Header Image

    Не встигла вона скласти свою позицію, як Дамблдор з Гаррі забігли до приміщення вперед її, а за ними і зільєвар власною персоною. Всі кричали на Дамблдора, стверджували, що він шахраює. Незважаючи на звинувачення, директор схопив Гаррі за плечі.
    – Гаррі, це ти кинув своє ім’я в Кубок? — вимогливо запитав сивий володар ордена Мерліна першого ступеня.
    – Ні, сер! — Поттер був наляканий і розгублений.
    — Ти попросив когось із старших покинути твоє ім’я?
    – Ні.
    Енджі спокійно спостерігала за сценою, поки не відчула невеликий біль і не обернулася на його джерело. Снейп підійшов ззаду і стиснув їй плече.
    «Чи обнадіює він мене чи залякує».
    – Сер? — запитально прошепотіла вона.
    — Говори правду, — коротко кинув він і підійшов до Альбуса.
    — Може, варто принести сироватку правди, директоре?
    – Ні, Северусе, я вірю йому, – потім Дамблдор підійшов до пуффендуйки.
    – А ви міс Браун? Ви робили все це?
    – Я сама його кинула, сер, – чесно відповіла вона, помічаючи витягнуті обличчя оточуючих. А потім Енджі відчула біль, і її забрало в момент, коли вона переступала вікову межу. Розуміючи, що відбувається, дівчина стрімко заплющила очі, намагаючись зосередитися, і зачинила всі «двері» свідомості. А потім підняла злий погляд, намагаючись зрозуміти, хто наважився використати легіліменцію. — Вона не бреше, — крижаним голосом промовив зельєвар. Дівчинка подивилася на нього, вклавши всю свою образу, за таке приниження.
    – Але як, Северусе?
    — Обдурила вікову межу невідомим мені способом, — просто відповів Снейп, ніби сам факт того, що для нього щось невідомо, не був разючим.
    — Навіть якщо вона порушила правила про вік, це не заперечує того, що Кубок вибрав її як гідну, — розважливо промовив Барті Крауч старший.
    – Вона учасник від Гоґвортсу. З Гаррі все набагато складніше. Він начебто учасник від четвертої школи.
    – Заклинання Конфундус! – З порога заявив «Грюм». — Тільки таке могутнє закляття могло заплутати артефакт.
    Всі приречено зітхнули, і запанувала тиша. – Це підло! — заявила мадам Максим, директор Шармбатона. — Якщо ви виставляєте двох учасників, то й ми теж маємо!
    — Нам доведеться допустити їх обох, рішення Кубка не обговорюється, — тихо прошепотів Крауч
    — Але ж їх двоє! – вигукнув Каркаров.
    — Ви думаєте, що найкращі учні ваших шкіл не зможуть перевершити двох чотирнадцятирічних підлітків? – пронизливо глянувши на колег поверх очок-половинок, уточнив Дамблдор. І збентежене мовчання послужило відповіддю і вирішило долі підлітків. Турнір трьох чарівників із чотирма учасниками розпочався.
    Спускаючись у підземелля, Енджі з радістю чекала на зустріч зі своїм факультетом, знаючи, що Гаррі привітають грифіндорці — як героя. Усі, крім Візлі. Але в дівчини не було заздрісниць, а значить, і турбуватися нема про що. “Зрештою, Пуффендуй повинен бути вдячний мені, що хоч десь відзначився”, – вважала вона, заходячи до вітальні. Променева усмішка швидко сповзла з обличчя, змінивши холодною маскою байдужості. У гробовому мовчанні з усіх куточків загальної кімнати на неї вороже витріщалися десятки пар очей. І у всіх однаковий обвинувачуючий вираз облич.
    Насупленні брови, криві лінії губ, лють, що сяє в очах. Німа пауза тривала, поки один із її однокурсників, здається, його звали Вінсент МакКой, не схопився з дивана і не підлетів до Енджі з нападками.
    — Ти, чортове дівчисько, через тебе ми знову будемо зганьблені! — прошипів пуффендуєць не гірше за зельєвара. Це дало поштовх іншим, кожен почав вигукувати свою думку.
    – Брехня! Ошуканка!
    — Ганьба Пуффендуя!
    – Хочемо Седрика …
    – Уродина! — додав хтось із дівчат.
    Енджі стояла і мовчки зносила закиди й образи.
    — Досить! — відчайдушно вигукнув сам Седрік, зайшовши до вітальні. Натовп слухняно перед ним розступився.
    «Пастух серед овець», — зневажливо посміхнулася дівчина.
    – Її вибрав Кубок, – продовжував наполягати Седрік.
    – Абсурд, вона обдурила артефакт! — заревів натовп, дивуючись, чому їхній кумир намагається захистити негідницю. — Але ж вибрали і Поттера, — Діггорі зробив останню спробу утихомирити натовп, що розбушувався.
    – Поттер – Обраний! Він виграє, і вся слава дістанеться знову Ґрифіндору! А ми залишимося приниженими дурнями, — хтось вигукнув зі стада.
    Седрік знову зібрався щось сказати, але Енджі перервала його: — Вгамуйся, Діґорі. Мені даремно не здався твій захист та опіка. Та й дурні ніколи не почують те, що чути не бажають. Тож припини метати бісер перед свинями. Ще більше тебе все одно ніхто не полюбить.
    — Це хто тут свині?
    Пуффендуєць так і залишився стояти, наче громом уражений, з відкритим ротом і широко розплющеними очима. Однокурсники взяли його за плечі і відвели, з огидою кидаючи погляди на Енджі.
    — Седріку, ти, звичайно, завжди готовий заступитися за всіх нас. І ми тобі вдячні, але ця погань того не варта.
    Поступово вітальня спорожніла. Енджі, залишившись на самоті, впала на крісло і відкинула голову. Личина спала, і пара сльозинок скотилася по щоках. «Невже, Гаррі це постійно відчуває? — переймаючись співчуттям до Поттера і себе, роздумувала Енджі. – Не цього я хотіла».
    Щодня обертався новим кошмаром. Студенти Пуффендуя оголосили найнатуральніший бойкот. Спочатку вони ігнорували її, проте, зрозумівши, що це не особливо і зачіпає дівчину, зважилися на наступний крок. Тепер, коли Енджі проходила повз них або сиділа поруч, вони навмисне між собою голосно говорили про неї такі неприємні речі, що не хотілося їх ні запам’ятовувати, ні повторювати. А останніми днями взагалі почали носити значки на підтримку Поттера, не забуваючи ображати дівчину глузуваннями. Слідом за пуффендуйцями ці значки стали носити і студенти Когтеврану та студенти самого Гріфіндора.
    Це було не просто огидно. Факультет на час навчання вважався сім’єю для учнів, подібна поведінка є неприйнятною. Але декан борсуків лише розводила руками, не збираючись щось робити. Помона Стебль все ще пам’ятала ту блаженну гордість, з якою Енджі носила слизеринську мантію. У дівчини не було ні друзів, ні заступників.

    На одному із занять із зілля, поєднаному зі Слизерином, у пару з нею ніхто не встав, зайва людина прибилася третьою до іншої пари. Ні віднімання Снейпом бали, ні Тролль, ні призначене відпрацювання, ні відточені роками образи не змусили пуффендуйця сісти з Енджі. Зрештою, зілльєвар просто вигнав його з кабінету, і дівчина залишилася одна біля котла.
    Під кінець пари, коли зілля вирувало і набуло бордового відтінку, в її котел прилетіла хлопушка з лавки Зонко, яка негайно вибухнула, обливши зіллям Енджі з голови до ніг. Зілля, здавалося, роз’їдало шкіру, наче кислота. Не чекаючи допомоги, Енджі змахнула паличкою, прошепотівши заклинання онімілими губами, і зілля повністю відокремилося від її обличчя, шиї, рук і одягу, вже порядком пропаленої в деяких місцях, і відправила рідину назад у котел.
    Через тишу, що запанувала, в кабінеті Снейп відчув недобре, відірвався від розгляду котлів, його очі метнулися до пуффендуйців, а потім і до Енджі, і чорні зіниці на короткий момент розширилися.
    — Всі геть із кабінету зараз же! – надзвичайно голосно прогарчав Снейп.
    – Браун, не рухайтеся!
    Повз Енджі йшли однокурсники, що бурмотали прокляття на її адресу. Парочка хлопчаків нібито випадково штовхали її з силою своїми плечима, змушуючи набрякли на її шкірі пухирі лопатися і сочитися прозорою рідиною. Пуффендуйці хотілося закричати від болю, що пронизує, скривитися, заплакати, але вона лише стояла, не видаючи своїх емоцій.
    – Непритомна жаба, – з глузуванням промовив Вінсент досить голосно, щоб чув весь кабінет. У цей момент Енджі абсолютно була впевнена, що це подання його рук справа. Можливо, якби вона спромоглася взяти в руки паличку, то із задоволенням запустила б у нього Сектумсемпру. Але вона не могла.
    Слідом за пуффендуйцями почали йти студенти Слізерина. Тим часом пошкоджена шкіра дедалі більше червоніла й вздувалась. Снейп підійшов до Енджі і занепокоєно зазирнув у її помутнілі від болю очі.
    — Браун, — звернувся до неї зільєвар
    — Ви можете терпіти біль, поки ми не дійдемо до лікарняного крила?
    Все ще стримуючи стогін, дівчина ледве похитала головою, відчуваючи, ніби її тіло смугують кинджали. Декан закликав якісь склянки з шафи, обережно закотив її рукава, відтягнув комір і стягнув густе волосся на потилиці якоюсь мотузкою, відкриваючи пошкоджені ділянки шкіри. Краплі поту капали з обличчя Енджі на одяг, але вона не наважувалася навіть підняти руку, щоб змахнути їх. Зельєвар відкрив флакон і попередив:
    – Зараз буде дуже боляче, Браун.
    Він нахилив пляшечку, і світла рідина полилася на рани пуффендуйки. У дівчини спотворилося обличчя, і вона так несамовито закричала, що кров стигла в жилах, сльози текли червоними щоками, завдаючи ще більшого болю. Там, де зільєвар торкався пухирів, клапті шкіри диміли і пінилися. Зельєвар терпляче зносив крики учениці, не промовивши й слова. Закінчивши поливати її, він дістав мазь і поступово намазав її майже невагомими рухами на рани. Не будь так боляче, то пуффендуйка насолодилася б його дотиками, його пальцями, які обережно торкалися її шиї, обличчя, рук. Енджі лише змогла здригатися і рвучко дихати з мокрими очима. Повільно, але вірно біль відступала.
    — П’ять балів Енджі Браун за неймовірну стійкість, — напівжартома промовив Снейп. — Зазвичай після подібного непритомніють.
    Енджі видавила вимучену посмішку.
    – Чому ви не наклали Сіленціо?
    — З криками легше терпіти біль, — його голос став надзвичайно глухим і глибоким. Снейп, закінчивши обробку, випростався і глянув поверх голови дівчини. Його спокійний вираз обличчя змінився на злісне, що належить не так йому, як Жаху Підземель.
    — Містер Мелфой, я незрозуміло висловився, велівши всім покинути приміщення? — процідив зільєвар, змушуючи холонути не гірше за крики Енджі.
    І білява верхівка, що стирчала з-за дверей, миттєво зникла. А вранці всі слизеринці ходили зі значками, які підтримують Енджі Браун.
    Незважаючи на своєчасну допомогу, дівчинці довелося провести кілька днів у лікарняному крилі під опікою у мадам Помфрі, яка безперестанку бурчить про норовливих підлітків. Без книг і конспектів, самотність повною мірою захлеснула дівчину, природно, що її ніхто не відвідував. Лише один раз чинно зайшов Драко Мелфой, показавши мадам Помфрі свою злегка роздерту руку. Поки медсестра шукала ліки, він прослизнув у палату до пуффендуйки.
    – О, Браун, і ти тут? — з неприродною усмішкою надто голосно спитав слизеринець, сівши на сусіднє ліжко. Його рухи були рваними, настрій награним. Відразу стало зрозуміло, що хлопець дуже хвилювався.
    — Здрастуйте, містере Мелфой, — не забуваючи про свою манеру поведінки, з легкою усмішкою відповіла вона. – Хіба я не просила вас називати мене Енджі?
    – Так, Енджі, – зніяковіло відповів блондин, випростав плечі, і щось блиснуло на його грудях. Дівчина придивилася до джерела світла і з подивом виявила значок з написами.
    – Поттер – відстій. Ми за Енджі Браун, — тихо прочитала вона голосом, сповненим шаленого щастя. Хтось її підтримує, це надавало сил та бажання показати себе.
    — Так, я за твою перемогу, — гордо й при цьому недбало помітив Драко.
    — Не за Гриффіндор хворіти. Енджі підняла на нього очі, що світилися подякою. Від таких проявів розташування хлопець зацвітів і пробубнив:
    – Весь Слизерин за тебе…
    — Кому мені висловити подяку? – запитала засліплена радістю вона.
    — Хто це вигадав? Професор Снейп?
    Мелфой одразу ж схопився, покриваючись червоними плямами.
    – З чого ти взяла, що це Снейп? Йому взагалі байдуже, — відчайдушно промовив пригнічений хлопець і поспішно ретирувався до мадам Помфрі. За кілька хвилин до дівчини долинули їхні голоси.
    — Де ж ви так? Невже знову з грифіндорцами посварилися?
    — Просто впав, — сердито буркнув Драко. — Як же ви впали, руку роздерли, а рукав цілий?
    – Неважливо.
    Драко, йдучи з медпункту, грюкнув дверима, залишивши дівчину знову наодинці із собою.
    Щойно дівчину випустили з лікарняного крила, як обігріли новиною, що не обіцяла нічого приємного. Тепер, коли, нарешті, всі учасники турніру у зборі, Риту Скітер сповістили, що можна провести інтерв’ю з молодими учасниками, і та негайно прибула і вже чекала на переможців відбору.
    Енджі тільки й встигла, що заскочити до своєї кімнати за новою мантією. Помона Стебль навіть не дала до ладу причесатися дівчині, коли виштовхувала її з вітальні Пуффендуя на інтерв’ю. Браун, як завжди, виділилася і приплелася останньою. Втім, Скітер не засмутилася і, не дочекавшись загального збору, вже повела Поттера першим у комірчину на інтерв’ю. Дівчина, не розвиваючи душевних розмов з іншими підлітками, підійшла до найближчого стільця та сіла, намагаючись не привертати зайвої уваги. Така різномасна компанія, що була в кімнаті, що ніхто не здивувався раптовій появі Дамблдора. Директор спитав, де Гаррі, і швидко подався до комори з рятувальною місією. Звільнив Поттера з чіпких лап репортера, директор представив літнього чоловіка, Олівандера, що стоїть біля вікна, що перш за все милується красою природи. По черзі він приймав палички в учасників.
    – Здрастуйте, міс, – дружелюбно посміхнувся чоловік пуффендуйці. – Я вас не пам’ятаю, ви, мабуть, купувалися у другого майстра? Енджі повільно кивнула, ретельно обмірковуючи, як відповідати.
    Олівандер з усмішкою простяг руку. Дівчина її знизала, а чоловік лише добродушно розсміявся.
    – Мені потрібна ваша паличка для перевірки працездатності, – пояснив майстер і отримав до рук паличку Енджі. Погнув дерево, перевіряючи на розломи, змахнув нею, і після того, як по всьому кабінету заскакали сотні сонячних кроликів, повернув власниці.
    — Чудова паличка, а яка гнучка, десять з половиною дюймів. Луска змії. Дерево вибрано, щоправда, дуже незвичайне. Ебенове. Та й майстер – поет, гравірування – рідкісне явище серед чарівних паличок.Хоч фраза не вдала для вашого віку.
    — Ви про Amor caecus? — у хвилюванні уточнила Енджі, яка за ці роки так і не подбала дізнатися про переклад.
    — Це все ж таки латина? – Так. “Любов сліпа”. Дуже романтично, але не до місця, — доброзичливо зауважив Олівандер і відійшов від молодої панночки до Віктора Крама.
    «Сподіваюся, той, хто підкидає мені всі ці сюрпризи з багатозначними фразами і дурними передбаченнями, гордий собою, — скривившись, Енджі розглядала паличку з невимовним смутком в очах.
    — Магія і вся світобудова напевно покочується зі сміху. Одні знущання».
    Поки Енджі вдавалася невеселим думкам, погляд Рити Скітер впав на неї, вона взяла пуффендуйку за плече і стала підштовхувати її до комори з нудотною усмішкою.
    — Молоді учасники завжди цікаві для наших читачів. Опинившись у такому тісному приміщенні, як комора для швабр, дівчина відчула себе, як мінімум, незатишно. “Так і клаустрофобію заробити можна”.
    – Почнемо ж? — змовно підморгнувши, запитала журналістка, нагородивши Енджі однією зі своїх найялейніших і найцікавіших усмішок, від якої у дівчини зводило зуби. Поруч уже лунали блокнот із пером в очікуванні команд.
    — Сподіваюся, ти не проти Прудко Пишучого пера?
    – Проти, – відрізала дівчина.
    — Коли ти кидала своє ім’я в Кубок, то мріяла про славу чи увагу? — не звертаючи уваги на різку відповідь, запитала Скітер, і перо терміново почало писати щось про манію величі у підлітків, обділених любов’ю.
    Енджі озлоблено зиркнула на нього, витягла паличку, змахнула нею, прошепотів заклинання, і перо розломилося навпіл, після чого звалилося на підлогу, втративши магію. Представниця “Пророка” і бровою не повела.
    — Я його сама зачарувала, і пишу я не гірше за нього, — запевнила її Скітер з якоюсь отруйною прихильністю і взяла звичайне перо і блокнот у свої руки.
    — Ти стала такою агресивною через думки, що батьки тебе ненавиділи і кинули у притулку? Не соромся, люба, все найпотаємніше залишиться між нами.
    — Між нами й усією магічною Британією, — пирхнула пуффендуйка. Журналістка, не дивлячись, почала писати.
    Після уроку зільєваріння Енджі затрималася, помітивши, як виразно дивився на неї зільєвар останні півгодини. Коли всі пішли, Снейп витяг зі столу свіжий номер «Пророка» і продовжив на неї дивитися. Дівчина, мовчки, взяла до рук газету, і її погляд натрапив на назву статті, написану величезними літерами: «Протистояння підлітків».
    …Бідний хлопчик, що залишився без батьків і опіки, бажаючи привернути увагу, незабаром натрапить на перешкоду до перемоги. Мила на вигляд дівчинка на ім’я Енджі Браун ,учасник від Хогвартсу, лише здається невинною і чарівною, насправді ж вона захотіла повалити Гаррі з п’єдесталу і зайняти його місце. Нижче наведено інтерв’ю з різнобічною маглою.
    – Коли ти кинула своє ім’я в Кубок, то про що мріяла – про вічну славу або про увагу, якого тобі не вистачало з дитинства?
    — Мої батьки померли вже багато років тому, — грубо перервала дівчина з жорстоким блиском в очах.
    -Чи залишив притулок рани на твоєму ніжному дівочому серці?
    -Я хочу стати знаменитою.
    – Але ж здобути славу дуже непросто…
    – Ламати набагато легше, ніж будувати. Згорнувши Поттера, я стану знаменитістю Хоґвортсу. Я дію лише заради себе, — егоїстично додала безсердечна учениця, посміхаючись так, що душа у чарівної журналістки йшла в п’яти…»
    Далі читати сенсу не було, вся стаття крутилася навколо бідного забитого Гаррі, який мріє про батьківське кохання, і про агресивну аморальну Енджі, спрагу влади і слави. «Пророк» датований нещодавно, але ніхто не зволив навіть повідомити її про таку обурливу нахабну брехню, написану Скітером. Лише Снейп сподобався показати цю макулатуру. Обличчя в Енджі скривилося, ніби вона з’їла кілограм лимонів, а кисле вона, до відома, терпіти не могла.
    Принаймні розкрилася таємниця смішків з боку грифіндорців і нових витончених сумнівно знайомих образ їй у спину, які вони, напевно, підчепили у зільєвара. Хоч чогось навчаються на його уроках, поблажливо думала Браун. Після інциденту із зіллям, пуффендуйці притихли і лише вороже вирячилися. «Мабуть, їхня виховна бесіда з Седриком подіяла».
    Містер Ідеальний Пуффендуєць до неї зовсім нещодавно підходив і вибачався за поведінку підлітків.
    — Вони перегнули палицю,— винувато дивився зверху вниз на неї Діґорі.
    — Розумієш, вони не думали, що це зілля заведе тебе до медпункту, лише хотіли потішитися.
    – Відмінно потішилися, – люто прошипіла Енджі, не збираючись пом’якшуватися.
    — Може, мені теж варто на них парочку Непробачних накласти, а на суді, перед Азкабаном, ти скажеш усім, що я просто потішилася, і мене з виправданням відпустять додому? Я не маю наміру більше це терпіти.Якщо вони не припинять свої витівки, то одного разу в темному куточку замку Півз обільє їх тим же зіллям, а я подивлюся, як з їхніх мерзенних облич злізе шкіра, оголюючи кістки. І може, коли в них закінчаться сили на те, щоб несамовито кричати, я зглянуся і покличу на допомогу.
    — Я скажу їм, щоб більше ніхто не наближався до тебе, — крижаним голосом відповів Седрик.
    — Будь ласка, містере Діґорі, — отруйно промовила дівчина і додала. — І навіть не думай, що я вдячна тобі. Через тебе все це й почалося, хотів ти того чи ні.

     

    0 Коментарів