Фанфіки українською мовою
    Мітки: AU
    Попередження щодо вмісту: Ж/Ч

    Габріель любив особисто проводити уроки етикету. Він показував, як правильно налити вино, сервірувати стіл. Він навчав покорі і як принести задоволення Богові. На його уроках не було жодних заборон, але за не послух, дітей могли замикати у підвалі без світла на день чи два.

     

     

    — Рубенс, звичайно, бачив «Преображення» Тіціана та повторює його композицію. Ісус перетворився з Мойсеєм і Ілією, що з’явилися йому, а також апостолами Петром, Яковом і Іоанном, що прийшли з ним на гору, у верхній частині картини, а внизу люди ілюструють євангельські чудеса Христа. — Проектор кліпнув і на екрані з’явилася картина у збільшеному розмірі. Намагаючись триматися з краю, мені все ж таки довелося порушити світло, що виходить зі стіни, і моя тінь перекрила лівий кут. Указкою я провела по всіх персонажах, про які розповідала, не перериваючи монолог.

    — Але це Рубенс у своєму «Преображенні Господньому» повністю змінює трактування Рафаеля. Ісус італійця вільно ширяє у повітрі разом із пророками. Таке рішення, що підкреслювало Божественну і небесну природу Ісуса, що саме виявилося під час Його перетворення на горі, стало за часів Рафаеля справжнім одкровенням. До цього навіть Христа, що перетворився, на іконах і картинах зображували тим, хто стоїть на землі. Рафаель відкидає всі умовності нашого світу там, де Син Божий виявляє себе у всій славі, закони світобудови не мають влади над тим, хто створив цей світ. — В аудиторії темно, але все ж таки можна розрізнити хто зі студентів швидко клацаючи пальчиками на ноуті намагається записати кожне моє слово, а хтось підперши кулаком голову рахує хвилини до того, як піти до їдальні.

    — Рубенс іде іншим шляхом. Його Ісус теж трохи піднятий над землею, але майже не летить. При цьому від Нього виходить вихор, що підтримує в повітрі пророків і загрожує віднести вгору всіх інших, перш за все, наляканих апостолів. Дивлячись на політ Рафаеля, ми бачимо, що вразило апостолів, а дивлячись на вихор Рубенса розуміємо, що їх злякало. Іоанн закрив обличчя руками — він не може виносити світло, що виходить від вчителя, Яків молиться уткнувшись у землі, хоча Бог прямо над ним. Дивитися на Христа вистачає сил тільки Петру, але з Євангелія ми знаємо, що він у цей момент несе повну завірюху, а його поза на картині говорить не про молитву, а скоріше про прагнення не дати себе забрати вихору від Ісуса.

    Я стаю на місце і пробігаю очима по тексту, підготовленому ще три місяці тому. Сем приїжджала до цього університету, перш ніж погодиться на пропозицію про роботу. І я думала вона відмовить, а приїхала тільки щоб не виглядати грубою. Тут є правила, є режим, графік семінарів та звітність. Вона ніколи не стежила за рахунками, а тут кілька потоків студентів, і вона погодилася. Я підозрюю, що їй набридли картини і вона хотіла ще більшої влади і не тільки з мене. Керувати не досвідченими студентами, які шукають у тебе схвалення це почуття переваги. Ось що вона хотіла і чому так серйозно взялася до роботи. У голові промайнула й інша думка чому вона це зробила, чому погодилася, але я тоді навіть і не думала про цей план серйозно. Я просто… бачила можливість звільнитися.

    — Апостоли не можуть слідувати за Христом ні в Його майбутніх стражданнях, ні в Його вічній небесній славі. Вони хочуть утриматися тут на землі, але при цьому бути з вчителем. Як сказав Петро: «Добре нам тут бути; зробимо три кущі: Тобі одну, Мойсею одну, і одну Іллі» (Мк. 9:5). Але так не буває – без страждання немає Преображення, а без смерті Воскресіння. Тому і повертає їх Ісус назад униз, до тих самих людей з нижньої частини картини і Сам повертається разом із ними. І, спускаючись, забороняє учням говорити про побачене ними, «доки Син Людський не воскресне з мертвих».

    Світло в аудиторії вмикається. Хтось полегшено зітхає, а хтось намагається швидше зберегти файл.

    – Перегляньте цю картину вдома і зробіть замітки, що ви бачите і до чого наводять наслідки, наступного разу ми обговоримо це.

    Студенти залишаю зал, і я так само з полегшенням зітхаю. Не тільки їм це дається важко. Більшу частину часу я витрачаю на те, щоб вивчити всіх художників та їх дати народження, а потім завчити вже підготовлену інформацію. Потрібно бути на крок попереду студентів, а тим паче колег по роботі. Ще коли я прийшла перед початком навчального року ректор — жінка від якої пахне цвинтарем оцінила мене з ніг до голови і задерши вище свій ніс прочитала лекцію про те, як шкода що Містер Денс відмовився від цієї посади через сімейні обставини, але можливо цьому університету справді не вистачає молодої крові. На що я запропонувала особисто поїхати до цього Денса і попросити повернутись на мою посаду. Ох, вона б хотіла опуститися до торгашки з ринку і накричати, ткнути носом у мій вік і те, як я не шанобливо поставилася до її персони, але вона занадто горда для цього і словесна суперечка закінчилася милими посмішками. І якби справа закінчилася лише на цьому. Багато питань до навчальної програми, постійні причіпки та прохання залишити хоча б частину минулої програми, але я була не похила. Сем знала свою справу, і я хотіла хоч так вшанувати її пам’ять.

    Після цієї лекції я маю вже зібратися та піти додому. Сьогодні п’ятниця, мало лекцій, але стопка есе вимагала прочитки та виправлення думки студентів. І чому я маю змінювати бачення людей, ставлячи кожного в один ряд? Жоден художник не зациклений на одному задумі своєї картини. “Я просто бачу образ, я хочу показати те, що в моїй голові і все це безглуздо, інакше “Таємну вечерю” потрібно називати коміксом!” Якось пирхнула Сем, затухаючи бичок сигарети в банці з водою. У моменти коли вона малювала я її не боялася, любила спостерігати за цими помахами пензлика, як вона різко кидається до полотна, а потім відходить на два кроки витираючи кінчик пензля об шовкову нічнушку. Спочатку загальні риси, зовсім не зрозуміло до чого це приведе і після з кожним мазком сюжет майбутнього шедевра ставало ясніше. Зазвичай Паркер витрачала годин 8 на картину, але бувало й два дні без перепочинку, а я слухняним песиком носила каву та їжу.

    Тепер вона лежить у лісі і я не згадаю де саме. З того моменту я навіть не згадувала про той інцидент уночі. Не знаю, звідки ця впевненість, що той незнайомець мене не знайде і тим більше не розкриє. Ось воно, нове життя без правил та заступництва. Мені подобається бути нею, бути вільною, я навіть закупила кілька блокнотів і іноді замальовую предмети, що трапляються на очі. Ходжу по ресторанах і магазинах, скуповую все що бачу, балую себе маленькими подарунками і нарешті я можу пробувати вино, яке подобається мені, а не черницям або Сем. Я хотіла смажити сигарету, але запах тютюну нагадав усе те, що я хочу забути і сигарети просто полетіли на смітник. Сем не хотіла щоб я, пропахла цим нудотним тютюном. При цьому вона шкурувала блок сигарет на день, і била мене по щоках, думаючи, що це зробила я.

    Есе, з рідкісною відмінністю одна від одної я склала в папку. На кількох аркушах червоною ручкою я зробила позначки і не тому, що вважаю думку студента не правильною, а тому, що цього вимагає наша система освіти. Годинник від Tous гарно переливався діамантами заломлюючи світло, я задивилася на це і тільки потім помітила, що читання творів зайняло цілих дві години. Час додому, сьогодні на мене чекає прогулянка парком і розпакування посилки з Джексонс Арт.

     

     

     

     

    13:05

    Джек Кроуфорд пив вже третю таблетку анальгіну за день. Дощ мрячив покриваючи капелюх агента і змиваючи малі зачіпки з місця злочину. Експерти повзали на колінах біля вбитої з пінцетами, скотчем і ще бог знає з якими інструментами. Фреді Лаунс переступала з ноги на ногу, сподіваючись хоч щось почути, а офіцер поліції стежив за нею во всі очі. Якщо вона прокрадеться на місце злочину, його звільнення буде таким же швидким як поява прищів у підлітка.

    Джек бачить як Вілл дивиться собі під ноги і навряд чи дихає. Складно дивитися на те, як він пропускає кожного вбивцю крізь себе. Не помічати те що це залишає відбиток з його особистості було б безглуздо, а без допомоги Вілла йому не обійтися. Тяжка рука лягає на плече Грема і той повільно повертає голову на Кроуфорда. Пелена в погляді спадає, дихання приходить у норму і тепер Вілл тремтить від холоду, а не від побаченого.

    – все добре? — Джек і сам вже втомився. Це місто здається йому проклятим. Вілл киває і поправляє окуляри.

    – Він знав її. Місце вибрано не випадково, тут відбувалося щось важливе для неї, і вбивця про це теж знав.

    – Це Марія Фаєрфокс, вона студентка. Працювала через квартал звідси офіціанткою у кав’ярні. Ця парковка на шляху до її будинку.

    – Він задушив її, щоб не псувати картину. — Грем кидає погляд на тіло, обгорнуте в синю хустку. Руки лежать на складних одна на одну коробках з-під овочів. Сама жертва стоїть навколішки.

    – Вбивство на релігійному грунті.

    – Ні.

    — але вона наче молиться. – Вілл киває.

    – Так, але задум у тому, щоб показати те, що не бачать інші і не цінують.

    – Ти мені зараз зовсім не допоміг. Минулого разу ти сказав те саме. Чому ти так упевнений, що того хлопчика він убив?

    – Не знаю. Це точно одна людина. Потрібно більше часу на розкриття особи.

    — Гаразд — Джек киває головою, але йому це не подобається. Якщо Вілл не бачить убивцю, то вони тим більше нічого не можуть зробити.

    – Гей! Жодних слідів рептилій немає? — хтось заперечливо хитає головою і продовжує збирати пилюку з дороги в надії що там залишились шматочки ДНК.

    — Джеку, це два різні епізоди.

    — я розумію, але хоч щось має їх поєднувати.

    – Один вбивця.

    — повинно бути ще щось. — витерши обличчя долонею від крапель дощу, Кроуфорд і Вілл попрямували до службової машини.

    — хлопчика вбили у зоомагазині та…

    — Та ніхто не вірить, крім мене, що це вбивство, — перебиває Джек і голосно грюкає дверцятами. — отруйний варан міг сам вибратися з клітки. Ти бачив що вона, зачинялася лише на клямку.

    – З іншого боку вольєра. Хлопчика зґвалтували перед смертю

    — це могло бути не згвалтування. Друзі підтвердили, що він був геєм і любив «жорстокіше». Та й тут лежить дівчина, думаєш наш убивця бісексуал?

    — він її не ґвалтував, у цьому не було потреби. І хлопчика він швидше звабив, але це все одно залишається насильством.

    — Вілл — Джек, як завжди, по-батьківському глянув у вічі Грема і той не відвів погляду. Вони довіряють один одному, і це таке рідкісне явище. — цього разу зв’язок між цими вбивствами зовсім не помітний. Я довіряю твоєму почуттю повністю, але мені б хотілося щоб ти притягнув до цієї справи Ганнібала. Погляд з боку може принести ясності.

    — гаразд, після експертизи я зустрінуся з ним. — Можливо, це вже занадто, користуватися великодушністю Лектора. Постійно відволікати його від роботи, він майже кожен день проводить сеанси з Віллом, але зараз будь-яка допомога потрібна.

    — не дай Фреді жодних зачіпок. Я й досі отримую гнівні листи за вбивство члена секс меншин. Чим швидше ми розкриємо цю справу, тим більше часу зможемо приділяти Чесапікському різнику.

     

    0 Коментарів