Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Вільгельм

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

– Ой, ні, Вілл, зачекай, не туди ми курс взяли – Сімон несподівано розвернувся і потягнув мене за собою, коли до кухні залишалися лічені кілька кроків.

– М? Ти куди мене потягнув? – запитав я з посмішкою.

– Нам у ванну.

– У ванну? – мої очі розгублено заморгали. – Млинці не у ванній печуться, містере Ерікссон, – намагався віджартуватися я.

– Рани, Вільгельм. Їх все ще потрібно обробити – в його різкому голосі прозвучали нотки ледь стриманого гніву.

Він знову сердиться. Якби я не був таким тупим, то не підштовхував би його на агресію. Адже він говорив, що відчуває докори, коли зривається на когось, коли не контролює свої слова і емоції.

Я різко зупинився.

Сімон кинув погляд через плече, все ще міцно тримаючи мене за руку: – Вілл?..

– Я не хочу.. – ледве як вимовив я.

Я насправді відчув себе дуже некомфортно, перебуваючи тут. Вперше таке сталося, коли я знаходився поруч з коханою людиною. Іноді я просто не розумів своїх емоцій і почуттів, але це була зовсім не тривога – мені просто захотілося в ту ж секунду опинитися на іншому кінці світу від цього будинку.

– Знову тривога, Вілл?.. – розвернувшись, вкрадливо запитав він. Сімон опустив мою долоню і розкрив руки. Він завжди так робив, тому що знав, як я потребую тактильності. Але я навіть не зрушив з місця, лише завмер, обіймаючи себе за плечі.

Я бачив, як емоції на його обличчі змінювалися мало не кожну секунду – від подиву до смутку. Я знову зробив щось не так. Я завжди тільки й роблю, що приношу йому все нові і нові проблеми, але ж у нього їх і своїх достатньо.

Мій стурбований погляд опустився на наші ноги, ніби я так втечу від розмови, не бачивши його обличчя.

– Я поруч, гаразд? – в його тихому голосі чулася посмішка.

– Ти знову сердишся на мене, тому що я в черговий раз приношу тобі купу проблем.. – швидко пробурчав я, переминаючись з ноги на ногу.

Почувся тихий видих. Я спробував відволікти себе від наростаючої тривоги – покусував губи.

– На тебе? – з насмішкою запитав Симон. – Вільгельм, ти став дуже сентиментальним. Якщо ти не зрозумів, я злюся тільки на себе, – заперечив він з несподіваною для мене строгістю в голосі. – Я злюся на себе, тому що ти різався, коли тобі було погано, а я абсолютно нічого тоді не зробив. Ти розумієш це? Припини вже постійно думати, що ти тягар для мене. Це зовсім не так, ти сам це добре розумієш.

Сімон нарешті закінчив говорити, і в моїй голові з’явилося безліч нових думок. Я намагався підставити слово до слова, щоб скласти хоч яку-небудь фразу, але не встиг і рота відкрити, як він додав: – І припини кусати губи, – м’яко попросивши це, Сімон потягнувся до мене і легенько провів великим пальцем по моїх губах. – Це теж вважається нанесенням собі шкоди, – я підняв на нього свій розгублений погляд. Він все ще дивився на мене так, ніби я найдорогоцінніший скарб у цьому світі. – Я попрошу тебе більше так не робити, добре? Для початку – хоча б це. Постарайся, будь ласка. Ти і так весь в ранах, що я боюся навіть міцно обійняти тебе, а тепер ще й губи. Як я тоді зможу цілувати тебе? Ось тобі і тема для роздумів, дурбецало, щоб не забивав голову всяким. А тепер ми йдемо у ванну, – він знову легенько взяв мене за долоню.

Він кинув на мене погляд, повний жалю і, розвернувшись, знову повів мене за собою. Міцно тримаючи мене, Сімон пробурчав собі під ніс: – Тобі потрібно вже нарешті полюбити себе.

