Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Неминуча розлука

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Люмін/Джонлі

Містер Джонлі любив дуже специфічний сорт зеленого чаю. Його виготовляють вручну, використовуючи лише два верхні листки пагонів чайного дерева. Їх спочатку обсмажують, щоб вони були придатні для чаю після сушіння, а потім обробляють особливим чином для надання їм ніжності.

Ароматний напій, що виходить у результаті, становить немаленьку частину їх щомісячних витрат. Джонлі відмовляв Люмін від покупки, хоч і зізнавався, що смак цього рідкісного сорту перевершує такий у всіх ресторанах сучасного Лі Юе. Люмін хотіла зрідка радувати його дорогими речами, від яких він отримував задоволення. Її робота шукача пригод приносила значно більше, ніж робота асистента в ритуальному бюро, тож бідною від цього вона не стане.

Спочатку йому було ніяково приймати цей порив, одночасно від того, що він не міг багато чим віддячити, й від того, що його поняття про поведінку жінок у стосунках застаріло на кілька сотень років. Люмін стала для нього випробуванням, потрясінням у незмінному століттями камені. Але через довгі розмови він з подивом відкрив для себе багато нового, наприклад те, що просто його подяки достатньо, щоб надихнути Люмін на нові жести вираження любові, і в цьому немає нічого поганого.

 

Мандрівниця взяла гарячий кухоль і принесла його Джонлі на кухню, насолоджуючись його м’якою посмішкою у відповідь. Він кілька разів подув на чай, повільно зітхнув і випив ковток, смакуючи його особливу запашність. Розпиття чаю було для архонта своєрідною церемонією і, як і всім подібним ритуалам, він виявляв їй велику повагу.

Вона сіла навпроти і неспішним лагідним рухом погладила корінець стародавньої книги, яку їй позичила леді Нін Гуан. Її поглинула безтурботність.

Надивившись на Джонлі, вона витягла з книги аркуш паперу, на якому тренувалася писати тейватською, й відкрила пухкий словник, складений нею власноруч, що лежав поруч.

 

Переписавши кілька речень з книги, Люмін затрималась на незнайомому ієрогліфі. Через деякий час зосередженого заглядання в словник, вона відчула, що Джонлі на неї дивиться, і у відповідь допитливо підняла погляд на його янтарні очі.

— Що за слово тебе так спантеличило? — спитав він.

— Оце… Як його читати?

— «Шляхетний спадкоємець». Може, варто вибрати легший підручник? Що це за книга?

Люмін закрила книгу, показавши палітурку. Назви там не виявилося, і вона, помітивши свою помилку, сказала:

— Це трактат про історію села Мінюнь триста років тому. На ньому справді не варто вчитися, але вивчити історію Тейвата дуже важливо для мене. Чим краще я розумію минуле, тим ближче я до Кенріах.

— У своєму прагненні ти виявляєш завзятість, гідну наслідування.

Через хвилину він сказав:

— Люмін… Пробач мені.

У відповідь вона взяла його руку.

Джонлі  — бог контрактів, який не переступить свого слова незалежно від того, кому, за яких обставин і як давно воно було дано. Тому нікому, навіть їй, не судилося почути історію падіння Кенріах з його вуст. Люмін, розуміючи його становище, не просила його про це після першої відмови.

Вона вже давно прийняла Джонлі таким, яким він є, не заперечуючи, втім, змін на краще. Адже щоразу, коли він вивчав щось нове, у ньому ніби спалахувала тепла життєва іскра, така, що приносить радість.

Так чи інакше, не було жодного сумніву, що від нього не домогтися відповідей. Все, крапка. Це лише означає, що потрібно дізнатися про Кенріах іншими шляхами.

Тільки вона зібралася вимовити рутинне «Не хвилюйся про це», як він поправив пасмо волосся, що спало йому на обличчя, чим знову його відкрив для погляду.

— Джонлі…

— Що?

— У тебе підводка розмазалася.

Вона грайливо всміхнулася. Фарба неакуратним мазком пішла нагору майже до скроні. Розгублене і трохи збентежене обличчя Моракса було верхом безсловесної комедії. Недаремно Гу Тао всіляко хитрує, щоб вивести його зі звичного стану рівноваги.

Джонлі тут же на швидку руку вмився — навіть удома він вважав за краще виглядати охайно, ніби на вихід, і повернувся до неї.

— Ну як? Змилося?

Люмін кивнула. Без тіней обличчя Джонлі сприймалося інакше — трохи менш серйозно, зате виразно ніжніше.

— Хочеш, я сама нанесу їх тобі?

 

***

Мандрівниця мирно спала під деревом. Вона поклала руку на коліно, щоб весняний вітерець не піднімав біло-золоту сукню, а голову — на плече обіймаючого її чоловіка. Трава і квіти колихалися, приносячи із собою запахи свіжого ранку.

Раптом тепло іншого тіла віддалилося від неї, і вона, потривожена, прокинулася. Її одразу ж зустрів заспокійливий поцілунок у щоку. Джонлі допоміг їй лягти йому навколішки. Її очі залишалися напіввідкритими — так можна було побачити небо і погадати, яка хмара що нагадує. Незабаром вона відчула, як м’яким дотиком їй почали перебирати волосся, і вклали в нього квітку цинсінь. Вона торкнулася її напівпрозорих пелюсток.

— Люмін… Пам’ятаєш, як, зізнавшись один одному, ми уклали контракт?

Дівчина засміялася.

— Якщо це можна так назвати.

— Я хочу доповнити його.

— Цікаво…

— Я не можу бачити майбутнє, провісник, але ясно розумію, що твій шлях у цьому світі довгий і тернистий. Тому пообіцяй, що пройдеш усі випробування долі до кінця. Тільки так я зможу… трохи зменшити біль нашого розставання. З мого боку я обіцяю ніколи тобі не нашкодити, хто б, або що б мене не попросило.

Люмін потяглася до руки Джонлі й переплела їх пальці.

— Я згодна.

Ніби даючи клятву, вона скріпила цей договір поцілунком, все ще стискаючи його руку.

 

Вона була впевнена, що ніколи не забуде, що вони були разом. Це знатимуть інші світи, інші люди, інші небеса — вона їм розкаже. Завдяки їй, пам’ять про Джонлі, гео архонта, ніколи не згасне, а продовжить сяяти, немов чисте золото, немов зірка на небосхилі.

Навіть якщо ерозія роз’їсть його оболонку, вона подивиться всередину і знайде таке ж серце.

Навіть якщо це лише момент у їхніх вічних життях.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь