Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

глава сьома

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Решту ночі Бакі не зміг заснути через потік думок, які роїлися у голові. Він не міг сфокусуватися на одній конкретній – їх було надто багато. У свідомості випливали уривки спогадів. Вони мимоволі переривалися іншими епізодами. І так без кінця. Я пам’ятаю їх усіх, коли зізнався Барнс Старку. Це була абсолютна правда. Напевно, одночасно програма дала збій, і всі стерті події відновилися в пам’яті. Гідра ніколи не могла довести справу до кінця, а їхня «геніальна» концепція надлюдини зазнала краху, завдаючи потрясіння не вченим, а невинній людині, яка потрапила в полон, чиє життя більше ніколи не стане колишнім.

Ще за першої зустрічі з сім’єю ді Мауро Джеймсу здалося смутно знайомим обличчя глави сімейства. Чоловік почав турбуватися, але десь у глибині вважав це дурістю, бо розум не раз грав зі своїм господарем злий жарт. Як виявилося, параноя – не така погана штука, навіть буває корисною. Ця «давня подруга» прописалася десь усередині Баки, іноді прокидалася, дряпала душу своїми довгими гострими кігтями. Він намагався боротися, докладав усіх можливих зусиль, щоб, нарешті, позбутися її. Успіхи були, і на деякий час спокій розливався всередині, потроху витісняючи цю заразу. Але вона завжди тримала вухо гостро, піднімаючи голову за найменшої нагоди.

А ось Вітторе впізнав його одразу. Тепер ворожий настрій і такий яскравий інтерес до руки можна було пояснити. Джеймс пам’ятав ту місію, йому було наказано знищити ціль за зраду та невірність організації. У ніч виконання завдання матері Вітторе не було вдома, лише Лука та дитина. Маленький нічим не примітний котедж стояв в окрузі зовсім один, не в оточенні таких же схожих побратимів, як це бувало в цих краях. Легкі хвилі повільно розгойдувалися, створюючи фоновий шум, морський бриз колихав листя, Місяць кидав свій відблиск на чисту воду. Занадто добра ніч для такої операції.

У непроглядній темряві звичайна людина ледве змогла б розглянути свою долоню, але для Зимового Солдата це не було проблемою. Тоді його нічого не могло відволікти від поставленого завдання, думки не переповнювали голову, а успішність справи стояла вище за власну безпеку. «Позбутися об’єкта, не чіпати свідків».

гадуючи послідовність подій, Бакі не міг уловити, навіщо було посилати туди Солдата, адже зазвичай йому доручали складнішу роботу. Але, мабуть, керівництво вважало іронічним такий кінець для винного – померти від зброї, яку спроектував його батько. Лука не чекав такого кінця, це був удар у спину гострим отруєним клінком. Навіть якщо він знав кодові слова для знешкодження Солдата, втративши дар мови, інженер не міг вимовити жодного звуку. Завдання було виконано, спогади після чергової місії стерті. Вранці дружина загиблого знайшла бездиханне тіло чоловіка в їхній спальні, закритій на ключ, і збитого з пантелику сина, який усе питав, чому тато так довго спить. Усі списали на самогубство. А Вітторе мати сказала, що тато поїхав у справах і невідомо, коли повернеться. Тільки маленький хлопчик твердив, що бачив постать у темряві, яка винна у від’їзді батька. Запинаючись, він намагався описати чи чоловіка, чи напівлюдину з механізованими частинами. Мати припиняла будь-які спроби сина заговорити про подію: надто боляче було думати про втрату чоловіка. Ставши старшим, син Луки не вгавав, все намагався знайти інформацію про зникнення батька. Розпитував наближених, намагався дістати засекречені файли, шантажував впливових людей, але все марно. А потім, побачивши фото Баки біля статті про теракт, обомлів: та сама механічна рука з дитячих спогадів.

Електронний годинник на тумбочці біля ліжка показував 06:12. Бакі зробив глибокий вдих, намагаючись позбутися похмурих думок. Більше історії сім’ї ді Мауро його непокоїло самопочуття Лілі. Чому він не забезпечив належну безпеку при найменших сумнівах? Знову через його минуле близькі люди зазнавали загрози. Зважаючи на виробничі можливості Гідри, залишалося тільки здогадуватися, як цього разу витончилися вчені, розробляючи формулу отрути. На даний момент він нічим не міг допомогти Лілі, очікування та безпорадність вбивали, а думати про можливі наслідки просто не хотілося. Він розумів, як їй страшно. І хоча вона ніколи не зізнається в цьому ні йому, на самій собі тим більше, факт залишався фактом. Невідомість лякала до мурашок і сподіватися доводилося лише на покликану допомогу. Само собою, у Сема справ під зав’язку і він не готовий зірватися будь-якої секунди. Але ось річ, яку усвідомив Вілсон про Бакі: він ніколи не попросить допомоги, якщо справа стосується його самого.

