Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

частина перша

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

у діна вінчестера є все, що йому потрібно в двадцяти два. чудова тачка, гроші на бургер, здоровий сім на сусідньому сидінні. чого ще можна бажати в цьому житті?

стабільного заробітку, даху над головою, та зберігаю все тому ж сему навчання в коледжі. над цими пунктами “все що потрібно” хлопець працює як віл на полі. він іноді важко дихає, сіпається, розноситься колінами на землі, але іноді. то не страшно. страшно — молодший брат без майбутньо та шансу на мрію, і дін не дозволить цю статистику. він пхає жирнюючими пальцями залишки бургера до рота, а брат кривиться через брідливість. старший розтягує губи по набитих щоках, аби залишки їжі посміхалися крізь них. сема пересмикує.

— чувак, ти жахливий.

— пр’сто дех’т виріс у п’лаці, — його ледве чутно через булку та овочі, які не доля прожувати, тож молодший просто зводить очі до даху імпалі і втикається носом на екран телефону. ну й будь-ласка.

— просто навчись їсти, — бурмотить він, і тепер уже дін зводить очі догори. він закидає упаковки від їжі на заднє сидіння, поки сім проводжає їх насупленим поглядом. як би він так зробив в братовій машині, то вийшов би пішки назад в канзас, стираючи п’ятки об асфальт.

дін робить радіо тихіше. він також працює в телефоні, заходить на сайти наркорелізу і вже вкотре за чотири дні — квартира за квартирою, надто дорого, надто далеко, надто схоже на манський притон. їм не потрібні королівські палати, але хотілося б пристойний душ і більше, ніж дві бабчині розкладушки. а ще аби сему не довелося тягтися через все місто до коледжу, десь ближче до центру. дін то на роботу покатається, але ганяти крихітку туди-сюди поки грошей на бензин банально немає — це марнотратство, тож вони продовжують пошуки. малий в цей час шерстить вимоги вступу до коледжуи вивчає фотки кампусів, аудиторій, і важко зітхає. він пропонував, наполягав, аби також знайти щось більше за інтернет-підробітку, забити на навчання, та дін навіть не слухав — гримав двері будинку боббі та вийшов геть, розлучений. в їхньому рідному містечку не було жодних можливостей для розвитку пропорціонального амбіціям, поряд зі звалищем металу співака також. але можливо, можливо, зірується в іншому місці з обмеженим і дуже худим бюджетом не було розумною думкою. та дін як і не слухав, так не послухав і в цей раз. бачить коледж не бачить перепон, і в глибині душі за вдячністю сема було роздратування та провина, яка дерла кігтями горлянку. він також дорослий, також може заробляти, і діну не потрібно відмовлятися від усього цього, і я був готовий викрикувати цього брата просто в обличчя двадцять чотири рази на день, по одному на рік. так не послухав і в цей раз. бачить коледж не бачить перепон, і в глибині душі за вдячністю сема було роздратування та провина, яка дерла кігтями горлянку. він також дорослий, також може заробляти, і діну не потрібно відмовлятися від усього цього, і я був готовий викрикувати цього брата просто в обличчя двадцять чотири рази на день, по одному на рік. так не послухав і в цей раз. бачить коледж не бачить перепон, і в глибині душі за вдячністю сема було роздратування та провина, яка дерла кігтями горлянку. він також дорослий, також може заробляти, і діну не потрібно відмовлятися від усього цього, і я був готовий викрикувати цього брата просто в обличчя двадцять чотири рази на день, по одному на рік.

та в діна вінчестера було все, що йому потрібно в його двадцяти два, і за його словами диплом у цьому списку не входив.

— а ну глянь, — він тицяє брата в плече та простягає йому телефон. крізь тріщини сім розкривається доволі простору, нехай й трохи захламлену, кімнату, пристойну ванну, кухню і ще живу через стійку. і ціну. занизьку ціну для таких апартаментів.

