Header Image

    ” Добре почався день ” – подумав Джош, не поспішаючи відпиваючи гарячий доппе з чашки.

    –  ” Тільки 10.15 ранку, а вже всі на вухах, пограбування банку із взяттям  заручників.  Сподіваюся, обійдеться без жертв.”

    Немов на підтвердження його думок пролунав голос:

    – Заручники, погано, скільки людей може перебувати в приміщенні банку, не чув? – у кімнаті з’явився Уілл, директор детективного агентства.

    – Кажуть про десять відвідувачів. Джош перевів погляд від екрана з новинами на шефа:

    – Сьогодні п’ятниця. Може, й справді банки краще грабувати по п’ятницях? – вимовив Джош, немов адресуючи це запитання сам собі.

    Уілл знав цю звичку свого співробітника міркувати вголос, тому не перепитав, а уважно слухав.

    – Я тут цікавився статистикою, – продовжував Джош.   – Ну, статистикою пограбувань, тож ось, за даними ФБР, щорічно у США відбувається близько 5 тис. пограбувань банків. У вихідні дні грабують рідко, а в іншому виділяються п’ятниці: на них припадає 1042 пограбування на рік.

    Після п’ятниці йдуть вівторок (922), четвер (885), понеділок (858) і середа (842). П’ятниця – просто-таки “щасливий” день!  Ще схоже, що грабіжники доволі ліниві особи.  Адже ранкові пограбування приносять значно більше грошей, ніж денні (5180 доларів проти 3705), але трапляються відносно рідко.  Може, бандити люблять поспати?

    – Ну ці то якраз зовсім не ледачі, і відчайдушні, не схожі на любителів.  Взяти заручників – це не логічно і досить ризиковано, – зауважив Уілл

     – Адже

    насправді, більшість сучасних пограбувань банків – це так звані “пограбування запискою”.

    Злочинець заходить у банк, передає операціоністу записку з вимогою видати гроші.   Банки намагаються уникати насильства всіма можливими способами, тож зловмисник отримує гроші і йде, а потім уже за справу береться поліція.

    Пограбування зі стріляниною і взяттям заручників, які ми бачимо в кіно, відбуваються вкрай рідко.

    – Так, до незручності грабіжників, сучасна банківська система влаштована так, що багато грошей на пограбуванні банків вони не можуть підняти,   – погодився Джош.

    – Адже реальні гроші зберігаються в сейфах у підвалі.  І навіть якщо злочинець потрапляє туди, сейф не відкриється без дозволу з головного офісу.  А сучасні сейфи настільки міцні, що їх можна розкрити хіба що танковою гарматою. Джош помовчав трохи і додав:

    – Найімовірніше, вони шукали не гроші.  А щось цінніше.

    Уілл  підняв брови:

    – Що саме?

    Джош тільки збирався відповісти, але тут пролунав дзвінок мобільного в сусідній кімнаті.

    Ейлін з жахом дивилася на спрямовану на неї зброю. Вона й так була страшенно налякана, коли почула наказ усім лягти на підлогу. Вона відразу зрозуміла, що це не розіграш, не зйомки якогось шоу, це реальна загроза життю.  Бачачи, наскільки вона паралізована страхом, злочинець прибрав пістолет:

    – Гаразд, лялечко, ти й так уся тремтиш.  Думаю, не станеш тікати і вириватися. Ти підеш із нами, зрозуміла?

    Ейлін тільки кивнула, вона не могла не те, що говорити, навіть дихати було складно…

     

    0 Коментарів