Повернувши голову ліворуч, Барнс окинув поглядом фігуру, яка спокійно спала поряд. Її груди повільно здіймалися від рівного дихання, брови трохи нахмурені, повіки тремтіли від сновидіння. Обличчя набуло більш живого вигляду, втрачаючи колишню блідість. Дивлячись на неї, Джеймс остаточно переконався в точності думки, що вже сформувалася на підкірках: він не може її втратити. Поруч із нею хотілося стати краще, щодня бачити її променисту усмішку, перекидатися глузуваннями, дивитися кіно, подорожувати. Як би егоїстично це не звучало, вона була потрібна йому.

Лежати і накручувати себе було нестерпно, тому Джеймс вирішив піднятися з ліжка. Залишивши по собі лише зім’яті простирадла, чоловік спустився на перший поверх і попрямував на кухню. Чорна кава була необхідною складовою більш-менш стерпного функціонування протягом дня. Впоратися з важкою головою зазвичай допомагала пробіжка, але покидати квартиру Бакі вважав нелогічним рішенням – раптом Лілі щось знадобиться, або Сем прибуде раніше домовленого. Тому звичне заняття було замінено нехитрим тренуванням, а згодом холодним душем. Незабаром телефон повідомив його власника про нове повідомлення.

Сем: «Відчиняй»

Бакі зустріла пара радісних карих очей, як тільки він відчинив двері.

– Доброго ранку, – усміхнувся Сем. На ньому була легка бежева сорочка у білі вертикальні смуги. Річ була без рукавів, бо сонце припікало з самого ранку.

– Для людини, яка щойно зійшла з літака, ти занадто веселий, – похмуро відповів Бакі.

– Гей, я взагалі-то в Італії, – Вілсон вказав великим пальцем на пейзаж за своєю спиною, – маю право порадіти.

– Сорочку у племінника позичив? – в’їдливо скривився суперсолдат, відходячи вбік і відкриваючи гостю шлях у будинок.

– Заздри мовчки, – Сокіл награно відкинув неіснуюче довге волосся назад граційним рухом. Джеймс посміхнувся.

– Де Елла? – Барнс вирішив одразу перейти до справи.

– Їй довелося затриматися в Нью-Йорку, але вона вилетіла не набагато пізніше за мене, – Сем розташувався на дивані, – можна води?

Баки вказав пальцем на пляшку з водою на стільниці.

– Де Лілі? – кароокий зазирнув у холодильник у пошуках чогось смачного. У літаку вгамувати голод йому не вдалося.

– Спить, – коротко відповів шатен.

– Я звідси бачу, як у твоїй голові крутяться шестерні. Викладай, а то вибухне.

– Один із людей, на яких ти надсилав мені досьє. Вітторе ді Мауро. Він полює на мене, – чоловік схрестив руки на грудях. – Але, вирішивши вдарити якомога болючіше, першою жертвою вибрав Лілі. Це передала його дружина, – Бакі поклав записку перед Семом і той одразу почав читати.

– Як ти йому насолив? – Той підняв здивовані очі.

– Вгадай.

– Зимовий Солдат тут замішаний?

– Безперечно.

– Мені шкода, Бак.

– Потрібно скласти план дій. Йому це з рук не зійде.

– Ми не можемо заявитись до нього додому і набити морду.

Баки запитливо глянув на співрозмовника, вигинаючи брову.

– Гаразд, – погодився Вілсон, – ми можемо. Але не будемо, – одразу ж додав він.

– Він точно працює не самотужки. Слід знайти їхній штаб. Ця зараза розповзається у всьому світі. Ми ніколи її не знищимо. Відрубаєш одну голову, дві інші займуть її місце, – він похмуро закінчив.

– Я розумію, що все пішло не за планом, окей? – почав гість, – але ми зможемо закрити цю наволоч. Як завжди робили.

– Я знаю, Сем. – зітхнув Бакі. – Головне допомогти їй.

– Зосередься, хандра їй нічим не допоможе. Скоро Куокі буде тут. – Чоловік відшукав на кухні кілька шматочків піци, – доставка? У вас немає совісті. Тут на кожному кроці розкішний ресторан!

– Вибач, що не підготувалися до твого приїзду. Були трохи зайняті спробами не вмерти.

– Як він зміг так близько підібратися? – Сем різко змінив тему, – я маю на увазі, щоб отруїти людину, треба з нею якось взаємодіяти.

– Я не знаю, – зітхнув Джеймс, – ти читав записку. Це все, що я маю. Потрібно домовитися з Марією про зустріч, може вона розповість щось ще.

