Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

глава восьма

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Білі пухнасті хмари прикрашали яскраве блакитне небо. Сонце припікало з самого ранку, прогріваючи стіни будинків та сіру бруківку. У такий час італійські домогосподарки вирішують затіяти прання, щоб простирадла і підковдри, що висіли на розтягнутій нитці між балконами, висихали набагато швидше звичайного. Марія неквапливо прогулювалася вузькою вуличкою. Вона здивувалася, отримавши дзвінок з ранку, але відразу відгукнулася на прохання. Жінка звернула на знайомий провулок. Вдалині вже виднілася купа торгових крамниць, частина з них сховалася під широкими білими парасольками, інша під навісами, третя займала місце просто неба. Люди пересувалися між рядами, торгувалися, уточнювали ціну того чи іншого продукту, мацали, куштували, лаялися, сперечалися про свіжість овочів. Марія не відчувала дискомфорту від великого натовпу. Це було цілком звичне явище, адже дитинство проходило поруч із ринком і доводилося проводити там багато часу. Притиснувши сумку ближче до себе, вона рушила вздовж рядів, не знаючи як знайти людей, що призначили зустріч, адже точне місце зустрічі не було обумовлено. У таких місцях промишляли дрібні злодії, які тільки чекали на можливість скористатися неуважністю покупців, це сеньйора знала не з чуток, тому варто було звернути більше уваги на свої речі. У голові виник спогад, як друг Абеле підбурив її вкрасти апельсини у сеньйора Річчі. Зовсім ще діти, вони часто провертали такі авантюри. Тоді сеньйор розкрив підступний план, а крадені фрукти довелося відпрацьовувати. Жінка мимоволі посміхнулася. Цікаво, де зараз Абеле?

– Вибачте, що краще вибрати для пирога: Фуджі чи Канзі? – думки перервав незнайомий чоловік. Ді Мауро не помітила, як опинилася біля лави з різноманітними сортами яблук.

– Ем, – несподіване питання трохи вибило з колії, – візьміть оті, – вона вказала пальцем на далеку скриньку червоних фруктів.

– Вони не надто солодкі? Не люблю, коли випічка нудотна.

– Ні-ні, – усміхнулася жінка, – вони ідеально підійдуть.

– Маріє, – почав Сем, різко змінивши тему, – нам треба позбутися хвоста за вами, – він озирнувся через плече. – Джеймс чекає неподалік, – додав Сокіл, побачивши збентежений погляд жінки. – Вибачте за раптовий дзвінок.

– Все гаразд, – вона знову посміхнулася. – Як ви збираєтесь відходити?

Вілсон запропонував жінці свою руку. Вони рушили по течії натовпу, прискорюючи крок і пробираючись ближче до виходу на відкритий ринок. Один із чоловіків, які виступали в ролі переслідувачів, ударив іншого по руці, звертаючи увагу на зниклу мету: своїм базіканням їх відволік знайомий власник тютюнового прилавка, а через втрату пильності отримати покарання від Дону зовсім не хотілося.

– Сюди, – треба було піти тихо і непомітно, просто зникнути, не викликаючи жодних підозр. Минувши останній прихований під парасолькою прилавок, жінка потягла Сема вліво. Вони опинилися з іншого боку, у протилежному ряду, пропускаючи супротивників уперед. Ті розгублено озиралися на всі боки, відчайдушно намагаючись відшукати Марію. Як і передбачалося, Вінченцо та Берті попрямували вперед разом із купою туристів. Коли вони віддалилися на достатньо далеку відстань, Сем повів жінку в потрібному напрямку, і через кілька поворотів імпровізований тандем нарешті зустрів Бакі.

– Доброго дня. Вибачте за цю виставу.

– Не вибачайте, Джеймсе. Без вашого buon amico я не впоралася б, – вона добродушно посміхнулася, крадькома поглянувши на Вілсона. – Як Лілі?

