Щоденники війни 🇺🇦 Статті 🇺🇦 ВІРШІ

Навіть коли квіти забарвились золотом

FavoriteLoadingДодати до улюблених

Loading

Одну зустріч Ши Мей запам’ятав на все життя, але до сих пір не може сказати, принесла вона (не)щастя чи ні.


Попередження: поранення, тимчасова втрата чутливості та купа неприємних речей, відчуття безнадії


Ши Мей один. Він завжди один. Звичайно, він має вчителя, братів.

Але він також не має нікого окрім.

Ні матері.. ні народу.. краще не згадувати про це.

Але ж неможливо забути.

Задумливо крутить юнак в руках своїх  велику квітку. Він насолоджується її чорними пелюстками, що відблискують фіолетовим. Тим гарним пурпуровим, який виглядає так смачно, тим гарним оксамитовим, до якого так приємно торкатися. М‘якенькі чорні пелюстки віють спокійною прохолодою літньої ночі.

Тільки Ши Мей знає, скільки його крові випила ця квіточка.

Буквально.

Квітка ненависті, вона гарна й тиха як її володар, вона чорна як його серце.

Сумна усмішка.

«Але я не відступлюся».

Він вдихає аромат ночі. Думає. Хоче пригадати щось.

Він дійсно пригадує. Роки чотири тому, він знову гуляв природою. Він часто  бродив один, збираючи медицинські інгредієнти. Але цей раз відрізнявся.

Бо серед печер, захованих в заростях, глибоко в лісах, юнак зустрів лисицю з дев’ятьма хвостами.

«Їх називают хулі-цзін або цзювейху», — він ніколи не сподівався зустріти таку.

Вона була тяжко поранена та безсила. Йому було трохи боязко подумати з ким вона билася, і він зайвий раз оглянувся. Подумавши, вирішив підійти ближче й допомогти їй.

Було боляче дивитися на неї, і хоча він не вважав себе сповненим емпатіі (попри свій м‘який образ), йому бажалося допомогти її. А ще було щось, якийсь азарт у душі.

«Кажуть, що зустріч з ними приносить щастя. А інколи — навпаки».

Обробив її рани й перев‘язав їх. Прийшлося відірвати шмат від одягу. Очі білої з синім відтінком (що було складно розгледіти через купу крові) хулі-цзін блищали, спостерігаючи.

— Ей, ти чуєш мене? Може ти можеш розмовляти? — Ці духи, маючи досвід, могли навіть втілюватися в людей. Але для такого розвитку були потрібні століття..

Його сподівання справдилися, бо лисиця кивнула.

— Я прийду до тебе ще кілька разів, але де мені тебе залишити? — Якщо треба, він все ж завжди може звернутися до свого вчителя по допомогу: він має добре серце, не зважаючи на його холодність, — рівно навпаки ніж він, Ши Мей.

— Просто.. віднеси до печери. Все. — Хриплий дівочий голос.

Ши Мей вже встиг обдумати купу деталей, але все виявилося так легко. Не зважаючи, що йти сюди далеко. Але це на краще.

Насправді, навіть коли проблема була невеликою, він продумував далеко наперед. Так безпечніше. Спокійніше. Це його звичка.

Юнак прийшов наступного дня, знайшовши лисицю на місці, де її залишив. Цього разу він узяв кілька сильних лекарств, обравши їх наметаним оком. Медицина була його стихією — бо він не міг проявити себе в іншому.

В нього нема вибору. Медицина — його єдиний шанс. Назавжди.

Через день та ще через один — він приходив знову і знову, доки була потреба.

Приходив, коли її вже не було.

Просто дивився з цікавістю на хулі-цзін, запам‘ятовуючи очами її поведінку.

На жаль, вона більше не бажала розмовляти. Він хотів дізнатися хоча б її ім‘я — але після питання вона вдала з себе сплячу.

Так було, доки одного дня він не побачив на порозі печери, серед папороті й листя, дівчину з білим пухнастим волоссям, в платті й накидці з хутром. Але синьо-чорні очі залишились такими ж. Вона сиділа прямо на землі.

Посміхнулася та встала. Вклонилася потім.

— Спасибі тобі, але не слід мене більше шукати — вже не знайдеш.

На лиці Ши Мея було видно смуток, але він взяв її за складені у жесті вдячності руки, показуючи, що це не варте уклінів. Як завжди, він виглядає ввічливим. А що в нього на серці, він і сам не може зрозуміти.

Ці його ввічливі очі піднялися до лиця лисиці — й зустрілися з її поглядом. Її холодне обличчя було тихим. Потім вона спитала:

— Хлопче, ти знаєш, що тебе чекає?

Ши Мей здивувався, відразу хапаючись у глибині душі. Він відчував цієї миті, що вона бачить далі усіляких масок. Але лице залишилося нерухомим, тільки виразні вії трохи ворухнулися.

Коли перед тобою мовчазна лисиця, легко забути, що це створіння набагато сильніше за тебе самого. Скільки вона вже бачила в цьому житті?

— Твоя кров.. Твоє життя й так складне. Думаєш, зможеш зробити, що бажаєш? — Юнак мовчить. — На, візьми цей перстень й подумай.

Вона вклала прикрасу до його рук, а потім просто розвернулася, і з-під пишних розшитих спідниць було видно численні хвости.

Стрімко — зникла. Нічим не гірше, ніж заклинач на мечі.

Розгубленому Ши Мею залишалося лише крутити в руках персня з чорним діамантом. Стоячи просто серед лісу, він довго розглядав його відблискуючі грані, аж доки не почало темніти.

В сутінках він повертався додому, власне, як і в минулі рази. Думав про прикрасу, але не міг зрозуміти, чи є в ній щось особливе. Звичайно, він ніколи її не одягав.

Він діставав каблучку ще кілька разів. Коли був один, зазвичай серед ночі. Він знову й знову вагався про те, що збирався зробити. Останнім часом він був не так певен у своєму рішенні.

Інколи краще звернути зі стежки, ніж йти до кінця.

Квітка..

Як довго ще їй рости?

Він питав це тисячі разів. Випадкова асоціація — і ось раптом він зрозумів, чим же був перстень.

Він вдивився обережно в його грані — знову.

Чорний тепер був глибшим. Ніби туман стелеться всередині.

Це було подібним до дії квітки. Артефакт накопичував ненависть, але забираючи неї безслідно.

Ши Мей пам‘ятає, він тоді розсміявся. Розсміявся, сповнений гніву, жорстко й цинічно.

Згадуючи це, він вишкірив зуби. Це був дикий оскал — на його ніжному лиці.

Вона бажала, щоб він відступився?

Ніколи.

Він навіть знову витягнув добре заховану каблучку, неймовірно бажаючи подивитись на неї: на жаль, він не міг подивитися цій лисиці в лице. Вистачить і кільця.

Як могла вона посміти забирати його емоції?

Його ненависть.

Але ж ти сам смієш робити подібне? Лише раптова думка, коли він знову кинув погляд на цей чортовий діамант.

Розбентежений моментально, він зі всього маху луснув перснем о стіну.

Несподівано, той розбився.

Як це можливо? Промайнули шоковані думки.

Ши Мей підійшов, розуміючи, що прийдеться тепер зібрати каміння. Він взяв шмат тканини, аби змести все докупи. Але.

Але навіть крізь ганчірку ці дрібні уламки врізалися в руку. На його подив, на тканині почала проступати кров.

Це дуже погано. Це нейморівно погано. Він усвідомив це, звичайно. Але що тепер робити?

Не будь Ши Мей імпульсивним настільки, він не розбив би артефакт. Але на жаль, йому було складно стримувати свої емоції наодинці з собою. Ще важче було, коли він думав, що лисиця могла побачити тоді.

Ніби хтось вдерся туди, куди нікому не було можна ступати.

Ганчір‘я випало з руки, і він завмерло дивився на кров. Навіть не вірилося, що це його рука. Він навіть не відчував болю..

Лише пізніше Ши Мей помітив: він просто не відчуває руки взагалі.

Це усвідомлення різануло його, викликаючи легкий шок. В його серці билася криллями паніка, чекаючи, аби зірватися з цепку. Йому стало гаряче.

Пропали відчуття у ногах.

Дзвін у вухах. Може це його серце?

Ши Мей був незрівняним в медицині. Але зараз він не мав сил хоч якось аналізувати це. Він відчуває, що його ядро справді подавлене.

Про деякі речі слід дбати до того, як вони трапляться. Їм краще запобігати.

Коли дивився на ту дівчину, вона не видавалася дуже сильною.

Але подібні створіння мають ще більше масок, ніж він самий.

Не дивно, що вона так добре читала в нього в серцях.

Ши Мей покачнувся, майже на падаючи додолу. Він сперся на іншу руку, вимушено втискаючи її в розсипані на підлозі уламки.

Цього разу чутливість повернулася. Здається, десятикратно. Бо кожен шматочек його тіла ніби прознали голками. Да ні, мабуть навіть кинджалами. З отрутою, що вкриває лезо.

Бо інакше він не знав з чим порівняти цю агонію. Можливо, саме так виглядає смерть від тисячі порізів. Навряд Ши Мей може хоч якось врятувати себе тепер.

Затуманеним поглядом він безпомічно дивився перед собою, намагаючись дихати. Він повинен заспокоїтися. Він повинен дихати.

Вдох.

На очі раптово потравляє перстень — звісно, без каміння, лише метал тепер.

Але його очі розширюються швидко. Там, де раніше був діамант, щось було вигравійоване. Ши Мей був певен в цьому.

Лівою рукою, саме тою, на яку він опирався до цього, намагається він взяти перстень. Розгледіти. Права рука не слухається зовсім, він не може поворухнути нею. І тепер в нього нема опори. Він майже не падає знову, в останній момент знову опирається на ліву руку — вже з зажатим в ній металом, який трохи ріже долоню. Але йому плювати вже.

Пройшла вічність, доки він зміг вирівнятися. Піднести пальці до лиця. Гравійовка дійсно була, але розпливалася в його очах. Він зфокусував погляд, і роздвоєне зображення на мить повернулося в норму.

Цього було достатньо, аби прочитати.

«Ти переживеш цей біль знову».

Ши Мей відчув, що його нудить, тільки-но побачив це. Він відкинув каблучку, але ці слова стояли перед його очима. Вони завжди залишалися прямо там, куди він дивився, як він не намагався відвести погляд.

Якби на очах можна було щось викарбувати, мабуть це виглядало б так.

«Значить, як мінімум я не помру», — трохи скажена думка заспокоює.

Можна просто перечекати?

В якийсь момент він не мав гадки, скільки пройшло часу, й було вже байдуже, якщо раптом хтось знайде його вдень, коли він не прийде на заняття.

Він ніби загубив здатність визначити біль, але було відчуття, що він не те що втратить свідомість, а збожеволіє зараз.

Якби Ши Мей все ще міг бачити перед собою, він був би в жаху. Золоті сльози вкривали його щоки, стікали по білій тканині вбрання, краплями блищали на підлозі.

Він не плакав. Він ніколи не плакав. Він не має права на це.

Але тепер його руки вкриті кров‘ю, перемішаною з рідким золотом.

Він прокинувся пізніше — але ніби секунда пройшла. В холодному поту, промерзлий до кісток, він встав з кроваті. Підлога чиста.

Скільки він був без тями? Його знайшли? Навіть рани вже не болять.

Вчитель бачив квітку ненависті?!

Він кинувся похабцем, обводячи все очима.

Нема. Її нема.

В панікі його першою думкою було: збігти. Збігти. Вони бачили сльози. Вони бачили все, значить. Його не чекає нічого доброго.

Він з розмаху відчинив двері. Треба було обережніше. Він приверне увагу.

Але раптом знову все змінилося. Бо за дверима не було нічого. Окрім безкрайого поля з золотими квітками, з чистим небом. Пташки навіть співають.

Це був сон? Ши Мей зміг трохи прийти в себе.

Але уся його шатка зібраність розбилася, коли він придивився до квіт.

Чорні, з фіолетовим відливом, знизу. Зверху золоті. Але це не їх колір — це сльози костяних бабочок. Квіти сочаться ними.

Він хоче ступити назад, але врізається в зачинені двері.

«Добре, сон намагається мене налякати. Подумаєш», — намагається знову заспокоїтися, сміючись.

Ши Мей набрав повні груди повітря, а потім ступив до квіт. Торкнувся рукою пелюсток, й пальці заблищали ніби сонячним промінням.

Насправді, це було нудно.

Неймовірно нудно, бо він уйшов так далеко, що й на горизонті не видко було тієї маленькою домівки.

Нічого. Ніякого сюжету сну, ніякого навіть чудовиська, ніякої хоча б пожежі.

Да хоч потоп вже, а?

На щастя чи на біду подумав він про це, бо в якийсь момент золота вода — сльози — почала збиратися, укриваючи поверхню.

Вона збиралася особливо стрімко, бо Ши Мей вже довго спускався полями униз. Що ж, доведеться повертати назад, де рівень води буде нижче.

Це було втомливо.

Раптом прийшла думка.

«А може потоплюся, а. Це ж сон.»

Не вийшло. Занадто неприємно.

Він все повернувся до хатинки, що тепер вивищувалася, ніби стоячи на острівці.

Двері все ще зачинені.

Він підійшов до вікна. Бажав торкнутися його, але рука зупинилася, не підносячись далі. Невидимі стіни, що йдуть поряд зі звичайними.

Навіть на клумбу поряд наступити було не можна. Яке знущання.

Дев‘ять разів Ши Мей нервово обійшов будівлю, ходячи болотянистою землею.

Несподівано, на десятий раз на дверях з‘явився напис.

«Варте?»

Звичайно, чорт, варте!!

Він влетів до будівлі, заносячи купу бруду за собою.

Звалився в безодню, падаючи серед хмар, серед води, серед сотень тіл, падаючи навколішки, приземляючись на якусь підлогу.

Розбиті уламки більше не гострі. Світає, й вони ніби випаровуються самі.

Ши Мей зкидає швидко верхній одяг, витирає прямо ним і кров, і сльози.

Коли він повертається до кімнати розпарений, з мокрим волоссям, він не думає ні про що.

Таке відчуття, ніби з нього випили всі емоції.

Просто порожнеча.

Замотує порізані руки бинтами.

Мо Жань заходить передати кілька слов від вчителя, який уйшов в медитацію на найближчі дні.

«Не сьогодні.»

«І не найближчим часом.»

Але Ши Мей більше не вагається.

Він придумав, як він поступить потім. О, він знає, що йому треба зробити.

Дивлячись у спину Мо Жаню, він, правда, відчуває зовсім трохи журби.

«Як він перенесе, якщо я помру?»

О,  Хуа Бінань знає. Стоячи через десятки років перед мостом, він знає, коли дивиться на Тасянь-Цзюня.

Крутить на пальці кільце з гравійованим «Варте».

Він пам‘ятає про далеке, давнє пророцтво.

Підіймаючи погляд вгору, він розуміє, що скоро його кінець.

Але най буде так.

Знає також і Ши Мей, коли лікує чергового пацієнта. Маленька гравійовка на його кільці, що колись була схована діамантом, майже непомітна.

Але інколи, коли він крутить перстня задумливо, втомившись після роботи, він все ще бачить золоте поле, і вже не юнака — чоловіка на ньому.

Зв‘язана гріхами душа блукає навколо хатинки, розплачуючись власними сльозами і кров‘ю перед міріадами душ.

Ши Мей не знає, чи виплатить колись Хуа Бінань борг. Але сам Ши Мей ще не бачить ні горизонта, ні краю власній сплаті.

 
FavoriteLoadingДодати до улюблених

Залишити відповідь