Фанфіки українською мовою
    Фандом: .Оріджинал
    Попередження щодо вмісту: Джен

    • Літня ніч простягла свої чорні крила, всипані краплями-зорями, огортаючи поснуле місто. У задушливій імлі пронизливо цівкотіли коники та цикади. Жодне віконечко багатоповерхівок не подавало ознак життя– чорні порожнини в тілах будинків зустрічали темряву.
      Спека не зупиняла течії річки, яка, розрізаючи місто на дві нерівні частини, стрімко несла прохолодні води за обрій. Над водою кружляли комарі, своїм дзижчанням перегукуючись із хлюпанням хвиль. Понад рікою пливли напівпрозорі клапті поволоки, що зранку могла стати молокоподібним туманом.
      Нічна симфонія ніби саме повітря перетворювала на повноводдя спокою, мрійливості та тепла. На вулицях ні душі, що дивно– навіть жодного автомобіля.
      Здавалося, місто вимерло, але на міській набережній проспекту вирізнялися дві постаті. Вони стояли трохи далі від мосту, щоб бачити споруду трохи збоку.
      З-за найвищої багатоповерхівки ліниво викотився повний Місяць, докорінно змінюючи навколишній пейзаж. Усе навколо ніби освітили біло-сріблястим прожектором, трави заіскрилися срібними блискітками, вода підхопила промінці, утворюючи з них тремтячу доріжку спалахів. Тепер складно було визначити зорі на небі, своїм сяйвом Місяць засліпив їх. Блідому диску все одно на те, що відбувається на землі, він котився далі небосхилом, подарувавши постатям мрійливе хвилювання.
      Дівчина вчепилася долонями у свої ж лікті, адже від води війнуло прохолодою. Її пухнасті коси акуратно лежали на плечах. Вона не могла дозволити неслухняному волоссю зіпсувати таку ніч. На шиї висів старенький фотоапарат, що його батько одного раз привіз із відрядження, а потім подарував їй.
      Поруч, склавши руки на грудях, занудьгованим поглядом вивчаючи нічне небо, стояв хлопець трохи вищий за неї. У срібному світлі його волосся так само відливало відтінками полум’я.
      Обидва наполегливо чекали чогось. А поки на місячному світлі кружляла водяна пара, дівчина задумалась: з чого все це почалося і як вона потрапила сюди?Через тиджень буде два місяці, як Аліса переїхала до великого, у її уявленні, міста. Незважаючи на невисокі результати екзаменів, її зарахували до університету, тож тепер дівчина могла вирватись від батьків у вільне життя, про що мріяла вже кілька років. З місцем у гуртожитку виникли проблеми, тяганина з документами, тому поки що, вона лишалася безхатькою. Така собі давня подруга її батька згодилась прийняти квартирантку за копійчану плату, бо він колись допоміг їй з працевлаштуванням. По приїзду студентку зустріла мила жіночка, на ім’я Катерина, зі світлим кучерявим волоссям.
      З ним дівчина зустрілася трохи згодом. Був традиційний літній день: нестерпна спека, задушливий громадський транспорт. Затиснута між кількома десятками осіб, вона прямувала до вишу, аби надати потрібні медичні довідки, та й взагалі роздивитися там по-краще. У засутенілих коридорах товклися студенти в спробах вибити собі можливість по-скоріше здихатись клятих паперів. Аліса відійшла трохи в сторону, до дошки оголошень. Поспішати було нікуди, та й прохолода в приміщенні тільки радувала.
      Поруч вона виявила хлопця, який уважно вивчав один з приліплених на дошку аркушів і, здається, також чекав своєї черги до кабінету. Вирішивши, що час завести собі перше знайомство на новому місці, дівчина набралася сміливості та привітно гукнула йому:
      – Привіт! Теж чекаєш, щоб позбутися папірців? Ну й спека сьогодні.
      На цьому її сміливість вичерпалась, погляд нервово застрибав по стінах, що були вифарбовані в сірий.
      – Ти мені?– парубок припинив вивчення списку відрахованих, упевнившись, що його туди таки не внесли– Погода справді жах. А ти, мабуть, першокурсниця?
      –Ага.– Аліса вертіла в руках пластиковий конверт з документами– То ти теж на факультеті журналістики?
      – Егеж. Так-сяк закінчив другий рік.– він протягнув їй руку–Юрій. Або просто Юра.
      Дівчина добряче потиснула її, радіючи першому знайомству в новому місті. Поки черга мляво просувалася до кабінету, вони обмінялися соцмережами і тепер хлопець розповідав про своє місто: де можна дешево пообідати, де провести спокійний вечір на природі і де вони можуть прогулятись прямо зараз. Дівчина з пересторогою оцінила його пропозицію, але їй здавалося, що Юрію можна довіряти.Вони сиділи у великому парку, названому на честь якогось письменника, заховавшись від спеки в затінку кленової алеї. Їли морозиво, придбане в невеличкій крамниці неподалік. Коли запала ніякова тиша, Юрій раптом запитав:
      – А як ти ставишся до містики?
      – З обережною цікавістю. Найчастіше це просто вигадки або чийсь невдалий жарт. Але я вірю в надприродне. А що?
      – Хотів розповісти тобі одну річ. Вона вже довго непокоїть жителів твого району.– хлопець трохи примружив очі, ніби вивчаючи її реакцію.
      – І що це? Кажи вже!
      – Двома словами: вже давно помічали щось дивне за тим мостом. Зять моєї тітки працював у міліції тоді, в 70-х, коли був сплеск зникших безвісти. Подейкують, що під час повні, якщо погода ясна, міст огортає щільний туман, а над самою конструкцією виникає ніби його двійник, зітканий із місячного сяйва. Кожен, хто в цей час підійметься на міст, ніколи не дістанеться другого берега.
      Ще раніше тут була якась переправа. Від бідності чи нещасливого кохання містяни доволі часто обирали те місце, щоб вкоротити собі віку. Стрімка течія, кам’янисте дно– ідеально. Напевно, ті часи вважають початком усього моторошного тут.
      – А докази в тебе є?– дівчина скептично схрестила руки, хоча історія її зацікавила.
      – Ціла папка задокументованих випадків зникнення людей, фото та свідчень очевидців. Чомусь тітка все це збирала.
      – Ого. То ти серйозно ознайомлений з цим?
      – Та ні. Я не вірю в ці байки. Цю легенду розповідають кожному, хто хоч на тиждень зупиняється в нашому місті. Здивований, що тобі ще не навішали локшини на вуха.
      – Я тут усього два дні.– Аліса подивилася на літньо-блакитне небо крізь плетиво листя– Чомусь мені здається, що хтось замішаний у цій справі. Ніби серійний вбивця вигадав казочку, щоб його ретельно не шукали. Чи можу я позичити ту папку? Мені цікаво.
      – Так, звісно. Я дістану тобі. У твоїх словах є щось правдиве, люди дійсно зникали. І, можливо, зараз теж продовжують.– він подивився на годинник смартфона– Мені вже час. Будь обережною, бувай!
      Хлопець зник за квітучими чагарями, доброзичливо помахавши їй рукою.

      Через тиждень вони вже завзято копирсалився в тих газетах і дівчині здавалося, що її цікавість запалила в новому знайомому вогник, можливо, він навіть повірив у щось місттчне.
      Захід Сонця сьогодні був справді вражаючим, небо загорялося барвистим полум’ям, яскраво підсвічуючи хмари. У штучному ставку щось белькотіли качки, хлюпаючи крилами. Містяни влаштовували пікніки на трав’янистих доглянутих схилах.
      Аліса з Юрієм сиділи попід великим деревом, Сонце світило їм прямісінько в очі. Студентка вкотре переглядала записи у своєму блокноті, співставляючи події та дати. У той же час хлопець розповідав їй, як посварився зі своєю дівчиною і тепер вони не разом. Дівчина занепокоєно відповідала йому щось на кшталт “угу”, “це жахливо”. Здавалося, що їй все одно, але насправді Алісі було шкода Юрія, він справляв враження порядного хлопця з м’яким характером. Можливо, навіть трохи сподобався їй. Піймала себе на думці, що дуже романтично отак сидіти, милуватися настанням вечора та говорити про щось буденне. Її серце почало страшенно калатати і, щоб заховати почервонілі щоки, дівчина притисла списані сторінки до обличчя. Помітиаши це, Юра лиш усміхнувся, можна припустити, що і вона сподобалась йому. Здається, в житті дівчини очікувались дуже приємні зміни.

      Від ріки дихнуло холодом, Аліса ще більше зіщулилась: туман почав містичний танок. Порушуючи абсолютно всі закони фізики, він закручувався виром, дедалі щільніші потоки линули до небес. Над металобетонною конструкцією остаточно повстав у своїх обрисах “двійник” справжнього мосту. Без жодної на те причини річка погнала високі хвилі, які утворювали великі пінисті вири навіть понад самим берегом. Вода набула ще темнішого кольору– доріжка місячного сяйва перестала бути сріблятою, тепер спалахи стали яскраво-червоними. Бурні потоки перетворилися на вир крові.
      – Він чекає.– незвично спокійно озвався Юрій.
      Здивована дівчина аж відсахнулася і на кілька кроків відійшла назад, шокована цим видовищем. А як же мила романтична прогулянка під Місяцем? Невже всі ці байки виявились правдою?
      Хіба що тут немає якогось потужного прожектора, який працює в парі з димомашиною, щоб друзі Юри могли добре посміятися з неї.
      Опанувавши себе, Аліса ввімкнула фотоапарат і підійшла до огорожі набережної, щоб зробити кілька знімків. Тоді вона зможе перевірити за цифровим аналізом, чи є тут штучні джерела світла. За своїм заняттям вона зовсім не помітила, як Юрій прискіпливо стежить за кожним рухом. Нарешті, добувши потрібну кількість матеріалу, дівчина звернула на нього увагу, з роззявленим ротом хлопець дивився на неймовірне нічне видовище.
      – Ну от… А ти казав, що не віриш.– Аліса іронічно посміхнулася, потираючи трохи змерзлі долоні.
      – Я й досі не вірю.– він сіпнув плечима і насупився– Може це якесь унікальне природне явище, яке нам пощастила побачити, типу міража чи сонячного затемнення.
      – Надто багато “випадкових” збігів. Це точно не природничих сил діло.– дівчина промотувала відзняті кадри.

      Юрій гордовито пхикнув і, схопивши її за руку, потяг за собою до підйому на міст.
      – Пішли подивимось ближче.
      – Ти казав: не можна!– вскрикнула Аліса, усіляко впираючись тому задуму.
      – А ще я казав, що не вірю. Чи ти боїшся?
      – Нічого я не боюся!
      – Тоді пішли.
      Кроки луною рознеслися по проспекту, коники затихли, вихори туману зловісно принишкли. На чолі дівчини проступив холодний піт, усередині все тремтіло від ірраціонального страху. Хоча, певно кожна людина відчує жах, побачивши таке. Вирівнявши свої кроки, вона йшла поруч з Юрієм, ще міцніше вчепившись у його руку.
      Поки вони йшли вгору, повітря ставало дедалі холоднішим. Аліса відчувала неприємну вогкість, яка добиралася до її кісток та сковувала суглоби.
      Зупинившись десь посередині, вона нарешті озирнулася. Нічна краса зачаровувала. Здавалося, що дивишся на світ крізь природні фіранки, а туманний “двійник” угорі нагадував Чумацький Шлях. Червоні хвилі внизу лопотіли свою пісню, ніби вітаючи подорожніх.
      На кілька хвилин дівчина втратила мову, роздивляючись навкруги. Зовсім не помітила, що хлопець давно вже відпустив її руку і стоїть осторонь.
      – Як гарно і чарівно!– вона різко озирнулося, інтуїція підказувала, що в поведінці Юрія щось не те– У тебе таке обличчя, ніби ти щось недоказав мені…
      – Саме так.– він іронічно посміхнувся і від того дівчині аж у животі закрутило.
      – Що?
      Аліса відступила від нього на кілька кроків, але новий друг за секунду опинився знову поруч, міцно тримаючи її за руку. Його волосся так само світилося полум’ям, а вираз обличчя дещо змінився.
      – Як можна було так легко довіритись людині, яку ти знаєш всього кілка тижнів?
      Дівчині ніби повітря забракло, щось незв’язно мурмочучи, вона намагалася вирватись із сильних рук.
      – Твоя правда. Люди зникають, пройшовши по туманному мосту. Але є винятки.
      – Що ти верзеш? Пусти мене!– до неї повернулася мова, тепер можна огризатися у відповідь,– Якщо зробиш щось зі мною, мене шукатимуть!
      – Я й не збираюся нічого робити. Моїм завданням було лише привести тебе сюди. Ти вже померла, коли ступила на підйомну доріжку.
      Від цього Алісі аж запаморочилось, вона перестала пручатись. Сил гідно протистояти їй не вистачить, та і який сенс? Може, якщо вона буде добре поводитись, то цьому схибленому буде нецікаво її кривдити?
      Юрій відпустив її, але натомість зняв з плеча рюкзак, де були особисті речі. Не особливо цінні, але це викликало неабияке обурення.
      – Як прикро, що твоя історія закінчується саме так.– він дивився прямо у вічі дівчині,– З усіх, кого мені довелося згубити тут, ти наймиліша. Хтозна, що б могло статись, якби все було інакше.
      – Так зроби інакше… Хіба ж ми маємо підкорятися всім вигадкам?– ледь дихаючи від холодного страху, вона намагалася переконати його у чомусь, чого сама не розуміла.
      – Він дарує мені безсмертя, а я маю інколи ловити таких милих дівчаток та хлопців аби втамувати його голод. Ти б була моєю дівчиною, якби не була такою дурною.
      Юрій з силою штовхнув її. Безперечно, зараз Аліса відчула б удар об асфальтовану поверхню, але на її подив та жах, цього не було. Вона ніби пройшла крізь споруду, пролітаючи в холодному тумані, який враз намочив їй одяг. Лише на якусь мить вона ще раз побачила повний Місяць, а потім удар об холодну воду затьмарив її розум темною поволокою.
      Хлопець ще кілька хвилин мовчки дивився на червоний вир. З ненавистю глянувши на повний Місяць, він закинув рюкзак на плече й пішов геть. Терпіти не міг цю частину ритуалу, хоча після цього в голові було приємно тихо.
      Туманний двійник потроху розсіювався, залишаючи після себе ледь помітні клапті каламутної пари.
      Покопирсавшись трохи в речах Аліси, Юрій знайшов ключі й тихенько прокрався до квартири Катерини. На його щастя, вдома нікого не було, тож можна покінчити з цим набагато швидше. Найбільше часу витратив парубок на зняття зі стін різних постерів, календаря та круглого люстра, адже в одній з розмов дівчина обмовилась, що кімната до неї була зовсім покинутою.
      Підкинувши ключи під вхідний килимок, він вважав справу завершеною, а тому зник у нічній пітьмі разом із диском Місяця, що поволі закотився за урбаністичний пейзаж. Жодних слідів. Дівчини ніколи не існувало.
      І тільки повернувшись уранці від подруги, Катерина виявить, що квартира порожня, речі таємничо зникли, як і сама винаймачка. Нічого з цим удіяти не вдалося, пройшло настільки мало часу, що ніхто із сусідів не запам’ятав активну та життєрадісну Алісу.

     

    5 Коментарів

    1. Jul 5, '22 at 13:51

      Я просто обожнюю містичні історії, і ваша мені неймовірно сподобалася. міська легенда, що стає реальністю, розслідування і несподівана кінцівка – це все вельми за
      опливо і моторошно. Вам добре вдалося передати таємничу атмосферу і тримати напругу до кінця. Дякую)

       
      1. @Rin OkitaJul 5, '22 at 13:56

        Дякую Вам💜💜💜💐

         
        1. @Світлична МаріяJul 5, '22 at 20:58

          Якщо будете і далі писати подібні розповіді, то у вас вже є постійна читачка)

           
    2. Jul 1, '22 at 22:32

      Це справді добре і атмосферно написано. Дуже люблю занурення у світ героїв, щоб усе складалося у пазл з деталей. Місце біля річки саме оживає в уяві. Чомусь героїв уявила з “Кінець йо… світу”) Я б і далі читала, якби було продовження) Дякую🌹

       
      1. @WsiakaJul 2, '22 at 08:58

        Дякую вам, цей відгук зробив мій день💜 Взагалі не думала, що це
        тось читатиме. Шкода, що тут поки що немає окремого місця для передмови або примітки від автора, бо в цієї ідеї була довжелезна історія в 4 роки. Ще раз дякую і гарного Вам дня💖