Полюбити себе. Я ніколи не думав про це. Для мене це завжди звучало занадто по-дорослому і занадто відповідально. Любов до себе – не тільки гаряча ванна і ароматні свічки поруч, я це прекрасно розумів. Все ж, я поганий приклад любові до себе, адже завжди робив собі тільки боляче, ставився до свого тіла погано, мислив лише негативно, що і відзначилося на психологічному стані. Але мене ніхто не вчив цьому, я просто не розумів цінності любові до себе.

– Я постараюся.. – тихо відповів я йому.

Звичайно, я постараюся. Більшість днів мого життя проходять як в тумані. Мене спустошує відчуття, ніби мені ніде немає місця. Але, ти знаєш, Сімоне, ти змушуєш мене відчувати себе особливим. Твої слова завжди рятують мене, і я намагаюся запам’ятати кожне твоє миле слово, сказане в мою сторону.

Я щодня стикаюся з цим жорстоким світом лицем до лиця, через що постійно піддаюся тривожному стану, і це так лякає. Я хотів би просто зникнути, щоб нічого не відчувати, але ти – моя єдина причина, чому я все ще тут. Я знову посміхаюся, адже ти поруч. І це саме те, що ти для мене робиш.

***

– Скільки вже днів цим ранам? – запитав Сімон, тримаючи мене за тильну сторону зап’ястя. Він тицьнув пальцем, показуючи на конкретні порізи.

– Здається, трохи більше тижня, а що? – кинув я, не роздумуючи.

Сімон змирив мене суворим поглядом і продовжив: – Вони погано затягуються, тому що ти, мабуть, підхопив якусь інфекцію. Ось на цій ділянці є запалення, бачиш?

Він помовчав кілька секунд, розглядаючи мої руки. – У тебе температура випадково не піднімалася після цього? Не було нудоти? Голова не паморочилася?

– Ні..

– Це добре, – з явним полегшенням видихнув він, і я просто не зміг стримати посмішку. Так приємно, коли про тебе піклуються.

Сімон змочив кінчик марлі в перекись, пояснюючи мені кожну свою дію, ніби я нічого з цього не знав: – Мені потрібно спочатку обробити поверхню ран, – марля легенько торкнулася моїх порізів.

Скривившись, Я відвів погляд від ран і подивився на нього. Так уважно придивляється до моїх ран. Я відчув, як серце забилося сильніше. У грудях знову щось стислося, і мені захотілося обійняти його і не відпускати. – Далі – йод, – затвердив Сімон, піднімаючи на мене погляд. – Все нормально?

– А? Так, – тільки й видав я. – Ти просто так акуратно робиш все це.

– Батько не раз потрапляв в халепи, а мені після цього доводилося обробляти його рани, – сухо відповів Сімон, наносячи йод близько порізів. Так беземоційно вимовив це, ніби стан батька для нього нічого не значив.

Говорячи про акуратність, я просто хотів втекти від теми, але тут мені стало ще більш ніяково, тому я обережно запитав: – І.. як він зараз?

– В порядку, дякую, – він зморщив лоб. – Не будемо про нього, гаразд? Я хочу, щоб хоча б цей день для тебе пройшов добре, тому думай тільки про млинці, які ми повинні разом спекти.

Я хотів було заперечити, що цей день для мене з самого ранку видався хорошим, але у мене вийшло лише здригнутися від несподівано сильного відчуття чесання, яке виникло близько ран. Я замовк, не даючи емоціям брати наді мною контроль, поки він перемотував мою руку марлевою тканиною.

– Ось так, – схвально промовив Симон.

Він піднявся навшпиньки, дотягуючись до мене, намагаючись не зачепити мою руку, яку тримав перед собою, і його теплі губи торкнулися мого чола. – Тепер за списком – млинці.

***

– Далі сам будеш готувати за моїм рецептом чи мені допомагти тобі з цим? – запитав він у мене, поки збивав у великій мисці яйця з цукром.

– Допоможи, будь ласка.

Така проста фраза, але вона так багато для мене значить. Я так багато хотів сказати йому цим і подякувати за всі ті радісні моменти, які він мені подарував. Подякувати за моменти, де він витягував мене з прірви і спустошення. Але я просто сказав, щоб він в черговий раз допоміг мені. Так було легше і спокійніше.

– Добре, Ваша Високість – з ледве помітною посмішкою відгукнувся Сімон.

– Не називай мене так більше, гаразд? – здається, мій голос в ту секунду здригнувся, і я опустив голову, щоб приховати свій стурбований погляд.

Промовчавши на це, Сімон, підійшовши ближче, лише поправив моє волосся: – Більше не буду.. – а потім передав до рук миску. – Вічно твоє волосся в очі лізе. Воно дійсно не заважає тобі? Я чув, через це може погіршитися зір.

Він продовжував дивитися на мене, тримаючи між пальцями прядку мого чубчика, а я просто застиг на місці, стримуючи навіть дихання. Сімон не поставив мені питання «Чому не називати тебе так?» і це зворушило мене. Він просто погодився. Мабуть, не хотів чути від мене те, що і сам прекрасно розумів. Я так вдячний йому за те, що він не змушує мене говорити про це.

Я зрозумів, що всі мої страхи і переживання відпустили мене. Сподіваюся, це надовго.

Я міцно обійняв його однією рукою, намагаючись не впустити миску з сумішшю. З боку виглядало максимально нерозумно, коли я спробував поставити миску на стіл, все ще при цьому обіймаючи Сімона. Йому довелося зробити кілька кроків назад, щоб я міг нарешті позбутися посуду в моїй руці.

– Ти просто нестерпний, чесне слово, – пробурчав він, сідаючи на стіл. – Ти і так сентиментальна і до неможливості тактильна людина, а тепер ще й заробив невротичну потребу в любові.

– Це.. погано?.. – запитав я, трішки відсунувшись, тримаючись руками за стіл з боків від нього.

– Ні, поки це не перейде в крайнощі. Я не проти підтримувати тебе в скрутну хвилину, але у тебе буде ще повно часу, коли мене не буде поруч, – в його голосі знову звучав той самий неспокійний тон. – Ти повинен навчитися виходити з положення так, щоб не хапатися за будь-який гострий предмет в момент тривоги і істерики, – він переплів наші пальці. – Вибач, що кажу це так прямо.. Просто ти повинен розуміти, що я не завжди можу бути поруч з тобою, а ти завжди зможеш допомогти собі, на відміну від інших. Тому що ти – це ти. Ти є у себе, і це важливо.

Наступне, що я пам’ятаю – Сімон обіймає мене, погладжуючи по голові. Мені відчайдушно захотілося виплакатися, але сліз на це вже не вистачало. Я ледве міг дихати – з такою силою притулився до його плеча. В ту мить мені стало дуже шкода маленьку дитину всередині моєї підсвідомості, яка завжди вимагала уваги до себе, хоч якогось тепла і банальної ласки. Пора б уже її відпустити.

– Я буду намагатися заради тебе..

– Ні, Вілл, тільки заради себе, – тихо відповів він, поцілувавши мене в чоло. – Полюбити себе, позбутися тривожного стану і нав’язливих думок про шкоду собі – дуже непросто. Це займе досить багато часу, але я впевнений, що ти впораєшся. Коли у мене випаде вільна хвилинка, то я завжди буду поруч, щоб допомогти тобі. Але ти не повинен втратити себе, коли будеш наодинці зі своїми думками. Просто пам’ятай, що у тебе все ще є шанс на щасливе життя без всіх тих проблем, які оточують тебе зараз, і тільки ти зможеш прокласти шлях до такого життя. Я лише триматиму тебе.

Я стримано кивнув, щоб Сімон зрозумів, що він зміг достукатися до мене.

– Як же я люблю тебе.. – занадто тихо буркнув я, все ще сильно притискаючись до нього. Мої руки почали тремтіти через надлишок різних емоції, і я не зміг зрозуміти, що конкретно зараз відчуваю. Я просто продовжував його обіймати, поки мій мозок намагався переварити все, що він мені наговорив.

– І я люблю тебе, Вілл. Дуже люблю, – нарешті відповів він, а потім додав зі сміхом: – Але навіть і не думай, що я не зможу тебе поганяти по кухні. Ти і поріг звідси не переступиш, поки не навчишся пекти млинці. А ще – дегустаторами цього шедевру будуть мама з Сарою. Вони якраз скоро повинні прийти.