Стук у двері пролунав через кілька хвилин. На порозі стояла молода жінка в легкому сарафані, сонячних окулярах і солом’яному капелюсі. Заносячи валізу всередину, Сем здивувався, як вона всю дорогу тягла цю ношу власноруч.

– А тепер розкажіть, заради чого я відмовилася від вечері з Майклом у найдорожчому ресторані Нью-Йорка на сорок четвертому поверсі? – розташувавшись на дивані, запитала вона.

***

– Не треба жартувати з італійською мафією, – промовила гостя після вислуханої історії. Елла зняла шкіряну сумку через плече, капелюх теж опинився на спинці дивана. Її фотохромні окуляри вже адаптувалися до освітлення, і лінзи перетворилися на прозорі. Жінка почала розбирати валізу, дістаючи звідти все потрібне обладнання, і розкладаючи його на підлозі. – Вони будують монополію роками, десятками років. Ви не знаєте, що може на вас обрушитися, якщо виявите зайвий інтерес.

– Вони не залишили нам вибору, – подав голос Сем, – до того ж не ми розпочали цю війну. – Бакі вже відкрив рота, щоб заперечити, але був перерваний реплікою колеги.

– Справа не в тому, хто почав. Чи не будьте маленькими дітьми. Це ціла імперія, проти якої ви вдвох – ніщо.

– Ауч, – обурився Барнс, вдаючи, ніби його вкололи прямо в серце, – це було навіть трохи зневажливо.

– То ви покажете мою пацієнтку? – лікарка тримала необхідні інструменти в руках, налаштована негайно приступити до роботи.

Кивнувши, шатен попрямував до сходів. Він забрав у Елли медобладнання, чому та була рада, бо руки вже потихеньку починали затікати. Бакі повільно відчинив двері, попередньо постукавши.

– Гей, – дівчина вже прокинулася, – до тебе гості.

Адамс не встигла промовити і слова, як у спальню увірвалася приятелька, що прибула раніше.

– Лілі, люба! – вигукнула та, – доброго ранку!

– Елла! – вона обійняла подругу, – не чекала побачити тебе так скоро.

– Сем весь район на вуха підняв. Каже, з Лілі точно щось скоїлося. Твій дід його добряче налякав.

Баки пирхнув.

– Я залишу вас наодинці.

– А тепер скажи мені, наскільки все погано, – серйозно запитала Елла, як тільки чоловік зачинив за собою двері.

– Вчора було набагато гірше, – відповіла Лілі, принагідно описуючи свій недавній стан.

– Потрібно провести детальну діагностику, – жінка розпочала тести. На Лілі виявлялося все більше датчиків та присосок, підключених до невеликого апарату, який передавав розшифровані дані на ноутбук. – Поліпшення стану може бути пустушкою.

Поки прилад зчитував інформацію з тіла дівчини, перетворюючи інформацію в числа, які мали вагу лише для знаючої людини, дівчата вели невимушену бесіду, адже їхня остання зустріч була досить давно. Вони познайомилися ще на початку, коли недолуга учениця отримала пошкодження на тренуванні з бойових мистецтв. Тоді Елла здалася їй байдужим професіоналом своєї справи, який безпристрасно дотримувався правил. І лише згодом справжня особистість дока відкрилася молодому агенту – звичайна дівчина, яка приховує свої щирі емоції за холодною маскою.

– Я думаю, він хотів зробити мені пропозицію, – впевнено заявила дівчина в окулярах, записуючи показники в електронну таблицю.

– Вибач. Це було спонтанне рішення, я не хотіла так висмикувати з звичного житя, – почала виправдовуватися Лілі.

– Про що ти говориш – перервала її Куокі, закочуючи очі (вона любила перебивати на півслові), – я тільки рада. Одруження абсолютно не вписується у мої плани. А відмовити б я не змогла – він дивиться на мене як мамин мопс, Берті, коли йому не дають лизнути морозиво, – Адамс засміялася. – Що? Це правда, – не розуміючи причини сміху співрозмовниці, русява знизала плечима.

Прилад дзвінко пікнув.

– О-оу, – лікар перестала друкувати, прикувши погляд до екрану. – Кепська справа, подруго.

– Що там? – насторожено поцікавилася шатенка.

– Дивись, – медик повернула екран ноутбука у бік Лілі. – Токсин починає вражати внутрішні органи. Процес довгий, але краще поспішати.

– Боже, – від почутої новини Лілі обомліла. Елла говорила про це абсолютно незворушно, і тільки злегка підібгані губи могли видати дещицю занепокоєння про особу, що сидить навпроти. За роки роботи в медичному крилі вона зустрічала і не такі наслідки поранень у агентів, що прибули. – Будь ласка, не говори Бакі. Він збожеволіє. І так почувається винним, я певна.

– Мені здається, він повинен знати, – Елла накрила руку Адамс своєю.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь