Фанфіки українською мовою

    Наступного ранку Ґеллерта розбудив оглушливий дзвінок. Була шоста ранку і слід було вставати. О пів на восьму всі новоспечені учні та учениці вже мали стояти попарно біля дверей флігеля та рушати у Червону Залу на сніданок – цю інформацію магічний дзвінок повторив тричі після сигналу пробудження. У фойє замку біля самісінького входу в Залу стояло самописне перо, котре записувало прізвище кожного учня, що заходив у це приміщення. Якщо виявилося, що хтось запізнився, то отримував покарання – наступного дня магічний дзвінок дзвонив на годину раніше для того відділення, у котрому був запізнілий. Винятком була тільки хвороба або персональний дозвіл когось з викладачів (а такий дозвіл, як пізніше з’ясували Ґеллерт з Едмундом, отримати було дуже непросто). На думку керівництва Дурмстренгу, таке покарання мало прививати відчуття колективної відповідальності.

    Діти зайшли у Залу, де не було нікого, окрім них. Ельфи вже рознесли таці з запашною кавою, гарячим шоколадом, булочками з різними начинками, сирними нарізками та добре приперченою яєчнею. Коли діти вже збиралися приступити до трапези, у Залу зайшла фройляйн Хафнер.

    -Герри та фройляйн, пам’ятайте, поки їмо – ми не спілкуємося, концентруємося тільки на їжі. Зараз ви поснідаєте і йдете у Гардеробну Залу – вона розміщена зліва по коридору від цієї Зали. Там ви отримаєте одяг. Опісля ми можете трохи поспілкуватися між собою та походити по території – але зверніть увагу, що заходити в гори заборонено, інакше будете покарані карцером. Обід рівно о другій, не забудьте, що ви завжди, наголошую – завжди маєте приходити попарно та рівними шеренгами рівно о другій. Інакше залишаєтеся без обіду, а якщо це повториться більше двох разів за місяць – покарання. Ах так – на уроки ви те маєте ходити рівними шеренгами і так само виходити з класу. Після обіду можете оглянути замок – є кілька класних кімнат, в котрих вам дозволять робити домашні завдання, тому що в дортуарних вітальнях може бракувати місця. Також ми можете піти у бібліотеку – це вежа при вході. Якщо комусь потрібно відправити сову додому – ви повідомляєте про це своєму Начальнику Відділення, а так як їх ще нема – то мені або професорові фон Бардульфу, пишете листа і берете одну із сов з нашого Совинаріуму – він знаходиться у найменшому флігелі.
    Рівно о шостій у нас вечеря. Нагадую також, що сідати на ваші ліжка  впродовж дня заборонено – для цього є крісла в вітальнях та у класних кімнатах. Ліжко має бути ідеально заправлене цілий день. Після вечері маєте трохи вільного часу, а рівно о 10 – час сну. Все зрозуміло? Ця ж інформація зараз з’явиться у ваших шкіряних записниках, щоб ви завжди пам’ятали наші правила, – закінчивши промову, вона повела підмальованою бровою та чіткою ходою вийшла з Зали.

    -Видно, що тут все строго, не те що вдома, – Едмунд, котрий сів за один столик з Ґеллертом, зітхнув та надпив зі своєї чашки.

    – Уяви як тут холодно буде зимою, – мовив Ґеллерт, надкушуючи булочку. – Але ми прийшли сюди, щоб стати повноцінними чарівниками, тому це лише зміцнить нас. До речі, забув вчора сказати, що я метаморфомаг, але можу міняти тільки колір волосся на кілька тонів, колір очей та форму носа, – він тут же хвалькувато продемонстрував свої вміння, якими неохоче користувався.

    – Ого, а я дочекатися не можу занять з анімагії у четвертому класі, хочу перетворюватися в орла, – протягнув Едмунд, набиваючи рота яєчнею.

    У Гардеробній Залі зачарована лінійка швидко виміряла кожного учня та ученицю і фрау Клотильда принесла усім два комплекти форми. До третього класу діти були змушені носити форму, пошиту в школі. Сіруваті сорочки з червоними манжетами, чорні штани та чорні куртки для хлопчиків, чорні приталені бавовняні сукні з червоним поясом для дівчаток (яких, на здивування Ґеллерта з Едмундом було дуже мало). У вихідні та святкові дні передбачалися бордові мантії, а взимку слід було одягати теплі пальта з утепленою червоною підкладкою. Весь верхній одяг мав нашивку з гербом Дурмстренга, тільки обрамлення щита відрізнялося кольором. У першого відділення воно було лазурним, у другого – сріблястим, а у третього – зеленим.

    Решту часу до 2 години діти провели, гуляючи у красивому саду та біля озера, а після ситного обіду Ґеллерт вирішив піти у бібліотеку.

    Книгозбірня вражала – стелажі були залиті сонцем, підвіконники вгиналися від чудернацьких рослин, що робило бібліотеку схожою на оранжерею. Проходи між етажерками та стелажами були абсолютно несподіваними і Ґеллерт спочатку навіть забув зворотню дорогу, блукаючи у нескінченному книжному королівстві, піднімаючись та спускаючись сходами. Він зрозумів – заради цієї бібліотеки вже було варто вступити до Дурмстренгу.

    Після вечері хлопчик зайшов до дортуару. На столику лежав його розклад уроків. Завтра мало бути 2 заняття з Заклинань та Числомагія до обіду і 2 заняття з Зілль та Настійок після обіду.

    -Чудово, дочекатися не можу початку занять, – посміхнувся Ґеллерт сам до себе.

    До сну залишалося ще трохи часу, тому він вирішив взяти шкіряний записник, присісти у вітальні і уважно перечитати правила ще раз – адже вони стануть його режимом життя на наступні роки.

    Учні та учениці Інституту Дурмстренг дотримуються даного розпорядку дня:

    6:00 – підйом за магічним дзвінком.

    7:30 – початок сніданку.

    8:00 – початок занять.

    13:00-14:00 – підготовка домашніх завдань.

    14:00 – обід.

    15:00 – післяобідні заняття.

    17:00 – факультативи (починаючи з другого класу – дуельний клуб, давні руни та геральдика. Починаючи з четвертого класу – виманологія/блокологія та основи анімагії (останній – за бажанням учня).

    18:00 – вечеря.

    18:30 – 20:30 – підготовка домашніх завдань, квідичні тренування (для тих, хто грає в квідич)

    20:30 – 21:30 – особистий час.

    22:00 – час сну.

    У вихідні та святкові дні розпорядок дня наступний:
    7:00 – підйом за магічним дзвінком.

    8:30 – початок сніданку.

    9:00 – відвідування бібліотеки, догляд за рослинами або додаткові заняття з польотів (перші півроку – обов’язково, далі за бажанням, можна замінити квідичними тренуваннями).

    10:30 – прогулянка.

    12:30 – консультації з викладачами та старостами, покарання.

    14:00 – обід.
    15:00 – підготовка уроків.

    18:00 – вечеря.
    18:30 – особистий час.

    23:00 – час сну.

    -Отже, доведеться жити за дзвінком, – подумав Ґеллерт.

     

    0 Коментарів