Фанфіки українською мовою
    Мітки: Abuse/Comfort
    Попередження щодо вмісту: Ж/Ч

    Наступного вівторка після сніданку Енджі та професор Снейп вирушили до кабінету зілля.
    — Я помітив, що зілля для перших курсів дається вам надто легко, тож сьогодні будемо варити дуже складні зілля для старшокурсників, — сказав декан Слізерина.
    – Напій живої смерті. Подивимося, наскільки ви талановиті, Браун. Снейп подав їй підручник Розширеного курсу зілля для шостого курсу і почав спостерігати за діями дівчинки.
    «Дремоносний боб треба не різати, а розчавити лезом, — згадувала Енджі, читаючи рецепт.
    -Мішати проти годинникової стрілки … Здається, з цього приводу теж слід зробити по-іншому. Згадуй же! Щасливе число сім, напевно, сім разів по-звичайному і один або два рази за годинниковою стрілкою. Начебто треба було саме так».
    Спостерігаючи за тим, як керується пуффендуйка, обличчя Снейпа набувало все більшого загрозливого відтінку. По закінченні процесу ніжно-рожевим її зілля, звичайно, не назвеш, але світло-ліловим цілком.
    – Чудово, Браун, – несподівано посміхнувся Северус Снейп, хоча його посмішка більше скидалася на оскал.
    — У винагороду не вип’єте зі мною чаю? У нашому замку чомусь вважають, що гарбузовий сік та гарячий шоколад – ідеальні напої, тож у мене завжди є запаси дуже ароматних сортів чаю.
    Зрозуміло, від такого феєричного успіху у дівчинки паморочилося в голові, вона з радістю погодилася на цю дивовижну пропозицію від викладача. Професор повів її до свого кабінету, посадив на сусіднє крісло і розлив гарячий напій по чашках. Чай мав знайомий пряний запах, він її так сп’янив, що дівчинка випила його майже залпом, вона навіть не уявляла, як сильно скучила за цим напоєм, чай навів їй спогади про інший світ. Пуффендуйка з батьками частенько сиділа у вітальні за телевізором, вони разом пили чай або каву з печивом і розповідали один одному про день, що минув. Тепер подібні посиденьки залишились у минулому.
    — Професоре, можна поставити запитання, яке не стосується зілля? – спантеличено запитала Енджі, Снейп у відповідь лише кивнув.
    — Чому мені зовсім не вдаються деякі заклинання чи предмети? Наприклад, польоти на мітлі. Я єдина першокурсниця, у якої мітла навіть не піднімається нагору. І вабні чари так само. Заклинання Акціо не дуже просте, але я розраховувала на те, що якщо багато тренуватися, то рано чи пізно вийде.
    Енджі приречено повісила голову, їй давно хотілося запитати це у викладачів, але не знала, як підступитися, та й не думала, що їй дадуть відповідь щось: «Це заклинання не вашого рівня» або «У багатьох учнів є здібності до одних предметів та повну відсутність схильності до інших».
    – Продемонструйте, як застосовуєте вабні чари, – побачивши здивований погляд, Снейп продовжив, ніби читав її думки.
    – Так, прямо тут і зараз. І не бійтеся щось зламати. Наприклад, приманіть книгу в бордовій палітурці на полиці.
    Дівчинка спробувала зосередитися і, невпевнено змахнувши паличкою, вимовила: – Акціо, книга! – нічого не трапилося.
    – І ось так весь час, сер. На якусь мить лоба декана Слизерина прорізала зморшка, що розгладилася, щойно з’явившись.
    — Браун, що ви думаєте про це заклинання?
    — Що воно не для першого курсу?
    — А що щодо польотів на мітлі? Говоріть відверто.
    – Я не хочу літати на них. Це жахливий спосіб пересування. Його вигадали, щоб покрасуватися. Та і вся ця зв’язка відьом з мітлами здається мені абсурдною.
    – Це і є відповідь, Браун. Якщо ви не віритимете в себе і поважатимете те, що робите, то магія не піддасться. Потрібно не просто вимовляти заклинання і вважати, що цього достатньо. Візьмемо те саме Акціо. Спробуйте уявити, як книга летить до вас в руки, як ви відчуваєте пальцями тверду обкладинку. Вірте у свої здібності. А тепер закрийте очі та спробуйте ще раз.
    – Не так це просто, – сказала пуффендуйка, але слухняно прикрила очі. Вона представила все, що радив викладач.
    – Акціо, книга.
    “У мене нічого не вийде”, – приречено подумала Енджі, і в ту ж секунду почула сильний удар і розплющила очі. Книжка лежала біля її ніг.
    — Я засумнівалася на мить…
    — І книга впала в цей момент, — договорив Снейп, потім підняв фоліант і повернув на законне місце.
    — Більше практикуйтесь, Браун. На сьогодні закінчимо, до завтра.
    Середа була аналогічною до попереднього дня, тільки варила вона вже Кісткорост для мадам Помфрі, чиї запаси виснажувалися. Це варево далося дівчинці набагато складніше, ніж напій живої смерті, оскільки секретів для Кісткороста вона не знала, навіть якщо такі існували. Будучи втомленою і розпатланою, Енджі виявилася знову запрошеною на чай. На цей раз її пригощали червоним чаєм — каркаде. Коли Снейп розливав напій, учениця вдивлялася в чашку, її потішило, як дрібні чаїнки, наче примагнічені, розійшлися по стінках посуду.
    Дівчинка була готова щодня пити чай із улюбленим викладачем зілля. Коли чаювання закінчилося, Енджі млосно зітхнула, підняла очі на професора, побачила його усмішку і сумно сказала:
    — Сер, я дуже люблю зілля, тому що ви його викладаєте. І мені подобається вам суперечити, ви в цей час так уважно дивіться мені у вічі… «Якого біса я несу?!» – проносилося в голові у дівчинки, а губи продовжували шепотіти:— І знаєте, моє волосся теж стає сальним, я так багато варю зілля, що доводиться мити голову щодня…
    Енджі вперше побачила таке хлоп’яче обличчя у Северуса Снейпа, він приклав руку до рота, щоб приховати посмішку, а його плечі тремтіли від сміху. Намагаючись стримати веселощі, декан Слизерина холодним, як сталь, голосом перервав її промову, яку вона могла штовхати годинами: — Звідки ви знаєте, як ефективніше варити напій живої смерті?
    — У вашому підручнику написано так, — просто відповіла учениця. Жовна заходили на вилицях зільєвара.
    — Ви копалися у моїх підручниках, Браун?
    – Ні.
    І вже здивування позначилося на обличчі Снейпа.
    — Навіщо ви хотіли потрапити до мого факультету?
    — Щоб бути ближчим до вас.
    — З якого дива ви опинилися на третьому поверсі з екстрактом бад’яна, коли він мені знадобився? — викладачеві здавалося, що замість відповідей він отримує ще більше запитань.
    – Щоб вилікувати ваші рани, – Енджі негайно давала відповіді. Усвідомивши, що відбувається з нею, дівчинка встала і попрямувала до дверей, але Снейп схопив її за руку і змусив сісти назад на стілець, притримуючи за плечі.
    — Навіщо ви рились у моєму столі, Браун? Очі Енджі розширилися. «Я не маю цього говорити!»
    — Шукала фотографію Лілі Еванс.
    На якусь мить після слів Енджі хватка професора ослабла, і дівчинка, вивернувшись, втекла з кабінету стрімголов. Добігши до вітальні Пуффендуя, Браун відстукала ритм і буквально влетіла до жіночого туалету. Стоячи на колінах, Енджі, засовуючи пальці в горло, викликала блювоту, що виходило цілком успішно, якщо так взагалі можна висловитися.
    «Цей мерзотник напоїв мене Сироваткою правди, — зі сльозами на очах думала Енджі. – Це підло. Добре хоч я не видала йому — «А ви випадково не знаєте, що ви лише книжковий персонаж, а я божевільна фанатка, закохана в вас уже кілька років, і, до речі, я вже повнолітня, тож беріть мене прямо тут і зараз» . Жахливо, професоре… І як мені тепер виправдовуватися? Звідки я знаю про Лілі Еванс і про те, що в його столі взагалі могло бути таке фото? Ніколи не вийду з вітальні Пуффендуя, не хочу бачити його! Як мені йому в очі дивитися? А раптом я зробила йому боляче? Я так боюся, що він відвернеться від мене.»

     

    1 Коментар

    1. Aug 10, '23 at 16:27

      Вітаннячка, прочитала твій твір) Хочу сказати, що він дуже приємний для сприйняття. У тебе гарні і плавні описи, не перевантажені деталями, а події динамічні.
      Єдине, що можна було б підкорегувати — це розділити деякі речення і в одному змінити порядок слів.

      Ось тут, наприклад:
      “Чай мав знайомий пряний запа
      , він її так сп’янив, що дівчинка випила його майже залпом. Вона навіть не уявляла, як сильно скучила за цим напоєм: чай навіював спогади про інший світ.”

      І тут можна було б змінити декілька слів на щось таке:

      “На якусь мить після слів Енджі
      ватка професора ослабла, і дівчинка вивернула руку, стрімголов тікаючи з кабінету.”