– Під наглядом фахівця, – кивнув Бакі. – Якби не ваша записка, – він затих на півслові.

– Це найменше з того, що я могла зробити, – вона стиснула губи.

– Маріє, я чудово розумію, він – ваш чоловік, і сім’я – це найголовніше в житті, але те, що він робить… – випалив Сем. Не було потреби уточнювати, про кого йдеться, адже це ім’я й так висіло в повітрі.

– Знаєте, мене видали за нього проти моєї волі. Не знаю, яку вигоду хотіли отримати мої батьки і яку вони уклали угоду. Вони ніколи мені не розповідали, – довго чекати відповіді не довелося, – з першого дня нашого подружнього життя він ні в що мене не ставив. Так само з Тімотео. Ми для нього просто зайвий вантаж, дві іграшки, з яких можна знущатися. – Трохи сповільнивши, італійка додала, – він – погана людина.

Агенти миттю обмінялися поглядами, не наважуючись порушити цей монолог.

– Іноді я не розумію, за що на нас упало це прокляття. Особливо на маленького хлопчика, адже у нього немає гріхів, за які варто так важко розплачуватися, – вона зробила довгу паузу. – Нещодавно він кинув, що Тім тоді тонув не сам, – Марія прикрила рота рукою, намагаючись зупинити сльози, що підступили, – Вітторе змусив його це зробити. Заради того, щоб підібратися ближче до вас, – ді Мауро подивилася на Бакі.

– Мені дуже шкода, сеньйора, – Барнс опустив очі. – Обіцяю: вашим стражданням незабаром прийде кінець. Цьому давно мав прийти кінець. Ми можемо перевезти вас будь-куди і гарантувати вам належну безпеку. А він вирушить у в’язницю.

– Нещодавно сталося дещо, – Марія спробувала згадати хоч щось важливе, факти, які допоможуть позбутися цих мук. Перспектива спокійного життя без похмурих думок про завтрашній день здавалася надто райдужною, щоб бути правдою, але маленький промінець надії мотивував допомогти рятівникам, які несподівано з’явилися на горизонті. – Я вже говорила раніше, що він проводить багато часу в «Bianco&Nero» зі своїми прихильниками. Якось він повернувся додому пізно. Буянив, лаявся, трощив усе навколо. Я вийшла його заспокоїти, попросила бути тихіше, бо Тімотео довго не міг заснути тієї ночі. Він підняв на мене руку. – Жінка зупинила розповідь, збираючи в голові уламки спогади. – Пригрозив, що наступного разу може залишити сина десь там на глибині. Він був дуже п’яний, язик заплітався, ледве стояв на ногах. Але раптом почав гнівну тираду. Говорив про угоду між картелями – вони давно промишляють контрабандою наркотиків. Не тільки тут, до Європи та Америки теж примудряються доставити. Говорив, що цього разу партія відрізняється від інших, що люди – дурні створіння, ними легко управляти за допомогою речовин, що незабаром настане час страшного суду, і суддею буде він. Потім він відключився на тому самому місці, а на ранок навіть не згадав нічну виставу.

Баки красномовно глянув на Сема.

– Я вже набираю Щ.И.Т, – той справді стояв з телефоном у руці, набираючи цифри. – Гей, Том, – він звернувся до співрозмовника по той бік лінії, – здається, у нас знову загроза людству, – він кивав, слухаючи репліки агента штабу, – ні, ні, це не Велика Трійка, Том. – Чоловік відійшов убік, щоб продовжити розмову.

– Не знаю, як вам віддячити, – зітхнув Барнс.

– Посадіть його якнайшвидше, це буде найкращий подарунок, – вона сумно усміхнулася куточками губ.

***

– Це було поганою ідеєю, – похмуро буркнув Бакі, відчиняючи вхідні двері.

– Гей, вона ж сказала, що буде гаразд. – Сем зупинився, – вона живе тут все життя, довше за цих кретинів. Немає нічого страшного в тому, що вони згаяли домогосподарку, яка купує продукти в кращих магазинчиках на околиці. Це гарна легенда. До того ж розповісти про це босу у них не вистачить сміливості.

– Може, ти маєш рацію, – відчужено відповів шатен.

– Їй можна вірити? – Вілсон кинув недовірливий погляд на Джеймса, дивлячись на його відображення у дзеркалі.

– Ти чув її розповідь.

– Так, але … Може, це блеф? – Джеймс утримався від відповіді, лишивши друга стояти у тамбурі. Знав би той, як він втомився від цього: постійно шукати того, хто блефує, хто каже правду, вирішувати ці хитрі брехливі сплетіння. Так, може це й блеф. Але це єдине, що в них наразі є.

– Ну що, зустріч принесла свої плоди? – чоловіки зустріли Еллу на першому поверсі. Вона якраз заварювала чай у прозорому чайничку.

– Тепер ми знаємо план “містера Помста”, – промовив Сокіл.

– Як Лілі? – Бакі поставив питання, яке хвилювало його найбільше.

– Тобі варто піднятися до неї. Поговорити. – жінка наповнила чашку ароматним напоєм, – і віднеси ось це, будь ласка, – вона вказала на скляний кухоль.

– Так точно, – відсалютував Джеймс. Посудина приємно гріла руки. Хоча на вулиці було досить тепло, чомусь у нього заніміли пальці саме перед зустріччю з дівчиною. Це слово «поговорити», яке супроводжується співчутливим поглядом ніколи не закінчується нічим хорошим. Опинившись перед дверима, він постукав, перш ніж зайти.

– Гей, – усміхнувся Бакі, – привіт.

Дівчина зраділа його поверненню, тому якнайшвидше відклала книгу убік.

– Елла передала, – чоловік передав чашку. – Що це?

– Спасибі, – Лілі вмостилася зручніше, щоб не пролити рідину на ліжко, – якийсь лікувальний чай, – вона знизала плечима. – Як ваша зустріч? Як Марія? Вона у безпеці?

– Готова співпрацювати. Вітторе погано ставиться до неї з Тімотео. Так не може більше продовжуватися, – Бакі переказав повідомлену ним із Семом історію.

– Вона найдобріша і наймиліша з усіх людей, яких я знаю. Вона не заслуговує на це, – Адамс не могла повірити. Невже ще існують такі потвори, як Вітторо?

– Знаєш, я думав, що карма наздогнала мене тут, і постраждалі від мого минулого нарешті матимуть можливість поквитатися, – він зітхнув. – Але зараз я розумію, що ми тут заради Марії та Тіма. Хтось має їм допомогти.

– Твоя гонка із совістю ніколи не закінчиться, – дівчина хитнула головою, закочуючи очі.

– Як ти себе почуваєш? – він миттю змінив тему бесіди.

– Ел каже – прогноз невтішний, – обережно почала Лілі, побоюючись реакції людини, що сидить навпроти.

– Наскільки? – нетерпляче перепитав Барнс.

– Вона пропонує мені штучну кому, щоб уповільнити процес токсину.

– Що?

– Бакі, це єдиний варіант. Якщо ми не підемо на це, то шанс на одужання дуже маленький.

– Це надто ризиковано, – вимовив він, наче підготував цю фразу про всяк випадок на будь-який уклін розмови. – Має бути інший вихід.

– Отрута вражає набагато швидше, ніж ми гадали. Ми просто не встигаємо приготувати антидот, потрібно виграти хоч пару днів.

– Чому ти не сказала раніше?

– Не хотіла відволікати від розмови з Марією.

– Дідько, – чоловік різко видихнув. – Коли ви хочете розпочати?

– За три години. – відповіла Лілі, співчутливо дивлячись на Джеймса. Йому потрібно було дати пару хвилин на переварювання інформації. Вона бачила, як він нахмурив свої темні брови, як бігав його погляд із боку вбік, ні в якому разі не спрямовуючись на неї.

