Світ небезпечний не тому, що деякі люди творять зло, а тому, що деякі бачать це і нічого не роблять

 

Навіщо людям потрібні люди? Питання складне, неоднозначне і суб’єктивне. Десятирічний Юнгі сказав би, щоб дбати і любити. Оберігати один одного від проблем, що напирають, допомагати перескакувати чорні чи білі смуги життя вміло і легко, а головне – разом.

Можливо, ділити емоції між собою, мов радіо, що поширює позитивні хвилі. Напевно, ще щоб усміхатися один одному і бачити ці іскорки щастя в очах навпроти. Приємніше, звичайно, коли ці іскорки через тебе, власне, і сиплються, але тут як пощастить.

Сімнадцятирічний Юнгі скаже, щоби руйнувати. Не важливо чим, чи це жорстокі брудні жарти, кинуті в спину закомплексованому пацану або на суперечку розбите юнацьке серце, коли ти з усією душею до людини, а він, хихикаючи, плює всередину. Обидва варіанти діють безвідмовно.

Зараз люди потрібні людям, щоб користуватися, вишукувати слабкі місця та смикати за них, керувати. Щоб труїти один одного отрутою, яка занадто довго накопичується в якійсь частині мозку, не важливо де, головне, що накопичується через невпевненість і недовіру до себе, а вихлюпується на інших. Нескінченне коло.

Ми міняємо друзів, коханців, у вічних пошуках ідеалу, якого просто не існує, тому що самі ми ні на що не здатні виродки, які вміють тільки топтати чужі мрії простим: «Ти не зможеш». Щодо мрії – не точно, але єдине, що ти після цього не зможеш – протистояти.

 

Юнгі під дозою нічого не відчуває. Якоїсь миті йому здається, що це буде передоз, але ні. На жаль.

Коли звикаєш до героїну, то з часом це вже не приносить задоволення, ну ви це знаєте. А зараз все, що він відчуває у своєму тілі — безмірний тягар. Юнгі пригвинчує до цього крісла, ніби йому на плечі вивантажують бетонні блоки та із кожною хвилиною накладають більше й більше. Уявіть, як землі тримати на собі ці кам’яні квадратні замки (ті самі будинки, де ми живемо) невдалого комунізму.

Руки, бліді й ще більш схудлі, звисають із бильця наче мертві відростки і, щоб поворухнути бодай пальцем, Юнгі витрачає більшу частину енергії свого тіла.

Кожен ковток повітря віддає скребучим болем у горлі, але не дихати не вийде. Він знову намагається оглянути кімнату, але все, що видає його зір — тремтячий вигляд затхлого лігва, ніби ти тримаєш камеру невпевненими руками, і фото виходять змащені.

Хосок сміється надто довго і голосно, нічого не кажучи, він витріщається в стелю і, мабуть, навіть не вдихає, настільки безперервно сміється. І його сміх, не просто сміх, а скрипучі крики упереміш із традиційним ха-ха, ріже барабанні перетинки. Хосок просто сидить на коксі, щоб навіть так в житті було просто.

Мабуть, у Юнги якийсь фетиш пригвинчувати себе до землі (дна).

Техьон теж під героїном, вони з Юнгі як дзеркальне зображення. Він виглядає надто серйозно, брови зсунуті до перенісся, сорочка розстібнута і грудьми скочуються краплини поту. Голова важка, повернеш і, здається, шия переламається, боїшся навіть зайвий рух зробити, інакше ніж у печінку здасться дитячою забавою.

Чимін напівбоком лежить біля Техьона. Його очі прикриті, рот посміхається і сам він про щось багато говорить, теж не перестаючи, напевно амфетамін або фен, але Мін не пам’ятає. Іноді Пак піднімається і починає майоріти перед очима, стрибати, падати на підлогу, підніматися і знову по колу.

Юнгі хоче вирвати всі органи почуттів. Галасливий регіт Хосока, впереміш із гучним бубонінням Чиміна, який до того ж розпливається в незрозумілі тіні, коли носиться перед очима, змушують бажати його вистрибнути у вікно. Моторошний сморід наркоти, алкашки, бруду і поту, найстрашніше — мовчання Техьона. Занадто багато всього та скрізь.

Він продовжує на них безмовно дивитись, не маючи можливості навіть видати звук (не те щоб йому дуже хотілося).

Чимін скаче біля Техьона і раптом починає нишпорити руками по його тілу, залазячи до всіх кишень, що є на одязі. Мабуть, Кім не настільки звик, раз він у якийсь момент слабо відштовхнув янголятко, але Пак встигає вийняти маленьку колбочку.

Юнгі дізнається назву цієї бодяги вже пізніше. Білий китаєць. Розкіш, яку так усі хочуть. Чому розкіш стане зрозумілим згодом.

— Юнгі-хьон, ти тільки подивися на себе, — Чимін голосно регоче, адже вид живого трупа його зараз так бавить.

Він якийсь час крутиться у пошуках шприца і знаходить один, що валяється десь під столом. Надія, що його використали лише один раз втрачає свої сили, коли справа стосується притону, в якому вони знаходяться.

Пак стукає по венах (навчився вже) і набирає в циліндр прозору рідину, продовжуючи посміхатися, і Хосок дивиться на нього з усмішкою на обличчі.

— Тільки трохи … — Техьон повільно ворушить ротом, його язик прилип до неба, голос охрип до скреготу.

— Скажи, Те-Те, я гарний? — Пак гальмує його вільною рукою. Вени на другий здулися, бажаючи, може, розірвати шкіру, втомлені від сотні проколів, що вже не гояться. — Скажи, гарний?

 

Техьон не може видати і звуку, лише дивиться на його усміхнене обличчя і коли зіниці розширені, очі Чиміна ще красивіші, ніж зазвичай.

 

Пак хмикає, розчарування відблискує на його обличчі легкою усмішкою, і він без страху та сумнівів вводить у себе голку, виштовхуючи наркотик у вену. Він осідає на підлогу, спершись спиною на диван, а вже за хвилин десять з’їжджає на підлогу. Юнгі ніколи не бачив тріпу від цього наркотику, тому він так відчайдушно намагається напружити зір, щоб його «камера» не тремтіла.

Техьон теж на нього дивиться, поки Хосок продовжує іржати. Чимін прикриває очі, його обличчя виглядає до неможливості умиротвореним, золоте волосся розпадається по брудній підлозі шовком, цей бруд уже повільно його поглинає.

Чимін гарний: у нього оксамитова шкіра, тепер уже блідіша, ніж треба, пухкі червоні губи. Акуратний носик і розкосі очі, більше лисячі, вони глибокі, такі, що хочеться потонути, не станеш навіть борсатися, щоб не порушити цю гладь. Чимін не дихає.

Техьон змінюється в лиці, коли з цього гарного рота починає просочуватися піна, а тіло підкидає судомами. Кім робить спробу піднятися і важко осідає поруч, намагаючись зробити хоч щось, але він не знає що.

Хосок регоче ще голосніше, буквально кричить, помічаючи те, що відбувається. На похороні не обов’язково плакати, принаймні не на похороні ублюдків.

А Юнгі не може поворухнутися.

Його ноги і руки приросли до крісла, все його тіло не хоче слухатися і здається, що свідомість сміється з кожного наказу: «Піднімайся», який Мін вимовляє до себе в голові.

Картинка різко стає виразною, і навіть так, що очі ріже. Техьон не перестає чіпати зблідлого янгола, намагаючись полегшити його страждання всіма відомими методами, але це, як завжди, не працює. Чимін перестав здригатися всім тілом і тепер навіть не лащився до довгоочікуваних дотиків свого ідола.

— Чи-чимін, — єдине, що виривається з обсохлих юнгієвих губ. Він продовжує сидіти там, наче статуя. Хочеться плакати, але він не стане, бо ніхто не плакатиме над ним.

Тепер зрозуміло, чому білий китаєць – розкіш. Квиток якомога далі від цього гнилого світу, щоправда, в один кінець.

 

 

Зад вже примерз до бетону, але не те щоб і вставати дуже хотілося. Юнгі звішує ноги з даху, бовтаючи ними в повітрі, і вкотре прикурює. Внизу купа металу, привезеного для добудови покинутого будинку, а арматури, що стирчать, занадто спокусливо блищать. Мін відкидає фантазії убік – він не Ісус.

Хосока все ще немає, знову порається з дрібним братом. Він у нього славний, навіть прикро трохи, або краще сказати, заздрісно.

Техьон почав частіше мовчати. Навіть зараз він просто дивиться кудись далеко, може на сумні вогники вікон, але цей погляд насправді дивиться в нікуди. Зазвичай він чимось хвалився чи просто говорив, але тепер біля нього холодно.

Юнгі простягає цигарку, але той відмовляється.

— Я вступив до універу, — несподівано хрипить Кім, та так, що Юнгі мимоволі здригається.

— Смішно… — але Юнгі не сміється. Техьон змінився, перестав колотися і нюхати, тепер його не затягнеш на тусовки, тепер він більше не належить до ублюдків, хоча був на першому місці. — Навіщо тобі це?

— Щоб бути хоч кимось.

— Нам ніколи не бути кимось із тих, хто… ну знаєш, нормальний. Я в це не вірю, — Юнгі крутить головою, ніби відмовляє сам собі. Він теж змінився: загруз у болоті ще більше.

Його щоки впали, очі потьмяніли, обличчя змарніло. Ноги стали худішими, живіт провалився, плечі ріжуть дотепом. Він собою незадоволений, зате все ще подобається своєму найкращому другові (?).

— Знаєш, Юнгі-я, — Техьон обертається і його очі виблискують якоюсь теплотою, надто нестерпною: Мін обпалюється до третього ступеня. — Здається, він мені подобався не за обличчя…

Юнгієві руки все ще в яскравих доріжках. Ніхто ніколи не скаже про нього такі слова.

 

90-ті це:

 

Час, коли за блок Мальборо та партію Лівайс розплачувалися тим, що вдалося вкрасти з найближчого гарнізону. Час фінансових авантюр, обману, підстав, розбирань. Час найсильнішого демографічного спаду, розшарування суспільства та загибелі всього доброго, що вдалося створити за радянських часів.

З дна суспільства на його верх піднялися аферисти, злодії і злочинці, а матеріальні цінності перекочували в їх кишені і сейфи. Дивні підозрілі люди раптово стали верхівкою суспільства, часто не маючи для успіху нічого, окрім випадкового успіху.

Цей період історії народжує бомжів, які повністю були відсутні в совку. Бомжі — вчорашні сусіди, знайомі та однокласники, ходять по хатах і просять милостиню, сплять у під’їздах, п’ють і ходять до туалету під себе там же.

З приходом на посаду в радянські країни «дикого» капіталізму з’явилися такі способи залагодження конфліктів, як вбивства на замовлення. Будь-кого, з ким не можна було домовитися, можна було просто замовити. Замовити можна було будь-кого: журналіста, депутата, злодія в законі, навіть небо, навіть Бога. На щастя кілерів було повно. Доходило до того, що вони без страху розміщували оголошення в газетах на зразок: «Шукаю роботу з ризиком».

Для широких верств міліціонер a la Дядя Стьопа саме в дев’яності стає ментом, зв’язуватися з яким простому громадянину небезпечно для життя, здоров’я та грошей у кишені. Як казали люди, знайомі із системою не з чуток: “Бандити просто пограбують та поб’ють, а менти ще й посадять”.

Яскраві картинки, запаморочення та бажання знову понюхати. Ті, кому цього було недостатньо, поступово переходили на наркотики серйозніше.

