Бар
від ТаняУ будинку стояла звична тиша. Її не було кому порушувати – телевізор господарі не шанували, дітей ще не було, а самі вони шанували тихіші заняття, такі як книги, вивчення чогось нового, відвідування музеїв, виставок або світських прийомів.
Вони жили життям у якому були гроші, була повага оточуючих, адже вони самі всього досягли, було бажання зберегти та примножити, але без того фанатизму, який притаманний багатьом. Вони не йшли по головах, а пробивалися своєю завзятістю та терпінням. Вони жили за давно встановленими правилами, які самі й написали для себе ще за знайомства на останньому курсі університету, вже будучи разом.
І вони тільки нещодавно відсвяткували свій двадцять дев’ятий день народження, вирішивши, що вони можуть тепер більше насолоджуватися життям, зайнятися спортом, навчитися чогось, подумавши, що ще за кілька років, можливо, їхня родина поповнилася ще одним чи двома дітьми.
Все могло так і продовжуватися, якби один вечір не перекреслив їхнє минуле життя, не розділив його на «до» та «після».
***
– Юра! Чому з карти зникли гроші? – Жінка почала кричати на чоловіка, який сидів на старому дивані у вітальні, повернутий спиною до співрозмовниці – Чому?
– А чого ти одразу на мене все спихаєш? – Світловолосий чоловік підскочив і повернувся обличчям до жінки, яка була одягнена в темні лосини та спортивну майку. – Краще скажи, чому це стало тебе хвилювати саме під час пробіжки, а не в інший час? – Юра схрестив руки на грудях – Чи може пробіжка прикриття для твоїх інших занять? – усмішка торкнула куточки рота.
– Та як ти міг таке подумати! – Жінка підвищила голос і випустила з рук телефон, де на дисплеї виднівся інтерфейс банківської програми – Я хотіла замовити нам столик в ресторані … – голос затихав, і платинова блондинка опустила голову, майже торкаючись підборіддям грудей.
– Ну, люба… – Юра підійшов ближче і потягнув руки, щоб торкнутися відкритих плечей, але жінка підняла руки і зупинила його.
– Не треба – голос тремтів, видаючи хвилювання – Ти з кимось зустрічаєшся? У тебе хтось є окрім мене? – Чоловік на хвилину зам’явся, ховаючи очі в підлогу – Господи! Тобі не вистачає мене? Твоєї дружини? – Вона підняла праву руку і показала тонку каблучку з білого золота – Покидьок.
– Марино… – чоловік підняв погляд і наткнувся на синець в області шиї, яка була відкрита через зібране у високий хвіст волосся – Я дивлюся, вирішила звинуватити мене, хоча сама теж не без гріха? Стерво! Як ти могла?
У тиші будинку виразно було чути звук, коли Марина дала ляпас. Секундна реакція на необґрунтоване звинувачення вилилася в червоний слід на щоці, перелякану жінку, яка одразу ж прикрила відкритий з жахом ріт долонею і гнів, що зароджувався в очах Юри. Десь у глибині блакитних очей з’явилося щось нове, люте, зле, що змінювало колір райдужки на темно-синій.
– Ніколи. Чуєш? Ніколи не смій звинувачувати мене без причини, а тим більше – чоловік перехопив руки Марини та стиснув зап’ястя – ніколи не смій піднімати на мене руки. Ти мене зрозуміла? – він обхопив тонкі руки ще сильніше, стискаючи, позбавляючи можливості ними рухати.Жінка повільно кивнула і покрутила руками, бажаючи звільнитися, але Юра тільки сильніше стиснув руки.
– Відпусти, – тихо промовивши прохання, Марина зазирнула в очі чоловікові – будь ласка. Мені дуже боляче.
Юра випустив руки, після чого оглянув їх, але на них уже почали проявлятися синці. Він забув, що будь-який легкий поштовх може стати причиною для синця. На будь-якій частині тіла. Як і мітка на шиї. Чоловік впав навколішки, обійнявши Марину за коліна.
– Пробач, будь ласка – він підвів очі, намагаючись помітити доброту в погляді, але бачив тільки біль і страх – Вибач мені, я розлютився – Юра притягнув руки жінки і покривав поцілунками зап’ястя.
Марина висмикнула руки і постаралася відіпхати чоловіка, який одразу ж упав на підлогу, торкаючись чолом темного ламінату, продовжуючи шепотіти слова вибачення.
– Не можу – блондинка відійшла на кілька кроків, бігаючи очима по кімнаті у пошуках своєї сумки для пробіжки та кофти.
Раніше, зміни в Юрі були явищем з розділу фантастики, хоча за сьогодні Марина готова була повірити у все, що завгодно, спостерігаючи, як шепіт змінився на тихий рик, а згрупувавшись за пару секунд, чоловік кинувся в її бік.
Здавалося, що таким рухом, він настільки сильно втисне її в стінку, що вона знепритомніє, стукнувшись головою.
– Ти маєш… Ні, ти зобов’язана мені пробачити – Юра важко дихав, обпалюючи подихом щоку Марини. Биття серця жінки могло б заглушити цей голос, якби не гудіння в голові.
– Ні – діючи швидко, дружина вдарила коліном між ногами, вигравши кілька секунд.
Цього часу вистачило, щоб відкинути чоловіка набік і схопивши сумку з курткою вибігти надвір. З хати почулися крики та погрози, щоб вона повернулася назад.
Незважаючи ні на що, Марина бігла.
Приватний сектор закінчувався через вулицю, а там уже й звичний ритм міста, метро, люди, автобуси та багато місць, що дадуть змогу загубитися та дати час для обмірковування подальших дій.
***
Телефон обривався від дзвінків Юри та повідомлень із проханням повернутися, адже це може закінчитися погано для неї та нього. Жінка вимкнула апарат і поклала до кишені.
На той час, як сонце торкнулося горизонту, о восьмій годині, Марина дісталася невеликого бару, де іноді могла зі співробітниками відзначити велику угоду.
Бар знаходився в затишному дворику, про який мало хто знав, що надавало йому особливої атмосфери. Багато відвідувачів давно вже знайомі, обережно приймали нових гостей і дуже любили, коли з’являлися ті, хто давно не заходив.
Марина підійшла до барної стійки, де звільнилося місце. Праворуч сиділа парочка, вони приходили сюди у вихідні, і обговорювали плани на завтра. Ліворуч сидів чоловік її віку зі стомленим поглядом, який розглядав пляшки на стійці за барменом. Вона бачила його раніше, приходив після роботи, завжди в такому настрої. Тихо сидів, попиваючи порцію джину і йшов за годину.
Тут справді всі один одного знали, але по-своєму, без імен, місця роботи чи іншої особистої інформації. Тільки звички, улюблені напої та приводи для випивки.
Поява самотньої Марини у спортивному одязі змусила всіх замовкнути на кілька секунд. Вже сидячи за стійкою, вона відчувала, як тиша тяжіла над відвідувачами.
– Все нормально. Невеликі сімейні проблеми. Справді, все добре – за спиною почулися перші рухи та дзвін склянок – От і добре – жінка зітхнула і вдячно подивилася на бармена, який поставив келих з маргаритою, для розігріву.
– Життя показало свою погану сторону? – Сусід зліва подав голос і продовжував розглядати стійку. Марина кивнула і подивилася на чоловіка. Він був спортивної статури, темне волосся, карі очі, які втратили свій блиск від втоми. Одягнений у костюм двійку чорнильного кольору та білу сорочку. – Іноді здається, що життя любить такі повороти, коли здавалося, що все вже налагодилося. Просто прийміть. Скоро все має налагодитися, якщо самі не зробите гірше – чоловік повернув голову і посміхнувся самими куточками губ.
– Ви багато про це знаєте? – Бармен подав другий коктейль у звичному для Марини порядку – Чи вирішили побути тим самим наставником з бару? – жінка посміхнулася і випила залпом другий коктейль.
– І перше, і друге, і третє – чоловік пригубив джин і посміхнувся.
-Третє?
– Про це не говорять у барі, але мене навчило життя. А загалом, хочете поїхати звідси? – Марина кивнула, жестом підзиваючи бармена.
– Ще одну маргариту і рахунок…
– Тільки порахуйте разом, я оплачу. А вам пропоную випити у мене кілька авторських коктейлів. Іде? – Чоловік дістав з гаманця кілька великих купюр і подав Марині руку.
***
Квартира співрозмовника з бару знаходилася неподалік центру. Акуратна, у чорно-білих тонах у стилі мінімалізму. У вітальні була барна стійка, де чоловік уже хвилин двадцять давав куштувати авторські коктейлі та розповідаючи, як отримав ту чи іншу пляшку. Сам же змішував собі віскі із содовою.
Марині здавалося, що це щось несправжнє – вона у спортивній формі п’є разом із незнайомцем із бару у нього вдома, після того, як втекла з дому, де чоловік завдав їй шкоди.
Хіба це реально?
Так само реально, як і алкоголь, що задурманив голову, а потім гарячі і пристрасні поцілунки з тим, кого вона бачила тільки в барі, про кого не знає нічого, крім пристрасті до джину.
Поцілунки ставали гарячішими, а одяг все швидше опинявся на підлозі по дорозі до спальні.
***
Ранок був важким. Голова розколювалася від похмілля, а тіло відгукувалося приємним тягучим відчуттям після ночі, яка забирала всі сили.
На тумбочці біля ліжка лежала пігулка від головного болю і стояла склянка з водою. Подумки подякувавши чоловікові з бару, Марина випила пігулку і обвела очима кімнату, намагаючись зосередитися на незрозумілих звуках.
Вони долинали з іншої частини квартири, з району кухні.
Загорнувшись у ковдру, жінка ступала по підлозі, знаходячи свій одяг. Увага прикувала курточка, де ще вчора залишила телефон. Діставши його з кишені та ввімкнувши, вона побачила останнє повідомлення, після якого нових дзвінків та послань від Юри не було.
Марина відкрила повідомлення, очікуючи побачити ще одне прохання повернутись, але помилилася. Текст говорив: “Поверни Пташку або ми не повернемо його”. Нижче була фотографія – світловолосий чоловік, побитий, у крові та бруді. Дізнатися в ньому чоловіка допоміг лише годинник, який Марина дарувала на минулу річницю.
Тіло пробило тремтіння, а в голові билася думка: «Поверни Пташку чи ми не повернемо його».
0 Коментарів