Фанфіки українською мовою

    -Якийсь ти надто тихий сьогодні, невдахо.

    Пітер не звернув уваги, бездумно киваючи і продовжуючи копирсатися у своєму обіді.

    -Хей, Старк! – покликала Мішель голосніше. – Знову зі сходів упав невдало?

    Підліток машинально доторкнувся до набряклої щоки і нарешті перевів погляд на дівчину. Він з деякою загальмованістю заперечливо махнув головою і знову опустив очі на свій піднос.

    Джонс невдоволено хмикнула і пробурчала щось собі під ніс про дурних ідіотів, знову приймаючись щось черкати в пошарпаному блокноті.

    -Вона права, друже. Щось трапилося? – але Пітер знову негативно хитнув головою і промимрив Неду щось про те, що в нього жахливо болить голова, поплентався геть зі їдальні.

    – Все гаразд, – сказав він сам собі і навіть усміхнувся для показу, але в коридорах все одно було майже порожньо.

    Він тримав руку в кишені толстовки, міцно стискаючи пачку цигарок та запальничку. Все, що в нього лишилося. Все, що йому було потрібне.

    Хилі дерев’яні сходи тріщали під його вагою, а залізні двері гидко заскрипіли, коли він відчиняв її. В обличчя одразу ж ударив слабкий холодний вітер, лоскочучи шкіру. Добре.

    Пітер наблизився до краю і, постоявши кілька секунд, дивлячись униз, сів на парапет, звішуючи ноги. Йому не страшно, він любить висоту. На висоті завжди тиша. Клацає запальничка та підліток знає, що на території школи заборонено курити. Він знає, але йому надто глибоко начхати.

    Хлопчисько закидає голову, видихаючи їдкий тютюновий дим у небо – і на ніс йому приземляється сніжинка. Він не струшує її, лише чекає, доки розтане сама. Вона перетворюється на воду повільно, ніби не бажаючи цього, але Пітер ніяк не може запобігти цій дії – тому що так влаштована природа. Але він думає, що справа тут не лише в ній.

    -От так ось… сидіти на даху школи та курити, хах. Не впевнений, що ти чекала саме цього, мамо, – шепоче Пітер у порожнечу і на долі секунди прикриває очі, щоб усе стало добре.

    Він віддалено чує, як у школі дзвенить дзвінок, але не поспішає назад. Йому взагалі-то і тут добре.

    -Сьогодні вже 10 років минуло, – спокійно розповідає він. – Тато знову нап’ється. Як і щороку 24 листопада. Нічого не змінюється, мамо, – йому хочеться опинитися на цвинтарі – біля матері. Хочеться побачити її, але він не знаходить у собі сили вирушити туди прямо зараз – з легенів немов все повітря вибиває.

    Навколо пусто. В руках тліє недопалок і Пітер кидає його вниз – спостерігає, як він падає, обережно осідаючи на землю. Чимось нагадує його самого – за тим, як він падає щодня все глибше.

    -Невдахо, – замість вітання каже Мішель і падає поряд з ним. – 24 листопада? Чому ти тут?

    -А чому мені, власне, не бути тут? – питанням питанням запитує підліток, не розуміючи, чого хилить дівчина.

    -Тому що сьогодні 10 років минуло. Ти маєш прийти до неї.

    -Звідки ти …

    -Спостережливість, – вона відхиляється назад, закидаючи голову. – Тож просто піди туди, а не розмовляй тут сам із собою. Здалеку нагадуєш шизофреніка.

    Пітер невдоволено пирхає і нахиляється ближче до краю, спостерігаючи за кількома вчителями, що проходять саме під ними. Один з них раптом різко зупиняється і піднімає голову вгору, змушуючи підлітка злякано відскочити назад.

    -П … Пітер! – хлопчик морщиться з-за тонкого писклявого голосу міс Евервайт і Мішель поряд усміхається. – Негайно спускайтеся сюди, юначе! Негайно!

    -Не забудь, що я тобі сказала. Удачі в директора, невдахо, – шепоче йому Джонс і він невдоволено закочує очі, спускаючись у двір.

    Тяжкі кроки луною розносяться по спорожнілих коридорах і ця тиша трохи лякає. Відомо знаючи, куди його відправлять, Піт спочатку тримає курс до кабінету директора, у якого його вже чекає вражена міс Евервайт.

    -Від Вас я такого точно не очікувала, юначе, – жінка поправляє масивні окуляри на переніссі. – Ваш батько – геній цього покоління, а Ви так поводитеся! І, вибачте, Ви що… курили?

    -От лайно … – вимучено шепоче підліток і тре обличчя руками. – Припустимо, що Ви маєте рацію. І?

    Вчителька біології жахається і приймається нервово ті самі окуляри протирати  ганчіркою, продовжуючи голосити “Ваш батько – Тоні Старк!”.

    -Міс Евервайт, – дубові двері відчиняються і містер Морріта благоговійно усміхається жінці. – А тебе, Пітер, попрошу зайти в мій кабінет, – вираз його обличчя відразу змінюється, наче він з’їв гору лимонів.

    Хлопчику хочеться сміятися, доки не заболять щоки. Боже, навколо один цирк та й годі. У кабінеті директора все також продовжує висіти портрет Аврама Лінкольна, а стіни пофарбовані в блискучий білий.

    -Що ж Ви хотіли поговорити, містере Морріто? – удавано люб’язно усміхається молодший Старк, але чоловік продовжує похмуро спопеляє його поглядом.

    -Мені розповіли про те, що ти прогулював урок. Та ще й де – на даху! І я чув вашу розмову за дверима, Пітер. Ти ж чудово знаєш, що курити на території школи заборонено, так?

    Пітер киває, відкидаючись на спинку стільця і ​​з викликом спрямовує погляд карих очей на директора.

    -Що Ви збираєтесь зробити? Зателефонувати моєму батькові? – гордо посміхається він. – Телефонуйте – Ваше діло. Тільки, прошу, майте на увазі – моєму батькові все одно на Ваші слова. Особливо сьогодні.

    Гидко цокає настінний годинник і директор мовчить, щось обмірковуючи. Пітер чекає, чекає, поки чоловік справді зателефонує батькові. Хочеться побачити розчарування на його обличчі, це безумовно зробило б день краще.

    -Я просто сподіваюся на твою свідомість, Пітер. Думаю, що такого більше не повториться. А зараз вирушай додому, тобі треба бути разом із батьком. Мені шкода, що я забув про цей день, – на губах директора розквітає невелика сумна посмішка і хлопчик невпевнено крокує до виходу, нутром відчуваючи якусь каверзу. Дійсно, ну не могли ж його так просто відпустити за порушення правил школи?

    -Пітере, – раптом кличе його чоловік. – Співчую твоїй втраті.

    Ці слова змушують його різко розвернутися до містера Морріте обличчям, з жахом досліджуючи вираз його обличчя, сподіваючись, що він помилився. Але він усе зрозумів правильно – він знає дату 24 листопада.

    -Та йдіть Ви! – з усією злістю випльовує Пітер замість отрути. – Сподіваюся, Ви згорите разом із цією проклятою будівлею!

    Він біжить. З усіх ніг мчить до воріт школи, ніби втрачаючи повітря під натиском поглядів. Йому здається, що всі в цій диявольській школі дивляться на нього з вікон. Йому здається, що вони знають. Але вони не повинні.

    Пітер відчуває, як починається дощ – як увесь він промокає до ниточки. Як же клішировано, думає він. Іноді він страшенно не хоче думати.

    “Все гаразд”, – думає він. – “Це дощ, я зовсім не плачу. Я не повинен плакати”, – Пітер погано бреше оточуючим – собі ж надто добре.

    Я гаразд, думає він. Він гаразд, з чого б йому не бути? Але в грудях палить неприємний біль, ніби заперечує всі його переконання. Все точно буде гаразд. Обов’язково. Але чомусь він все одно біжить, а вода хлюпає у кедах. Одяг мішком звисає на ньому через воду, а у вухах білий шум. Пітер страшенно не хоче думати. Але він думає й надалі.

    “Все гаразд”, – запевняє себе. – “В повному”

    Ноги приводять до цвинтаря і він не хоче. Він не може, тільки не сьогодні. Краще взагалі ніколи.

    Тому що сьогодні 10 років минуло. Ти маєш прийти до неї“, – голос у голові нагадує ЕмДжей і підліток хоче розсміятися. Він так ненавидить коли вона має рацію. Вона завжди має рацію.

    Пітер відчуває холод, як тільки переступає межу. Наче риса між чорним та білим. Немов кордон Раю та Пекла. Вітер плавно хитає величезні дерева, а під ногами не шарудить листя. Порожньо. Порожнеча як господар цього місця – жодної душі. Тільки Пітер та дощ. Лише він і дощ.

    На могилі зав’ялі квіти та висока трава. Хлопчику шкода, що він не приніс із собою нічого. Медалін любила квіти…

    Він відкидує фіалки, що згнили, і рве траву. Навколо нікого. Лише він і дощ. А з надгробка на нього, посміхаючись, дивиться мама. У неї сірі очі та попелясте волосся – але вона завжди залишалася прекрасною. І усмішка інша, не така, як пам’ятав Пітер – яскрава і щаслива, наче народилася зірка.

    Хлопчик згадує себе 10 років тому і очі – сірі очі сповнені жахом і до країв любов’ю. Він згадує все, що було так довго заховано під шаром інших подій – Медлін закрила його собою, обіймаючи, як почулися постріли. Поліція працювала швидко. Недостатньо. Залізна Людина летіла недостатньо швидко, щоб запобігти неминучому. І підліток пам’ятає, як на його чорній футболці з машинками розтікалася червона пляма. Як кричущі люди відтягували його від найулюбленішої людини. А потім він лишився один. З рук випав букет фіалок, захованих за спиною – вона любила фіалки… Залізна Людина прилетіла за півхвилини після того, що сталося, а психа з гарматою вже почали в’язати поліцейські. Чоловік підхопив кохану на руки – і його вже не було видно там. А Пітер залишився один – в оточенні незнайомих йому людей. Його знайшла тітка Мей за кілька годин. Вона була двоюрідною сестрою Медлін і хлопчик іноді залишався грати з нею. Його врятувала вона, а не батько.

    Йому все ще було боляче. Він дізнався, що смерть була майже миттєва – куля пройшла крізь головну артерію. Пітер звинувачував себе, бо все могло бути інакше. Тому мама могла бути живою.

    Вони перестали розмовляти з Тоні 10 років тому 24 листопада. Тоні ненавидів його – підліток був не в змозі щось виправити. Щось усередині шепотіло, що він був дитиною, що він не винний. Але цей голосок заглушав цілком реальний крик батька, коли він чимось завинив. Вони не обговорювали це, але в повітрі продовжувало висіти не сказане “якби не ти, вона була би жива

    -Привіт, мамо, – голос прозвучав тихо і хрипко. – Вибач, що… що не приніс фіалок. Не думав, що… прийду сюди так рано, – тихо, бо довкола лише мерці. – Мені шкода, – зривається з його губ разом із сльозами. – Мені шкода, мамо.

    Навколо тихо – лише він і дощ. Грім заглушає його ридання, і це залишиться між ними. А з могильного каменю на Пітера все ще дивиться мама – сірі очі, що світяться від щастя, і попелясте волосся.

    Вона любила фіалки, думає він. І тихо сподівається, що вони колись розквітнуть у його темній кімнаті.

    (фіалки на мові квітів означають щастя, надію та гармонію у родину, сімейне тепло)

    Пітер йде майже відразу ж, тому що спогади все ще неприємно шкребуть у грудях. Дощ майже припиняється і йде по калюжах, щоразу наповнюючи кеди новою порцією води. Тихий цвинтар залишається позаду – на голій могилі розквітають фіалки, але цього вже ніхто не побачить. Лише порожнеча та мерці. Лише весь час холодний вітер та голі дерева.

    Підліток згадує про патруль майже діставшись вежі. Але думки про те, що він петлятиме цієї ночі між веж Нью-Йорка, викликають незвичну огиду. Він не хоче. Не може це зробити сьогодні. Втомлені ноги ведуть його всередину. До таких звичних стін і холоду, що огортає його всього, варто лише переступити поріг.

    Вітаю, Пітере. Ти сьогодні пізно“, – голос П’ятниці здається йому напрочуд м’яким, майже живим.

    -Так, я… затримався після школи. Де батько?

    Бос не в Башті

    -Де він?

    Немає доступу до цієї інформації“, – звично знайомі механічність і сталь повертаються знову.

    Який ти дурний, думає Пітер. Втрачений і нікому не потрібний хлопчик раптом знайшов втіху в машині. Просто купці програмних кодів. Йому хочеться заволати пораненим вовком, бо тяжко. Страшенно.

    Двері ліфта відчиняються з тихим дзвоном і він мало не падає, плутаючись у власних ногах.

    -Щось ти пізно, Піте, – голос Наташі змушує застигнути на місці і нарешті звернути увагу на команду.

    -Що… Що ви тут робите?

    -Ми не могли додзвонитися до Тоні, – пояснює Стів. – Вирішили, що знайдемо його тут…

    -Ти не знаєш, де він? – Романофф виглядає так, ніби готова до допиту і хлопчик мимоволі сіпається назад. Рефлекси.

    -Ем, ні, він не сказав мені, – Пітер схвильовано смикає край мокрої толстовки. – Я скажу, що ви шукали його.

    Проте Месники нікуди йти точно не збираються. Вони продовжують сидіти у вітальні, набагато меншій, ніж на поверсі самих Месників, і перемовлятися в піднесеному настрої. Пітер це діє на нерви. Це виводить його із себе.

    -Ви…

    -Що з твоєю щокою, хлопче? – перебиваючи підлітка, питає Клінт, привертаючи увагу команди. – Ти з кимось побився?

    Він рефлектно хапається рукою за опухлу частину особи, тим самим прикриваючи її від цікавих поглядів. Це стає останньою точкою до вибуху.

    -Ідіть, – крізь зуби гарчить підліток.

    -Почекай, Пітер …

    -Забирайтеся! – не даючи Стіву домовити, кричить він. – Забирайтесь, бляхо, і щоб я вас тут не бачив! Нехай з вами батько розмовляє, з мене досить!

    Месники сидять ще секунду-другу, перш ніж повільно попрямувати до ліфта. Брюс поправляє окуляри і плескає його по плечу, на знак підтримки. Пітер вдячний, справді, але вже втомився. Він хоче бути один.

    -Пітер, якщо в тебе щось трапиться, ти знаєш, що завжди можеш прийти до мене, – останнім зупиняється біля підлітка Роджерс, кладучи масивну долонь на його порівняно тендітне плече.

    -Ідіть до біса, Кеп, – шепоче йому Пітер з диким оскалом.

    Стів несхвально хитає головою, але нічого не говорить, мовчки прямуючи за всіма. Так буде краще, думає хлопчик. Зараз йому ніхто не потрібен – а в нього нікого й не залишилося.

    Самотнє, нікому не потрібне цуценя, кинуте в річку. Він відчуває, як намагається триматися на плаву, але наодинці це стає все важчим і важчим.

    Кімната зустрічає його темрявою. Звичний морок лягає на всю поверхню приміщення і Пітер нарешті відчуває, як звичний смуток наповнює легені. Він все ще в мокрому одязі і до непристойного втомлений, але ліжко занадто м’яке, щоб він хотів щось зробити. І він засинає майже відразу – потопає у солодкій дрімоті і не бачить кошмарів. Перед очима лише проноситься темна кімната, в якій він жив з самого дитинства.

    Перед очима знову дитинство – п’яний батько, якому було начхати. Він вдарив його вперше майже через 2 роки. Йому було не шкода, він не збирався жалкувати, тому що вважав, що Пітер заслужив – “ти повинен був померти замість неї“.

    А ще він пам’ятає темне приміщення, в якій його замикали, щоб не заважав. У тінях він бачив монстрів, які бажають з’їсти його будь-якої миті, а в людей, що проходять повз – порятунок. Коли в щілині виднілася людська тінь, він вірив, що це батько – він вірив, що той прийшов за ним. Він сподівався, що знову відчує теплоту його обіймів і запах олії. Це завжди була помилка.

    -Ти… – підліток виринув із солодкої дрімоти, як тільки рипнули двері, впускаючи світло в його кімнату.

    Почулося нероздільне бурмотіння і дзвін пляшок. Він знав, що це батько, бо так було щороку.

    -Ти! Ти забрав її в мене! – його грубо схопили за комір толстовки, стягуючи з ліжка. – Ти винен у цьому!

    Щока загоріла вогнем. А потім знову. І ще раз. На ребрах, мабуть, залишився синець точно, як і на зап’ястях. Пітеру було боляче, але він знав, що не може дати батькові відсіч, бо той би одразу здогадався про його альтер-его. Він не міг допустити цього, тому що Тоні був би розгніваний – а страшніше цього не було нічого.

    -П’ятниця, – прохрипів підліток. – Поклич сюди Пеппер. Негайно.

    Світловолоса жінка з’явилася в кімнаті з розпатланим волоссям і зляканим поглядом.

    -Тоні! – вона підхопила чоловіка за лікоть, міцно утримуючи. – Якого біса ти знову робиш?!

    -Пеппер, ти не розумієш … – п’яно пробурмотів Старк, але був тут же заткнутий гучною ляпасом від Поттс.

    -Я вб’ю тебе, Старку. Я вб’ю тебе і навіть тіла не знайдуть, – шипіла вона в люті, виштовхуючи Тоні за двері.

    -Все гаразд, Пеппер, – насилу посміхаючись, прошепотів Пітер.

    -Як ти? Мені дуже шкода, Пітті, – жінка попрямувала у ванну, дістаючи вату і перекис. – Я не знаю що робити. Я розмовляла з ним учора, пояснила йому. Він обіцяв, що все змінилося і він… він обіцяв, що не питиме сьогодні, – на обличчі ковзнув відчай, але вона вперто продовжувала обробляти опухлу щіку і синці.

    -Пеппер, ти ж знаєш, все гаразд, я не злюся на нього, – злегка похитав підліток головою. – Я ходив туди сьогодні, – рука Поттс зависла у повітрі. – Я вибачився.

    -Пітер, – Пеппер видихнула з часткою полегшення і міцно обійняла хлопця.

    Він любив, коли вона його обіймала. Вона була єдиною, хто це робив. Але він продовжував іноді мріяти, що Тоні зробить також – але він продовжував наполегливо брехати собі.

    -Ти точно не хочеш, щоб я поговорила з ним? – спитала жінка перед тим, як вийти з кімнати.

    -Ні, – похитав Пітер головою. – Це зробить лише гірше.

    Пеппер невпевнено кивнула, прямуючи до Старка, що заснув у коридорі.

    -Пітер. Все… все буде гаразд. Ти заслуговуєш бути щасливим, – вона незручно помахала йому на прощання і кімната знову вкрилася м’яким і рідним мороком.

    Пеппер Поттс була єдиною, хто знав про Людину-Павука і про те, що відбувається у стінах сім’ї Старків. Вона була єдиною, хто намагався підтримати і якось допомогти і тою, хто часто сиділа з ним у дитинстві. Вона була найближчою, але недостатньо, щоб підліток не відчував себе викинутим у річку цуценям. Тому що все ще мріяв про обійми батька. Все ще потопав у своїх нездійсненних мріях.

    Але колись і в його темній кімнаті розквітнуть фіалки.

     

    0 Коментарів

    Note