– Якщо це може допомогти… тоді треба спробувати, – він натягнуто посміхнувся. Справді, Бакі завжди хотів найкращого для неї. Але зараз у душі заграв марнославний егоїзм: як вона може погодитись на це? Мало того, що вона скорочує свої останні хвилини, просто безжально відбирає, Адамс краде їхній час разом. Барнс не вірив, що кома, анабіоз, якщо завгодно, зможуть врятувати його рідну людину. Де був професіоналізм Елли, коли вона пропонувала цю нісенітницю? Чому не порадилася із ним? Лілі була дуже слабка, і ймовірність того, що організм впорається і витримає таке навантаження, була дуже мала. Він хотів вірити в краще, безперечно хотів, намагався всіма силами. Але настирливі думки якимось чином змогли звільнитися з далеких шафок у голові, підібрали коди, потрібні ключі, впоралися із замковими шпаринами, зламали хитромудрі сейфи і тепер дошкуляли своєю присутністю. Він дорікав тільки собі, адже всі, ким він дорожив, рано чи пізно покидали його. Як їдка, токсична, смертоносна троянда, своїми шипами торкаючись близьких, залишаючи хворобливі подряпини, приносив їм горе і муки лише присутністю поруч і вантажем свого минулого.

– Бакі, це не твоя провина. Ти не маєш до цього жодного відношення.

– Не треба, – він видавив із себе, не розуміючи, як вона постійно вгадує, про що він зараз думає. – Джеймс постарався ніжно подивитися на неї, абстрагуючись від емоцій, що струмують: усередині вирували океани, хвилі билися об скелі, народжувалися і вмирали зірки, прокидалися вулкани. Він хотів запам’ятати все. Ластовиння. Родимки на обличчі. Довгі вії. Виразні очі. – Все буде добре, – легко промовив чоловік, заправляючи її м’яке пасмо волосся за вухо. Він знав: їй теж страшно, але, будучи сильною особистістю, Лілі цього не покаже. Який же ти слабак, Барнс, – промайнуло у нього в голові.

– Тобі варто повернутися до Сема, обговорити план дій, – тонкими холодними пальцями дівчина обвела його щетинисту щоку.

– Плювати на план. Я хочу бути тут.

– Я нікуди не пропаду, – вона тепло прошепотіла, стримуючи напад кашлю, – іди.

Вона має рацію, робота допомагала позбутися туманності в голові, змушувала бути зібраним, зобов’язувала концентруватися на правильності дій. Бакі покинув колись затишну, заповнену променями спальню, світло в якій зараз поступово гасне, змінюючи інтер’єр на холодну фортецю, а тосканські лимони над узголів’ям ліжка більше не тішать око гарним сюжетом, а лише душать своєю абсурдністю.

– Ти в порядку? – зустрівши партнера у вітальні, поцікавився Сем.

– Так, – кивнув той у відповідь.

– Куокі розповіла, що…

– Сем, – обірвав його Бакі, – треба зосередитися на завданні.

Співрозмовник повільно кивнув, так і не встигнувши висловити співчуття:

– Марія не збрехала, завтра насправді пройде угода картелів. Багато дізнатися не вдалося, але я зміг зв’язатися з колишнім товаришем по службі, у якого з італійськими злочинцями особисті рахунки. За його словами, західний та східний картелі об’єдналися: перші виготовляють наркотики, другі займаються постачанням.

– Непогано, – мляво підсумував Барнс. – Враховуючи природу Вітторе, цілком зрозуміло, чому саме його компашка справляє цю погань. У формулі якийсь новий винахід Гідри, що й казати.

– Напередодні візиту на «вечірку» ми маємо убезпечити матір із дитиною – коли Вітторе зрозуміє, що його зрадили, він точно знатиме, хто винен.

– Вони сядуть у джет, як тільки він покине будинок. Пункт призначення?

– Франція, Шато-Шинон. Далі про них подбають.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь