поступово біль почав проходити і на її місце почала змінювати приємну прохолоду. Закінчивши обробляти Змія Дажбог та Лада прибрали назад у портал усі медикаменти та дістали звідти зв’язку дров, казанок та чайний набір серед якого була й улюблена скляна чашка Змія. Швидко розвівши багаття вони зробили чай і почали обговорювати останні новини гріючись у теплі вогню.
– Мене цікавить де Баюн, та що з Мавкою. Чи вдалося Святибору хоч якось її стан упорядкувати? – поцікавився Змій відпиваючи чай і розглядаючи високі гори навколишні долину. – І що робитимемо з Морозком?
– Баюн вже знову на Поляні, каже що його Баба Яга викрала, але сам знаєш, він за своєю природою не дав їй зробити з ним щось погане, варто його роздратувати так він стає гірше всякого зла. Тож Баба Яга сама зараз рани зализує. Мавка вже обома ногами в цьому світі, але вона ніколи повністю не позбудеться кори і в’юнків на її шкірі, їй ще треба кілька днів щоб повністю відновиться, а з Морозком треба буде повозитися. Швидше за все Роду доведеться полонити в ядрі однієї з нещодавно створених ним планет, і Морану, до речі, теж.
– Рід знає про це? – поцікавився Змій.
– Так, ми якраз були з Родом, коли до нас з’явився Чешир і розповів про новий напад Морозка. – Відповіла Лада, доливаючи в казанок нову порцію води. – Ти нам дай відповідь, чи зможеш з землі допомагати якщо буде війна?
– Так, відтягніть початок війни на кілька днів, щоб у мене хоч трохи крила почали гоїтися, і з землі я можу спалювати і дрібних тварин і посилати вогняні кулі до вас за потреби. Повинен я ще більше нашкодити Морозку, щоб помститися за мої крила. – З горла Змія почувся розкотистий низький рик.
– Я тебе благаю, тільки не піддавайся зараз емоціям. Те, що ти втратив крила, не дає право тобі ризикувати своїм життям. – Суворо сказала Лада, оглядаючи дракона зверху вниз наскільки це було можливо. – І так я знаю наскільки ти дорожиш крилами. Але це не означає, що тобі не варто обмірковувати свої дії.
– Ти маєш рацію, але ти не уявляєш, як я хочу його знову труснути вогником. – мрійливо сказав Змій, але в момент його мрійливий голос змінився більш спокійним. – Слухайте… Мені тут згадалося, що Болотниця нашого Лісу нещодавно бачила, як по її болотах шурхають якісь тварюки на курячих ногах і заманюють людей у ​​її болото, тим самим псуючи її репутацію доброї істоти. Бачили б, як змінилося болото після її прибуття на болото.
– Чи не Чудь Білоока там завелася? – поцікавився Дажбог.
– Ну, судячи з того, як Болотниця їх описала, то так, саме народець Чуді Білоокої заманює в болото людей. – Сказав Змій замислившись на секунду.
– Значить я зараз прямую на Поляну, подивлюся, що там відбувається, а ти посидь поки що тут хоча б ще до вечора, прохід через портал може бути шкідливий для твоїх крил. – Сказав Дажбог піднімаючись з поліна і за допомогою трав створив портал для себе.

 

Лісовик

Запах кави, вина, цитрусів і пряної випічки змішувалися зі сміхом, співом хору і вигуками дружніх зустрічей долинали звідусіль, упереміш з міською метушні в магазинах при спробі купити в останні моменти подарунки один одному і нестачі продукти і сільський спокій створювали казку. ліхтариків висвітлюють вертепи та статуї засніжених ангелів. Люди, кутаючись, теплі куртки, пальто і шуби ховали свої руки в рукавичках і кишенях, розглядали святкові вітрини пекарень, у яких були виставлені гори кексів, імбирних печеньок і червоно білими цукровими тростинками.
”Ho-Ho-Ho” звучало з прилавків із дитячими іграшками, веселий Санта однією рукою махав дітям з вітрин, а другою рукою тримав величезний чорний мішок, через дірку якого було видно кілька невеликих червоно-зелених і жовто-червоних коробок. ”Jingle Bell, Jingle Bell” співали великі торгові центри, а з невеликих магазинчиків та яскравих ярмарків долинала українська пісня ”Щедрик, щедрик, щедрівочка”.
Лісовик пробираючись від дерева до дерева швидко пересувався між країнами зрідка заходячи до будинків людей доглядаючи домашніх рослин.
– Мамо, мамо, дивись квіточку нашу – цвіте. – Дитячий голосок радісно кликати маму, щоб показати різдвяне диво.
– Ніколи не міг подумати, що таке може бути. – Здивований холостяк стежив за тим, як оживає його засохла квітка. – Ну раз моя квітка ожила, значить і мені час щось міняти.
– Дорогий, пам’ятаєш ту тропічну квітку, що ти мені на річницю подарував, а вона захворіла і почала чахнути? – Жінка дивилася на квітку, що зеленіла на очах, а чоловік, який читає газету, пробурмотів щось схвальне. – Так ось, вона перестала хворіти, і навіть виросла… Дивись, дивись, вона квітне, яка ж гарна квітка. Дорогий, ти пам’ятаєш, що я люблю саме цей сорт орхідей? Вони цвітуть раз на шість років. Спасибі тобі.
Лісовик стояв у кутку квартири поряд з Домовим, що впустив його, посміхався картині, що відкрилася йому. А Домовик розповідав йому останні новини. Про те, що занадто різко похолодало, випало більше снігу, зрідка домовики вступали в сутички з бісами, що казна-звідки вилізли. Дуже багато Болотниць теж активувалися і заводили туристів у болота та трясовини лісів, Повітрулі допомагали їм, змушуючи блукати туристів охочих провести ніч у зимовому лісі. Десятки людей не поверталися додому, будучи зачарованими Болотницями та Повітрулями. Вислухавши всі новини Лісовик попрощався зі старим приятелем і подався далі.
До графства Чешир на північному заході Англії Лісовик дістався вже як почало темніти, а в Дербері зайшов уже зовсім стемніло. Містечко виявилося трохи менше, ніж Лісовик його запам’ятав з минулого відвідування, але в цілому він анітрохи не змінився.
Пройшовшись трохи містом Лісовик швидко знайшов необхідний йому паб, де як він знав, заправляє бог виноробства Діоніс. Дерев’яний паб був обрамлений виноградними лозами та глиняними глечиками, де, як вважав Лісовик, досі зберігалося давньогрецьке вино. Трохи пригальмувавши біля входу в паб Лісовик, штовхнувши двері і ввійшов усередину, прийнявши вигляд молодого хлопця в синіх джинсах, шкіряній куртці і з довгим волоссям зав’язаним у хвіст. Паб був повністю дерев’яним і всередині, а виноградні лози, з яких висіли важкі грона винограду, заполонили всю стелю, барна стійка стояла прямо навпроти входу, через що новому відвідувачу в очі відразу кидався високий, під стелю стелаж заповнений різними пляшками з алкоголем. Дерев’яні столи, що стояли акуратними рядами, були майже повністю заповнені відвідувачами, що прибули раніше, захопленими випивкою і своєю компанією настільки, що не звернули увагу на нового відвідувача. Хлопець не зволікаючи попрямував до барної стійки, на його радість за нею сиділо всього кілька людей, та так далеко від обраного ним стільця, що вони не змогли б почути те, що розповідає Лісовик Діонісу, та й навряд чи вони його зрозуміли б. Хлопець сів за барну стійку, закотив рукави куртки і помітив візерунки з кори, що простяглися від тильного боку долонь, прямо під рукави куртки.
– Я вже думав, що ти про мене зовсім забув. – Пролунав голос з-за дверей, що вели на кухню. – Скільки? Цілу сотню років до мене не заходив.
Двері відчинилися, з кухні стали чути звуки добірної лайки від шеф-кухаря у бік новеньких кухарів і посуду, що розбивається. Діоніс вийшовши з кухні з великим підносом попрямував до одного зі столиків, розставляючи на шляху замовлені закуски іншими відвідувачами. Як тільки Діоніс закінчив розносити замовлення, він повернувся за барну стійку хлюпнув у невелику склянку рідину з пляшки, яку той дістав з-під прилавка. Через секунду напій почав слабо пульсувати янтарним світлом, Діоніс уважно оглянув напій і простяг його Лісовому.
– Вибач, був зайнятий. Ти ж знаєш, що в мене тепер є сестра? – Відповів хлопець, приймаючи склянку і одним ковтком осушуючи її. Поки його рука зі склянкою опускалася на стіл, друга, зробивши невеликий рух, начарувала невелику підставку під склянку.
– Та я пам’ятаю, ти казав, що твій дід врятував душу однієї дівчини, яка за життя була твоїм нащадком. – Мить і склянка знову пульсує бурштиновим кольором.
Лісовик уважно оглянув Діоніса. Чоловік нічим не відрізнявся від відвідувачів його пабу. Високий зріст, очі глибоко посаджені яскраво блищали зеленувато-жовтим кольором, кучеряве волосся було покладене в невеликий хвіст, джинсова жилетка прикривала картату, заправлену в джинси сорочку. Великі руки вправно справлялися з дрібною роботою.
– Як вона? Ти її всьому навчив уже? – Продовжив говорити винороб не відриваючись від своєї роботи.
– Майже. Залишилися лише дрібні нюанси. – Відповів хлопець, тепер уже не поспішаючи випивати бурштин. – Мені потрібна твоя допомога. Можеш зв’язатися з Чеширом?
– Звісно можу, а навіщо він тобі?І не треба з ним зв’язуватися, він скоро має бути. Щовечора заходиться випити молочної настоянки. – Діоніс підсунув собі стілець і видерся на нього даючи зрозуміти що він весь у увазі. – І ти не розповів, як справи у твоєї сестри.
– Уся справа у Морозку, він знову вирішив влаштувати на планеті льодовиковий період. Все як завжди, швидкі заморозки, різке випадання великої кількості снігу і до мого великого жалю він цієї ночі напав на Мавку. – Лісовик на секунду перервався щоб зробити ковток зі склянки. – Він з’явився вранці на Поляну і знущаючись з нас просто розчинився в серпанку залишивши наостанок мавчине тіло. Вона була ледь жива, і я спробувавши додати хоч трохи їй сил вирішив виростити трохи в’юнків для неї.
– Ти ідіот чи що? – Заревів на весь заклад Діоніс перекидаючи стілець, коли став на весь свій зріст, від такого крику вся зала притихла повертаючись на власника закладу, а Лісовик зіщулився від такого крику. – Прошу вибачення. – Звернувся він до відвідувачів і продовжив уже тихішим голосом. – Сили взимку використовувати? Ви природні духи дуже сильні, але й у вас є межа. Чи сам померти вирішив? Повинне бути інше рішення.
– Ось і ти на мене накричав. Я тоді зовсім не розумів, і робив все, що міг. Як тільки я почав, з’явився дідусь, накричав, і забрав Мавку до себе. Перед тим як піти сказав що після битви я на якийсь час втрачу частину своїх сил. У покарання. І оскільки нашого Кота викрали, то Чешир може допомогти викликати Рода та Велеса. – Коротко розповів Лісовик крутячи в руках порожню склянку. Секунду подивившись на склянку хлопець штовхнув його у бік Діоніса, просячи налити ще рідини.
– Сам не можеш зв’язатися із ними? – Здивувався чоловік простягаючи склянку назад.
– У мене немає таких сил. Я пов’язаний тільки з дідом і батьком, а батько сам знає, що сталося, це по-перше, а по-друге, після останнього нападу Морозка він ще не відновився повністю. Йому довелося самому відбиватися від Зимового. – Терпляче пояснив хлопець, знову відпиваючи ковток бурштину.- Ось і потрібен мені Чешир, коли він вже з’явиться, часу просто обмаль.
– Скоро має бути, він завжди приходить приблизно в цей час. – Діоніс ляснувши по стільниці змінив тему. – Є прохання, люди люблять Різдво, не міг би допомогти прикрасити паб. Рослини я сам вирощу завтра вранці, коли відвідувачів немає, а зараз необхідно просто розвішувати гірлянди.
– Без проблем, давай ящик і я зроблю. – Знизав плечима Лісовик і одним ковтком допив бурштинову настоянку.
Не дочекавшись поки хлопець домовить, Діоніс пірнув під барну стійку і витягнув з-під неї великий ящик я гірляндами та скляними іграшками. Лісовик вихопив перший скручений клубок гірлянд, що трапився під руки, і взявся за справу. Переходячи від однієї опори до іншої Лісовик і Діоніс вплели у виноградні лози гірлянди з маленькими жовтими вогниками. За справою Лісовик і не помітив, що за ним почала слідувати широка ікласта посмішка, і тільки після того, як він знову сів назад за барну стійку, на ній матеріалізувався чеширський кіт.
– Довго ж ти де тебе носило? – Невдоволено і здивовано буркнув Лісовик простягаючи тому склянку з настоянкою налитою Діонісом.
– Довго??? Хтось був так захоплений розвішуванням гірлянд, що не помітив, що за ним слідує Кіт. – Муркнув Чешир.
– Міг би й сказати. Гаразд, я не тягтиму час, у мене його й так небагато. Що трапилося тобі розповість Діоніс, а поки я попрошу тебе зганяти на ярмарок, де зараз Род і сказати, що Морозко повернувся і що нам потрібна його допомога та допомога Велеса. – не встиг Лісовик домовити як із кухні спиною вперед вилетів кремезний шеф-кухар. Впавши на спину він секунду полежавши, встав і закотивши рукава свого кітеля, оголюючи різні тату на волохатих руках і лаючись знову зайшов на кухню. Лісовик повернувся до Діоніса з питанням. – Це нормально?
– Так, не турбуйся, розбирання кухарів, іноді таке трапляється. І не турбуйся вони потім будуть покарані, мені тут саме, гобліні пиво підігнали, попросили допомогти виправити його. – Спокійно відповів Діоніс з легкою усмішкою. – А тепер біжи, зараз ти маєш бути в Лісі.
Лісовик кивнув і одним ковтком допив напій, вийшов з паба і розчинився в повітрі.

