Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Шанс на новий кінець

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Опис:

Тоні знову і знову переживає день розколу команди Месників. Можливо це шанс щось змінити?

***

Цей день був жахливий і так, без всякий містичних штукенцій, в яких навіть він не міг розібратися. І це сильно ранило його его. І не тільки его.

Спочатку Тоні не зрозумів що трапилося, після битви в Сибіру П’ятниця доставила його до лікарні, але вже через годину він втік в палату до Роуді. Мусив переконатися, що з його другом все добре. Телефон обривав держсекретар, але розмовляти з ним не було ні сил, ні бажання. Втім, скоро подіяли знеболювальні й виснажений організм вирубився прямо сидячи в кріслі.

Це видалося сном. Наче він просто прокручує події дня знову. Пошуки Стіва з його супер небезпечним приятелем. Нагадування Росса, що спливають відведені 48 годин, дивні погляди від Наташі. Розмова з Котокоролем і смішним Павучком. Він готувався до битви, але до останнього сподівався, що цього не знадобиться. Їм просто потрібно поговорити, він мусить переконати втікачів, що Соковійські угоди — це єдиний вихід зберегти команду. Коли про події в Лаґосі всі трохи підзабудуть, у них буде реальний шанс якщо не відмінити угоди, то хоча б пом’якшити та дати їм більше незалежності. Старк недарма платив стільком юристам.

Втім, хто його хотів слухати? Впертий баран Роджерс якщо щось втокмачить собі в голові, ніколи цього не позбудеться. І вперто буде йти вперед навіть якщо це нашкодить всім довкола.

Слова про те, що це він винен в розвалі Месників боляче заділи, хоча він чув це вже вдруге. Остаточно Тоні зрозумів, що щось не так, коли Ванда скинула на нього кілька машин. Він відчув біль. Реальний біль. Здається у нього щось зламалося. Навіть костюм не допоміг вберегти його від травм.

Настільки задумавшись про все навколо, він наче знову відійшов на тло, дозволяючи битві точитися довкола нього. Ні, Тоні також бився, намагався зупинити втікачів, але водночас наче поринув у себе, намагаючись зрозуміти, що відбувається.

Відмер Старк лише коли побачив, що Роуді летить слідом за літаком кепа. Ні, тільки не це, не знову. Він смикнувся вперед, одразу кидаючись рятувати друга, і цього разу він ВСТИГ! Нехай повністю запобігти падінню не вдалося, але обійшлося без численних травм. Тоні ледве не розплакався, коли побачив, що Роуді живий і неушкоджений. Трохи наляканий, але це дрібниці.

Знаючи, що Месників посадять в Рафт, Старк намагався вплинути на Росса та звести все до домашнього арешту на базі, але держсекретар тільки пирхнув і пройшов повз.

— Вони злочинці. І якщо хочете їх витягнути, приведіть мені Роджерса і Барнса.

Тоні видихнув крізь зуби. Надто рано він зрадів шансу щось змінити. Потрібно дістати Роджерса і цього Барнса. Скоро з’явиться інформація про Земо, тож він просто віддасть обох під суд, щоб врятувати решту команди. Нехай зараз вони його ненавидять, але лишати землю без захисту не можна. Месники потрібні цій планеті.

— Тобі потрібно бути менш егоїстичним, — пройшла повз Романова.

— А тобі потрібно придумати хорошу легенду для Росса, — кинув він у відповідь і серйозно поглянув на колишню шпигунку. Втім, чи бувають шпигуни колишніми? — Ти підставила себе заради цих двох, і тепер не зможеш допомогти решті команди вибратися.

Слова про подвійного агента так і рвалися з язика, але Тоні стримався.

— У мене немає на тебе часу.

Старк зітхнув і попрямував до літака. Йому потрібно буде повернути тих двох на базу, тож краще не летіти в одному костюмі. Хто зна, чи не встигли ті двоє розбити свій літак в горах, або ще десь.

Тоні знав, що на них чекає засідка, знав, що йому покажуть відео про смерть батьків. Та гадав, що зуміє стриматися. Передати Роджерса з Барнсом — врятувати решту Месників. План був простим. Але побачивши задушевного друга кепа, ці нібито співчутливі, але наскрізь брехливі очі Роджерса, він не зміг. Не зміг стримати себе, перед очима ніби знову і знову поставав спогад, як Зимовий солдат душить його матір. Її плач і тихі благання ніби врізалися йому прямо в мозок.

Цього разу він був більше підготований до битви. Старк хотів помститися, зробити у відповідь так само боляче, як зробили йому. Тому він бив, ламав, стріляв, і знову бив. Повідомлення від П’ятниці про отримання численних травм він просто ігнорував. Його противники — два суперсолдата, зрозуміло, що просто не буде. Та Тоні вирішив більше не припускатися попередніх помилок, він одразу проаналізував техніки бою обох супротивників і уміло відбивав кожну атаку.

Роджерс був до біса впертим хлопцем, і він не очікував такої кооперації з цим Барнсом. Не очікував, що доведе колишнього друга. Коли в повітрі промайнув щит, Тоні дивився прямо в блакитні очі напротив. Земо був правий, він зміг розгледіти крихітні зелені крапинки. Цікаво, чому він не помічав їх раніше?

— Я все одно вас знайду. І вб’ю його.

В останній момент Тоні помітив, як змінилося обличчя Роджерса, а замах щитом став трохи більшим. Все тіло вигнулося від болі, а потім свідомість остаточно поглинула темрява.

Тоні різко смикнувся і вхопився за груди. Вони були цілі. Він був живим. Як це може бути? Пам’ять знову і знову підсовувала йому спогади про те, як в повітрі промайнув щит і повністю проломив йому грудину. Броня не витримала такого удару, як і його тіло. Цікаво, Роджерс справді збирався його вбити?

Росс дивно на нього покосився і невдоволено вимовив:

— У тебе лишилося 28 годин, щоб знайти Роджерса та змусити його з іншими Месниками підписати угоди.

Тоні криво усміхнувся. Він знайде Роджерса. Щоб підписати угоди? Навряд чи. Раніше він стримувався, не хотів серйозно нашкодити, не використовував ніякої високоточної або надто небезпечної зброї. Цього разу він не буде панькатися.

Можливо варто було на мить завмерти, подумати, чому він знову переживає цей день, але єдине чого він зараз бажав, це помста.

Цього разу Старк вбив Роджерса, але отримав кулю в голову від Барнса. Наступного разу він вчинив навпаки і був забитий їхнім ідеальним капітаном до смерті. Втретє нарешті вдалося позбутися їх обох, але сам помер від численних внутрішніх травм. Лікарі не встигли.

Наступні кілька разів Тоні знову і знову виміщав свій біль та розчарування, поки не втомився. Цей проклятий день повторювався знову і знову, знову і знову. Він спробував пережити день без змін, але це нічого не дало. Спробував застрелити себе, але лише знову повернувся.

Коли йому це остаточно набридло, Тоні просто залишив Месників в спокої і закрився в майстерні, він намагався знайти причину своїх повернень, але так і не зміг помітити жодних аномалій. Ні в собі, ні в зовнішньому світі. Просто коли він засинав, то автоматично повертався в той день.

Тоді він спробував взагалі не спати. Його вистачило на вісім днів, після чого він випадково заснув. Жодні дані про експерименти та дослідження не збереглися, лише в його пам’яті.

На п’ятдесят шосте повернення він нарешті визнав, що нічого не може з цим зробити. Коли прийшли спецпризначенці з Россом, щоб його затримати, він навіть не сперечався. Смішно тільки, що його посадили у ту саму в’язницю, яку він побудував для самих страшних злочинців. І тепер тут він. Зате може відчути, як тут було іншим Месникам.

Останні два десятки повернень він постійно пропадав в лабораторії, тож навіть не бачився з ними. Цікаво, як повернулася історія без його втручання? Виявилося, нічого особливого не сталося. Просто Роджерс і його частина команди пішли. Земо затримали. І більше нічого. Абсолютно нічого.

Тоні голосно розсміявся. Його дії марні. Завжди такими були. Можливо саме це йому хотіли показати? Що світ без нього був би кращим? Але навіщо тоді його повертати знову і знову? Він втомився. Просто хоче, щоб все це нарешті закінчилося. Смішно, він навіть скоїти суїциду не може, адже це просто поверне його до початку. Безкінечна повторюваність.

