Новий Єрусалим
від Love TrainМарк розплющив очі, і побачив, що за вікном йшов дощ.
Сонячних променів не було, тільки краплі дощу.
Він підвівся, і вийшов на балкон. Свічка стояла, загашена ще вчора, коли він робив свій витвір. Останній витвір.
Він закурив сигарету, і вставив її у свої пересохлі губи, і глянув з балкона вниз.
Величезна, чорна маса текла до його будинку, і вона була за три-чотири метри від його стіни. Весь простір, що він бачив, був заповнений Скверною, яка пожирала все на своєму шляху, і не зупинялася ні перед чим.
Марк глянув на небо – небеса плакали, наче оплакуючи його агонію, наче плакали рай та щось між ним.
Марк зробив затяжку.
– Ось і прийшов мій кінець. – Він глянув униз, на Скверну. Вона чомусь не розпорошувалася через дощ, який тихенько стукав по його даху. Тепер їй було заповнено все, ніби довкола Марка було поле маку. Куди він тільки не дивився, скрізь був чорний туман, що стелився, як загнаний і готовий контратакувати, звір із диму та смутку.
Марко відчував, що йому залишилося зовсім недовго.
Він заслужив на це визволення, це була його скорбота, його покаяння.
Все, що він міг робити, це дивитися, як його годинник цокає останній годинник. До речі, про годинник…
Марк перехилився через двері балкона, і подивився на годинник – одинадцяту годину ранку.
Він знову подивився вниз, і побачив, що вона стала ще тихішою, і звук дощу змішався з її шипінням, як з балона з пропаном, як з звуку кульки, що здувалося, який уповільнили в шість-сім разів.
Агамемнон зник. Жінка сердець більше не дієздатна. Морган відлетів.
Марк продовжував стояти на балконі, краплі дощу падали на цигарку.
Він був як капітан корабля – капітан не має права залишати своє судно, доки евакуюється весь екіпаж. Його екіпаж чекав на момент, щоб покинути це судно. І Марк чекав разом із ними.
Разом з тим він не знав, що йому потрібно робити в даний момент. Він зрозумів, як багато чого не встиг, продовжуючи дивитись на чорний туман, який став ще ближче до стіни його багатоповерхівки.
Він прикинув, що, якщо вона торкнеться стіни, будинок почне хилитися у бік Скверни через відсутність точки опори. Тобто, він може прожити на кілька секунд довше, якщо стоятиме в коридорі, бо це далі від балкона.
Він затнувся. Це що, думки про життя? Це що спрага до виживання?
Але вже було пізно, адмірал, вже було запізно.
Марк продовжував дивитись на те, як Скверна повільно повзе до нього. Він не знав, що робити, міг просто стояти в кататонічному ступорі, мовчки дивлячись, як вона наближається до його будинку, до його фортеці останні місяці життя.
Його дихання було уривчастим, ніби в нього була астма, і він невідривно дивився на цей чорний, їдкий туман.
– Якщо навіть вона торкнеться стіни, будинок не втратить опору відразу, я можу виграти ще пару хвилин для себе, вірно? – Він запитав себе.
Марк викинув бичок униз, і тримаючи баклашку з водою двома руками, пив із горла.
Не мав більше часу наливати собі воду.
Він знав, що він повинен щось зробити, бо часу він мав дуже мало.
Викинувши баклашку з водою з балкона, і намагаючись не чути звуку ерозії та переробки пластику в нікуди, Марк зайшов у кімнату, оглядаючи стіни, і сів на ліжко.
– Я дякую цьому будинку, що тримав мене все життя – він погладив стіну.
Він затнувся. Йому на кофту впала скупа, чоловіча сльоза.
– *схлип*
Друга сльоза впала йому на долоню.
– Ти моя Альфа, і ти моя Омега… – Марк підвів голову, намагаючись загнати сльози назад у слізні канали.
Дощ за вікном перестав йти, і звуки диму стало чути ще чіткіше. Це було щось на зразок того, що хтось тикає рідку людську кістку зубочисткою, тільки поряд з нею стоять професійні мікрофони.
Марк підвівся, і його ноги підкосилися. Знову його ноги були вражені артрозом. Пряме влучення за його емоціями.
Марк впав на підлогу, з таким гучним гуркотом, який тільки чув цей район за останні півроку.
– Твою ж. – Марк був спокійний, але його розривало від безпорадності. Адже він може і не встигнути.
Він зробив невеликий ривок. Його обидві ноги ніби прострелили з двох револьверів. Він був, як злочинець, який втік із в’язниці, і не реагував на попереджувальні постріли.
Стисаючи зуби, до болю в щелепі, що менше ніж за секунду переросла в судому, він сів на ліжко.
*СКККККРРРР*
Його ніби вдарило струмом – це був звук бетону, який випаровувався десь там унизу, за десять метрів від нього.
– Ні, ні, ні, не може бути.
Його мозок показував не ту картинку … Або може він хотів померти якнайшвидше, але говорив сам собі, що хоче жити.
Його розум наспівував якісь мотиви, коли Скверна була до нього так близько, що він міг відчувати її невидимий дотик.
Ноги різко відпустило, і Марк підвівся, і кулею залетів на балкон. Його зір був як сепія, але він не мав часу вирішувати це – він бачив, як цей дим уже у нього в стіні, і повзе далі.
Він почував себе як при пожежі – він не міг вибратися нікуди, і просто метався з боку в бік.
*СКРРРРР*
По стіні, де був годинник, пішла тріщина, а сам годинник упав, його циферблат тріснув.
– Думаю, це кінець. – Марк сумно посміхнувся.
*СКРРРРР*
Він бачив тріщину, яка піднімалася по стіні, з кожною секундою вона ставала все ширшою, оголюючи все більше гнилого бетону та трухлявого цементу. З кухні було чути, як гори посуду б’ються об підлогу.
– Часу більше немає.
Марк знову кулею залетів у кімнату, і взявши зі столу скляну панель, яку він поставив поряд з іншим мотлохом, щоб вона не впала, повернувся на балкон.
На скляній панелі стояли літачки, тільки тепер вони були літачками з фотографій із випускного альбому, які він дбайливо складав кілька годин останньої ночі.
Марк підняв руки, акуратно нахилив панель униз. Літаки один за одним сповзали з панелі і повільно летіли вперед.
Щойно сповз останній, Марк знову почув тріск, і він відчув, кудись нахиляється.
Марк усміхнувся востаннє, тримаючись за балкон, слухаючи як шарніри та рейки вилітають зі стін.
– До скорої зустрічі! – Це були останні його слова, які він сказав перед зустріччю, востаннє будучи щирим.
Ескадрилья чорно-білих літаків продовжувала летіти вперед, поступово розчиняючись у повітрі.
…розчиняючись як він, перетворюючись на дух,десь там,унизу, у тінь минулого себе.
0 Коментарів