мить
від jotunЛише мить може зруйнувати чиєсь життя.
Навколо суцільна темрява, туман і хмари, що створюють враження наближення чогось надзвичайно великого й небезпечного, але звичне тривожне відчуття навколишнє середовище не викликає – воно не викликає абсолютно нічого, ніякого натяку на реакцію, ніякої крихти емоції; нічого, окрім застиглого десь всередині льодяного розчарування, міцно охоплюючого кожне ребро, кожен м’яз, кожну судину під акомпанемент ще не симфонії, але вже сонати жаху з пасажами хворобливого оніміння від ще не зовсім очевидного усвідомлення.
Всюди була звичайна на вигляд трава, звичне на дотик каміння, проста земля, але в той же час все навколо ніби шепотіло словом «нічого», змушуючи замислитися про можливу ілюзорність, неправильність, несправжність дивного місця, в яке був відправлений Бог Підступності без надання дозволу чи навіть попередження, раптово, несподівано, несправедливо, – і місце це нічим не викликало страху, але з кожною секундою в очах трикстера проблискувало все більше іскр відчаю, вдихи його все частішали, повіки тремтіли експресивніше, а сліди паніки у все різкіших рухах простежувалися чіткіше, ніж колись.
Лише мить може перетворити легку тінь сумніву на повну зміну подій чийогось життя.
А потім – на фактичну втрату цього життя.
Туман підозріло насувався – не надто швидко, щоб остаточно налякати, але занадто не повільно, щоб не викликати якесь дивне, гидке передчуття – і уникати цього вже не можна, адже, напевно, від розпачу асгардському принцу здалося, що в тумана цього є очі з відблисками майже магічного світла, і навіть якщо це лише гра підсвідомості, обережність ніколи не заважала, особливо у невідомих локаціях без назви чи опису зі стародавніх підручників.
Лише мить може змусити істоту навпроти зникнути, розчинитися у повітрі.
Найголовніший рефлекс Локі – бігти й рятуватися, і зараз, коли величезна хмара почала видавати звук, схожий на ревіння якоїсь дикої тварини, цей рефлекс дуже знадобився – і Локі біжав, біжав, біжав, майже за допомогою дива не чепляючись ногами за нерівності у поверхні ґрунту і те саме каміння; біжав, не дихаючи, ледве не кожної секунди шоковано обертаючись, дивлячись у величезні очі істоти з димом замість тіла; біжав, бажаючи зберегти своє життя не заради самого себе, не заради самого факту життя, не заради помсти, а заради того, щоб просто повернутися у мить, з якої його забрали якісь зарозумілі ідіоти, повернутися до істоти, в якої його забрали якісь зарозумілі ідіоти.
Лише мить може викликати портали з якимись нікчемами і дати їм привід знищити цілу реальність.
Бігти. Бігти. Бігти.
Дихання чудовиська наближалося все швидше, а варіантів позитивного розвитку подій майже не залишалося, бо використовувати магію проти самого монстра безнадійно, а телепортуватися у настільки нестабільному просторі надто небезпечно – через постійні зміни швидкості та відстані можна було б опинитися або достатньо далеко, щоб спокійно сховатися, або одразу в роті потворного створіння, і цей ризик точно ніяким чином не вабив Бога Брехні, тому єдиним рішенням було б лише знайти якусь підземну печеру, в якій можна було б сховатися.
– Ти знав, що кінчики твоїх вій майже білі? Це чарівно, – посмішка Грандмайстра завжди була надто м’якою, коли він дивився на трикстера, і той відчував, що не заслуговує на прихильність правителя Сакаару, але все одно вдячно приймав кожну крихту його уваги, задоволено посміхаючись.
Іншого виходу не залишилося: ще декілька секунд, і чудовисько проковтне асгардського принца, тому єдине, що йому залишається робити, – телепортуватися зі сподіванням на хоча б «прийнятний», «нормальний» результат, що не призведе до неприємного процесу буття повільно вбитим, прокусаним, перевареним незрозумілою істотою.
Будь ласка, нехай все спрацює.
– Ще один?
Кружляюче зелене світло, декілька блискіток, запаморочення.
Бісова часова організація та її працівники послабили сина Лафея настільки, що майже проста магічна процедура виснажила його. Зате зараз він хоча б опинився у безпечному місці.
Напевно.
– Хто ви? – питання, напевно, зайве: на трикстера дивилося декілька пар його ж очей, володарі котрих мали його ж чорне-чорне волосся і його ж золотий шолом, хоча майже кожен аспект зовнішності істот навколо нього чимось відрізнявся – чиєсь волосся було закоротким, чиїсь блискучі роги були зламаними, чиїсь очі були надто порожніми.
– О, це просто – я Локі, це Локі, це теж Локі, і це Локі. І ти, як я бачу, теж Локі.
– Очевидно.
– Тож ласкаво просимо, – пролунав голос за спиною Бога Брехні, і перевіряти особу його власника не було необхідним, адже ці дещо зміїні, спокійні, холодні інтонації були власними лише одній істоті.
А тепер декільком однаковим істотам.
– Неможливо знайти ще одне таке створіння, як ти, прекрасний принце, – улюбленою справою Грандмайстра було гратися кінчиками пальців з локонами волосся асгардського принца, і той навіть не намагався заперечувати чи удавати, що йому це не до вподоби.
– Це добре чи погано?
– Це дивовижно.
Син Лафея точно опинився в якійсь підземній печері, як і передбачувалося: стіни там давно проросли мохом, від перепадів вологості та сухості всюди виднілися тріщини, а, судячи за звуком дзюрчання, десь неподалік скоріш за все було невелике джерело води. Очевидно, саме такий стиль мислення врятував і його, й інших його варіянтів від страшної загибелі. Однак, не зрозуміло, даремно чи ні.
– Є якісь питання? – голос Локі з коротким волоссям і хитрішим поглядом, що видає справжню натуру, не має відтінку турботи, і це дуже логічно, адже навіть Локі начхати на самого себе.
– Щодо цієї ситуації чи загалом? – питати про будь-що не мало сенсу, працівники бісової часової організації вже пояснили все про утворення часових ліній, варіянтів однієї істоти, важливість збереження священної лінії. Не зрозуміло лише, що далі.
– Не має значення, – промовив варіянт, що тримав торів молот (???). – Можеш питати про наші історії, хоча тобі, напевно, і без цього все відомо. Тільки не питай, що це за місце, ніхто з нас не знає.
– Відомо лише те, – продовжив Локі в образі йотуна, – що вибратися звідси неможливо.
– Що значить неможливо? – голос асгардського принца трохи зірвався, лише на півмиті. – Мені негайно треба повернутися у свою часову лінію! Чому ви так дивитеся? Де тут вихід?
Тиша тривала зовсім не довго, але здавалося, що пройшло хоча б декілька годин або навіть днів.
– Локі… – обережно почав варіянт з коротким волоссям, повільно наблизившись до сина Лафея, – твоя реальність знищена Управлінням Часовими Змінами.
Лише одна мить може зруйнувати чиєсь життя.
– А якщо я захочу від Вас втекти?
– Навіть не думай, що я тобі дозволю, – поряд з Локі Грандмайстер сміявся зовсім не гучно, майже сперечаючись зі своєю публічною особистістю, забуваючи про фарс і шик, зберігаючи всю увагу лише на принці Асгарду. – Якщо ти б раптом зник, я обшукав би весь Всесвіт, щоб знайти тебе.
Лише одна мить може змусити чиєсь серце стиснутися, ніби готуючись вибухнути.
– Ні, ні, цього не може бути, – погляд трикстера блукає кожним міліметром приміщення, відмовляючись стикатися з поглядом іншого варіянта. – Це абсолютна маячня. Я обов’язково знайду вихід звідси і повернуся до Гр… додому.
– Не хочеться тебе засмучувати, але це дійсно неможливо. Тобі краще звикнути до життя тут, так справді буде легше.
– Ми всі намагалися вибратися. Як бачиш, нічого не вийшло.
– Знаєш, мій принце, іноді мені здається, що ти знайдеш лазівку будь-де, – очі Грандмайстра завжди відблискували бурштином, це нагадувало промені одразу декількох зірок, оточуючих Сакаар.
– Значить, ви намагалися недостатньо. Мені треба повернутися…
– Локі…
– Ні, ви не розумієте, мені треба повернутися!
– Локі, твоєї реальності більше немає.
Лише мить.
Лише. Бісова. Мить.
0 Коментарів