Header Image

    Написано для Осіннього фікрайтерського з’їзду 2021 за ключем “Залишся”

     

     

    — Може, вже підеш?

     

    Чоловік, який щойно зайшов до кафе, стояв прямо над останнім відвідувачем за барною стійкою і м’яко натякав, що хоче усамітнення для своєї персони. Він добряче навис над захмілілим та тепер вже трохи переляканим чоловіком середніх років, не промовивши більше ні слова і пригвоздивши того поглядом.

    «Сенс так робити?»

    Через пару хвилин чоловіку все ж таки вистачило духу встати і піти.

    — До завтра!

    Пролунало вже більш впевнено біля входу.

    — До завтра, менеджере!!!

     

    Вони залишились удвох. Та ніколи не було інакше.

    Новий клієнт вмостився на стільці.

    ……..

    — Навіщо ти вигнав мого відвідувача? Як, по-твоєму, кафе має отримувати прибуток?

    — Що?…

    Це питання застало Ю Джун-Хьока зненацька, і витрясло всі думки з його голови.

    — Що?!… Що ти мені таке кажеш, паскудо?! Ти ж сам прекрасно знаєш, що історія не почнеться, поки ми не залишимось удвох!

     

    Бармен уважно, без єдиної емоції, роздивлявся чоловіка. Та вже за секунду не витримав і почав заливатись сміхом.

     

    — Пха-ха-ха-ха-ха, ти б своє обличчя бачив! Я з тебе не можу просто. Так повестись, як мала дитина!

    — Як ти мене дістав.

    — Що так? Кудись поспішаєш, Третій?

    — Ні, ти ж знаєш.

     

    «Знаю, на найближчій час ти мій.»

     

    Кім Док-Джа почав механічно протирати чашки і стакани.

    — То…

    — Тут досить дивні жанри.

    — Навіщо ти мене перебив?

    — Ти постійно про це питаєш.

     

    Це було їхнім таємним кодом і підтвердженням життя. Підтвердженням того, що вони ще лишаються живими, самими собою, на сторінках, написаних різними людьми.

     

    — Тут немає нічого, крім повсякденності.

    — І що ж ми маємо робити?

    — Розмовляти.

     

    Та слова не лунали у пустій залі.

     

    Вони і так все знали. Знали один одного. Знали всі, написані за них і для них, історії. Почуття, які передавали інші люди. Їх переживання. Страждання. Коли у їх вуста вкладали чужі і так потрібні їм слова.

     

    — Десь ми переживаємо інші події.

    Порушив тишу Джун-Хьок.

    — Знаю.

    — Десь мене вже немає.

    — Знаю.

    ……..

    — Хочеш про це поговорити, чи як?

    — Ні.

    ……..

    — Я так втомився.

    — Можеш відпочити, поки ми тут.

     

    Чоловік поклав голову на барну стінку і заплющив очі. Рука у волоссі не змусила себе чекати. Легкі погладжування заспокоювали.

     

    — Кожен автор думає, що його історія унікальна.

    — І це правда.

    — Але…Те, що ти зараз робиш, — твоя воля чи черговий поворот сюжету?

    — Не знаю. Та я цього хочу.

    ……..

    — Це наше життя.

    — Я не хочу робити тобі боляче.

     

    Відповіді не було. Вони прекрасно знали, що це не в їх компетенції. Все завжди вирішує автор.

    «Залишся…»

    — Залишся…. Пха-ха-ха. Продовжуй ти.

    — Що продовжувати, я про це тільки подумав.

    — Давай далі. Не обгортай словами.

     

    “Я і так все знаю,

    Не наступить новий день.

    Полотняна ніч

    Нас закриє знову.”

     

    «Залишся тут, зі мною.»

    Док-Джа кивнув.

     

    Вони не могли кудись піти. Не могли навіть, банально, переступити поріг. Для них ці слова мали інший сенс.

     

    「Не ховайся від мене в минулому, майбутньому чи в інших життях. 」

     

    Все було сказано. Все допито. Все пережито.

     

    Спалить кожне слово,

    Лишить тільки час,

    Але зараз тут нема

    Нікого, окрім нас…

    Тільки ми удвох – історії пролог.

     

    3 Коментаря

    1. Aug 28, '22 at 11:47

      Я тепер дуже обачно писатиму фанфіки… цей відчай від того, що вони не володіють своїм життям, він пронизує кожну клітинку тіла з кожною новою реплікою діялогу
      Дуже дякую Вам за роботу, це дуже красиво і сумно!!

       
    2. Oct 24, '21 at 17:56

      Гарно, тро
      и змазано і заплутано бат все одно радію що прочитала. Дякую за працю!!

       
      1. @кам'яна камеліяOct 24, '21 at 22:48

        Дякую за відгук)