Фанфіки українською мовою

    — Тобі краще… Повернути мене на базу… Цілим, — це все, що Чуя може вичавити з себе перед тим, як втратити свідомість, і він навіть не знає, навіщо він це говорить, і чи є в цьому якийсь сенс — зрештою, він довірився Дазаєві одного разу перед цим вечором, і результатом цього став теперішній стан, в якому він перебуває. Але, оскільки він виснажений,  — і закоханий дурень, його мозок постачає гіркоту, — він вирішує сказати це все одно.

     

    Озирнувшись на свого колишнього партнера, він бачить, як Дазай мило посміхається, кажучи:

    — Залиш це на мене, напарнику.

     

    Він думає, що це зроблено навмисно, що від цього слова йому хочеться сміятися і плакати, але не встигає замислитися, як перед очима все розпливається і чорніє.

    .

     

    Звісно, Дазай покидає його.

    .

     

    Годинами пізніше очі Чуї розплющуються і бачать чорнильну стелю, всіяну сріблястим сяйвом, а серце обережно розривається навпіл.

     

    Що ж. «Обережно» — це, мабуть, не те слово, і «розривається». Можливо, щось більше схоже на: розсипається на тисячі крихітних, колючих шматочків, які швидко застрягають у горлі та за очима. Озирнувшись довкола, він розуміє, що люди з Гільдії зникли. Його плащ дбайливо складений ліворуч, а капелюх знятий і покладений на нього. Поглянувши на себе, Чуя також помічає відсутність крові. Отже, Дазай склав його речі і привів до ладу перед тим, як залишити.

     

    Як добре.

     

    Кожна клітина тіла Чуї кричить на знак протесту, коли він піднімається з землі, насуваючи рукава пальта на побиті руки і неуважно надягаючи капелюх на розпатлане, поцятковане брудом волосся. Він хитається раз, два, три, перш ніж вирівняти ходу, наближаючись до хижки. На щастя, К’ю все ще спить, відключившись на підлозі, де вони його залишили. Його обличчя виглядає спокійним — не схожим на вираз мафіозі, яких привезли додому в мішках для трупів, з обличчями, перекошеними від страху і болю через його ляльку і прокляття. Ніж Чуї повернувся до пальта; він на мить замислюється, перебираючи його пальцями. Він міг би зараз зарізати дитину і повісити її на ту… Штуку. Бос нічого не скаже, він упевнений. Навіть Морі бодай трохи остерігається К’ю. А чому б йому не остерігатися?

     

    К’ю небезпечний. Він бомба з годинниковим механізмом, монстр. Він…

     

    Він дитина, самотня в темряві зі здібностями, які ледве може контролювати.

     

    Чуя зітхає. Зібравши останні сили, він використовує свою Здатність, щоб підняти сплячого хлопчика на спину, і починає повільний похід назад до бази.

     

    • ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ · ~ ·

     

    Дазай справді не мав виконувати жодних доручень. Зрештою, він майже врятував місто минулої ночі, і навіть приніс ляльку-вбивцю, цього маленького виродка К’ю, як гарантію. Він мав би бути у відпустці, чесно кажучи, але замість цього його відправили по істеричній команді Кунікіди купувати для Агенції нові… Як там було, зараз? Скріпки? Папки для документів? А, неважливо, все одно це лише канцелярське приладдя. І хоча  небо чисте і блакитне. Проте він не може позбутися дивного відчуття, яке не полишає його з самого ранку…

     

    Раптом Дазай зупиняється, зіткнувшись з чимось теплим і значно меншим за нього, і ще до того, як він подивився вниз, він розуміє, чому йому стало зле.

     

    — Чу-у-уя~! Бачу, ти все ще цілий, тільки от чи не став меншим від учорашнього дня? — Надмірно яскравий тон є природним — це практично моральний обов’язок, дражнити вішалку для капелюхів щоразу, коли вони зустрічаються. Це традиція так само, як традиція для іншого — крутитися навколо, робити рвучкі рухи, випромінювати червоні цятки і починати кричати на нього сумбурною сумішшю японської та французької мов.

     

    Тож стає несподіванкою, коли Чуя зустрічається з ним поглядом лише на мить — якась невизначена емоція спалахує в блакитному світлі — перш ніж він обходить Дазая, мовчазний і якийсь навіть менший, ніж зазвичай, грубо протискається крізь натовп. За кілька секунд він зникає з поля зору.

     

    Важко ступаючи, Дазай не йде за ним.

    .

     

    — Аргх… Дазай! Ти цілий день тиняєшся по офісу, і навіть не купив нові дироколи, як я просив! Підніми свою дупу і напиши вчорашній звіт!

     

    — Але ж Кунікіда-кун, — жалібно скиглить Дазай, розвалившись на дивані, — я в стані шоку.

     

    Кунікіда гарчить, а Танізакі втішно кладе йому руку на плече, м’яко відводячи від Дазая і бурмочучи:

    — Ну-ну, не напружуйся, просто ігноруй його…

     

    Ацуші замінює його — незважаючи на все, що він пережив, людина-тигр все ще відносно новий, зі свіжим розумом, ще не виснаженим витівками колишнього мафіозі.

     

    — Що сталося, Дазай-сан? З вами все було гаразд, коли ви йшли…

     

    Дазай у відповідь різко стогне і перевертається обличчям до стелі.

     

    — Я зустрів Чую на вулиці, а він мене проігнорував!

     

    Тиша в кімнаті стала відчутною. Рука Танізакі на плечі Кунікіди стає менш відрадною  і більш утримуючою.

     

    — Дазай, —  гарчить Кунікіда, — це причина, чому ти цілий день байдикував? Хтось тебе проігнорував?! Ми завжди ігноруємо тебе!

     

    — Але ти — це ти, то зовсім інше! — Пояснює Дазай. — Чуя ніколи не ігнорує мене, він на це не здатен! — Його голос переривається, звучить розпачливо. — Але сьогодні він зробив це… навіть після того, як я обізвав його… Цікаво, що сталося… — Сівши, Дазай підносить руку до підборіддя, вдивляється в простір, а його очі набувають задумливого вигляду. У кутку кімнати Йосано та Ацуші допомагають Кунікіді глибоко й повільно дихати.

     

    — Якщо від тебе не буде жодної користі, — каже Ранпо, — то йди і поговори з ним.

     

    Блимаючи очима на детектива, Дазай запитує:

    — Навіщо мені це робити?

     

    Ранпо не треба закочувати очі; його тон сам по собі натякає на це.

     

    — Тому що ти, очевидно, хочеш цього, — він робить зневажливий жест однією рукою. — Навіть якщо не хочеш, то йди вже. Твоя туга мене дратує.

     

    Дазай задихається.

     

    Туга?! За Чуєю?!

     

    — Так. Очевидно, — він одягає окуляри і багатозначно клацає ними. — А тепер забирайся геть, поки я не почав перераховувати докази.

     

    Дазай забирається геть.

     

    (Не те, щоб там були якісь докази для перерахування).

    .

     

    Знайти Чую не займе багато часу. Наступного дня після використання «Порчі» він ніколи не з’являється на роботі — найімовірніше, він зібрався з духом лише на той проміжок часу, який необхідний для відвідин бази Портової мафії, здачі звіту та повернення додому. А оскільки Дазай знає квартиру Чуї, адже це та сама квартира, в яку він багато разів вдирався, коли вони були підлітками, він точно знає, де знайти його вішалку для капелюхів.

     

    Кхм. Просто вішалку для капелюхів.

     

    Дазай дзвонить у двері, коли приходить, знаючи, що Чуя ненавидить цей звук — колись він повісив табличку з проханням до відвідувачів стукати, але врешті-решт зняв її після того, як Дазай помалював її — і майже посміхається, коли чує приглушену лайку зсередини, за якою слідує дзвін пляшки, що вдаряється об підлогу.

     

    — Лайно… Зараз буду! — Двері, як завжди, широко відчиняються. Дазай потсійно  намагався відучити його від цієї звички, але напарник завжди був надто довірливим. Дивно, що він прожив так довго. — Ох, — Чуя завмирає, його обличчя стає порожнім, але очі широко розплющені, і в них вирує надто багато емоцій.

     

    — Чу… — Починає Дазай, і двері грюкають перед його обличчям.

     

    — Відвали, — каже Чуя зсередини, але в його словах немає тепла. Для такої запальної людини, тьмяність голосу є досить неприродною. — Я не хочу тебе бачити.

     

    — Але Чуя~, я хвилююся! Ти раніше повністю мене проігнорував. Це ненормально для тебе.

     

    — Хвилюєшся, дупо. А що ти знаєш про мою нормальність? — Чуя насміхається. — Минуло вже чотири роки.

     

    — А ти зовсім не змінився, Чуя, ні в характері, ні в капелюсі.

     

    — Відвали, — повторює Чуя, і виразний удар підказує Дазаєві, що він пнув двері ногою, щоб підкреслити це. Він справді не змінився. Дазай дивується, чому ця думка викликає на його обличчі посмішку, майже… Лагідну.

     

    — Ні, поки ти не перестанеш мене ігнорувати~!

     

    Чуя гарчить, ледь чутно крізь деревину дверей.

     

    — Ти можеш просто залишити мене в спокої? Ти ж добре це вмієш, чи не так? — Слідує кілька секунд незв’язного бурмотіння, яке стає дедалі слабшим, коли Чуя відходить від дверей.

     

    У цей момент вона клацає. Очевидно, що є лише один вихід. Дазай знову дзвонить у дзвінок. І ще раз. І ще раз. І ще раз. І…

     

    — Будь ти проклятий, паскудний Дазай! — Двері відкриваються вдруге, і цього разу вони залишаються відчиненими достатньо довго, щоб Дазай зміг по-справжньому подивитися на свого колишнього напарника.

     

    Він виглядає як лайно.

     

    Він, звісно, прийняв душ  — після вживання «Порчі» він завжди годинами сидить у ванні, натираючи шкіру до рожевого кольору, наче червоні ниточки все ще там, просто під шкірою, і якщо потерти досить сильно, то можна їх змити. Попри це, бруд на його руках змінився фіолетовими синцями, а під очима шкіра темна, що різко контрастує з блідим обличчям. Чуя завжди був блідим, — навіть дуже блідим — але сьогодні він виглядає чисто білим. Його волосся теж скуйовджене, навіть близько не схоже на звичайний ідеальний стан. І хоча його спина пряма, коли він стоїть з крижаною гідністю, яку він перейняв від Койє, одна рука тремтить, коли він притискає її до дверної рами для опори.

     

     

    Звісно, в цьому немає нічого нового, Дазай багато разів бачив таке, коли був підлітком, коли приносив непритомного партнера додому і латав його, зазвичай залишаючись там на ніч, бо йти до свого дому було вже пізно, а в квартирі Чуї завжди було тепліше, ніж у нього вдома.

     

     

    У цьому немає нічого нового, але його серце стискається, дивлячись на його колишнього партнера, який стоїть там, намагаючись виглядати так, ніби це абсолютно звичайний день. Але так не повинно бути, тому що у Дазая немає серця, а якби воно було, то не стискалося б, і вже точно не через того, хто йому байдужий.

     

     

    Дазай не дбає про Чую, але бачачи його страждання, він розривається між бажанням самотужки знищити і Гільдію, і Морі, і бажанням загорнути Чую в свої обійми і ніколи не відпускати.

     

     

    Або і те, і інше. Бажано і те, і інше.

     

     

    — Ну і? — Чуя огризається, повертаючи Дазая на землю. — Навіщо ти тут?

     

     

    — Залатати тебе, звісно, — щебече Дазай, і, на щастя, роки практики дозволяють голосу не видавати його думок. — Я завжди це робив.

     

     

    Чуя хмуриться, в його очах читається смерть.

     

    — Хочеш мене залатати? — Його тон підвищується ближче до кінця фрази, і він кидає погляд на інші двері, помітно тремтячи від зусиль, коли робить глибокий вдих і стишує голос. — Ти трохи запізнився. Я впорався з цим сам, після того, як ти залишив мене в лісі.

     

     

    Дазай надуває губи.

     

    — Але Чуя, я…

     

     

    — Замовкни, — Чуя кладе одну руку на ручку дверей. — Що б ти не збирався сказати, я не хочу цього чути. Я вже розібрався з цим, тож можеш іти геть.

     

     

    Дазай, нібито дивлячись на нього згори донизу, піднімає брову.

     

    — Ти не дуже добре з цим впорався. Та ти завжди жахливо ставився до медичної допомоги. Ти хоча б не забув промити свої рани? — Мовчання Чуї є достатньою відповіддю. — Звісно, що ні, — Дазай зітхає. — Ходімо, Чуя, це піде тобі тільки на користь.

     

     

    — Чому я маю тобі довіряти? — Слова м’які, фактичні, позбавлені будь-яких емоцій, але вони змушують Дазая застигнути. Чуя повторює:

    — Чому я маю тобі довіряти?

     

     

    Дазай примушує себе посміхнутися.

     

    — Не повинен. Але тобі не потрібно довіряти мені, щоб я допоміг.

     

     

    Це боляче, чесно кажучи, набагато болючіше, ніж мало б бути, що саме це врешті-решт змушує Чую відступити назад, пропонуючи Дазаєві увійти до квартири.

     

     

    (Але хіба після вчорашнього вечора він може сказати, що це його здивувало?)

     

     

    Дазай слідом за Чуєю заходить до спальні. На ліжку лежить відкрита аптечка, вміст якої ніхто не чіпав. Чуя сидить на краю ліжка, майже на тому самому місці, як і раніше, і нічого не промовляє. Дазай дивується, що він занадто виснажений, щоб говорити, але теж мовчить, обережно протираючи рани Чуї ватою з коробки, доки вони не пожовтіють від ліків. На щастя, цього разу не потрібно накладати шви. Дазай пам’ятає, як вони востаннє застосовували «Порчу» під час місії, пам’ятає, як повернулися до квартири Чуї, коли обидва були в крові, а на грудях рудого зяяла рана. Цього разу фізичні ушкодження менш серйозні — Чуя виглядає знесиленим у багатьох відношеннях, але, принаймні, за кілька днів його шкіра очиститься від синців і порізів. Однак втома… Схоже, що Чуя ось-ось засне. Не бажаючи порушувати тишу і виводити його із заціпеніння, Дазай майже насилу заговорив, закривши аптечку і відставивши її вбік.

     

     

    — Чуя?

     

     

    Чуя легенько здригається, розфокусовані очі ледь-ледь проясняються.

     

     

    — Так?

     

     

    — Я закінчив з твоїми ранами, — він знає, що голос Дазая надзвичайно ніжний. Це голос, який він завжди використовує в таких ситуаціях, який легко повертається навіть після стількох років. — Ти можеш їсти?

     

     

    Чуя хитає головою.

     

     

    — Тоді пити?

     

     

    Погляд Чуї на мить зупиняється на пляшці, що стоїть на підлозі, але він здригається і знову хитає головою.

     

    — Гаразд.

     

    Дазай все одно вмовляє його випити склянку води, але його думки вже рухаються далі. Залишається тільки одне — вкласти його в ліжко, але минуло багато часу, і він не знає, чи будуть його наступні слова сприйняті спокійно, чи з ножем у горлі. Після чотирьох років відсутності контакту є багато речей, які йому більше не можна робити, хоча половину з них він все одно робить. Він все ще зважує всі «за» і «проти», коли Чуя легенько торкається його. Рудий тягнеться до тумбочки, бере якийсь предмет і притискає його в руку Дазая — гребінець для волосся. Незважаючи на роки ретельного навчання, Дазай посміхається.

     

    Приєднавшись до Чуї на ліжку, він сідає прямо в центрі, дозволяючи рудоволосому відсунутися назад, щоб сидіти зі схрещеними ногами, і піднімає щітку, щоб почати розчісувати ковтуни. У світі є дуже мало людей, яким дозволено торкатися волосся Чуї, окрім самого Чуї — Койє одна з них. Дазай був ще одним, колись. Він вважав очевидним, що цей привілей більше не належатиме йому, але тоді він навряд чи уявляв, що опиниться в квартирі Чуї, знову латаючи його рани «Порчі». Є щось ностальгічне в тому, щоб сидіти тут, повільно розчісуючи тим самим старим гребінцем м’яке волосся свого старого напарника і дивлячись через його плече на ті самі старі картини на стінах. Щось заспокійливе і туманно гіпнотичне; Дазай думає, що міг би так сидіти годинами, не зрушивши з місця ні на дюйм, окрім постійних рухів руки вгору-вниз. На те, щоб розплутати всі пасма волосся Чуї, йде більше години, особливо якщо врахувати, що Дазай намагається не завдати йому болю — хоча чому він докладає додаткових зусиль заради цього недолугого карлика, він не може сказати.

     

    (А може, просто не хоче сказати).

     

    (Але про це він не буде думати).

     

    Коли він закінчує і відкладає інструмент убік, дихання його колишнього партнера стає рівним.

     

    — Чуя? — Тихо запитує Дазай, підштовхуючи його.

     

    Чуя падає назад, тіло мліє, коли він валиться на груди Дазая, голова відхиляється назад, щоб спертися на його плече. Його очі заплющені, а обличчя, хоча все ще надто бліде, виглядає безтурботним. Дазай давно не бачив цього обличчя. Тоді це була одна з причин, чому він залишався тут на ніч, хоча він ніколи не зізнавався собі в цьому дотепер.

     

    Сміючись собі під ніс, він обіймає Чую і опускає руки, дозволяючи крихітному рудому пригорнутися до нього.

     

    Якась частка його мозку ледь чутно нагадує про це, це руде волосся, але це приглушена частина, він теж втомився, і цього разу не звертає на неї уваги. Лише цього разу він тулить Чую ближче і ховає обличчя в його шовковистому волоссі.

     

    Вранці на нього чекає безліч проблем, від гніву Чуї до власної внутрішньої суперечки з голосом Ранпо в голові. Дазай добре знає про це, як людина, яка завжди планує тижні наперед. Але зараз така пізня ніч, і Чуя відчуває себе в теплі, в безпеці і вдома, і тільки цього разу Дазай відкидає інстинкт планування і дозволяє собі міцніше обійняти Чую, коли той заплющує очі.

     

    1 Коментар

    1. Jun 18, '23 at 19:17

      Я ще не розібралась в інтерфейсі, тому
      ЦЕ ПЕРЕКЛАД “Just This Once (Don’t Get Used To It)” by Insomnia_Productions
      ПОСИЛАННЯ: https://archiveofourown.org/works/8684458