— я не знаю, діне, — він хмурить брови в своїй “ох-ці-старші-наївні-брати” манірі. — занадто класно, аби бути правдою.

— дочитай, малий, — дін криво посміхається, вовтузить пальцем по екрані, і сем можливо, що їм треба помитися. — “шукаємо сусіда, хлопця, терміново”.

— легше було б оселитися в тому самому гуртожитку, — він віддає телефон господарю, але тепер його брови не такі насуплені й категоричні.

— ти б перший заволав від душової на весь поверх, принцесо.

— придурок.

— сучка.

сем хмикає, що означає «ну підзвони», і дін дзвонити. розмовляє рівно дві хвилини, кидає слухавку, заводить мотор під здивований погляд.

— сказав, що говорити незручно і ми можемо зараз приїхати та подивитися квартиру, — дін зводить плечами та підкручує гучність на ac/dc. — терпіти не можу британський акцент.

молодий ніяк це не коментує, втрачаючи надію на душу. він почав поправляти волосся, поки дін зайнятий виїздом на дорогу, але коментарів уникнути не вдається. що за лайн.

***

вхідні двері квартири із завзяттям обклеїли автомобільними наліпками, і дін не знає, що думати з цього приводу. принаймні прикольно і дає надію, що сусідом не виявиться шестидесятирічний дід, бо хтось з них цього не переживе. чотири прольоти вниз є продуктовий цілодобовий магазин, аптека, автобусна зупинка. і це майже центр. що все надто ідеально, аби за двері дійсно не підтверджується старий англієць та розвалена квартира, запитана валідолом та пошуком. дін глибоко вдихає пил і серпневе сонце поза вікнами, та гучно б’є кулаком по дереву. жодного звуку. він б’є ще раз через дві хвилини і починає дратуватися — бензин не безкоштовний, і витрачає його на всіх придурків це не розсудливо, а ще дратує.

— ми не могли помилитися адресою? — нервовим за спиною ніяким сенням.

— так, я зовсім тупий, аби перевірити три рази і припаркуватися не там.

— та, я не це наважусь…

дін стукає ще раз. вже зло та різко, і він би продовжив, якби двері раптово не відчинилися і його рука мало не стикнулася з чужими грудьми. незнайомець скептично вигнув тонку брів, окидаючи оцінюючи поглядом їх обох з макітри і до брудного взуття.

— по телефону ти явно видаєшся старшим, хлопче, — пролунало замість привітання зі сільним британським акцентом. дін набрав повітря у груди, щоб сповістити, що він по телефону видається старим збоку збоку, але сем впереднув його плечем, вийшов, та протягнув здоровезну лапу.

— здравствуйте, пане, я сем, це мій старший брат дін, — він нятягнув на обличчя найпривітнішу усмішку, і незнайомець вдоволено хмикнув.

— бальтазар, — бальтазар потиснув руку у відповідь, доволі міцно та активно. він кинув погляд за семове плече. — наступного розу зважай, що двері людям потрібні для діла і вибивати їх не слід.

дін стиснув щелепи та глибокий вдих.

— прийнято, пане, — тільки бог зна, як він це видав.

— і ніяких сер, я не такий старий, — чоловік (хлопець?) відійшов від проходу, пропускаючи їх середину. — мені всього двадцять шість.

не шістдесят і добре.

— як скажеш, — дін відчув себе впевненіше, бо чотири роки — то фігня. а ще він високий, на сто відсотків сильніший, бо має вигляд як жердина, яка від-от зламається або втратить занизькі штани. про сема взагалі можна помовчати, хлопець монстр у своїх вісімнадцяти з цим сорок п’ятим розміром ноги та віком за метр вісім.

квартира дійсно не відрізняється від фотографій. просторий коридор, невеличка ванна кімната з душовою, а їх спальня взагалі була ще більше за відчуттям (ну або тут точно стало менше речей). загалухайна, доволі світла квартира, але по кожному душу було мало холостяку. дуже різноманітну душу, насправді. кухня була завалена алкоголем та упаковками китайської їжі біля сміттєвого відра, поки на плиті стояв який суп, наповнюючи приміщення ароматом овочів та спецій. бальтазар весело тикав у двері, ящики, розповідав про далеку роди з Лондона, якому потрібно лише вчасно переслати гроші за житло, і в цілому випромінював солодку доброзичливість розбавлену глумливістю.

— я бачив в тобі машину, — він знову окинув діну якимось дивним поглядом, під якимось чином бачиш собі банкою кукурудзи дії. наче й можна взяти, але чи треба воно тобі в холодильнику. — за нами зарезервовано паркомісце, поговори з коменданткою, і ми можемо внести це в квартплату.

— ми можемо тут жити? — сім зневірливо глянув на нього, стоячи десь між кухнею та коридором.

— ну ви ж для цього приїхали, — бальтазар посміхнувся так, як посміхаються настирливим чужим дітям. — правил небагато: вчасно платіть, трахайтесь деїнде, мийте за собою посуд, та не чіпайте книжки касі, і буде вам щастя. можете їхати сьогодня, якщо встигніте в найближчі півтори-дві роки, бо ключем для вас поки що немає.

— чекай-чекай, — дін замахав руками, — яка ще касі?

— який, — бальтазар стягнув із себе квітчану футболку, розрізаючи хребтом сонячні промені. — мій друг, в принципі в цьому правилі може бути більше. але він не кусається, найчастіше.

в кривій посмішці змусило жити діна зав’язатися щось вузлом. друг, як цікаво. дійсно схоже на гуртожиток.

— нам треба п’ять хвилин порадитися, — він схопив сема за футболку та потягнув кудись до виходу.

— та хоча тридцяти, тільки завдяки результатам наради.

— обов’язково.

коли вони опинилися за порогом, знов серед пилу та теплої задухи, дін втомлено опустив плечі та провів долонею по волоссю.

— як тобі?

— ну він дивний, — сем говорив тихо, озираючись на прикриті двері. — але начебто нормальний. я взагалі може не чіпати один одного, але з усіх, що ми бачили — цей оптимальний варіант. один душ на чотири я вже якось витримаю.

— мені не подобається цей бальтазар, — пробурмотів старший. — неприємний тип.

— а ти в нас садова квіточка, — сем зробив фірмовий бічфейс, схрестивши руки на грудях. — я втомився спати в дешевому мотелі, де немає гарячої води та тусуються незрозумілі чоловіки.

— а цей чоловік прям дуже зрозумілий! — дин сплеснув руками, розпалюючись все більше з кожною секундою. — якщо він якийсь придурок, семмі?

— ми для нього не більше придурки, але він готовий нас пустити прямо сьогодні, і, поміти, не зачинив двері. та ми можемо в будь-який момент взяти його плазму та винести її в найближчий ломбард!

— чудова ідея.

— діне! — сем насупився ще більше, його погляд набув засудливих ноток, і дін ненавидів його за це.

— а кассі?

— ну від як касі прийде, так і побачимо. — здається, сем все вирішив, і дін не міг його в цьому звинувачувати. він знав, що якщо зараз скаже ні, то вони повернуться та поїдуть в черговий мотель, і малий максимум буде сердечно спіти весь залішок дня. але варіант дійсно був гарний, і вони можуть виїхати вже через місяць чи два.

— добре, тягні сумки з машини, я поговорю з цим… бальтазаром.

сем помітно розслабився, навіть усміхнувся, і в два стрибки опинився на сходах, з його довжезними ногами це не дивно. вінчестер зітхнув та вкрив двері, повертаючись в квартиру. залита сонцем та чужими запахами, вона поки що не викликала нічого, крім ніякості та нерва.

— ну як, директоре?