Пік наркоманії припав на 90-ті, коли на боротьбу фактично поклали болт і коли з’явилися торчки різного віку: від малолітків до мужиків. У період особливого підйому героїнової наркоманії в середині 90-х із гуртків наших альма-матер щотижня забирали передозний труп.

Тоді, на початку-середині десятиліття, геричем «балувалися» золота молодь, богема, студенти.

У середині 90-х з’явилися перші притони: у квартирі було кілька диванів, кухня, на підлозі використані шприци.

Під «швидкими» наркотиками, «енергійні», тому людям за станом від цього хотілося гуртуватися разом, збиралися по 10 людей і там вони могли перебувати до двох тижнів. У кублах могло відбуватися все що завгодно: люди жили в цих квартирах, народжували дітей, помирали. Тут же були бандитські угруповання, природно вони теж споживали і кришували ці точки, втім, як і кришувала ці героїнові точки міліція.

З’явилися серіали, що нібито оповідають про проблеми молоді, а насправді роз’яснюють, що куди і до чого. Особливо врізався в пам’ять ефір «До 16 і старше» та аналогічної програми для тінейджерів, де показували: от, мовляв, це баян і ложка над вогнем, його колоти сюди, але це дуже погано, це фу, хлопці, ніколи так не робіть. А це трава, її розкурюють отак, але це ай-яй-яй, негідники, наркомани, фу на них. Драг-дилер зазвичай виглядає ось так – …, але ви до нього ніколи не підходите. Чи треба згадати, що після цих передач наркоторгівля та наркоманія так закрутилися, що загальмувати змогли, в кращому разі, до середини нульових.

«Швидка хода і погляд божевільний» — це про них. Загальна риса справжніх відморозків — погляд, сповнений злої радісної енергії в хорошому настрої. У часи, коли дозволено все, швидко розмножуються зграї, де відбиті якості характеру розвиваються швидше та виявляються сильнішими. До цього, мабуть, якось тримають себе в руках, знаходять мирне застосування сил або сидять у в’язницях. Якщо займаються бандитизмом, то навіть одразу отримавши з людини гроші, все одно поб’ють, не отримавши оплату – покалічать чи вб’ють. Шукають будь-яку можливість з кимось безкорисливо розібратися. Найкращий результат розбирання – силами двох-трьох і більше людей накинутися на одного з криками: “…вали його!!!” – і далі вищий подарунок для будь-якого расово правильного відморозка – пострибати по голові лежачого, намагаючись завдати сильного удару каблуком, щоб череп тріснув.

Зброя у покидька, як новий телефон у дівчини: часто буде на виду і обов’язково використаною. Бандитні відморозки зі зброєю – завжди багато трупів.

Проституція масова і дуже молода: дівчатка (а часом і хлопчики) років по дванадцять, іноді й менше. Ось, коли було свято, на вулиці збоченців! Половина, або більше, школярок після низки публікацій у пресі про валютні плутанини і ланцюгової реакції розмов на цю тему на початку 90-х стала вважати роботу повії кращою жіночою кар’єрою, повною романтики і чудових перспектив.

Повії тоді були наївні та не лякливі. Ішли з ким і куди не потрапляли. Часто наривалися на відморозків. Як правило, життя вуличної повії недовге, приблизно як життя наркомана, і закінчується страшно: загибель від рук бандитів, практикуючих маніяків-вбивць або відморозків, іноді під колесами машин, смерть від хвороб чи передозів.

Як і порнуха, чорнуха здобула популярність завдяки принципу: «Бо зараз можна, а раніше було не можна». Відмінна риса чорнухи: обов’язкова наявність крові, збочень, насильства, вбивств, чортовини, інопланетян, антинаукової догми, повій, наркоманів та зеків.

Лихі 90-ті слід пам’ятати. Це сувора історія країн, що занурилися в хаос, які не зуміли своєчасно перебудуватися і адаптуватися. Вони виживали як могли. Одні руйнували, інші намагалися жити.

 

Коментарі

Поки що немає коментарів. Чому б вам не розпочати обговорення?

Залишити відповідь