Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

День Х

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Краплі дощу стукають по холодному асфальту, розтікаються по його поверхні гладким склом. Вони змивають з нього криваві сліди, несучи їх з проїжджої частини. У повітрі відчувається запах вогкості, свіжоскошеної трави і диму. На узбіччі дороги під ліхтарним стовпом стоїть розбита машина, молодий чоловік спирається на її капот, підносячи до губ чергову цигарку. Худі тремтячі пальці ледве утримують тонкий білий предмет, готовий його упустити. Кавех нервово ковтає свою слину, але пучок нервів, який стояв поперек горла, не так-то просто проковтнути. З одного боку, архітектор дуже наляканий, але з іншого – йому все одно, адже тепер вже нічого не змінити. На рукавах його пальто ледь помітні сліди бордової рідини, він пильно дивиться вдалину, де залишилося його минуле життя. Його світле волосся пристало до чола, практично закриваючи кругозір, хоча, здавалося б, на що він зараз збирається дивитися? Стрункі плечі здригаються від звуку двигуна автомобіля. Вони вже прийшли по нього? Але звідки вони могли знати?

 

З туманної порожнечі з’являється маленька чорна іномарка, на перший погляд це точно не поліцейська машина. Погляд втомлених карих очей падає на водія транспорту. Чоловік побліднув і хотів відступити… За кермом був хтось у поліцейській формі. Як вони взагалі знайшли його тут? Що вони взагалі тут забули?! Кавех стиснув зуби і подивився на свою згаслу сигарету, швидко змахуючи сльози вільною рукою. Все одно така вогкість довго не давала вогню горіти, і мова йде не тільки про нікотиновий продукт.

 

Двоє людей вийшли з машини. Вони схвильовано дивилися на білявого чоловіка, явно бажаючи йому допомогти. Ні, вони ще не розуміли суті трагедії. Один з них, той, що водій, як і помітив архітектор, служив в правоохоронних органах, а другий пасажир був одягнений в те, що нагадувало лабораторний халат. Той же судмедексперт повільно підійшов до нервового Каві, дивлячись йому в очі, немов боячись налякати його ще більше.

 

– У вас все добре? Ви не постраждали? – Він посипав питаннями, навіть не назвавшись. – Дозвольте мені подивитися, чи не поранені ви.

 

Другий з них залишився біля іномарки, спостерігаючи за обстановкою здалеку. Він явно не довіряв, відчував, що тут щось не так. А може, Кавеху так лише здавалося? Може бути, це все гра його запаленої свідомості? Чи реально все те, що відбувається? Може бути, він розбився, а це все передсмертні марення?

 

– У мене все добре. Я трохи подряпався, але в цілому не постраждав, – відповів архітектор хриплим голосом, опустивши важкі від безсонної ночі повіки. – Я думаю, що Бог благословив мене сьогодні.

 

Поліцейський підійшов ближче. Він уважно перевірив водійське сидіння розбитого автомобіля. Удар припав саме на цю частину, що було досить дивно, бо зазвичай водій намагається вирулити так, щоб не загинути. Ліхтарний стовп був глибоко відбитий в кузові автомобіля і вся передня частина салону була вкрита склом і бризками крові.

 

Блондин серйозно переживав за такий погляд, незважаючи на холод і вогкість, очі навпроти випалювали дірку в грудях і в залишках совісті Кавеха. Дощ падав, змиваючи докази все більше і більше, принаймні Каві на це сподівався.

 

– Що з вами сталося? Чому ви потрапили в аварію? Це ваш автомобіль? – Медик продовжував допитувати. – Покажіть мені свою ліцензію, своє посвідчення особи, водійські права.

 

– Що?!- Архітектор схопився за голову через раптового нападу мігрені. – Навіщо мені це робити? Ви не уповноважені вимагати для мене такі документи, – грубо відповів чоловік, вдаривши кулаком по даху машини.

 

– Мене звуть Тігнарі, – сказав той, хто був у халаті, і показав своє посвідчення працівника поліцейської лабораторії. — А це мій напарник, офіцер Сайно, — кивнув він у бік чоловіка позаду нього. Якщо ви так ставитеся до правоохоронців, ми відвеземо вас у відділення поліції, а не в лікарню.

 

Блондин відповів, що машина належить не йому, а його другові, і він віз її в інше місто на прохання цього самого друга. Він не очікував, що потрапить в аварію. Тігнарі і Сайно обмінялися поглядами. Йому сказали, що для того щоб забрати його машину відправлять евакуатор, а самому Кавеху все одно доведеться їхати в поліцейську дільницю і здавати аналізи крові на наявність алкоголю або інших речовин в крові. Архітектор ще більше запанікував, але вибору не було. Чим більше він буде чинити опір, тим гірше буде для нього самого.

– Добре. Але я хотіб би вам ще дещо показати, – тихо прошепотів архітектор.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь