Header Image
    Попередження щодо вмісту: Ж/Ч

    Бальний зал Лувра був освітлений сотнями свічок. В честь прибуття нареченої принца Франції придворні одягли найяскравіші свої прикраси. Дами були в пишних дорогих платтях, прошитих золотою ниткою. Придворні кавалери також натягнули найдорожчі свої камзоли, та виглядали не менш яскраво. Катерина ще не була вправною в придворних іграх. Вона вирішила запізнитися буквально на пару хвилин, та привернути увагу до себе. Мілена постаралися, зробила з Катерини справжню красуню: золотава сукня підкреслювала тонкий стан, черевички на стійких підборах додавали їй зросту, зачіска була прикрашена шпильками з перлами у вигляді ніжних квітів. Довгі сережки з діамантами гарно підкреслювали довгу шию. Як тільки дівчина з’явилася в залі, відразу почула тихій шепіт придворних. Вони явно ділилися своїм враженням так, що б Катерина їх почула.- Якась вона сіра. Діану вона не затьмить.
    – Чому? Катерина де Медічі молода та свіжа, тоненька. Можливо молодість переможе.
    – Та ні, поглянь на її витрішкуваті очі, цей оливковий відтінок шкіри, довгий ніс.
    – Та перестаньте Ви, відьми! – зупинив пліткарок сивий чоловік в темному камзолі. – Вона Вас чує! Дівчинка тільки приїхала, краще подивіться яке в неї гарне волосся, тендітна фігурка.А волосся дійсно густе, але колір який дивний. Не гармоніює з кольором шкіри!
    – А ось очі прямо чорні, глибокі, погляд притягує увагу! – не вгамовувалися дами.
    – А поглянь в що вона взута! Які цікаві туфлі, і вони додають їй зросту.- Так цікаві туфельки. Я теж хочу такі.

    Катерина стурбовано ловила кожне слово. Король та дофін танцювали з нею майже кожен танець. Коли почався банкет на стіл подавали різні страви в різнобій, рибу, смажене м’ясо, різноманітні соуси, потім фрукти, потім тістечка, після тістечок подали декілька видів супів. Оскільки король Франциск слідкував, що б Катерина скуштувала всі делікатеси, дівчина турбувалася, що схопить розлад шлунку. Тонке почуття гумору та кмітливість Катерини допомагало дівчині  в спілкуванні з королем та дофіном. Принцеса виглядала свого майбутнього чоловіка. Король з теплотою стиснув її руку.

    Та не хвилюйся ти доню, Генріх не той чоловік, за яких турбуються красиві жінки.
    – Можливо я йому не сподобалась? – тихо запитала Катерина короля. Франциск засміявся.
    – Не сподобалась? Перестань! Він зараз ловить оленів та косуль в лісах Шенонсо, останні дні перед шлюбом, нехай вигуляється. Нікуди цей дикун не дінеться від тебе!
    – Косуль, яких ловить Генріх, було б гарно відлучити від двора до весільного банкету, Ваша Величність! – відізвалася фаворитка Д’єтамп.
    – Душа моя, Анна, якщо я  стану відлучати від двору всіх гарненьких косуль, мій двір стане найсумнішим місцем у Франції! – сміючись відповів король. – Ваше протистояння вже перестало бути модним, Анна.
    – Модне чи ні, але без протистояння жінок Ваш двір буде не таким цікавим. – засміялась красива Анна.Просвітіть мене, будь ласка, яке протистояння? З ким? – пошепки спитала Катерина дофіна. – вираз обличчя дофіна посмутнів.Кетрін, не бери в голову, все владнається. Я певен.
    – А чому така дивна подача страв?- Дивна? – перепитав дофін? – Чому дивна?
    – У Флоренції не подають рибу разом з м’ясом. Та фрукти після м’яса відразу також не подадуть! А супи після десертів мене здивувало найбільше!
    -У Франції така подача страв звична справа. Але якщо Вам не звично, Ви можете спросити батька змінити подачу.
    – Дякую, я спробую.

    – Діти, переставайте пліткувати. – перебив їх розмову король.
    Бал завершився близько четвертої ранку, Катерина повернулася до своєї кімнати дуже втомленою. Але перед тим, як заснути, попросила свою служницю завтра весь день блукати замком та переглянути в що взуті найвпливовіші дами Лувру, зокрема дізнатися яке взуття носить фаворитка короля Анна.

    Почніть писати…

     

    0 Коментарів