— Цікаво, якщо розщепити весь світ на атоми, я знову повернуся? — задумливо промовив Тоні дивлячись на свої долоні. Колись він чув, щоб прокинутися від сну, потрібно уважно роздивитися свої долоні. Не допомогло. Або це справді не сон. — Може я просто збожеволів і зараз сиджу десь в дурці?

Тоні обвів поглядом камеру і пирхнув, якщо це так, то у психлікарні має бути не так вже і погано.

— Тоні? — поруч пролунав знайомий голос, який змусив його здригнутися. Пеппер. Востаннє він бачив її… Давно. Що вона тут робить?

— Що ти тут робиш?

— Це ти мені скажи! — підвищила голос його колишня помічниця, колишня генеральна директорка його компанії, просто колишня. Вона невдоволено на нього поглянула, а потім жестом обвела все навколо. — Ти у в’язниці Тоні, і навіть не намагаєшся щось з цим зробити! Чому ти не викликав юристів, не зателефонував Роуді, не зателефонував мені?!

Тоні сумно усміхнувся. Вона не зрозуміє, ніколи не розуміла його до кінця, може тому вони й розійшлися. Чи це було через його надмірну кількість таємниць? Можливо. Тому він вирішив ризикнути, все одно це нічого не змінить. Як тільки він засне, день почнеться з початку.

— Я повертаюся.

— Що? — розгублено подивилась на нього Пеппер.

— Я повертаюся у цей день. Знову і знову. Для мене 5 травня повторюється вже в п’ятдесят шостий раз. Я втомився.

Пеппер дивилася на нього, як на божевільного. І він не міг її за це звинувачувати. Послухати себе зі сторони, так точно дах поїхав.

Тоні усміхнувся і похитав головою.

— Просто залиш мене. Я хочу відпочити.

— Я не знаю, що з тобою робиться Тоні, але ти не маєш бути один. Навіть якщо твої божевільні слова правдиві, якщо , хоча в цьому звісно немає ніякого сенсу, ти маєш щось змінити. Сидіти у в’язниці не вихід!

Не дочекавшись від Тоні жодної реакції, Пеппер нарешті пішла, голосно цокаючи підборами. Він справді хотів відпочити, але в голові ніби на повторі лунали слова Пеп: ” ніякого сенсу“, ” щось змінити“, ” вихід“.

Раптом він підскочив на ноги і почав міряти кроками камеру. Що як Пеппер має рацію. Ну, не зовсім так, але… У всіх його поверненнях має бути якийсь сенс. Можливо він повертається для того, щоб щось змінити? Але що? Він наче все перепробувала. Втручався, рятував, вбивав, залишався осторонь. Нічого з цього не допомогло. Йому потрібно знайти вихід з цієї петлі, поки він остаточно не збожеволів. Навіть страшно уявити, що йому доведеться цей день перепроживати безкінечну кількість разів. Ні, це не для нього.

Йому потрібно вирахувати, які варіанти подій ще не відбувалися. Були битви в аеропорту, в яких вони вигравали і програвали, були безкінечні бої в Сибіру, з різними результатами. Не було взагалі жодного втручання. Одного разу він просто відмовив Россу і сказав, що це не його справи. Не допомогло.

— Нужбо, думай.

А що як справа в угодах? Саме з них це все почалося. Але чому його тоді не повертати кожен раз в той день, коли їм запропонували їх підписати, навіщо заходити так далеко? Чи можливо справа в Земо? Що як він спробує впіймати його раніше і довести непричетність Барнса? Ха, тепер він буде очищати ім’я вбивці його матері. Неймовірно, але цей варіант також не варто виключати. Що ще? Може розважитися і хоча б одного разу вбити Росса? Чомусь він раніше про таке не думав, хоча бажання було.

— Тоні? — вдруге за день хтось промовляє його ім’я таким тоном. І цього разу це була не Пеппер.

— Це ж треба, Капітан Америка власною персоною! — Тоні намагався зробити тон не таким у’їдливим, але нічого не міг з собою зробити. Він остаточно втратив довіру до цієї людини. Втім, йому справді було цікаво, що кеп забув у суперсекретній в’язниці, коли його мають розшукувати всі спецслужби світу.

— Я прийшов витягнути тебе.

Тоні чесно намагався стриматися, але сміх рвав його на шматки, тож він просто голосно розсміявся. Людина яка готова була вбити його за старого друга, прийшла рятувати. Хіба не це насмішка долі?

Втім, такого варіанту розвитку подій ще не було, тож він спробував заспокоїтися і просто кивнув. Роджерс справді витягнув його, а потім на літаку доставив в Ваканду. Так ось де вони вирішили сховатися. Непогано. І Росс навряд чи стане їх тут шукати.

Чомусь Роджерс вирішив, що якщо Тоні потрапив у в’язницю, то автоматично підтримав його сторону. І тепер сяяв щасливою усмішкою. Його це дратувало, але він був надто втомлений, щоб просто з’їздити йому кулаком по обличчі. Без броні це все одно не матиме сильного ефекту.

Зустріч з Котокорольом та іншими втікачами минула на диво спокійно, він кілька разів зиркнув на Барнса, але силою волі стримав бажання викинути того з балкона.

Засинаючи на зручному ліжку в кімнаті, яку для нього виділили в палаці, він сподівався, що хоч цього разу йому вдасться позбавитися петлі.

Надії були марні, та він мав кілька теорій, які хотів перевірити. Спочатку угоди. Тоні довелося задіяти усі свої зв’язки, підкупити кількох чиновників, щоб добитися скасування угод. Це було надзвичайно складно, довелося згадати, що президент колись йому сильно заборгував, знайти тиск і компромат на інших лідерів світу, але свого він все ж досягнув, на зло Россу. На його спотворене гнівом і розчаруванням обличчя було весело дивитися, краще, ніж на мертве.

Втім, це нічого не змінило. Вся його титанічна праця була стерта в один момент. Вимішаючи злість, він розніс офіс держсекретаря і знову потрапив у Рафт. Цього разу він вирішив не тягнути час і одразу ліг спати. Треба почати все з початку і цього разу діяти без емоцій.

Він піймав Земо до того, як той встиг дістатися Сибіру, зламав всю його гру, навіть відібрав червону книжку, в якій виявилася вся інформація про Зимового солдата. Досить жахлива інформація. Він кілька годин її вивчав, а потім просто взламав ті засекречені файли, які Наташа колись злила про ЩИТ і Гідру. Він потім сам більшість інформації і приховав на приватні сервери, щоб не нашкодити багатьом агентам, які залишилися на правильній стороні, але тоді в нього не було часу все детально вивчити. І зараз він про це пошкодував. Тому що відео про смерть батьків було у нього під самісіньким носом, як і сотні інших, про те як створювали і використовували Зимового солдата. Тепер зрозуміло, чому Роджерс так трясеться над своїм приятелем. Пережити таке навіть ворогу не побажаєш.

Тоні пирхнув і похитав головою. Здається, він все ж сходить з розуму від всіх цих численних повторень.

Отримавши всю потрібну інформацію, він написав звіт і розіслав його всім. Россу, членам ООН, Котокоролю, Месникам, ЗМІ. Хоч так вдасться вчасно до всіх донести інформацію.

Всі були надто заклопотані цим, щоб згадувати про підписання угод іншими Месниками. Тоні задоволений собою поїхав додому і просто завалився в ліжко. Надії було мало, та він все одно сподівався, що цього було достатньо.

Виявилося, що ні. Наступні десять днів він намагався проживати різні варіанти розвитку подій, змінювати різні деталі, але нічого. Він знову і знову повертався до початку. Це втомлювало.

Більше Тоні нічого не хотілося змінювати, з нього досить.

Наступні кілька повторів він просто ховався в лабораторії Брюса на приватному острові. Тоні мусив визнати, що йому не вистачає зеленого друга. Цікаво, де він зараз. Точно не на Землі, інакше він би його знайшов у будь-якому найвіддаленішому куточку. Можливо вирішив відправитися з Тором?

Старк налив собі стакан віскі та почав шукати будь-яку інформацію про часові петлі та аномалії. Він вивчав всі, навіть найбезглуздіші дослідження і статті. Спочатку наукові, а потім і псевдонаукові. Після появи Тора, Локі та вторгнення інопланетян, він вже був готовий повірити у будь-що. Коли закінчив з цим, перейшов на літературу та кіно. Шкода, записів не можна було зробити. Точніше можна, але вони все одно зникали, як тільки він засинав. Це дратувало.

Ще через майже місяць Тоні був готовий визнати, що його доля — остаточно збожеволіти в цій петлі, якщо він досі цього не зробив. Зараз він вже був не певен.

Намагаючись знайти хоч якусь підказку, він вирішив спробувати знову перепрожити той перший день. Йому було надзвичайно нудно, але він намагався робити і говорити все те саме. Найважче було спостерігати за падінням Роуді, в якийсь момент він навіть зрадів, що це петля і наступного разу він точно зможе все виправити. А ще краще, додати до обох костюмів аварійні парашути. Він навіть знає, як це втілити в реальність.

Вирушивши вслід за Роджерсом і Барнсом, Тоні раптом зрозумів, що втомився. Хотілося лягти спати і стерти цей день, бо він однозначно не вдався.

Старк збирався повернути назад, але на горизонті замаячила вже знайома база Гідри, тож він вирішив спробувати пройти все до кінця. Якщо в нього вистачить терпіння.

Цього разу Роджерса і Барнса він майже проігнорував.

— Я тут не за вами. Мені потрібен Земо.

Роджерс розгублено на нього глянув, але сперечатися не став.

— Я радий тебе бачити.

Тоні криво усміхнувся, добре, що шолом приховав його вираз обличчя, та він все одно мовчки пройшов повз і першим рушив в потрібну залу.

Як він і очікував, все вже було підготовано. Вкотре дивлячись на відео смерті батьків, Тоні зрозумів, що йому більше не боляче. Це зробила Гідра, і її знищили ще до того, як він дізнався, хто зробив його сиротою. Барнс… Перед очима з’являлися прочитані дані з червоної книжки і уривки відеозвітів. Якби в нього була можливість, він знищив би Гідру ще раз, цього разу ще жорстокіше і лише власними руками.

Коли відео закінчилося, він згадав, що далі мала бути бійка. Та він надто втомився для цього, Тоні хотів повернутися, навідати Роуді, нарешті заснути і закінчити цей день. Щоб цього разу все виправити.

Кинувши останній погляд на настороженого Роджерса, він просто розвернувся і пішов. Біля самого виходу Тоні раптом завмер, і не обертаючись додав:

— Тільки спробуй влізти в Рафт. Я сам витягну звідти команду. Законно.

Роджерс щось почав говорити у відповідь, але Старк його вже не слухав. Він активував костюм і полетів назад, йому треба було побачити Роуді. Дурнувата ідея. Тоні потрібно було його піймати. І хай би Барнс з Роджерсом котилися під три чорти.

Завтра він точно не зробить такої дурниці.

Побачивши його, Роуді широко посміхнувся.

— Радий бачити тебе цілим і майже неушкодженим. Стів пішов?

— Хай звалює куди хоче, я більше не збираюся бути йому нянькою, — пирхнув Тоні й впав у крісло поруч. — Як ти себе почуваєш?

— Ніби вперше в житті вступив у лайно, — помітивши, що Тоні не відреагував на жарт, він вже серйозно додав: — Та все ще не шкодую. Про угоди. Я робив те, що веліло мені серце і розум.

Тоні криво усміхнувся. Роуді завжди був таким, і саме за це він його любив. Впевненість і віра, що той робить все можливе для покращення цього світу. Втім, визнавати свої помилки він теж вмів. Але зараз точно не той випадок.

Крізь стіну просочився Віжен, який досі виглядав надзвичайно розгубленим і соромився підняти на Тоні й Роуді очі.

— Пробачте, це моя помилка.

— Забий, лайно в житті інколи трапляється, — весело відповів Роуді, але одразу закашлявся. Вперта медсестра одразу виперла їх з палати в коридор, бо “хворому потрібен відпочинок”.

Віжен стояв з опущеною головою і свердлив поглядом кахель під ногами. Тоні не витримав цієї сумної картини та поклав йому руку на плече.

— Роуді правий, іноді лайно трапляється. Кожен може помилятися. І це просто доводить, що ти більше людина, ніж механізм, — побачивши, що його слова мало втішили, він вирішив змінити тактику. — А взагалі, є дещо, в чому мені знадобилася б твоя допомога.

Віжен зацікавлено підвів погляд. Прогрес.

— Нам потрібно витягнути команду з Рафту. Я проектував цю в’язницю не для того, щоб в ній тримали Месників. Спочатку проаналізуй всі можливі важелі тиску на держсекретаря і ООН. Повідом юридичний відділ, нехай для початку спробують витягнути всіх під заставу. Можливо для початку підійде домашній арешт, або щось на кшталт цього. Але в кінечному результаті їх повинні повністю виправдати. За угоди ми поки не говоримо, можливо з часом мені вдасться їх якщо не відмінити, до хоча б значно змінити. Ти ж хочеш повернути Ванду та інших?

З секундною затримкою Віжен кивнув.

— Я виконаю наказ.

— Це не наказ, а прохання. Або краще звучить завдання. Я поки лишуся тут і потурбуюся про Роуді.

Він планував просто заснути і запустити день з самого початку, але було боляче дивитися на те, як себе картає Віжен. Якщо в цій ситуації хтось і винен, то тільки сам Тоні. Але він обов’язково це виправить.

Дочекавшись, коли зла медсестра покине палату, Тоні непомітно просочився всередину. Втім, Роуді вже спав, тож він вирішив не будити друга і просто зручно вмостився в кріслі. За кілька секунд свідомість поглинула темрява.

Розбудив його крик медсестри і заспокійливий голос Роуді. Тоні потягнувся і потер очі. Сон в кріслі однозначно протипоказаний у його віці. Ще й з таким жахливим будильником. Його сонний мозок потребував кави. Він надто мало спав, щоб нормально функціонувати без неї.

Чекайте…

Тоні різко вскочив на ноги і огледівся. Нічого не змінилося. Він прокинувся там само, де заснув. Поряд здивований Роуді та розлючена медсестра. Ніякого Росса і нагадування, що він має піймати Роджерса за 28 годин.

— П’ятнице, який сьогодні день?

— 6 травня 2016 року, 6:30 ранку, — прозвучав м’який голос ШІ в навушнику. Він не повернувся. Більше ні. Сто вісімнадцять днів пекла нарешті завершилися.

— Тоні, все гаразд? — повернув його до реальності голос Роуді.

О, ні. Він мав це виправити! Чому петля розірвалася прямо зараз? Йому потрібен ще один раз. Тоні більше нічого не стане змінювати. Лише врятує друга! Шанс, лише один шанс!

— Тоні, агов?!

Старка сильно смикнули за руку, вириваючи з панічних думок.

— Я так винен. Я мусив це виправити. Мусив тоді піймати тебе. Я міг!

— Не міг, — хитнув головою Роуді й трохи скрився. Навіть з обезболюючим він відчував біль. — В тому що сталося, ніхто не винен. Ні ти, ні Віжен, ні Сем. Ну, може трохи бараняча впертість кепа і самовдоволена пика Росса.

Тоні видихнув. Він не міг пояснити Роуді всього. В кращому випадку друг просто вирішить, що він божевільний і відправить до психотерапевта, як це було після його повернення з Афганістану. В гіршому… Можливо він ніколи не зможе йому цього пробачити.

— Вибачте, але нас чекає ще одне обстеження. Якщо ви наговорилися, ми нарешті поїдемо, — невдоволено прошипіла медсестра і відштовхнувши Старка в бік, повезла Роуді з палати.

Яка хоробра жінка.

Втім, зараз справді не час занурюватися у почуття провини, Тоні має все виправити. Він обов’язково знову поставить друга на ноги. Для початку потрібно зв’язатися з Гелен Чо.

— Я вже зібрала команду і лечу в Америку, — одразу пролунав голос жінки замість вітань. — Прибуття через дві години.

— Я особисто зустріну вас.

— Добре.

Закінчивши розмову, Тоні поглянув за вікно. Сьогодні було сонячно і тепло, погода набагато краща ніж вчора, яке тривало для нього аж сто вісімнадцять днів. Іноді йому все це видавалося лише сном, та водночас від пам’ятав кожен свій день, кожен вчинок і кожне рішення.

Скільки б Старк не думав, так і не зміг розгадати загадку своїх повернень.

Повністю поринувши в свої думки, Тоні не помітив жінку, яка завмерла на порозі, розглядаючи його з вдоволеною усмішкою. Її зовнішність була досить незвичною, люди обов’язково мали б звернути увагу на її дивний жовтий костюм, повністю поголену голову чи дивний артефакт у формі ока на її шиї, та замість цього всі проходили повз. Коротка мить і жінку ніби поглинула реальність, більше ніщо не нагадувало про її присутність.

 

***

Решту Месників вдалося витягнути з Рафту за тиждень. Для початку просто під домашній арешт і нагляд кількох агентів. Поки доктор Чо займалася Роуді, Тоні не гаяв часу і тиснув на Росса. В минулому йому вдалося дещо накопати на держсекретаря, немало допоміг Віжен, який нарешті почав використовувати всі свої здібності в повну силу. Зрештою, Росса вдалося звільнити. Той бісився, але нічого зробити не міг.

Т’Чалла через свої канали посприяв тому, щоб його посаду зайняв більш гідний кандидат. Цікаво, що його прізвище теж було Росс. Тоні декілька раз все перевірив, але вони точно не були родичами.

З новим держсекретарем справи пішли вгору. До того ж Т’Чалла намагався зі всіх сил допомогти відновити Месникам їх попередній статус. Невдоволених вистачало, але проти двох найбагатших людей світу, які до того ж ще й володіли передовими технологіями світу, вистояти було неможливо.

— Ти навіть не спитаєш за капітана Роджерса? — запитав в нього якось Котокороль після чергового засідання Ради Безпеки ООН, де після численних перемовин таки було прийнято перші поправки до Соковійських угод.

— Я йому не нянька. Але якщо він тобі набрид, просто вижени його, — пирхнув Тоні у відповідь. Ще кілька засідань тому, Т’Чалла дозволив йому звертатися до нього неофіційно.

— І давно ти знаєш, що він в Ваканді?

— З самого початку?

— Не збираєшся повернути його в команду? Ти ж готуєш виправдання для всіх, навіть для Барнса та Роджерса.

Тоні тільки невдоволено простогнав у відповідь.

— Більше жодного слова на тверезу голову. Пропоную організувати вечірку на базі Месників і відсвяткувати нашу першу, але не останню перемогу. Можеш сестричку з собою прихопити, у мене є один розумний хлопчисько, тож вони точно знайдуть спільну мову. Обіцяю не наливати їм нічого міцнішого коли чи соку.

Котокороль тільки усміхнувся і кивнув.

— Тоді чекаю.

Старк повернувся на базу і одразу поспішив навідати Роуді. Він під наглядом реабілітолога та Сема займався у спортзалі.

— І? — з порога поцікавився друг.

Тоні розплився в широкій посмішці.

— Перемога.

— Я навіть не сумнівався, — впевнено  кивнув Роуді. Ага, так він йому і повірив. Може то хтось інший перед засіданням отримав три телефонні дзвінки з закликом не гарячкувати і просто спокійно робити свою роботу?

— Сьогодні буде вечірка! Навіть Котокороль зі своєю принцесою Кітті прибуде.

— Якщо ти знову назвеш її так прямо в обличчя, принцеса Шурі тобі цього так просто з рук не спустить, — вирішив нагадати Сем.

— Я просто запрошу Пітера-Павучка і натравлю хлопця на неї, або навпаки.

Перекинувшись ще кількома фразами, Тоні поцікавився результатами реабілітації. Прогрес був, але досить повільний. Механічні підтяжки допомагали, але відновлення все одно потребувало часу. Те, на що Старк більше ніяк не міг вплинути.

Повідомлення П’ятниці, що ззовні його чекає гість трохи насторожило. Т’Чалла з Шурі точно не могли прилетіти так рано, а нікого іншого він не чекав. Махнувши на прощання Роуді і Сему, Тоні пішов перевіряти, хто ж наважився без запрошення заявитися на базу Месників.

Яким же було його здивування, коли цим гостем виявився Барнс. Той самий, що Джеймс Б’юкенен. Що було ще дивніше, він був один. Тоні навіть кілька раз очі протер. Нічого не змінилося.

— Тільки не кажи, що Роджерс сконав і ти прийшов кликати нас на його похорони?

Барнс хмуро на нього поглянув і похитав головою.

— Дивно, я думав ви як сіамські близнюки.

— Я прийшов вибачитися.

— Сам? Невже не боїшся, що я тебе вб’ю.

— Ти не зробив цього в бункері, тож не зробиш цього і зараз.

Слова Барнса лунали надто впевнено, Тоні пригадав всі ті рази, коли стирав цього солдатика в порошок. Він міг би зробити це й зараз. Тим більше допомоги в обличчі Роджерса немає, але… Він перегорів. Більше не було жодної ненависті до цієї людини. Можливо жаль. Чи навіть крихта співчуття, після вивчення всіх файлів Гідри, але не ненависть.

— Мені не подобається ця впевненість в твоїх словах, та нехай. Кажи що хотів, і забирайся назад в Ваканду. Мені ще тут розлюченого Роджерса не вистачало. З мене вистачить конфліктів.

— Стів не прийде. Він не знає, що я тут, — хитнув головою Барнс. — І я справді хотів вибачитися. Тоді я не контролював себе, але кров Говарда і Марії Старків все одно на моїх руках. Мені жаль. І за Берлін теж. Я не хотів нікому нашкодити.

Тоні дивився на Барнса, і не знав, що з ним робити. Вигнати? Пробачити? Чи може таки врізати? Хоча б раз. Так, для профілактики. Навіть костюм не одягаючи.

Він важко зітхнув і криво усміхнувся.

— Дорога з Ваканди була неблизька, еге ж?

Барнс зрозумів його правильно і відвів погляд.

— Принцеса Шурі обіцяла стерти тригери, хотів переконатися, що дорогою нікому не нашкоджу і моя свідомість належатиме лише мені.

Тоні насупився і потер підборіддя. От як з такою людиною розмовляти?

— Ходімо, у нас сьогодні вечірка. Котокороль і принцеса Кітті теж будуть, тож зможеш пізніше повернутися разом з ними.

Барнс недовірливо на нього покосився, але все ж кивнув. Спочатку інші Месники не на жарт злякалися візиту колишнього Зимового солдата, хвилювалися, що з їхнім дорогоцінним кепом щось сталося. Тихо пирхнувши, Тоні відправився в майстерню. П’ятниця подбає про підготовку до вечірки, а поки є час, він має зайнятися більш корисними справами. Попри все, він досі був Тоні Старком — власником Stark In. Та й деякі правки в костюм потрібно було внести, є в нього одна ідея…

Вечірка видалася на славу. Після конфліктів з угодами, Месники вперше знову збираються всі разом. Ну, майже. Зате у них є поповнення. І досить непогане.

Спочатку Павучок почувався дуже невпевнено і намагався сховатися в найтемніший закуток, але неочікувано наштовхнувся там на Барнса. На диво ці двоє навіть розговорилася, а потім Тоні просто натравив на них Шурі і Сема.

Тоні з легкою посмішкою спостерігав, як Клінт вчить Ванду влучності. Тільки якщо лучник для кидання м’ячів використовував руки, то дівчина свої телекінетичні здібності. Віжен не відходив від Ванди далеко і інколи навіть підказував, як виправити траєкторію польоту м’яча. Т’Чалла про щось сперечався з Наташою і Гелен Чо. Здається мова йшла про використання вібранія в медицині. Роуді активно щось розповідав Барнсу і Сему, останній час від часу вставляв їдкі чи веселі коментарі.

Месники в зборі. Здається, тепер він розумів, для чого були всі ці повернення. І якщо все справді так, як Тоні думає, то попереду їх чекає серйозна загроза, з якою вони зможуть впоратися лише всі разом.

Втім, Старк все одно не перестане шукати того, хто причетний до ста вісімнадцяти днів пекла в його житті. Йому потрібно знати все.

 

***

А через два дні на базу заявився сам Роджерс. Теж з вибаченнями. Тоні покосився на Барнса, який дивним чином уникнув повернення в Ваканду, а потім махнув рукою.

— Робіть, що хочете.

Так, тепер Месники точно в повному зборі.

 

Примітки автора:

Я чесно не пам’ятаю, коли була битва в аеропорту, тож вибрала 5 травня – бо це день прем’єри цього фільму в Україні.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь