«Сьогоднішній день — гарна нагода вийти з берегів, кожному — зі своїх. Тому що кожна людина — океан, і безглуздо все життя щиро вважати себе калюжею, нехай навіть найглибшою і непросихаючою в мікрорайоні»

Причал Портсмута кишить людьми, більшість із яких прийшли подивитися на справжнє диво, нове корейське надбання – «Аструм». Габаритний, величний круїзний лайнер на дві тисячі людей, що вирушив у кругосвітнє плавання.

Те, що відчуває Кім Техьон, піднімаючись містком на палубу, тягнучи за собою валізу, навряд чи можна описати, але… Захоплення. Це щире захоплення габаритами судна, манерами персоналу, сотнями людей навколо, які махають тим, хто на березі. Усі вони – незнайомці. Щасливі, сміються невідомості один для одного, що посилають полум’яні привітання тим, хто залишиться там, на землі.

А їх, на тих, хто на лайнері, включаючи Кім Техьона, чекають моря. Чекають океани, вітри та шторми, палюче сонце, урагани, нові країни, острови, все найнезвичайніше, захоплююче, а іншими словами, життя. Їх зараз усіх поєднує одне – жадоба до цього самого життя. Захоплюючою, цікавою, таке словами не передати і все ж таки доведеться спробувати. Подорож у чотири місяці, сто двадцять два дні, тисячі годин і сотні тисяч хвилин, серед яких кожна стане незабутньою, — так говорить брошюра. Саме це обіцяв рідний брат, Кім Сокджин, головний менеджер лайнера, який зумів вибити спраглий жити тут і зараз Техьону путівку за найнижчою ціною.

Так, свій будиночок на околиці Портсмут Техьон любить усім серцем. І свій сад, і дворик, і сусідку Бет Енн, яка пригощає його холодним лимонадом особливо спекотні дні. Він любить зелені поля, квітучі іриси і білий налив, запах якого навесні просто зводить з розуму. Але все ж таки йти в ногу з життям Техьон любить сильніше.

Його каюта виявляється більшою, ніж виглядала на фото. Кожна кімната оснащена найвищим розрядом, з усіма зручностями. На столику – ціла стопка брошюр з описом всіх доступних розваг: танці, джаз-вечори, театральні постановки, гольф-клуб, променади, басейн і ще купа всякої всячини.

У Техьона розбігаються очі, шалено стукає серце, бо він залишає своє життя тут, у задушливому порту Портсмута. Його нарешті чекає відпочинок, йому буде доступна майже вся Земна куля, вона повернеться іншою людиною, інакше і бути не може!

І тут він має рацію: він повернеться додому іншим, бо моря, океани… Тому що великі води змінюють людей. Тому що людину змінює людина, просто важливо знайти свою. А на кораблі їх кілька тисяч, у світі так взагалі мільярди, невже Техьон свого так ніколи і не знайде?

Він такий оптиміст! Йому обов’язково пощастить! Пощастить закохатися в того, хто душею і серцем належить лише морю.

 

Техьон, прогулюючись уздовж палуби, посміхається всім підряд, а ті беруть і посміхаються йому у відповідь. Ось такі люди насправді: прості та життєрадісні, коли не обтяжені рутиною та проблемами насущними. Посміхатися вміють взагалі всі, навіть похмурі, особливо добре вміє посміхатися Техьон.

Особливо – коли бачить брата, який поспішає до нього, при цьому вдаючи, що він зовсім нікуди не поспішає. У них це, здається, сімейне – вдавати. Техьон ось досі усміхається так, що аж щелепи зводить, і не має значення, що Сокджин не бачить його. Потрібно посміхатися, треба.

Адже круїзи для тих, хто любить життя. Хоча, мабуть, вони трохи ще й для тих, хто тікає від того, що є там, на суші, і всі ці думки, вони такі хитрі, що усмішка Техьона встигає зникнути на секунду, а потім знову розпливається на губах. Якщо вже брехати всім навколо, то брехати красиво, з гідністю, з максимально безтурботним виглядом, який можна собі дозволити.

– У мене зовсім немає часу, – Сокджин міцно обіймає Техьона, але відпускає відразу. Що у людей за звичку таку – відпускати? І чому в них ніколи немає часу на Техьона? – Ти знайшов каюту? — у відповідь Техьон киває. — Добрався нормально? За будинком доглянуть? — Все гаразд, — усміхається він.

– Увечері я все тобі покажу, розповім, не губися. Я напишу, як тільки звільнюся, так що будь на зв’язку, гаразд? — Сокджин каже, тікаючи далі. – До вечора! – Знайди бар і Юнгі!

Техьон дивиться в спину брата, що стоїть, стоїть, спершись на лаєр, і… все. У нього попереду чотири місяці відпочинку від щоденної рутини, відпочинку від Бет Енн, так що поспішати немає куди. Він і бар знайде, і цього Юнгі, і пригод на свою дупу, у нього тільки так і відбувається.

Сонце пестить шкіру теплом, на палубі стоїть гул, дзвінкий сміх звучить тут і там, і поки пасажири прощаються із землею, Техьон ходить верхнім ярусом лайнера, розглядаючи рекламні стенди. На судні є все, щоб не збожеволіти в ізоляції, однак у Техьона із замкнутими просторами ніколи проблем не виникало.

Аструм величезний. Лайнер розрахований на чотири тисячі людей, але людей на ньому вдвічі менше за потрібне. Техьон не скаржиться, бо має де розгулятися. Бар він знаходить без проблем, біля стійки повно вільних місць, лише одне зайняте – якийсь чоловік європейської зовнішності заливає горе бурбоном. Як Техьон зрозумів, що саме горе? Побачив. Він перетнувся з ним поглядом, порожнім і байдужим.

Мабуть, теж біжить від чогось, і все-таки як вдало, що є великі води! Як добре, що є місце, куди ти можеш втекти від мирської метушні. Коли Техьон знайомиться з Мін Юнгі, мовчазним і вкрай неквапливим чоловіком, він майже шкодує про те, що у Сокджина немає друзів веселіше, а потім з’являється він… Хлопець у строгому чорному костюмі, з грайливою усмішкою на губах та срібною сережкою у вусі. Волосся його ніби рідка платина, від нього приємно пахне, з ним хочеться поговорити, він навіть уявляється першим:

– Пак Чимін, заступник головного менеджера. Ти, мабуть, Техьон? — Можливо, — його погляд ковзає чужим тілом. Оцінює. – Сокджин сказав, що біля бару я знайду симпатяжку-блондина, не помилюся. — Симпатяжка знаходиться з іншого боку барної стійки, — подає голос Юнгі, і Чімін жмуриться на нього. — Щось не бачу.

Очі протри, — бармен виглядає абсолютно байдуже, натираючи склянку до блиску, а Чимін не стримується і кривить губи, але тут же збирається перед гостем і каже: — У Джина багато роботи, тож я тимчасово побуду твоїм навігатором. Хочеш познайомитись із нашим старпомом? Капітаном? Юнгі посміхається:

— Давай, побігушка, відведи його на капітанський місток і не забудь увімкнути камеру. Хочу бачити обличчя кепа, коли ти притягнеш до нього чергового клієнта, щоб той подивився на нього, як на мавпу в зоопарку. Всі ліжка в травмпункті, до речі, вільні, його посмішка більше схожа на оскал. – Поки що.

— Це моя робота, — Чимін карбує кожне слово і дуже грізно. Він намагається триматися поруч із Техьоном, який спокійнісінько сидить на барному стільці і бовтає ногою, потягуючи апельсиновий сік через трубочку і бігаючи поглядом від одного хлопця до іншого. Йому тут дуже подобається, адже це скандали, інтриги, розслідування. Дуже цікаво, що ці двоє не поділили. — Якщо треба буде, відведу його на місток, і нехай хоч пальцем у нього тицяє, хоч ціпком, ми робимо на цьому гроші.

Він виглядає холоднокровно, говорить досить тихо, щоб його не почули інші клієнти, зате Техьон із задоволенням гріє вуха. Для нього це все в новинку, він взагалі клієнт привілейований, так вийшло, що йому дозволено більше за інших. Щоправда, тицяти в капітана ціпком він все одно не дуже хоче.

— Хіба ми їх не відвернемо? – цікавиться Техьон. — Не турбуйся про це, — усміхається Чимін. — Але ж це необов’язково, так? Я не хочу знайомитись з капітаном.

Чимін виглядає здивованим та трохи розгубленим. Багато клієнтів насамперед просять провести їх на капітанський місток, потиснути капітанові руку, хочуть домогтися його розташування. Людьми рухає бажання сподобатися всім навколо, особливо тому, хто вищий за їхній статус, а капітан… Звучить благородно і велично, хіба ні? Його уваги бажають багато, тільки сам кеп бажає, щоб у його роботу не втручалися пасажири судна. На жаль, на круїзному лайнері він – мавпочка, на яку приходять подивитися за пару доларів. Така ось у капітана робота нелегка.

Техьону, чесно кажучи, все одно на людину, що стоїть біля керма, хоча в капітанській рубці хотілося б побувати. Але не сьогодні. Може завтра? Швидше за все завтра, один раз. А там і ще добру сотню разів. Якось його навіть особисто притягнуть і накажуть дивитися, він цього не знає. Ніхто не знає, хіба що море. У його шепоті безліч таємниць і секретів, воно немов ящик Пандори, ніколи не знаєш, яке лихо наздожене тебе завтра.

Або вже сьогодні. Техьона захитало, його вивертає навкруги всю другу половину дня, до самого вечора. Крізь відкритий ілюмінатор ллється музика, у ресторані проводять шоу, судячи з програми, але Техьону подалі від людей, бо дуже соромно з’являтися перед ними із зеленим обличчям.

Чимін супроводжував його до полудня, потім теж втік у справах, тут взагалі навколо одні зайняті, тільки Техьон вільний від усього, від усіх. Він ходить по палубі, на носі корабля – ні душі, ні світла, тільки морок і чорна морська гладь, безкрайня. Але варто підняти голову, там океан. Мерехтливих, холодних зірок, що зачаровують красою, і це дуже нагадує будинок. Техьон за ним не нудьгує. По будинку вже дуже, по ньому ні. Його серце зовсім не болить, душа не ниє, не тягне, розумієте? Зовсім не хочеться повернутися назад, не просто додому, а в минуле, і свої помилки виправити теж не хочеться.

Взагалі, хіба бути щирим із кимось – це помилка? Чому саме Техьону у відносинах дістаються всі шишки? Чортова Бет Енн зі своїм холодним лимонадом та старшим сином. Який ідіот зміг переконати Техьона в тому, що у світлі все забудеться, тому що будинок буде далеко? Дім-то далеко, а думки, думки-то! Вони все ще тут, їх не вдалося залишити в Портсмуті.

Він шкутильгає до лави з опущеною головою, але погляд натикається на білі черевики, які ледь не світяться в темряві. І костюм такий самий білий, і виправка людини вражає: плечі розправлені, спина пряма, наче хребет прив’язаний до ціпка. Хлопець… Чоловік сідає на лаву і теж помічає Техьона, а погляд… Погляд дуже важкий, мало чим відрізняється від того, що там, на небі. Такий же холодний, що мерехтить у темряві, зачаровує, навіть лякає.

Але Техьон безстрашний, він за свої двадцять п’ять стільки людей розтопив, до стільки зміг пробратися і знайти підхід, бо дуже добрий, що його не лякають ці білі черевики. І виправка не лякає, і біла форма, тільки погляд, але трохи. Він взагалі й далі б тут міркував про вічне, але у нудоти на нього інші плани.

Техьон ледве стримує блювотні позиви, дихає важко, глибоко і галасливо, і немає йому більше діла до людини у формі, це лише хтось із екіпажу. Він намагається не померти від думки, що доведеться винести сто двадцять два дні в такому стані. Навіщо він узагалі погодився? — Найгірше місце для того, щоб спробувати впоратися з морською хворобою, — лунає чужий сталевий голос. Техьон з горем навпіл доходить до лави і майже падає на неї, але людині у формі немає справи до болячок.

– Чому? — Тут хитає найдужче, — не дуже охоче відповідають йому. – І що тепер робити? — Уникати носа судна наскільки можна. — А ви мене не обманюєте? Раптом це просто ваше улюблене місце, щоб посидіти та подумати про життя, а тут ходять усілякі… я. І заважають. На Техьона дивляться зі скептицизмом.

– Заважаєте – так, – грубить і навіть не червоніє. — А дурити я не став би. – А я – Кім Техьон, до речі. Чоловік мовчки дивиться на нього, погляд затримується на волоссі. Розтріпалися? Техьон виглядає, напевно, дуже погано, а незнайомець так нічого і не відповідає, відвертається і дивиться в далечінь. Немов фортштевень його погляд розрізає морську чорну гладь, ніби відчуває води на міцність лише своєю незворушністю. Море, мабуть, його не любить… Техьон би точно не полюбив.

— Я тоді піду, мабуть, — каже Техьон, продовжуючи спостерігати у темряві за чужим зосередженим обличчям. – Ідіть. – Шукайте місце, де заколисує найменше, – у відповідь тиша. – Доброї ночі? — він з усіма дружелюбний, навіть із грубіянами. – Доброї. Техьон піднімається з місця, як чоловік каже: – Корми. Або ваша каюта. – Що? – Не розуміє він.

— Найменше заколисує на кормі та в каютах. Чим ближче до води ви перебуваєте, тим краще для вас. Техьон відвертається, аби не показувати цьому кам’яному свою посмішку. Не такий він і непробивний, випендрюється, мабуть, більше. – Спасибі.

І дякувати є за що, бо на кормі Техьону справді стає краще. Тут вітер обдуває борти, море бризкає, шипить і піниться, а ще тут настільки сумно, що всі болячки проходять миттю. Тому що доводиться дивитись назад, у минуле, поки на носі лайнера капітан дивиться тільки вперед, у майбутнє. Його минуле не турбує, а майбутнє воно дуже лякає тих, хто довіряє свою молодість морю. І його лякає, бо він такий самий чоловік. Його турбує, що буде далі, що буде після плавань? Що там на нього чекає, хто?

На кожну людину знайдеться свій страх: хтось боїться відпустити, хтось ніколи не знайти; одні навіщось тримаються за минуле, інші женуться вперед, намагаючись упіймати майбутнє за хвіст, і мало хто по-справжньому вміє жити тут і зараз. Люди взагалі тільки на перший погляд усі такі стійкі й сильні, а ти в них трохи потичеш тим же пальцем або палицею, і вони вже брикаються і кряхтять. А якщо ти спробуєш пробити їхню броню своєю простотою, добротою та блакитними очима, в які чомусь капітанові було страшно зазирнути, вони, дивишся, підуть мікроскопічними тріщинами і згодом відкриються тобі.

Є шанс, що одного разу вони таки назвуть тобі своє ім’я, запросять на танець одного вечора, відкриють тобі своє серце, навчать чогось важливого. Покажуть світ, занурять у його безтурботність. Може, вони зламають тебе, а потім знову зберуть заново, по шматочках, дбайливо, наче старий улюблений пазл, і зберігатимуть. Але така ось погана штука життя: цього може і не статися. Проте Техьон вважає, що життя це точно не погане його морської хвороби. Він простий та наївний. Йому помилятися властиво.

Перші кілька днів Техьон звикає жити ось так, один, у каюті, гуляючи теплими вечорами по палубі та спостерігаючи за людьми навколо. Багато хто з них щасливий, дуже багато, якщо не всі. Кожен хоче веселощів, а коли Кім Сокджин, уже загальний улюбленець пасажирів Аструма, пропонує вписати у вечірню програму джаз-вечір, усі на палубі аплодують. Чоловік у відповідь на приголосні вигуки лише легко усміхається. Стримано, але, як і раніше, привітно.

Техьон ніколи не бачив, як працює його брат. Їхні шляхи розійшлися, коли Джин вступив до академії, а сам він… Сам він пішов стопами матері і втік з рідного міста, влаштувався в маленькому англійському містечку, виростив свій власний сад і заробляв гроші на продажі квітів та фруктів. Небагато, але Техьону вистачало для життя одному, а потім з’явився Вільям. Холодний лимонад Бет Енн був ще смачнішим, коли його приносив її син. І знову він колупає відкриту рану, знову мучить самого себе. — Ти ніби лимон з’їв, — Чимін з’являється з нізвідки і кладе долоню Техьону на плече. – Все нормально? Більше не нудить?

– Все не нормально. Щодо, — Кім жмуриться від сонця, а Чимін незрозуміло дивиться на нього. — Можу відвести тебе до каюти або лікаря. – Не варто. – Впевнений? — Я настільки погано виглядаю, що ти хочеш вивести мене з очей людських? – усміхається Техьон. Чимін усміхається йому у відповідь. Брат Джина йому дуже подобається, він легка, зрозуміла і приємна людина.

— Якщо щось знадобиться, ти знаєш мій номер. Джин буде зайнятий до самого вечора. — Як завжди, — перебиває Техьон. – Не хвилюйся, я великий хлопчик. Якось впораюся. – Моя робота – стежити за своїми улюбленцями на лайнері, – хитро посміхається Пак. — Сподіваюся, ти порадуєш нас своєю присутністю на сьогоднішньому вечорі. — У твоєму дипломі у графі спеціальності випадково не надруковано «підлиза»?

— Боюся, це надруковано в дипломі нашого бармена, — вони обоє сміються з Юнгі. Техьон досі так і не запитав, чому їхні стосунки тріщать по швах, це якось неввічливо… Але він все одно поцікавиться, коли натрапить на випадок, така вже він людина. — Ти маєш костюм чи щось… — він окидає Техьона поглядом з ніг до голови. – Пристойне? — На твою думку, я зараз виглядаю дуже непристойно? — Можеш виглядати як хочеш, але піжамні штани і ця сорочка… Я не пущу тебе в цьому в банкетний зал. Це не забаганка. Ти ж читав правила? — Техьон відмахується від нього, і Чимін хмуриться. — І все ж таки тобі варто їх прочитати, вони пишуться не просто так.

— Підручники з квантової фізики теж не просто так пишуться, а й їх я не читав, — широко посміхається Техьон. Будувати із себе дурник він вміє. – Можу позичити тобі костюм, – пропонує Чимін. – Це не обов’язково. — Жодної піжами на вечірці, окей? – Він перевіряє час на годиннику і починає задкувати від нього. — Скажи, що ти мене почув. І зрозумів. Джин не зазнає непокори. Жополіз.

Техьон киває у відповідь і отримує від Чиміна широку посмішку наостанок. Той завжди виглядає гаряче у своєму чорному костюмі, покладеному волоссям і цією сережкою у вусі. Техьон навіть не помічає, як починає вирячитися на його дупу, але обсмикує себе, повертаючись до споглядання фонтанчика. Він вважав, скільки разів струмінь ударив угору… А скільки там було? Ох… – Нуль, – вголос вимовляє він, щурячись від сонця, а потім струмінь ударяє кілька разів поспіль, і Техьон тараторить одну цифру за іншою. – Один два три!

На нього косяться люди, але хіба це має Техьона хвилювати? – Чотири! П’ять… Рівно стільки келихів білої сангрії він випив, перш ніж відчув на собі чужий погляд. У банкетному залі звучить музика, світло трохи приглушене. Техьон сьогодні одягнувся лише тому, що Чимін попросив, йому ж особисто немає ніякої справи до чепурних, знайомств та іншого нісенітниці… Від спогадів про будинок досі болить у грудях, хоча відволіктися іноді все-таки хочеться дуже.

Він сидить за барною стійкою, лише спостерігає за людьми, які прийшли з метою приємно провести вечір, а потім помічає його, того самого чоловіка. Навіть зараз погляд у нього грубий, що оцінює з голови до ніг, дуже байдуже. Начебто Техьон його зовсім не цікавить… Мабуть, і так. З чого він взагалі вирішив, що всі мають бути ласі на його неординарну зовнішність?

Так, Техьон гарний, з акуратно окресленими рисами обличчя, світлим волоссям і великими, пронизливо-блакитними очима, як і в його брата. Однак він, як і раніше, чоловік, а таке, чи знаєте, відштовхує багатьох людей його статі. Майже всіх насправді варто лише почати будувати їм очі. І ця людина, яка теж одяглася сьогодні, не виглядає так, ніби її до Техьона тягне. Швидше він просто побачив знайоме обличчя, але якщо так, то міг хоча б кивнути на знак вітання. Чи всі моряки ось такі, якісь беземоційні чурбани?

Техьон не хоче з такими водитися. Він взагалі вже дуже втомився, йому хотілося б хоч із кимось поговорити, відкрити душу. Тут дуже вдало підходить Юнгі, але не встигає Техьон і рота розкрити, як Мін, поставивши перед ним новий коктейль, іде в інший кінець барної стійки.

Так, у нього робота. У нього клієнти і таке інше, а Техьон один, і самота ця жере його. До кінця круїзу навряд чи від нього взагалі щось залишиться, як би не зникнути. Як би не розчинитися, не перетворитися на піну на берегах Портсмута подібно до Русалочки. Та теж любила, і Техьон любив, він не людина, чи що? Дуже любив, тому й страждає. Невзаємні почуття здаються йому страшнішими за шторм серед відкритого океану. Бути відданим і відкинутим настільки ж боляче, як і вмирати, і ніхто його не переконає.

Він залишає недопиту сангрію, дістає ключ від каюти та піднімається на палубу. Тут дихається легше. Легкі наповнюються повітрям, на губах залишається морська сіль, а Кім марить до носа корабля, милується видами: зоряним небом, місяцем, чорнотою, порожнечею… Здається, він все-таки не пристосований для життя на кораблі, йому дуже хочеться на землю. Він завмирає, коли вдруге за сьогоднішній вечір натикається на того, кого теоретично варто уникати, тому що спілкування з такими – марна трата сил і часу, але Техьон все одно сідає на іншому кінці лави і мовчить. Поки що. А потім все-таки відкриває свій балакучий рот:

– Не заважатиму? – Перешкодите, – байдуже звучить у відповідь. — Це вас зупинить? — Ви з усіма такий брутальний? – не витримує Техьон. Він кусає губи, роздивляючись незнайомця, а той уперше посміхається. Хоч і не дивиться у його бік, продовжуючи споглядати безмежне. – Грубий? — у такого грубіяна приємна посмішка. Ось несправедливість світу. — Я лише чесно відповідаю на ваші запитання. – Можна бути трохи м’якше, – радить Техьон.

Він трохи п’яний, йому можна говорити дурниці. — Будьте, якщо вам завгодно. — Хотілося б, щоб і ви… — Ваші бажання не стосуються мене, залиште їх при собі. — А я втік з дому, — раптом випалює Техьон. Наче йому не двадцять п’ять, а знову п’ятнадцять. І на сніданок будуть мамині оладки, а за вікнами – липневий жар, гаряче літо та холодне озеро там далеко в його рідному Пусані. — Думав, відпочину тут, зможу розслабитись, а якось не відпочивається, — на його слова немає жодної реакції, гробове мовчання… — Не знаєте, куди ми пливемо?

Чоловік повертає голову у його бік і вигинає брову. Здивувався? І як і раніше дивиться на волосся, що з ними не так цього разу? — Ви не знаєте, куди прямуєте? – Техьон у відповідь мотає головою. Поняття не має, слово честі. Він навіть не пам’ятає, як оплачував путівку і скидав речі до валізи. – Перша зупинка – Бермуди. Гамільтон. – Ніколи там не був. Я окрім Англії та Пусана взагалі ніде більше не був. Цікаво, там гарно?

На його подив, відповідь йому дають: – Так. — Ви вже мандрували? Погляд незнайомця знову спрямовується в далечінь, він навіть ніби трохи веселиться через чужу цікавість. – Подорожував. – Багато разів? — Явно більше за вас.

– А як же будинок? — але відповіді на це запитання не надходить ні за хвилину, ні за п’ять. Його, мабуть, взагалі чекати не варто. – Мені помовчати? – Якщо це можливо. – Можливо, якщо ви відповісте на одне запитання, – чоловік у відповідь ледь помітно махає рукою, пропонуючи говорити. Розуміє, що від нього не відчепиться. – Як вас звати? Відповідь знову доводиться чекати, але Техьон дуже терплячий. Він і таких не бачив. – Чонгук. Тепер ти заспокоїшся? — Чому так раптово на «ти»? – хмуриться Техьон.

– Я старший. Маю право. — Мені взагалі двадцять п’ять. — Це якимось чином має зменшити мій вік? — цей Чонгук ледь помітно скидає брови, але на Техьона так і не дивиться. І що він знайшов такого цікавого у цьому чортовому морі? – А скільки вам років? – не відстає Техьон. — Здається, хтось обіцяв трохи помовчати. – Правильно…

Техьон не засмучується. Він звик не отримувати відповіді на свої запитання, тому спокійно відкидається на спинку лави, трохи сповзає вперед, щоб покласти на неї голову, і дивиться лише вгору. Небо приваблює його значно більше нескінченних вод. Від моря вже нудить. – Ви любите плавання? – знову порушує тишу. Замість відповіді він чує дуже тихий сміх і важкий подих. – Що смішного я спитав?

– Моя форма ні про що тобі не каже? – Зараз ви не в ній. А так я зрозумів, що ви один із членів екіпажу. – Ось як, – Чонгук дивується майже щиро. — Знаєш таке слово, як екіпаж. Вражаюче. — Все-таки ви дуже грубий, — буденним тоном доповідає йому Техьон. — Це називається «триматися на відстані». — Я від вас на відстані… — Техьон оглядає порожню лаву. Вони сидять досить далеко один від одного, щоб не лізти до особистого простору. — Нехай так і лишається. – І все ж…

— Послухай, як тебе там… Техьон, — втомлено зітхає Чонгук. — Я приходжу сюди помовчати, розумієш, до чого хилю? — Мовчіть, якщо хочеться. Хіба я вам заважаю? — Так, такий момент є. — Ну, треба ж, — вигукує Техьон. Він хоч і терплячий, дратуватись теж уміє. І зараз він дуже роздратований настільки пасивним ставленням.

Він по-людськи хоче… просто поговорити. Навіщо ж бути таким цапом? Ну подумаєш! Вліз Техьон в якийсь там особистий простір, так це, взагалі-то, називається контактом, але моряки, мабуть, правда такі… пустельники, що люблять бездумно вирячитися в цю чорну воду. Муть суцільна. Техьон спробував налагодити спілкування – не сталося. Настав час у каюту і на бічну, ловити на цьому судні нічого. Він зійде з нього за першої ж нагоди і повернеться додому. Йому все одно всі ці плавання не подобаються.

Він іде засмученим, бо… та чорт його знає! Бармен його слухати не хоче, Джин у справах, Чимін теж, і цей ось. Начебто весь такий зайнятий, а решта людей на лайнері… На них сили потрібні, час, щоб познайомитися, зрозуміти, що за людина перед тобою. Обов’язково вислухати, а ось цей пень сидить і мовчить. Яка ж людина не любить поговорити, вилити душу незнайомцю? Та ні таких! Всіх розговорити можна, всіх, крім моряків.

І плювати на них взагалі, Техьон по-нормальному хотів поговорити, може допомогти чимось, а Чонгуку цьому його допомога і не вписалася зроду. Якщо такий одинак, то нехай насолоджується безмежними видами чорних вод. Щоб він ними подавився. А Чонгук, упіймавши поглядом лінію горизонту, де зоряне небо з’єднується з морськими відблисками, і так насолоджується.

Очі… Очі в цього балакучого гарні, такі блакитні. Навіть у темряві яскраві, насичені, у них страшно дивитись. Прилипливий, звичайно, як кліщ, але погляд який… Пронизливий. До кісток. Він капітанові нагадує море, тому й страшно. Якщо чесно, то дуже. Моря гублять життя. І люди, знаєте, теж так уміють.

 
 
 
 

 



 

Коментарі

Поки що немає коментарів. Чому б вам не розпочати обговорення?

Залишити відповідь