Історія одного пірата
Розділ 4
Коли ті, піднялися до коробля , Джек омив , очами його . Розповіді , батька одразу, в’їлися , в силуети, та розташування корабля . До Джека, підійшов капітан, корабля , й почав мову .
– Дуже, рад, бачити, своїх братів, піратів.
Джек, глянув на того , трохи зі страхом , відхилившись.
– М? Можливо, Чорній Перлині, буде радісно бачити , та приймати, нових, матросів .
Джек, змінився в обличчі, глянув ще раз, на корабель, та пройшов до бордажу .
– Чорна Перлина ? – перепитав, радісно Джек, дивлячись на капітана .
Капітан, здивувався але скинув , здивованість, пішов до штурвалу.
– Так! Вас, під опіку забирає, Чорна Перлина ! – капітан пройшов до штурвалу – Під, керівництвом Барбосса.
– Оу…- усміхнувся Джек, проходячи до того – Рад знайомству , капітане!
Барбоса, дав тому відро з водою , та швабру.
– До, діла, капітане Джек Спарроу – усміхнено, мовив тому віддавши , знаряддя прибирання.
Команда Джека, подивилася з не дорозумінням на всіх.
– Ось, доречно ! Капітан , Джек Спарроу…але – з огидністю, поглянув на знаряддя – Не юнга.
Барбоса , відкрито почав сміятися .
– Капітан, без, корабля…теж саме , що король без корони.
Джек, усміхнувся .
– Поки що, без корабля ! – пішов від того , розвернувся й мовив – Дякую, що постеріг, мій корабель, пане капітане .
Барбоса , змінився в обличчі .
– З, якого це переляку, це твій корабель ? – пішов до нього .
Джек, усміхнено та швидко мовив .
– Ще з дитячих, мрій .
Деякі, почали сміятися . Барбоса , одивився усіх .
– Слухай, капітане…а чи це , вже не совісно…так себе поводити, на чужому , кораблі .
– Так…згоден, з вами..це не совісно… ,,капітане,, Барбоса – усміхнувся тому .
Капітан , розізлився та дістав саблю й навів, на того . Джек, та його команда, дістали саблі. Барбоса , подивився на обручку, Джека та повільно заховав шаблю. Він наклонився, до його вуха й, мовив.
– Не знав, що ти заручений, з Дияволом…
Джек, подивився на обручку. Нібито, на якусь дрібничку.
– Як, бачите – розвів руки – Я, настільки могутній , що майже продав душу, Дияволу.
Барбоса відступив, назад . Тим часом Джейсон, прокинувся та почав , шукати, збігле, кохання . Але це в стилі, Джека . Подумав той , й побіг, до команди, до Летючого, Голландця . На кораблі , Чорної Перлини, Джека та його команду, поважно , відсторонили, від, праці . Перлина, відпливла, за декілька миль, від острова . Побачивши, в даличині як з права від , острова виривнув з води, Летючий Голландець.
– О..Бісовська сімейка… – тихо промовив той.
Джек з посмішкою, глянув на того .
– Це, погано – глянув, Джек на Голландець.
– Це, ще чому ?
Джек, тепло та, інтригуюче усміхнувся .
– Диявол, відкриє, полювання , за вами…думаючи, що ви мене , вкрали.
– Повний, хід ! – крикнув команді, Барбоса , й ті, розпустили, усі вітрила .
Перлина , пішла , повним ходом . Джек, дивився на обручку, згадуючи, слова та події, він зводив, усе до купи , вишукуючи, те що потрібно, його душі.
– Джек.. – мовив , Барбоса дивлячись, на того – Це , ти його за нами привів , через Перлину.
Той перевів, гляд .
– Я, б, сам, би, увів , її…причина , погоні, за нами , це я сам, пане Барбоса…
– Що він, в тобі , знайшов?
Джек, обійшов того.
– Я, не знаю..він, сам не знає, чи вигідний, я, для нього, чи ні?
– Як, я пам’ятаю…ти, заздриш, йому ще з самого дитинства . – обережно, поглянув на того.
– Заздрю ? Йому ?
– Так…
– Щось..не пам’ятаю…
– А, як же…Джеку – усміхнувся тому.
Пройшла, хвилина, мовчання.
– Ти, не маєш, ні корабля…ні сили, та могутності на морях…
Джек, слухав того дивлячись, як Голландець, де-не-де плив за тими.
– Він, завжди був , ніби легенда , темної, історії.
Джек почервонів, від, такого опису, нового друга.
– Ти, звичайний, рядовий пірат..який попав, під, спокусу, естетики, чорного короля цих, морів .
– Це, не так . – різко, заперечив .
Барбоса , залишив штурвал помічнику.
– Якби, це було не, так…то чому, ти надів, на себе, обручку?
– Мене, змусили, примусово…під шантажем, мого життя, та життя друзів.
Барбоса, відійшов назад, налякано, дивлячись на того.
– Ти, хоч знаєш, що, це, за – ритуал?
– Так…-показав йому, руку – Це, обручка, вічне життя, під владою, Норрінгтона .
– Майже…
Джек, налякано глянув на того.
– Це, обручка , ніяк як…з рівнянням, чорної, мітки… Адмірал, тільки обраним, дає , разом, з міткою, обручку .
Барбоса різко, взяв , його руки.
– Тобто ?
– Чорна мітка, це печать, вічного служіння, на його кораблі . Тим часом, якщо у одного, є обручка..то це звільняє, його від, матроських, праць…
– Тоді, яке призначення її?
Барбоса, якось, м’яко усміхнувся , та нахилився до, його вуха.
– Ти, можеш бути, сам капітаном , Голландця , а може й можливо, другою, частиною Норрінгтона…не кажучи, про кохання.
– Хм..- усміхнено, та гордо, дивився на того – Якщо це так – пройшов повз того – То, навіщо йому я…якщо його доля , вже обрана?
– Я, не знаю , які плани у нього на тебе..але – обережно повернувся до нього – Ти, є його мрія , та жага…як твоя, жага, бути легендою, морів , та страхом усіх, зустрічних , кораблів , та людей .
Барбоса, взявся за штурвал , та продовжив , керувати , Перлиною . Джек спустився, до низу, оглядаючи, перстень.
– Гм…усі скарби…- Джек поклав руки, на борт, Перлини – Можливо, якщо він виконає, декілька моїх, бажань..то чом би, і не віддати, свою, вічність йому .
,, – Тоді…бажай ,, – усміхнено думав, Джеймс, дивлячись, як Джек, стоїть дивлячись, через, борт, на море .
Тут різко, з води вийшов Кракен, та забрав за собою , усіх, піратів, крім команди Джека . Джек озирнувся та, залишився з командою , на Перлині .
– Ов…- одивився, та пішов до штурвалу .
Усі друзі, переглянулися .
– Я, ж вам казав , що ця обручка , оберігає нас, й вже, почала дарувати, нам дари .
– Джек…я, знаю, що ти вправний брехун – мовив Гіббс підійшовши до нього – Але, навіщо, ти брешеш, сам собі?
Джек, поглянув в сторону, о після на того .
– Гіббсе…усе йде, за моїм, контролем… поки що, я просто граю, так, як заволіє, моя душа .
Джек, усміхнено, моргнув , правим оком. Гіббс тільки, підозріло, усміхнувся.
– Як, забажаєте, пане Джек Спарроу , капітан Чорної Перлини.
– Вони що…з мене, дурня, роблять? – тихо, мовив Джейсон, й пішов до штурвалу – Ну Джеку..бачу ви, мене, хочете пошити, в дурні?
Чорна Перлина , далеко відпливла від , Летючого Голландця та направила, курс за , давніми реліквіями.
– Одна реліквія , в моїх руках…- мовив той, піднявши голову від , компаса , який вказував , назад – Інші, деякі , пару бажань…ще не визначені – різко закрив, компас .
Джек, віддав Гібсу, штурвал, та спустився , в нижній поверх, корабля, що б взяти, пляшку рому . У капітанській каюті він, по малу , пив ром , читаючи, рукописи , про реліквії . Він, шукав самий , найдорожчий , із усіх представлених . Усі вони, вказували на вічність , або через світло, або через пітьму .
– Мм…нічого особливого…хоч , щось, що могло привернути, мою увагу .
Джек , випивав , пляшку до самої, ночі . Він вирішив вийти , на бордаж . До нього, підійшов Гіббс .
– Капітане, чи ви щось знайшли ?
– Не зовсім – відсторонив, того .
– Ніякої, дорогоцінної реліквії ?
– Пане Гіббс…поки що, нічого, що могло нам подарувати, те що хоче, наше серце…бо..- дістав компас – Ще саме серце, не знає чого, воно, хоче..- різко закрив , його .
Гіббс, тільки покивав головою, та спустився на нижній поверх, відпочити з командою . Джек, спустив якір та пішов до них . Зайшовши, тихо туди, він почув розмову . Гіббс, сидячи, в колі, піратів, розповідав , про легендарного Норрінгтона.
– В його руках, усі моря та океани…він, був довершений, але йому, було не достатньо.
Джек, тихо сів, на сходи, слухаючи того.
– Ходять , легенди , що він завжди прагнув , влади , над усіма , водами. Настільки, він був закоханий, у владу, що зміг, покорити серце Богині , морів і океанів. Але , дізнавшись про підлість, та підступність, Джеймса…Вона заховала, його серце у скриню..саме це серце, являється однією, з дорогоцінних реліквій , піратьского роду .
– А, що сталося , далі ?
Усі, затамувати подих. Джек, підсунувся ближче.
– Останнім часом , Джейсон дуже розізлився, на такий, не ввічливий вчинок , Богині . Він подумав якщо в нього, немає серця…а разом з серцем закопані, усі , живі почуття…то він, сам, став , владою…сам, по своїй натурі, став , володарем морів.
– Ось чому, коли він..захоплює , моряків , та кораблі, завжди питає , про те..чи вони бояться, смерті…чи ні ?
– Так…- продовжив, Гіббс – Він не так , боїться, смерті, чи Богів…як те , що зможе заволодіти, його владою…але дещо, мене бентежить – Гіббс, обережно, поглянув на Джека .
Джек, різко схаменувся та підійшов до них. Усі дивилися на того, з няляканістю.
– Друзі, ви що, правда вірити, в це ?
Усі глянули на Гіббса .
– Наш, друг просто розказує, нам лякачки….- сів на проти, Гіббса – Я, теж маю, декілька лякачок .
– Джек ! – різко мовив, Гіббс – Ти, нічого не хочеш нам, розповісти ?
– Ам…Хех…ви, що ?
Настала тиша , тільки корабель, покачувася, з місця на місце .
– Ти, знаєш яка головна ціль , Джейсона? – неочікувано спитав Гіббс .
– Ні…можливо – різко, піднявся та пройшов до сходинок – Його головна , ціль це мати, якомога більше , друзів , та волю, під своєю, владою .
Усі подивилися на Гіббса . Він опустив очі , а опісля уважно подивився на того.
– Я, вважаю, що він хоче , бути мною…
Усі почали сміятися .
– Але ж , Джеку…як він, може бути тобою, якщо у нього, відраза до тебе , та до всього , твого, образу життя…бути вічно рядовим, при тому, що ти…ніжна , овечка .
– Секунду… – різко мовив , усміхнено показуючи, вказівний палець – Можливо, тому , я можу впевнено сказати – підійшов до них – Що він, мені , заздрить…що у мене є, ви , та є вільне життя, і нарешті – нахилився до Гіббса – Є кохання , Благословення Богинь, та серце…якщо, це його, головна ціль – став рівно – То…я вже є… Його, іншою, гармонійною стороною .
Усі замовкли й почали перешіптувалися. Гіббс, піднявся та пройшов повз того.
– Ти…не зможеш, його подолати – тихо мовив Гіббс .
Джек легковажно , та впевнено підійшов до нього .
– Але навіщо мені, його долати ? Якщо, я, вже його подолав .
Той, різко повернувся .
– Саме так…він заздрить мені, як я йому….змія, на змію, ніколи, не почне нападати…бо вони обидві, не нападають першими .
– Який, же, ти…хитрий пацюк…та мавпа , яка вічно, танцює, біля вогню .
– Тому, вогонь , як й зрада пацюка … Не може , його дістати….бо – показав обидві руки – Я, в’язень , як на його кораблі, так й, в його тілі .
– Але ж…ти , пірат вільного плавання…ти, не хочеш , бути в’язнем, ні в владі, ні на волі .
– Хм…поки що , я не знаю..як знайти нейтралітет , між цим випадком…- мовив, Джек , та пішов, до себе в каюту.
Тим часом в королівстві , Летючого Голландця . За столом , сидів Джеймс , перед його очами , пробігли , епізоди із життя його та Джека . Як, перший раз, він побачив , ще зовсім, юного хлоп’я , яке гралося та бавилося зі своїми друзями . Які виконували, різні, дурні , дитячі , забаганки . Як друзі, без, задніх, уявлень, підкорялися, йому , а він, відверто та щиро, взаємно , підкорявся тим . Джейсон, вийшов , на бордаж . Дивлячись, на море , він знову, згадав , випадки з ним . Як вправно він, тікав , від усіх, смертей які , забов’язні, були потягнути того під океан , але він знаходив, з лабіринтів, та глухих кутів, вихід . Він був, майстром в хитрощах. Він міг, викручуватися , від всяких небезпек, як вуж. Дурманячи, свою долю та смерть . Його безвідповідальність , покривалася, козирами, його непередбачуваності. Можливо, саме це, йому давало можливість , бути, неспійманою, пташкою , у руках, могутності .
– Ммм….чи мені, солодко від , солоної , свободи, що ти мені, презентуєш… Джеку. Чи, просто я, піддаюсь, владі… твоєї, дурості…чи я, не зовсім, я…?
Джейсон, відійшов від , борту, та піднявся до штурвалу.
– Ха-хаха … – взявся за штурвал – Та, ти не знаєш, половини, тої, всієї, правди …. Як, тим, кому ти, прикіпав душею, тебе , кинули, через страх смерті….але ти знову , знайшов , тих, хто зможе нагадати, проведений, час в невагомості, з тими, друзями, у дитинстві .
Джеймс упевнено, подивився прямо, та з інтригуючою, посмішкою, цілеспрямовано , оглядав горизонт нічного моря . Джек, повернувся до друзів , в його душі, була радість, знову, відчувати те, безтурботне дитинство, та юність .
– Джек…ми всі, розповіли тобі, про себе .
– О…так ! Джеку ! Може, ти нам розповісти про , себе !
Перемовлялися молоді, пірати . Той, злякався та почав , заперечувати .
– Ні..ні ! Я не маю, яскравих, спогадів, про моє, дитинство та юність…ви почнете , сумувати, якщо, я розповім !
Джек, почав ставати та йти , але ті, почали , розповсюджувати гомін, та заперечення . Вони, взяли за руки, та посадили, на підлогу .
– Розкажи ! Розкажи !
Дуркували, з тим вимагаючи, розповідь. Джек, почав усміхатися не витримавши настироності , але все одно , зупиняв тих, показуючи долоні . Але від, такого пресінгу , друзів, він вирішив розповісти .
– Добре, добре ! Ваша , взяла !
Усі почали з, посмішкою, уважно слухати, того . Джек , злегка, почервонів, відчуваючи, себе потрібним в компанії друзів .
– Це, було досить давно ! Ще до вас , в моїй молодості , я мав, декілька, друзів…мав можливість, подорожувати, з батьком , та з ними, по морях, відшукуючи, скарби, та пригоди …. – Джек , якось засмутився та піднявся відійшовши від них – Але , одного разу…майже, при посадці , на острів .. мої друзі, не відповіли мені , взаємністю – повернувся до них – Вони усі зрадили, мене своєю, смертю…як би, я, міг врятувати їх…але причиною, цієї, трагедії, став вибір, на який , би, й вони , не змогли…вирішитися .
Усі пірати, затаїли подих, та чекали слів.
– Джейсон, мовив , що : ,, – Якщо тобі, дорожче друзі, які бояться, смерті, але кохають, тебе…то пожалій , не менш важливого, свого батька… ” Він підступно, та підло, підвів ножа, під його горло, а моїх друзів, підвів, під, страту, його команди…
Джек, відійшов, до стінки корабля , ховаючи, себе, стоячи спиною до них . Усі , дивилися та чекали вироку.
– Я , не міг, вчинити інакше…для мене що, сім’я що друзі…були найдорожчим…
Гіббс, піднявся та задав , аргументне, питання .
– Не вже, ти не міг, запропонувати, інше?
Той повернувся до того . Гіббс зрозумів, свою помилку в словах, та соромлячись, відійшов від всіх, не подалеку .
– Він, не дав третього варіанту … Та як, він міг дати, трете – підійшов до них – Якщо, я кохав, сім’ю, та друзів, навіть, більше ніж…свободу…
Гіббс, тяжко зітхнув .
– Що, сталося далі ? – спитав, один з піратів .
Джек, подивився на того .
– Він, наказав, вбити , друзів..та залишив, батька . Уходячи , від нас , він тільки, егоїстично посміявся , та сказав , що : ,, – Від, нині, навіть батько , являється , моїм зрадником…” Що я не зможу, зайти спокою…як і він, якщо , я не знайду , достойну, плату , для нього.
Усі присутні, мовби проковтнули, язика.
– Але..від, тоді ! Я, почав подорожувати з батьком ! – розвеселився, Джек , та підіймаючи настрій, продовжив , розмову – Я, зміг отримати, волю…бо це єдине, знаряддя, проти його…- Джек, зупинився – Але…свобода..не дає, мені, честі, перед друзями…
– Які, не вміли, боронити дружбу , та батько, який не зміг , відстояти честь сім’ї ! – різко мовив , Гіббс .
Джек, здивовано, та обурено, глянув на того . Але почав , розмірковувати .
– Джеймс, мабудь хотів, перевірити, вірність, твого батька, та друзів..до такого, наївного, молодого капітана . Наскільки, усі , хто поруч, з тобою… вірні, тобі .
Джек, подивився на Гібса, потім, на усіх, інших .
– Я, вас підводжу, під ніж…якби не моя, відверта щирість…та моє чисте кохання , та найчистіша дружня енергія…я , був би , найщасливішим….чорт ! – повернувся спиною, до них – Я, заздрю, йому !
– Ні, Джеку – ласкаво мовив Гіббс , підійшовши поклав руку на плече – Ти, не заздриш, йому…ти раніше мовив, дуже відверто…що він тобі, заздрить, та поважає , й тим паче , це його вина , що ти, його в’язень.
Джек, тільки тяжко позітхнув , та вийшов, з командської, каюти. Вийшовши на бордаж, його омив сильний вітер , який розгойдував , Перлину, ще сильніше . Він підійшов до лівого, борту та передпліччя поклав на борт, дивлячись на море . Його команда, не стала, мозолити очі , Джеку та залишилася , у своїй каюті . Спарроу , тільки засмучено, дивився в густу, тінь.