Header Image

    Енджі роздратовано зітхнула і закотила очі. Поглядом вона шукала обличчя Северуса Снейпа, на що витратила лише кілька секунд. «Чи засуджує він мене за зухвалу поведінку чи може навпаки заохочує?» Снейп також дивився на дівчинку, на коротку мить на його обличчі майнула посмішка, а потім він відвів погляд. Енджі полегшено зітхнула і, розвернувшись, пішла із зали, не чекаючи сцени, де Гаррі говорить мовою змій.

    У суботу після сніданку Енджі помчала до кабінету зілля. Зустрів її Снейп не в найкращому настрої.
    «Сьогодні краще помовчати ще раз, — розглядаючи професора, думала дівчинка. — Його руки кидаються, не знає, куди їх подіти, ніби придушити когось хоче».
    — Браун, ви чудово обеззброїли Локонса, — процідив зіллявар.
    — Чи не зробили ви це, щоб наслідувати мене, чи може, щоб посміятися і сказати, що декан Слізерина нічим не кращий за будь-яку другокурсницю? Енджі вся стиснулася від його слів. “З ним явно щось не так, тоді він сприйняв це по-іншому”.
    – Ні, сер. Мене просто дратує Локонс, більше причин не було.
    — Як багато заклинань ви тренуєте самостійно? — запитав Снейп.
    – Досить багато, сер.
    — А зільєваренням ви теж займаєтесь окремо?
    — Ні, професоре, тільки з вами.
    — Брешете! – прошипів викладач.
    — Ви чогось варите оборотне зілля. Хто ще посміє, крім вас, вкрасти його з моєї особистої шафи? Вважаєте, що я відношусь до вас по-особливому? Ви нічим не краще за інших! Більше я не допущу вас ще раз у цей кабінет.
    – Сер, – тихо прошепотіла Енджі. Від цього проникливого голосу Снейп замовк і подивився на свою ученицю. Дівчинка опустила голову, волосся закрило її обличчя, але зіллявар і так бачив, як сльози падають на холодні кам’яні плити.
    — Послухайте мене, прошу вас. Я нічого не крала у вас. Мені нема чого це робити. Про все, що я мрію, я отримую тут, займаючись з вами. Я дійсно вважаю, що певною мірою краще за інших однокурсників, і мені по-справжньому хотілося б особливого стосунку з вашого боку…
    – Ви непогана актриса, коли вам це потрібно, – вже спокійнішим, але таким же недовірливим голосом перервав її Снейп. Він підійшов до шафки і, діставши звідти бульбашку з рожевою рідиною, повернувся до дівчинки.
    — Чого б мені вірити?
    — Може, вам варто ще раз напоїти мене своїм чарівним чаєм? — істерично вигукнула пуффендуйка, вона хотіла ще щось сказати, але тут голос дівчинки зірвався, вона закрила обличчя руками, здригаючись від ридань. Викладач подав їй флакончик із шафи.
    — Випийте, це заспокійливе. А тепер слідуйте за мною. Чай попити в моїй компанії вам все ж таки доведеться, в такому стані ходити по замку не слід. Коли вони дійшли до особистого кабінету Снейпа, Енджі вже трохи заспокоїлася, її більше не трясло, лише сльози образи все ще линули по обличчю. Декан Слизерина розлив чай і поставив чашку перед дівчинкою. Пуффендуйка з огидою подивилася на світло-зелену рідину.
    -Можете спокійно пити, сироватки правди там немає, а зелений чай вас заспокоїть, – професор узяв ще одну чашку з чаєм і капнув у неї кілька крапель із бульбашки, витягнутої з кишені.
    — У чаї виявити сироватку правди легше, ніж у будь-якому іншому напою, це зілля не має ні запаху, ні смаку, проте існує хитрість. Переконайтеся самі – чаїнки розійшлися по краях чашки і обліпили їх, – переконавшись, що учениця подивилася на ефект від зілля, викладач заклинанням випаровував рідину.
    — Тож подивіться у свій чай і пийте його зі спокійною душею.
    Трохи недовірливо Енджі потягувала теплий напій, який зігріває тіло зсередини.
    — І навіщо вам у кишенях сироватка правди, сер? — тремтячим голосом спитала пуффендуйка.
    — Тому що, як ви переконалися, зберігати такі речі у шафах небезпечно.
    — Це правда зробила не я, сер, — прошепотіла дівчинка. Снейп не відповів.
    — Пам’ятаєте переполох у кабінеті? Коли хтось підірвав варево в казані, і учні вкрилися зіллям, що збільшує? Тоді у вас зникли запаси. Урок із грифіндорцями та слизеринцями, — побачивши німе запитання в очах Северуса, дівчинка продовжила.
    – Я просто знаю це, але не можу вам назвати винуватців, це не в моєму праві, сер. Просто повірте.
    -У мене все одно немає вибору, Браун. Я вже звик, що ви знаєте надто багато.
    – Заняття, сер? — з хвилюванням спитала Енджі.
    — Триватимуть. Мені не вигідно розкидатися талантами.
    – Дякую, професоре.
    ********

    Цього ранку Енджі розплющила очі в повній темряві, до світанку ще далеко, а сон вже повертатися не мав наміру. Дівчинка озирнулася в порожній кімнаті. Як завжди – майже всі учні Пуффендуя роз’їхалися на Різдво.
    Пуффендуйка спустилася у вітальню і сіла біля вікна в очікуванні перших променів сонця, принагідно розглядаючи спільну кімнату. Вітальню прикрашали домовики не без участі самої Енджі – по стінах і портретах була розвішана мішура різних кольорів, а неподалік каміна притулилася двометрова ялина, упираючись маківкою в низьку стелю. Чого тільки не висіло на дереві – маленькі фігурки мітел, колб, їстівні чарівні палички в натуральний розмір, величезна кількість магічних солодощів, навіть жовтий шарф із символікою Пуффендуя хтось навісив.
    Милуючись оздобленням ялинки, дівчинка помітила гору подарунків під деревом. Незважаючи на те, що на факультеті залишалося не більше десятка учнів, під ялиною не вистачало місця для різнокольорових коробочок, всі вони сяяли яскравими кольоровими обгортками та барвистими контрастними стрічками. Усі презенти лежали групками, розсортовані за учнями. Увага Енджі привернула непривабливу прямокутну коробку темно-сірого кольору з чорною шовковою стрічкою, серед строкатих колоритних предметів похмура коробка навпаки приковувала увагу.
    Дівчинка взяла до рук послання, прив’язане до подарунка.
    – Енджі Браун, студентці Пуффендуя, – прочитала дівчинка, розглядаючи дрібний забористий почерк. – Це мені? Пуффендуйка обережним поглядом розглядала подарунок з різних боків у хвилинному збентеженні. Підпису не було, почерк був незнайомий. Енджі обережно розгорнула упаковку і, побачивши зміст, завзято розсміялася, не побоявшись розбудити решту студентів. Це була книга, абсолютно новий підручник із зільєваріння за четвертий курс.
    «Професор Снейп, – з придихом думала дівчинка, думки про зельєвара зігрівали її душу і тіло. Дівчинка відразу притиснула книгу до грудей, а її думки продовжили свій шлях.
    – Мій перший подарунок у цьому світі мені подарував Северус Снейп… І навіщо, щоправда, незрозуміло. Через два роки я б все одно отримала такий самий і … »
    Енджі гортала книгу, розглядаючи зміст, але в якийсь момент рука завмерла, і думки різко обірвалися, а рот розплющився від здивування. Підручник виявився списаний порадами та зауваженнями викладача із зілля. У вмісті деякі зілля позначалися, як найбільш важливі та корисні, в рецептах знаходилися вказівки на раціональне використання інгредієнтів, правила та багато іншого. На першій сторінці стояв напис: “Міс Браун за допомогу викладачеві”.
    Міс Энджі Браун, – затаїв дихання мрійливо сказала дівчина сміючись своїм думкам.
    – Шкода , що не Принц чи хоча б місіс Снейп… Принц – бруднокровка, – вона закотила очі.
    – Жахливо звучить. Пофантазували і досить.
    Энджі призвала перо с чернилами манюючими заклинаннями і написала під словами Снейпа: «Власність Энджі Браун».
    ***
    Різдвяні свята Енджі провела у роздумах. Торік пуффендуйка не могла нічого подарувати Снейпу на день народження, не дозволяла субординація. Та й сам викладач тільки ворожіше став би ставитися до підозрілої дівчинки. Але тепер ситуація змінилася, і в дівчинки залишилося менше двох тижнів, щоб придумати ідею, що краще, для подарунка декану Слізерина.
    Енджі сиділа біля каміна, що потріскував, погладжуючи рослину, яка ластилася під її рукою, як домашня тварина. Пуффендуйці здавалося, що воно навіть замуркотіло б, якби природа дозволяла. «Грошей у мене немає, і заробити нема де. Видобути рідкісні інгредієнти? Звісно, взимку тільки й йти до Забороненого лісу, де сніги до пояса. Якщо втопити його, то можу й ресурси зіпсувати, – приречено зітхнула дівчинка.
    – Зварити зілля?

    Він же зільєвар, дуже потрібні йому такі посередні подарунки. Хіба що ті, які варити довго і складно, але я й сама не встигну вчасно. Що мені робити? Я не можу після його подарунка просто все проігнорувати, ніби не знаю, коли його день народження. Хочеться зробити йому задоволення або хоча б радість, хоч щось…. Чи може річ, пов’язану з тим, що йому дорого? – Енджі посумніла ще більше. – Він любить лише Лілі та зільєваріння…. Я зовсім нічого не можу йому дати…»
    У ранок дев’ятого січня Енджі рішуче встала. Усю ніч дівчинка не замикала очей, але зрештою вирішила, що подарує професору. Пуффендуйка не з’явилася на сніданок у Велику Залу, натомість дівчинка вбігла блискавкою до кухні і вибралася звідти лише надвечір з невеликою коробочкою.

    До кабінету Снейпа дівчинка буквально летіла, завдяки чому дісталася дуже швидко, і, не даючи сумнівам захлеснути себе, постукала у двері.
    – Це Браун, сер, – голосно промовила дівчинка тремтячим голосом.
    – Заходьте.
    Енджі зайшла до кабінету, чекаючи якихось кульок чи інших атрибутів свята, але кабінет так само являв собою похмуре приміщення, як і завжди. Втім, сам Северус Снейп опинився в гарному настрої.
    – З днем народження, сер! – весело вигукнула Енджі і, відкривши коробку, вручила Снейпу прозорий пакетик з печивом.
    – Я не знала, що вам подарувати та…
    – І пограбували будинкових ельфів? – з глузуванням запитав викладач, розглядаючи печиво з родзинками. Вони були різних форм: у вигляді магічних тварин, флаконів, котлів, деякі навіть були схожі на зображення самого Северуса.
    – Я їх сама зробила, сер, – напустивши на себе ображений вигляд і надувши губи, відповіла пуффендуйка. Потім зніяковіло додала.
    – Правда, це ельфи мене навчили пекти в магічній печі, та й вийшло далеко не одразу.
    – Може вам податись у кулінарію замість алхімії? Тут у вас успіхи приходять значно швидше.
    – Не турбуйтесь, сер, своєю їжею я можу отруювати не гірше, ніж зіллям. Хіба що руйнувань буде менше. Але повернемося до моєї щирої промови. Я не знала, чого ви хотіли б отримати цього дня. Від мене, – уточнила Енджі. – Тому я подарую вам трохи правди.
    – Що ви маєте на увазі, Браун?
    – Одне питання, сер. Поставте мені одне питання, на яке я відповім досить чесно та докладно.
    Северус Снейп відклав солодощі, він напружився, спина різко випросталася, а обличчя знову набрало суворого вигляду.
    – Що ви знаєте про Лілі та моє ставлення до неї?
    «Нічого дивного, сер, очікуване питання. Вас хвилює лише ваша Лілі». Пуффендуйка зітхнула і, опустивши голову, почала свою розповідь.
    – Лілі Еванс – маглонароджена чарівниця. Талановита, розумна, красива. Мала чудовий талант у зіллях. Чарівниця, що поступила на Гріфіндор. Закінчивши школу, вийшла заміж за Джеймса Поттера і народила хлопчика на ім’я Гаррі. Померла з чоловіком, захищаючи свою дитину від Темного Лорда. Лілі, яка померла від дурості, недалекоглядності та зради чужих людей. А ще Лілі – це дівчинка, яку полюбив самотній хлопчик-чаклун, який не знав кохання та дружби. Вони були добрими друзями, поки хлопчик не оступився і не образив свою кохану. Їхні шляхи розійшлися, – Енджі подивилася в приголомшені очі Снейпа.
    – А хлопчик продовжував її любити до самого кінця, пообіцявши собі захищати її єдиного сина, який вижив тієї ночі. Ви задоволені подарунком, сер? – Стримуючи почуття, прошепотіла Енджі.
    – Цілком, Браун, – процідив Снейп. Варто віддати належне його самовладанню, що він не кинувся на дівчинку з легіліменцією, розуміючи, що та не встоїть під натиском. – Звідки?
    – Всього одне питання, професоре, – перервала його пуффендуйка. Атмосфера розпалювалася, у повітрі повисла напруга. – Може, вип’ємо чаю? Я з самого ранку жодної крихти не з’їла. Через кілька хвилин вона, уважно розглянувши свій чай, почала повільними ковтками осушувати чашку. Професор та Енджі мовчали, відчуваючи, що якщо почнеться розмова, то він буде не з легких. Лише хрускіт печива порушував тишу. Але продовжуватися вічно це не могло.
    – Браун, – жорстко звернувся Снейп.
    – Потрібно щось робити. Адже ви напевно знаєте набагато більше, чи не так?
    – І що ви пропонуєте? Хочете стерти мені пам’ять?
    – Ні, Браун. Вивчатимете оклюменцію. Енджі стрепенулась.
    – Вона не під силу второкурсниці, сер. Та й нікому не спаде на думку лізти до дванадцятирічної дівчинки.
    – Я не можу дозволити вам розгулювати без захисту з моїми таємницями та, можливо, не лише моїми! – вигукнув зазвичай спокійний професор.
    – Сер, ви мені вірите? – Енджі серйозно глянула в його чорні очі, мріючи знайти там відданість та віру. Але їх там не було і бути не могло
    – Не вірю, але доводиться, – визнав Снейп. – Так ось, сер. Єдиний, кому знадобляться мої знання та спогади – це Темний Лорд, правда? – Дочекавшись кивка, дівчинка продовжила. – До його відродження ще кілька років. На той час я вивчу оклюменцію самостійно, без вашої допомоги. Снейп широко розплющив очі.
    – Усього кілька років? – не піддаючи сумніву її слова, приголомшено прошепотів Северус. А потім, змінивши подив на лють, спитав декан. – Чому ви не хочете, щоб я вас навчив? Раніше вас все влаштовувало, Браун!
    – Вам не можна бачити деякі речі, – відвівши погляд тихо відповіла дівчинка.
    – Ви не зможете навчитися самотужки!
    – Тоді зачекайте, коли я стану сміливіше і прийду до вас за допомогою, – бачачи рішучість викладача, Енджі продовжила. – І не застосовуйте до мене Облівіейт, інакше в подальшому це занапастить безліч життів. “Включаючи і вашу”.
    З того дня відносини Енджі та декана Слізерина стали більш натягнутими. Снейп постійно спостерігав за дівчинкою настороженим поглядом, вона частенько помічала такий знайомий помах чорної мантії практично за кожним кутом.
    Спочатку пуффендуйка ігнорувала його поведінку, але через кілька місяців Енджі таке стало не на жарт дратувати. У день, коли Джіні пішла в Таємну кімнату, пуффендуйка пішла за двома головними персонажами та Локонсом, тримаючись на відстані. Незабаром Гаррі знайшов змійку на крані і прошепотів: «Відкрийся» на парселтанзі. Енджі підслухувала біля дверей, записавши на руці зразкову вимову цієї фрази.
    Слідом за прихованими головними героями, пуффендуйка підійшла до того ж умивальнику і, знайшовши подряпану змію, прочитала запис, намагаючись шипіти якомога правдоподібніше. Нічого не трапилося. «Потім треба буде спробувати знову, доки не вийде, займуся цього літа».
    – О Браун, ви говорите на парселтанзі? – Енджі розгорнулася і зіткнулася роздратованим поглядом з холодними, як сталь, очима Снейпа.
    – Лише копіюю, сер. Може, ви перестанете переслідувати мене? Чи ви вважаєте, що всі учні Хоґвортсу поголовно володіють легіліменцією та прагнуть залізти в мою голову?
    – Ні, міс, – холодно відповів професор.
    – Але вашу мову ніхто не прив’язував. Дівчинка рипнула зубами, намагаючись утихомирити свою злість і гнів.
    – Коли цей хлопчисько зі шрамом повернеться з Таємної кімнати, та всі розійдуться, зустрінемося у вашому кабінеті.
    – Поттер? – раптом розгубився Снейп.
    – У Таємній кімнаті?
    – Виживе він, – пирхнула дівчинка у відповідь на такі переживання.
    – До вечора, сер.
    – Не забувайте, Браун. Я викладач, і накази тут віддаю я, – гордо процідив Северус.
    – Тоді вважайте, що наказали мені з’явитися до вас цього вечора.
    Невдовзі стемніло, і пуффендуйка вирушила до кабінету Снейпа, без страху зайшовши всередину. Помешкання було порожнім, професор ще не повернувся зі зборів викладачів. За два роки Енджі та Северус провели значну кількість часу разом, так що у них склалися дуже цікаві взаємини. Пуффендуйка могла дозволити собі вільності, а іноді й зухвалість у розмові з деканом, будучи віч-на-віч, а Снейп поводився навпаки добродушніше, забираючи бали у її факультету лише у справі – за погано зварене зілля, порушення дисципліни чи правил.
    Кожен із них дозволяв собі діяти по відношенню один до одного всупереч правилам школи. Професор іноді забував, що має справу з дванадцятирічної дівчинкою, а Енджі взагалі не згадувала, що зобов’язана поводитися на свій вік, а не продовжувати жити з характером і мисленням дев’ятнадцятирічної дівчини. Таким чином, спільні таємниці і згуртували їх, і розкидали по різні боки барикад.
    І Енджі більше не збиралася це терпіти. Дівчинка по-господарськи налила собі чай і сіла на стілець, чекаючи декана, який таки змусив себе чекати і не мало. Пуффендуйка влила в себе не одну чашку, перш ніж стомлений Северус Снейп приплевся до своєї обителі.
    – Я дивлюся, ви, Браун, непогано облаштувалися в моєму кабінеті? – звузивши очі, запитав Снейп крижаним голосом, зробивши явний акцент на слові “моєму”.
    — А ви хотіли б, щоб я бавила час, мило спілкуючись з Філчем по той бік дверей після відбою? Я не божевільна і особливою наївністю теж не відрізняюся, сер.
    Дівчинка без запитань, бачачи виснажений вигляд професора, подала йому чашку з гарячим напоєм і відсунула крісло викладача, на яке той відразу впав, не забувши послати погляд, схожий на подяку. Незважаючи на свою невимовну агресію на викладача, Енджі так само відчувала до нього ніжні почуття і жадала піклуватися про нього
    – Чого ви хотіли, Браун? Дізнатися, чи залишаєтеся ви цього року в Хоґвортсі на літо?
    – Загалом – ні, але якщо ви підняли цю тему, то продовжуйте.
    – Я взяв на себе відповідальність за вас. Не вистачало ще, щоб сховище моїх секретів вільно ходило Лондоном. Тож поки що поживете у замку.
    – Яка турбота про мене, сер, – саркастично проскреготіла Енджі. – А тепер про вашу «довіру». Чому б нам прямо зараз не піти до професора Дамблдора і не укласти Незламну обітницю, щоб я мовчала про ваші таємниці, якщо вже ви такої низької думки про мене та мою мову. Давайте заспокоїмо вас, сер. Енджі говорила спокійним голосом, але відчувалося, скільки отрути вона вкладала у кожне слово. Вся її постать прозирала сказом.
    – Не бачу сенсу втягувати когось ще у наші проблеми. Тим більше, що Альбус теж непоганий легілімент і зацікавиться вашою персоною.
    – Тоді проведемо його вдвох? – прошипіла пуффендуйка.
    – Не можна без свідка, – відрізав Снейп.
    – А ми спробуємо, сер. Дівчинка схопила його за тверду суху руку, що лежала на столі, стиснула її і сказала:
    – Починайте, професоре.
    Декан Слізерина звільнив свою долоню. – Припиніть, Браун! – на щоках Снейпа заходили жовна.
    – А ви припиніть мене переслідувати, як друга тінь! – Вибухнула дівчинка. На мить вона насупилась і вже спокійніше, але не менш вимогливо промовила.
    – Дайте мені сироватку Правди.
    – Ні.
    – Сер, – погрозливо майже прогарчала дівчинка.
    – Віддайте. Сироватку. Правди.
    Снейп неохоче дістав флакон з прозорою рідиною і простягнув його пуффендуйці. Енджі відкинула голову і заполонила флакон, а залишки повернула чоловікові.
    – Час дії? Початок?
    – З тією кількістю, що ви влили в себе, миттєва дія.
    – Не турбуйтесь, професоре, – їдко кинула дівчинка. – Я вам ще зварю це чортове зілля. Значить уже діє? Викладач кивнув.
    – Отже, сер. Запам’ятайте, будь ласка, мої слова, – блискаючи очима, шипіла Енджі.
    – Я ніколи, чуєте, ніколи не розповім про те, що знаю про вас, іншим без вашого відома. Незважаючи на всі зусилля приховати емоції, Снейп полегшено зітхнув.
    – Рада, що вам від цього легше та спокійніше, – сталеві нотки чулися в голосі юної пуффендуйки.
    – Якщо ви не хочете виговорити чогось ще, чому я був би нескінченно радий, то вам варто йти, Браун.
    -Браун. Браун. Браун. Браун… – зойкнула дівчинка. – Припиніть мене так називати! У мене ще й ім’я є, між іншим, сер, – зробивши ввічливий акцент на останньому слові, Енджі сердито вискочила з кабінету декана Слізерина.
    На ранок за сніданком пуффендуйка не могла змусити себе підняти очі на Снейпа, дівчинці було соромно за свою поведінку та слова, кинуті під дією сироватки правди. “Це зілля явно негативно впливає на наші взаємини із професором. Чи зможу я взагалі досягти довіри з його боку після таких сцен? Напевно вважає мене недоумкуватою малолітньою істеричкою..”
    З такими думками, не підводячи голови, Енджі поснідала і вирушила до підземелля до вітальні Пуффендуя. Учні починали збирати речі, тож коридори замку відносно порожні, внаслідок цього дівчинка йшла в повній тиші, занурена у свої роздуми. На роздоріжжі вона повернула праворуч і зіткнулася з якоюсь високою людиною.
    — Перепрошую, я така незгра… — щебетала Енджі, підводячи погляд, і слова грудкою застрягли в її горлі. Голова знову метнулася вниз, а очі в паніці розглядали потерті чорні туфлі професора Снейпа.
    — Вибачте, сер.
    — Цього літа я з’являтимуся рідше в Гоґвортсі, — сказав декан Слізерина і, потягнувшись у кишеню, витяг звідти великий бронзовий старий ключ і простяг його дівчинці.
    — Тому займайтеся самостійно в лабораторії, книгу з рецептами зілля я залишив на столі разом із приладдям. Без мене не експериментувати, за всі руйнування та погроми в кабінеті нестимете відповідальність і відпрацьовуватимете. З шафи я зніму всі захисні чари.
    – Після всього, що я вам наговорила, сер? — вражено з трепетом прошепотіла дівчинка, стискаючи ключ, що ледве помістився в її невеликих долонях.
    Особливо після того, що ви мені наговорили, викладач уже розвернувся у бік свого кабінету, коли додав потеплілим голосом із веселими нотками.
    — Не забудьте за моєї відсутності зварити сироватку правди, бажано кілька котлів, з вашою темпераментністю нам їх ненадовго вистачить… Енджі.
    Кроки професора вже давно стихли, а дівчинка так само стояла, розплющивши рота, на повороті, ніби приросла до холодних кам’яних плит. Енджі нічого навколо себе не бачила і не чула, навіть биття власного серця, частинку якого професор Снейп щойно забрав із собою. «Ще! – билося в голові пуффендуйки.
    — Я хочу ще раз почути своє ім’я, вимовлене його зазвичай відстороненим голосом. Не пам’ятаю, чи називав він когось ще з учнів на ім’я? Хіба що Драко… — Енджі струснула головою.
    -Ще не вистачало почати ревнувати до Мелфоя! Так, Енджі, заспокойся і забудь про всі фанфіки, що ти колись прочитала, Северус Снейп любить Лілі, і він абсолютно нормальний чарівник із звичайними потребами, — дівчинка заволала.
    — Так і не забудеш просто так. Треба було просити небо про здібності метаморфа, так би я змогла бути для Снейпа ким завгодно, навіть тій горезвісній Лілі…»
    Скільки божевільних думок викликало звичайне слово, сказане незвичайною людиною. Енджі вже десятки разів пошкодувала і про те, що не метаморф, і про те, що не легілімент, і про те, що вона лише дівчинка, якій скоро виповниться тринадцять років.
    «Про що я тоді думала, — сум захлеснув дівчинку. — Професор ніколи не сприйматиме мене як дівчину. Я назавжди залишусь для нього ученицею, можливо, здатною, гідною довіри, але ученицею. Дитина, дурна та імпульсивна. Я прожила майже двадцять один рік, а змушена віщати тонким дитячим голоском».
    Вночі у вже спорожнілому замку Енджі пробралася у ванну для старост. Дівчинка роздяглася, покрутила всі крани і, чекаючи, поки ванна наповниться, стояла навпроти величезного дзеркала в різьбленій позолоченій рамі. Вона водила руками своїм тілом, повертаючись то вправо, то вліво, намагаючись розглянути себе з різних ракурсів.
    – Не пригадаю, щоб я так виглядала у тринадцять років, – зачаровано прошепотіла Енджі.
    Дівчинка виглядала трохи старшою — стегна вже приємно округлилися, талія стала більш вираженою, ледь помітні горбики сформувалися в дівочі, пружні, хай і невеликі груди, а на зріст дівчинка витяглася на добрих двадцять п’ять сантиметрів.
    — І справді, зовсім недавно я була трохи вище за пояс професора, а тепер упираюся йому в груди. Я вищий за всіх однокурсниць на факультеті. Цікаво, чи професор Снейп помітив такі стрімкі зміни? Сподіваюся, що більше витягуватись я не стану. І все-таки, невже я зростаю швидше за норму? Чи означає це, що в тридцять років я виглядатиму на сорок?Чи швидко я помру? Чи може так статися, що тіло без справжнього господаря просто зношується?
    Дівчинка опустилася в гарячу ванну, заповнену густою піною, і спокійно зітхнула. «Якщо я справді росту швидше звичайного, то недовго мені бути красивою і молодою, — очі пуффендуйки променилися рішучістю, а губи зігнулися в азартній усмішці.
    — У будь-якому разі, професор рано чи пізно зауважить, що я не просто учениця, а й симпатична дівчина. А не помітить – покажемо».
    Декан Слізерина не жартував, коли казав, що багато часу не буде на літніх канікулах. Енджі бачилася з ним не частіше двох-трьох разів на місяць і лише у Великій Залі. Займатися без професора зіллеваріння виявилося не такою цікавою справою. У цьому сирому приміщенні пуффендуйці було самотньо без звичних глузувань і виразів сумнівів щодо розумових здібностей дівчинки.Зазвичай у відповідь Енджі напускала на себе трохи ображений вигляд, але потай захоплювалася дотепністю викладача і залишалася вдячною, що він намагається підштовхнути пуффендуйку на більш значні результати. Зрештою, у всіх викладачів був різний підхід до навчання, професор Снейп робив ставку на честолюбство. Тобто, якщо учень поважав себе, то почав би займатися старанніше, щоб довести, що зневажений професор глибоко помилявся на його рахунок. Не кожен студент Хогвартсу бачив у цих приниженнях фразу: «Ти можеш краще». А точніше, тільки Енджі так сприймала образи Северуса Снейпа.Через те, що декан Слизерина постійно був відсутній, план Енджі — «Показати свою жіночність», як вона її назвала, провалився. Дівчинка заздалегідь набрала тканин у виручай-кімнаті і тренувалася на них у трансфігурації, перетворюючи шматки та уривки у легкі сукні, блузки, яскраві мантії та довгі спідниці, що розвіваються. Завдяки уяві новий гардероб був створений досить швидко, проте коли дівчинка почала приміряти обновки, то виявила неприємне «але» — з розмірами дівчинка, м’яко кажучи, прорахувалася.
    Наприклад, на одній сукні один рукав неживо висів, а в іншій навіть рука не пролазила. Майже весь одяг вимагав доопрацювання. Тому Енджі попросила у виручай-кімнати швейну машину, голки та нитки. Весь червень дівчинка
    витратила, створюючи і підганяючи вручну за допомогою шиття та навичок з минулого життя під себе вбрання, в яких професор Снейп її бачив кілька разів, і то миттю.
    Не в змозі привернути увагу коханого, Енджі зайнялася насущними справами. Відверто кажучи, за два роки дівчинці все набридло і зубріння, і бездіяльність, і відсутність романтичних поривів з боку Снейпа. Вона не уявляла до того, як довго доведеться домагатися у професора почуттів у відповідь, хотілося відразу і назавжди. Пуффендуйка мріяла ночами, як вона, вже доросла дівчина, підходить до Северуса, той вражений її красою в саме серце, миттєво просить стати його дружиною і, домігшись згоди, захоплює в спальню. Це все, звичайно, було щось із світу фантастики.Тому після ейфорії від фантазій дівчинку струсонув розпач, навіяний жорстокою реальністю, в якій не було місця для таких щирих сцен.

    Енджі жадала все кинути, кинутися на шию Северусу, розповісти чисту правду про те, звідки вона і що знає, потім спільними зусиллями виграти війну між магами і жити в коханні та злагоді довго та щасливо. Але результат навряд чи став би таким. Швидше за все, решту життя пуффендуйка провела б у Мунго. Навіть якби Снейп повірив, то любов’ю до учениці не загорів би точно. У Енджі просто не існувало іншого виходу, окрім як вчитися і поступово добиватися його довіри та теплих почуттів, незважаючи на страждання від того, що професор так близько, що можна дотягнутися рукою. І так далеко, що торкатися його не можна. Снейп так само тримав невелику дистанцію між ними, не говорив про себе, а дівчинці так хотілося дізнатися про його життя, про події, не описані в книгах. Про справжнього Северуса Снейпа.
    В один із сонячних днів пуффендуйка вирушила в хатину до Геґріда. Вони вже давно познайомилися, як-не-як разом другий рік за одним столом трапезують, але дружби між ними не спалахнуло. Дівчинка чомусь почувала себе ніяково в його суспільстві. Може від того, що він більший за неї в кілька разів, а може від того, що вже звикла до моделі поведінки професора зілля, і поведінка Геґріда здавалася їй дикою і неотесаною. Проте, завести теплі стосунки з лісничим їй було потрібно.
    Зустріг Геґрід дівчинку дружелюбно, посадивши за стіл і напоївши чаєм із величезними дерев’яними пряниками власного виробництва. Вони справді були більшими — не меншими за долоню самого лісничого. Провівши світську бесіду про погоду та прекрасну вівсянку, подану на сніданок, Енджі перейшла до справи:
    — Геґріде, ти ж знаєш, що я захоплююсь зіллям?
    — Та вже всі знають, — задоволений своєю проінформованістю промовив лісник.
    — Мені потрібні рідкісні інгредієнти, — обережно промовила пуффендуйка.
    — І я думаю, що можу знайти їх у Забороненому лісі. Повисла незграбна тиша, що переривається чавканням пса на ім’я Іклань.
    — Я маю на увазі, що хотіла б сходити туди, — переформулювала дівчинка, вирішивши, що Геґрід її не зрозумів.
    – Не можу я туди відвести тебе. Заборонено це для учнів, — невпевнено промимрив напіввелетень, правило школи. «Діятимемо по-іншому».
    — Значить, Рону і Гаррі можна було відвідати Арагога, де їх мало не з’їли, а мені не можна пройтися стежкою з викладачем? — обридлим тоном пробурчала Енджі, з задоволенням спостерігаючи, як розгубленість на обличчі Геґріда змінюється відчуттям неминучості, а величезні ноги ніяково переступали з однієї на іншу.
    — Ці хлопчаки багато балакають, — буркнув лісничий. – Добре, вставай, пройдемося лісом удвох, поки світло.
    Вже ввечері Енджі милувалася результатом своєї праці. На розстеленій перед нею тканині лежали пучок волосся єдинорога, який вона збирала по одному волоску з кущів і дерев, нещадно дряпаючи руки й обличчя, рідка трава, яку слід висушити і потовкти в порошок, і багато іншого. Розклавши інгредієнти по мішечках, дівчинка сховала їх до наступного дня народження Северуса Снейпа. «Цього разу я вже підготувалася». Задоволена, але втомлена і пошарпана Забороненим лісом, Енджі заснула з усмішкою на обличчі.
    ********
    У цьому світі магії, де можна зробити абсолютно все помахом чарівної палички, Енджі відчувала невелику фальш. Що за сенс у житті, де ти не береш до рук речі, щоб їх пересунути? Без зайвого дотику здається, ніби ти нічого не робив, бо не торкався, бо не відчував руками предметів. Як діти, вступаючи в цей світ, зазвичай пробували все на дотик, так і Енджі за допомогою цього намагалася дійсно прийняти нову реальність.
    Тому дівчинка без магії готувала печиво для професора, підшивала речі, зачіпаючи пальці гострою голкою, збирала інгредієнти, не шкодуючи рук, і не планувала пити зілля, щоб загоювати дрібні садна. Вона раділа, коли чіпала речі, коли маленькі краплі крові проступали з ран і подряпин, коли нило і боліло тіло. Всі ці ознаки говорили, що цей світ існує, і вона разом з ним.
    У свій день народження Енджі одягла чорну мантію із зеленим оздобленням, як би показуючи, що вважає себе студенткою Слізерина. Дівчинку мало хвилювало, що це може зачепити декана Пуффендуя, вона вважала, що її завзятість, можливо, розтопить серце старого інтриґана, і він переведе її на відповідний факультет. До директора Енджі ставилася не погано, але й не добре, пам’ятаючи, що незважаючи ні на що він виховував Гаррі, щоб той помер, коли самому Дамблдору буде зручно, що це він змусив Северуса вести нелегке подвійне життя, і що саме через Альбуса і вірності йому має померти викладач зілля. І навіть світ у всьому світі не міг виправдати його в очах Енджі Браун.
    Після сніданку дівчинка, як завжди, вирушила до підземелля, до кабінету зілля, з подивом і радістю виявивши там господаря приміщення. Це був перший раз за літо, коли вони перетинались в лабораторії.
    — Я оглянув кабінет, руйнувань не спостерігається, — насмішкувато зустрів ученицю викладач, розглядаючи її подряпане обличчя.
    — Або ви непогано прибираєте за собою, що теж важливо.
    Отримавши свою порцію знущань, пуффендуйка щасливо посміхнулася і показала професору, наскільки вона поповнила його запаси за майже два місяці. Практично всі зілля пройшли перевірку за якістю і вирушили у шафу.
    На честь дня народження дівчинки Снейп дозволив їй вибрати зілля, яке вони варитимуть цього дня. Мукою вибору пуффендуйка не страждала.