 

Перевертень

 

Залишившись на Поляні на самоті Перевертень допив свій чай і прибравши котел назад у Дуб видав протяжне виття закликаючи до себе свою зграю. У нього з’явилася ідея, він згадав що коли Мавка зароджувалась як дух Лісу, то Сварог та Святибір проводили спеціальний обряд із жителями села закликаючи душу померлої дівчини до служби природі. Цього разу їм потрібне було приміщення, яке сконцентрувало б енергію від обряду, адже проводитимуть його лише наполовину люди.
Незабаром на Поляну почали збиратися вовки різного забарвлення і ставши навколо Перевертня почали набувати людського вигляду.
– Народ, – подав голос ватажок, коли останній вовк підвівся на ноги, – Мавці потрібна допомога. Морозко знову вирішив захопити планету, і цієї ночі він напав на нашу травницю. Вона зараз перебуває на межі життя та смерті, і за фактом вона майже вже мертва.
Від цих слів по рядах зграї пройшло ремствування яке віщувало згоду з ватажком. В очікуванні продовження промови зграя швидко замовкла і уважно дивилася на Перевертня.
– Мною було прийнято рішення розпочати будівництво Таверни, про яку вона давно мріяла, Горинич скоро повернеться до нас, і ми зможемо провести обряд відродження, він не допоможе Мавці повною мірою, як колись, але ми можемо її повернути до життя, а далі вона сама видужає.
– Завдання нам зрозуміло. Ти вже маєш план будівлі? – Спитала жінка, на вигляд їй було не більше тридцяти років, але судячи з усього їй було більше, за нею стояли двоє молодих парубків, кожен з них був не молодший за двадцять, вони були точною копією жінки.
– Поки що ні, тож у нас зараз дуже багато роботи, але насамперед я попрошу вас усіх знайти свої інструменти, а я зараз накидаю план будівлі.
Послухавшись свого ватажка, зграя швидко розійшлася на всі боки, тоді як Перевертень дістав великий аркуш паперу і почав креслити план. Не минуло й години, як більшість зграї повернулася з інструментами, доповівши що інші пішли діставати матеріали і домовлятися з ковалем за металеві деталі. Ознайомившись із планом, перевертні вирішили, що не завадило б побудувати і підвал, коли Мавка має свої запаси настоянок.
Робота закипіла. Перша лопата почала прибирати заважаючий сніг по периметру, хтось притяг візок почав прибирати сніг подалі, розкидаючи його по Лісі. Далі за їхнім планом пішла земля, яку також розкидали рівним шаром Лісом. Лопати миготіли досить швидко і яма дуже швидко почала рости. По її краях почали викладати сірі камені, якими потім обкладуть стіни підвалу. Зграя працювала безперервно до вечора.

 

Поляна

 

Зворотний шлях на Поляну зайняв у Лісовика менше часу ніж шлях до Англії, тому що він вже не зупинявся в кожному будинку збираючи чутки та виліковуючи рослини. Увійшовши у Ліс, який вже давно став для нього рідним, хлопець відчув негаразд серед тварин і рослин та в першу чергу поспішив перевірити чи в порядку Перевертень. Миттєво він досяг Поляни, яку він не відразу впізнав. На її околиці було складено колоди різних дерев, а посеред самої Поляни було розпочато викопування великого котловану.
– Родомир! – Голос Лісовика звучав з кожного куточка Лісу відбиваючись від дерев.
Перевертні завмерли від несподіванки, не закінчивши розпочатої роботи.
– Родомир! – з новою силою крикнув Лісовик, від чого птахи з криком злетіли в повітря, а тварини підібгавши хвости поховалися по своїх норах і барлогах.
– Та не кричи ти так. – Почувся голос праворуч від розгніваного Лісовика.
Лісовик повернувся на звук, його зазвичай світло-зелені очі набули темно металевого відтінку, а на обличчі відбилася лють, що відчувається немов гранітна стіна.
– Це що, твою матір, таке? – гнівно вказуючи у бік Поляни запитав хлопець. – Мене день не було, а ти вже зайнявся самодіяльністю. Тобі всього треба було придумати як Мавці допомогти, а не знищувати її Поляну. Ти ж знаєш, як довго вона над нею працювала.
– Вибач, не було часу чекати поки ти повернешся, і тим більше чекати Мавку. – Анітрохи не злякавшись люті Лісовика відповів Перевертень. – Але Мавка сама дуже давно хотіла Таверну для нас збудувати, тож такий сюрприз їй точно сподобається.
– Як це Мавці те допоможе? – Незрозуміло запитав хлопець.
– Я просто кілька років тому розмовляв з Діонісом, і він розповів що останнє кілька сотень років, як він тримає паб, то обряди йому і не потрібні до ладу, відвідувачі частенько п’ють за його здоров’я, та й створений ним клімат у приміщенні допомагає йому підтримувати сили . Тож бери лопату та копай. – Просто сказав Перевертень спираючись на рукоятку лопати.
– Гаразд, – примирливо відповів Лісовик – одне питання звідки колоди дістали?
– Нам допомогли. Люди. – посміхнувся Перевертень. – Є одна компанія, яка на місце вирубаних лісів висаджує молодняк. Так цією компанією було проведено певне розслідування наших лісів, і їм довелося частину дерев спиляти, оскільки вони були загрозою і лініям електропередач і людським житлом. Натомість вони природно висадили в безпечному місці молодий ліс, а колоди віддали нам.
– Звідки ти про це знаєш? – підозріло запитав Лісовик.
– Один із членів моєї зграї працює в цій компанії, тож не переживай, природа через них не страждає. А ще одне, Баюн наш повернувся, Баба Яга його викрала, але він її здорово погриз.
– Чудово – зрадів Лісовик – Чим вам допомагати?
– Ну, дивися, Поляну сам бачиш ми вже розчистили, зараз копаємо підвал, і крім підвалу хочемо ще зробити два поверхи зверху, перший поверх для самого паба, а другий поверх буде для відпочинку. Бери лопату і допомагай викопувати підвал – повернувшись до зграї Перевертень скомандував – Продовжуємо.
Зграя, що встигла відкласти інструменти, моментально підхопила інструменти і продовжили роботу. Лісовик озирнувшись знайшов вільну лопату, приєднався до роботи зі зграєю.У роботі ніхто й не помітив, як ніч змінилася ранком. Перевертень, що встав передихнути, дав команду відпочинку, після чого зграя складала всі інструменти і почала влаштовуватися на відпочинок. Пара перевертнів влаштувала кілька вогнищ і поставивши на них жаровні почали готувати на всіх домашню кролятину яку принесла одна з членів зграї. Ті, хто мав більше сил, почали влаштовувати саморобні столи, за якими можна було зручно поснідати, хтось дістав овочі для м’яса, а хтось почав розливати на зграю в дерев’яні чашки свіжозаварений чай.
– Гарна у тебе зграя – сказав Лісовик спостерігаючи за мовчазною роботою вовколюдей і приймаючи чашку з рук одного з них. – Де ти знайшов їх?
– Дякую, – сказав Перевертень пишаючись своєю зграєю, оглядаючи кожного перевертня очима, що горять від гордості. – Я їх усіх обернув. Це був їхній вибір, принаймні більшу частину з них. Був час коли я багато подорожував, сам пам’ятаєш, і всім хто тут є, я пропонував змінити своє життя. Хтось був на межі смерті чи через війну, чи через хворобу, а хтось із них втратив своїх рідних. Ось вони й прийняли пропозицію. Але і є частина перевертнів, які стали членами зграї просто так, бо самі цього хотіли. Кожен став сильнішим, тим самим зробивши сильнішим і мене, і знайшов сім’ю. Он дивись, жінка з двома хлопцями стоять за нею, це Мирослава та її сини Ярополк і Павло, хлопці перші народжені перевертні в зграї, і можливо стануть ватажками нових зграй коли будуть готові до цього. Їхня мати, Мирослава, була лікарем при першій світовій, вона лікувала солдатів на передовій, і так сталося, що її частина потрапила під обстріл. Я їх знайшов після битви і запропонував їй та ще парочці чоловікам приєднатися до мене. Як бачиш, вони погодилися. Он той, без лівої руки, він втратив її через гангрену, а бігає наче лапа на місці. Той, рудий, його сім’я загинула через чуму, залишився він і його донька, вони теж приєдналися до мене. З усього їхнього міста в живих залишилося з десяток людей, русявий був пожежником, отруєння димом, двома ногами на тому світі був, вибрався і тепер навчає всю зграю різним наукам, хобі в нього таке. А он бачиш дівчисько зовсім молоденьке бігає? Варенька, гарна художниця, я її знайшов у сміттєвих баках майже синю вже. Хтось її викинув туди, загорнувши в сміттєві пакети ще зовсім маленькою.Трохи пізніше по запаху я зрозумів що це її мати алкоголічка і викинула свою дочку на смітник. Варечку я зараз виховую сам. Дуже вона схожа на мою доньку.
Зграя вже розсідалася за простенькі столи, готуючись до сніданку жваво розмовляючи, не дивлячись на втому після важкої роботи. Закінчивши сніданок перевертні потихеньку розбрелися по різних куточках і закутках і вмостившись там приготувалися до сну.

 

Болото

Підлога в димчастому тунелі була викладена з лісового моху і приємно проминалась під ногами чоловіка, який ішов ним. У тунелі не було вікон і світло ззовні в нього не потрапляло, та й не треба було, зеленмй серпанок м’яко освітлював шлях Дажбогу який на додаток пустив вперед пару кульок зі світла. Легким рухом руки він змінив напрямок тунелю вправо, так щоб вийти прямо на лісове болото і пройшовши ще з десяток метрів по тунелю вийшов на край болота. Не дивлячись на те, що сонце вже почало сходити на небі біля болота панувала напівтемрява через дерева, що часто ростуть, кидають тінь один на одного. Чоловік клацнувши пальцями, створив ще з десяток світлячків і розмістив їх по околицях болота, створюючи м’яке освітлення. Де-не-де було видно неприбрані купи мулу та сухих водоростей, місцями болото здавалося ще не прибраним.
– Болотниця – спокійним голосом сказав він зупиняючись на краю твердого ґрунту. Чисті ділянки водної гладі проглядали між неприбраними купами бруду. – Мені Горинич розповів про шкоду, яку завдає тобі племенем Чуді Білоокої.
– Дажбог? Це ви? – Зляканий голос почувся з-за найбільшої купи гілок і сухої трави, розташованої посеред болота.
– Так, але якщо це правда, то, що Горинич розповів про тебе, то боятися мене тобі не варто. – Голос чоловіка звучав дружелюбно.
– Так… Я просто згадала, що колись не була такою злісною і вирішила вистачить з мене цього, час знову стає самою собою. Так ось… – болотяний дух спробувала пояснити своє перетворення і вийшла до Дажбога. Колись рвані одяги були акуратно зашиті і залатані лляною тканиною, а зеленувате, схоже на водорості волосся розчесане і заплетене в блискучу косу з водяною лілеєю на кінці. – Вогники … Залиш мені парочку??? Мені вони знадобляться щоб людей виводити з боліт ночами.
– Залишу парочку, і навчу як їх створювати, якщо захочеш, а зараз розкажи, що трапилося. – Посміхнувся дівчині чоловік.
– Та ось Чудь ця Білоока ще в листопаді з’явилася тут. Спочатку я з ними справлялася, але зараз сили вже зовсім немає. Їх надто багато для мене однієї. Не справляюся вже з ними, все частіше і частіше доводиться допомагати туристам, що заблукали, вибиратися з болота. – У Болотниці на очах виступили сльози образи та знесилення.
– Сьогодні ми викинемо їх із твого болота, Родомир зі зграєю допоможе, не переживай. Ти знаєш де їхні тунелі? – запитав Дажбог у духа та жестом руки запрошуючи її за собою на Поляну.
– Знаю, я вже кілька тунелів їх затопила і виходи брудом завалила. Йдемо, нема чого тут часу втрачати. – Болотниця легко перестрибуючи з купини на купину рушила слідом за Дажбогом, вказуючи йому коротший шлях до Поляни.
Сонце вже піднялося в небі яскраво освітлюючи дерева. Ліс жив своїм життям, де-не-де сніг ще не розтанув і покрився слідами дрібних і великих тварин. Білки стрибаючи з гілки на гілку, носилися по деревах, вносячи занепокоєння різним птахам, а їжаки полювали на дрібних жучків. За пару десятків метрів між деревами побільшало місця і вийшли на Поляну, на якій потихеньку вже почали прокидатися перевертні для подальшої роботи над Таверною.
До них назустріч вийшов Лісовик і привітав коротко пояснив здивованому Дажбогу, що сталося з Поляною.
– Але ж Святибір і сам може привести Мавку до ладу. – Заперечив Дажбог здивувавшись ідеї Перевертня.
– Знаю, але зараз чим швидше сестричка видужає тим краще для нас. Ми поки що не знаємо, що до ладу задумав Морозко і які у нього зараз сили. Тож нам зараз будь-яка допомога потрібна. – З надією на підтримку відповів Лісовик. – Та й до того ж їй буде дуже приємно дізнатися, що ми здійснили її мрію про Таверну. А то частенько бурчала про те, що постійно сидимо просто неба і в дощ і сніг і в спеку, а її настойки зберігати не де. Ось тепер бурчати не буде.
– Її головне завдання зараз це вижити, а не бурчати. – Відповів Дажбог і повернувшись до Перевертня запитав – Як швидко твоя зграя зможе зараз висунутися?
– Ем … – Перевертень замислився на секунду і відповів – Думаю нам приблизно хвилин двадцять знадобитися, а що?
– Болотниці допомога потрібна. У неї на болоті плем’я Чуді Білоокої з’явилося, їх треба звідти викурити.
– А ви з Гориничем самі не можете? – Здивувався Перевертень сідаючи на колоду.
– Ні, Горинич зараз у горах сидить, на нього Морозко напав і практично обрізав йому крила… – Голос Дажбога звучав утомлено і трохи сумно, йому самому було боляче від думки про втрату крил.
– У сенсі крила обрізав? – В унісон запитали Лісовик і Перевертень.
– Від крил у нього тільки кістки лишилися. Не відомо чи відростуть знову. Так от… Сам я не зможу залишити плем’я в живих. Повбиваю всіх. – пояснив Дажбог.
– А навіщо вони нам живі? – Незрозуміло запитала Болотниця.
– Ну вони ж не просто так опинилися далеко від рідних місць. Їх сюди хтось послав. Ось щоб дізнатися про це, треба в когось із них запитати. Родомир підіймай свою зграю і рухаємось.
Перевертень видавши низький рик підняв свою зграю і розповів їм про те, що належить зробити.

 

Болото

 

Ранок, що тільки-но почався, ще приховував у собі в собі тіні які тихо пересуваюлися від дерева до дерева. Маленькі кульки світла створені Дажбогом у спробі навчити Болотницю миготіли то тут то там вказуючи дорогу перевертням, що перетворилися на вовків. Тихий і бадьорий голос підбадьорював дівчину, коли їй виходило створити нову краплю світла, і поясняв що вона зробила не так коли та крапля лопалася, як мильна бульбашка розсипати тисячами іскорок світла.
– Ось, а ти боялася, що не зможеш. Так як ти болотний дух тобі створювати кульки світла легше ніж іншим духам, тому що в болоті є багато газів, які легко спалахують. – тихо сказав чоловік відкидаючи з лоба пасмо волосся.
– Зрозуміла – відповіла Болотниця, зупиняючись і вказуючи пальцем на купи сміття продовжила. – Ось прийшли. Он під тією, тією і тією купами входи до підземелля цього противного народця. Їх уже зараз можна почути, вони завжди вночі починають шуміти.
Родомир видавши кілька уривчастих і низьких риком розмістив перевертнів по позиціях і, приготувавшись до атаки, прийняли вигляд вовків. Команда була виконана миттєво. Половина зграї взяла входи в тунелі у велике кільце, троє перевертнів почали швидко розривати тунелі, а перевертні, що залишилися, приготувалися напасти на особин, що вирвалися. Від звуків, що доносяться до них у вовків, шерсть стала дибки і вони оголили свої гострі ікла, притулившись до землі, приготувавшись до стрибка.
Розлючені довгим ув’язненням маленький народець з криком вирвалися з-під землі і кинулися в розсипну потрапляючи в гострі зуби перевертнів і натикаючись на Лісовика що прийняв вигляд великого дерева, з товстими гілками замість рук. Низьке гарчання, шипіння та писки заповнили весь простір болота, не залишаючи там тихого місця. Перевертні, відбиваючись від чоловічків, отримували в незахищені місця гострими кігтями і не звертаючи уваги на легкі поранення клацали зубами по їхніх руках і лапах, намагаючись не завдати серйозних поранень супротивникам. Ті, хто отримав сильніші поранення, відходили в зовнішнє кільце, а на їх місце миттєво вирушали свіжіші перевертні, тим самим не даючи передиху чоловічкам. Народець, що прорвався крізь перше кільце, потрапляв у чергову пастку і знесилений від поранень і бійки були пов’язані за допомогою мотузок і коренів дерев. Лісовик вкотре використавши свої сили почав хапати корінням дерев народець, що прорвався, міцно тримали кожного полоненого бранця, а вільні перевертні пов’язували їх міцніше взятими з собою мотузками.
Не минуло й години, як болото було звільнено від напасті, і перевертні повернувшись у людську подобу, поспіхом перев’язали свої рани і спорудили ноші для поранених і вбитих родичів. Дажбог трохи почаклувавши змусив народець літати в парі сантиметрів від землі повів їх на Поляну. Слідом за Стародавнім на Поляну рушила зграя перевертнів тягнучи за собою ноші, а Лісовик скориставшись своїм великим зростанням захопив із собою тіла загиблих перевертнів. Відійшовши на пару десятків метрів від болота Дажбог не дивлячись кинув у нього іскорку полум’я, тим самим спалив тіла померлого народу Чуді.
Поляна здалася набагато швидше, ніж при поході на болото, і Дажбог відлучивши від племені вождя прив’язав до окремого дерева, а решту віддав під охорону кількох перевертнів. Інші перевертні зайнялися будівництвом помосту для здійснення обряду поховання загиблих членів зграї. З кожного куточку Лісу почали сходитися тварини несучи з собою гілки та залишки сухої трави. Дрібні птахи в дзьобах несли невеликі клаптики моху, пір’я і шерсті, Лісовик, що прийняв звичний вигляд хлопця, вже не звертав уваги на те, що візерунки поширилися далі по тілу, витягнув з глибин Дуба кілька барил мавчиних настоянок, і одне барило спирту приготованого Перевертнем. Барило спирту було вилито на поміст і Перевертень коротким завиванням дав початок похоронному ритуалу. Слідом за Перевертнем завила зграя довшим і високим завиванням, до якого, з мовчазного дозволу ватажка, приєдналися Лісовик, Кіт і Дажбог з Болотницею. Після того як зграя замовкла Перевертень довгим сірником висік невеликий вогник, запалив вогнище, яке спалахнуло яскравим полум’ям. Язики вогню спалахували все яскравіше і яскравіше поступово почали спалювати шматки дерева і тіла загиблих, змішуючи їх в одну купу попелу. Всього за якусь годину вогнище згасло, залишивши за собою гарячий попел, що димить. Перевертень мовчки підійшовши до попелища тихо загарчав почав набирати попіл у долоні, частину зграї кинувшись до Таверни швидко вирили біля порога яму, здатну вмістити весь попіл, відійшли убік, даючи можливість решті зграї скласти попіл біля майбутнього порогу будівлі. Як тільки попіл був складений у яму, вона виявилася швидко закопаною, і настав час для відкриття барил із настоянкою. Лісовик вибрав настоянку на полині, яку Мавка готувала для подібних випадків. Гіркота полину знаменувала гіркоту втрати змішувалася з солодощами меду та яблук, що знаменують радістю минулого життя, створювали густий бурштиновий напій, який лився кристальною річкою зі склянки в склянку і не затьмарював свідомості тих, хто п’є.
Закінчивши обряд Дажбог попрямував до вождя народця, зграя перевертнів попрямувала за ним і ставши щільним кільцем перекрили шлях до відступу Чуді Білоокої
– Розказуй. – коротко сказав Дажбог вставши навпроти головного з них.
– А що мені розповідати щось? – з жахливою усмішкою відповів той, і на мить замовчавши продовжив. – Хоча розповідати є що, але бажання нема.
– Ох, ну знову починаються ці ігри. – Закочував очі видихнув Стародавній. – Ну не думаєш ти, що ти єдиний відповідаєш за дії твого племені. І так питання перше – чому ви оселилися так далеко від ваших рідних місць?
– Чув, що у вас тут багаті землі – просто і з усмішкою знизав плечима чоловічок. – Ось і вирішили перебратися до вас.
– Окей, припустимо, що повірив у таку відповідь.Тільки ти не врахував, що багаті землі на родючість, а скарби, які козаки та скіфи поховали тут вам не знайти, їх охороняють старі обряди та природні духи, у тому числі й прокляття теж. Тож викладай, що в тебе там на думці.
– Ні. – Гордо відповів вождь, піднявши голову вгору з нахабною усмішкою.
– От уперте створення. – Суворо гаркнув Дажбог і потягнувшись до мішечка з травами кинув дрібку у вождя, від чого під його ногами утворився невеликий портал. – Кажи, я ж знаю, що Морозко вас сюди перекинув. То заради чого він зробив?
І без того бліде обличчя вождя зблідло ще сильніше, побачивши блакитнуватий туман, що веде далеко вниз.
– Добре Добре. – Швидко здався чоловічок, притискаючи свої курячі ніжки до стовбура дерева. – Так Морозко бував у нас часто раніше. Ми довго не хотіли залишати рідні місця, тим більше через помсту болотному духу, що відбився від рук, але він нам пообіцяв гори золота, каже, що він зараз на якійсь планеті, де є великі поклади дорогоцінного металу. Ось і погодились.
– Що ще є? – нахмуривши брови запитав Дажбог у вождя
– За додаткову плату ми мали ще стежити за вами. – швидко відповів останній, намагаючись не впасти в портал. – А ще з ним заразом Кощій і Морана.
– На Болотницю навіщо нападали? – продовжував розпитувати чоловік.
– Вона виганяти нас почала. – В істериці мало не кричав від страху чоловічок, переступаючи з ноги на ногу. – Мовляв, її болото, ми маємо покинути його. Адже вона має бути на нашому боці.
– Ні, не повинна – тупнула ногою Болотниця. – Тим більше вам, мерзенні тварюки.
– Болотниця заспокойся – так само серйозно сказав Дажбог і знову звернувся до вождя. – Що далі? Знаєш на якій планеті Морозко зараз? Як його знайти?
– Хм… – на секунду задумався Чудь забувши про лякаючий туман. – Вони не говорили, на якій планеті зараз знаходяться, але від них постійно виходив якийсь дивний запах. Не такий, як від землян зазвичай.
– Родомире, підгони сюди плем’я Чуді, що залишилося, будь ласка… – Обернувся Дажбог до Оборотня.
Перевертень слухняно видав короткий рик, даючи команду своїй зграї розв’язати плем’я і підштовхнути їх ближче до туману. Минуло з десяток хвилин перш ніж останній чоловічок зник у тумані, вождь був останнім, хто зник у порталі.
– Куди ти їх послав? – з цікавістю запитав Перевертень, дивлячись на те, як розсіюється туманистий портал.
– На одну алмазну планету. Чудь Білоока зіслужили нам гарну службу і заслужили гарної нагороди. – досить відповів Дажбог розглядаючи майбутній підвал Таверни.
– Чи не дуже щедро? – здивувався Лісовик втомлено сідаючи на найближчий пень.
– Ні, мало того, що вони не зможуть нікуди подіти такий скарб, так ще й копати свої улюблені тунелі вони не зможуть. – Відповів Стародавній наливаючи собі з барила трохи настояки. – Що зараз нам потрібно, то це зв’язатися з Родом. З Морозком та його компанією ми й самі впораємося, а от полонити його, так щоб він нам більше не надавав неприємностей, то це до Роду. Лісовик, я зараз вирушаю за Родом, незабаром мати повинна прибути з Гориничем, у разі чого вони знають як зі мною зв’язатися і допоможуть вам відбити атаку Морозка, якщо він знову нападе.
Не чекаючи відповіді Дажбог створив портал і зник у ньому.

Морозко

 

– Напав на Горинича, значить? Забув що він не якийсь лихий дух і його сили не пов’язані однією стихією? – Морана ходила по кабінету з боку на бік склавши руки на грудях і кидаючи гнівні погляди на Морозка. – Ні, я знаю, що їх прибрати по одному набагато легше, але де твої мізки? Сиділи собі спокійно, планували повномасштабний напад на Землю, сам же розумієш, що вони зараз уже знають про твої наміри і зможуть дати відсіч. На Мавку напав, так? Вона ще не настільки сильний дух, а ось її брат вже загроза для нас, і він зараз явно дуже злий через сестру. Горинич і сам покалічив тебе, не здивуюся якщо він залишився цілесенький. Чи не здумай більше вилазити нікуди. Ми не дурні більше.
Підібравши поділ темно-синьої сукні Морана, сіла в дерев’яне крісло, що стоїть навпроти письмового столу, за яким сидів Морозко і оббитий червоним оксамитом, поклавши руки на підлокітники.
– Нам варто бояться лише наших. – Не менш суворо відповів Зимовий, відклавши убік письмове приладдя, він якраз працював над новою книгою, яку планував випустити на Землі. – А Горинича варто було вивести з цієї війни. Він поки що не може охороняти Калиновий міст, який, до речі, нам дуже потрібний. Не забувай про це. А Мавка це всього лише побічний ефект. Вона сама винна, не було чого лізти, коли я намагався Горинича виманити. А Стародавні зараз без поняття де ми. Нам не варто перейматися цим.
– Лада моя мати. – Закричала жінка підриваючись із крісла. – Їй нічого не варто скористатися нашим зв’язком, щоб відчути де я. Подякуй Кощію. Він зміг приховати цю планету від моїх матері та братика. Адже ти сам до нас звернувся за допомогою, щоб спромогтися захопити Землю, будь вона проклята.
Не чекаючи відповіді, Морана розгорнулася і швидким кроком вийшла з кабінету, залишивши Морозка самого з його опіками.
Крізь відчинене вікно сочилося слабке свічення коричневого карлика навряд чи видного на небесному схилі планети, через що навіть у сонячний день тут панувала напівтемрява схожа на пізній вечір на Землі. Морозко проклинав Кощія за вибір цієї гнітючої планети. Рослинний достаток зовсім не заспокоював, і здавалося, що ось ось хтось нападе через черговий червоний кущ і запросто перекусить тобою. Заспокоювало лише темне озеро, яке перекривало свої води на берег м’яко шарудячи синюватим піском. “І якого саме ця проклята планета, – вкотре подумав Морозко, накладаючи мазь на обпалені ділянки шкіри.- Гаразд, Морана права, тут спокійно, а місцеві жителі з радістю допомагають у пошуку потрібних трав, та й у горах є кілька печер, де можна легко утримати супротивників. коричневого карлика породивши цим сяйво яскравих зірок.Слідом за зірками розкрили свої пелюстки яскраво-блакитні квіти, що світяться, з важким і сильним ароматом звернулися в бік кам’яним супутникам планети, що повільно піднімаються. Ті кущі, через які міг ось ось вискочитися хижак, звернули своє листя перетворюючись з загрозливо криваво-бордових хижаків на фіолетові практично голі гілки, замість них своє листя порозкривали дерева схожі на невдалу першу роботу учня коваля. Планета, що вдень здавалася спокійною і неживою, вночі оживала важкими ароматами блакитних квітів і шарудінням листя від вітру і копошенням дрібних гусениць, що намагалися підібратися ближче до яскравих пелюсток. Серед вод озера хлюпалася дрібна рибка з довгими, схожими на вуаль, плавцями.
Морозко задумавшись не звернув увагу на те, що з озера поступово вийшов один з розумних морських жителів ворушачи численними щупальцями, зупинившись на секунду він оглянув навколишній світ і з різким криком рвонувся на Давнього, що задумався. Від різкого крику Зимовий прокинувся від роздумів і мимоволі створив навколо себе сніговий вихор, який приховав його від нападника і в іншу секунду створив вихор навколо супротивника. Морський житель наткнувшись на снігову стіну різко зупинився і поступово втрачав можливість рухатися від температури, що знижується. Морозко зачекавши поки що тубілець не замре повністю і за допомогою вихору перемістив супротивника у свій кабінет, поставивши його в єдиному вільному місці приміщення – неподалік робочого столу і створивши крижану стіну навколо тубільця моментально забув про нього.
Йому ще належало нагадати Полевикам, упирям і чортам про договір напасти на земних духів. Ті були найсильнішим головним болем Морозка, оскільки деякі з них були дуже близькі до Стародавніх, особливо компанія, що постійно сидить на Поляні і мали більший доступ до природних сил. Тихий стукіт у двері перервав його роздуми про плани на блакитну планету.
– Заходьте. – втомлено сказав Морозко відкладаючи баночку з маззю.
З-за дверей з’явилася невелика худорлява істота, яка рухалася неквапливо, наче зважувала кожен свій рух, блідувато синя шкіра і відсутність райдужної оболонки в очах видавали в ньому місцевого жителя, який випромінював легкий солодкуватий аромат.
– Все вже готове, грати вже загартовані збиранням трав і готові до встановлення, після цього займемося, печера перевірена на відсутність потаємних виходів, залишилося дочекатися Кощея і створити бар’єр для Стародавніх. – сказав тубільець зовсім не звертаючи уваги на крижану стіну, бадьоро промовляючи кожне слово.
Від останньої фрази Морозко трохи скривився відмінно розуміючи, що печерою можуть скористатися його супротивники, якщо знайдуть цю планету.
– Добре, поки відпочивайте, а Кощій сам вас знайде і покаже, що робити. Він скоро вже має бути.
Тубільець, не сказавши більше ні слова, вийшов з кабінету так само неквапливо, як і увійшов, видаючи легким одягом неприємний для Морозка шурхіт. Простеживши за тим, як тубільець покидає його кабінет, Морозко знову повернувся до своїх записів, він любив сидіти спиною до вікна і на папері створювати нові світи. Як тільки подивившись на папери, він помітив новий папір, якого не було всього кілька хвилин тому. Взявши її в руки Стародавній зрозумів, що це записка від Баби Яги і почав її читати.

“Твої зусилля марні. Мавка жива, Горинич хоч і втратив крила, але все ж таки здатний дати гідну відсіч, Чудь Білоока видворена з планети і Болотниця так і не повернулася до своїх старих справ. На твоє щастя інші духи не вилазять нікуди і чекають твоєї команди. Ще раз прошу тебе зупинитися, ти стільки разів намагався захопити Землю, що твоя сім’я готова до нового нападу вже давно і цього разу підготувалися набагато краще ніж раніше. Ти сам потрапиш у свою пастку.”

Після прочитання записка швидко перетворилася на попіл і розсипалася в руках Морозка. У нього залишилося неприємне відчуття того, що Баба Яга має рацію, і йому варто зупинитися і забути про Землю, але бажання помститися своїй родині і нагадати землянам, що він не добрий бог який дарує дітям подарунки, а сам вимагає старих жертв у вигляді молодих незаміжніх дівчат. За якоюсь дивною логікою люди зробили одну з них його онукою і назвали її не менш дивним ім’ям Снігуронька. Як же він сумує за старими часами, коли можна було сіяти сильні завірюхи, які лякали землян. У ті часи багато хто годував його найсмачнішим, щоб він не забрав із собою когось із членів сім’ї, приносили йому жертви, а якщо йому діставалося поваги та страху надто мало, він міг наслати сильну хуртовину та завірюху на село, доки селяни не виправлять свою помилку.

 

Мавка

 

Крізь темряву пробивалися неясні проблиски світла і свідомість потихеньку поверталося до тіла Мавки. Поступово темрява повністю розвіялася і свідомість повністю повернулася на місце і Мавка змогла розплющити очі і перше що вона побачила це дерев’яну стелю, по якому бігали сонячні зайчики. Спробувавши поворухнутися, Мавка відчула сильний головний біль і глухо застогнала знову розслабившись на ліжку. Тіло, наче дерев’яне, погано слухалося, і дівчина так і залишилася лежати на м’яких подушках без можливості нормально рухатися. На її радість майже відразу вона почула легкий шерех і рідний голос дідуся.
– Опритомніла, – сказав він підходячи ближче до онучки і ставлячи щось на тумбочку біля ліжка, – Хвала Небесам тобі вистачило сил. Постарайся зараз не рухатися, тобі здорово дісталося від Морозка, я скоро принесу тобі чогось життєдайного.
Теплі руки торкнулися лоба прибираючи головний біль і змушуючи Мавку провалитися знову в темряву, яка змінювалася світлом, перетворюючись на гірлянду передзвону дзвіночків зі світла. Крапельки холоду заспокоювали біль, що дозволяють темряві зімкнутися щільним кільцем над свідомістю, не пропускаючи жодного промінчика світла, приносячи блаженство. Скільки часу пройшло з того часу, як Мавка провалилася в темряву, вона визначити не могла, сонячні зайчики все ще бігали по дерев’яній стелі, але біль уже пройшов, і цього разу Мавка змогла підвестися на ліктях і сісти на своєму ліжку, але тіло все ще погано її слухало. Перед її поглядом відкрилася невелика кімната, судячи з усього єдина в цій будові, невеликий столик у кутку кімнати заміняв обідній стіл, замість стільця була невелика скринька з плоскою кришкою, мабуть там зберігалися речі господаря будинку, ліжко і приліжкова тумбочка доповняли все оздоблення кімнати. Винятком було кілька декоративних елементів у вигляді дерев’яних масок і ловців снів, що висять над дверним отвором. Погляд духу час від часу чіплявся за погано оброблені дерев’яні дошки, але її це мало хвилювало, вона чудово розуміла, що той, хто жив тут, побудував цей будиночок як міг. Відносно великі вікна давали багато світла та свіжого повітря. За вікном було видно, як під поривами легкого вітру колихалися високі дерева і трава, що росте під ними.Продовжуючи розглядати кімнату, Мавка кинула погляд на себе і шоковано дивилася на свої вкриті корою руки, а в місцях найсильніших поранень росли в’юнки. Це перша рослина, яку вона виростила, коли тільки-но стала духом природи і тепер вони дуже сильно допомагали їй у підтримці життєвих сил.
– Бачу тобі полегшало і ти вже можеш спокійно рухатися. – Голос пролунав настільки несподівано, що Мавка підскочивши ледь не обірвала одну з квіток, яка росла на її руці. – Як ти себе почуваєш?
– Дідусю, – усміхнулася дівчина, – Налякав ти мене. Голова трохи болить і пити хочу.
– Так задивилася на свої руки, що не помітила, як я увійшов. Тобі варто вийти на вулицю, твій організм зараз потребує сонячного світла і свіжого повітря, так що давай я допоможу тобі піднятися з ліжка і вийти. – Святибір простяг Мавці обидві руки дозволяючи їй спертися на них з повною силою.
Мавка обережно спустившись з ліжка майже миттєво відчула, як у її ноги вп’ялися мільйони невидимих ​​голочок.
– Ух ти, лоскітно як, – сказала вона, перетоптуючись з ноги на ногу.
– Не поспішай, ти майже дві доби пролежала в маренні, дивно що затекли тільки ноги. – тепло посміхнувся Святибір підтримуючи свою онучку за руки знову допомагаючи їй ходити.
Так крок за кроком Мавка все менше відчувала біль у ногах і змогла дійти до виходу з хатини. Вийшовши на вулицю Мавка трохи засліпла від яскравого сонячного світла, і жмурячись вона вдихнула на повні груди гаряче і вологе повітря, що пахло тропічним лісом.
– Де ми? – спитала вона, намагаючись розглянути зарості дерев.- У Південній Америці це джунглі Амазонки, онученька. – усміхнувся Стародавній, його коротко острижене волосся ледве ворушилося під поривами літнього вітерця. – Тут тобі легше буде відновити свої сили швидше, ніж у Праві, бо це твій рідний вимір. А там надто багато енергії для тебе, твоє тіло відкидало її.
Посадивши онуку під пальму асаї Святибір, підвівшись у повітря, зірвав з пальми гроно ягід і простяг її дівчині, яка з радістю прийняла незнайомі їй ягоди.
– Як там Лісовик? Що взагалі сталося? – Запитала Мавка відправляючи в рот першу соковиту ягоду.
– Лісовик буде покараний після бою, він намагався додати тобі сил ціною свого життя – суворо відповів Святибір, вказуючи на берізки, але миттєво пом’якшившись продовжив. – Морозко знову вирішив влаштувати льодовиковий період на планеті, все ніяк не вгамується, Кіт розповів мені що ви з ним вночі почувши дивний шум пішли перевіряти, що до чого і натрапили на Морозка. Коту теж не вистачило сил протистояти йому, але не турбуйся, з ним все добре. Ну загалом усе, ця вся історія. Думаю, це буде остання війна з Морозком, далі триматимемо Зимового без сил.
– А чи можна брата не карати? – із надією запитала дівчина, кидаючи в рот чергову ягоду
– Ні, він чудово знає правила, більше тебе,тим паче сама знаєш, я завжди відразу приходжу на ваш поклик, не хвилюйся, покарання занадто суровим не буде. А тепер, рідна моя, сиди та відпочивай, а я піду дещо дороблю. Тут є одне плем’я, яке допоможе тобі повністю відновитися.
– А вони не злякаються? – занепокоїлась Мавка. – Адже коли я відновлюватимуся, то рослини разом зі мною зростатиме, та й виглядаю зараз не так як звичайна людина.
– Ні, не забувай, що це не слов’янський народ, який майже забув про нас і втратив віру в нас, а плем’я, яке зберегло віру в наш світ і досі поклоняється богам. Я їм казав хто ми та що ми. Розповів про Морозка, і що він зробив із тобою.
Закінчивши говорити Святибір встав і поклавши руку на голову внучки трохи потріпав її волосся, та заплющила очі і посміхнулася так само як і колись у дитинстві. Недовго думаючи, дівчина схопила руку дідуся і притиснула її до себе.
– Все дідусю, нікуди я тебе не відпущу – широка посмішка заграла на її обличчі. – Не відпущу, не відпущу, не відпущу.
– От мала – засміявся Святибір, потріпавши другою рукою волосся онуки. – Дитиною була, дитиною і залишилася. Віддай руку і перестань вередувати.
– Ні. – Ще ширше посміхнулася Мавка, притиснувши руку дідусеві сильніше до себе.
– А якщо розповім секрет? – змовно запитав чоловік сідаючи поруч із онукою.
– Який? – Замруживши одне око запитала дівчина.
– Пізніше ми проведемо пару обрядів, які дозволять вам з братом користуватися силою без огляду на Зиму. Згодна? – змовно запитав Стародавній.
– Згодна – кивнула Мавка після недовгого роздуму відпускаючи його руку дозволяючи йому вирушити до поселення місцевих жителів. Тільки після того як Святибір зник серед дерев Мавка, спершись на пальму, зрозуміла наскільки вона була втомленою. Закривши на секунду очі дівчина видихнула і розплющила очі знову взявшись розглядати навколишні джунглі. Навколо витав важкий аромат сирої землі, стиглих фруктів, деякі з них уже починали гнити на землі, і квітучі рослини. Сонце іноді пробиваючись крізь густе листя дерев і пальм граючи на землі сонячними зайцями, які, потрапляючи в очі Мавки, змушували її жмуритися. Перевівши свій погляд із сонця на землю, вона помітила кущі з широким, схожим на намальоване серце листям, таких кущів дівчина ще не бачила, але чула від брата про них. Після загибелі Королівського Саду Лісовик багато подорожував і бував у цих місцях і тільки недавно вже всоте він розповідав про джунглі сестрі. Мавка сильніше притиснулася до стовбура пальми, майже зливаючись з нею, обмінюючись з деревом життєвими силами. Для дерева обмін життєвими силами з хворим духом може бути згубним, але Мавка знала, вона зможе його потім вилікувати. Джунглі були більш шумними ніж її рідний Ліс, птахи намагалися переспівати один одного, різні мавпи сидячи на своїх деревах обмінювалися новинами, недалеко по гілці дерева проповзала велика змія в пошуках чи то тепленького містечка, чи чергову жертву готову стати її обідом. Крики тривали до тих пір, поки сонце не зникло за хмарами і перші краплі дощу впали на землю, за якими пішли наступні не менш легкі краплі, переростаючи в сильну тропічну зливу. Майже суха земля практично відразу ввібрала в себе воду яка впала з неба і миттєво наповнившись нею створила невеликі калюжі і потічки каламутної води. Мавка трохи простеживши за зливою відсторонилася від пальми і вставши між деревами дозволила цівкам води повністю намочити її, просочуючись крізь усі дрібні тріщини в корі її шкіри наповнюючи тіло духу цілющою вологою, звернувши обличчя до неба дівчина насолоджувалася кожною краплею зливи. Спалах блискавки, що спалахнув десь неподалік, передував сильному грому, готовому оглушити всіх, хто знаходився в його центрі. Злива закінчилася так само несподівано, як і почалася, і джунглі знову наповнилися звуками тварин, що вибралися з-під своїх укриттів, палюче сонце знову засвітило з-за хмар випаровуючи щойно випалу воду, наповнюючи джунглі новими випарами і між деревами стало ще жаркіше ніж було до зливи. Невеликі калюжі дуже швидко вбиралися землею, яка під дією спекотного сонця дуже швидко з мокрої стала трохи вологою. Легкий рух десь збоку привернув увагу духу, і повернувшись у його бік Мавка помітила венерину мухоловку, яка закривши одну з квіток упіймала собі на обід неуважну комаху. Дівчина з цікавістю підійшла до рослини та почала її розглядати. Хижа рослина була для неї новинкою, і вона не могла його повністю контролювати мухоловку, як вона зазвичай контролювала інші рослини. Воно ніяк не хотіло закривати і відкривати свої квіти за наказом природного духу, але з великим задоволенням ворушило своїм корінням пересуваючись на те місце, куди вказала Мавка. Забавляючись із рослиною дівчина не помітила, як із боку поселення почали грати барабани. Прислухавшись Мавка зрозуміла, що барабани відбивають стару українську пісню, яку вона чула всього кілька разів у дитинстві, а далекі голоси співають таку рідну пісню, яку колись співали для неї, щойно народженого духу, надаючи їй сил, щоб вона змогла виростити свою першу рослину і закінчити обряд переродження з нещодавно померлої дівчини в сильного природного духу. Недовго думаючи дівчина попрямувала у бік співу і м’яко ступаючи землею та й сама не помітила як її сили все більше і більше повертаються до неї. У міру проходження між деревами дівчина дотиком руки лікувала хворі дерева, наповнюючись силою від пісні, і вже виходячи на площу поселення під її ногами розросталися молоденькі паростки зеленої та соковитої трави впереміш з квітами. Світло вечірнього сонця злилося з відблисками великого багаття, прикрашаючи в химерні візерунки обличчя присутніх жителів поселення. Чоловіки вишикувавшись поруч із співаючим шаманом робили свій ритуальний танець, трясучи головами в такт барабанам, жінки ставши кільцем навколо чоловіків, що танцювали, і шамана співали ту саму пісню родом з дитинства. Вийшовши в центр кільця дівчина дозволила світлу від багаття освітлити її обличчя, вставши навпроти шамана, дівчина застигла чекаючи подальших дій від уже сивого чоловіка.Той уважно подивившись на дівчину різко кинувши щіпку трав у вогнище щось вигукнув своєю мовою, після чого полум’я піднялося на кілька метрів вгору і розсипалося не менш яскравими іскрами, які миттю попрямували в бік дівчини і влетіли в неї, примушуючи її тіло світитися зеленим. крізь рани, що ще не затяглися, які на очах почали затягуватися. В’юнки, у міру затягування ран, почали закриватися і зникати глибоко в тілі духу. Після того, як рани закрилися і на шкірі Мавки не залишилося нічого крім молодої кори, вождь скромно стояв поруч із шаманом простягнув духу руку, в якій було кілька невідомих їй зернят. Мавка прийняла зерна і опустилася на коліна, недовго думаючи дівчина руками викопала невелику ямку і поклала туди зерна, акуратно накривши їх вологою землею, і склавши долоні по обидва боки від невеликого горбка дівчина завмерла. На площі запанувала напружена тиша, жителі села також завмерли в очікуванні якогось дива. Здавалося, минула ціла вічність, перш ніж з-під землі з’явився паросток дерева з двома маленькими округлими листками і почав швидко рости перетворюючись на дуже сильне динне дерево. Коли Мавка закінчила з рослиною сонце вже повністю сіло і площу освітлювало багаття в центрі та смолоскипи розставлені по периметру площі, які освітлювали простенькі дерев’яні будиночки, схожі на той будиночок, в якому отямилася Мавка. Чоловіки були одягнені лише у невеликі настегнані пов’язки, а на жінках були ще пов’язки ще й на грудях, тіла всіх мешканців були прикрашені українськими старовинними символами, що змусило дівчину посміхнутися згадавши рідні краї. Поки дівчина розглядала поселення в руках у шамана виявилася чаша, яку він почав передавати кожному мешканцю поселення. Тубільці робили по маленькому ковтку з чаші і передавали наступному одноплеміннику, і так чаша опинилася в руках у Мавки. Дівчина подивившись у чашу помітила залишок зілля смарагдового кольору, зробивши останній ковток вона відчула легке запаморочення і ледь похитнувшись впала на руки Святибора, який тихенько підійшов ззаду і відніс онуку назад до її хатини.
На ранок Мавка прокинулася більш бадьорою та повною сил ніж учора, голова більше не хворіла, а тіло легко слухалося найменшої думки. Сів на ліжку дівчина із задоволенням помітила, що на тумбочці стояв свіжий гарячий чай, який тримав свою температуру завдяки магії дідуся, свіжі фрукти та ягоди і на її подив невелика статуетка, що зображує її серед різних квітів, це був подарунок від Водяного на її минулий день народження. Швидко поснідавши дівчина вийшла на вулицю підставляючи своє тіло під сонячні промені, нашвидкуруч озирнувшись вона доторкнулася до пальми, яка вчора поділилася з нею своїми життєвими силами, і подякувавши її вилікувала додавши дереву трохи більше сил, через що на пальмі розцвіли нові бутони квітів які готові були стати новими, соковитими ягодами. Мавка цього разу не розглядала джунглі і попрямувала прямо в поселення, сподіваючись знайти там дідуся, вдаватися зайвий раз до своїх сил їй зовсім не хотілося. Як тільки вона ступила в коло дерев’яних будиночків, її увагу привернув невисокий чоловік і рухом руки запросив її слідувати за ним. Дівчина секунду подумавши вирішила пройти за тубільцем і попрямувала в його бік, як виявилося, він привів її до хатини шамана, і відсунувши невелику шторку, рукою запросив її всередину. Мавка більше не вагаючись зайшла всередину будиночка і перше що їй кинулося в очі, так це багаття розпалене посеред темної кімнати, з котелка, що висів над вогнем, йшов невеликий дим, що пахнув спаленими травами і фруктами.
– Доброго ранку – почувся з кута кімнати глухим, низьким голосом – Ваш стан ще деякий час буде нестабільним, тому не раджу користуватися вашими силами без необхідності.
Мавка повернувшись на звук голосу тільки зараз помітила шамана, що сидить на підлозі, склавши ноги один на одного і курить трубку набитою тютюном. Дивно що тільки зараз Мавка усвідомила, що бачила тютюн, що росте, за хатиною шамана.
– А шкіра? Шкіра так і залишиться потрісканою корою? – Запитала дівчина сідаючи навпроти шамана схрестивши ноги так само як і він.
– На мій великий жаль так, коли ваш дідусь приніс вас сюди ви вже були практично мертві, ваш брат виграв для вас кілька хвилин за допомогою в’юнків, ще й енергія рідного виміру Святибору дало додаткові кілька хвилин, щоб моє плем’я могло вас воскресити. – Випустивши клуби диму спокійно промовив шаман. – Але шанс вашого воскресіння був занадто малий, так що кора на вашій шкірі буде з вами вже навічно, будьте обережні з використанням ваших сил в перший час, рани можуть відкритися. Якщо ви погодитеся стати нашим тотемним духом, то ми зможемо ще більше стабілізувати ваш стан, ви мало того, що зможете як і раніше користуватися своїми силами, але і стати сильнішими. Згодом ви відновитеся повністю, тому наша допомога вже не потрібна буде, але зараз вона вам необхідна.
Дівчина на мить задумалася, а потім видала.
– Добре нехай буде так. У світлі останніх подій мені знадобиться будь-яка допомога. У мене до вас одне запитання. Не знаєте де мій дідусь?
– Він сьогодні рано-вранці вирушив на ярмарок у пошуках вашого найпершого Стародавнього. Просив передати, щоб ви пару днів провели у нас, набралися сил. – Не вдаючись у подробиці відповів шаман. – Коли прийде час, Святибір відкриє портал і ви зможете повернутися в рідні краї.
Мавка уважно вислухавши відповідь, кивнула і випроставши ноги вийшла з хатини.

 

Кощій

 

Кощій, високий і худий чоловік, із синім, майже чорним волоссям, склавши в сумку останні трави необхідні йому на іншій планеті, сховав її в невеликій кишеньці земного виміру, щоб руки були постійно вільними, причепив до штанів невеликий пояс із прикріпленими до нього мішечками з травами і кинувши дрібку в багаття розкладене посеред склепінчастої зали почав чекати відкриття бордового порталу. Поступово дим ставав щільнішим і більшим, поки не утворився досить великий портал для чаклуна. Кощій подумав секунду та ступив у дим, що клубився, попутно застібаючи кардиган одягнений поверх легкого светру, серпанок моментально закрився за чоловіком і зник зі склепінчастої зали. Кощій же не переставав крокувати коридором, створеним димом, попутно розглядаючи позаземні пейзажі, що відкриваються в невеликих дірах у клубах диму. Ось, яскраві птахи з перетинчастими крилами переливалися всіма барвами веселки в променях заходу блакитного світила, різко зривалися зі скелястих стрімчаків, продаючи протяжні і високі крики зі своїх гірлянок, а в наступному вікні золоті дракони видихаючи вогонь зі своїх пащ будували високі замки з кришталю на високих горах, ці замки потопаючи в зелені рослин переливались всіма відтінками рожевого і помаранчевого у світлі білого сонця, а в наступному світі панував хаос, небо вкрилося темними хмарами і дощ лив безперестанку заливаючи фіолетово-зелені рослини своєю водою, на височинах стояли руїни кам’яних будови які обстрілювалися вогняним камінням, що пускалися десь знизу розумними істотами. З деяких планет крізь подібні дірки в порталі проривалися сильні вітри, що загрожували зруйнувати портал, через що Кощію довелося кілька разів зупинятися і зміцнювати свій міст між світами, щоб потрапити саме на потрібну планету.
Іноді він зупинявся біля деяких прорізів у тунелі і стежив за тим, що відбувається на тій чи іншій планеті, і шкодував про накладену на нього заборону втручатися в життя якоїсь планети, щоб не порушити баланс життя і не заважав розвитку того чи іншого світу. Поки він проходив тунелем, він став свідком катастроф на декількох планетах, занадто швидкий рух тектонічних плит, занадто близька відстань між супутником планети і самої планети, або ж розумні істоти занадто довго воювали між собою знищуючи цивілізацію. Його зацікавила історія однієї зруйнованої планети, на якій мешкали одні привиди, що бродили між руїнами і Кощій вирішив подивитися її історію. Промовивши коротеньке заклинання, він почав стежити за розвитком цієї цивілізації. Зростаючі технології давали надію на майбутнє, доки не сталася невелика сварка між гостровухими істотами та істотами схожими на людей і коней одночасно, земна міфологія їх називає ельфами та кентаврами, після цієї сварки війни тривали більше кількох тисяч років, через що колись розвинена цивілізація забула про свій технічний прогрес, поки нащадки не знайшли стару смертоносну зброю та випадково його активували. Вогонь стер з планети все живе до чого міг дотягнутися, каміння поплавилося змішавшись з піском створивши химерні статуї, замки з квадратних споруд перетворилися на хитромудрі і м’які пам’ятники, що нагадують колишнім мешканцям про їхню нерозумну сварку, що занапастила їхній світ. Зітхнувши з тугою про цей світ, Кощій продовжив свій шлях мріючи хоча б про одну планету, за якою він міг би наглядати. Поступово багряний дим почав набувати візерунки з кам’яної кладки сірувато-багряного кольору, серпанок розсіювався стаючи кам’яним коридором, по якому лунко лунали звуки його кроків. Багрянець швидко розвіявся і Кощій опинився в будинку, який збудували місцеві жителі для тимчасового перебування Стародавніх бажаючих навести свій лад на Землі.
На сірих стінах будинку висіли численні килими, доставлені прямо з Персії, де їх спеціально виготовили місцеві майстри, розбавляючи своїми фарбами та візерунками сірий камінь стін. Між килимами стояли великі горщики із земними зеленолистими рослинами, які на подив Кощія чудово прижилися на чужій планеті. Чаклун пишався цим будинком збудованим у стилі мексиканської гасієнди, з відкритою галереєю, яка вела до численних кімнат крізь двері з червоного дерева. У внутрішньому дворику буяли рослини з фіолетовим листям і флуоресцентними блакитними квітами, які стелилися близько до землі, притягуючи до себе своїм сильним ароматом дрібних комах, що повзають. Єдине чого в цьому будинку не було, то це високого триметрового паркану, що захищає білих людей від нападу індіанців, на цій планеті місцевим жителям не було необхідності нападати на могутніх прибульців.
Діставшись до потрібних дверей, що ведуть до кабінету де зазвичай працював Морозко, чаклун не церемонячись натиснув на ручку дверей і широко її відчинивши ступив у невелику кімнату. Він надто добре знав облаштування кабінету, щоб одразу помітити дивне чудовисько, що стоїть за крижаною стіною в кутку кабінету, його погляд на секунду зупинився на ньому, розглядаючи потворні щупальця, що тяглися по всьому тілу, на морді не було жодного виразу, а очі позбавлені білків дивилися в порожнечу перед собою. .
– Не звикай до нього, – не вітаючись промовив Морозко, що сидів неподалік каміна, – у мене на нього великі плани.
– Які ж? – зацікавлено повернувся до Зимового чаклун. – Хоча, не важливо. Головне, щоб із цієї планети більше нікуди не висовувався. Досить цих дурниць.
– Те, що я зробив кілька дій, які не входили у ваші з Мораною плани, не означає, що має право вказувати мені на це, ви і самі частенько помиляєтеся. – сердито промовив Морозко. – А зараз давай перейдемо до справи. Ти знайшов хоч одного упиря?
– Одного? І чи знайшов? – перепитав Кощій. – Я їх створив. Не забувай, що я їхній творець. Тисячі, сотні тисяч сильних упирів, здатних затримати, а може й знищити земних захисників. Разом з упирями в бій підуть біси і злидні, так що проти духів та їхніх вірних псів буде вельми солідна армія злісних створінь. Таким чином і найближчі підопічні Горинича будуть зайняті, і решта дрібних забуде про спокійний сон. Тож повернемося до наших тубільців, вони виконали завдання?
Кощій вийнявши з дубової різьбленої коробки сигару і відрізавши один кінець, підніс її до невеликого вугілля, застосованого пальцем з каміна, закурив. Не довго думаючи сів у друге крісло навпроти каміна і уважно дивився на зимового родоначальника.
– Так, виконали і чекають на тебе для подальших вказівок. – Відповів Морозко попутно створюючи невелике завихрення повітря, що витягує сигаретний дим за вікно. – Я дав їм установку чекати на тебе, ну і поки трохи відпочити поки чекають.
– Пізніше до них загляну, час у нас ще є. Ти мені ось що скажи, що то чутно від племені Чуді Білоокої? Вони мені звітувати перестали. – Запитав Кощій, випускаючи чергову порцію диму шкодуючи про відсутність гарного віскі на цій планеті.
– Від них самих тільки дивні відлуння, можу сказати, що вони не на Землі. Мабуть, на них напали і відправили куди подалі. – Голос Морозка звучав задумливо, здавалося, що він намагався згадати щось, але не виходило. Нічого не відповівши чаклун кинувши сигару в камін встав і попрямував до відкритого вікна ведучому в сад, трохи постоявши склавши руки за спиною він переступив через невеликий поріжок і вийшов прямуючи прямо до чагарників кущів майже моментально сховавшись за ними. Морозко дивлячись на те, як мовчки йде чаклун, тільки хмикнув і витріщився на палаючий вогонь, звільняючи голову від думок. Поступово вогонь йому набрид і він махнувши рукою загасив вугілля, що горить, і попрямував у бік Кощія, який як виявилося, збирав пелюстки блакитних квітів. Вони були одним із головних компонентів для його нового закляття, яке повністю пов’язувало сили його родичів. Чаклун помітивши Морозка кивнув йому і жестом запросив його йти за собою поступово ведучи його в гору, до того місця, де місцеві жителі приготували печеру для майбутніх бранців. Дерева поступово рідшали, поступаючись місцем поступаючись кущам і невеликим валунам. Огляд, що відкрився на височині, був усе ще незвичний земним Стародавнім, незважаючи на те, що вони провели тут уже добру сотню років у пошуках нових способів ув’язнити своїх старих супротивників. Пройшовши ще кілька сотень метрів, вони досягли печери штучно розширеної місцевими жителями, вид з якої відкривався на збудований будинок, Кощій спеціально вибрав саме цю печеру, щоб можна було стежити за бранцями. Чаклун пропустив Морозка вперед і мовчки витягнувши з невеликої скриньки трохи трав кинув їх у Зимового, після чого промовивши заклинання полонив свого соратника. Проговоривши ще пару заклинань Кощій створив бар’єр на вході в печеру і попрямував до будинку, залишивши збентеженого Зимного. Морозно схаменувшись від першого шоку кинувся був у бік чаклуна, але врізавшись з розбігу в щільний бар’єр впав потираючи забите місце.

 

Поляна

– Горинич тобі слід бути спокійнішим, – вкотре спробувала урезонити Змія Лада змащуючи йому в черговий раз крила, – посидь спокійно хоч пару годин, крилам треба почати гоїтися перш ніж ти зайдеш у портал. Забув уже про ці правила?
– Та не забув я, просто переживаю за тих, хто залишився на Поляні, сама розумієш, що вони єдині, хто проходив навчання, як діяти проти Морозка. Єдині хто зважився ризикнути діяти проти істоти сильніше за них. – Сумно сказав Горинич розкриваючи каркас крил, щоб Ладі було зручніше використовувати мазь, голова його лежала на витягнутих передніх лапах. – І сама розумієш, сил у них самих мало проти Морозка, боюся, що він на когось ще нападе.
– Не хвилюйся ти так, з ними зараз Дажбог, тому ще кілька годин вони без тебе протягнуть. А Морозко просто дурень, він тисячі років не змінює тактику, ми всі його кроки знаємо наперед. – Відповіла Лада закінчуючи змащувати крила.
– Тут ти не маєш рації, дурні якраз ми, раз йому стільки років вдавалося провертати той самий план. – Низьким, але добрим рокотом промовив Змій, повертаючи голову в бік Лади, у фасеткових очах миготіли сотні золотистих іскорок. – Та й за Лісовика переживаю, боюся як би він зараз не накоїв чогось, адже його сестра вперше настільки сильно постраждала. Ще трохи і стала б Вербою, як її попередниця, сподіваюся, Святибір знайде спосіб зупинити процес перетворення.Нам ось що треба, то це зібратися всім в одному місці, так Зимовому складніше буде нас подолати, ніж вихоплювати по одному, і діяти хоча б у ногу з його планами, а не відставати, як ми завжди це робили. Планета вже сильно охолонула, а це означає, що Морозко вже кілька років діє, а ми цього не помічали.
– І що ти плануєш робити? – Здалася жінка прибираючи мазь у просторову кишеньку.
– Зараз варто повернутися на Поляну, Лісовик теж повинен був повернутися від Діоніса, а там уже буде видно, все залежить що від того що він скаже.
– На Поляну повернешся не раніше ніж за кілька годин. – Наполягала Лада уперши руки в боки. – Портал для таких поранень, як на твоїх крилах, дуже небезпечний.
– Ладо, – гаркнув Горинич, встаючи на лапи, його кігті з силою вп’ялися в кам’янисту поверхню, залишаючи на ній глибокі борозни. – Я знаю, що ти переживаєш за мої крила. Зараз їм нічим не допоможеш, це по-перше, а по-друге у Лісі залишилися мавчині трави, які вона спеціально збирала для подібних ран, не забувай, що вона спеціально поглибилася у вивчення трав і зараз вона змогла створити кілька дуже сильних рецептів для швидкого відновлення після хвороб та поранень. Так що створювай портал у Ліс і я скористаюся її зборами, Лісовик мені допоможе з крилами.
Лада здалася, вона чудово пам’ятала як вона сама навчала травницю всім своїм знанням у галузі трав, і бачила як Мавка самостійно відкрила кілька сильних властивостей трав, про які жінка й сама не знала.
– Ти найвпертіший динозавр з усіх динозаврів яких я зустрічала. Пару хвилин сподіваюся зачекаєш? – Сердито запитала вона змішуючи трави для порталу в невеликому льняному мішечку.
Змішавши всі трави, Лада швидко розпалила вогонь і кинула в нього мішечок, чекаючи поки дим стане необхідного розміру для Горинича.
– Ти підеш зі мною? — Спитав Горинич дивлячись на те, як у зеленому серпанку розгортається бірюзове свічення.
– Ні, мені необхідно вирушити в одне зіркове скупчення, біля однієї із зірок є планета на якій зараз творяться дивні для неї спалахи магії, треба перевірити, та й місцеві трави нам знадобляться. – Вже спокійним голосом відповіла Лада, копаючись серед своїх трав, і глянувши на портал, продовжила. – Тобі час, портал повністю відкрився.
Змій кинувши прощальний погляд на Ладу ступив у серпанок і вже не міг бачити як жінка дочекавшись зникнення дракона кинула щіпку трави у вогонь і зникла в фіолетовому серпанку.
Минуло не більше десяти хвилин, як Горинич вийшов із бірюзового димчастого тунелю на Поляну з напів збудованою спорудою.
– Лісовик, – у його голосі звучало здивування та переляк, – Лісовик, що тут мати твою, відбувається?
Лісовик, вийшовши з найближчого до Змія дерева, здивовано дивився на друга.
– У мене інше питання, що з твоїми крилами? – спитав хлопець дивлячись на позбавлені шкірястих перетинок крила.
– Із Морозком подряпалися. Дажбог що не розповів? – здивувався Змій, і побачивши як хлопець мотає головою продовжив. – Гаразд, проїхали поки що, так що ти зробив із улюбленою Поляною своєї сестри? Вона ж приб’є тебе, як тільки повернеться.
– Я Перевертню те саме сказав, але він мені нагадав що Мавка сама хотіла створити Таверну, от і зважився на такий крок, Так що подивимося, головне щоб повернулася. До речі, ти ж був присутній на переродженні Мавки, адже ти міг би провести знову обряд переродження. – Нагадав Лісовик старі оповідання лускатого друга.
– Так, але зараз я не можу провести обряд заново, я ще не повністю відновився після останнього нападу Морозка, сили ще не ті. Гаразд, будемо сподіватися, що сестра твоя не буде на вас злитися, за те що ви так з її Поляною вчинили з Перевертнем. А поки сестриця не повернулася, закінчимо справу, зробимо все за красою, може не так сильно злитися буде.- Ем… це за тобою? — запитав Перевертень, з’являючись за спиною хлопця, тим самим лякаючи духа, вказуючи на бірюзовий серпанок над головою Горинича. Змій піднявши голову вже зібрався було щось сказати, як з серпанку випав невеликий пакунок, боляче вдаривши того по потилиці. Горинич потираючи забите місце підняв пакунок і почав розвертати.
– Лада… я її здорово розлютив тим, що не захотів сидіти в горах ще кілька годин. – Розкривши повністю згорток він побачив там горщик з неприємно пахнучою маззю і зморщивши ніс продовжив. – Ну ось, знайшла спосіб помститися мені, Лісовик у тебе ж є доступ до трав Мавки?
– Які потрібні? – Запитав хлопець сумно зітхаючи.
– Якби я знав, мені для крил треба – приречено сказав Змій, вказуючи на залишки крил. – І, до речі, де Дажбог, він хіба не з вами має бути?
– Пішов, на зустріч із Родом, і можливо Велесом. – Відповів Перевертень замість Лісовика, дивлячись на те, як хлопець розчиняється десь у деревах. – А ти поки що допоможи нам. Он стовбури, он стіни, треба добудувати Таверну.
Горинич оглянувши Поляну з Таверною акуратно склав свої крила на спину і взявся перекладати стволи звалені в купу з чотирьох боків, де були стіни. Зграя з вдячністю прийняла допомогу великого дракона і з подвійною силою почала обробляти дерево, підганяючи його під необхідні розміри. Зграя працювала швидко і мовчки зводячи стіни, підлоги та каміни всередині Таверни. Декілька сходів вели у викладений каменем підвал і на дерев’яний другий поверх, в основному залі кам’яна стільниця бару встановлювалася на дерев’яну стійку і поступово натиралася до блиску, в камін складалися останні камені і Змій злегка дихнувши вогнем опалив каміння так, що місцями вони потріскалися і оплавилися так, що скріплювалися між собою. За баром теж чулися звуки роботи, перевертні доробляли кухню, двері якої виходили збоку від бару. Поступово в залі встановлювалися різьблені столи і стільці зроблені вмілим перевертнем, кришка люка, що веде в підвал, теж стала на місце заглушуючи шум перевертнів, що працюють внизу, розставляють по місцях стелажі і бочки з мавчиними налаштуваннями, окремо була і шафа для трав, які назбирала травниця. Декілька перевертнів підвішували металеві люстри та світильники по Таверні, встановлюючи вимикачі неподалік світильників. Звуки ударів молотка, пили, тесаків не припинялися до самого ранку, в Лісі навколо Таверни, що світлішає, згасли смолоскипи навколо яких, тільки недавно мерехтіли тисячі іскринок.
– Зграя, – крикнув Перевертень перекрикуючи галас. – Залишилося зовсім небагато, сьогодні працюємо без перерви, тож завтра Таверна-на-Поляні була вже добудована і готова до нашого відпочинку.
По всій галявині пройшов несхвальний гомін і гарчання спрямоване на свого ватажка, від чого отримали суворе гарчання у відповідь.
– Роботи залишилося небагато, не забувайте, що був час, коли Мавка не шкодувала своїх сил для нас, тож давайте зробимо невеликий ривок і доробимо справу.
Поляною пройшовся ще один несхвальний гул, але послухавшись свого ватажка зграя взялася з подвійною силою за закінчення робіт. Кіт забрав до себе Варечку і взявся за приготування їжі для всієї зграї, одночасно навчаючи дівчинку своїм улюбленим рецептам. Як тільки Таверна була повністю закінчена, Горинич відігнав від будівлі всіх перевертнів і своїм полум’ям обпік стіни, так що дерево потемніло від вогню, закінчивши Змій закрив пащу і почав милуватися своєю роботою, а зграя ніби по команді знову кинулася вперед покриваючи морилкою та лаком зовнішні стіни. Тільки далеко після опівночі зграя завершила всі роботи і змогла сісти за столи та відпочити, Мирослава з Котом йшли між столами і ставили на столи великі миски з їжею та глеки з діонісівським вином. Розбираючи чашки, склянки і кухлі перевертні налили собі вино, розбавляючи його джерельною водою і в єдиному пориві вигукнули тост.
– За Мавку!
Це були єдині слова що змогла сказати втомлена зграя і залпом випивши вино швидко доїли приготовлену Котом і Варею їжу мовчки розійшлися Лісом, шукаючи зручне місце для ночівлі.
Близько до полудня Горинич прокинувся від того, що хтось обережно поливав водою його крила, широко позіхнувши, він повернув свою клиноподібну голову до істоти і ледве розліпивши очі, зрозумів, що це Лісовик промиває його рани.
– Доброго ранку, ти куди це вчора на всю ніч зник? – крізь черговий позіхання запитав Змій.
– Вибач, у сестрички виявилася своя система зберігання трав і сумішей, довелося попітніти щоб знайти відповідні для тебе. Доброго ранку. – Сказав хлопець між помахами своїх крил з переплетеного коріння, промиваючи рани перед тим як нанести мазь Лади змішану з мавчиною травою. – Я бачу, ви добре постаралися, добудували Таверну. Щоправда, дещо не вистачає, але це Мавка сама виправить, коли повернеться. Рани твої перебинтовувати не буду. На повітрі швидше загояться.
Горинич мовчки стежив за рухами духу, крила Змія вже не так хворіли, мазь добре діяла, рани почали затягуватися, а дрібні подряпини і ранки вже почали покриватися тонкою скоринкою, через що крила місцями дуже свербіли. Перетинок, які висіли, між кістками більше не було.
– Мені довелося зрізати перетинки, пробач, – розсіяно сказав хлопець, змащуючи каркас крил Горинича, – їх уже не можна було врятувати, я зараз закінчу змащувати рани і приєднаю до твоїх кісток мережу титанових ниток із золотим напиленням, і сподіватимемося, що поверх цієї мережі виростуть нові перетинки, і цього разу вони мають бути вже міцнішими.
– Дякую.- У голосі Горинича звучала смуток та тривога. – Думаєш перетинки знову виростуть?
– Не знаю. Біологія твого виду зовсім інша, ніж у земних ящірок, сам знаєш, що всі справжні Пращури неземні істоти. Так що можеш ти виростити свої перетинки заново чи ні я сказати не можу, єдине, що можу сказати, це те, що старі вже врятувати не можна було. Будемо сподіватися на краще. І ще одне, якщо перетинки не виростуть, на титанові нитки можна буде накласти луску зі сплаву титану і золота, я дізнавався в одного знайомого коваля, то він зможе виготовити тобі спеціальну луску зі сплаву титану із золотом, щоб ти міг вилітати в космос як любиш.
Гориничу не залишалося нічого крім як кивнути головою і стежити за тим, як майстерно лісовий дух орудує тонкими інструментами і проводить операцію з вживлення тонких ниток, на які в майбутньому буде прикріплено його перетинки і Змій сподівався, що це будуть його рідні перетинки, а не штучні, зроблені із дорогоцінного металу. За цей час життя на Поляні ожило і багато перевертнів з цікавістю стежили за тим як Лісовик розмірено махаючи своїми дерев’яними крилами працює над крилами лускатого гіганта, а інші насолоджуючись відпочинком або грали в китайську настільну гру го або слухали історії Баюна.
– Я закінчив. – сповістив Змія Лісовик опускаючись на землю. – Скоро ти відчуєш біль, скажеш Мирославі про це, вона накладе новий шар мазі, а я піду перевірю стан Лісу.

 

Бій

 

Вихори червоного серпанку щупальцями тягнулися до Землі, огортаючи її слабким туманом, опускаючись на планету навряд чи помітними краплями злітався у віддалене від людських очей місце, стаючи щільним туманом, в якому не було чути жодного звуку. Сонце, що встало з-за обрію, прогрівало ґрунт своїм промінням, але не в силах пробратися крізь щільний серпанок, а тварини намагалися не наближатися до нього, тікаючи в страху якнайдалі.
За весь день туман не зник, а з настанням темряви здавалося тільки щільнішим і меншим у розмірах, і як тільки ніч вступила в свої права з нього почали поступово виповзати безліч тіней схожих на чортів, бісів і упирів.Вони розбредалися по всьому світі, нападаючи на домовиків і домашніх вихованців, вбиваючи худобу та знищуючи торішній урожай підпалюючи сховища із зерном. Розлючені домовики піднімали своїх братів дворових і починали ганяти по двору нечисть, що напала на них, постійно змінюючи свій вигляд для кращої оборони ввірених їм будинкам і дворам. Люди лякаючись того, що відбувається, викликали пожежників, медиків і поліцейських зі скаргами на хуліганство, що розгулялося, і погане самопочуття через них. Паніка, сварки і дрібні колотнечі поширювалися планетою як чума, змушуючи людей йти з дому намагаючись врятуватися від роздратованих членів сім’ї.
Ближче до півночі, коли в світі вже панував хаос і паніка багряний серпанок простягла свої тонкі щупальця у бік Лісу і випустили з себе високого, худого чоловіка, який миттю розгорнувся синяво чорним драконом з райдужним переливом і сильним поштовхом лап від землі взлетів у повітря. З залишків туману вийшли карлики яких вів за собою водяний монстр, озирнувшись на всі боки вони не роздумуюси рушили в бік Поляни намагаючись поводитися якомога тихіше і оточуючи Таверну готуючись до нападу. Але чуйний сон перевертнів швидко розвіявся і вони миттєво обернувшись у свій вовчий вигляд вже були готові відбивати напад від невидимого супротивника. Горинич, що зменшився в розмірах, непомітно вибрався зі своєї нори, намагаючись розглянути нападників і намагаючись знайти своїх друзів серед тіней, що мерехтіли то тут то там. Тихе виття видане Родомиром сповістило про початок атаки і ціла зграя вовків миттю кинулась на тіні, Лісовик сівши на землю почав керувати Лісом, хапаючи нападників коренищами і гілками. У Лісі почалася вакханалія, рики, верески та шерехи рослин
змішувалися разом із вуханням сов і щебетанням снігурів. Ворони і сороки хапаючи у свої лапи каміння намагалися якнайсильніше впустити їх на незрозумілих їм істот, Горинич розглянувши Кощея, що ширяє в повітрі, золотою іскрою збільшився в розмірах і моментально згадав про свою неможливість літати, видав протяжний крик відчаю і виклику суперника на бій. Кощій видав переможний рик видає струмінь полум’я спрямований у бік Горинича, ще болючіше опалюючи залишки його крил. Декілька перевертнів кружляли навколо Лісовика відганяючи від нього дивних істот і бісів, що прорвалися, і вказуючи духу де потрібна була його допомога. Дух слухаючи зграю спрямовував коріння рослин у різні боки паралельно намагаюся викликати Святибора з сестрою та Діонісом, який так відчайдушно хотів розім’яти свої кістки та згадати старі часи. Та й самому Лісовику додаткові сили були потрібні, шкіра майже повністю покрилася корою, і настоянка, придумана сестрою лише трохи збільшувала його сили і не давала йому позбавити своїх друзів його допомоги. На його велике щастя йому на допомогу вийшли Водяний з його Русалками, топлячи у водах своєї річки незнайомих їм істот. Але дивний монстр не тільки не піддавався водяним духам, але ще й не тонув, і Лісовику довелося скрутити його корінням. Горинич тупцював на землі, переслідуючи Кощія, що летів, і намагався не давати йому сісти на землю, стомлюючи його все більше і більше. Раптом Змій помітив над Кощієм світло-блакитний серпанок змішаний з темно-рудим, майже бронзовим серпанком, миттєво обидві серпанки сформували портали з яких з оглушливим ревом вилетіли два дракони і з диким криком накинулися на Кощія. Втомлений, знесилений від довгого польоту і магічною підтримкою своїх упирів чаклун почав втрачати висоту, один із драконів з блакитною лускою навів на нього крижаний вихор, від якого крила Кощея зледеніли і він остаточно обтяжливий був прикутий до товстих шарів дерев. Радість Горинича змінилася здивуванням, на зміну Кощія прийшли Морана і Морозко, і тепер вже подвоєна сила драконів була поставлена ​​проти Змія, прикутого до землі. Втративши дорогоцінні миті на атаку нових супротивників Змій випустив новий струмінь полум’я, але крилаті просто піднялися вгору, повертаючись від вогню. Випустивши переможний клич Морозко змахуючи крилами наслав на Ліс крижані пориви повітря, заважаючи Лісовику керувати рослинами, а Морана, пролітаючи над Лісом, забирала життя перевертнів і тварин, що настигли їм на допомогу. Не ухилилися від люті Стародавньої та прибульці, які тільки недавно за наказом Кощея полонили її в підвалі будинку. Морозко і Морана в пориві захоплення не помітили як з’явились виноградні лози по яких легко і безшумно пересувалися фавни та німфи, покривали загиблих перевертнів та тварин, капаючи на тіла кілька крапель кристально чистої води. Велика частина зграї, як виявилося, була лише сильно поранена від магії Морани, але володіючи своєю магією не змогли покинути цей світ швидко заліковуючи свої рани, і піднявшись знову кинулися в бій із противником. Діоніс вставши за спиною Лісовика віддав йому глиняний глечик з вином, дивно бурштинового кольору, хлопець прийнявши глиняний глечик відпив з нього з подивом зрозумів, там була його перша вирощена рослина – кульбаба, жовтий, наповнений сонячним світлом і літнім теплом вино моментально надало йому сил. Лісовик негайно пустив коріння до Горинича, і ті тонким шаром покривають металеву сітку між кістковим каркасом крил Змія. Невелике листя щільно закрило просвіти між корінням, дозволяючи дракону відірватися від землі і атакувати Морозка, який уже покривав частину Лісу, що залишилася, снігом і льодом. Водяному і Русалками довелося відступити від свого водоймища, і Русалки трохи подумавши почали ліпити сніжки зі снігу і запускати їх у бік прибульців, а Водяний, сильніший і досвідченіший серед дівчат почав створювати з льоду монстрів, що рухаються, нападаючих і на прикутого дракона, який намагався розтопити сніг з льодом навколо себе, Водяний скориставшись моментом використав розтанутий лід, створив навколо голови Кощія водяну кулю, яка заважала йому використовувати вогонь далі, Лісовик вже не маючи можливості вирощувати нові рослини збільшився в розмірах виростив собі крила також піднявся в повітря і тепер керував зграями птахів, які ніби граючись постійно атакували двох драконів, Діоніс керуючи німфами і сатирами лікували поранених і напували тих, хто вже не міг брати участь у битві тих, хто відступив у необхідності невеликої перерви. Водний прибулець, скориставшись тим, що Лісовик більше не може тримати його в корінні, почав відкидати від себе перевертнів і тварин попутно вбиваючи тих, кого він міг убити. Навколо нього утворився бронзовий серпанок з якого з силою вирвався темно золотий дракон, що шпурнув прибульця в обійми коренів виноградних лоз, які моментально обвилися навколо численних щупалець прибульця, не даючи їм завдавати шкоди його противникам. Ще кілька драконів зненацька виринули з-під хмар і в момент, майже не розібравшись у ситуації, напали на зимових драконів. Між крилами одного з драконів, що здавався сивим сиділа Мавка, в якої очі горіли зеленуватим свіченням, вона стала набагато сильнішою ніж була раніше, і зараз з-під снігу проривалося нове, молоде і сильне коріння завдаючи шкоди злим бісам і упирям. Сивий дракон спустив на землю дівчину з докором подивився на свого онука, змахнувши в повітря, зник за хмарами, що світліли. Сонце вже вставало, планета зробила черговий обіг і розпочинався новий день. Поступово світле небо додало нових сил перевертням і Лісовику, і вони з подвоєною силою кинулися в атаку відбиваючи все нові й нові атаки нежиті, що прибуває. Дракони, що прибули, обступили стародавніх і змусили їх спуститися на землю, де їх чекав Діоніс зі своїми лозами, який моментально наклав на них кілька слов’янських рун, перемішаних з давньогрецькими заклинаннями, сковуючи їхні сили. Морана і Морозко смикалися і намагалися вирватися з лоз, що сковували їх, і знову піднятися в повітря, але сили їх швидко покидали через накладені на них суміші рун і заклинань, Мавка швидко підскочила до драконів і влучним кидком закинула в їх пащі глиняні горщики з них її фірмовою липовою настойкою на корі дуба, яку вона зробила досить концентрованою щоб обидва дракони міцно заснули. Лада, все ще будучи драконом злетіла ще вище і зустріла двох драконів, один здавався складався з чистої енергії, а другий переливався всіма кольорами зеленого і видавши один зі своїх мелодійних, переливчастих пісень, полетіла геть кличучи за собою інших двох драконів.
Білий покрив снігу відбивав від себе світанки сонця і місцями був покритий плямами крові від тварин і перевертнів, деякі з них зі сходом світила так і залишилися лежати на холодному снігу у вигляді великих вовків із густою шерстю. Мирослава сиділа біля одного з вовків, заливаючись сльозами, тут на холодному снігу лежав її старший син – Ярополк, молодший же, що втратив у битві частину руки, стояв із замотаним бинтом обрубком руки і обіймав за плечі свою матір за плечі. Інші уцілілі учасники битви поступово добивали своїх супротивників, уцілілих прибульців було вирішено повернути назад на рідну планету за умови, що ті забудуть про войовничі наміри і вестимуть лише мирне життя, забеспечуючи Землю їх унікальними травами, у тому числі й блакитними квітами. Єдиний хто відмомвився повертатись на рідну планету це водний житель зі словами, що місцева вода набагато приємніша, ніж на його планеті. Поступово на планеті запанував мир. Рід, Лада і Велес навели лад у всіх поселеннях планети, змінивши пам’ять людей, так щоб ті забули про те, що бачили прибульців і бісів з чортами, але пам’ятали про раптову епідемію сказу, що вбила численних домашніх вихованців і велику рогату худобу. На велике щастя Стародавніх у німф і сатирів був великий запас їх джерела молодості, і ті змогли вилікувати більшість постраждалих тварин, а ті, хто загинув у нерівному бою проти потойбічних сил, були прийняті в ряди природних духів-вихованців серед природних елементалей.
До вечора біля Таверни вже були акуратно складені тіла померлих, чекаючи свого часу поховання. Лісовик сидячи на землі терпляче чекав, поки Кіт закінчить обробку його ран. Один з бісів зміг прорватися через ряд перевертнів і майже зміг відкусити шматок від тіла духа, але трохи помилився з жертвою, дух як ніяк, але незважаючи на те, що його мета була духом, рана виявилася для Лісовика серйозною, і вимагала огляду. Баюн змочуючи в черговий раз шматок бинта у воді, вимивав залишки бруду з рани, не звертаючи уваги на шипіння хлопця від болю, шкіра навколо рани виявилася твердою корою, через яку вже почали рости молоді листочки верби, і на руках залишилися візерунки схожі на кору. Мавка бігаючи від перевертня до перевертня давала їм напитися своєї заспокійливої ​​настойки, і стежила за тим, як відпоюють Варечку, один з бісів по дурості вліз у Таверну і викрав дівчинку в надії втопити її і потяг на болото, подалі від дорослих перевертнів. Там, мало того що Варя перетворилася на вовченя і здорово його пожувала, то ще й Болотниця їй допомогла витягнувши з болота поклади метану і підпалила нечистого. У результаті Болотниця принесла дівчинку зі зламаною лапою до Таверни, як усе закінчилося і сама почала допомагати з пораненими. Родомир незважаючи на те, що сам був сильно поранений, лазив ходив між своїми стежками, щоб всі перевертні отримали допомогу з ліками і бинтами при необхідності. Оглянувши лежачі тіла біля Таверни він зазначив, що загинуло менше, ніж він очікував, все спасибі німфам і їхній чудовій водиці, але пожалкував про смерть Ярополка, він мав зайняти місце ватажка сусідньої зграї, вони самі про це просили, скинули свого старого ватажка, і вибрали собі справжнього альфу, того хто народився вже перевертнем і був добрим лідером, яким був і Ярополк. Шурхіт гілок привернув Перевертня і він повернувшись у бік звуку помітив, що там стояли з півсотні перевертнів, тієї зграї. З їхнього вигляду було зрозуміло, що це все, що залишилося від колись найсильнішої зграї в цій частині країни, Перевертень кивнув головою запросив тих пройти до Таверни, щоб отримати допомогу.
Вже ближче до вечора всі розібралися з усіма пораненими і померлими, дракони повернувшись на Поляну спалили своїм вогненним подихом загиблих перевертнів і тварин, і їхній порох був розставлений у глиняних амфорах по поличках Таверни. Всі втомлені і не маючи сил святкувати перемогу залізли в Таверну, де хтось дбайливо приготував на всіх гори м’яса, рису та картоплі разом із наваристим глінтвейном і розставив по всіх столах, де присутні почали мовчки їсти та пити. Мавка сиділа поруч із задоволеним братом і Перевертнем кидаючи на них косі й незадоволені погляди, але не бажаючи їх зараз вичитувати хлопців, мовчки розглядала зведену будівлю, зведену на місці Поляни, яку вона так старанно доглядала майже півтори сотні років.

 

Різдво

 

Рано-вранці за кухонним столом зібралися Стародавні і обговорюючи що робити з трьома драконами взятими до полону. Запах кави, що поширився по кухні, продовжував поширюватися по всій Таверні, поступово розбуджував всіх, хто вирішив переночувати в ньому. Першою вниз спустилася Мавка і зайшовши на кухню вражено дивилася на Змія, той обернувся широкоплечим чоловіком з темно-русявим волоссям і короткою бородою, яскраво карі очі світилися радістю, його дочка була жива, а син показав себе з найкращого боку.
– Я просто в шоці. Я вже й забула, що ти можеш бути людиною. – Сказала вона роблячи собі чай у чашку з китайського порцелянового сервізу. І відпивши пару ковтків продовжила – Як твої крила? І хіба тобі можна в такому стані ставати людиною?
– Ну по-перше, доброго ранку – суворо сказав Сварог відпиваючи зі своєї скляної чашки з малюнком квітучої сакури і простеживши як Мавка швидко кивнула, продовжив, – а по-друге, хоч у мене зараз відсутня майже дев’яносто відсотків крил, магія зі мною все таки лишилася. Не забувай, що моя магія не в крилах, а в голові. Так що це поранення мені ніяк не завадило прийняти людську подобу. Ну і по-третє, ти тільки глянь на це.
Сварог повернувся до дівчини спиною і, піднявши светр, показав свою спину. На ній була відсутня шкіра, і світові був пред’явлений хребет Стародавнього і були чудово видно і білі ребра чоловіка, і внутрішні органи. Від кістки до кістки були простягнуті тонкі нитки титану, які при зменшенні розмірів дракона майже замінили йому втрачену шкіру.
– А люди кажуть, що так має бути в мене. – засміялася Мавка ставлячи чашку на стіл, при цьому її шлунок злегка забурчав. – Хтось снідав?
– Ні, не до сніданку було. Ми тут думаємо куди наших драконів подіти. – Відповів дівчині Велес. Чоловік був як завжди вірний собі і завжди набував вигляду людини середнього віку, більшість волосся були темно русявими і рідкісною сивиною, але одне пасмо його волосся на потилиці була пофарбована в зелений колір.
Дівчина зітхнувши злізла з високого стільця і ​​почала вивчати вміст холодильників, щоб приготувати Стародавнім і собі поїсти.
– То й на чому ви зупинилися? – спитала вона між лясканням дверей холодильників і витягуванням звідти продуктів.
– Та ось думки розійшлися, – промовив Рід, світловолосий, блакитноокий і високий чоловік із приємними рисами обличчя.- Зійшлися на одну думку, на Землі їх залишати не можна.
– Так ви можете полонити їх на різних планетах. – Здивувалася дівчина, ставлячи велику сковороду на плиту, вона вже встигла приготувати заготівлю для сніданку.
– Хм, – задумався Дажбог, відставляючи свою чашку, – адже вона має рацію, єдине що, це треба буде поруч з ними залишити когось так, щоб той стежив за ними, і доповідав про плани, і позбавити всіх їхніх сил. Рід зможеш зробити це?
– Чисто технічно це можна зробити, тим більше, що з новими травами це буде набагато легше. Мавко, ти у нас дуже добре в травах розумієшся, я потім дам тобі ті трави, вивчи їх будь ласка. – Чоловік простежив як дівчина кивнула головою, перевертаючи черговий оладок і сам відпив зі своєї чашки.
На кухні запанувала тиша переривається лише шипінням смажених Мавкою оладок, гора яких росла на тарілці збоку від плити, в залі були чутно як потихеньку збиралися перевертні і до Стародавніх долітали уривки фраз ватажка зграї, що оголошує про з’єднання двох зграй і про те що Родомир залишає свій піст ватажка зграї, почувся несхвальних гул зграї, що переривається низьким риком самого Родомира який відразу же повідомив про те, що є прекрасний наступник, це був молодший син Мирослави – Павло. Оборотні розділилися на двоє, хтось був радий про призначення нового ватажка, а хтось шкодував про відхід їхнього колишнього ватажка, через що почувся ще сильніший рик Родомира, що припиняє всякі суперечки. Він не кидав зграю, просто знімав із себе обов’язки звільняючи собі більше часу для виховання Варечки та для пошуків нових навчань для перевертнів. Зграя мовчала, їхній ватажок шокував своїм рішенням, але заперечити його вони вже не наважувалися, вони знали, що рішення це було виваженим і обдуманим. Було чути, як ватажок розвернувся і відчинивши двері на кухню, зайшов у неї і важко сів за кухонний стіл. Мавка закінчила готувати, поставила велику тарілку посеред столу і почала витягувати кленовий сироп і мед із шафи. Розправившись із сніданком Род покликав до себе Мавку і вони разом вийшли з кухні. Стародавні мовчки пішли за Родом, і їхнє місце зайняла Мирослава, змарніле обличчя жінки говорило, що вона ще не зовсім оговталася від втрати сина, Перевертень співчутливо глянув на жінку і майже силою посадивши її на стілець почав наливати їй ромашковий чай і готувати на зграю сніданок.
– Сьогодні Різдво. – Раптом сказала жінка сухим голосом, здавалося вона просто констатувала цей факт, а не нагадувала про причину збору Стародавніх та перевертнів на цій Поляні.
Перевертень трохи здригнувшись обпікся об вже гарячий гриль, де смажилося м’ясо для зграї.
– Ти маєш рацію, – відповів він, дивлячись на те, як миттєво гоїться опік, і з важкою душею продовжив. – Що хочеш зараз робити?
– Потрібно Таверну прикрасити, та на гостей наготувати. Ви встигли подарунки запакувати для Дажбога? – голос Міри звучав уже не так сухо, а слігонця тремтів від сліз, що ледве стримувалися.
– Ні, не встигли. Хоча може Кіт і зміг зробити, цей повільний засранець багато на що здатний. – Гора гарячого м’яса опинилася на столі, а його місце на грилі посіли свіжі овочі. – Ти візьми гірлянди, у підвалі повинні бути, разом з рештою прикрас, і поганяй зграю, вони поважають тебе, прикрась Таверну будь ласка. А ми з Лісовиком займемося їжею, головне, щоб сам Дажбог зараз не з’явився.
– Не з’явитися, я про це подбав, – вклинився в розмову Лісовик змушуючи Перевертня знову підскочити, він намагався приховати свою щасливу усмішку, його сестра повернулася живою та сповненою сил. – Умовив Ладу та його піти на пошуки планет, куди можна відправити наших знерухомлених дракончиків. Тож його до вечора не буде.
Перевертень легко усміхнувся духу, дивлячись на те, як той акуратно сідати за стіл тримаючись за свій поранений бік. Незабаром перевертні взялися за прикрасу Таверни під керівництвом Мирослави, яка з великим задоволенням почала спостерігати як тисячі білих, жовтих і помаранчевих вогників, що розходяться від центру стелі до стін і спускалися до дерев’яної підлоги по стінах, роблячи зал більш затишним. Світло, що виходило від гірлянд, було приглушеним, але його світла було достатньо, щоб не включати основне світло, і відбиваючись від скляних іграшок розвішаних від ялинки, поставленої в центрі приміщення, створювали враження казки. Мавка зайшовши в Таверну швидким кроком пролетіла на кухню, і відібравши у брата право на одну з плит, і почала змішувати пелюстки блідо блакитних квітів з іншої планети з такими ж блідо блакитними пелюстками земних орхідей, створюючи нову суміш трав для повного зв’язку сил трьох.
Через кілька годин все вже було готове, і вся орава висипалася з Таверни, щоб подивитися як зникають у порталах троє драконів. Як супутники драконів погодилися бути шість істот, серед яких була і Болотниця, вона згадала, що колись, ще за життя, мріяла стати космонавтом, і мати можливість відвідувати інші планети, до неї приєдналася одна з Русалок, яка нещодавно брала участь у битві. На шкірі синьо чорного дракона красувалися намальовані руни змішані з грецькими заклинаннями, вони світилися блакитним свіченням, що виходило з-під шкіри. Рід їх відправив їх на ту планету, де тільки недавно все розумне життя знищило саму себе, жителі тієї планети поголовно стали примарами, які взяли свою сумну долю через свою ж дурість, Морозко разом з двома північними перевертнями вирушив на одну з найвіддаленіших від своєї зірки планету, на блакитній лусці дракона руни були ледь вловимі, ​​але їхнє свічення вказувало на те, що вони діють без помилки, Морану відправили на пустельну планету де було всього два материки. З нею вирушили два лісові духи, що втратили свої ліси, вони не змогли змиритися з цим, і вирішили почати своє життя на іншій планеті. Кожного дракона попередньо зменшили настільки, що вони могли поміститися на долоні звичайної людини. Перед тим як відправити їх на іншу планету Рід додатковою сумішшю трав, приготовленою Мавкою стер їм пам’ять, настільки, що вони зовсім не пам’ятали все своє життя і тим більше не пам’ятали про свої плани на Землю.
Як тільки в серпанку зник останній хвіст Род повернувся до Дажбога з усмішкою.
– Ну що ж, настав час нам згадати про нашого іменинника. – Сказав він відкриваючи невелику просторову кишеню і витягаючи звідти невелику статуетку у вигляді цапа. – Сподіваюся, що це не останній тобі подарунок.
Лісовик усміхнувся і вказавши на Таверну запропонував увійти. Усередині всіх уже чекали накриті столи з відкритими бочками настоянок, запах апельсинів змішувався з корицею та хвоєю, а над шматками м’яса витала ледь вловима пара. Перевертень облизнувшись витяг зі своєї заначки шматок м’яса, принесений йому Гориничем і почав нарізати його тонкими шматочками, щоб розділити його зі своєю зграєю. Поки всі їли обговорювали між собою останній бій, із задоволенням нагадуючи приємні моменти перемоги над супротивником. Дажбог дочекавшись поки всі досхочу наїлися почав розривати упаковки подарунків намагаючись вгадати від когось той чи інший подарунок і завдяки дарувальнику за подарунок.
– Дякую вам усім за такі подарунки. Я дуже радий тому, що ми тут зібралися за цим столом і мені дуже шкода, що не всі хто сидів зі мною вчора за вечерею змогли приєднатися сьогодні. – Дажбог знову налив собі у склянку діонісівського вина підняв його в подяку своїм друзям і випив його до дна. За ним усі повторили хором сказавши ”За всіх нас”
Рід подивившись на присутніх зазначивши, що майже в кожного, хоча всі були втомлені і сумні залишилася ще та іскра, яка говорила, що перевертні все ще бажають брати участь у нових битвах, їм не вистачало цього.
– У мене є для вас пропозиція. — раптом видав він, встаючи з-за столу зі склянкою в руці. – Я чув, як вам сподобалося брати участь у нічному бою, і в мене до вас пропозиція. Нещодавно знайшов одну планету, де все ще полюють на драконів і перевертнів, там існують ангели і демони, а банші все ще передвіщають смерть тих, що поруч стоять. Хто хоче вирушити туди?
Від такої новини по рядах пройшов схвальний гомін і легке завивання.
– Це гарна ідея, але як же Земля? – занепокоїлась Мавка. Вона теж хотіла відвідати ту планету, їй не вистачало пригод.
– Не хвилюйся за цю планету. Ні Морана, ні Морозко, ні Кощій більше їй не загрожує, тож ти можеш спокійно разом із братом її покинути – з доброю усмішкою відповів Велес, він теж бачив ту планету.
У залі повисло секундне мовчання і в мить вибухнула бомба звуку схвально заполонила весь простір закладу.
– Ну, тоді ми зараз перенесемо всю Таверну в інший Ліс, де Лісовик і Мавка зможуть повністю розкрити всі свої сили. Сподіваюся, що кожен з вас зможе там знайти щось для себе. – Рід оглянув зал широко посміхнувся, дивлячись на те, як радіють земні істоти.
Після схвалення всього залу Рід, Велес і Дажбог вибралися з Таверни і розкидавши навколо стін трави підпалили їх. Яскравий серпанок обтягнув кожен сантиметр паба і заполонили все приміщення. минуло не менше години, перш ніж серпанок розвіявся. Рід оголосив про вдалий перехід на іншу планету. Перевертні висипавшись із приміщення ахнули від подиву, Таверна опинилася в непрохідних джунглях, сповнених диких звірів і птахів і завив, задоволені кинулися вглиб лісу в пошуках нового видобутку.Лісовик з Мавкою присівши на землю пустили на перегонки коріння рослин, які з легким послухом пробивали собі все нові й нові шляхи для зростання, а Горинич помітив собі гору недалеко від Таверни, на одному зі схилів цієї гори виднілася простора печера, де мабуть Змій міг легко розташуватися в повному розмірі, зі схилу цієї гори виднівся старовинний замок, де копошилися місцеві жителі.
П’ятеро Стародавніх задоволено відзначили, що планета припала до смаку новим її мешканцям і створивши собі портали розійшлися по створеному ними Всесвіту.
Історія тільки починається

 

Історія тільки починається

 

У щільному, молочному тумані, що огортає берег моря, проглядалося неясне золотисте свічення, яке ритмічно пульсувало. Це свічення, здавалося, обвило товстий стовбур старого розлогого дерева і було схоже на те, як лава пробивається крізь тріщини в ґрунті. Густе листя приховувало ту істоту, яка ніби розчинилася в листі, вона співала, супроводжуючи свій спів звуками дивного інструменту. Як тільки туман розвіявся під променями палючого сонця, спів згас, а в глиб лісу йшли не менш дивні сліди.
Лицар, в мідних обладунках, зупинив свого скакуна і поспішивши заходився розглядати дерево, крізь кору якого все ще проглядалося золотисте пульсуюче свічення.
-Гедь звідси – різко кинула істота через густе листя невідома істота.
Лицар підстрибнув на місці і не розібравшись у ситуації застрибнувши на коня і кинувся навтьоки назад у місто.
Як тільки прибувши до воріт, він промчав не звертаючи уваги на обурені вигуки городян, яких він збив з ніг своїм поспіхом. Він поспішав до власника міста, з доповіддю про побачене. Влетівши в замок лицар знову здивувався, там уже зібралося з десяток генералів. Вони обговорювали появу дерев’яної будівлі прямо в серці їхнього лісового масиву. А в будівлі тій… зграя вовків сидить, та м’ясо їдять. Інший генерал розповів, у печері, на горі дивний золотий звір з’явився, великий, та вогнем дихає, до себе нікого не підпускає, а в самому лісі почали з дивною швидкістю рости дерева та квіти, а тварини виявляти ознаки розуму, несучи в одне місце різні гілки та трави. Лицар доповів про дивне дерево, із золотим свіченням, воно розмовляло з ним і потім прогнало його. Почувши це генерали, не роздумуючи, вирішили зібрати армію і напасти на дивних істот.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь