Вступ.
від dattzuy.Jozef Van Wissem & SQURL | |
The Taste of Blood |
Зруйноване життя.
Зруйноване? В якому сенсі?
Його життя розбилося рівно в шість двадцять сім. Під гул літаків та тремтіння дев’яти поверхневої будівлі.
Роман підхопився, підбіг до вікна.
Пейзаж за вікном…все почало міняти свої фаби. Волею-неволею, очі почали домальювувати те – чого немає. Уявлення. Кляте уявлення.
В момент стало майже фізично больно.
Хлопець піднів руку до серця, стискаючи тканину саме там, де знаходився орган, відповідаючий за життя.
А перед очами все інакше.
Ось…обгорілі гілки дивом вистоявшого дерева. Дерева, котре давніми літами, ще в дитинстві, було чимось невід’ємним. Частиною світа живучих в цьому домі дітей.
Ось довгий, простягаючийся до гори ліхтар. Такий же обгорілий, де-не-де почорнівший. Той ліхтарь – що більше ніколи не ввімкнеться.
Погляд перйшов на бурсу. Уявилося, ніби в навчальний заклад влучила ракета. Шум та сила удару змусили схопитися за підвіконня, тримаючі себе на ногах. А бурса палає. Інфрастуктура обгоріла, зруйнувалася майже повністю. Одна з її сторін зараз осипаєтся, намертво валячись на землю. Підіймаючі пиль та розносячі запах гарі. Чорний дим валить до гори. По спині пройшов холод.
Ні. Цього немає. Цього не станеться…
“Не станеться” – повторювалося в голові, аж поки двері в кімнату не відкрилися.
Руда жінка у роках, тримаючись одною рукою за стінку, іншою прикривши вуста, ледь стримувала сльози. Вона підбігла до рогубленого сина. Обійняла. Вони відійшли від вікна, так і не сказавши нічого.
– Рома… – почала вона, але телефонний гудок прервав жінку.
Рома спохватився. Взяв телефон в руки. Побачивши ім’я на єкрані – руки затремтіли.
Славка.
Не слухаючими руками він підніс телефон до вуха, нажимая на прийняття визову.
“- Рома!..” на іншому кінці хотіли було вести діалог далі, але слова стали комом у горлі.
Ромка гортанно видохнув, приводячі себе до тями:
– Бомблять… – сказав він, таки зібравшись.
– Славіку, збирай речі, йди до нас! – голосно, в серцях сказала жінка.
– Небезпечно виходити навулицю… – розгубився Рома.
Де зараз безпечно?
На тому кінці повесло мовчання, та Слава всеж тихо сказав:
“- Ром…не хвилюйся. Зберіть поки сумки, я скоро прийду.”
Слава казав це так – як не казав ніколи. Його слова були схожі на прощання.
Чому він так говорить?
Завопила сирена. Перша, яку він почув в своєму життя. Вона змусила серце забитися швидше, а руки стиснути міцніше телефон. Липкий страх та розгубленість накатували все з новою і новою силою.
Далі все було як в трансі. Дід з матір’ю збирали речі, спішно намагаючісь зрозуміти – що складати. Що потрібно. Ввімкнуті на всю квартиру новини голосно вколочувалися в голову, немов кожне слово ведучих трансляцію з бомбосховища журналістів вбивалось в пам’ять; розум. Рома чекав Славку. Топтався нервово перед двірима і чекав, намагаючись дозвонитись. Вговорюючі не класти трубку – балакати, доки аж не дійде до під’їзда.
І нехай зараз ще ніхто з них цього не усвідомив…
…час застиг.
Двадцять четвертого лютого, в шість двадцять сім ранку – для них настав кінець.
0 Коментарів