Header Image

    Снейп перемістився на стілець, заплющив очі і задрімав, спираючись на ліжко. Світанок прийшов непристойно швидко. У кімнаті не було вікон, і ранкові промені світла не проникали в це лігво, проте, настирливі птахи та їхнє щебетання прокрадалося навіть у найглибші надра замку, не виключаючи підземелля. Зільєвар підняв голову, так і не виспавшись, прокляв свій чуйний слух, чортову школу та її мешканців, що заважали проводити ночі, вільні від чергувань, на власне задоволення, і з блаженством потягнувся, відчуваючи, як розминаються м’язи, що затекли.
    — Северус… — його ім’я прозвучало, як шелест крон дерев у лісі — м’яко, ніжно і так природно, що зельєвар стрепенувся і кинув погляд, сповнений напруження, на ученицю, знову готовий сипати прокльонами, як словесними, так і магічними. Але вона все ще спала, її дихання залишалося спокійним і розміреним, лише губи розтягнулися у захопленій усмішці. Чоловік усміхнувся, знову згадавши причини своєї поведінки, дбайливо взяв ученицю на руки, подивившись, як та легка, і виніс зі свого кабінету.
    Настало на подив холодне дощове літо, з полегшенням учні, які склали іспити, роз’їхалися по своїх будинках, прагнучи в обійми до батьків, друзів або родичів. Замок спорожнів, і для Енджі життя наче зупинило свій рух.
    Опритомніла дівчинка вже покинутою всіма в медпункті, оточена турботою мадам Помфрі. І сталося це не через пару днів після прийняття зілля — заспокійливого в малих дозах і усипляючого у великих, а через тиждень, що здався для сплячої миттю. У день пробудження з руки дівчинки остаточно зняли пов’язку, до якої Енджі і звикнути не встигла.
    У відповідь на розпитування мадам Помфрі терпляче розповіла дівчинці, що її принесли непритомною після випадкового вживання зілля, і з того моменту минуло більше тижня. Єдиним недоглядом виявилася неосвіченість медсестри — хто і коли її приніс. За її словами, вона лише виявила рано-вранці її в одній з ліжок медпункту. А потім зібралися вчителі, і викладач зілля виніс вердикт з діагнозом.
    “Звичайно, сам бачив, як я його пила,” — огризнулася про себе пуффендуйка, дивуючись, як безглуздо прорахувалася, будучи на емоціях.
    — Гаразд, хоч у Снейпа совісті вистачило не знімати з мене бали за незнання ефектів від зіль, поки я спала”
    Енджі навіть хотіла затриматися у мадам Помфрі довше, нібито для реабілітації, але медсестра була невблаганна і сказала, що підлітку необхідний рух і свіже повітря, а потім сміливо видворила її як садового гнома, хіба що при цьому крутитися не стала.
    Насправді ж пуффендуйка не хотіла зустрічатися із зільеваром у Великій Залі за одним столом, сидіти поруч і випадково торкатися рукава його мантії. Вона боялася, і чесно це визнавала, але розумних причин для того, щоб ховатися від викладацького складу, у неї були відсутні. Для дівчинки все сталося ніби вчора, їй здавалося, що вона досі відчуває, як горить рука після удару, що не заважало в її душі теплитися надії, що злісний Снейп все-таки охолонув і майже забув про те, що сталося.
    Відтягуючи момент їхньої зустрічі, пуффендуйка вийшла із замку, пробіглася околицями, збираючи ногами крижану росу з дрібних листочків, без фанатизму позаймалася зарядкою, відчуваючи запах свіжого листя та дощу. Але незабаром зібралися хмари, і під дрібним дощиком Енджі, прикриваючи руками голову, побігла назад у замок.
    — Навіть погода жене мене, — невдоволено пробурчала вона, вважаючи зустріч із зельеваром схожа на тортуру.
    Через півгодини дівчинка, вже перевдягнена у теплу сіру сукню, стояла в нерішучості перед входом до Великої Зали. Затримуючи дихання, вона штовхнула двері, і переднепритомний стан, як рукою, зняв. Місце зельєвара порожнє. Напруга пішла, плечі миттєво розслабилися.
    — Доброго ранку, Браун.
    – Доброго ранку, професоре Снейп, – не обертаючись назад на голос, пробурмотіла дівчинка, повертаючись у стан кам’яної статуї і чекаючи закляття в спину. Але зельєвар лише пройшов повз неї, прямуючи до свого місця за столом.
    Поки вона спала, Люпін уже зібрав свої речі і поїхав додому, не залишивши дівчинці можливості вибачитися за минуле. Втім, зважаючи на все, Римус навіть після самовільного звільнення не розмовляв ні з ким про те, що сталося. Так, місце Енджі, як завжди, було вільним на час літніх канікул.
    Дівчинка повільно сіла за стіл, зупиняючись у кожного охочого висловити свою радість з приводу її одужання і принагідно дивуючись, що ще не почула нічого в’їдливого від декана Слізерина. Коли Енджі нарешті дісталася своєї власної тарілки, половина викладачів вже закінчила трапезу і розійшлася. Чи то Снейп спеціально зволікав, чи то не був голодний, проте, зрештою, у Великій Залі вони залишилися наодинці. Енджі сиділа перед тарілкою, наповненою їжею, так і не доторкнувшись до неї.
    — Ви вважаєте, що я вас отрую за сніданком? — раптом запитав Снейп, трохи розвернувшись до неї. Я, на відміну від вас, не ідіот. Якби захотів, то провернув би все набагато витонченішим і майстернішим. Тож починайте вже поглинати їжу. Ви за тиждень нормальної їжі в рот не брали, у вас, напевно, шлунок у вузол загорнувся від запахів. Живіт пуффендуйки на підтвердження слів професора лише невдоволено забурчав.
    — Я не боюся отрути, сер, — обережно промовила вона.
    “Я боюся, що мене від страху виверне, якщо я з’їм хоч щось”.
    – Тоді їжте, – роздратовано наказав Снейп. — Чи ви хочете непритомніти ще й від голоду? Я вже бачу заголовки пророка: «Бідну маглонароджену заморили голодом у Гоґвортсі». Досить крутитися, поводьтеся цивілізовано і слухайте старших! «Ненабагато ви і старші за мене, — Енджі зачерпувала ложку вівсянки. — Мені майже 21 рік. Повнолітня за всіма статтями. Щоправда, якщо я вам це скажу, більше, ніж палата для божевільних у Мунго, на мене не чекає».
    – Так сер.
    — Після сніданку на нас чекає серйозна розмова, — нудота підкотила до горла пуффендуйки. Помітивши, як позеленіла дівчинка, зіллєвар продовжив.
    — Після сніданку вбивати вас я теж не планую, тож можете не намагатися вдавитися кашею. Коли я зважуся на ваше вбивство і термін в Азкабані, то дозволю вам повідомити — у письмовій формі та у двох примірниках.
    “Здається, він у гарному настрої”, – Енджі злегка посміхнулася і зі спокійною душею доїла свій сніданок.
    — Я хочу обговорити ваші спалахи неконтрольованого гніву, — без передмов почав зіллявар.
    — Ви, Браун, абсолютно не вмієте тримати себе в руках. Вам дуже пощастило, що я такий лояльний викладач…
    — Енджі закотила очі. — …і замість покарань пропоную вам свою допомогу на шкоду своєму особистому часу…
    Вони стояли посеред зали колишнього Дуельного клубу. Виникало дивне відчуття — навчальний рік закінчився, а нотації та нервування тривали.
    — Хіба я не бездарність? – гірко повторила його слова дівчинка. Його тирада дуже сильно її зачепила. Стільки праці, моральних та фізичних, витрат часу та сил. І навіщо? Щоб вся ця праця була зневажена парою пропозицій.
    — Я погарячкував, — визнав зільєвар.
    — Ви — не бездарність, а просто безглузда дівчинка, яка не в змозі скористатися власним потенціалом.
    – Це хоч не так прикро, сер, – звикла до жовчі Снейпа, вимовила дівчинка.
    — Загалом, Браун, ви повинні навчитися володіти собою. Чи мало хто захоче образити вас, і що ви полізете на чарівника махати руками? – іронічно поцікавився майстер зелій. Не встигла Енджі відповісти, як він це зробив замість неї.
    — Вам Авада прилетить на думку швидше. Саме тому ви зобов’язані вміти бути спокійною та стриманою.
    – Я вмію, сер.
    — Тоді що ж трапилося в кабінеті зільєваріння тиждень тому? Постарайтеся порозумітися. Пуффендуйка густо почервоніла.
    — Якби я була нестримною та імпульсивною, то ділила б стіл із усім сімейством Візлі, — на момент Енджі скривилася і труснула волоссям.
    — Так і бачу, як мене вважають за ще одного їхнього уродженого.
    — Те, що ви навчаєтесь на Пуффендуї, ще нічого не означає — усі люди різні. У сім’ї не без виродків, ще можна багато про це дискутувати. У Гриффіндорі можуть бути негідники, у Слизерині хоробрі недоумки, у Когтеврані…
    – Так, так, сер. Я зрозуміла. І в одному лише Пуффендує зібрані всі інші, навіть такі нестримні амеби, як я, — пирхнула дівчинка.
    — Чому ви просилися до Слизерина? — раптом запитав Снейп.
    – Що? — слабким голосом перепитала вона, хоч чудово розчула викладача.
    — Чому Слизерин? — упирався чоловік, його тихий голос відбивався від стін зали. — Більшість магів зневажають слизеринців, а ви, маглонароджена, подавно повинні ненавидіти поголовно всіх змій, що ображають вас на кожному розі.
    — Ви не маєте рації, сер. Як до людини ставишся ти, так і вона буде до тебе ставитися. Це не завжди дієво, але часто. Слизерин ворогує з Гріфіндором через нападки останніх. Чистокровні надто зарозумілі, щоб починати конфлікти. І за цю зарозумілість інші їх не люблять. Замкнене коло, професор.
    — Похвально, іноді й ви можете логічно розмірковувати. Але це не відповідь на поставлене запитання.
    — Сер, — не зважаючи на їдкі зауваження Снейпа, Енджі продовжила, — мені насправді все одно, на якому факультеті вчитися. Тепер байдуже.
    — А що було раніше?
    — Раніше мені здавалося, що я створена лише для того, щоб служити справі, а тепер хочу жити і бути щасливою.

     

    0 Коментарів