Фанфіки українською мовою
    Фандом: .Оріджинал

    Стояла вечірня серпнева спека. В таку погоду тільки дурного тягнутиме з мечем у поле тренувати удари, та Меланка дала собі слово не пропускати ні дня.

    Колись дівчина з заздрістю підглядала, як батько вчив брата битися. Брат хизувався, що стане одним із семи Мечів, коли виросте, та Меланка знала, що це неможливо: Мечами стають тільки ті мечники, що своєю силою рівні стам звичайним, а брат був геть слабкий і постійно хворів; у Мечів не було імен, а в брата було; життя Мечів належали князеві, а братове – богам. Меланка дізналась про це, коли брат помер – батько сказав, що його забрала Матір.

    Меланка вчилася битися потайки, хоч це й лютило батька. Тільки після смерті матері він перестав забороняти доньці брати меча до рук, але тепер дівчина мусила тренуватися подалі від помістя – скрегіт металу заважав хворому пану Дерманському спати.

    Коли засапаний мечник, з яким тренувалася Меланка, на мить зупинився й щось їй сказав, дівчина пропустила ті слова повз вуха, подумавши, що той знову просить її закінчити тренування раніше. Тільки коли сама почула стукіт копит, панна обернулася й побачила, що до них мчався листоноша.

    – Пані Меланіє, князь!.. – закричав хлопець, щойно опинився ближче. – Великий князь із почетом приїхали на ночівлю!

    – Що? – Меланка вилупила на малого очі.

    До родинного помістя Дерманських уже давно не навідувались гості. Краса поліської природи та цілюща вода дерманського джерела меркнули перед похмурим помістям, де чигала смерть.

    – Сказали тільки, що вертаються до Києва із західних країв і хочуть скупатися в нашому джерелі! Вони вже стоять у воротах, вам би поспішити їх зустріти!..

    Дівчина застрибнула на коня, ледь стримуючи посмішку. Київський князь завжди подорожує в супроводі своїх Мечів.

     

    *

     

    На подвір’ї перед помістям на дівчину чекало з двадцять чоловіків. У голові товариства весело сміявся високий парубок, вбраний у широкі шати з зеленого льону. Його звивисте русяве волосся грало золотом на сонці. То мусив бути князь Аскольд – молодий держатель українського престолу.

    Семеро Мечів в чорних мантіях стояли поруч із князем. Серед цих дужих, як бики, воїнів, Меланка відразу впізнала Першого – того самого, котрого печеніги прозвали духом смерті і лякають ним своїх дітей; того, чия одна поява на полі бою два роки тому змусила візантійську армію ганебно відступити. Серед інших Мечів він виглядав тонким, як стріла. Розкішне чорне волосся, зібране в високий хвіст, слухняно спадало йому на плечі.

    – Скоро вже прибуде пані Дерманська? – запитав один із княжих мечників нетерпляче.

    – Вона зараз перед вами, – відповіла дівчина, зістрибнувши з коня.

    Певно, ніхто не очікував побачити панну в поношеній мисливській одежі, а тим більше, що вона піде сама ставити свого коня в стійло. Меланка хоч і не любила домашню роботу, та працювала в помісті разом із селянами.

    – Перепрошую, що змусила вас так довго чекати, – дівчина вклонилася перед гостями.

    Аскольд Києвич виглядав зовсім не таким владним та суворим, яким його описують співці. Перед Меланкою стояв вродливий юнак з теплими бурштиновими очима, наче жива поліська легенда про мальованого красеня, що міг закохувати в себе русалок.

    – Сподіваюся, ми не завдали вам забагато клопоту, – заговорив князь медовим голосом. – У таку погоду гріх було дорогою не навідатися до холодного джерела.

    По рукавах та широких плечах князя бігла золота мережка, а з вуха звисала довга сережка, що ледь колихалася, коли той говорив. По засмаглій шиї стікала крапля поту, та молодий чоловік не виглядав змученим. Навпаки, він усміхався і ніби набирався сил купаючись в гарячому сонці.

    – Це велика честь для мене, Ваша Ясновельможносте, – Меланка ще раз вклонилася. – Тільки в мене є одне прохання.

    – Я вас слухаю, – здивований князь схилив голову набік. Кінчик сережки ледачо спустився по розпашілій шиї.

    – Я хочу викликати вашого Першого меча на двобій.

    Княжий почет тут же вибухнув реготом. Дещо розгублений Аскольд Києвич засяяв у посмішці. Лиш чорноволосий юнак стояв усе так же смирно, вивчаючи дівчину цікавим поглядом. В його чорних очах було глибоко й холодно, як у криниці.

    – Схоже, то правду кажуть, що поліські дівчата голіруч роздирають ведмедів? – запитав князь весело.

    – Голіруч ще не доводилося, а от стрілами… На стіні у вітальні побачите їхні голови, – Меланка вдоволено всміхнулась, а тоді звернулася до чорноволосого мечника. – Отож, дати вам час відпочити, чи можете битися зараз?

    Знову смішок з натовпу.

    – Я не битимуся з вами, пані, – той спокійно відмовив. На білому обличчі не було жодної подряпини, ба жодної цяточки. Він більше скидався на сина, що все життя провів у храмі замолюючи чужі гріхи. Не вірилось, що він міг поливати землю кров’ю на полі бою.

    – Чому? – Меланка наполягала далі. – Боїтеся приниження? – дівчина знала, що іншого шансу в неї не буде, тож відчайдушно підбурювала його на бій.

    Слуги та мечники або сміялися, або занепокоєно перезиралися. Аскольд Києвич зачудовано спостерігав за цим видовищем.

    – Я б’юся тільки з ворогами, – сказав Перший меч.

    – Ми ж не битимемось насмерть!.. – Меланка звела брови. – Ви ніколи не тренуєтесь?

    – Я тренуюсь сам.

    – Чого б не спробувати щось нове? – дівчина дістала свого меча.

    Княжий почет миттю збурився, та Перший меч заспокоїв їх ледь помітним порухом долоні. Вони з князем перезирнулися. Бурштинові очі Аскольда Києвича горіли цікавістю – це був мовчазний наказ.

    Мечник зробив кілька кроків назустріч дівчині. На його обличчі не було жодної тіні, жодної рисочки, що показала б емоцію; погляд був відсторонений, наче занурений в студену воду.

    Меланка тут же змахнула мечем та кинулася на нього.

    Та юнак і не поворухнувся. Навіть не оголив свою зброю.

    – Чому не захищаєшся? – випалила дівчина обурено, затримавши вістря біля його горла.

    – Ви самі стримали свій удар, – відповів він спокійно.

    – Не відрубувати ж мені голову якомусь зіваці, що навіть не захищається?!

    – Пані Дерманська… – Аскольд Києвич тепло захихотів, опустивши голову. Його золота сережка заколихалася. – Мечеві ганебно було б підняти на вас зброю.

    – А це ще чому? – Меланія звела брову, різко розвернувшись до князя. – Бо я слабачка?!

    Княжі охоронці тут же виступили наперед, закривши собою юного Києвича. Перший меч стояв непорушно поруч Меланії.

    – Заховайте меча, – гаркнув один із мечників, заступивши князя, – і слідкуйте за язиком, коли говорите з Його Ясновельможністю…

    – Годі, друже, – князь опустив вбрану перснями руку на Мечеве плече. – Це я образив пані Дерманську, – він вийшов з оточення охоронців та вклонився дівчині кивком голови. – Я лиш хотів сказати, що Мечеві ганебно було б наражати шановну пані на небезпеку.

    – Нехай спробує, – сказала Меланка і відразу ж метнулася на Першого меча знову, цього разу вклавши в удар усю вагу свого тіла.

    Чорноволосий юнак лиш м’яко махнув рукою – невідь-звідки в його руці взявся меч – і дівчина не зчулася, як удар від зіткнення зброї відкинув її на кілька кроків назад. 

    Перший меч пильно дивився їй в очі. “Відступи,” – поглядом благав він.

    Ха!

    У захваті від можливості нарешті поборотися з гідним противником, Меланка знову рвонула вперед, вкладаючи всю міць у свій найкращий удар.

    Та щойно дівчина наблизилася до мечника… клинок вилетів з її рук. Перший меч вибив його, так що вона навіть не встигла цього зрозуміти. Відкинуте лезо сіріло в траві.

    За все життя з Меланкою не траплялося такої ганьби.

    – Непогано, – Перший меч гмикнув та заховав свого меча.

    – Непогано?! – дівчина витріщилась на нього. Вона не бачила в його чорних очах ні пихатості, ні злоби. Що це? Жалість?

    – Мої Мечі навчені убивати одним ударом, – втрутився Аскольд Києвич обережно. – А ви навіть втрималися на ногах.

    – Я знаю. Бо він мені піддався, – дівчина пирхнула роздратовано, піднявши свого меча з трави.

    – Звісно, піддався, – князь підійшов до Меланки, попри спроби охоронців втримати його подалі від дівчини. – Я б не дозволив йому битися з вами в повну силу.

    – Тому що…

    – Тому що Мечі б’ються з моїми ворогами, а друзів – оберігають, – прошепотів чоловік, солодко засміявшись. – Коли повернуся в Київ, попіклуюся, щоб вам надіслали найкращого вчителя мечника.

    – Це було б… добре.

     – Гаразд, тоді ходімо вечеряти? – Аскольд тепло всміхнувся.

     

    *

     

    – …Ви ж знаєте, що в нашій купелі немає слуг? – раптом спохватилася Меланка, коли гості вже встали з-за столу. – Ми миємось самі.

    – Що ж ви тримаєте мене за такого безпомічного, пані Дерманська, – князь жартома дорікнув їй. – Я ж можу й образитися.

    – Я лиш хотіла сказати, що такому шановному пану ганебно було б купатися наодинці, – Меланка піддразнила його.

    Чоловік усміхнувся та затримав на ній погляд. Всього на мить – щоб не спиняти кроку та не бути поміченим своїм почетом. Сміх застряг у дівчини в горлі.

    У ту мить, зустрівшись з княжими бурштиновими очима, вона з ним подумала про одне і те ж.

    Проходячи повз, княжі слуги вороже зиркали на неї. Один навіть підійшов до неї з застереженням:

    – Слідкуйте за своїм язиком, – зашипів невдоволено. – Вам пощастило, що Його Ясновельможність побожний, вірить, що через жінок говорить Матір. Чоловікам він так розмовляти в своїй присутності не дозволяє.

    Меланка дивувалася, як сильно слуги поважали свого князя. Схоже, не дарма про Аскольда Києвича ходила хороша слава.

     

    *

     

    Ніч здавалася не менш гарячою за день, хоч Меланка й була в одному халаті.

    Дівчина здригнулася, коли помітила в темряві поруч з купальнею тонкий чоловічий силует.

    То був Перший меч. Тоненькі півмісяці відображалися в його чорних очах, пасма волосся на плечах вилискували на місячному світлі.

    – Що ти тут забув?! – закричала пошепки – більше зі злості, бо й сама знала відповідь на це питання.

    – Охороняю князя, – спокійно відповів він.

    – І що, заброниш мені пройти?

    – Ні. Князь чекає на тебе.

    – Це він тобі сказав?

    – Ні. Це очевидно.

    Меланка витріщилась на нього.

    “А що ще йому очевидно?..” пронеслося в голові.

    – Ти ж… підеш звідси? – запитала, понизивши голос.

    – Ні.

    – Я маю на увазі, якщо… – дівчина не могла змусити себе говорити далі.

    – Ні, – відповів юнак, не повівши бровою. – Я охороняю князя.

    Меланка пропалювала його очима. Чи він не розуміє, про що йде мова?!

    Зрештою, вона махнула на нього рукою та рушила до купальні.

    Там, в золотому мерехтінні свічок, по груди в прозорій воді відпочивав Аскольд Києвич. На ньому – тільки сережка. Джерельна вода лагідно гладила контури його повних грудей, дужого стану, м’язистих ніг. Міцні руки, розкинуті по краю кам’яного чану, так і просилися до обіймів. Від цієї картини в Меланки вже текла слинка.

    – Меланіє!.. – князь протягнув медово, щойно розплющив свої гарячі очі. – А я боявся, що ти не прийдеш…

    – Ви так відразу перейшли на “ти”!

    – Коли, як не зараз? – чоловік засміявся.

    – Я лиш перевіряю, чи вас усе влаштовує, – повела весело, наближаючись до князя.

    – Вода занадто холодна, – Аскольд не відривав очей він Меланки.

    Дівчина присіла в нього за спиною та опустила долоню чоловікові на груди.

    – Ні, вода досить тепла…

    – Але ж я замерзаю… – промуркотів дівчині на вухо.

    Вільною рукою Меланка підняла чоловікову сережку.

    – Я помітив, що вона тобі сподобалась, – Аскольд усміхнувся.

    – Дуже гарна… Тільки я дивилась не на неї, – дівчина опустила сережку й поцілувала чоловіка в шию.

    Князь запустив долоню в Меланчине волосся.

    – Мабуть, залишиться слід… – шепнула вона.

    – Нехай залишиться, – Аскольд подивився на неї з викликом у погляді.

    Меланці сподобалася рішучість в його голосі. Дівчина скинула халат та опустилася в воду поруч з князем. Чоловік тут же навис над нею, щоб поцілувати, та дівчина зупинила його, приклавши вказівний палець до губ.

    – Сядь сюди, – кивнула на край чану.

    Аскольд аж розкрив рота від подиву.

    – Ви так раптово перейшли на “ти”… – зауважив грайливо, звівшись на ноги, щоб сісти на краю купелі за Меланчиною вказівкою. Дівчина жадібно ловила поглядом струмочки води, що, збігаючи вниз, облизували його тіло.

    – Сьогодні мені двічі сказали слідкувати за своїм язиком у твоїй присутності, – пожалілась вона, розмістившись між його ніг.

    – Що за дурниці… – князь засміявся, ледь сховавши стогін. 

    Пара тоненьких півмісяців зникла в тіні.

     

    *

     

    – Меланіє… Поїдь зі мною в Київ…

    – Що?

    – Зможеш тренуватися щодня з найкращими вчителями, – защебетав князь дівчині на вухо. – А ввечері – зі мною вечерятимеш.

    – Тільки вечерятиму?

    – Як забажаєш, Меланіє.

    Дівчина засміялась.

    – А якщо набридну вам?

    – Це ще хто кому набридне, Меланіє… – мовив, втопивши посмішку в її губах. – Але як захочеш – тебе безпечно відвезуть додому.

    – Тільки… – Меланка на мить вирвалася з поцілунку. – Одне прохання.

    – Усе, що захочеш.

    – Попроси свого Першого меча давати мені уроки.

    – Меланіє… – князь видихнув.

    – Хоча б раз на тиждень, – благала дівчина. – Він найближчий до мене за статурою, та б’ється краще всіх Мечів. Я хочу зрозуміти, як…

    Аскольд якусь мить пильно дивився на неї.

    – Добре. Я попрошу його.

    – Тоді я йду збирати речі, – мовила радісно.

    Князь тепло всміхався, проводжаючи її поглядом з купальні.

    Вийшовши на стежку до помістя, Меланка здригнулась. Перший меч все ще чатував біля джерела. Тільки тепер його обличчя було звернене кудись у небо.

    – А щоб тебе!.. – дівчина стиха вилаялась. – Ти весь цей час тут стояв?!

    – Я відразу сказав, що нікуди не піду, – сказав він спокійно, повернувши до неї голову.

    Його обличчя було не розгледіти в темряві. Меланка підійшла ближче.

    – Я їду з вами в Київ, – сказала вона тихо. – Щоб вчитися у вас.

    В чоловікових очах світилися холодні півмісяці. Він знав, що мусить скоритися.

    У Меланки теж не було вибору. Вона мусить вчитися у найкращого мечника всього часу і простору.

     

    1 Коментар

    1. May 22, '22 at 13:47

      Сподіваюсь, що пізніше зв’язок між історіями буде більш розписаний, бо вони й самі по собі нічого, але ж розумію, що має бути щось спільне…