дін аж підстрибнув, обертаючись на надто веселий голос. бальтазар стояв в халаті, намілений кремом для гоління. по його ногах тягнулася гаряча пара, і дів взяв себе до рук.

— Сем зараз принесе сумки, та заплатити я можу покинути лише за два місяці.

— головне що можеш, — здається задоволений його рішенням, бальтазар вже надумав повернутися до своїх справ, але дін згадав про хвилююче його питання.

— чому така… терміновість?

— ти хочеш сказати, чому така низька ціна при таких умовах? — дін ледве стримався, аби роздратовано не зітхнути. йому цей тип точно не подобається. — тому сталися непередбачувані що таке, ну і родичка не бере з мене забагато. але якщо тебе не в це…

— ні! — дідько, надто швидко. ніби вони в скрутному (так і є) становищі. — ні, мене все в є. готівка чи карта?

— оце вже по дорослому. давай на дитину, можеш десь у кінці тижня за перший місяць.

і вони б могли потиснути один одному руки, щось сказати, але бальтазар сховався за двері, а сем, начепивши на широкі плечі три сумки, сяяв як забруднена, але все ж таки золота монета.

— дурню, треба було покликати, а не тягти все самому!

і в принципі все пройшло нормально. бальтазар вийшов через хвилину сорок, і аромат усіх бальзамів та лосьйонів заполонив коридор, огортаючи терпким, трохи зарізким цитрусом. жах, на думку діла, бо несло, здалося, заометри, а в духі серпня так і взагалі крало дорогоцінне повітря. вони з семом встигли помити руки на кухні, повідчити всі вікна, та розкласти частину речей. бальтазар губ, і куток глянув на них смикнувся. та загалом здавалося, що на нових квартирантів йому було, і брати не могли зрозуміти, як себе відчувати — з одного боку вони забезпечують можливість вільної діяти, з іншого — чи дійсно так мало? от чи може дін зараз піти та зжерти ті пів каструлі супу, чи за це він вилетить так і не заплатив?

— хлопці, душ вільний! — єдине, що пролунало з іншої кімнати навпроти по коридору. як вони зрозуміли, там жив бальтазар та загадковий кассі. дін зазірнув в середину лише одним око, лише на мить, та побачив два ліжка та купу паперу на підлозі та столі. і шпалери кольори світлосинього, чому він трохи заздрив неба, бо на поміч від молодого кольору соковитих персів переноситься погано, і саме його зараз осяяло світло тікаючих за обрій променів.

— я перший! — заволав сем, виводячи брата з задумливості. і поки він оговтався, аби зробити спробу схопити засранку за ногу та випередити, усі два метра краси та розуму сховалися, зачинившись у ванній кімнаті.

— сучка!

— придурок!

дін рикнув, але в ту саму мить розтікся теплою усмішкою. сем можна забратися в свої книжки та підготовку до іспитів сьогодні, а дін нарешті виспиться без зайвого нервування та чужих ніг у роті.

— як мило.

а від до липкого британського треба звикнути, і дін просто сподівається, що це станеться якомога швидше. новий співмешканець вже встиг переодягнутися (ну хоча б це не зайняло рік) в усе чорне, начепивши на руки персні та годинник. весь його вигляд говорив про те, що чекати його слід рано вранці, якщо не пізніше, і це викликало б почуття посилення, аби не наявності касі.

— як так вийшло, що два брати поспіхом знімають у ліпшу квартиру, навіть без питань?

— неочікувані життєві обставини, — дін чесно старався обійтися без пародій, але це було вище за ним. бальтазар здивовано підняв світлі брови, але вже за секунду прийняв хижого вигляду. як дика кішка, готова вчепитися горлянку в будь-яку мить, а на кішок у вінчестеру алергію.

— ну якщо ти не хочеш аби я підняв всю інформацію, яка набралася за ваше недовго життя, щоб дати шанс розповісти самому собі, що вважаєш за потрібне. але щось більше інформативно.

настав час діна дивуватися. за одну мить з такого собі байдужого шиголови бальтазар немов побільшав, набрав масу, і сталевий голос покотився по приміщенню прямо на вінчестера. жодних жартів, лише впевненість та обіцянка. не те щоб дін приховував щось протилежне, але в ньому було достатньозаконовинного цього минулого, аби такий як тип копався в них своїми пожовтілими гідотними пальцями.

— ми прибули чотири дні тому з іншого штату, сем хоче вступити тут в коледж, а в мене співбесіда завтра, — як його голос залишився рівним та не зібрався на злості справжня загадка, але дін сам пише.

— треба ж, — до голосу бальтазара не повернулися веселі акорди, наче він погрожував незрозуміло чимось тому. він взяв з поліці пачку мальборо та рушив повз кімнату на кухню. — куриш?

— ні.

— який молодець. п’єш? — дін не вловив емоцію цього питання, чи була це якась перевірка на доброчесність, чи просто раптова цікавість. в будь-якому випадку, йому є двадцять один.

— буває, — хлопцю довелося вийти в коридор та зупинитися біля дверей на кухню, аби не волати через всю квартиру. сорочка почала неприємно липнути до тіла, і хотілося здерти весь бруд на піт нігтями, бо поки дочекається сема з його триетапним доглядом за волоссям можна відкритися на соляний стовп. блондин же, чистий та, господи, ще й напарфумлений так, що чутно аж у коридор, сидів на підвіконні, димлячі у відкрите вікно.

— гадаю, це так, — з тваринною граційністю він спустився на підлогу, затискаючи цигарку між зубів, та протягнув руку до верхніх полів. звідти показали два келихи та, дін ковтнув, пляшка дорого віскі. — тож вип’ємо за вашу скорботу в нашій вишуканій!

дін рішуче підійшов, міцно охопивши протягнутий келіх. від бальтазара віяло чимось небезпечним та небезпечним, але при цьому він начебто доволі привітний, і діна це збиває з пантелику. можливо, перед страхом недовіра та змінами. так, схоже на те.

— радій знайомству, гадаю, — і він одним ковтком спорожнів напій.

— навзаєм, гадаю, — бальтазар віддзеркалив його рухи, коли з ванни нарешті вийшов сем.

дін гримнув на нього щось обурливе про час та «дівочі» замашки, і зник, грюкнув двері.

— у нього якісь проблеми? я б не хотів змінювати інтер’єр починаючи з дверей.

— просто важкий день.

—зрозумів. а ти пєш, малий?

дин тільки і встиг крикнути “ні, не п’є!”, перш ніж усі звуки з коридору залилися теплою водою і він застогнав. м’язи потроху розслабилися, ніби їх випускали із залізних прутів. надзвичайна насолода. запримітивши семів гель для душі та якийсь шампунь, вінчестер не думаючи ніг почав намилюватися до голови, огортаючись терпким запахом горіхів та дерева — хоч тут брат не схожий на принцесу. голова стала легшою, також думки позмивалися водою в стік, і він просто стояв, піднявши обличчя догори, поки кімната наповнювалася парою, затуляючи дзеркало. і коли температура стала прохолодною, дін ніби прокинувся, вилітаючи з душа. не вистачало в перший день отримати за марнотратство гарячої води, за яку ще не сплачено. він роздратовано усвідомив, що забув і змінний одяг, і рушника, і теперішні джинси одягу натягнути на голе вологе тіло,

він провів пальцями по дзеркалу, повертаючи собі обличчя. звідти на нього глянули синці під зеленими очима, але виглядав він пристойно (якщо це слово можна до людини до людини без трусів під ярмами). впевнено відкривши двері, він думав швидко проскочити в кімнату та переодягтися. та замість порожнього коридору він натрапив на величезні, як два озера, сині очі посеред тм’яного рудого сонця. що за дурне планування, коли ванна практично навпроти вхідних дверей. і навпроти шокованого хлопця, кому належали ті два озера. скуйовджене волосся збивало з пантелику, особливо на фоні випрасованого до гострих як лезо швів на костюмних штанях. бухгалтер після корпоративу та й роки. десь на кордоні свідомості промайнула думку, що він взагалі-то напівголій, мокрий, і живе тут менше двох годин, тож поки на нього не кинулися, треба рятувати оцінку.

