Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Eight feet apart

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Опис: Доктор ніколи не залишить Пондів.

 

— Привіт, Понди.

Цього чоловіка часто бачать на кладовищі. Він приходить до тієї самої могили і довго сидить перед нею, щось шепоче, проводячи пальцями по вибитих у могильному камені іменах. Часом здається, ніби він відчуває присутність небіжчиків, коли раптом широко усміхається і повертає голову, починаючи жестикулювати. Потім його усмішка меркне, в очах тухне задерикуватий вогник, і натомість приходить глибока печаль, а плечі безсильно опускаються під тягарем лише йому відомого тягаря. Ніхто не знає, скільки років цьому чоловікові, ким йому є небіжчики і як часто він відвідує їхню могилу. Деякі кажуть, що він сидить там протягом кількох днів. Інші помічають його — незмінного, все такого ж молодого — ось уже кілька десятирічь поспіль.

Доктору плювати на сторонніх. Він приходить, щоб побачити друзів.

— Пробачте, що так довго не провідував, гаразд?

Все життя Доктора — нескінченний біг. Він біг з Ґалліфрея, він біг від проблем, од відповідальності і взагалі всього, що завдає болю. Зараз він біжить від правди. Тому що вона ранить занадто сильно. Владар Часу має бути серйозним і не показувати емоцій, але людська частина Доктора кричить, кидається загнаним звіром і виє від туги та самотності. В цій регенерації він дозволяв собі жити на повну, видаватися несерйозним і прив’язуватися сильніше, ніж слід. Якби у нього була можливість, Доктор став би буркотливим сивим шотландцем і не підпускав до себе нікого.

Доктор пам’ятає всіх своїх супутників. І тих, хто від нього пішов; і тих, хто його забув; і тих, кого він втратив. Всі вони живуть у його спогадах, і деколи він може прикинутися, що навіть мертві все ще з ним. Інколи йому майже маряться їхні дотики та голоси. У випадку Пондів він майже впевнений, що вони зараз сидять поруч.

Тому Доктор, примруживши очі, тихо розповідає про свої пригоди. Згадує останню зустріч із Рівер, планету безносих собак, а ще того милого агента земної секретної служби, із яким він нещодавно познайомився. Емі та Рорі слухають уважно, притискуються з обох боків і зігрівають його тіло, яке чомусь тремтить. Вони мовчать, але він відчуває їхню підтримку, слухає тихе дихання (інколи тихе настільки, що доводиться з усіх сил напружувати слух, щоб почути) і вірить: Понди його люблять так само, як він любить їх.

Це знання розливається теплом у грудях, серця б’ються частіше, і Доктор підіймає руки, аби відпочити друзям обіймами, але долоні, попри очікування, не лягають на їхні плечі. Владар Часу здивовано розплющує очі. Погляд падає на холодний могильний камінь із викарбуваними на ньому до болю знайомими іменами. Кожна буква відбивається у пам’яті, впивається лезом кудись під ребра, розбиває обидва серця на мільярди найменших уламків, що скляним пилом дере втомлене від крику горло. Доктор сутулиться тільки сильніше, ніби дійсно вірить, що зможе притупити цей біль, ховає обличчя в долонях. У пам’яті спливає обіцянка Брайану повернути його сина та невістку живими, а потім — зовсім недоречно — рядки із Книги Книг про Рай та янголів. Доктору майже смішно, але він схлипує, його плечі тремтять, а руки приглушують крик, що рветься назовні.

Коли позаду чуються обережні кроки і тихе, ласкаве: «Мій пошарпаний Докторе», — він майже вірить, що Емі реальна. Коли він відчуває її обійми, йому хочеться обійняти її у відповідь.

 

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь