Фанфіки українською мовою
    Мітки: AU
    Попередження щодо вмісту: Ж/Ч

    Картина не передказувала нічого хорошого. Майстер сидів біля дверей і обережно розкручував замок, то насуваючи на голову кепку, то забираючи її назад. Пані Фарус у якої я винаймаю житло кусала невдоволено губи, від чого її запалі щоки ходили ходуном. Круглі очі, гачкуватий ніс волосся зібране в пучок. Я такими завжди уявляла бібліотекарів. Ми дивимось один на одного схрестивши руки на грудях, наше знайомство не було теплим, але далі ми просто не бачилися і всіх все влаштовувало. Завжди вчасно сплачені рахунки та квартплата давали мені імунітет від її зайвих відвідувань.

    – Це не виправна шкода, Пані Паркер! — зрештою видавлює вона з себе.

    — Майстер за півгодини поміняє замок на новий. — Не моргаючи дивлюся на жінку нижче за мене майже на голову, помічаю сиве, не профарбоване волосся на скронях і тут же вона стає старше ще на десяток років, ніж здалося при першій нашій зустрічі.

    — Але ж буде видно, що його міняли! — не вгамовулася жінка.

    — я не знаю, як ми зможемо тепер домовитися.

    — Пані Фарус, Ваша квартира знаходиться на околиці міста, не в самому облаштованому районі. Через великі габарити, місцеві жителі не можуть дозволити винаймати цю квартиру. І я теж не в захваті від неї, але вона розташована близько до інституту.

    — Ось чому, я думаю, нам потрібно перерахувати квартплату, після цієї події.

    Жінка перебиває, підвищує тон і я ледве стримуюсь від такого хамства.

    — Якщо ми почнемо обговорювати нову квартплату, то я знайду нову квартиру. Де Господиня вдома буде зайнята іншими справами, а не стеження за моїми знайомими. — Ніс жінки нервово смикнувся, очі швидко заплескали. Майстер який старанно вдавав, що не чув цього обережно, витяг замок із гнізда. Трохи пометавшись Місіс Фарус все ж таки відкрила рота вдруге.

    — Хороші знайомі, що вночі взламують замок. – скрежатіє вона. Моя брівь піднімається сама по собі, бо як зламався замок я їй не розповідала, на поверсі немає камер.

    – Тобто Ви вночі спостерігали в вічко, як до мене вдирався чоловік і абсолютно нічого не зробили? Чи сподівалися отримати страховку за нещасний випадок? – Рот жінки відкрився і закрився. До неї дійшло, що вона зробила гірше лише собі.

    — що ж, — жінка зібрала все самовладання та залишки гордості, її голос тепер був спокійнішим без різких ноток. – Як закінчите, принесіть оплачену квитанцію Міс Паркер.

    – Принесу. — Місіс Фарус зачинила двері у власну квартиру і ми залишилися вдвох із темношкірим майстром. Він усміхався та хитав головою.

    – Не приємна тітка, хочу сказати.

    – не те слово.

    Без особливого бажання стояти над головою, я пішла на кухню до кави, що вже давно охолола. Ух, і стара! Я не уявляла, що вона настільки уважно підглядає за постояльцями! Як тільки на сходовому майданчику з’явився чоловік у кепці, на якій написано «МАЙСТЕР», вона вискочила і навіть не привітавшись почала вичитувати мене!

    Пластівці розмокли в молоці, ранкове шоу закінчилося і на місце йому на екрані телевізора з’явилася ефектна блондинка в костюмі, що облягає, і виразним макіяжем.

    термінові новини! — Поки кава грілася в мікрохвильовій печі, а не вдалий сніданок змінювався на новий я поверталася думками до Грема — Втік із психлікарні… — Що ж привело Вілла до мене? Якої помилки я допустилася? Адже він відчуває те, ким я є. – Він жорстоко вбив свою дружину, ФБР просить громадян негайно повідомити якщо зустрінете ... – Про що тут думати. Якби я не пішла до Ганнібала і трималася далі, то й Грем не надумав би сюди прийти. Як він ще не помітив що я була без лінз? — Абель Гідеон, білий чоловік, зріст 175, сорок два роки.

    І тут мої думки зникають. Я бачу фотографію Абеля і червоний рядок, що біжить, під нею «Сьогодні небезпечний злочинець втік з-під конвою, ФБР просить повідомити про його місцезнаходження». Кава так і не торкнулася губ і тонким струмком вилився на махровий халат.

    – Дідько! — і ця лайка не через пролиту каву.

    – Пані, до Вас прийшли! — ледве почувши слова майстра, я нервово думаю, хто це, але Джек Кроуфорд безцеремонно з двома агентами проходить на кухню. Очима бігає по меблям і потім дивиться на пляму на халаті, а потім на ведучу теленовин.

    — Я вже подумав, що ми не встигли. – Киває Кроуфорд на вхідні двері.

    — Давно втік?

    – П’ять годин тому. Ми не можемо знайти доктора Чілтона. Так як ти нагрубила Абелю, ми вважаємо, що він прийде і за тобою.

    – Так сказав Вілл?

    – Тут і без Вілла ясно. — Джек поглядає на наручний годинник.

    — І що мені робити? Замкнутися?

    — Ми відвеземо тебе до безпечного місця, збирайся. — Я киваю і вже збираюся покинути кухню, як Кроуфорд гукає мене на ім’я. — Я скористаюся кавоваркою?

    Кава готується раніше, ніж я встигаю зібрати сумку з речами на кілька днів. Майстер закінчує роботу за п’ятнадцять хвилин і виставляє рахунок у двісті п’ятдесят доларів. А мене відвозять на службовій машині. Я хотіла поїхати своєю, але Джек заборонив. Найсмішнішим виявляється те, що безпечним місцем, на думку Джека, є будинок Лектора.

    — Лікар Лектор сам запропонував сховати тебе в нього і мені здалося це дуже доречним. Навряд чи Гідеон знає про Ганнібала. — пояснює вже по приїзду Кроуфорд і я киваю.

    Ми підходимо до будинку, де вже на ґанку на нас чекає господар будинку, його жахлива усмішка так і вимагає до себе уваги. Він готувався, і по спині біжать мурашки, може, це знову якась гра, перевірка? Попередній урок я добре запам’ятала, але вже надто пізно.

    — радий бачити вас, прошу, проходьте.

    — Мені потрібно в офіс, Лікар Чілтон не виходить на зв’язок. Завдяки йому в Абеля все перемішалося в голові, і він захоче помститися.

    – Джеку, – один з агентів висунув голову у вікно машини і крикнув босові. – Фреді Лаунс зникла.

    — мені час, якщо що-небудь дзвони.

    – Не хвилюйся Джек, з Сем все буде в порядку.

    На цьому мене як маленьку дитину залишають з Ганнібалом. Я кидаю погляд на Лектора в його костюмі та укладенним волоссям. Мабуть, нещодавно у нього був пацієнт.

    – дуже люб’язно з твого боку запропонувати сховати мене в себе.

    – Я звик виконувати свої обіцянки. — ми йдемо далі домом і Ганнібал люб’язно проводить мене до вітальні, а не до свого кабінету.

    — до твоїх обіцянок не входило захищати мене від убивць.

    –  Це моя ініціатива. Якщо Абель уб’є тебе, то з ким мені пити вино і міркувати про вбивства?

    — Думаєш, він справді захоче мені помститися?

    — я б помстився. – Лектор каже це дивлячись мені в очі і я вірю, що так би і було.

    – А у Фреді? – розлитий по горняткам гарячий чай із альпійськими травами заповнює своїм ароматом кімнату. Я сиджу на зручному дивані, закинувши ногу на ногу, без макіяжу повністю беззбройна. Ганнібал здається з цікавістю вивчає моє обличчя, і дивна незручність змушує опустити погляд до колін.

    — Він не вб’є Фреді, хто тоді так яскраво описуватиме його пригоди? – Я киваю. Лектор акуратно подає мені горнятко з напоєм і трохи втягає повітря біля моєї шиї. Це чудаковато, але чомусь не дивуюсь. – сьогодні ти пахнеш собою.

    – У мене було всього п’ятнадцять хвилин на збори. — Лектор так само надто близько нахилений до мене і я ледве змогла сфокусувати погляд на його очах, з уже чіткими слідами часу в куточках. Тримати горнятко під таким натиском складно, але Лектор нарешті випрямляється і рухається до столика за другим горнятком, а потім влаштовується навпроти мене з іншого краю дивана. – так набагато краще.

    я роблю маленький ковток і відчуваю, як рот заповнюють різні нотки трав.

    – скільки тобі років? Двадцять, двадцять два?

    – це має значення? — Ганнібал усміхається. Потрібно терміново перекласти тему. — Фреді Лаунс стільки гидоти написала про чесапіцького потрошителя, ти б не хотів її вбити?

    — Хотів, але іноді вона є зручним інструментом для моїх дій. — розуміючи киваю і оглядаю кімнату обставлену все в тих же тонах, що й уся хата.

    — першого ж дня в університеті, вона з’явилася з пропозицією написати книгу про батьків Сем. Обіцяла дивовижний гонорар. — на останній фразі заплющу очі і веду головою з боку в бік, додаючи більшого ефекту.

    – І що ти відповіла?

    — на початку я делікатно відмовилася, але вона наполягала використовуючи такі фрази як: «Ви дочка головних сектантів країни», «Ніхто досі не знає, звідки були всі ці діти», «Ви зазнали насильства з боку батьків?» Останньою краплею став її тиск фразою «Ви не почуваєтеся винною у смерті невинних людей? А оточуючі думають інакше». — Ганнібал усміхнувся, він рідко моргав і не відчував збентеження довго розглядаючи мене, тоді як я просто чинила опір цьому натиску.

    – Ебігейл вона теж запропонувала написати книгу. — Я здивовано підводжу брівь.

    – Сподіваюся Ебігейл здогадалася відмовитися?

    – Ні, Ебігейл керувалася іншими міркуваннями. Їй треба виправдатися перед суспільством, у її віці думка оточуючих відіграє важливу роль. — Я киваю, зосередивши погляд на Ганнібалових руках. Горнятко в цих долонях здавалося таким маленьким, а вени набували ще синішого відтінку. Мене ніколи не торкалися чоловічі руки … цікаво яке це … – Я намагався їй пояснити, що ця книга торкнеться  мого життя та життя Вілла,.

    – Вона послухала тебе?

    — Ні, я делікатно натякнув, що якщо в цій книзі щось буде, що поставить мене в незручне становище, то наслідки будуть не втішними.

    — Чому ти її так борониш?

    – Вона схожа на мою сестру. — от чого, а сентиментальності від Ганнібала я чекала найменше, і тому спантеличено відкриваю рота. У мене було багато думок щодо цього і все зводилося до того, що вона отримує захист Лектора, лише тому, що така сама вбивця як і він.

     

    20:03

     

    Увечері Лектор запропонував допомогти йому з приготуванням, і я погодилася. Він займався основними процесами, а я лопаткою помішуючи соус насолоджувалася вином. Його костюм тепер лежав на спинці стільця, а він сам був у чорній сорочці із закоченими рукавами і я знову з-під тяжка вивчала ці руки, що так впевнено розбирали лосося. Мене не вчили готувати, прибирати чи працювати, але те з якою насолодою Ганнібал віддавався цьому заняттю змусило мене заздрити. Мені б отримувати таке захоплення від якоїсь справи…

    — Хто тебе навчив готувати, мати?

    – Ні, – Лектор поклав стейки на подушку з лимона та розмарину. — мої батьки часто пропадали на світських тусовках, нашим вихованням займалася прислуга.

    – Тоді звідки це захоплення?

    – А чому ні? — Посмішка, як у чеширського кота, я сама мимоволі усміхаюся. Чи то вино так подіяло, чи запах смачної їжі, але будинок здавався таким затишним у порівнянні з моїм, Джессіка б вже давно відчитала мене за настільки без смаку обставлений будинок.

    — Чи всі злочинці мали проблеми в дитинстві? — запитання змушує Ганнібала перевести погляд на мене, він скидає голову в бік прибираючи з чола пасма, що вже вибилося.

    – Так. На жаль це так. — ми так і стоїмо на кухні, кожен зі своїми думками щодо цього, але всі вони йдуть у єдиному потоці. Ми — скалічені, громадські пухлини, які треба було винищити, які не піддаються лікуванню.

    – Габріель створив цілу фабрику вбивць. – проноситься в моїй голові і не відразу розумію, що сказала це вголос.

    — усі вбивці мали дитячі травми, але не всі стають убивцями. Дехто закривається, живе невидимками, дехто кінчає життя самогубством.

    — Якщо так судити, то нас має бути більше, ніж нормальних людей. — Лектор розкладає їжу по тарілках, гарно поливає соусом і переміщуємось до їдальні.

    – Цікава думка, але тоді б суспільство розвалилось би. Повіками влаштований порядок життя перетвориться на хаос. Такі, як Вілл, потрібні, щоб підтримувати справедливість.

    – Яку самі не одержують.

    — Вип’ємо за чесноту? — Ганнібал простягає свій келих і я назустріч тягнуся до його келиха, але тут ми обоє обертаємося на звук вхідних дверей, що відкриваються та на незрозуміле копошення.

    Ганнібал ставить келих на стіл. Він рухається спокійно на звук і за ним цокаючи підборами слідую я. Тепер я чітко чую голос Вілла, який кличе Ганнібала, він виходить з кабінету. Щось не так, але спокій Лектора змушує мене почуватися в безпеці.

    — Ганнібале, скажи, що ти його бачиш? — Вілл весь мокрий, з кінцівками, що тремтять, міцно утримує пістолет. Він дивиться на мене, але не бачить. Перед його очима тільки Ганнібал, а на прицілі Абель Гідеон.

    – Вілле, кого ти бачиш? — і я забуваю як дихати, дивлюсь на Лектора. Цілком спантеличена. Може й у мене галюцинації? Тим паче Грем починає якось не впевнено опускати пістолет і злякано поглядати на Лектора. Серце стискається від смутку, чому такі люди, як Вілл, повинні страждати? – Вілл, скажи, кого ти бачиш?

    – Джейкоба Хобса, хіба це не він? — пістолет знову злітає до голови Абеля, який здивовано та налякано поглядає на Лектора.

    – Тут немає нікого, Вілл. – Я закриваю рота. Ганнібал знає, що позаду нього стою я. Зараз я як ніколи відчуваю захист, про який завжди писали в книжках і показували у фільмах.

    – Ти брешеш! Ось він! Скажіть, що ти його теж бачиш! — Вілл розбитий ось чию особу поховали, але ніяк не Гідеона що з усмішкою дивився тепер на мене. А мій жіночий інстинкт хоче підбігти до Грема і обійняти його, заспокоїти сказати, що все добре, але я не можу втручатися в ігри Лектора, і ледве стримуюсь, щоб не зіпсувати все. Ця жалість, ні.  Повага до Грема руйнує будь-яку ворожість, що вирощувалась з першої нашої зустрічі.

    – Вілле, тобі треба відпочити. — Лектор іде до свого кабінету. Усього на хвилину вмикається мій інстинкт хижака.

    Я не зводжу погляду з Гідеона, він гидко облизує губи. Цікаво, що в нього в голові? Він починає сміятися і Вілл стискає вуха, але швидко приходить до тями. Його поза, трохи нахилений уперед, плечі опущені, все говорить про його втраченість. Ганнібал все ж таки вирішив залишити його піддослідним кроликом, а ще п’ять хвилин тому розповідав, що на таких, як Грем тримається наша цивілізація. Нарешті Лектор знову з’являється зі шприцом і поки Вілл витирає обличчя від поту, голка встромляється в його шию, і той сіпається, але нічого не може вже зробити. Через кілька секунд тіло починає обм’якшати та опускатися. Лектор дбайливо допомагає йому лягти в крісло. Тепер у кімнаті нас троє.

    — Доброго вечора Абель Гідеон. — Увага Лектора тепер спрямована на гостя, що продовжував нахабно посміхатися, а я переймаю впевненість Ганнібала і вже зі звичним виглядом спостерігаю за тим, що відбувається.

    — Доброго вечора, Лікаре Лекторе. Бачу, ви приготували мені подарунок. – Він киває в мій бік. – Це дуже мило з вашого боку.

    — боюсь Ваші надії виявилися помилковими. — Ганнібал робить крок до Абеля, що сидить, тим самим повністю закривши мене від збуджених очей Гідеона. — тим більше Ви намагалися привласнити мої роботи, як неввічливо.

    — Лікар Чілтон уже отримав своє, за ці маніпуляції з моїм розумом. Мені дуже соромно перед вами, прийміть мої вибачення. — Абель підводиться з місця, він вищий за мене, але нижче за Ганнібала. Його кроки, клишоногі і не рівні, швидко затихають.

    – Ще раз повторюю, Гідеоне. Пані Паркер не у вашій владі. — Я відчуваю, як повітря стає важким, як Ганнібал ніби стає більше і від цього незрозумілі електричні струми проходять унизу живота. – Якщо у вас і були якісь плани на Сем Паркер, Вам варто про них забути.

    – Досить цікаво чому Ви захищаєте її? — Гідеон вдає, що втратив до мене інтерес. Насправді ж його лякає Лектор. Лякає перспектива бути з’їденим, убитим, забутим.

    — Здається, Ви давно не бачилися з Аланою Блум, її адреса є в довіднику, що лежить біля виходу. Я здивовано піднімаю брову. Як просто Ганнібал рятує мене і віддає на поталу свою колись студентку, а зараз колегу. Гідеон здається вічність стоїть на місці, оглядає нас, розмірковує і врешті-решт йде до дверей, що ведуть на задній двір. Довідник, що так вдало лежав на столику, тепер в руках Абеля. — Доброго вечора, докторе Гідеоне.

    — Доктор Лектор, Пані Паркер. — Він салютує і скелеться у відповідь. Двері голосно грюкають, але Вілл досі не ворушиться. Мабуть дуже глибокий сон. Лектор з усмішкою на обличчі повертається нарешті до мене обличчям і я видихаю повітря. Сьогодні все було інакше.

    — сподіваюся тепер я заслужив на твою довіру? —  Лектор ніжно бере мою долонь у свою. Я відкриваю рота, але нічого не можу сказати, лише киваю. Ось так перебуваючи поряд з Ганнібалом я відчула себе маленькою беззахисною дівчинкою і зроби хоч один випад Гідеон я просто так і залишилася б стояти налякана і безглузда, знаючи що Лектор не дасть мене в образу. Я відчувала себе безпорадною, але при цьому захищеною найсильнішою силою, що може бути. Тоді в цій же кімнаті я особисто шукала вихід, думала як позбудеться двометрового мужика, тут же лише Гідеон і я розгубилася. Найстрашнішим є те, що мені сподобалося бути важливою, бути з Ганнібалом, під його заступництвом.

    — Наша вечеря холоне. — після довгої і багатомовної мовчанки нагадав Ганнібал зі своєю приємною усмішкою. Залишаючи метатися думки в голові, як він може так просто вирішувати кому жити, а кому слід померти або збожеволіти.

     

    0 Коментарів