Сімон опустив свої долоні мені на плечі і, легенько відсунувши мене від столу, знову потягнувся до миски, яка через секунду вже опинилася у мене в руках. Він посміхнувся мені, коли на моєму обличчі виникло непорозуміння даної ситуації.

– Вони знають, що я все ж ночував, а не пішов вчора?.. – це прозвучало так, що можна було подумати, ніби я насправді злякався.

– Вони знають, що ти можеш перебувати в цьому будинку, коли тільки побажаєш, тому що ти – частина сім’ї. Зараз вихідні, тому, думаю, вони і не сумніваються твоїй присутності.

Ми деякий час мовчали, тому що ці слова збили мене з пантелику.

– Частина.. – я несподівано запнувся. – Частина сім’ї?

– Тебе так здивували мої слова, ніби вони не в курсі про наші стосунки, – посміхнувшись, він легенько поцапав мене по щоці. – Я сказав, що з кухні ти не вийдеш, поки я не побачу твоїх млинців, тому прошу вас, шановний, підігріти сковороду, а я піду тобі за футболкою. Одяг з довгими рукавами зараз носити не потрібно.. Хоча б тут, гаразд? – він хотів закінчити сказане з радістю в голосі, але останні слова Сімон лише важко простягнув. – І постарайся не обпектися. Бережи себе, будь ласка. Я скоро, – кинув він наостанок, як швидким кроком побрів з кухні в спальню.

Він пішов, а я так і стояв, втупившись в стіну і думаючи про все те, що сталося за сьогоднішній ранок.

«Я дуже пишаюся тобою», «Я люблю тебе», «Все в порядку», «Я тримаю тебе», «Я поруч», «Я тут», «Я з тобою», «Ти в безпеці» і ще дуже багато уривків з його фраз крутилися в моїй голові. Я згадував кожен його дотик: кожні його обійми і кожен легкий поцілунок, які він дарував мені, щоб я відчув себе краще.

Мене не покидало відчуття нереальності того, що відбувається. Думка про те, що хтось насправді так сильно турбується про мене. Я ніяк не міг взяти в толк, що він взагалі знайшов в мені, але замість цього міг назвати тисячі причин того, чому я постараюся дотримуватися всіх його порад, які сьогодні отримав від нього. Міг сказати, Чому я повинен полюбити себе і це життя.

Міг назвати не менше мільйона причин, чому я люблю його.

І поки я віддавався роздумам, Сімон щіпнув мене за бік, видавши тихий сміх: – Спиш, чи що?

– Я просто.. відчуваю таке полегшення? – неголосно відгукнувся я.

– Я дуже радий за тебе, – відповів Сімон, ледь стримуючи свою посмішку. Мені подобалося, коли він так робив. Я завжди розумів його, і ця звичка стримувати емоції нічого б від мене не приховала.

– Давай, ходімо. Не можу дочекатися, коли отримаю від тебе стусанів за свій перший невдалий млинець, – не витримав я і схопив його за долоню.

– Ну ти і дурник, –  той час же засміявся він, поспішаючи за мною.

Я ніколи раніше не відчував себе таким щасливим, як прямо зараз. Як поруч з ним і зі своїми думками, які нарешті привів до ладу.

Мені ще багато чого треба зробити, але я знаю, що завжди буде хтось, хто протягне руку допомоги.

Потрібно навчитися любити себе таким, яким я є, як зробив це Сімон, пустивши мене в своє життя. Навчитися приймати свої сумні думки, не зриваючись на собі і оточуючих. Навчитися берегти себе, не піддаючись всій бурі емоцій і почуттів, які могли в будь-яку секунду з’явитися у мене на душі.

Все буде добре, і я впевнений у цьому.

Тепер я знаю, що я – важливий.

Мої думки важливі. Мої почуття важливі. Мої переживання важливі.

Важливі мої досягнення, як і провали. Важливі як і злети, так і падіння.

Навіть якщо одна людина вірить в тебе, то можна вважати, що ти вже є переможцем.

Навіть якщо ця людина – ти сам.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь

Коментарі на “Вільгельм