Фанфіки українською мовою

    «Не судіть, щоб і вас не судили; бо яким судом судити будете, таким же осудять і вас, і якою мірою будете міряти, такою відміряють вам. І чого в оці брата свого ти заскалку бачиш, колоди ж у власному оці не чуєш? Або як ти скажеш до брата свого: Давай вийму я заскалку з ока твого, коли он колода у власному оці? Лицеміре, вийми перше колоду із власного ока, а потім побачиш, як вийняти заскалку з ока брата твого».

    Багряний.

    Багряне око дивилося на нього із дзеркала, сяючи у блиску свічки. Було страшно відвести погляд від заскленої людини, бо тоді прийшлося би знову зрозуміти, де він стояв. На чому знову мерзли його голі ноги. Треба було би зрозуміти, хто він був і де знаходився. Треба було би згадати імʼя. Треба було би опустити погляд на руки.

    Багряні.

    Не міг би згадати, хто він, навіть якби хотілося. Це не його імʼя більше. Вільяма Джеймса Моріарті не існувало. Він сам його вбив. Не зміг би впізнати людину в дзеркалі, адже що довше вглядувався, то чорнішим ставало єдине око. Що більше воно нагадувало чорноту власної душі, то важче ставало дихати. Це не міг бути він. Вільям давно забув, як виглядає.

    Забув, що не можна дивитися на руки. Попри все. Тільки не дозволяти погляду впасти на руки! Весь час старатися натягувати на них чорні рукавички, ховати їх за спиною, закутуватися в ковдру. Посеред ночі йти кудись напомацки, царапаючи стіну до штукатурки, роздираючи пучки пальців.

    Багряні.

    Скільки би він не мив їх, скільки би не старався здерти шар шкіри, вони залишалися такими: руками вбивці. Вільям багато злився на Шерлока, Луїса й на всіх, хто дозволив йому жити. Він не був гідний дихати у новому світі. Так було призначено. Його мала зустріти відповідальність за вчинені гріхи, саме тому все його існування було приречене на страждання.

    Погляд знову впав на руки. Вільям знав, що вони насправді чисті. Знав, що вимив їх десять разів, і що зранку Шерлок знову питатиме, чому вони такі сухі та потріскані. Дарма що не міг перестати малювати відкриті рани: вони пробивали долоні наскрізь і кровоточили так сильно, що заповнювали раковину, а потім усе приміщення, дозволяючи йому захлиснутися власною кровʼю.

    Вона була би теплою. Багряною.

    Не такою, як вода у Темзі.

    Вільям знову задихався, у вухах дзвеніло. Він падав. Один. Перепад температури охопив його ніби наяву, і тіло вмить вкрилося холодним потом. Він різко осів на підлогу витріщаючись поперед себе. Було погано. Кінцівки знову його не тримали, тіло не працювало. Можливо, він помирав. Можливо, він відбував кола пекла за всі життя, які він забрав. Здавалося, що його серце от-от мало зупинитися або вибухнути. Воно зловісно гупало у вухах, тому він потягнувся до голови, щоб затулити їх, відчайдушно кривлячись.

    Тепер він весь був у крові. Брудні руки заплямили його одяг, шкіру та волосся. Характерний запах був усюди, він охопив його з ніг до голови. Вільям з усіх сил стримувався, щоб не почати блювати прямо на підлогу, коли до всіх попередніх симптомів різко додалася нудота. Він помре. Помре прямо тут у ванній, поки його найкращий друг спокійно спить у їхній спальні. Тому що Вільям не був достатньо сміливим, щоб продовжувати жити, якщо поряд не було Шерлока.

    Він був скривавленим боягузом, що мав нахабність гратися у Месію.

    Від задушеного ридання розболілася голова, око нестерпно пекло, здавалося, усе його обличчя запухло від сліз. Він нічого не бачив перед собою. Лише легкий відблиск свічки насміхався з нього, залишаючи надію, що він був живим: що він далі дихав, а його серце далі билося. Це було ілюзією, бо якщо був живим, то чому один єдиний плив посеред темряви?

    Чому люди навколо нього зникли? Чому все, що він чув це тихенький улесливий голос всередині, що нагадував йому про все вчинене? Він був занадто слабким, щоб не дослухатися до того голосу. Сил не вистачало навіть на сльози, він лежав на холодній плитці абсолютно один. Жалюгідний. Готовий попрощатися із життям, бо це було найлегше. Шерлок мав рацію, коли казав, що Вільям просто боявся жити.

    Він глядів на власні долоні. Глибокі рани все ще були там. Розірвана шкіра, проткнута наскрізь: нескінченно кровила, хоч і не боліла, якщо вкласти в неї пальці. Вільям знав, що ці рани не справжні. Знав, що не мав права малювати їх на собі, але не робив це свідомо. Вони просто були там, куди падав його погляд.

