Фанфіки українською мовою

    Коли це відбувається вперше, Сем відчуває ніяковість практично шкірою. Ще шкірою він відчуває гострий кут тумбочки, коли в непроглядній нічній темряві пробирається в спальню Бакі, тихо чортихається і поспішно потирає поранене стегно. Поспішно, бо Барнс десь там повертається і крехтить так, що Сем чує його за дві кімнати та кухню.

    Не те, щоб він так вже хвилювався за Бакі — ми ж лише напарники на одну місію, ось розберемося і ніколи один одного не побачимо, але Вілсон на те й Вілсон: коли побачив, як у кімнаті Бакі ліжко розкладене прямо на підлозі, якось не по собі стало. Може, тому що й сам знав, як це спати в м’якому ліжку після вічно холодної мерзлої землі. Може, тому що розумів — у Барнса абсолютно нікого на цьому світі немає, крім двох жетонів на шиї та тихої розмови з телевізора.

    А ще не те щоб психологіня не попереджала його про те, що у нинішнього-помилованого-колишнього-Зимового можуть бути кошмари про темне минуле. Сем, говорила вона, я була б вдячна, якби ви змогли бути з Джеймсом трохи довше, ніж два тренування на день. Сем, говорила вона, ви єдиний його знайомий, який не повернувся в минуле, помер чи сам зализує рани після п’ятирічного стрибка. Сем, говорила вона, Джеймс не погана людина, просто пережив таке, через що хтось інший давно б збожеволів геть, вовком завив і просто не став би боротися.

    Бакі навіть уві сні хмуриться, перебирає губами і зводить брови, поки синювате світло від телевізора робить його обличчя майже хворим. Сем точно не дивиться на краплинки поту на чолі у чоловіка і точно не помічає те, як людською рукою колишній солдат до побілілих кісточок чіпляється в пом’яте покривало у свого стегна, ніби вони все ще діти, а ковдра зможе захистити від страшних монстрів.

    Шкода, думає Сем, коли опускається поряд з ним на одне коліно, жодні ковдри з усього світу не виженуть монстрів із них самих. Шкота, що вони давно вже ніякі не діти, виросли, обросли колючим парканом – Сем з жартів і під’йобок, Джеймс зі стиснутих губ і брехні всім, хто намагається допомогти.

    А таких, взагалі-то, не так і багато.

    — Гей, Барнс, — каже Вілсон, кладучи руку на здорове плече Бакі, — Барнс, давай сьогодні поспимо спокійно.

    Він прокидається не відразу, тільки ще більше напружується від чужого теплого дотику. Сем чомусь закочує очі, коли дивиться на те, як під його темною рукою на білій (бліді в холодному світлі телевізора) шкірі ходуном ходять м’язи, але про всяк випадок відсувається назад: старі звички не пропадають так швидко, Бакі тільки поворухнеться і виб’є йому якийсь життєво потрібний орган.

    Сем і сам знає, як це відчувається, звичайно ж він знає. Він спершу хіба що з кулеметом під подушкою не спав, прислухався до кожного шереху, падав уві сні кудись униз, прямо в свою надто м’яку постіль, а потім уночі скидав постіль з ліжка на підлогу і так і засинав. Під пальцями був паркет, а не замерзла трава окопа, так що нігті обдиралися, коли йому снився черговий кошмар — вони з Бакі не були особливими, через таке проходили всі військові, що повернулися.

    Просто вони двоє, може, пройшли трохи більше. Просто на той час у Сема хоча б був хтось, хто може допомогти.

    Він стискає передпліччя чоловіка знову, легко його трясе, а потім відсахується, коли Барнс сідає занадто швидко, уривчасто дихає (майже задихається, насправді) і сліпо шарить по кімнаті очима, чіпляється за предмети поглядом, вгадуючи знайомі контури і нарешті натикається на Сема. Сем йому нічого не каже. Відпускає руку, сідає тепер уже на обидва коліна і просто витримує погляд Бакі, поки той не приходить у норму і не починає виглядати цілком свідомим.

    — Думаю, — каже він, — ми не перевірятимемо твої сни за сонником.

    Бакі у відповідь усміхається нервово і тут же ховає очі. Сем думає, що він і Стіву (коли Стів все ще був з ними) навряд чи дозволяв собі допомогти, а тут Вілсон його нічні кошмари втихомирює – ніяково і напружує так, що у чоловіка кадик під шкірою дуже часто бігає. Його порятунок у тому, що Сему теж особливо обговорювати це не хочеться, так що Барнс тільки напружується знову, коли Вілсон встає, спираючись на його плече, і бурчить щось віддалено схоже на “і тобі”, коли чоловік так само собі під ніс бажає йому на добраніч і каже, мовляв, якщо що, то ти знаєш, де мене шукати.

     

    Так що так, ось так це відбувається вперше. Вони не обговорюють це вранці, тільки стикаються на порозі у ванній, а Барнс каже, що вони точно запізняться, якщо Сем прямо зараз не збере свій пернатий зад і не вийде разом із Бакі з дому. Сем у відповідь посилає його до дідька, довго крутить у руках свою зубну щітку і чомусь ставить її в склянку поруч із зубною щіткою господаря будинку.

    Це, думає він, просто тому, що я сьогодні до себе додому точно не поїду.

    На місії ж багато слів не потрібно: Бакі в битвах немає рівних, він одним рухом вирубає відразу двох, а потім знову гарчить у мікрофон про те, як його заїбали іграшки Сема, що літають прямо біля його голови. Сему Бакі діставати подобається — хоч щось більше, ніж похмуре зосереджене обличчя навіть тоді, коли він просто п’є свою каву, поки вони дістаються додому нічним містом. Вілсон завжди за кермом, коли вони працюють разом – це неписане правило, на яке Бакі, загалом начхати: машини йому чомусь подобаються не особливо.Сем завжди згадує те, як Барнс колись давно (Господи Боже, цілі століття тому) вирвав йому кермо, а потім питає, чи той не збирається повторити свій подвиг. Бакі відповідає, що краще просто виб’є йому цей ряд білосніжних ідеальних зубів (ну, він так не каже) (але Сем чує саме це) (хоча насправді це просто щось типу “я вдарю тебе”). Потім вони мовчать, поки поряд проносяться ряди машин і яскраві білборди з усміхненими обличчями. У цих все гаразд.

    Ці на холодній підлозі не сплять.

     

    Сокіл кусає ніготь великого пальця, коли замислюється про те, що було б, якби він був у одній з цих машин, типу… Будь у нього дружина, діти, будинок і, можливо, якийсь величезний собака, який зустрічає його на порозі. У нього є сестра та племінники, але вони чудово справляються і без нього, навіть якби Вілсон був героєм взагалі всіх війн у світі. Якби він був в одній із цих машин, думає Сем, він би зараз і їхав у цей примарний будинок, де його чекало б хоч щось, крім китайської їжі з ресторанчика внизу

    і похмурого столітнього Барнса, який, здається, просто не вміє спати.

    Доходить до того, що Сем іноді залишається спати прямо в кімнаті Бакі на вузькому дивані, складає руки на грудях і сопить під тихе бурмотіння телевізора, доки напарник не починає знову перевертатися в цих своїх безперервних кошмарах. Тоді Сем підводиться, робить два з половиною кроки і вже звично кладе долоню на плече чоловіка на підлозі.

    — Бак,— гукає він,— Бак, тобі знову сниться якась херня.

    Наче Бакі й сам не знає.

    Він навіть дозволяє називати себе цим суто Стівовським “Бак”. Розуміє, мабуть, що це єдине, що змусить його так швидко вирватися зі своїх снів. Одне слово, три літери і ще один звук, але для Барнса це щось настільки рідне, що Сем думає, що ніколи не зможе цього зрозуміти.

    Вранці вони не стикаються у дверях ванної, бо чистять зуби перед дзеркалом разом. Бакі передає йому рушник без зайвих питань, а Сем витирає обличчя і мовчить, коли Барнс споруджує собі одну й ту саму зачіску на тепер короткому волоссі. Це теж щось на кшталт ритуалу, з якого жартувати не можна — навіть Сем із його ідіотськими жартами це розуміє.

    У них навіть не було цієї розмови, мовляв, я переїду до тебе, гаразд? Сем просто переїжджає і зовсім не вимагає жодної подяки, коли в черговий раз не висипається, тому що спочатку довго будив нового напарника, а потім не міг заснути, тому що схвильований Бакі після сну ходив по всій квартирі і перекладав речі з місця на місце так, ніби це і справді допомагає привести голову до ладу.

     

     

    Команда з них, звісно, ​​хоч куди. Барнс матюкається так, що вуха в’януть, коли Сем трохи необачно кидається в бійку і отримує ніж у живіт (дуже вдало встромили, навіть під костюм змогли влізти, чорти). Ні, правда, Бакі матюкається так, що Сем ледве стримує пориви голосно розреготатися, але якось не виходить, коли доводиться затискати рукою рану доти, доки вони не повертаються на літак.

     

    — Вибач, мам, — він вигинається в спині, щоб Бакі було зручно робити що-бля-він-там-робить, і тут же болісно шипить, коли солдат у відставці щедро заливає поріз (не такий глибокий, як спершу здавалося, зате довгий такий, красивий – шрам точно залишиться) перекисом.

     

    Або не перекисом. Вілсон не те, щоб сильно розбирається у всіх цих ліках, але йому і начхати, коли щипає так, що мимоволі зовсім невчасно знову згадується дитинство. Він навіть елозить дупою на столі, намагаючись зігнати з себе біль і холодну (одна штука) з теплою (одна штука) руки Бакі. Той не дозволяє. Утримує на місці, , коли заліплює поріз на швидку руку і зло і голосно дихає носом.

    Психологіня була б просто дохуя рада такому їхньому близькому контакту.

     

    Коли Сем виповзає з лікарні через пару годин (швидка допомога Барнса була просто супер, але до лікаря не завітати не можна; ти ж на завданні) чоловік чекає його біля машини, примруженими очима спостерігає за тим, як Сем за звичкою підходить до сидіння водія і легенько штовхає напарника в груди:

    – Навіть не думай, Сем, – (ого, думає Вілсон, ми вже дійшли до імен), – сьогодні я поведу.

    І Сокіл не проти. Він вимотався за ці дні так, що вирубало прямо в кріслі лікаря, що майже вирубує тепер, коли вони їдуть по тому ж нічному місту додому, а повз біжать ті самі рівні ряди машин. Вілсон душу готовий віддати за те, що жодного з пасажирів в них сьогодні точно не підрізали на роботі, але він не скаржиться — зрештою, думає він, це був тільки мій вибір.

     

    Пісня в салоні машини французька, а Сем французької точно не знає. Тим дивніше виглядає те, що Бакі за кермом муркоче її собі під ніс, не відриваючи очей від траси поперед себе. Сем майже хоче спитати. Сем майже хоче запитати, але сил немає абсолютно, так що він дозволяє довезти себе додому, ледве стягує з себе брудні шмотки і падає обличчям прямо в свою (насправді вона Бакі) (але той продовжує спати на підлозі) м’яку постіль. Він тут же починає сопіти – нині на вулиці холодно, а в квартирі страшенно холодна підлога, так що нежить цілком передбачуваний: адже він не Барнс з його нереальним здоров’ям суперсолдата, вірно?

     

    Але вночі, коли його знову будять знайомі розмови (вигуки) (стогіни) (скулеж), Вілсон все ще піднімається, за звичкою обходить гострий кут тумбочки і тре рукою очі, коли опиняється в кімнаті, де ночує Баки. Тут нічого не змінюється ніколи, хіба що телевізор іноді говорить трохи голосніше – Сем не знає, за якими параметрами Барнс вирішує, коли яку гучність ставити і який канал вмикати цієї ночі.

    Звичайно, він бачить піт на лобі та скронях у Барнса. Звичайно, він бачить те, як пальці живої руки знову впиваються в простирадло і стегно під нею. Звичайно, він помічає те, як ходять м’язи під шкірою, коли Бакі знову рветься кудись біжати.

     

    Або біжати від чогось.

     

    А ще Сем страшенно хоче спати. Свіжий поріз болить, коли йому доводиться сісти на підлогу, але він тільки морщиться і перехоплює сам себе під живіт, опускаючись поряд з бентежним Бакі. По телевізору перед ними якийсь сюжет про усвідомленість (що це, блять, взагалі таке?), але Вілсон думає, що ця усвідомленість, чим би вона там не виявилася, здорово б допомогла Бакі: типу, чувак, час уже усвідомлювати, що ти не у своїй далекій і страшній Гідрі, що під твоєю квартирою продається китайська їжа, кави ти п’єш із двома ложками цукру, а твій напарник спить зовсім поряд.

    — Бакі, прокидайся.

     

    Коли Сем пробігається пальцями по руці Барнса, той відчутно здригається уві сні і несподівано заспокоюється, поки Сокіл незручно погладжує його по передпліччю. Бакі наяву ніколи б не визнав цього, хмикає Сем, коли бачить те, як жахливий суперсолдат самостійно у сні тиснеться до торкань партнера ближче, а риси споконвічно напруженого обличчя раптом розслабляються. Він раптом засинає по-справжньому, не чіпляється у свої простирадла і не перебирає губами, намагаючись покликати когось, кого Вілсон, мабуть, навіть не знає.

    І тоді чоловік приймає відповідальне рішення і падає на підлогу прямо на дупу біля голови сплячого Барнса. Йому все ще страшенно хочеться спати, поріз ниє, а ведуча дивного шоу по телевізору дратує до неможливості своєю широкою радісною посмішкою та переконаннями про те, що все зміниться, як тільки ти заміниш звичайне молоко якимось гречаним. Сем не знає, що таке гречане молоко і наскільки воно огидне, зате точно впевнений у тому, що воно не допоможе ні йому, ні чоловікові, що спить поруч. Підлога під ним холодна. Сем думає, що так і ангіну якусь підхопити недовго.

    Чи буде Барнс йому курячі супчики тягати і серветки кілограмами купувати?

    Він тихо сміється, забиваючи на біль, і відбиває на плечі у напарника один й той самий такт: раз-два-три, раз-два-три, раз і два. Бля, думає він, хто б знав, що одного разу я барабанитиму по плечу того самого Зимового.

    Але, звісно, ​​Бакі вже зовсім не Зимовий.

    Бакі насуплений, прискіпливий і відверто противний, але від Зимового в ньому майже нічого не залишилося. Іноді Сем думає про те, чи потоваришували б вони, народившись одночасно і в одному місці, ось тоді, в тридцяті, коли Бакі був просто сержантом Джеймсом Барнсом. Стів казав, що Барнс був дуже популярний серед дівчат. Сем пирхає. Якби Баки не був таким похмурим зараз, він би й у двадцять першому столітті був би нарозхват — такий собі солодкий хлопчик із блакитними очима та ямочками, коли зрідка посміхається.

    Коли Барнс спокійно сопить вже другу годину, сон залишає Сокола остаточно, так що він тихо скрипить дверима ванної, коли вирішує сам глянути, що там з раною, але замість цього довго дивиться на себе заспаного в забризканому водою і пастою дзеркалі. Ні, він на солодкого хлопчика зовсім не скидається, скоріше на такого собі кращого друга-клоуна, який забере з бару пізно вночі, коли ти нахрюкаєшся хлам. Він схожий на когось, кому ця романтика не світить — ну, з його професією спробуй знайти когось, хто не збожеволіє після першої ж довгої місії Сема.

    Але це вже не так важливо.

    Зрештою, він сам вибрав це собі.

    Вранці Вілсон занадто багато бовтає і простягає Бакі чашку какао. Той секунду дивиться на чашку, потім переводить запитуючий погляд на напарника: вони завжди пили вранці каву (Бакі пив його солодким, а Сем відсував кубики цукру кудись подалі і пив прямо так, гіркий і страшенно гарячий). Сем не каже йому, що після сьогоднішньої ночі йому раптово страшенно захотілося молока, тож він дочекався першого променя холодного жовтневого сонця і пішов у магазин. Сем не каже це не тільки тому, що Барнс напевно бурчатиме, мовляв, ти весь порізаний (нісенітниця) і тобі потрібен спокій хоча б на один день, а якщо хочеш померти, то я в цьому не беру участь, зрозумів мене чи ні, коли вже в тебе з’явиться мозок … Ні, Сем не каже це Бакі не тільки тому. Пояснювати, з чого це він раптом надихнувся на молоко, не хочеться зовсім; та й нема чого пояснювати особливо – так, Барнс, це я просидів з тобою кілька годин, поки ти сопів під моєю долонею.

    Тоді вони беруть вихідний на один тільки день, а Вілсон засмикує фіранки, коли за вікном починається справжня злива: вона б’є по козирку вікна, заряджає обстрілами у вікна і перетворює клумби під будинком на суцільну гидку в суміші з в’янучим потихеньку листям. Сему подобається осінь, але за нею незмінно приходить зима – зиму він ненавидить всією душею, рветься в літню Луїзіану і раз у раз стягує з себе куртки.

    Вони п’ють пиво перед телевізором та мовчать.

     

    Потім Сем раптом шмигає носом і зовсім не очікує, що Бакі на це відреагує. У сенсі, застуда для нього була звичайною справою (скоріше, навіть вічною і невиліковною) і не заважала навіть у бійках: соплі ворогів не відлякували, але й зовсім не спокушали, так що було загалом похер.

    – Захворів? – запитує Барнс, залишаючи свою пляшку на підлозі біля новенького (Сем купив і притарабанив, поки Бакі зустрічався в кафе зі своїм цим-як-його-другом-старим) дивана, – Залиш пиво, воно холодне.

    Сокіл не може не пирхнути. Подібна турбота звучить як дурний нонсенс — він міг би зрозуміти, чому напарник так переживав, коли Сему встромили ніж у пузо, але звичайний нежить, Бак? Серйозно? Так що він тільки випиває ще пива, обхоплюючи шийку губами повністю, і повільно хитає головою, мовляв, ти не дивись, що ми майже друзі, слухати я тебе все одно не буду.

    Годинник на стіні мірко цокає. Вони старі, і Сем не знає, звідки їх притягнув Баки, але вписуються в квартиру чомусь навіть добре, ніби завжди тут і висіли.

    А може, думає, Сем, вони й справді тут висіли, а Барнс просто не захотів знімати – знайшов споріднену душу, що підходила за віком чи типу того.

    Після Сем не думає вже нічого: він не встигає відреагувати або обуритися, як пляшка пива з його руки стрімко кудись дівається, попередньо гарненько стукнувши чоловіка по зубах. Блять, гребаний Барнс. Сем нападає на нього тут же, не парячись про те, що поріз болить, пов’язку (по-хорошому) потрібно змінити, а без костюма він Бакі в силі поступається в десятки разів. Він все одно спихує колишнього солдата з дивана, сідає зверху і відразу виявляється перекинутим на спину — Сем ударяється лопатками об підлогу, вчепляється напарнику в шию, відштовхує його від себе і … І якийсь час вони безцільно борсаються на підлозі так, ніби їм років по п’ятнадцять, а не,

    ну,

    десь близько ста п’ятдесяти на двох.

    Пляшка Сема в результаті передбачувано розбивається, коли Барнс зачіпає її рукою з вібраніуму, але, дякувати Богу, нікого не ріже.

     

    Сем не знає, чому це ”слава Богу” взагалі миготить у його голові, зате впевнений у тому, що абсолютно збожеволів, коли чує раптом сміх Баки — вони валяються на холодній підлозі квартири практично без меблів, поряд з ними розтікається калюжка розбитого пива , А завтра буде чорт його знає що, але Бакі і справді сміється, прикриває очі і стає ще більше схожим на людину, ніж раніше. Сем приєднується до його сміху трохи пізніше і вони, мабуть, виглядають абсолютними безумцями, коли ось так сміються без особливих причин. Тим більш оглушливою стає тиша, коли Барнс раптом знову замовкає.

    — Стів хворів постійно, — каже він, осікається і думає про щось мить, — Серйозно, він недужав від найменшого протягу.

    — Ага, – відповідає Сем.

    Але, звичайно, тут не “ага”. Сокіл уявлення не має, ким був Стів Роджерс тоді, у їхній спільній з Баки юності, і питати не хочеться: Барнса, здається, дезертирство друга розбило куди більше, ніж усі роки в Гідрі разом узяті. Запитувати не хочеться і тим уважніше Сем слухає тихий монолог Бакі про те, як Стів одного разу зловив чергову ангіну і валявся два тижні в ліжку безвилазно.

    Я думав, каже Бакі, він взагалі не виживе. Я думав, каже Бакі, що цього разу не вибереться, тобто ти бачив, який він був кволий? А потім одного разу після роботи, каже Бакі, я купив йому яскравих-яскравих апельсинів, притягнув разом із купленими у бабусі наполовину використаними фарбами (грошей все одно витратив безліч), а він раптом сів у ліжку і почав розповідати про те, як сильно хочеться на цю страшну війну.

    Вони знову замовкають на кілька хвилин, поки старий годинник на стіні відбиває свій ритм, що ніколи не міняється.

     

    — Мого напарника звали Райлі, — каже потім Сем, а голос безнадійно замовкає, осідає і хрипне від спогадів, що навалюються, — У сенсі, старого напарника. Коли він хворів, він був абсолютно нестерпним і впертим недоумком.

     

    Сем не розповідає Бакі, що Райлі був йому не просто напарником і навіть не просто другом. Сем не розповідає Бакі про те, що його шкіра іноді все ще пам’ятає торкання Райлі — в умовах війни для романтики місця особливо не було, але й намет Вілсона  тоді цілком влаштовував. Сем не розповідає Бакі про це, тому що це тепер зовсім не важливо, але миттєво думає, що не один Барнс втратив когось до скрегота в шлунку дорогого.

    Вони напиваються якось не змовляючись, а Бакі раптом починає розмовляти надто багато, махає склянкою з дешевим віскі і каже щось про парк розваг та дурні виступи дівчат у коротких спідницях. Сем відповідає йому історією про те, як у п’ятнадцять ледь не втопився, стрибнувши з корабля батьків, хоча плавати завжди вмів чудово. Так-а-ак, напиваються вони сильно, стикаються у дверях кухні і знову безглуздо і п’яно ржуть.

    Вілсон думає, що п’яний Барнс подобається йому значно більше.

    Спить п’яний Барнс теж у рази краще, хіба що безбожно хропе. Сем знає це точно, тому що вирубується з ним на одному ліжку, ледве натягнувши на себе та одну ногу Баки ковдру. Сем знає це точно, бо вперше за довгий час Бакі спить спокійно і без торкань Вілсона.

     

     

    Закохується в Бакі Сем десь між тією вилазкою, коли Барнс відбиває кулю рукою, і тим випадком, коли Джеймс раптом закуповується у супермаркеті та готує щось на кшталт сливового пирога. Сем тоді думає, мовляв, ну точно хлопець на розхват – навіть готувати вміє непогано. І він закохується.

     

    Він занадто дорослий і розумний, щоб заперечувати це занадто довго, але усвідомлення все одно змушує злякано округлити очі і довго і підозрююче розглядати себе все в тому ж дзеркалі їхньої спільної (Боже, тепер це звучить жахливо) ванної.

    – Сем, вилізай! – кричить Барнс йому з вітальні, де щось клацає; мабуть, вирішив перевірити зброю на бойову готовність.

    Сокіл майже змушує себе “вилізти” і все одно застряє у ванній ще хвилин на десять, скуйовджує волосся, прищурує очі і благає себе не займатися хернею. Бакі, звичайно, не херня, але ця закоханість останнє, що потрібне їм обом, думає Вілсон, коли натягує найдурнішу зі своїх усмішок і виходить до напарника.

    Нема жодних метеликів у шлунку, проблем з мовленням та очей-сердечок. Сем розмовляє спокійно, перевіряє кулі разом з Бакі, хіба що прямого погляду уникає, ніби очі справді можуть щось там про нього розповісти. Сам він по очах читає огидно, плутається у свідченнях і воліє питати прямо — коли це дівчина чи хлопець із бару в Новому Орлеані, а не сторічний замучений та похмурий Барнс у сусідній кімнаті. У сенсі тут взагалі жодних шансів.

    У середу чоловік вп’яте поспіль засинає на дивані, а не на підлозі, а Вілсон завмирає у дверях, розглядаючи спокійне цієї ночі обличчя Бакі. У нього справді налагоджується сон: психологіня каже, що це з тієї причини, що старі спогади тепер швидко замінюються новими, і це звучить як правда. Сем думає, мовляв, Бакі Барнс і справді страшенно красивий. Сем думає, мовляв, треба з усім цим закінчувати, переконатися, що напарник прийшов у якусь подобу норми і бігти звідси нахрен – серце цькувати собі зовсім не хочеться, з розуму сходити від проклятої закоханості, що звалилася хер знає звідки, теж не за статусом. Волося Бакі падає йому на очі, але Сем не хоче його прибирати, вимикає телевізор, що розговорився, і йде в спальню, думаючи про те, що треба буде помінятися посадковими місцями: зрештою, одного разу Барнсу все одно доведеться навчитися спати в нормальному людському ліжку.

    А в п’ятницю з ними на вилазку вирушає старий Ісая, який до Вілсона нібито ставиться непогано, а на Бакі все ще вовком дивиться, пирхає і все одно приходить на допомогу, коли на Барнса нападає відразу кілька людей. Він рятує його так, ніби сам колишній Зимовий не в змозі розібратися (а він, звичайно ж, у силах), а потім раптом плює на підлогу і каже Сему, поки дивиться чітко лише на Бакі:

    — Остерігайся його, брате, — голос у нього звучить неприємно, Сем не хоче його чути, але слухає все одно. — Ці хлопці цілком здатні посеред ночі увігнати тобі ніж у спину.

     

    І Сокіл боягузливо нічого на це не відповідає. Він тільки дивиться на те, як у Бакі загострюються риси обличчя, як він знову набуває своєї тієї старої форми — напруженого погляду, опущених куточків губ і зацькованості в очах. Бачить Бог, Сем відучував його від цього тижнями, а тепер одна фраза, одне нагадування про те, ким колись Бакі був, все руйнують настільки стрімко і лякаюче, що балакучий Вілсон просто не може відповісти.

    Мотор вертольота все ще гуде, коли вони висаджуються на посадковому майданчику на даху висотки.

    Сем розгублено тисне руку Ісаї, поки дивиться на те, як Бакі мовчки йде до сходів униз, геть звідси, не чекаючи нікого з них. Сем бажає Ісаї удачі, а сам думає про те, що до цього Бакі завжди його чекав.

    Барнса не виявляється на вулиці.

    Охоронець будівлі говорить Сему про те, що ”підозрілий” чоловік упіймав жовте таксі і поїхав, але адреси, звичайно, ніхто не знає, адже охоронець стоїть тут весь день, а відійти не може, навіть перекурити і… Вілсон не слухає його балаканину , залазить у таксі, що під’їхало, вже червоного кольору і всю дорогу трет скроні розболівшейся голови, відчуваючи наближення пиздеця. Музика в машині виявляється дуже веселою, так що чоловік готовий серенади співати, коли водій без зайвих прохань її вимикає, і доїжджають вони до дому в абсолютній тиші. Сходинки нагору хочеться перебігти, перестрибнути або зовсім перелетіти, але Сокіл йде по них повільно, рахуючи гулке биття серце і заперечуючи паніку, що піднімається до горла — Бакі в квартирі може цілком не виявитися, він може бігти до біса від набридлих до смерті місій, косих поглядів і Сема з його ідіотськими жартами. Чомусь це лякає так сильно, що Сем майже ненавидить себе. Він не повинен був ставитись до Барнса ось так, він не повинен бути відчувати стільки всього, він не повинен був зробити Бакі чимось, навколо чого обертається його життя та залишки зруйнованої психіки.

    Зробив.

    Бакі виявляється вдома, але не каже весь вечір і зачиняє за собою двері вітальні.

    Замок не клацає, але Вілсон все одно знає, що входити йому не потрібно і що його там ніхто не чекає. Бакі не бажає йому добраніч (ось це ти вже драматизуєш, придурок, думає Сем сам про себе, вони в принципі нічого такого один одному не бажали), Бакі не виходить зробити чай або просто перекинутися парочкою слів,

    і це все зводить Сема з розуму.

     

    Вночі він не спить і, здається, навіть не дихає, прислухаючись до сопіння за стіною.

    Сопіння очікувано перетворюється на вигуки і скиглення, але зараз це звучить набагато страшніше, тому що Сем майже впевнений у тому, що зараз сниться Бакі. Він зачіпає куточок тумбочки, яку давно навчився обходити, стегном, ледь не послизається на паркеті і відчиняє двері в кімнату (у вітальню) Бакі надто голосно, щоб нормальна людина цього не почула.

