Header Image

    Легкий вітер хитав бутончики квітів, ніжно торкаючись їх пелюсток. Літня безмісячна ніч накрила замок, і Енджі, схвильована подіями, не могла заснути. Після півгодинного метання у ліжку дівчинка залишила надії на сон і спустилася до вітальні. Обстановка здавалася їй таємничою та романтичною. Місяць зник за хмарами, вітальня поринула в тіні, камін у теплі літні дні стояв незатребуваним і незапаленим. Пуффендуйка сховалась у кріслі біля розчиненого вікна і вдихала запах лісу, принесений вітром.Відчуваючи себе частиною чогось чарівного, дівчинка заснула лише на світанку, притискаючи до себе розкритий медальйон, який сама зробила за допомогою трансфігурації з металевих дрібничок, знайдених у Виручай-кімнаті кілька тижнів тому. Енджі варварськи розрізала фотографію, зроблену два роки тому, залишивши лише себе та зельєвара, і вставила в прикрасу.
    Ранок виявився не таким райдужним. Абсолютно не виспавшись, дівчинка поплелася на сніданок. Благо зайняті своїми розмовами викладачі не звертали уваги на стан Енджі: ні червоні очі, ні ноги, що ледь плетали, ні розпатлана зачіска захоплення не викликали.
    Знесилена плюхнувшись на стілець поруч зі Снейпом, вона відчула непереборне бажання впасти обличчям у вівсянку і продовжити бачити чудові сновидіння. Якби не зільєвар, що сидів біля неї, то вона б так і вчинила. Однак він був поруч, і треба хоч якось тримати обличчя.
    Директора знову не було. Дамблдор, зайнятий встановленням контактів із двома іншими школами чаклунства, останнім часом рідко з’являвся, аби віддати кілька розпоряджень викладацькому складу.
    – Доброго ранку, сер, – позіхнувшись, дівчинка глянула на майстра зелля і придушила посмішку, помітивши, що Снейп виглядав трохи краще за пуффендуйку.
    — Доброго ранку, Браун.
    І знову цей голос. Голос, що зачаровує, ніби зачіпає деякі струни всередині дівчинки. Владний, глибокий, чуттєвий, з невеликою хрипотою. Це Енджі любила у зельєварі найбільше. Їй хотілося б слухати його постійно, неважливо, про що він говорив, аби не зупинявся. Заворожена дівчинка підняла до рота ложку, але донести до рота не вдалося. Каша з неприємним ляпанцем приземлилася на світло-блакитну сукню.
    – Еванеско! — швидко прошепотіла пуффендуйка, сподіваючись, що ніхто не помітив її незграбності. Але, судячи з багатозначного погляду та скривленої обличчю зільєвара, недостатньо швидко. Зніяковівши, Енджі поспіхом доїла кашу, майже не відчуваючи її смаку, і кинулася геть із Великої зали. З’явившись увечері в кабінет Снейпа, вже більше за звичкою, вона здивувалася. Двері відчинені, але кабінет пустував, лише на столі лежала записка: «Мені не до вас, Браун. Візьміть книги та вивчайте самостійно. Северус Снейп».
    Після дотику до паперу пройшло не більше хвилини, як той розсипався прямо в руках дівчинки. Пуффендуйка спантеличена, поки погляд не зачепився за маленьку стопку книжок на столі. Зільєвар залишив дівчинці лише дві книги, щоправда, це дуже м’яко сказано. Швидше два фоліанти. — «Таємниці оклюменції» і… — Енджі скривилася, зачитуючи назви з палітурок, — «Етикет для магів», — дівчинка мимоволі засмутилася подібними непрозорими натяками. Це говорило промовистіше образ, від яких вона відчувала себе приниженою.
    Прогорнувши велику книгу, вона запитала себе, що ж такого можна написати про етикет на вісімсот сторінок. Втім, скільки не міркуй, та варто її прочитати хоча б по діагоналі. Повернувшись у загальну кімнату Пуффендуя, Енджі не сумнівалася жодної миті у виборі, що ж читати першим. Зловмисні легіліменти з’являться нескоро, а ось Снейп зі своїми претензіями до її поведінки буде за столом вже завтра.
    Починаючи з глави «Знайомство», дівчинка запалила свічки та поринула у книгу про етикет. Ближче до півночі голова розколювалася у спробі запам’ятати всі правила та звичаї. Найважливіші моменти доводилося перечитувати кілька разів. Так Енджі і заснула з книгою в руках, мріючи наступного дня блиснути перед Снейпом своїми манерами та швидкістю навчання. Але Снейп не з’явився ні наступного дня, ні за тиждень, ні за місяць, ні за два. Аж до самого вересня.
    Цей день був незвичайним, та відрізнявся від усіх інших, сповнений радісного очікування і збудження. Великий Зал здавався яскравішим за звичайний, у повітрі витав пряний запах незнайомих страв, і кожен учень відчував себе схвильованим, як першокурсник. Щойно всі бачили урочисте прибуття чужинців на кареті та кораблі, що ознаменувало щось важливе. Стояв такий шум, що складався з обговорень і шурхіт мантій, що Енджі ледве чула власні думки.Вперше за два місяці дівчинка побачила зільєвара і намагалася нічим не видавати свого німого захоплення від споглядання коханого, не розуміючи, як жадібно пожирає його очима, намагаючись запам’ятати кожну рису його суворого обличчя. А ці пересуди учнів наполегливо заважали їй зосередитися на ньому і вдаватися до самоти, обговорюючи зі своїм внутрішнім голосом, як схуднув професор, якими тонкими стали його пальці, що охоплюють кубок з гарбузовим соком.
    Потомивши учнів, директор зглянувся і таки оголосив про гостей Гоґвортсу. І схвильовані підлітки дивилися на двері в очікуванні гостей. Моментально настала така бажана тиша.
    Через відчинені двері до зали буквально влетіли, а інакше це й не назвеш, чарівниці із Шармбатона. Красуні всі як одна, трохи заздрісно помітила пуффендуйка. Легка хода зі стегнами, що злегка погойдувалися, і одухотворені обличчя надавали дівчатам неземну чарівність. Вони невагомо пурхали і зітхали, викликаючи трепет серед учнів і обурення серед учениць. Пара хлопців із Шармбатона теж майнули, але їх ніхто не помітив.
    Енджі кинула несамовитий погляд на Снейпа, і з полегшенням зрозуміла, що той не звертає на чужоземних дівчат абсолютно ніякої уваги. Такою байдужістю похвалитися могли далеко не багато представників чоловічої статі. Щойно студентки Шармбатона дійшли до Дамблдора, як зал вийшов із заціпеніння і вибухнув оплесками. В основному ляскали юнаки, жіноча ж половина зали прийняла захисну позу, склавши руки на грудях, і засмучено і неприязно водночас проводила поглядом незнайомок. Слідом за своїми вихованок йшла напіввелетенка— мадам Максим, яка привертає уваги не менше. Хоч і не таке захоплене.
    Енджі лише знизала плечима, вона усвідомлювала, що дівчата, і справді, чудово виглядають, і заперечувати це не має сенсу. Щоправда, якби пуффендуйка не була впевнена, що її об’єкт зітхання поза ризиком, то напевно поводилася б не краще багатьох. Мабуть, найбільше учениць Гоґвортсу нервувала не їхня природна миловидність, а вираз обличчя, що не викликає сумнівів, що вони відчувають власну перевагу. І ця спокійна впевненість разом із поблажливою незмінною посмішкою дратували найбільше.Будь дівчата злими та жорстокими, ніяка краса не допомогла виглядати так чарівно. Злість і недобрі наміри завжди залишають свій глибокий відбиток на обличчі, роблячи будь-який вигляд з часом потворним. Проте, гості мали гладкі обличчя, не спотворені нічим брудним чи жорстоким. Більшість шармбатонок поглядала з добротою та інтересом, точніше, все окрім однієї. Вона стояла особняком, випромінюючи всім своїм виглядом крайню рішучість, її вигляд не відштовхував завдяки таємничій багатообіцяючій посмішці, що відкривала рівну низку білих зубів. Вона притягувала погляди, приваблювала майже непомітними плавними рухами.
    Незабаром зала стихла і Дамблдор представив другу школу. Увірвалися хлопці, практично чоловіки, з Дурмстранга, войовничі, тверді духом і всі темноволосі, як на підбір. Від їхніх обвітрених суворих осіб Енджі зіщулилася, на мить відчувши пронизливий холод, який відразу відступив, і лише мурашки, що набігли, свідчили про це.
    Закінчивши знайомство з гостями, Дамблдор оголосив початок Турніру трьох чарівників.
    «Чотирьох», — зі смішком подумки поправила його пуффендуйка і повернулася до своїх роздумів, лише уривки голосної мови долітали до свідомості дівчини. За минуле літо Енджі перечитувала книгу з оклюменції, дану їй зельєварем, кілька разів, а особливо важливі місця і по десятку. Без практики висот не домогтися, але теоретичні основи захисту свідомості вдрукувалися її пам’ять. І навіть більше.
    Пуфендуйка відтепер сприймала свою свідомість як багатоповерховий будинок, а кожну двері в ньому — окремим спогадом, який за бажання можна відкрити, блокуючи інші. Навіть без проникнення в голову, розсортувати думки і намагатися одні закривати, інші виставити на огляд виявилося непросто. Після прочитання стародавнього фоліанта Енджі вже не тішилася, що вперше зуміла виштовхати Снейпа з голови. З’ясувалося, що від раптових сплесків емоцій, особливо негативних, зачинити на короткий час свою свідомість легше за простого.
    Причому після цього оклюмент вкрай ослаблений, і повторно увірватися в його думки вже не складає ніяких труднощів. Загалом, як виявилося, пишатися було нічим, цей «успіх» не залежав від здібностей Енджі, лише мимовільна реакція.
    Ставши більш обізнаною, пуффендуйка не могла дочекатися поновлення занять оклюменцією. Снейп же за весь вечір чи навмисне, чи випадково не удостоїв свою старанну ученицю жодним поглядом. Втім, зайва увага до її персони нічим добрим не обернулася б. І цей факт вибачав його в очах Енджі.
    — …кинути своє ім’я не пізніше четверга… — долинуло до пуффендуйки, в якій раптово прокинувся живий інтерес, що більше належить підлітку, ніж дорослій дівчині. Марнославство ніжно шепотіло їй на вухо: «Ти можеш довести, що ти сильна, що ти гідна. Довести всім. І йому також».
    Щовечора, аж до середи, пуффендуйка сиділа в залі з Кубком вогню, не забуваючи виконувати домашні завдання прямо на лавках кімнати. За ці дні від кожного факультету безліч учнів кидали свої імена в кубок, які супроводжувалися і підбадьорювалися доброю половиною однокурсників. Були й нерозважливі сміливці, на зразок Фреда та Джорджа Візлі, які намагалися за допомогою хитрості пройти через вікову межу та кинути своє ім’я, але щоразу зазнавали невдач. Траплялися й дурні, що вирішили пройти напролом, але таких лінія просто відкидала, залишаючи на згадку шишки та синці.
    «Завтра оголосять учасників, — зі зростаючим хвилюванням повторювала Енджі. Через десять хвилин настане відбій, і всі учні повинні бути в теплих ліжках. Зрозуміло, у своїх власних. Тільки пуффендуйка сиділа біля межі і намагалася зважитися на шалений крок. — Сьогодні — останній день, більше не буде шансу, — на шматочку пергаменту вона написала тремтячою рукою — «Енджі Браун».— Чи пропустить мене вікова межа? Який вік візьме до уваги артефакт – тіла чи розуму, вік цього світу чи мого? — серце віддавалося стукотом у вухах, коли дівчина занесла ногу над смужкою, що світилася, і переступила за неї. Нічого не трапилося. Вона перенесла за межу і другу ногу, а потім поспішила до Кубка рваними короткими кроками, вичікуючи, що ось-ось земля розкриється в неї під ногами.
    Час минав, а все залишалося таким самим, як і кілька хвилин тому. – Чорта визнала мене! — радісні думки билися у її голові, викликаючи бажання закружляти і сміятися нескінченно довго. Пуффендуйка занесла руку з пергаментом над розписним Кубком вогню та завмерла у нерішучості. Миттєво ликування змінилося побоюваннями.
    — А що, коли він справді вибере мене? – Внутрішній голос шепотів дівчині, хіба не цього вона хотіла. — Так, я хочу цього, але що мені тоді робити? Чи займу я місце Седрика чи кубок сприйме мене як учня з п’ятої школи, як буде з Гаррі? Це безперечно божевілля, треба йти і не намагатися влазити в це».

    За дверима почулися кроки, Енджі з переляку здригнулася і випадково розтиснула пальці. Листок полетів прямо в кубок, пуффендуйка лише встигла побачити, як вогонь лизав її ім’я своїм синім язиком. Дівчина дуже вчасно відскочила за вікову межу. Саме в цей момент у зал, озираючись на всі боки, зайшло Грозне Око Грюм, Барті Крауч молодший, що приховується під Оборотним зіллям свою маску.
    — Що ви тут забули? — гаркнув вірний Пожирач, погрозливо насуваючись на ученицю.
    – Я зачиталася, – майже пискнула Енджі. Залишатися віч-на-віч із убивцею бажання не виникало, вона схопила свої речі і стрімголов кинулася із зали, на ходу застібаючи сумку. «Чорт забирай, — вилаялася Енджі, у розпачі кусаючи губи. — Я ж не хотіла цього. Сподіваюся, що цей проклятий кубок не виплюне моє ім’я, інакше проблем не оберешся…»
    Вечір четверга був ще більш насичений пересудами. Хлопці за дверима Великого Залу вирішили блиснути один перед одним бойовими навичками через уїдливу суперечку, кого вибере кубок — слизеринця чи грифіндорця. Змійониш прошипів, що нікого гідного на Гріфіндорі немає, і тут словесна суперечка переросла в обмін прокльонами. Якби Снейп не з’явився в розпал сварки і не зняв би з Гриффіндора бали, приборкавши натовп, то міг би хтось постраждати.
    Коли всі конфлікти сяк-так улагодилися, а учні зібралися і сіли за свої столи, директор узяв слово, що звучало неймовірно голосно і виразно в благоговійній тиші. Енджі сіла за стіл Пуффендуя, відсівши якнайдалі, сподіваючись сховатися за спинами старшокурсників, що рвалися навпаки вперед. Краєм вуха вона чула, як пуффендуйці підтримували Седріка. Діггорі любили всі на факультеті — добрий, чуйний, статний і при цьому неймовірно здібний. Мрія для факультету, що нічим не виділявся.
    «Вінець Пуффендуя», – пирхнула Енджі. На відміну від неї, хлопець не приховував свої таланти, сили та розум. Усі борсуки визнавали його своїм лідером та поважали як старосту. На тлі Седрика якесь дівчисько з четвертого курсу нічого собою не являло. Образа, що люди не бачать інших талантів у Пуффендуї крім цього хлопчика, гризла Енджі зсередини.
    Вона й сама не помітила, як думки про нього з роками почали доставляти їй гіркоту та спрагу. Спрагу перевершити ідеального пуффендуйця у всьому. Мабуть, це було однією з головних причин, що розпалили бажання в дівчині кинути своє ім’я в Кубок. Директор закінчив свою промову, і синє полум’я в кубку, як за командою, забарвилося червоним. Вогонь спалахнув, видаючи перше ім’я.
    – Учасник від Дурмстранга – Віктор Крам! Зал був невблаганний, висловлюючи своє схвалення криками та тупотом ніг. Професійний гравець квідича вийшов до помосту і подався до сусідньої кімнати як учасник Турніру. Вогонь знову змінив забарвлення. У супроводі іскор вилетіло друге ім’я.
    – Учасниця від Шармбатона – Флер Делакур!
    Чоловіча частина зали засвистіла у захопленні. Ті, що нітрохи не сумнівалися в своїй маленькій перемозі, встала саме та панночка, що притягує погляди, і з променистою усмішкою повторила шлях Крама. Столи факультету почали жваво шушукатися, до пуффендуйки долинали фрази, з яких вона зробила висновок, що Візлі пропонували всім учням робити ставки. І підлітки чекали у напрузі рішення кубка. Знову вилетів пергамент, схоплений вправними пальцями Дамблдора. На короткий момент його очі розширилися, і він довго не насмілювався озвучити слова.
    — Учасник від Гоґвортсу — Енджі Браун. Весь світ звалився для пуффендуйки. Відчуваючи, як ноги підкошуються, вона встала з місця і, супроводжуючись обуреним пошепком, підійшла до директора.
    — Іди до решти учасників.
    Подолавши свою тривогу, дівчинка підвела очі на зельєвара і не розуміла, що ж бачить у його очах — осуд, здивування чи байдужість. Не встигла вона втекти, як почула знову схвильований Дамблдоровий голос: – Гаррі Поттер!
    «Отже, я замість Седрика, — роздумувала Енджі, і обличчя осяяло неприхованою радістю.

    — Я найдостойніша в Гоґвортсі! Я кращий за цього чортового Діґорі! — і тут мирські турботи навалилися на неї. — І як мені зараз пояснюватись? Що я використовувала Конфундус? Під силу, я, звичайно, змогла б його застосувати, але чи варто говорити про своє шахрайство? Чи брехати, ніби я, як і Гаррі, не при ділах? Брехати не можна, безумовно. Як і казати правду. Закортіло ж мені брати участь в авантюрах».

     

    1 Коментар

    1. May 22, '24 at 10:42

      Дякую за фанфік)
      Цікавий сюжет, але весь час зашпортуюсь за російські власні назви і імена. В деяки
      місця
      відчувається, наче текст перекладений автоматично з російської, тому читати дискомфортно. Я не професійна редакторка, але маю деякий досвід, тому з радістю допоможу відредагувати текст до читомого, якщо у вас виникне така потреба)