    – Амортенція, – одними губами промовила Енджі, брови професора здійнялися вгору від несподіваного побажання.
    — Навіщо вам такий досвід, Енджі? Бажаєте приворожити когось?
    “Якщо тільки вас, сер”.
    — Ні, професоре, — зніяковіло замотала головою дівчинка, жестикулюючи руками. — Просто хочу дізнатися, чим воно для мене пахне.
    — Для таких цілей можна й зварити, — незважаючи на веселий настрій викладача, Енджі помітила, наскільки він виснажений, під очима залягли ще темніші кола, ніж зазвичай, реакція була загальмована, а рухи рваними. Незвична посмішка ніби приклеїлася до його обличчя. Дівчинка взагалі не розуміла, навіщо в такому стані він займався з нею замість того, щоб ніжитися в обіймах Морфея.
    Знявши мантії, вони взялися до справи. Пуффендуйка не розраховувала, що до складу Амортенції входить стільки рідкісних інгредієнтів, інакше навіть і не заїкнулася б про нього, а Снейп нещадно виливав туди і сльози русалок, і товчений ріг єдинорога, та інші дорогі складові.
    — Тепер залишилося додати частинку людини, до якої мають виникнути почуття, — сказав викладач.
    — Від того, що ви додасте, залежатиме, наскільки сильно прив’яжеться ціль. Наприклад, волосся. Снейп вирвав зі своєї шевелюри чорне злегка хвилясте волосся і кинув його в бузкову рідину. Щойно частинка професора торкнулася варева, воно раптово набуло ніжно-рожевого перламутрового відтінку, а пара стала спірально підніматися вгору.
    — Або кров, що, звісно, набагато краще діє. Декан Слизерина очистив срібний ніж, зробив маленький надріз на пальці і видавив кілька крапель густої червоної крові, що впали в котел, викликавши бурхливу реакцію. Колір знову змінився, придбавши насичений, майже малиновий колір. Снейп зняв з вогню зілля і сказав:
    – Готово, тепер можете відчути аромат. Пуффендуйка нависла над казаном, завмерла, вдихаючи пару Амортенції, і сказала:
    – Я нічого не відчуваю. На мить Снейп розгубився.
    – Зовсім нічого?
    – Зовсім, – задумливо киваючи, підтвердила Енджі. Потім думка пронизала її свідомість.
    – Сер, давайте винесемо його в коридор?
    Викладач перелив з котла в пляшечку зілля, і вони вийшли з лабораторії. У коридорах підземелля було холодно, але найголовніше свіжо. Дівчинка принюхалася до пляшечки.
    – Тепер інша справа! — радісно вигукнула вона, заляпавши віями.
    — Пахне змішаними парами зілля. Лабораторія ними наскрізь пропахла, тож я й не відчувала.
    — Отже, ви дійсно любите зілля, — усміхнувшись, сказав Снейп як констатацію факту. Енджі лише стримано кивнула, не бажаючи переконувати викладача.
    — А варити до нього протиотруту легко? – поцікавилася дівчинка.
    — Усього кілька хвилин, із цим впорався б будь-який п’ятикурсник, який не пропустив роздачу мізків свого часу. Недовго думаючи, Енджі піднесла пляшечку з Амортенцією до рота, Снейп ледве встиг перехопити її руку.
    – І що ви хочете зробити, міс? — Спробувати зілля на смак, — знизавши плечима, просто відповіла дівчинка, вдивляючись у серйозне обличчя викладача.
    – Забороняю. Вас, що висить на моїй шиї і повторює слова кохання, я не переживу й кількох хвилин. Ви і без цього дуже нестерпні.
    «Шкода, — розчаровано подумала дівчинка. — Можна було обіймати його, списуючи все на дію зілля. Подумати тільки — лише кілька крапель Амортенції, і професор цілуватиме сліди моїх ніг, стискатиме в обіймах і не тільки…. Ні, це не кохання, зілля викличе лише залежність, одержимість. Тим більше, я не хочу змушувати його любити мене. Краще нехай ці почуття залишаться нерозділеними, ніж виявляться пов’язані з фальшивими».
    Віддавши пляшечку Снейпу, дівчинка злегка схилила голову, подякувала викладачеві за такий чудовий подарунок і помчала у вітальню Пуффендуя. Лише, коли думки вщухли, а точніше через пару годин, Енджі згадала, що забула свою прекрасну слизеринську мантію в кабінеті зілля. Повернувшись туди, дівчинка застала Снейпа, який мирно спав за столом. Енджі накинула мантію і повільно, намагаючись якомога тихіше наступати на підлогу, підійшла до декана.
    “Дамблдор зовсім його заїздив. Напевно, директор уперше задумався про наявність крестражів у Темного Лорда після інциденту з щоденником Тома Реддла і тепер ганяє мого Северуса по всій Англії у пошуках інформації, — роздратовано думала пуффендуйка.
    “Цікаво, наскільки міцно він спить?”
    – Сер, – тихо покликала Енджі. Снейп не ворухнувся, а його дихання залишалося розміреним. Дівчинка торкнулася долонею його щоки. Жодної реакції. «Міцно заснув. Як сильно ти вимотався, навіть після занять нічого не прибрав, а відразу забувся сном … »

     

    0 Коментарів