    — Бакі, — каже Сем, — Бакі, прокидайся.

    Але той не прокидається, морщить уві сні брови і стискає кулаки так, що Вілсон недоречно думає, що з його силою він може і сам собі кісточки в долонях поламати.

    Баки не прокидається і тоді, коли Сем торкається його плеча, коли Сем стискає його плече, коли Сем кілька разів його трясе – тільки ще більше напружується, тільки частіше дихає і більше до усрачки лякає напарника.

    Відчувати себе настільки розгубленим, безпорадним і зляканим просто огидно. Він намагається не думати про те, що востаннє відчував щось подібне тієї ночі, коли загинув Райлі, а Сем ледь не втратив розум, благаючи його труп розплющити очі, подивитися на нього і не залишати його, як, блять, в найтупіших мелодрамах.

    Тільки Райлі мертвий.

    Райлі мертвий уже роками, а Бакі ось він, живий і нужденний, абсолютно хаотичний під руками у Вілсона, бачить свої жахливі глюки, але при цьому страшенно навіть не живий – виживший. Бакі живий, так що в ту ж секунду Сем бере з себе клятву про те, що не втратить придурка Барнса за всяку ціну, навіть якщо доведеться тягнути його до психологині насильно і навіть якщо той брикатиметься і бурчатиме.

     

    — Джеймс, — вперше за все життя Сокіл називає Баки справжнім ім’ям, а на губах воно відчувається просто-таки, блять, охуєнно, — Джеймс, блять, підйом!

    І тоді Бакі підривається, сідає на дивані одним ривком і прицільно заряджає ліктем Сему під дих до зірочок перед очима. Він довго намагається віддихатися, груди ходять таким ходуном, що Сем знову недоречно думає про те, що так і серце реально вистрибнути може, а погляд знову безглуздо тикається в темряву кімнати, поки не фокусується на обличчі напарника. Чомусь Бакі вже не заспокоюється, тільки втискається в спинку дивана, поки Вілсон потирає забите груди:

    — Що я зробив? — питає він хрипко, чіпляючись пальцями за диван. – Сем, що я тобі зробив?

     

    Жалість розповзається по серцю Сема чорною отрутою, без попиту зачіпає, здається, всі інші у світі почуття, і Сем думає – все, зараз мене просто розірве, цього всього занадто багато, я просто не можу стільки відчувати, у мене немає стільки місця в тілі.

    Жалість заповзає, а потім перетворюється на дику суміш нескінченної ніжності і чомусь злості: на гребанного Ісаю, на самого себе і свої безглузді емоції, а ще на те, що Бакі і справді снилося те,

    як він робить боляче Соколу.

    Йому не потрібні підтвердження, щоб знати це напевно, а долоня сама собою тягнеться до оголених грудей Барнса, доки не завмирає навпроти серця. Зверху на темні пальці Сема падають жетони з шиї Джеймса, а світла шкіра виглядає чарівно, хоч серце під нею і справді намагається вирватися назовні.

    Сем думає, що не дозволить серцю Бакі кудись там втекти.

    – Ти б не зробив мені боляче, – тихо відповідає він, – чув мене? Ісая просто останній довбойоб, який не знає, про що говорить.

     

    Навряд чи Барнс вірить у те, що йому каже Сем, але це вже не так і важливо, тому що він відчутно розслаблюється, дивиться на чоловіка кілька миттєвостей, а потім мовчки киває. Крапелька поту з його підборіддя зісковзує на шию, тече вниз по грудях і спускається ще нижче і, мабуть, Вілсон витріщається на це занадто довго.

    І, зізнатися, зовсім не вчасно.

    Коли Сокіл хоче прибрати долоню з грудей колишнього солдата, той раптом накриває її своєю і притискає до гарячої шкіри ще ближче, поки у Сема не створюється відчуття, що стукіт серця Баки переходить йому у вени і стає його власним серцебиттям, поки їхній пульс не починає збігатися. Смішно, але чим більше Барнс заспокоюється, тим більше панікує Вілсон, ніби зараз відбувається щось більше, ніж просто акт заспокоєння та підтримки.

    Ну, думає він, може, і відбувається, коли похмурий-забитий-наляканий Бакі Барнс раптом подається вперед і вгору і маже вологими губами по колючій щоці Сема. Це лише одна мить, лише одне торкання, але Вілсон за нього раптово втрачає мову і тільки дивиться в очі напарника прямо навпроти своїх.

    Це, до речі, зовсім не так романтично, як описується у книгах та буває у серіалах. Насправді, коли очі надто близько, то перед ними все розпливається і опонент перетворюється на якогось циклопа.

    Потім Баки знову подається вгору і накриває (якщо можна накрити знизу) (нападає?) (ні, не так) (торкається) губ Сема своїми, одразу ж завмирає і тільки жмуриться так, ніби сам не знає, що робить. Вони ось так дивно дихають один одному в губи, а годинник на стіні мірко цокає, поки Вілсон не думає, мовляв, та до біса це все, поки він не кладе долоню на неголену щоку Барнса і не цілує його по-справжньому, тільки дуже повільно, ніби боїться відлякати.

