Розкажи про кохання
від Пані МараЯ сиділа на східцях хатинки відьми. Марена, Станіслав та Магда відпочивали. На вулиці була глибока ніч. Відьма сну також не потребувала, але хвороба робила своє. Тому сиділа я одна, вдивляючись у Ліс. Зараз хотілося поговорити навіть з Юліаном, хоча його русалок я терпіти не можу. Не хочу, щоб мене вже третій раз намагалася втопити Верба. Досить вже.
Через прочинене вікно я почула тяжкий кашель Магди й побігла до неї. Я швидко заварила трави та дала їх випити жінці, не відходячи від неї. Ох, ну коли ж ця хвороба вже пройде. Я хвилююся за неї. Що ж мені з тобою робити? Хвороба змучила вже всіх нас.
— Легше?
— Так.
Я сиділа біля неї, поки Магда не випила все. Як же було жаль її. І хвороба не пройде, поки Ліс не поверне свою силу. Марена зі Станіславом не прокинулися. На краще. Відьма випила заварку і я все прибрала.
— Відпочивай.
Я вкрила її краще і не відходила, поки не впевнилася, що Магда заснула. Навіть хворіючи вона допомагає нам. Це заслуговує на повагу. Я була в боргу перед нею. Та чи лише це змушувало мене так хвилюватися за неї зараз? Не впевнена, зовсім. Причиною цього було щось глибоко в мені. Та не зрозуміти, що саме. Дивне почуття, яке я ніколи не відчувала.
Я знову вийшла на вулицю. Сидіти у чотирьох стінах, коли всі сплять – нестерпно. Може до Мавки піти? Та ні, вона бозна-де. Мабуть, полює на людей. Зараз же ніч, їхній улюблений час сутностей. Легше когось вловити. До Юліана далеко. Я могла б перетворитися на свою звірину подобу, але не хочу. Взагалі не хочу йти кудись. Магді може гірше стати, я хоча б допоможу.
Цікаво, що ж я таке відчуваю до неї? Зовсім незнайоме почуття, яке мені ніколи не описували. Часом не кохання? Але ж про нього мені розказували, як про муки. Хоча, якщо згадати, що питала я вигнанця, то може на муки воно і схоже. А в інших? Я і не цікавилася. Воно ж різне буває. Так? Я читала деякі людські книги й воно описане там як прекрасне відчуття. Але що таке книги? Вигадка.
— Чому не спиш?
Я обернулась. Марена була закутана у плед і виглядала сонною. Чому вона проснулася? Вона ж після дня з ніг валилася.
— Я не потребую сну. А ти чого прокинулась?
— Просто. А Відьма сну потребує?
— Поки хворіє, то так. Сідай.
Марена сіла біля мене, накинувши мені на плечі плед. Вона знала, що я й так не відчувала холоду, але турбота все ж була приємною. Ох, ці люди. Але все ж добре думати про те, що ти комусь потрібна. Проте я ж забуду її.
— Невже всім вам не приходять всякі дурні ідеї на сонну голову?
Я здивувалася.
— Е-е-е, люди дивні..
— Хто б говорив. Про що думаєш?
— Розкажи про кохання.
Марена здивувалася. Та і я сама. Не очікувала, що скажу це. Ох, що зі мною не так?
— Пані Холоднокровність у когось закохалася? Що ж, воно різне буває. Приємне і болісне. Так що описати тобі не можу, вибач. Єдине, що можу сказати – ти хвилюєшся за людину, яку кохаєш, весь час думаєш про неї.
Ох, в яблучко. Весело виходить. То… Я справді виходить її кохаю? Але чи вона мене? Може все ще прив’язана до померлої коханої?
— А якщо… Я закохалася в жінку?
Марена здивувалася ще сильніше. А, ну так. Це ж у них не нормально.
— У нас, у людей таких не приймають. Але, я колись також дівчину кохала. Серцю не накажеш. Стоп, ти що…
— Йди спати.
Дівчина вирішила мене послухати та зайшла назад у хатину. Я поклала голову на коліна, думаючи про своє. Я нечисть, хіба у мене є серце? Та схоже, що є. Та чи вона мене кохає? У неї стільки проблем, їй не до мене. І можливо вона кохає ту дівчину, яка давно вже померла.
В такій позі я просиділа декілька годин. Здавалося, що заснула. На це було схоже, хоча зовсім було не так. Я прислухалася до Лісу. Чула навіть крики людини, але допомагати не хотіла. Поки я жителька Лісу, то заважати добувати їжу іншим не буду. Хоча і мені потрібно було поїсти. Ох, ну починається. Швидше б стати людиною. Просто мати людські потреби та все інше. Не вбивати проти власної волі, не мати цієї звірячої подоби. Але… Я не хочу забувати Магду. Зовсім не хочу. Вона така близька мені.
Я зрозуміла, що вже ранок по співу пташок, але однаково не вставала. Мене ніхто не чіпав. Може ще сплять? З «сну» мене вивела чиясь рука, що ніжно доторкнулася до мого плеча. Я обернулась і побачила Магду. У другій руці була чашка, з якої йшов пар. Трави. Виглядала вона набагато здоровішою, ніж у нашу першу зустріч. Хоч ми всі розуміли, що вона все ще хвора. Але яка ж Відьма гарна навіть зараз. Очей не відірвати.
— Вибач, я тебе налякала.
— Все добре, не хвилюйся.
Магда сіла біля мене, п’ючи заварені трави. Ми деякий час мовчали, поки Відьма не поклала голову на моє плече. Я здивувалася. Вона була такою розслабленою і схоже, що насолоджувалася цим моментом. Та я також. Але їй це було більш знайомо. Магді відомі людські почуття. З нас усіх вона найбільше схожа на людину.
— Сили не відновилися?
— Відновилися. Біля тебе добре просто.
Я обняла її, доторкнувшись до м’якого, чорного волосся. Вона вирішила зараз не одягнути хустинку. Виглядала так ще гарніше.
— Коли йдете?
— Скоро.
— Якби не хвороба..
Знову…
— Досить. Відпочивай тут, поки не вилікуєшся повністю.
Я доторкнулася носом її волосся та вдихнула приємний запах трав, який віяв від неї завжди.
— ЧОМУ ТУТ ТАК БАГАТО ТРАВ?
Крики Марени, яка ще й чхала в хатинці вічно, було добре чутно. Ми не звертали на це уваги. Звикли вже.
— Здається, вона погано переносить запах деяких трав.
— Ага. Рідкісних, бо в Лісі вона так часто не чхає.
Ми обидві засміялися.
0 Коментарів