Основи:

Матч з екзі складається з двох таймів по 45 хвилин, та з перервою 15 хвилин між ними.

Поле для гри в екзі має наступні розміри: 55 метрів ширини х 91 метр довжини х 9 метрів висоти. Воно повністю закрите оргсклом, яке за товщиною має півдюйма: в переважності для рікошетів та пасів, але також для того, щоб захистити глядачів від перспективи бути прибитим м’ячем. І домашнє, і виїзне поле мають двері, для пересування гравців на корт або ж з корту.  Ці двері не повинні відкриватися під час матчу.

Поле поділене на 4 частини, які розмежовані трьома лініями: перша лінія біля домашніх воріт, друга посередині поля та третя біля воріт противника. Удари пенальті б’ються з спеціальних позначених місць, які знаходяться між воротами та найближчою до них лінією.

Ворота знаходяться на обох кінцях поля. Справжні розміри воріт: 2.7 х 6.4 метри; ця територія відділена лініями, як на стінах, так і на самому полі.  Гравцям не можна перетинати ці лінії. Місце для забивання м’яча обладнане спеціальними сенсорами. Коли гравці забивають гол (тобто м’яч попадає в це місце), то воно загоряється червоним світлом. Якщо м’яч попав саме на лінії воріт, то гол не рахується. Кожен забитий гол коштує 1 очко.

Мета гри: набрати більше очок ніж суперник.

Команда:

В команді є 4 позиції: ударник (надалі- страйкер), дилер, беклайнер та воротар (надалі- голкіпер)

-Суть позиції страйкера– забивати м’ячі.

Страйкери починають гру на позиції на середній лінії поля: команда суперника стоїть ближче до центря поля, гравці захисту- по боках.

Дилери також відомі як мідлмен (middleman). Основна роль дилера може варіюватися в залежності від ходу гру. Дилер може як і нападати, так і захищати; бути додатковим страйкером чи беклайнером.

Дилери починають гру на лінії, найближчої до воріт власної команди.

Беклайнер– захисник. Основна роль беклайнера- захищати ворота та не підпускати м’яча до них.

Починають гру на лінії, найближчої до воріт власної команди.

Голкіпер захищає ворота.

Водночас від 1 команди на полі може бути 6 гравців. Зазвичай це 2 страйкери, дилер, два беклайнери та голкіпер. Голкіпер не є обов’язковою позицією: тренер може пожертвувати нею заради іншого гравця за певних умов.

Мінімальний розмір команди, яку допустять до турніру- 9 гравців. За таким правилом дозволяється заміна кожному гравцю крім голкіпера. Однак після певних подій це правило під розглядом, оскільки хочуть збільшити мінімальний розмір команди до 12 гравців.

Обладнання:

Ракетки

– Глибина сітки варіюється від позиції. Дилери мають найглибшу сітку, таким чином вони можуть найлегшим способом переміщати м’яч для захисту або ж нападу. Ракетка страйкерів трішки менша, але це не заважає їм вибудовувати траєкторію для ідеального удару. Ракетки беклайнерів мають менші переваги порівняно з попередніми двома, оскільки основна суть цих ракеток- чим швидше відбити м’яч від власних воріт (оскільки чим довше м’яч біля воріт, тим вищі шанси в суперників получити очко). Ракетки голкіперів є плоскі. Також їхні ракети є наймасивніші, їхня верхушка є розмірами 0,45 метри х 0,61 метри.

Також ракетки голкіперів є найдовші, які дозволені на полі, з тримачем до 1,25 метри довжиною. Ракетки інших гравців мають діапазон від 0,76 метри до 1,14 метри в залежності від висоти, маси та позиції гравця. Також змінними є маса ракетки та матеріал, з якого вона зроблена. Зазвичай гравці обирають ракетки з алюмінію, оскільки такі ракетки є легшими та ними краще керувати, але важкі ракетки для нападу часто зроблені з дерева для більшої сили.

М’яч

-За розмірами приблизно такий самий, як кулак. Маса оптимальна для рікошетів.

Шолом

-Вимагається бути одягненим на майданчику в будь-який час, якщо офіційний представник не вказує інше. Шолом містить спеціальний козирок, який захищає очі, але не блокує доступ до огляду поля чи судів, а також решітка, яка захищає все лице починаючи з носу.

Екіпірування

– Нагрудна та плечова підкладка, захист шиї, гомілковий захист, щитки для рук та захисні рукавички для пальців гравців. Додатковий захист: бандана, щоб приховати волосся гравця і капи, щоб запобігти пошкодження під час зіткнень з іншими гравцями.

 

Деякі базові правила для гри в екзи:

  1. Гравець нападу, який не володіє м’яч, але планує ним заволодіти, повинен мати між собою та голкіпером суперника гравця захисту. Це правило існує для того, щоб запобігти появі гравців нападу, які тільки те й роблять, що чекають біля воріт суперника. Покаранням за це правило є втрата очка чи м’яча в залежності від ситуації та переміщення гри на іншу половину поля.
  2. Дозволено налітати та завдавати фізичних перешкоджань на гравця, який володіє м’ячем, який тільки що віддав його чи на гравця, який планує отримати його. Гравець, який володіє м’ячем може без порушення правил налетіти на інших. Якщо хтось помилково завдав іншим шкоди, то м’яч забирається в тієї команди та гра переходить на іншу частину поля.
  3. Будь-які інші форми побоїв заборонені і будуть покаранні червоної чи жовтою карточкою. Через тяжкість фізичного насильства також буде визначатися чи буде наявне пенальті чи проста втрата м’яча. Гра продовжується з того моменту, де вона була зупинена. Місце, де продовжиться гра обирає арбітр та дилер буде подавати м’яч. Ніхто інший не може стояти ближче ніж на 3 метри від того місця.
  4. Дозволені сутички за участю ракеток. Гравець, який ракеткою нападає безпосередньо на опонента буде покараний або карточкою, або штрафним голом. Також заборонено використовувати ракетку для того, аби збити з ніг гравця. Якщо хтось використовує ракетку аби вдарити по шолому, то це одразу червона карточка та пенальті.
  5. Правило 10 кроків. Один гравець може володіти м’ячем не більше 10 кроків. Потім він мусить або забити гол, зробити рікошет або дати пас іншим.
  6. Жовта карточка є попередження. Якщо гравець отримує дві жовтих карточки, то він вимушений покинути поле до кінця гри. Якщо гравець отримує червону карточку, то він негайно покидає поле і не допускається дот наступної гри.
  7. Для гри молодших та старших класів потрібно 4 судді. Для вищих за рангом ігор треба мінімум 6 суддів, по 3 на кожну частину поля.
  8. Лише голкіпер може торкатися м’яч руками. Інші гравці не можуть взаємодіяти з м’ячем без участі ракеток.
 

Коментарі

Поки що немає коментарів. Чому б вам не розпочати обговорення?

Залишити відповідь