    Знову знаходився в цьому болючому моменті один. Один на світі, завжди самотній всередині свого багряного єства. Люди тягнулися до нього без страху, попри застереження. Немов Ікар, вони підлітали до нього занадто близько, а він знову відштовхував їх, кидав їх у море. Єдине чого боявся Вільям зараз — зробити те ж саме з Шерлоком.

    Здавалося, ніби крила його друга зовсім не були прикріплені до шкіри воском, натомість вони давно зрослися із кістками. Вільям би в житті не здивувався цьому. Незважаючи на всі гріхи, яким віддавався Голмс, багряні очі не бачили в житті більшого мученика та святого. В усі рани, які Шерлок отримав через Ліама, хотілося вкласти закривавлені долоні і зцілити. Зцілити кровʼю людей, яких він не мав права вбивати.

    Вільям добре памʼятав ці слова.

    «Лицеміре, вийми перше колоду із власного ока, а потім побачиш, як вийняти заскалку з ока брата твого».

    — Ліаме?

    Ось він знову був живим. Як тільки чув цей голос, він знову відчував, що дихає. Що його серце бʼється і що в нього є хтось. Хтось. Вільяму відчайдушно хотілося відгукнутися, хотілося щось сказати, але горло стиснув різкий спазм. Він підповз до дверей і штовхнув їх, зразу ж намагаючись встати на ноги, але знову падаючи на холодну плитку колінами.

    Шерлок шукав його на кухні, та зразу ж підбіг до ванної, коли почув шум звідти. Його очі сяяли навіть у відсутності світла. Вільям вкотре подумав, що ця людина заслуговує чогось духовнішого. Заслуговує, щоб перед нею стояли на колінах, вимовляючи найбільш богохульні сплетіння слів, співаючи тільки для неї псалми.

    — Що сталося, Ліаме? — Шерлок присів перед ним і підхопив під руки, схвильовано заглядаючи в око.

    Вільям не відводив погляду від цього обличчя. На нього хотілося молитися.

    З нього потрібно було напитися.

    Він так сильно хотів відповісти щось зрозуміле, хотів розповісти цьому коханому обличчю, що з ним відбувалося: чому він не мав права дивитися на таку красу зараз. Натомість видав лише схлипування, повне жалюгідного виття. Нічого виразного у тому витті не було. Тільки відчай. Шерлок тримав його в цьому моменті. Тримав, міцно обіймаючи кістляву спину. Вільям знав, що обличчя його такого дорогого друга було перекривлене виразом болю, хоч і не бачив.

    Знав і грішно бився в груди, бо сам був у цьому винен.

    — Пробач мені. — Вільям щосили втискався у тепле тіло, хапаючись за нього до синців на чужій шкірі. — Пробач.

    Шерлок гладив його по голові, вдаючи спокій, хоч і тремтів так само. Груди стискалися від незвичної щемкості всередині. Найбільш цінна людина зараз ридала в його руках, і він не міг це зупинити. Найбільш цінна людина, яка готова була віддати життя заради зцілення інших, готова була заплямити власну душу і підписати її на страждання у пеклі. Шерлок, можливо, думав про це забагато, коли дивився на біляву голову.

    За сніданком чи коли Ліам мирно спав, коли той клав руки на Святе Письмо, що залишилося в них від минулих власників. Навіть коли Ліам задумливо дивився у вікно або читав Шекспіра, Шерлок не міг припинити думати про це. Він ніколи не цікавився християнством, не бачив у цьому сенсу, але тільки найбільший єретик не зміг би провести цю паралель. Зараз він тримав у своїх руках стражденне мучеництво.

    Головне було втримати.

    — Тобі нема за що вибачатися, — Шерлоку здавалося, що він от-от намацає руками німб, гладячи та перебираючи світле волосся, — розкажи мені. Скажи, що тебе турбує.

    Вільям мовчав, не підіймаючи очей. Він не міг почати говорити, його наче стримувало щось із середини. Здавалося, як тільки він почне ворушити язиком, станеться страхітливе: він скаже щось жахливе, і його найкращий друг відречеться від нього тричі до того, як вони почують спів півня і побачать сонце. Світило, що прокинеться тільки для того, щоб вказати променями на їхній спільний гріх.

    — Скажи мені, — знову і знову шепотіло його каяття, його спасіння та воскресіння.

    І Вільям сказав.

    Він ридав, йому перехоплювало подих, але він говорив: розповідав все, що бачив, чув і відчував. Він показував Шерлоку свої руки і дозволяв вкладати пальці у місця, де ще кілька хвилин тому кровоточили стигми його безсмертності. Обличчя пекло від сліз: вони вирізали на ньому нові печатки сорому, але йому було все одно, бо в ту секунду він відкривав своє нутро, і це було в рази болісніше. Навіть якщо він робив це від безвихіддя і відчаю своєї душі. Він нарешті зробив це. Він наважився розказати про те, як жив посеред пекла.

    — Я бачив рани, — голос дрижав в акустиці мовчазного міста, пустої квартири, — вони заляпували все кровʼю, вони наповнювали умивальник. Мені здавалося, що я мертвий.

    Вільям підняв голову до стелі, звертаючись поглядом до чогось вищого.

    Шерлок обережно торкнувся його обличчя трепітною рукою, протягуючи найбільше милосердя, яке міг запропонувати. Здавалося, він пропонував своє серце. «Забери його, вирви і запхай собі у груди, замість пустоти. Зроби це, я благаю».

    Обличчя його Ліама було осяяне місяцем, що заглядав до них через фіранку.

    Шерлок обережно стирав сльози зі щоки, і в його погляді було щось неможливо ніжне, неможливо зламане. Можливо, він був справжнім Дияволом в очах Вільяма через спокусу жити, на яку надихав. За долею Ліам мав бути мучеником та святим. Шерлок хотів зробити із нього справжню та грішну людину.

    — Ти живий, — вимовив він, попри пирхоту в горлі; попри сльози, що обережно забриніли на очах, — живий, Ліаме. Твоє серце бʼється у тому ж ритмі що моє.

    Голмс взяв його руку і притулив до своїх грудей

    — Це звук життя. Ти маєш такий ж.

    Вільям непорушно прислухався до пульсації. Вона заспокоювала і давала йому відчуття реальності. Він був живим. Шерлок був біля нього і пропонував своє таке ж живе, гаряче, криваве серце. Вільяму хотілося його прийняти. Хотілося назавжди залишити у собі частинку Шерлока, щоб ніколи більше не відчувати себе самотньо.

    — Дякую, — він прикрив очі, відчуваючи, як спокій повільно огортав його теплою периною, — пробач мені…

    Шерлок похитав головою, не відводячи погляду від своєї найулюбленішої людини. Вільям був неймовірним, дарма що не розумів цього.

    — Я би хотів, щоб ти зміг глянути на себе моїми очима і зрозуміти, що тобі в житті не треба ні за що вибачатися, особливо за подібне, — Голмс тепло усміхнувся. — Зробімо вправи на дихання? Ти казав, що вони допомагають.

    Вільям засміявся у відповідь.

    — Не треба, — він шмигнув носом, — мені вже краще, бо ти знайшов мене. Я тебе розбудив?

    — Ні, — Шерлок заперечив і підвівся, вкотре протягуючи руку Ліаму, — я прокинувся і мені здалося, що щось не так.

    Він на трохи замовк, поки Вільям підіймався, далі старанно не дивлячись на свої руки. За цим було важко спостерігати, і щось мучило його всередині, тому що він нічим не міг допомогти. Не міг зцілити уявні рани людини, що свідомо обрала собі Хресну дорогу.

    «Якщо не побачу на його руках знаків від цвяхів і не вкладу свого пальця у місце, де були цвяхи, а й руки моєї не вкладу в бік його, — не повірю!»

    У Ліама не було знаків від цвяхів, Шерлок знав, що його бік не проштрикували кинджалом на хресті. О, і він також прекрасно розумів, що отримав би доброго ляпаса, якби посмів озвучити свої думки.

    — Знаєш, я не вірю ні в Бога ні в інтуїцію, — продовжив Шерлок, — але що би мене не розбудило, я вдячний цьому.

    Усмішка Ліама була трохи кислою, але якщо його око знову сяяло, значить, все було добре. Значить, можна було вкласти його спати на сході сьогоднішнього сонця і гладити золоті пасма досхочу, поки не запевнишся у глибокій фазі сну.

    «Ти повірив, бо побачив Мене. Та блаженні ті, хто не бачили та повірили».

    О, Шерлок був блаженним. Він був найблаженнішим зі всіх, коли мав можливість бути свідком воскресіння людяності всередині того, хто звик бути мучеником. Він був чеснішим від херувимів і незрівнянно славнішим від серафимів, коли мав можливість кланятися в ноги своєму Господу. Тому, що врятував його.

    І навіть коли багряне сонце заглядало в їхню спальню, Шерлок не готовий був відмовитися від гріха, не готовий був соромитися його чи каятися в ньому. Коли він бачив Ліама, йому хотілося купатися в гріху тільки щоб давати знову і знову омивати себе.

    Святе Письмо гордо стояло на тумбі. На ньому чітко виднівся шар пилу. Голмс усміхнувся цьому, коли нахилився, щоб поцілувати Вільяма перед сном.

    «Он колода у власному оці».

    «Давай вийму я заскалку з ока твого».

     

    0 Коментарів