    Начебто Бакі не почав це першим.

    Від нього пахне вчорашнім подихом (ніяких тобі вишневих жуйок і всього такого), але Сем ніби надихатися не може, цілує неквапливо, акуратно притримує за шию і дає Бакі звикнути і зрозуміти, що саме відбувається. Бакі, мабуть, чудово все розуміє, кладе свої руки на пояс Уілсона і тягне до себе ближче, поки той не виявляється у свого партнера на колінах. Поцілунок якось швидко набирає темпи — Сем не помічає, коли вони вже цілуються люто, коли його власні пальці плутаються у волоссі чоловіка навпроти нього, коли їхні зуби кілька разів неприємно стукаються.

    Баки цілується голодно, жарко і так, ніби це останні хвилини його життя. Його руки скрізь і всюди, так що Сем майже не встигає реагувати, тільки здивовано розплющує очі, коли його дупа раптом проїжджається по недвозначному збудженні в штанах у Джеймса.

    Ну, думає він через секунду, майже у сорок років нема чого дивуватися, коли у хлопця під тобою в штанях щось там збуджується.

     

    Бакі не дає йому ні секунди на зайві роздуми, заповзає руками під сіру футболку Сема, огладжує обома руками спину, а контраст відчуттів збиває з колії: один торкання тепле, інше холодне, але обидва необхідні і охуєнні настільки, що краще б він ніколи ніколи взагалі не трахався, чим ніколи не переживав цей момент.

    А ще губи у Барнса просто чудові. М’які й уважні, абсолютно цілувательні і червоніють від будь-якого дотику — Сем проводить по них великим пальцем, коли вони розривають вже зовсім відвертий і мокрий поцілунок, зачаровано дивиться за тим, як Бакі охоплює подушечку його пальця губами і щурит очі з тремтячими чорними віями. Світлі очі Барнса тепер настільки темні, що цілком можуть позмагатися з очима Вілсона. Темні і затуманені, то дивляться прямо і безсоромно, то закриваються; Сем від цього божеволіє, рухається дупою на збудженні партнера і згоден буквально (блять, буквально) на все.

    Вони не припиняють цілуватися, коли Сокіл рукою пірнає в домашні штани Бакі і тут же охоплює долонею його ерекцію м’яко – рухатися ж починає вже наполегливо, повторює вивчені (він просто жалюгідний) рухи і ловить губами стогін Джеймса, коли той починає вимогливо штовхатися стегнами вперед, ще ближче до його руки Його хочеться вкусити за шию, якщо чесно, але Сем тільки залишає на світлій шкірі низку збитих вологих поцілунків і розмашисто мастурбує напарнику.

    Бакі хапається за його плечі. Бакі стискає пальцями його плечі сильно і боляче, але кістки не ламає, дякувати Богу, зберігає залишки самоконтролю і вимогливо тягнеться за новими поцілунками. Сем, звісно, ​​не може йому відмовити. Цілувати Бакі дуже приємно, особливо коли той голосно і безсоромно кінчає йому в руку і собі в штани і дрібно тремтить під Вілсоном, поки той цілує його у вологу скроню.

    Вони засинають в одному ліжку. Сокіл тримає його у своїх руках, думаючи про те, що поговорити їм доведеться багато про що, і не спить доти, доки не переконується, що дихання чоловіка не приходить в норму і той не засинає (в тому самому ліжку) (м’якому) (у сенсі, не на підлозі) остаточно.

     

    Сокіл тримає його у своїх руках, думаючи про те, що розуміє Стіва — заради Баки справді не гріх було розпочати громадянську війну. Годинник на стіні продовжує мірно цокати, ні краплі не змінюючи свого ходу, але щось усередині Сема раптом приходить в норму вперше за, здається, цілі століття. Щось змушує його розтягувати губи в безглуздій усмішці і думати про те, що вони зможуть впоратися разом тепер, коли є один в одного, коли Бакі йому по-справжньому довіряє.

    Потім Сем цілує чоловіка в потилицю ззаду, заривається носом у волосся Барнса і якийсь час просто дихає ним. Це просто неймовірно, все це неймовірно: те, що Бакі в його руках, те, що вони взагалі вийшло це, те, що він знову закохався.

     

     

    Він знову стосується губами потилиці Джеймса,

     

    а потім чує це чітке і абсолютно нестерпне «Стів?».

     

     

     

    1 Коментар

    1. Jun 7, '22 at 21:11

      У
      ти ж йой! Оце так кінцівка 0_0. Я в за
      ваті, серйозно. Це так чуттєво, красиво і водночас буденно. Я не знаю як це по-іншому описати
      Дуже цікаво і красиво. Але все ж ще одна редакція не завадила б, повиловлювати помилки і поправити деякі слова. Ви – велика молодець! Так тримати!