Фанфіки українською мовою

    🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒
    Короткий опис:Година до Фінальної битви. Верещача хатина. Після отруйного укусу Нагіні, Снейп то втрачає свідомість, то приходить до тями, озираючись на своє життя в пошуках сенсу. Отрута в крові не дає йому дихати і плутає думки, а в голові панує повний сумбур. Але він повинен глянути правді в очі – це ЙОГО Остання битва.
    Примітки: Кожен гідний вибачення. Але іноді найважче – це пробачити самому собі…
    POV Северуса Снейпа. Тут тільки його думки, оскільки він не може говорити.
    Джоан Роулінг описала вчинки свого героя та зовнішні їх прояви, залишивши читачів розмірковувати над справжніми почуттями та внутрішніми мотивами цього персонажа. Я бачу Снейпа таким.
    🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑
    Як швидко обірвалося життя… І, головне, так раптово… Чи не цього ти хотів… Що ти майже досяг за останні двадцять років, Северусе?..
    Він лише був тут… Разом зі своїм кровожерливим звіром… Огидним чудовиськом… Як господар… мій Лорд… чудовисько, яке вважало себе володарем світу… Обох світів…
    Мерлін, як боляче!.. Здається, що ця змієподібна зірка перегризла мені половину горла… , зв’язки звісно, на смітник… Кінець зображення і жахливі оксамитові спецефекти… так миттєво все накрилося мідним казаном… Чим тепер учнів лякати будеш?
    Що про нього?…
    Язик не повернеться назвати його чоловіком… Правда, до мене все одно нічого не повертається… Відбивався… завдяки милій слизькій рептилії і цьому монстру з напівлюдським обличчям… Він збожеволів від своєї ненависті. .. І на самоті… тільки Дамблдор міг жаліти такого злого, закомплексованого виродка… Цікаво, про Волдеморта я зараз говорю?.. Чи про себе?..
    Він убив мою дівчинку… В тому числі… стільки жертв… Вона була лише однією з перших… Або я її вбив?… Звичайно, я вбив… І це повністю моя вина… Я виродок і кат… Я лежу тут на брудній підлозі і займаюся самоаналізом… Зигмунд Фрейд чарівного світу, філософський камінь мені в руки…
    Напевно, отрута так діє… Зілля, звичайно, на деякий час послабило самолюбство… Я не ідіот, щоб піти на таку зустріч з порожніми руками…
    Ти так хотів бути потрібним… І коханим… Щоб нарешті тебе оцінили… Твої знання, талант, розум… Це злочин?… Ні… але це сталося в той день, коли ти прийняв мітку..
    Коли пішов у рейд послушником і на власні очі побачив справжній біль… Коли вперше вимовив Непрощенне… А потім детально ознайомився з будовою пекла… Тобі це дуже не сподобалося. Багато.. Пам’ятаєш?..
    Ну що ж, водночас ти був відданий Дамблдору… Це просто смішно… Слуга двох панів… не зовсім та кар’єра, про яку ти мріяв… га, Северус?…
    А директор… Він, звичайно, великий чарівник… Правда, до Мерліна не дійшов… Не вистачало підтяжок… і альтруїзму… Старий був видатним гросмейстером і стратегом… Але його цинічний прагматизм… Хороший з кулаками… Очевидно, не ґрифіндорська суміш… якби в нього було трохи більше сердечності й тепла, я б тоді… не зміг його вбити…
    Моя подоба душі вже розколота й проклята… І з того моменту на Астрономічній вежі я сам собі дементор, Альбусе… І зовсім неважливо, що ти довірив мені свою смерть… На мене поклалися… він пожертвував фігурами на дошці, зрештою виграв всю партію… Я радий, що ти не помилився у своїх розрахунках, хоча ми обидва програли…
    Ви – мною, а я – вами..
    Тепер ніщо не має значення… Ні моя відданість вам, ні ваша віра в мене… Я тільки сподіваюся, що світло майбутньої перемоги зможе нарешті розірвати це безкінечно сумне замкнуте коло… І, можливо, частково виправдати скоєне… Шкода, не довелося побачити все самому …але це нічого, тому що у Темного Лорда залишилося не так багато часу… як, до речі, і в мене… Хоча це теж уже не має значення… Поттер зробить свою справу… Недарма я його вчив… І ви теж…
    Гаррі.. Добре, що він мене зараз не чує… Тому що… ти прив’язався до нього, Северус, зізнайся сам… Тепер це можливо… хлопець став тобі дорогий… Ця заноза в дупі чудовим чином покинула своє насиджене місце, пересунувшись набагато вище… І пом’якшило твоє зачерствіле серце… він виявився кращим за свого зарозумілого та егоїстичного батька… Чесний, добріший… Мабуть, пішов у матір… Лілі… як вона могла проміняти нашу дружбу на цього… Джеймса?… Вона любила його… Мій головний шкільний ворог… Серця іноді роблять дивний вибір, але все ж..
    Її синові, однак, пощастило більше: у нього є Ґрейнджер і Візлі… Дурні, добрі, відчайдушні… діти… наївні у своїх спробах врятувати світ… Але принаймні у них є мізки, щоб скріпитися… Це важливо… Вони навіть не розуміють, наскільки..
    І Ґрейнджер… Вона не дурна… Її можна звинуватити в чому завгодно, тільки не в відсутності розуму… Смішно… Схожа на маму Гаррі… така ж уперта і рішуча… Красуня… Я просто не зміг би з нею дружити… Як Поттер і Візлі справляються?… хоча чому я дивуюся, коли за мною стоїть Лілі…
    Вона була для мене такою ж близькою, як міс Ґрейнджер для цих дурнів… Герміона… Мені шкода її… святий Салазар, навіщо думати про це зараз?… Хоча другий випадок може й не виникнути… Ліва рука теж віднялася… А ось наргли в кінці тунелю… Що сказала міс Лавгуд там?.. Я піду подивлюсь на них…
    🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑
    все, що виділено курсивом означає що він непритомний.
    🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑
    Які дивні райські врата.. Знайоме місце..
    Схоже на станцію Кінгс Крос.. Тільки нікого немає .. Навіть нарґлів.. Тільки яскраве світло..І туман.. постать у тумані.. Це ти Альбус?.. Отже я вже мертвий?.. Ні?.. Ти як завжди правий:я ще не готовий…Навідміну від Гаррі? То ти його чекаєш?.. значить у нього є шанс.. Чомусь я впевнений,що він прийме правильне рішення..І це буде твоя заслуга…Або ви будете винні ,якщо щось піде не так..В тому числі і моя…
    🌒🌒🌒🌒🌒🌒🌒🌒🌒🌒🌒🌒🌒
    Блін… знову той біль… І хатинка… і кров…
    Я хотів би продовжити, директор…
    Смерть – вагома причина для відвертості… Або причина… Чи не все одно?… Ну, ви найефективніша з Veritaserum, яку я, зільєвар, бачив в житті… ефективний і нещадний… Ви, напевно, можете почути мої думки там, де ми тільки що зустрілися…
    Ти був суворий до всіх, чия участь у подіях здавалася тобі найважливішою… Бо хотів, щоб ці “обрані” навчилися виживати… Щоб вони здійснили своє призначення… І перемогли… але навіть мені, дорослій людині, це було важко… приховувати емоції і йти проти власних принципів завжди важко… А для цих дітей все, що стало.. стало майже непосильним тягарем… Як і будь-яка біда..
    Гаррі..Хоробрий, але зовсім ще хлопчик… Основна зброя війни… і ваш козир… Той, хто вижив після його народження завдяки жертовності матері…який став яскравим прикладом того, що сила любові може протистояти чистому злу… дана тобою на виховання байдужим рідним… особливо для того, щоб навчитися смирення… і водночас відчути спрагу. За справедливість… Виростить у собі бажання боротися з темрявою… це злощасне пророцтво… Гаррі був приречений із самого початку. ..
    Ти знав, що я не можу відмовитися від його захисту… Я занадто винен перед його матір’ю… Вона була моєю подругою… І віддала своє життя за нього… Я був готовий віддати своє за нього. .. тому ти і вони не сказали мені всієї правди… Так само, як він… тобі здавалося… ні, ти був певен, що він виросте настільки, щоб піти на забій заради великої мети. … Хто вміє чекати, той дочекається… А ти був дуже терплячий… І дочекався… Поттер молодий і водночас не по роках зрілий…
    Який так і не встиг взяти нічого для себе з цього життя… Але він уже готовий стільки віддати заради інших… Хлопець з очима чоловіка… У сімнадцять років він змушений дізнатися, що він повинен хотіти померти… добровільно, не захищаючись… Просто дозволити себе вбити… А я безсилий..Я більше нічого не можу для нього зробити…
    Що відбувається в душах цих дітей-воїнів?… Чи зможуть вони відійти від наслідків сьогоднішньої бійні?… чи зрозуміють вони, як жити… І, головне, бути сильними… Вони побачать світло… Знову запалять його в собі… Переживуть усі втрати… Знайдуть у собі сили склеїти мир який розвалився просто на їхніх очах… Побудувати новий… і чи зможуть його зберегти… як швидко психіка дітей відновить внутрішню рівновагу?.. А чи відновить?.. Скільки буде зламаних доль і покалічених душ?..
    Ви легко пожертвували собою, директоре… Ви знали, що вже вмираєте… Ви, мудрий старий зі стажем… а ви чомусь думали, що вони теж зможуть… не знаю… Ми залишили їх наодинці з долею… Ви не дали майже ніяких відповідей… один на один із загибеллю друзів, коханих… і тепер ми спостерігаємо збоку, як вони, не вміючи плавати, відчайдушно борсаються, намагаючись не піти на дно… Втриматися… я не можу пробачити нас за це… Я не можу собі пробачити..
    Хоча я визнаю: краще один раз навчити їх плавати, ніж усе життя носити на спині… А ти їх навчив… Я теж пробував… Але цього мало… Так злочинно мало , Альбус…
    Вони, безперечно, сильні, наші хлопці та дівчата… Занадто рано зіткнулися з неминучим… я знаю про що говорю, тому нікому цього не бажаю… Але вони впораються… Зарано зіткнулися з неминучістю… Я знаю про що говорю, тому нікому цього не бажаю… але вони встигнуть… Ви вірите в них, я вірю в вас… Завжди вірив… і я хотів би дати звіт обставинам, Мерліну, долі, Волдеморту… Будь-кому, крім себе. .. Але це безглуздо… Тому що я не менше за інших відповідальний за все, що відбувається… і не менше за вас, директор… Я не можу винести самої думки, що я міг би зробити більше, ніж я зробив… І як би мені хотілося, щоб мене постійно запитували: “Чи варто було ?” – Я знаю відповідь: варто..
    Знову це яскраве світло..Кличе мене..І біль зник..це так добре,що я хочу залишитися..
    Той голос… Поттер?.. Здається, я знову був у замковій щілині… Тільки цього разу без Нарглів та директора на вокзалі… Одна суцільна кімната… Треба відкрити очі…
    Так, це Гаррі… Нарешті… Він виглядає таким співчутливим… як ніколи… адже я зробив усе, щоб він вважав мене ворогом… і ненавидів… Так треба було… до сьогоднішнього дня… Але тепер уже не потрібно… Він все ще не знає… Я повинен йому сказати… Навряд чи варто зволікати…
    Поки я ще в змозі буркнути хоч щось… Треба знайти в собі сили і попросити його зібрати мої спогади… У нього ще одне випробування… Я побачив, зрозумів, пробачив і прийняв…
    Куди він дивиться?…ах так, звичайно, і Ґрейнджер теж тут… звичайно, флакон і все інше може бути тільки з нею…
    Ах, Гаррі, як би я хотів піти замість тебе… На жаль, це неможливо… Волею долі, це твоя битва… Остання… і тільки ти здатний знищити Темного Лорда – жалюгідне вмістилище вселенського зла… Колись ти вже міг… І вижив… Сподіваюся, зможеш і цього разу…
    Ти зібрав… Ну… Подивися на мене… Я казав, що у тебе очі матері?… пізніше ви зрозумієте, чому це важливо… Після омуту пам’яті… А тепер вам потрібно йти, немає часу..я чекаю… Я знаю, що ви все зробите правильно… Інакше це буде неможливо… у нас обох мало шансів, але якщо хтось вийде з цього лайна, то це маєте бути ви… ви просто зобов’язані…
    Тиша.. здається Гаррі пішов..І знову нічого не болить..О знову світло..Я там ? Чи тут?
    Все так заплутано..
    Ні, це ще не все… Як це втомлює – бовтатися між світами…
    Хто тут?.. Міс Ґрейнджер?.. Чому ви… Ви вирішили залишитися?.. Так, не варто було… Ваш “улюблений” професор з зілля зараз не в найкращій формі… і не зовсім готовий приймати гостей … Особливо таких, як ти … Нам тут потрібна сила, а я виглядаю непрезентабельно і не можу говорити … безпорадний шпигун, мабуть, сумне видовище … Навіть якщо Лонгботом з’явиться з шампунем в подарунок, навряд чи зміг би йому як слід “віддячити”… Тому…
    Що ви там знову шукаєте в сумці, Грейнджер?.. Бульбашка з зіллям?.. Дуже передбачувано, але марно, міс… Ох, яке гірке… Здається, це відвар хвоща і… Мерлін, яка іронія, омели … Вона варта кращого застосування, вам не здається?.. І вже звичайно не тут і не зараз … хоча, змушений визнати, це те, що дозволить мені побути з вами ще деякий час… Тільки не дивіться на мене з такою надією і відчаєм… Я не заслуговую ні на те, ні на інше… А тим більше на вашу турботу і тотального милосердя..
    Я взагалі нічого не заслуговую, чесно кажучи… Крім смерті… Бажано болючої… Ні, я не мазохіст, просто кожному з нас рано чи пізно доведеться відповідати за своє вчинки… Перш за все, собі…
    Що ти там шепочеш?… Що ми все подолаємо – треба лише поставити собі мету?.. Я теж колись так думав, Грейнджер.
    Просто мета не завжди виправдовує засоби її досягнення… Не у вашому випадку, звичайно… Ви, мені здається, зовсім не здатні заподіяти зло… і я це щиро ненавиджу… ось, сядь тут зі мною, ніби я знав наперед усе, що Поттер ще мав побачити в моїй пам’яті…
    Хоча ти завжди був надзвичайно розумним і вмів логічно мислити… Робити висновки… Мені здається, що вас обдуряти не легше, ніж мого колишнього власника… І директора теж…цим я себе втішаю… бо неможливо припустити, що ти будеш так люб’язно ставитися до центру всіх своїх шкільних – і позашкільних – неприємностей, не знаючи справжнього стану речей… Або принаймні не здогадуючись про це…
    Твоє Ґрифіндорське чуйне серце… Я чую, міс Ґрейнджер… Я чую?…Чому ви так близько нахилилися?.. Ви втілюєте мою думку про довгі муки?… Насправді я мав на думці інше… менше солодкого борошна… ах, Северус, ти все ще жартуєш, хоча ніхто не чує, а тому не оцінить твій тонкий англійський гумор…
    Міс Грейнджер, ви плачете?… Не розбивайте моє серце… Точніше те, що від нього залишилося..
    Темний, глузливий зільєвар, втомлений кров’ю та ненавистю, не варте твоїх сліз… І твоєї участі… Мерліне, кого я намагаюся обманути?… Себе?… Ця дівчина не може читати твої думки… На щастя … Герміона… я можу взяти трохи свободи… називати тебе по імені… тому що це лише думки… І навіть тому, що я вмираю…
    Северус, ти б хотів, щоб її смуток був продиктований не просто участю… Для неї співчуття та допомога будь-кому, як ковток повітря… Ґрифіндорська безкорисливість… Ви тільки даєте їй можливість дихнути… Ах, якби це було не так..
    Ти намагаєшся зупинити кров… Знову омела… Цього разу розчин і мазь… Мушу визнати, що дотик твоїх пальців схожий на поцілунки… Боязко і обережно… Так приємно.. .І біль відступив… звідки ти міг знати, що тобі знадобиться саме це?… Проте ти завжди встигаєш все знати… Нестерпна всезнайка – так я тебе одного разу назвав..
    Не думайте, що я нічого не помічаю, крім найочевидніших речей… працьовитість, наполегливість, любов до книжок, неслухняне волосся, підняте підборіддя, карі очі… Те, як ти заправляєш неслухняні пасма за вухо, коли вони спадають тобі на очі… або зосереджено кусаєш губу, помішуючи зілля.. Як танцюють золоті іскри в твоїх мускатних ірисах, коли ти сердишся… і ці красиві і чіткі рухи елегантних тонких рук, що ріжуть інгредієнти… Знову зі мною щось не так… Погано..
    Знову цей стерильний Кінгс Крос.. Директор!.. Мабуть пішов..А що це за гидкий ембріон лежить під лавою? …моя Сектумсемпра розриває мене,це фрагмент душі Воландеморта- його остання кремація!… Отже, в Гаррі вийшло..зробив все правильно…Слава Мерліну тут немає його..
    Навіть якщо він був,він зміг повернутися..Він вижив.. Дамблдор допоміг йому,пояснив..тепер все буде добре… Воландеморт беззахисний і безсилий , а це означає що Гаррі вб’є його..Варто було чекати і страждати заради цього.. Дякую,Альбусу,якщо ти мене чуєш…
    Здається, я повернувся Герміоно… Дякую Мерліну, у Гаррі все вийшло..
    На чому я зупинився?… Ми “говорили”… я згадав!… Звичайно: очі, губи, руки… я бачив вас у маґлівському одязі… це вам більше личить, ніж шкільна мантія, мушу визнати. .. це зрозуміло: ти народилась в звичайній сім’ї…
    Але твоя фігура… Довгі ноги… по-дитячому худенькі, гострі плечі і ніжні маленькі груди… такий хвилюючий ідеал… Здається, я марю… Або мене несе… Неприпустимі думки…
    Ти почервоніла… І посміхнешся… Так набагато краще… Стоп… Ти… ти… Ти “почула”все, про що я думав?!
    Я б тепер випив огневіски замість омели… Випив за розум, не затьмарений совістю… Коли ви встигли навчитися лігіліменції , міс Ґрейнджер?… Та кого я про це питаю, Круціо в голову?. .. А ти мовчала!…ви навіть не натякнули, що ти читаєш мене, як відкриту книгу..сто балів з Ґрифіндору!… Що?… Ти більше не мій учень?… Скажу тобі більше: сумніваюся, що Грифіндор – твій факультет..
    тьфу.. На тебе відпрацювань немає… І не треба так на мене дивитись… це було зовсім не для ваших вух… очей… Загалом, ви зрозуміли… Навіть померти спокійно не дадуть… Не те що подумати…
    Ти знову будеш плакати?.. Негайно припини, поки я не… Чи не так?.. Слава Мерліну!.. не плач?.. А що потім?.. Міс… Ґрейнджер… знову. .. при..пи..ніть..ме..не..ці..лу..вас..ти..
    Міс Ґрейнджер… Гаразд… Герміоно… Давайте серйозно… Послухайте… Якби я міг… Навіть якби я вижив… Зачекайте, не перебивайте… Це нелегко думати в такому стані теж. .. Так…
    Навіть якби я вижив… занадто багато речей пов’язує мене з темрявою… це те, що я люблю і що завжди допомагало мені не померти… і боротися… Темні мистецтва і тому подібне…
    Ти занадто молода для такої людини як я… І справа зовсім не у віці… старший не той, хто прожив найдовше, а той, хто найбільше розтратив себе… Я не пам’ятаю, чиї це слова… Але це правда… І в цьому сенсі я вже не хлопчик ..
    А ти, навіть враховуючи маховик часу і цю війну, ти не повинен… ти просто не можеш вбити своє майбутнє на розбитому подвійному житті і обтяженому смертежеру… Нехай навіть колишньому…
    Дії, як і каяття, не мають строку давності… Я не можу дозволити вам, міс Гр… Герміона… Ти не знаєш, ким я можу бути… Ненависть… вона допомогла мені не зійти з розуму в цьому паноктикумі.. Хто сказав, що ненависть тільки руйнує?
    Навпаки, це дуже творче почуття… І, завдяки Мерліну, мені було кого ненавидіти… інакше я б просто не впорався з місією, яку доручив мені Альбус Дамблдор…
    Часу на відвертість у нас з тобою було не багато… Точніше, не було его взагалі… А тепер не мало бути… просто війна… Іноді на ній прийнято гинути.. а перед смертю не брешуть… Навіть шпигуни..
    Ти тримаєш мене за руку, моя маленька смілива дівчинка… А я все ще тут… з тобою… Я відчуваю тепло твоїх долонь… Можливо, тому… Ти, мабуть, читав і знаєш, що поки ти живий, хто нас пам’ятає, ми безсмертні… я егоїстично хочу вірити, що це так… принаймні в цей момент… Він просто вірить…
    І світло згасло…
    🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑🌒🌑
    (Паноктикум-Музей або тимчасова виставка рідкісних речей, воскових фігур і т. ін.

     

    0 Коментарів