— я дін, — він непевно простягнув руку, і незнайомець перевів порожній погляд з його обличчя на мозолисту долоню навіть не кліпнувши. — ми з братом тут тепер, типу, живемо.

о, чудово, він кліпнув. і погляд розхмарився, завдяки чому шок почався розумовим процесом. хлопець ніби заінтриговано схилив голову до плеча, піддався вперед, і діна огорнуло запахом книжкового пилу, кави, та літнього сонця серед сухих квітів.

— касі! — бальтазар занадто гучно крикнув прямо над діновим вухом, прослизаючи до, як можна було здогадатися, касі. впевнено закинувши руку на чужі плечі, він буквально повіс на брюнеті. — ти сьогодні рано. знайомся, наші нові квартири, не з’їж їх, будь ласка.

кассі ще раз перевів більш уважний погляд на нового мешканця, примруживши трохи очі, аби синь не була діна по зіницях. рука вінчестера опустилася вже зовсім низько, тож брюнет ніби щось раптово згадавши, вхопив її. це було так неочікувано, що дін трохи сіпнувся, коли сухі та теплі палці міцно обхопили його вологу долоню.

— кастіель, — пролунав голос в тіші квартири, миттєво перекриваючи собою всю гомінку вулицю.

вінчестер підняв брови. їх імена вмити почали здаватися занадто нормальними для цього коридору. хто назве дитину кастелем або, прости господи, бальтазаром? дин би перший жбурлявся піском в дитсадочку.

— а ти брат, як я розумію, — кастіель глянув йому за плече, і зараз повністю відчутний глибину низького тембру, тому навіть не треба було намагтися, аби в грудях стиснуло чи то від передбачення дива, чи то від шаленого нерва як перед іспитом . а поки що зустрічалося на знайомство, натягнув взуття, дін зміг поглянути всього кастіеля — від жахливого тренча в серпні, до легкої щени гірних що гострій щелепи. ну враження він складав нехай і не менше дивне, ніж його друг, але принаймні приємніше.

— буду завтра, не бешкетуйте! — бальтазар махнув рукою, виходячи за двері. — принесу вам, хлопчики, ключі.

і вони всі залишилися в коридорі. кастіель нібито не знає де себе подіти у власній квартирі (не зовсім власної). він стрибав від шпалер до діна, по діну, і це, насправді, дивно. так і кортіло сказати “чувак, досить, це лякає”. та тут сем вкладаючи його в спину, і чинили страшні очі тицьнув під ребра.

— одягнутися було б непогано, еге ж?

дін ледве втримався, щоб не стукнути себе. ну точно, хто б так не дивився на пів голого чоловіка, якого ти ще й бачиш у першому житті. неймовірно, просто неймовірно.

— бляха!

і він швидко сховався в своїй кімнаті. залишаючи сема самого розбиратися з касі-кастіелем. поки він шукав у сумці білизну та пристойну футболку, нічим не заляпану, у двері невпевнено постукали. голос сема пролунав між стінами, і дін порушено зітхнув.

— бро, ти чай будеш?

він неприязно скривився. він не полюбляє оці всю трав’яну туфту, в пакетиках чи без, і зараз би із задоволенням випив ще того чудового віскі, про що і брали братові.

— ну от вийди і сам спитай в катіеля!

ну ні. хлопець виглядав чи то переляканим, чи то вдареним по голові, коли стояв у коридорі, тож чи його тонку душевну організацію зайвий раз не хочеться.

— давай чай, тільки цукру побільше.

це будуть дуже цікаві місяці.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь